Аквариум охладител

mejor-enfriador-de-acuario

Ако сте сред тези, които продължават да разчитат на вентилатор , за да предотвратят повишаването на температурата на водата на вашите риби, препоръчвам ви да се откажете от тази практика и да закупите най-добрия охладител за аквариум.

И без да сте пророк на катастрофата, ако не го направите, сте на крачка от това да станете виновни за най-голямата катастрофа във вашия аквариум: изчезването на всичко, както аз бях преди няколко месеца.

Проблемът ми беше, че изпробвах няколко модела охладители за аквариуми и всеки от тях беше по-малко тих от друг. Шумът от тези устройства ме побъркваше, а мисля, че и рибите ми полудяваха.

Освен това последният охладител - между другото много евтин - не поддържаше температурата.

Колко стресиращо!

Най-добрите охладители за аквариум

Кой е най-добрият охладител за аквариум?

Когато говорим за охладители за аквариуми, не е достатъчно да посочим марка или дали това е най-скъпият или най-евтиният модел.

Това, което прави аквариумния охладител по-добър от другите, е, че той може да поддържа идеалната температура и да я регулира 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, за да гарантира живота на вашите риби и други организми, които държите в плен.

Разбира се, има и други характеристики, които превръщат всеки модел охладител за аквариум в идеалното устройство за специфични случаи, като вашия например.

Разгледайте сравнението на охладителите за аквариуми по-долу, в което са подчертани някои от тези характеристики.

Ето и от най-добрите охладители за аквариуми:

1. Охладител за аквариум Teco tk1000 - 20000 G

Той е многофункционален и включва титаниев топлообменник и

31cW0CFUvaL

КУПИ СЕГА

С размери 31x31x45,8 cm и тегло 20 kg, този охладител за аквариум е съвместим както с сладка , така и със солена вода. Той функционира дори като автоматичен климатик , тъй като е оборудван с нагревател , който се активира в зависимост от нуждите на температурата на водата.

Наред с другите плюсове, този уред е оборудван със защитно устройство, под формата на въздушен филтър със сигнализация за запушване.

2. охладител за аквариуми GOWE GWE-1030616

Той има тръба с вътрешен диаметър 12 мм

51-Acjds0WL

КУПИ СЕГА

Това е малък охладител за аквариуми с промишлена машина , която също така предлага обещаващ диапазон на регулиране на температурата, както и мощност от 200 W.

С размерите си от 20x34x30 cm и тегло от 15 kg това устройство е в състояние да работи с воден поток до 100 l/h.

3. Aquatic Nature Aqua Chill 400 охладител за аквариуми

Оборудван и готов за работа от първия ден

618rUqk4ePL

КУПИ СЕГА

Разработено за работа в морски или сладководни аквариуми, това устройство може да регулира температурата на водата чрез вградения в него микропроцесор.

В допълнение, той е представен като аквариумна охладителна камера лесна за регулиране и лесна за поддръжка с размери 28,6×28,7×36,7 cm, атрактивен температурен диапазон и мощност на помпата между 1000 и 2000 L/h.

4. охладител за аквариуми Haquoss Artika 600

Включва защитен разтвор и титаниев изпарител

41aOpzt3MPL

КУПИ СЕГА

Това е достъпна машина - за сладка или солена вода - с размери 44,8x33x44cm и тегло 18kg, която също така гарантира лесно програмиране и използване благодарение на вградения микрокомпютър.

По отношение на резултатите това устройство осигурява понижаване на температурата с 4°C за много кратко време и има предпазен превключвател , който автоматично изключва системата при прекомерна употреба, за да се предотврати повреда както на аквариума, така и на околната среда.

5. охладител за аквариум Hailea HC 150 A Великобритания

Обещаваща джаджа за поддържане на идеална температура

Този охладител с размери 42x24,8x36,5 см и тегло 15 кг се основава на системата за хидропонна култура, което го прави екологично устройство.

Освен това той е оборудван със солидно метално вътрешно шаси и с почти безшумен двигател.

Аквариумният охладител: задължителен елемент

Ако планирате да създадете морски аквариум, но страната ви е много гореща и/или с mejor-enfriador-de-acuario

постоянни климатични колебания, аквариумният охладител може да поддържа температурата на водата на ниво, което е от полза за видовете, които отглеждате в него.

Съществуват няколко сценария, които биха могли да изложат рибите на риск; един от тях например е, че по-високите температури, освен че увеличават метаболизма на водните екземпляри, също така намаляват нивата на кислород във водния резервоар .

Това е предназначението на охладителя за аквариум

Без да изпадаме в технически подробности, предназначението на охладителя за аквариум е - както подсказва името му - да охлажда водата в аквариума, тъй като има риби, растения и корали, които изискват постоянни, много по-ниски температури.

Това е начинът, по който работи охладителят за аквариум

Преди да навлезем в темата, трябва да знаете, че най-популярните охладители за аквариум , предлагани на пазара , използват два метода на охлаждане: компресия на газ и термоелектрично охлаждане.

Компресия на газ

Този метод е подобен на стандартното охлаждане и се използва в повечето охладители за аквариуми.

По-конкретно, тя включва компресиране на газ с топлообменник, при което хладилен газ - обикновено R134a, който е екологично чист - се компресира, което води до понижаване на температурата му.

Сега, след процес, в който участват няколко части на устройството, като топлообменното устройство, тръбите, компресора, разширителния клапан, радиатора и вентилатора, водата, която се връща в аквариума, е по-хладна в сравнение с водата, която влиза в охладителя.

В случай на охладители за аквариуми със солена вода , те обикновено имат топлообменници , изработени от титан, тъй като той е значително устойчив на корозия.

