Акумулаторни батерии

mejores-pilas-recargables

Колко пъти ви се е случвало да слушате любимата си музика на портативно радио и то изведнъж да се изключи... Много е неприятно, нали?

С най-добрите акумулаторни батерии няма да имате този проблем, тъй като капацитетът им за зареждане е много по-дълъг от този на обикновените батерии, а освен това, както подсказва името, можете да ги зареждате хиляди пъти, което ви спестява ценни пари.

Най-добри акумулаторни батерии

Кои са най-добрите акумулаторни батерии?

Всички ние имаме различни нужди и може би някои от най-използваните ни устройства са с висока консумация, което налага използването на качествена батерия, която осигурява дълъг живот и възможност за постоянно зареждане.

Ето от най-добрите акумулаторни батерии:

1. ААА/LR03 GP Супер акумулаторни батерии

51+pQ16OAEL

КУПИ СЕГА

С тези акумулаторни батерии ще имате всичко необходимо за захранване на любимите си устройства, а освен това ще имате и ненадминато съотношение качество/цена. Когато го закупите, ще получите 5 опаковки от по 16 супер алкални батерии ААА.

Животът им е до 7 години, те са 1,5 V, имат наистина достъпна цена, отлични са за използване в дистанционни управления, фенерчета, клавиатури, мишки, безжични телефони, тежат 930 g и са с размери 8,4 x 10 x 4,2 cm

2. Акумулаторни батерии Odec AAA

Тези Ni-MH батерии са отлични за цифрови фотоапарати, играчки, фенерчета, дистанционни управления, будилници, плейъри и др. Капацитетът им е 1000 mAh, а напрежението им е 1,2 V.

В тях е използвана технология за ниско саморазреждане, те са много по-устойчиви от подобни продукти, по-икономични са и имат по-дълъг живот. С покупката си ще получите 16 малки батерии ААА с 1200 цикъла, с тегло 240 г и размери 10 x 5,6 x 3,2 см

3. Акумулаторни батерии EBL 2800 mAh

41CcGc-RrWL

КУПИ СЕГА

Тези батерии АА за обща употреба имат цикъл на зареждане и разреждане до 1200 пъти, капацитет 2800 mAh и напрежение 1,2 V. Пакетът съдържа 8 части, идва предварително зареден и може да се използва веднага след отваряне на кутията.

Те са отлични, тъй като запазват 75% от капацитета си след до 3 години употреба и служат за различни видове устройства като преносими игри, дистанционно управление, четки за зъби, самобръсначки и други.

Предлагат се в калъф с 4 клетки, което ги прави много удобни за съхранение, имат размери 7 x 3,8 x 6,5 cm, тегло 272 g и са по-евтини от много подобни акумулаторни батерии.

4. AmazonBasics AAA Ni-MH акумулаторни батерии

510JykCWlmL

КУПИ СЕГА

Според купувачите комплектът батерии Amazon Basics AAA е един от най-добрите акумулаторни батерии, които се предлагат на пазара в момента. Те се отличават с уникална технология за ниско ниво на саморазреждане, зареждат се предварително със слънчева енергия, което ги прави доста екологични, а ефективността им е превъзходна дори при ниски температури, което ги прави идеални за пътувания до студени места като ски курорти например.

Съвременната им технология означава, че можете да ги използвате, когато имате най-голяма нужда от тях, дори ако не сте ги използвали дълго време, тъй като те не губят постоянния си капацитет. Те са идеални за използване в устройства, изискващи много енергия, имат капацитет на зареждане 800 mAh, могат да се зареждат стотици пъти, имат ниска цена, тегло 95 г и размери 8,6 x 4,5 x 1,1 cm.

5. ААА Varta ACCU 100 mAh акумулаторни батерии

51kG8Ut0J5L

КУПИ СЕГА

Тези фантастични батерии ще издържат дълго време във вашите устройства. С тях ще получите по-голяма автономия, отколкото с други по-престижни марки, но на много по-ниска цена.

