Автомобилни масла 5w30

mejor-aceite-5w30

Знаем колко важно е доброто масло; то ще ни позволи да осигурим по-голяма плавност на вътрешната механика на автомобила. В търсене на най-доброто, често се срещат копия на марки, които ще донесат само проблеми на нашия автомобил, затова разработихме сравнителна статия с петте най-добри продукта, предлагани на пазара.

След няколко месеца някои от тях започват да издават много по-силен звук от двигателя, сякаш е сух. Голяма част от тези течности с лошо качество не са в състояние да се адаптират към новите технологии и изисквания на автомобилната индустрия. Да не говорим, че повечето от тези течности дори нямат плътно затворена капачка.

Не се притеснявайте, тук можете да закупите най-добрата единица на наистина достъпна цена, както и в огромен ценови диапазон в сравнение с пазарните цени.

Най-добрите масла 5w30

Кое е най-доброто масло 5w30?

Най-добрият избор е този, който може да осигури най-добра вътрешна чистота и да запази функционалността на механичните части на двигателите. Цената и предлаганите функции също играят роля. Много марки превръщат тази област в цялостно течно инженерство, което ще поддържа автомобила ви винаги работоспособен и функционален.

Ето и най-добрите масла 5W30:

1. Castrol EDGE Titanium FST

Специално за луксозни модели

41-OtMuON8L

КУПИ СЕГА

Тази водеща в индустрията марка предлага много иновативни функции в областта. Например, той успява да намали триенето с до 15%, без да споменаваме, че е с 45% по-устойчив по отношение на намаляването и контакта между повърхностите. Той ще може да работи 140 часа по-дълго, което го прави напълно надежден.

Този продукт е произведен с титанови частици. Освен това предотвратява влошаването на качеството и оптимизира работата на автомобила до невиждани досега нива. При ниско налягане той се представя фантастично.

2. Total Quartz Ineo MC3

Ненадминат лубрикант

41vyDB8LXzL

КУПИ СЕГА

За любителите на скоростта тази течност осигурява достатъчно ефективност, за да ви държи на пътя дори и при най-дългите състезания. Той ще осигури висока производителност в BMW, Mercedes-Benz, Volskwagen, GM и Hyundai. Това е синтетичен продукт с ниско съдържание на SAPS.

Прилаганата от него технология ще позволи оптимизиране на ефективността на последващото третиране. Той ще отговори и на изискванията, необходими за тези модели с висока стойност. Той може да работи в температурен диапазон от -30 до 50 градуса по Целзий. Освен това той е на много достъпна цена и има много добро съотношение между цена и производителност.

3. Repsol Elite long life 50700/50400

Искате да удължите живота на вашия двигател?

41yjOwFm0ML

КУПИ СЕГА

С най-високите потребителски оценки в цифровия свят ефективността на този синтетичен смазочен материал на REPSOL е от завиден клас. Употребата му е много по-добра, ако се използва в модели с директно впръскване или дизелови модели. Той свежда до минимум замърсяването на филтъра и предотвратява прекомерната консумация на карбуратора.

С него можете да работите дори в икономичен режим, тъй като иновациите и доброто качество позволяват удължаване на пробега до 50 000 километра. Освен това е екологично чист, тъй като намалява емисиите на въглероден диоксид във външния свят. Предлага се в петлитров контейнер.

4. Elf Evolution 900 SXR

Отлична производителност

41wQ8Thdr+L

КУПИ СЕГА

Тази единица прилага технология за синтез, която е способна да работи добре в повечето превозни средства, но оптимизира използването ѝ в тези, които са специално предназначени за туризъм. Той намалява износването на двигателя, тъй като бързо смазва частите, дори когато двигателят е стартиран на студено.

Elf е призната марка в тази област и е известна с използването си във френските автомобили Renault. Работи с бензинови и турбодизелови двигатели, както и с двигатели без филтър. Без значение дали имате каталитични конвертори или не, този модел ще пасне идеално на вашите.

5. Aceite Cepsa Genuine 5W30 Synthetic 5L

Много добра синтетична

419ow0AFWAL

КУПИ СЕГА

В съчетание с новите автомобилни системи, тази течност ще работи перфектно в най-модерните механики. Препоръчва се за автомобили със система 'старт-стоп'; и независимо колко пътувате, тя несъмнено ще оптимизира трансмисията и ще удължи работата на двигателя ви.

