Батут

svg%3E

Батутите, известни още като батути, са евтина и много забавна игра за малки и големи.

Закупуването на батут е полезна инвестиция за здравето на всички членове на домакинството, тъй като наличието на батут ще мотивира децата да се откъснат от електронните устройства и да започнат да движат телата си, за да се забавляват.

Играта се основава на това, че децата трябва да скачат, да правят пируети и да се издигат върху скачащо платно, като се възползват от инерцията и еластичността на материала.

Тези батути се използват от акробатите в цирка, от гимнастиците по време на техните съчетания, а напоследък станаха модерни и заради преките си ползи за здравето.

Доказано е, че използването на тези платформи намалява стреса, подобрява физическата и психическата форма, замества сърдечносъдовите упражнения, подобрява гъвкавостта, баланса и координацията и може да се упражнява по такъв начин, че 10 минути на батута са равностойни на 30-минутен джогинг.

Ето защо батут е чудесна покупка за семейството, така че изборът на батут за вашия дом е инвестиция, която си заслужава заради големите ползи, които носи.

Най-добри батути

Кой е най-добрият батут?

Ако четете това, то е защото вероятно се интересувате от закупуването на батут и в тази статия вече научихте за характеристиките, които трябва да оцените.
За да ви помогнем малко, подготвихме преглед на най-добрите батути, които се предлагат в момента на пазара; тяхната цена и качество ги открояват сред останалите.
Този списък ще ви помогне да намерите батут, който най-добре отговаря на вашите нужди и бюджет.

Ето от най-добрите батути:

1. градински батут Ultrasport XL

svg%3E

КУПИ СЕГА

Нека започнем с този прекрасен батут от Ultrasport.

Известна със своята стабилност и здравина, тя издържа максимално натоварване от 100 кг. Така няколко деца могат да се забавляват с него едновременно, а възрастни с леко наднормено тегло могат да го използват за упражнения.

Освен това се предлага с висококачествена мрежа, която осигурява безопасна среда и предпазва от UV лъчи. Разбира се, той се предлага и с ръководство за употреба и набор от специални инструменти за лесен монтаж.

Той е получил ОТЛИЧНИ отзиви от купувачите и с основателна причина, тъй като ще забележите как подобрява вашата физическа форма, двигателните умения и чувството за баланс.

Височината му е 200 см, диаметърът - 183 см, а теглото - 28 кг.

Какво ни харесва:

 • Предлага се с изчерпателни обяснения за това как да го сглобите.
 • Той е много безопасен.
 • Подходящ е за употреба на открито.
 • Базата е стабилна.
 • Той има стоманени пръти, които държат мрежите на място.

Какво не ни харесва:

 • Изисква минимум двама души за инсталиране.

 

2. Батут за градината на Алиса

svg%3E

КУПИ СЕГА

Това е батут с подсилена конструкция, който издържа до 150 кг. Батутът е изработен от устойчиви материали, които издържат на тежестта и резките движения на децата по време на игра.

При закупуването на този батут ще получите комплект за сглобяване и ръководство за монтаж с ясни инструкции как да настроите батута и да го приготвите за нула време, за да започнете забавлението.

Постелката за скачане, предпазната мрежа и металната конструкция са произведени по стандарти, които гарантират устойчивост, така че децата ще могат да скачат с часове, без да се притесняват за разглобяване или повреда на продукта.

Размерите на играта са 2,45 м в диаметър и 2,10 см на височина от земята. Теглото на опаковката е 39 кг.

Какво ни харесва:

 • Гаранцията е две години.
 • Сглобяването е много лесно.
 • В него има място за съхранение на обувки.
 • Предназначен е да се държи на открито.
 • Безопасно е да се използва.

Не се харесва:

 • Не бяха открити забележителни отрицателни точки.

 

3. Батут TecTake 305cm

svg%3E

КУПИ СЕГА

Подложката за скачане е много еластична, децата ще достигнат голяма височина и ще се забавляват, без да са изложени на риск от падане от батута, благодарение на полипропиленовата мрежа, която достига 245 cm от пода и се затваря със здрав цип.

Металната конструкция, която поддържа мрежата, и обръчът, който ограничава постелката за скачане, са покрити с полиетиленова пяна, което намалява вероятността от силни удари, докато децата се забавляват да скачат.

Оборудването за детска площадка е лесно за сглобяване и разглобяване, със здрава, поцинкована конструкция, готова да издържи до 100 кг в пространство с диаметър 305 см.

Какво ни харесва:

 • Частите са издръжливи.
 • Покритието е красиво и издръжливо.
 • Конструкцията е устойчива на слънчевите лъчи.
 • Идеален за използване на открито в градината.
 • Стабилна рамка.
 • Лесен за инсталиране.