Те са готови за употреба, задържат заряда дълго време и трябва да се зареждат с интелигентни зарядни устройства, които са предназначени за NiMH (никел-металхидридни) батерии.

Капацитетът им на зареждане е 1000 mAh, предлагат се в опаковка от 4 батерии ААА, теглото им е 14 g, а размерите им са 1 x 1 x 4,4 cm. (Panasonic Eneloop 4Cells 51KicgxjEqL

КУПИ СЕГА

Тези хибридни батерии съчетават най-доброто от акумулаторните и алкалните батерии. Те могат да се зареждат до 2100 пъти, което няма да наруши бюджета ви, а същевременно ще помогне на околната среда и устойчивото развитие.

Те са подходящи за използване в контролери за игри, радиоконтролери, музикални плейъри, будилници и др. Те са с капацитет 750 mAh, предлагат се предварително заредени и са толкова добри, че след 1 година запазват 90% от заряда си.

Те работят при неблагоприятни климатични условия до -20°C, достъпни са, тежат 5 г и са с размери 4,4 x 1 x 1 см.

7. Акумулаторни батерии Philips R03B4A70/10

Можете да ги презаредите повече от 1000 пъти

41kkeq0HaJS

КУПИ СЕГА

Тези необикновени батерии са подходящи за безжични телефони, будилници, играчки и всякакви устройства като цяло.

Те са с размер ААА и можете да ги зареждате дори дълго преди зарядът им да е напълно изчерпан.

Те са снабдени с технология NiMH, така че можете да ги презареждате толкова пъти, колкото искате, до над 1000! Предлагат се в блистерна опаковка от 4 броя, имат капацитет 700 mAh, не съдържат тежки метали, имат напрежение 1,2, тежат 73 g, имат размери 11,6 x 9 x 1,5 cm и са по-евтини от повечето акумулаторни батерии.

Съвети за закупуване на най-добрите акумулаторни батерии

Закупуването на акумулаторни батерии само по себе си е инвестиция, тъй като най-добрите батерии ще издържат стотици часове. Всъщност някои тестове показват, че най-добрите акумулаторни батерии тип АА издържат 400 часа, докато достигнат максималния си капацитет.

Ето защо си заслужава да направите малко проучване, преди да купите, за да сте сигурни, че получавате подходящите за вашите специфични нужди.

mejores-pilas-recargables

Някои акумулаторни батерии се продават с определено количество заряд, така че можете да ги използвате в устройството си веднага след изваждане от кутията. Това може да е много удобно, ако искате да използвате устройството веднага.

  • Капацитет в mAh (милиампери в час):

Едно нещо, което определено трябва да имате предвид, е капацитетът в mAh, т.е. основната характеристика, която отличава акумулаторните батерии с еднакъв размер, е техният капацитет, измерен в милиамперчасове или mAh.

Този номер винаги се изписва върху опаковката и върху батерията. Капацитетът е количеството електрически заряд, който се съхранява в батерията; колкото повече заряд има, толкова по-голям електрически ток може да достави и толкова по-дълго може да захранва устройството.

При акумулаторните батерии тип АА капацитетът варира между 1 300 mAh и 2 900 mAh, а при акумулаторните батерии тип ААА - между 500 mAh и 1 100 mAh. Това не означава, че всички с един и същ милиампер ще издържат еднакво дълго време.

Това се дължи на различните техники, използвани от производителите за направата им. Тестовете показват, че някои от тях с подобен капацитет имат различен живот.

Тези батерии са безполезни без съответните им зарядни устройства, поради което едно от най-важните неща, които трябва да вземете предвид, е съвместимостта.

Често имате възможност да закупите комплекти, които се предлагат с батерия и зарядни устройства, но това не винаги е така. От друга страна, има модели, които могат да зареждат батерии с различни размери, което ще ви спести много пари в бъдеще.

Ако презареждането е проблем за вас, имате възможност да потърсите зарядно устройство, което включва автоматично изключване или се предлага с цикли за възстановяване. Друг добър вариант е да потърсите такъв, който може да захранва батериите поотделно, а не по двойки.