С това оборудване ще спестите енергия и ще допринесете за по-здравословна околна среда, като намалите емисиите на вредни вещества. Освен това ще намали до минимум триенето между механичните части. Много по-евтино от другите.

Какво означава 5W-30?

aceite-5w-30-300x225

Малко от нас се грижат и поддържат собствените си автомобили. Това, което се случва, е, че мнозина дори не знаят какво се крие под каросерията на техните автомобили и просто оставят всичко на механиците и техните напреднали познания. Всичко това звучи чудесно, докато по някаква причина не дойде ред сами да извършим поддръжка на автомобила.

Точно тогава познаването на тези термини и наименования може да бъде от решаващо значение, за да можем сами да се погрижим за даден проблем и да го отстраним възможно най-бързо или да поддържаме автомобила във възможно най-добро състояние.

Въпреки това е важно да знаете какво представлява номенклатурата на многокласните моторни масла . Понастоящем те се обработват с номер, последван от буквата W и друг номер. Така ни остава масло 5W30, 10W40 или дори 0W30. Но какво означават всяко число и буквата W? W означава Winter (зима), а числата се отнасят до вискозитета на маслото при различни температури.

Първата цифра показва колко леко е маслото при ниски температури или при стартиране на студен двигател. Колкото по-ниско е това число, толкова по-добри са характеристиките на маслото при студени условия. Второто число се отнася до вискозитета при високи температури.

Така маслото 5W30 се представя доста добре както при горещи, така и при студени условия, макар и не екстремни.

Видове моторни масла и техните приложения

По принцип има 4 разновидности на моторни масла. Всяка от тях има своите предимства и недостатъци и е добре да знаете какво представлява всяка от тях, за да можете да вземете информирано решение и да сте сигурни, че давате на автомобила си само най-доброто.

Синтетично моторно масло

Тези масла се подлагат на химически процеси, за да осигурят по-добра производителност и да подобрят свойствата си. Молекулите им са по-еднородни от тези на натуралните или конвенционалните масла и имат много по-малко примеси и по-добри свойства. Като цяло синтетичните масла работят много добре при много високи и много ниски температури. В допълнение към молекулярните свойства се добавят и присадки, които подобряват работата на маслото и двигателя.

Синтетично смесено моторно масло

По принцип това е смес между синтетично и натурално масло и се произвежда с идеята да осигури по-висока устойчивост на окисляване от натуралното масло и е вярно, че някои автомобили могат да се възползват от тази разновидност. По този начин се постига висока производителност и при ниски температури.

Моторно масло с голям пробег

Тези масла се произвеждат специално за автомобили, които са изминали повече от 120 000 км, като например по-стари модели от по-старо производство, или за нови автомобили, които просто са надхвърлили тази стойност. Въпросното масло е разработено така, че да предотвратява износването на двигателя, както и да предотвратява течове и всякакви други проблеми, които могат да възникнат при стари или силно използвани двигатели.

Конвенционално моторно масло

Конвенционалните масла се произвеждат в широк диапазон от нива на вискозитет и качество. Тези масла обикновено се препоръчват за автомобили с прости двигатели, които не изискват много усъвършенствани формули, или за водачи с редовен стил на шофиране, който не натоварва много двигателя. Освен това те са разработени за стабилни климатични условия, без големи температурни колебания.

За да знаете, че ако живеете в райони с температурни промени през годината или двигателят ви изисква многовискозитетни формули, този тип масло може да не се препоръчва.

Предимства на синтетичните масла

Ясно е, че синтетичното масло е най-препоръчваното масло поради по-добрите му характеристики в повечето среди, но има и други предимства. Не напразно той е най-препоръчваният от механиците и в повечето автомобили от последно поколение, като Citröen и Peugeot, например. Затова нека разгледаме причините, поради които си заслужава да използвате този вид масло вместо останалите:

Те са по-евтини

Първото нещо, което търсим, когато отиваме да си купим нещо: добра цена. Синтетичните масла имат предимство в това отношение, тъй като обикновено са по-евтини от другите видове масла. Цената им обикновено е не само по-добра още от самото начало, но и те са много по-дълготрайни от конвенционалните масла. Например конвенционалното масло трябва да се сменя на всеки 1500 км, докато синтетичното масло ще издържи повече от 3000 км.

След кратко време ще забележите как в дългосрочен план портфейлът ви ще забележи разликата. Ще откриете, че ще сменяте по-рядко и следователно ще харчите много по-малко за масло на година.

