Аминокиселини с разклонена верига

suplementos-de-aminoácidos-de-cadena-ramificada

От години тренирам за състезания за високи постижения. Тази година имам една от най-взискателните в кариерата си на културист, но тренировките ме оставят изморен и се страхувам от някои мускулни увреждания.

Ям протеини, тренирам и не ми липсват витамини, но резултатите ми са доста ниски.

Не ви ли се е случвало да работите упорито, но въпреки това да не постигате целите си? Аз го правя, прекарвам часове в изтощителни тренировки и мускулите ми са нежни и много болезнени. Няма болкоуспокояващо, което да се справи с това.

В разговор с моя треньор и лекар стигнахме до заключението, че имам нужда от нещо, което да ми помогне да поддържам енергията си и да намаля умората, така че реших да потърся най-добрата добавка с аминокиселини с разклонена верига , която мога да взема в ръцете си.

Тези добавки, съчетани с правилна диета, ще ми бъдат от голяма полза в тренировките.

Най-добрите добавки с аминокиселини с разклонена верига

Коя е най-добрата добавка с аминокиселини с разклонена верига?

Изборът на аминокиселинна добавка е ангажимент за поддържане на здравословен начин на живот и спазване на диета, съобразена с нуждите на организма ви.

Не трябва да забравяте, че тези добавки стимулират органичните функции, които трябва да се допълват с физическа активност. Няма да натрупате мускули или да свалите мазнини, ако просто ги приемате без подходяща диета или упражнения.

Можете да видите какво се предлага на пазара и да изберете подходящото за вас. Сравнението между производителите и разходите със сигурност ще ви помогне.

От съществено значение е да знаете какво очаквате от продукта и защо се нуждаете от него. Ако сте състезател, нивото на ангажираност и тренировки трябва да е по-високо, ако искате да изгорите мазнини , тогава грижата за диетата и упражненията ще е достатъчна.

Освен това всяка добавка съдържа елементи, които могат да работят или да не работят във ваша полза. Например, ако сте веган или вегетарианец, трябва да се уверите, че избраният продукт е подходящ за вашия начин на живот.

Също така е важно да знаете дали и как можете да го приемате, ако здравословното ви състояние има специални характеристики.

Ако все още не сте наясно какво да купите, ето списък с предложения, в които със сигурност ще намерите това, което търсите.

Ето най-добрите добавки с аминокиселини с разклонена верига:

1. Amix Glutamine + BCAA 500 gr

514aNXyWeML

КУПИ СЕГА

Ако сте от тези, които трябва да дадат всичко от себе си за много високо ниво на обучение, това може да е добавката, от която се нуждаете, за да намалите умората и да подобрите резултатите.

Голямото предимство на този продукт е, че L-глутаминът, един от основните му компоненти, ще ви помогне да намалите мускулния катаболизъм, т.е. ще намали времето за възстановяване след тренировка.

Той е много търсен и защото помага за увеличаване на мускулната маса. Дневна доза: две таблетки: едната 30 минути преди тренировка с вода или сок, а другата в края на тренировката.

2. BCAA IronMaxx 1600mg

Съставена от левцин, изолевцин и валин, плюс 100% от витамин V6, тази добавка е идеална да съпътства вашите упражнения. Скоро ще забележите загуба на мазнини и мускулен растеж.

Тези, които го имат, казват, че това е ефективен продукт, но с големи капсули, трябва да бъдете внимателни при поглъщането им.

Препоръчва се да се използва в продължение на три месеца и след това да се преустанови за същия период. Дневната доза е една таблетка на гладно с протеинов шейк и една таблетка след тренировка.

Не е подходящ за бременни жени или лица под 18 години. Производителят дава доживотна гаранция.

3. Аминокиселини Scitec Nutrition BCAA Xpress

41AqcdEEYzS

КУПИ СЕГА

За да правите упражнения за издръжливост , без да чувствате умора ден след ден, най-добре е да приемате добавка с аминокиселини с разклонена верига като тази.

Продуктът на производителя Scitec подпомага растежа на мускулите, стимулира образуването на гликоген, увеличава синтеза на протеини и също така е анаболен и антикатаболен.

Съдържащ незаменими аминокиселини, този продукт е идеален за тези, които тренират усилено и искат да се чувстват по-малко уморени след физическа активност.