Термоелектрическо охлаждане

Термоелектрическото охлаждане се основава на ефекта на Пелтие: преобразуване на електричеството в охлаждаща енергия чрез изпращане на ток през различни проводящи материали, при което топлината се абсорбира само от едната страна.

В охладител за аквариум с тази технология горещата страна е изолирана от студената страна, така че студената страна може да охлажда водата.

Друга особеност на термоелектрическия охладител за аквариум, е че конструкцията му не включва движещи се части и е много малка; всяко такова устройство обаче е свързано с високи разходи за енергия.

Инлайн охладител срещу Drop-In охладител

В тази част се занимавате с двата вида охладители за аквариум: инлайн охладител и Drop-In охладител.

Що се отнася до вградения охладител , за функционирането му е необходима помпа, която да може да транспортира водата от аквариума до охладителя и оттам да я връща студена; докато вграденият охладител или вграденият охладител , не изисква никакви тръбопроводи.

Това е устройство, което може просто да се постави в резервоара за вода и това е всичко. Въпреки това, за разлика от редовия охладител, типът Drop-In е по-малко мощен, но е безшумен в сравнение с подобния с помпа.

Това е най-добрият начин за избор на охладител за аквариум

Като се има предвид, че температурата на водата е важна за правилното протичане на живота на вашите студенокръвни екземпляри , е факт, че трябва да купите аквариум охладител.

Въпреки това, преди да инвестирате в какъвто и да е модел, трябва да вземете предвид някои аспекти, за да не останете разочаровани и/или да изложите на риск водната си популация.

Говоря за дебита, консумацията на енергия, капацитета на аквариума, конструкцията, охлаждащата течност и нивото на шума при работа.

Дебит

Въпреки че обикновено дебитът определя доколко чилърът успява да поддържа правилния температурен диапазон на водата, важно е избраният от вас модел да предлага дебит, съответстващ на размера на аквариума.

Консумация на електроенергия

По същество всеки охладител за аквариуми работи с електроенергия. Затова е необходимо да се оглеждате за модели , докато намерите този, който е гарантирано енергийно ефективен.

Капацитет на аквариума

Разгледайте описанието на продукта и проверете - според бележките на производителя - дали моделът охладител е подходящ за капацитета на вашия аквариум, тъй като използването на малки охладители в големи аквариуми не е ефективно.

Строителство

Очевидно е, че искате да си купите охладител за аквариум с добро качество ; и тук не става въпрос само за марката , нито за това, че устройството поддържа стабилна температура, но и за това, че то издържа дълго време.

Затова изберете охладител, изработен от материали - както пластмасови, така и метални - които гарантирано ще издържат теста на времето.

Охлаждаща течност

Съществуват много видове охлаждаща течност; Въпреки това вече са налични екологично чисти препарати. Отделете малко време и разгледайте спецификациите.

Ниво на шума при работа

Факт е, че всеки вентилатор за охлаждане на аквариум издава шум, дори и да е минимален, но той издава шум.

Изправени пред подобен сценарий, вземете обратна връзка от други потребители, за да разберете колко силен е шумът или дали това е тих охладител за аквариум , който издава само бръмчащ шум, когато работи.

Ето как можете да определите идеалния размер на охладител за аквариум

Преди да ви дадем подсказките, е важно да знаете, че размерът на охладителя зависи не само от това колко голям е водосъдържателят , който трябва да бъде охладен, но и от това колко градуса трябва да бъде охладен.

В допълнение към това други фактори, като температурата на околната среда, механизма на вълните и дори броя на светлините в аквариума, определят каква да бъде мощността на охладителя.

Следователно, за да определите размера на охладителя за аквариум, е необходимо да вземете предвид, че, първо, мощността на охладителя се определя от размера на охладителя и, второ, няма да сгрешите, ако решите да купите по-голям охладител.

Размер и мощност

Обикновено размерът на аквариумния охладител се описва като мощност; следователно той представлява количеството вода, което устройството може да охлажда.

Сега има една много проста формула, с която можете да определите колко вода ще може да охлади устройството, което искате да купите.

Първо, определете обема на аквариума (в галони), който се получава, като умножите дължината по ширината и височината (в инчове) и след това разделите резултата на 231.

След като сте изчислили обема, сега е време да определите общото количество вода за охлаждане, което можете да направите, като включите всички светлини на аквариума и други машини. След няколко часа проверете температурата.

Извадете оптималната работна температура от температурата, достигната след процеса, описан в предходния параграф.

Резултатът ще бъде така наречената температура 'pull-down', която е температурата, изисквана от охладителя, и която обикновено варира от 3 до 4 градуса.

Трябва да разгледате литературата на производителя, в която е посочено количеството вода, което чилърът може да охлажда.

Закупуването на по-голям охладител за аквариум не е лоша идея

Да, точно както прочетохте. Причината за това е, че колкото по-голям е размерът на охладителя, толкова по-енергийно ефективен ще бъде вашият аквариум, а с това в дългосрочен план дори ще спестите разходи.

Защо водата в аквариума се нагрява

Няма да ви разказвам приказки, нито пък е мистерия. Има три причини, поради които водата в аквариума се затопля.

Първо, ако в аквариума ви има ярки светлини или светлини със специален ефект, това може да е една от причините за повишаване на температурата на водата.

Вместо такива осветителни решения можете да изберете флуоресцентни крушки, които обикновено са по-хладни от тези с нажежаема жичка; въпреки че LED лампите ги превъзхождат по това, че са по-хладни.

На второ място, колкото повече вода се изпомпва, толкова повече топлина се отделя в аквариума.

Третата причина за нагряването на водата в аквариума е температурата на околната среда. Така че в топъл климат, аквариумът ще имитира това усещане и температури, точно както би го направила вашата къща и пространство като цяло.