Какво не ни харесва:

 • От съображения за безопасност производителят не препоръчва продукта за деца под шестгодишна възраст.
 • Устойчивостта на тежестта е по-ниска от тази на други батути с подобен размер.

 

4. батут Ultrasport Jumper

svg%3E

КУПИ СЕГА

Перфектен за най-малките у дома, той е много привлекателен батут за деца поради ярките си цветове. Размерите на сглобената игра са 140 см в диаметър и 185 см височина.

Това е безопасна игра, при която стойките са покрити с подплатен материал, а мрежата, която ограничава платното за скачане, е затворена с цип, който предотвратява падане от батута.

Освен това има специално разработени еластични ленти за скачане и система за окачване на въжето, която ще направи скока по-висок.

С това оборудване ще насърчите децата да извършват дейности на открито, като развиват двигателни умения, чувство за равновесие и ще подобрят физическото и психическото си състояние, като в същото време се забавляват.

Какво ни харесва:

 • Произвежда се по стандарти за безопасност.
 • Особено подходящ е за по-малки деца на възраст от три години.
 • Батутът е с отлично качество.
 • Той има добро покритие, което ще го запази в добър вид за дълго време.
 • Лесно се сглобява и разглобява.

Нехаресвано:

 • Диаметърът е малко по-малък, така че в него могат да се поберат по-малко деца.

 

5. батут Hudora

svg%3E

КУПИ СЕГА

Това е батут за индивидуална употреба с височина 183 см и диаметър 140 см, идеален за поставяне в намалено пространство, вътре в къщата или вътрешния двор, идеален за най-малките деца или тези, които тежат малко, тъй като платното за скачане издържа до 35 кг.

Той има атрактивен дизайн в синьо и жълто. Материалите са издръжливи и комплектът за игра е с добро покритие. Детето ви може да прекара часове в скачане върху леглото, да упражнява тялото си и да развива физически умения.

Какво ни харесва:

 • Идеален, ако искате да го използвате на закрито.
 • Играта е с добро качество.
 • Цената е достъпна

Какво не ни харесва:

 • Мрежата не се затваря с цип, а с велкро.
 • Размерът е само за едно дете едновременно.

 

6. Батут LifeStyle ProAktiv

svg%3E

КУПИ СЕГА

Това е професионален батут с диаметър 305 см, височина 250 см и капацитет за 180 кг. Комплектът включва стълба за достъп, комплект за сглобяване и ръководство за употреба.

Играта е безопасна, с метална рамка, покрита с подплатен материал, който намалява удара в случай на спъване, също така постелката за скачане е допълнена с устойчива полипропиленова мрежеста тъкан и има осем електропоцинковани стоманени стълба, които функционират като основа на конструкцията.

Батутът е идеален за деца над шестгодишна възраст под наблюдение; но благодарение на капацитета си може да се използва от всеки възрастен, за да упражнява тялото си по забавен начин.

Какво ни харесва:

 • Играта е с отлично качество.
 • Продуктът има сертификат за безопасност.
 • Рамката е здрава.
 • Препоръчва се от купувачите.

Какво не ни харесва:

 • Ръководството не е на английски език.
 • Процесът на инсталиране е дълъг.

 

Какво е батут?

Истината е, че естественото любопитство на човешките същества исторически ни е карало да се опитваме да заобикаляме законите на гравитацията в продължение на много години и един от първите начини, по които това е било постигнато, е бил батутът. Скоро човечеството открива в това устройство нещо, с което може да скача нависоко без особени усилия и да изпълнява акробатични номера.svg%3E

Днес той е много по-безопасен и употребата му е много по-широко разпространена, отколкото в началото, когато се е използвал само в цирка. Днес хиляди хора се радват на това, което не е нищо повече от повдигнато легло от платно, което представлява плаващ или платинен чаршаф, поддържан от пружини или еластични въжета. Тя от своя страна е заобиколена от метална рамка и се използва като платформа за преобръщане.

Тя има малко по-специфични приложения в областта на спорта, а именно използва се в един известен като отскок колебание. Известно е обаче, че тя е инструмент за обучение на гимнастици, водолази, скачачи на тояга и др. Обикновено той се използва за отскачане на атлета, за да може той да извършва акробатични движения във въздуха. Но той се използва и за развлекателни цели, така че не е рядкост да го видите на партита или детски площадки. И, разбира се, той все още се използва в много циркове и представления днес.