Той е достъпен и се предлага в различни вкусове. Трябва да приемате по една доза дневно, преди, по време или след тренировка.

4. QUALNAT Sport Premiun High Power BCAA

41cvO7-HP7L

КУПИ СЕГА

Марката BCAA предлага тази добавка с три аминокиселини , които благоприятстват възстановяването и избягват силната болка след тренировка.

Най-забележителното качество на този продукт е, че той увеличава нивата на сила, които можете да имате по време на тренировки, така че ще се чувствате по- физически активни.

Този продукт е най-подходящ за спортисти, които се интересуват от подобряване на спортните си постижения, тъй като осигурява енергия, сила, предотвратява умората и подпомага растежа и развитието на мускулите.

Той е чудесен избор и за тези, които искат да отслабнат, да премахнат мазнините и да водят здравословен начин на живот, при това с отлично съотношение цена-качество.

5. Xellerate Nutrition BCAA Разклонена верига аминокиселини добавка

51fLsoyzemL

КУПИ СЕГА

Тази добавка аминокиселини е най-евтината от този брой. Той е един от най-мощните и високоефективни в списъка. Производителят ви предлага дози от продукта за повече от 400 дни.

Това е идеална добавка за по-бързо възстановяване, поддържане на силата, поддържане на енергията и увеличаване на мускулната тъкан .

Това е продукт с добро качество, с който можете да изгорите мазнините, да защитите мускулите си и да придобиете желания тен.

Произведена в Обединеното кралство, тази хранителна добавка е сертифицирана по стандартите на GMP, с най-високите световни стандарти за производство и хигиена.

Какво представляват аминокиселините с разклонена верига?

suplemento-aminoacido

Аминокиселините са основните компоненти на протеините, едни от основните хранителни вещества в метаболитните процеси на организма, които влияят на растежа на мускулите, а също така помагат за противодействие на умората, болката и загубата на мускулна маса.

Какво представляват ВСАА?

ВСАА са три незаменими аминокиселини , съставени от: Левцини, изолевцини и валини. Тези органични съединения са градивните елементи на протеините, които при физическо натоварване, особено при тренировка за издръжливост, разграждат мускулните албумини. Ето защо е необходимо да ги набавяме чрез храни и добавки.

Общи съставки на продуктите BCAA

Основните съставки на тези продукти са аминокиселини, като най-значимите са Leu-L, валин, изолевцин, бета-аланин или цитрулин. Те могат да съдържат и предтренировъчни прахове и глутамин - вещество, което поддържа здравето на ставите.

Какви са ползите от ВСАА?

51L5q8f5+rS

Ако провеждате програма за високоинтензивно физическо обучение , която включва специални хранителни навици, препоръчвам общата консумация на протеини и ВСВ, тъй като те допринасят за растежа на мускулите. Техните благоприятни ефекти са: облекчаване на умората, намаляване на вътрешномускулната болезненост и повишено използване на натрупаните мазнини.

  • Повишен протеинов синтез

Има повече от достатъчно научни данни, които показват, че ВСАА допринасят значително за протеиновия синтез в организма, поради което рутинната им консумация по време на тренировка ускорява този процес, което в крайна сметка води до подобряване на мускулната маса.

  • Спира процеса на разграждане на мускулите

Ако непрекъснато провеждате тренировки за мегаиздръжливост, като вдигане на тежести, колоездене, каяк или бягане на дълги разстояния, има голяма вероятност да претърпите увреждане и загуба на мускулна маса, както и метаболитен стрес. Едно от решенията на този проблем е комбинираният прием на ВСАА заедно с други видове протеинови добавки, което ще помогне за потискане на тези дегенеративни процеси.

  • Помага за преодоляване на умората от тренировките

ВСАА ефективно увеличават капацитета за издръжливост по време на тренировка, като същевременно намаляват до минимум умората от напрегнатите упражнения. Аминокиселините с разклонена верига изпълняват тези функции, най-вече като спомагат за поддържането на нивата на АТФ (аденозин трифосфат), което позволява на организма да разтваря мазнините.

  • Намалява силата и издръжливостта при DOMS

Освен че осигуряват енергия, няколко проучвания показват, че добавките с BCAA намаляват забавената мускулна треска (DOMS). DOMS е болка и скованост в мускулите, които се появяват няколко часа след тренировка.