Видове акумулаторни батерии

Акумулаторните батерии се предлагат в различни видове, включително алкални, никел-кадмиеви, никел-металхидридни и литиево-йонни. Те се различават помежду си по различни параметри, като например живот на батерията, време за зареждане и приложение. Нека ги разгледаме по-отблизо

  • Алкални батерии за многократно зареждане

Алкалните батерии обикновено работят на по-ниски нива в сравнение с техните варианти за еднократна употреба и могат да се използват за до 20 зареждания. Ако такава батерия се разреди напълно, има вероятност да не може да се използва повторно.

Освен това те не са добра алтернатива за използване в устройства с голям разход на енергия, тъй като не могат да се зареждат бързо и могат да се зареждат само със зарядни устройства, специално предназначени за тях.

  • Литиево-йонни (Li-Ion) акумулаторни батерии

Литиевите батерии са тези, които мнозина смятат за най-добри поради няколко причини. Първо, те имат по-голям капацитет за съхранение на енергия в сравнение с алкалните NiMH и NiCd.

Второ, те могат да работят при по-високи напрежения в сравнение с обикновените батерии. Трето, те не се подлагат на т.нар. ефект на паметта - явление, което води до намаляване на капацитета на разреждане, когато NiMH и NiCd батериите се зареждат отново и отново, без да се достигне до пълно разреждане.

Освен това те са сред най-добрите, когато става въпрос за запазване на заряда, докато не се използват.

Недостатъците на тези видове батерии включват факта, че те са доста скъпи поради сложния им производствен процес, както и липсата на стандартни размери като АА и ААА; Друг недостатък е, че повечето от тях се нуждаят от уникални зарядни устройства

  • Никел-кадмиеви (NiCd) акумулаторни батерии

Кадмият е известно канцерогенно вещество и около 80% от всички акумулаторни батерии съдържат известно количество от него, поради което те не трябва да се изхвърлят в битовите отпадъци, а да се рециклират или да се върнат на производителя.

Въпреки че съществуват от известно време, използването им става популярно през 60-те години на миналия век и макар че доскоро бяха предпочитани, сега вече не са толкова популярни, колкото литиевите батерии.

  • Никел-металхидридни (NiMH) акумулаторни батерии

Те се считат за по-малко токсични в сравнение с NiCd батериите и са известни с много по-дългия си живот. Те работят доста добре с устройства с високо ниво на източване, което ги прави отлични за цифрови фотоапарати, например. Те също така са ефективни в осигуряването на дългосрочна стойност, когато се използват с фенерчета, фарове, GPS приемници и други елементи.

Те могат да се зареждат повече от 500 пъти, а една батерия може да осигури енергия, еквивалентна на стотици алкални батерии за еднократна употреба. Недостатъкът им е, че се нуждаят от постоянна поддръжка, тъй като са склонни да губят мощност, когато не се използват.

Това налага те да бъдат зареждани поне веднъж на всеки два месеца, дори ако не се използват. Друг недостатък е, че с напредването на възрастта те стават по-непредсказуеми и времето за зареждане започва да се скъсява.

В резултат на това винаги се препоръчва старите и новите батерии да се съхраняват отделно. Тези стандартни акумулаторни батерии предлагат добро съотношение между цена и качество и обикновено се използват в ежедневни устройства, като например безжични телефони.

Когато става въпрос за батерии за устройства като преносими медийни плейъри и цифрови фотоапарати, този тип батерии определено е правилният избор. Предварително заредените алтернативи предлагат по-ниски скорости на разреждане в сравнение със стандартните и висококапацитетните варианти.

В резултат на това те могат да запазят енергията си до 12 месеца, докато не се използват.

Често задавани въпроси

🔋 Каква е разликата между батериите за еднократна употреба и акумулаторните батерии?

Батериите за еднократна употреба, известни също като първични батерии, са същите като батериите за еднократна употреба. Те не са предназначени за презареждане и трябва да се изхвърлят, когато се изтощят.