По-добро за вашия автомобил

Хубавото е, че освен че е по-добро за вашия портфейл, този тип масло има и няколко предимства за вашия автомобил, така че имате още повече убедителни причини да купувате този сорт. Например, те са доказано по-добър смазочен материал за вашия двигател, така че ще можете да извлечете максимума от мощността на вашия автомобил.

Освен че помага на автомобила ви да работи по най-добрия начин, той подобрява и горивната ефективност, като по този начин удължава живота на двигателя и на други ключови компоненти, свързани с него, и може да подобри максимално ефективността в студена среда. Те наистина могат да ви дадат много предимства в дългосрочен план.

Устойчиви на външни условия

Тези масла са разработени по такъв начин, че освен че извличат максимума от двигателя, те са устойчиви и на най-различни външни условия. Така например се предотвратява запушването на маслото, термичният разпад, окисляването и дори загубата на масло при изпаряване. Последното може да е една от причините, поради които този тип съединения трябва да се сменят по-рядко от обикновените, тъй като са по-издръжливи.

Как да разберете дали е подходящ за вашия автомобил?

Разбирам, че като четете всички тези предимства, явно се изкушавате да излезете и да смените маслото на автомобила си със синтетично 5W30. Препоръчвам ви обаче да не бързате и да помислите, преди да го направите, тъй като не всички автомобили работят с всички видове масла. Всъщност, ако сменяте твърде често типа на маслото в един и същ двигател или използвате несъвместим с вашия автомобил сорт, можете да повлияете драстично на работата му и дори да го разрушите.

Например, когато един автомобил е нов, е за предпочитане да не се използват синтетични масла. Това е така, защото те преминават през фаза на отработване, в която всички компоненти са нови от завода и не се износват толкова много. Затова трябва да изчакате този етап да приключи и частите да претърпят първото нормално износване. След като това се случи, е добре да преминете на синтетично масло, тъй като то ще ви помогне да се преборите с естественото износване и да извлечете максимална полза от вашия не толкова нов автомобил.

От друга страна, ако имате автомобил с голям пробег, се препоръчва да използвате конвенционални или други несинтетични масла. В тези по-интензивно използвани автомобили идеално подхождат по-леки и по-лесно течащи формулировки. Синтетичното масло може да има отрицателни ефекти.

За автомобилите с високопроизводителни двигатели са необходими синтетични формули, тъй като те са подходящи за висока компресия и високи работни температури, каквито има в тези двигатели.

И накрая, имайте предвид, че е възможно да се премине от синтетично към конвенционално масло и дори има ситуации, в които смесването на двете масла може да е положително. Просто първо се уверете, че и двата вида ще работят добре с вашия автомобил и няма да му навредят.

Съвети за закупуване на добро синтетично масло

Вече знаете, че 5W30 не е за всеки тип автомобил и вероятно вече проверявате дали вашият автомобил ще се справи добре с тези формули. Всичко това звучи чудесно, но все пак трябва да помним едно: не всички марки и продукти са еднакви. Ето защо трябва да имате добро око, за да знаете как да избирате между всички възможности, които можете да намерите на пазара.

За да ви помогнем, ето няколко съвета, които ще ви бъдат полезни при избора на масло 5W30.

Съобразете се с нуждите на автомобила си

Както вече казах, не всички автомобили се справят добре с всички видове масла, а някои дори могат да бъдат повредени от някои от тях. Затова най-напред прочетете ръководството за експлоатация на автомобила и ако все още имате съмнения, се обърнете към доверен механик или към сервиз на марката на вашия автомобил.

Те ще разполагат с най-точна информация за видовете масла, съвместими с двигателя на вашия автомобил, и ще могат да ви дадат правилна информация за най-препоръчителния сорт.

Освен това, след като направите покупката, не забравяйте да прочетете етикета на опаковката и да разгледате всички компоненти на въпросното масло. Това винаги е добър начин да бъдете по-предпазливи, когато става въпрос за грижа за най-ценния и деликатен компонент на вашия автомобил.

Вид синтетично масло

Следващата стъпка е да знаете точно какъв вид масло купувате. Не забравяйте, че не всички синтетични модели са еднакви, някои са смес с конвенционални масла, а други са изцяло синтетични с други добавки, предназначени да подобрят работата на автомобила и двигателя.

Не забравяйте да изберете най-препоръчителния тип за вашия автомобил и неговото състояние, в зависимост от това дали е нов, или е с известен пробег. Не оставяйте такова важно решение на случайността.