Тези съединения играят решаваща роля и в изграждането на мускулите, благодарение на наличието на левцин - аминокиселина, която е отговорна за мобилизирането на мазнините и загубата на мазнини, както и за тонизирането на мускулите и придаването на стройна и здрава форма.

Добавяне на ВСАА преди тренировка

ВСАА съставляват приблизително 1/3 от аминокиселините в мускулите. Когато тренирате, тези нива спадат, така че приемът им с храна, добавки или протеинови пудри преди тренировка осигурява необходимата енергия за оптимална работа на мускулите.

Ако се храните с нискокалорична диета и спортувате много, разграждането на мускулите ще се извършва по-бързо. Затова е изключително важно да консумирате ВСАА преди тренировка, за да избегнете неблагоприятни ефекти върху организма си.

Добавяне на BCAA след тренировка

Съществува постулат, наречен теория за времето на прием на хранителните вещества, според който е необходимо да се консумират протеинови добавки в рамките на 30 до 60 минути след тренировка, тъй като този интервал от време е от решаващо значение за постигане на максимален мускулен растеж и ускоряване на мускулното възстановяване .

Добавяне на BCAA между храненията

Представете си, че се опитвате да свалите мазнини и да станете по-слаби. Програмата ви за упражнения вероятно ще включва обширни процедури, както и нискокалоричен хранителен режим. Въпреки това, ако консумирате по-малко килокалории, отколкото изгаряте, тялото ви може да започне да разгражда мускулна маса и мазнини, за да ги използва като енергия.

Едно от решенията е да се добавят ВСАА между храненията, тъй като те предотвратяват разграждането на мускулите и осигуряват усещане за ситост, без да добавят допълнителни калории.

Добавка BCAA и периодично гладуване

Някои проучвания показват, че периодичното гладуване може да допринесе за намаляване на теглото, дълголетие и подобряване на метаболитното здраве. Така за тези, които спазват такава диета, приемът на тези добавки в часовете преди хранене може да помогне за намаляване на глада, без да се внасят калории в организма.

За допълване на вегетарианска или веганска диета

Месото и млечните продукти, са храните с най-висока концентрация на албумини и поради това са отлични средства за възстановяване на метаболизма. Зеленчуци като боб, ядки, ориз, както и растителни протеини на прах съдържат ВСАА, но в по-малки количества.

Затова ви съветвам да добавяте 2 до 3 грама левцин към зеленчуците или хранителните добавки, за да получите доза протеини, подобна на тази в месните храни.

Видове ВСАА

Има 2 основни форми - прахообразни формули за смесване и капсули.

Най-разпространеният начин за консумиране на ВСАА е под формата на прах. Първоначално те са били обикновени неароматизирани формули за смесване. Могат да се смесват с протеин след тренировка или други добавки, така че да подпомагат и доброто хранене. Някога те имаха ужасен вкус, но днес се произвеждат от почти всички големи марки, така че се предлагат в разнообразие от вкусни аромати.

Другият популярен начин за закупуване на тези добавки е под формата на капсули или хапчета. Тези варианти не са толкова разпространени, колкото прахообразните, тъй като за да получите необходимата доза ВСАА, трябва да вземете доста таблетки, а и времето им за разтваряне обикновено е по-бавно от това на прахообразните.

Докато повечето аминокиселини се метаболизират в черния дроб, ВСАА се синтезират главно в мускулите. Въпреки структурните си прилики трите аминокиселини с разклонена верига имат различни метаболитни пътища. Разграждането на аминокиселината Leu се осъществява единствено по мастните пътища. Валините се разграждат само по въглехидратен път, а изолевцините - и по двата. Различните метаболитни пътища на тези три аминокиселини водят до различни нужди за всяка от тях.

За разлика от повечето други органични съединения, ВСАА се метаболизират в мускулната тъкан, което им позволява да бъдат окислени (използвани като енергия) от мускулните клетки, за да произвеждат бърза клетъчна енергия под формата на АТФ, когато тялото се нуждае от нея (АТФ е основният източник на енергия, който захранва мускулното съкращение).

Подобряването на представянето по време на тренировка е от изключителна важност, независимо какви са целите ви. Ако сте спортист, е сигурно, че адекватният прием на тези добавки ще ви помогне по време на състезание. По същия начин при културистите се наблюдава увеличаване на повторенията при вдигане на тежести, което в крайна сметка води до увеличаване на мускулния растеж.