Най-разпространените видове първични батерии включват алкални, цинково-въглеродни, литиеви, сребърнооксидни и цинкови. Както подсказва името, акумулаторните батерии могат да се зареждат и използват повторно от 500 до 1000 пъти в зависимост от начина на употреба.

Обичайните видове акумулаторни батерии включват никел-металхидридни (NiMH¹), никел-кадмиеви (NiCd²) и литиево-йонни (Li-ion³) батерии.

🔋 Мога ли да използвам акумулаторни батерии в устройства, които използват батерии за еднократна употреба или алкални батерии?

Отговорът е 'да'. В повечето случаи никел-металхидридните (NiMH) батерии могат да заменят батериите за еднократна употреба, особено когато става въпрос за електронни устройства, изискващи много енергия.

Основните предимства са, че след първоначалната инвестиция можете да ги използвате повторно стотици пъти! Освен това те помагат на околната среда, тъй като спестяват суровини и избягват отпадъците от еднократни материали, които почти винаги попадат в депата за отпадъци.

Възможно е обаче тези батерии да не са подходящи за някои устройства, за повече информация можете да се обърнете към производителя.

🔋 Какво означава 'държан натоварен'?

Това означава, че тези продукти задържат заряда много по-ефективно, когато не се използват. Стандартните NiMH продукти, т.е. тези без технологията Stay-Charged, постепенно губят енергията си в продължение на месеци, което е известно като саморазреждане.

Това се случва, когато вътрешните химически реакции намаляват съхранената енергия на батерията, дори когато тя не се използва. За сравнение, батериите с постоянно зареждане имат нисък процент на саморазреждане от около 2-3% на месец, което ги запазва по-дълго и те ще бъдат готови за употреба, когато пожелаете.

За устройства с голям разход на енергия, като например играчки с дистанционно управление или цифрови фотоапарати, които използват светкавица, може да е по-подходящ стандартен акумулатор NiMH с по-голям капацитет, тъй като той ще има повече енергия през първите няколко дни, преди да се проявят предимствата на заредената батерия.

🔋 Какво представлява саморазреждането на акумулаторна батерия?

Саморазреждането не е същото като явлението на незареждащи се батерии. Първият, както бе споменато по-горе, се случва, когато вътрешните химични реакции намаляват съхранения заряд на батерията без връзка между електродите, т.е. когато тя не се използва в устройство.

Това намалява живота им и води до това, че при употреба първоначално са заредени с по-малко от пълен заряд. Скоростта на саморазреждане зависи от редица фактори, като например вида на батерията, състоянието на зареждане, тока и температурата на околната среда.

Обикновено литиевите батерии имат най-нисък процент на саморазряд - около 2-3 % на месец, докато никеловите батерии са много по-засегнати - 15-30 % на месец, с изключение на NiMH батериите с нисък процент на разряд, които страдат средно от 2-3 % на месец.

Съхраняването на батериите при по-ниски температури ще намали това явление, като същевременно ще запази първоначално съхранената енергия.

🔋 Как мога да зареждам акумулаторните си батерии?

Тези видове батерии обикновено се нуждаят от отделно зарядно устройство, подходящо за зареждането им. На пазара се предлага широка гама за различни размери - от такива, които работят с USB кабел, през бързи и интелигентни, до такива, които се използват през нощта.

🔋 Каква е разликата между батерия с голям капацитет и батерия с малък капацитет?

Тези батерии се предлагат в разнообразни размери и всяка от тях има различен капацитет. Мощността е свързана с количеството енергия, което може да побере.

Колкото по-голям е този капацитет, толкова по-голямо е количеството енергия, което той ще осигури. Този показател се измерва в mAh, което е единица за електрически заряд. Колкото по-голям е капацитетът, толкова по-дълго ще отнеме зареждането. Това няма нищо общо с физическите размери, например дали са АА или ААА, но за всеки размер батерии има различен капацитет.

🔋 Колко време отнема зареждането на акумулаторни батерии?

6 часа