Погледнете отвъд цената

Не забравяйте, че не всички налични масла са на еднаква цена. Докато някои от тях са преувеличени и зависят единствено от маркетинговите стратегии и конкретна марка, при други има значителни разлики в нивата на качество.

Затова бъдете предпазливи и винаги избягвайте да купувате най-евтиното, само за да спестите малко повече. Не забравяйте, че това може да се окаже скъпо в дългосрочен план, тъй като повредите на двигателя и други компоненти, причинени от използването на нискокачествени масла, могат да бъдат наистина много скъпи. Да не говорим за неудобството автомобилът ви да стои седмици наред в гаража, докато чакате повреденият двигател да бъде ремонтиран.

Най-добре е да вземете информирано решение и да потърсите масло, което предлага перфектния баланс между качество и цена, така че портфейлът ви да не страда твърде много при всяка смяна на маслото, а двигателят ви да не бъде засегнат от използването на некачествени формули.

Прочетете мненията на потребителите

Винаги е възможно да не знаете кой точно да изберете, дори ако вече ви е бил препоръчан даден модел. И дори ако вече сте избрали един от тях и сте готови да го вземете вкъщи, никога не е лошо да знаете какво мислят другите потребители, за да вземете най-доброто решение.

По същия начин, ако имате приятел със същия или подобен автомобил, можете да го попитате какъв тип масло използва и как се справя с него. Винаги има вероятност те да ви препоръчат формула, за която не сте знаели и която работи чудесно, както и да ви отворят очите и да ви предпазят от използването на такава, която изобщо не е от полза за вашия автомобил.

Мога ли да използвам масло 5W30, ако в ръководството за експлоатация на автомобила ми се препоръчва 5W20?

Всъщност това не се препоръчва, тъй като всеки тип масло е специално разработен за определени температурни условия и за определен тип двигател въз основа на вискозитета на формулата.

Например, ако използвате масло, което е по-вискозно от необходимото, може да намалите горивната ефективност, което води до по-големи разходи за вашия джоб, по-голямо износване на двигателя и съответно по-кратък експлоатационен живот на автомобила. От друга страна, използването на масло с по-ниска консистенция може да доведе до прекомерни механични повреди и съответно да съкрати живота на двигателя. Така че, ако изберете грешния модел, винаги ще загубите от експлоатационния си живот.

Ето защо най-добрият начин да извлечете максимална полза от двигателя си е да изберете формула с подходящ вискозитет и винаги да сменяте маслото в срока, посочен от производителя на автомобила.

По-добри ли са по-плътните масла?

Вярно е, че има обстоятелства, при които по-гъстото масло може да помогне за намаляване на износването на зъбните колела и дори за компенсиране на пропуските между въртящите се части и лагерите - все ситуации, които възникват с течение на времето и са резултат от нормалната, естествена употреба на автомобилите. Вискозните масла могат да помогнат за преодоляването на тези пропуски и да поддържат двигателя ви във възможно най-добро състояние.

Въпросът е, че трябва да го правите внимателно и да знаете какво правите, тъй като резките промени в тези междини могат да имат отрицателни последици, като например лошо смазване, което води до допълнителни повреди на частите на двигателя. Затова помислете два пъти, преди да купите барабан от най-гъстото масло, което можете да намерите, и проверете дали то наистина е подходящо за вашия автомобил. Не забравяйте, че ще платите скъпо, когато двигателят започне да отказва.

Масло SAE30 срещу 5W30: кое е по-добро?

Независимо дали търсите масла за мотоциклет или за автомобил , въпросът за това кой стандарт или вид масло е най-подходящ за вашия двигател винаги ще ви идва наум, особено ако разглеждате по-стари модели с много прости двигатели например.

За да ви дам представа, маслата тип SAE30, които са с фиксирано тегло или, с други думи, с един вискозитет, се препоръчват за по-стари двигатели, произведени преди създаването на многовискозитетни масла, като например 5W30. Тези по-стари двигатели не са съвместими с този тип масла и вместо да спомогнат за подобряване на работата им, те могат да ги повредят.

Въпреки това, както можете да си представите, новите двигатели никога не бива да се оборудват с масла с фиксиран вискозитет, тъй като тези съвременни модели са проектирани да работят с многовискозитетни масла, които им позволяват ефективно да се справят с външните условия и да подобряват работата на двигателя както през горещите, така и през студените месеци.