Тази верига от аминокиселини е доказана в много изследвания като полезен стимулатор за организма, тъй като е чудесен източник на енергия за мускулите. Те също така подобряват окисляването на мазнините при хора с недостиг на гликоген. Това позволява на хората да тренират по-усилено за по-дълго време без умора поради повишените енергийни нужди, които се удовлетворяват. Това важи както за тренировките с висока интензивност, така и за тренировките за издръжливост.

Какво трябва да търсите в един качествен продукт с BCAA?

За да изберете качествен продукт, личните ви предпочитания ще играят важна роля за правилния избор, не само по отношение на бюджета, с който разполагате, но дори и до вида на представянето, което ще варира между традиционните капсули или прахообразните версии за смесване, като в този случай ви предлагам да обърнете внимание на вкуса, който, разбира се, трябва да бъде възможно най-апетитен. В тази връзка, ако искате препоръчителна формула, ваниловите и шоколадовите са наистина вкусни.

Други протеинови добавки са насочени към конкретна демографска или тренировъчна цел, като например натрупване на мускули или отслабване.

Много хора се чудят защо е важно да се приемат всички 3 органични разклонени вериги, а не само аминокиселината Leu, защото тя осигурява най-силен ефект върху протеиновия синтез. Отговорът е, че проучванията показват, че ВСАА в съотношение 2:1:1 (2 левцина на всеки 1 изо-левцин и 1 валин) имат най-голям ефект върху създаването на мускулни протеини.

Тази аминокиселина се счита за най-важната от трите по отношение на изграждането на мускулите, тъй като тя директно стимулира синтеза на мускулен протеин. Това съединение почти винаги е най-високо дозираната аминокиселина във всяка добавка BCAA и винаги трябва да бъде.

Подобно на аминокиселините Leu, изолевцините увеличават синтеза на мускулни протеини, но не толкова силно. Основното предимство на това органично съединение е способността му да увеличава усвояването на глюкозата и използването ѝ по време на тренировка.

По отношение на мускулния растеж валинът е на последно място в списъка. Няма много доказателства в подкрепа на тази аминокиселина. Само в комбинация с другите 2 ВСАА се наблюдава подобрение на синтеза на мускулен протеин. Интересно е обаче да се има предвид ролята на валините за ограничаване на усвояването на триптофан в мозъка, което води до забавяне на умората.

Къде да купя добавки с аминокиселини с разклонена верига?

Този тип добавки могат да се намерят във фитнес магазините, където се продават продукти, предназначени за повишаване на ефективността на тренировките, или в сайтове като Decathlon. Възможно е също така да закупите аминокиселинни добавки чрез интернет, например в Amazon, където има голямо разнообразие от много качествени варианти на много достъпни цени.

Каква е разликата между протеини, аминокиселини и BCAAS?

Ето някои определения, които ще ви помогнат да разберете разликите между протеини, аминокиселини и ВСАА:

Те са макронутриенти, които тялото ни използва за изграждане на мускулна маса и други телесни тъкани. Това хранително вещество е от съществено значение за всички живи организми - както за хората, така и за другите.

Те са органичните съединения, които изграждат белтъците, така че трябва да имате аминокиселини, за да имате албумини. Когато консумираме белтъчини, телата ни ги разграждат до аминокиселините, от които са изградени, след което използват тези аминокиселини за растеж и възстановяване на телесните тъкани и за изпълнение на други важни задачи.

Може да се каже, че ВСАА са основен клас аминокиселини. Те са специализирани да помагат на организма ни да произвежда инсулин, който улеснява превръщането на захарите в енергия.

ВСАА са вид аминокиселини, а аминокиселините изграждат протеините, а протеините изграждат мускулната тъкан. Ето защо не бива да забравяте, че всички ние се нуждаем от много протеини, за да изградим и поддържаме мускулите си, но за целта се нуждаем и от аминокиселини с разклонена верига.

Често задавани въпроси

Как да приемате BCAA?

Можете да приемате тези добавки перорално под формата на прах или капсули.

Кога трябва да приемате ВСАА?

Вземете ги преди, по време на почивката на тренировката или след тренировка.

Колко BCAA трябва да приемате?

Ако го приемате под формата на прах и в зависимост от интензивността на тренировката, можете да консумирате порция от 5 грама 2 до 4 пъти дневно.

Ако вече приемам протеин, трябва ли да приемам и BCAAS?

Ако приемате протеинова добавка, тя вероятно съдържа ВСАА и дори може да съдържа всички аминокиселини, от които се нуждае тялото ви. Но като се има предвид колко полезни са ВСАА, много спортисти, любители на фитнеса и обикновени хора, които искат да изградят идеално тяло, избират тези добавки, за да са сигурни, че са задоволили всичките си нужди от протеини, дори ако други източници на протеини съдържат ВСАА

Има ли ВСАА калории и дневни стойности?

Много програми и уебсайтове за силови тренировки дават собствени препоръки за дневния прием на BCAA, но те могат да бъдат подходящи за вас, особено ако сте жена! Що се отнася до калориите, самите ВСАА нямат калорична стойност.

Имат ли ВСАА някакви странични ефекти?

Страничните ефекти са много необичайни, но някои хора изпитват гадене или главоболие, когато ги приемат. Затова се консултирайте с Вашия лекар дали е уместно да ги приемате, особено ако сте бременна или кърмите.

Кои храни съдържат аминокиселини с разклонена верига (АМКВ)?

ВСАА се съдържат в много храни от растителен и животински произход, включително: месо, риба, яйца, мляко, сирене, соеви продукти (като тофу и темпе), бобови растения (като боб, грах и леща), ядки и семена. Като включите някои от тези храни в ежедневието си, ще имате балансирана диета, богата на протеини.

Може ли консумацията на храни, богати на ВСАА, да увреди черния дроб?

Напротив, при някои специфични етапи на чернодробна недостатъчност консумацията на храни, богати на ВСАА, може да бъде полезна. Доказателство за това е проучване от 2017 г., в което се установява, че при пациенти с цироза, които ежедневно консумират ВСАА, се наблюдава увеличение на билирубина, което допринася за доброто функциониране на черния им дроб.

Преди да вземете това предвид обаче, трябва да се консултирате със семейния си лекар, тъй като той е този, който по своя преценка ще определи дали тази опция би била полезна.

Помагат ли ВСАА за предотвратяване на косопада?

Ако страдате от внезапен косопад и искате да го спрете, за ваше щастие е доказано, че ВСАА помагат за предотвратяването му. Приемът на добавки с BCAA повишава съдържанието на калиеви йони в организма, а те спомагат за подобряване на ефективността на лекарствата за косопад. Затова това е още едно от многото му предимства.

Увеличават ли BCAA тестостерона?

Да. Много спортисти и бодибилдъри приемат добавки с BCAA, тъй като след тежки тренировки те помагат за регенерацията на мускулните микрочастици, защото тази тъкан е съставена от голямо количество протеини, които се нуждаят от тези аминокиселини, за да бъдат произведени отново.

По същия начин ВСАА повишават производството на инсулин, който освен че помага за регулиране на нивата на кръвната захар, има стимулиращ ефект върху производството на тестостерон - хормон, който позволява да се понасят и по-интензивни тренировки.

Причинява ли приемът на ВСАА депресия?

Широко разпространено е мнението, че приемът на добавки BCAA причинява депресия или други психични заболявания. Въпреки това няма проучване, което да свързва ВСАА с депресията; причините за нея са свързани с други, по-сложни фактори. Затова не се притеснявайте за този факт.

Полезни ли са ВСАА за акне?

Някои потребители на тези продукти твърдят, че високата им консумация благоприятства появата на акне, особено при младите хора. Със сигурност наличието на аминокиселината левцин активира производството на липиди в организма, действайки като усилвател. Въпреки това няма проучвания, които да доказват връзката между появата на акне и консумацията на BCAA.

Източници:

Ефекти на протеинови и аминокиселинни добавки с разклонена верига при силови тренировки - Revista Española de Nutrición Humana y Dietética

Аминокиселини с разклонена верига като ергогенна добавка в спорта - Archivos de medicina del deporte

Помагат ли BCAA или аминокиселините с разклонена верига за изграждането на мускули? - Men'sHealth

Ефекти на аминокиселините с разклонена верига при продължително спортуване - Nutrición Hospitalaria, Мадрид