Употреби на батута

Казват, че силата на въображението е неизчерпаема и това е много смислено тук, и ако можете да си представите само скачане на батут, ви липсва много въображение, вижте защо:

В случаи на екстремно оцеляване си струва да се знае тази странна или малко известна употреба, която може да се даде на батут, и че за първи път, поне за мен, го видях, когато група участници в състезание по къмпинг успя да превърне едно от тези устройства в палатка. Фактът, че се разглобява и може да се транспортира във фургон без особени проблеми, е благоприятен фактор в този случай.

Може да се монтира в задната част на микробус или на открито. В този смисъл оригиналната предпазна мрежа около зоната за скачане на батута може да функционира и като сенник през деня, за да предотврати агресивното въздействие на слънчевите лъчи върху човека в подслона.

От друга страна, оригиналната постелка за батут се разрязва наполовина и се закрепва към задната стена, като има двойната сила да осигурява повече сянка и да действа като блок срещу вятъра.

Струва си да проучите този въпрос, защото можете да използвате същите тръби, които първоначално са били използвани за поддържане на предпазната мрежа около батутите, или да замените с други, които имате под ръка, ако прецените, че са подходящи. Трябва да пробиете отвори за болтове за карета в тези съединения, за да бъде всичко здраво свързано при монтажа.

Обикновено малките батути и тръбите с по-малка дължина водят до много малка палатка, в която трябва да пълзите или просто не можете да се изправите, но с много изобретателност и с подмяна на няколко части този подслон може да стане много по-удобен и дори да предложи повече място за стоене и създаване на кухня и трапезария и т.н.

Добре известно е, че в по-ветровитите райони силните пориви на вятъра могат да нанесат истински хаос и да унищожат евтини или посредствени оранжерии. И тъй като силните ветрове в моя район разрушават почти всичко, което построя, не бях много оптимистично настроен, че моята оранжерия ще оцелее. Всъщност си мислех, че първо ще бъде разрушен покривът.

Ето защо може да е добра идея да вземете нещата в свои ръце и да се справите добре с това, което имате под ръка, в този случай батут. Можете да използвате лъковете, с които разполагате в момента, или да ги комбинирате с друг опорен механизъм за центъра, което ще ви позволи да разполагате с двойно по-голяма дълбочина от нормалната, която бихте използвали с един комплект лъкове.

Особено във ветровити райони в земята се забиват колове от тръби с по-малък диаметър или от вълнообразни пръти, така че рамката на батутната арка да стъпи върху тях, което помага да се задържи конструкцията на място върху земята. Ако вятърът във вашия район е наистина силен, напречните пръти са полезни, но ако не, винаги можете да комбинирате горното с дебели дървени греди, които ще бъдат прикрепени към краката на арката и ръбовете на панела.

 • Защитено складово помещение или навес

Същата стратегия, използвана за създаване на оранжерия, е много добра за създаване на всякакъв вид подслон, дори и постоянен, в който можете да съхранявате на сигурно място тежките си машини или селскостопанските и свързаните с тях инструменти.

Целият трик е да се използва брезент вместо пластмасова оранжерия или дори да се завинтват метални или лексанови панели за по-добра хидроизолация, но винаги използването на арките на батута ще бъде чудесно за оформяне на структурата.

 • Сглобени батути за подслон на малки животни

Развъждате ли зайци? Това може да представлява интерес за вас и за всички, които отглеждат или се грижат за малки животни, а има и такива, които го използват, за да могат котенцата им винаги да бъдат защитени. Но тя може да се използва и за отглеждане на пилета или кокошки на закрито.

Това е почти като да обърнете батута с главата надолу, като винаги се уверявате, че размерът на батута е достатъчно удобен за броя на малките животни. Имайте предвид, че ако ви предстои дъждовен сезон, най-добре е да подсилите горната част с брезент или друг водоустойчив материал.

Можете да използвате и телени огради, които вече имате, но трябва предварително да ги измерите и да се уверите, че не са много по-високи от самия батут. За пролуките между П-образните метални профили използвайте парче от оригиналните стойки на предпазната мрежа с лека извивка. Свържете ги към съществуващите крака на батута.

След като всичко е залепено и свързано, а постелката и пружините са монтирани, не би трябвало да има проблеми, въпреки че ако сте предпазливи като мен, може да ви хареса идеята да поставите циментов блок, напълнен с цимент, завързан към рамката на батута, за да предотвратите преместването или повдигането на батута от вятъра. От друга страна, ако оставите предпазната мрежа вдигната, това ще попречи на въздушния поток да се охлажда.

По този начин се получава доста удобно пространство за игра, сън и всичко останало, което зайците искат, защитено от силното слънце и други неблагоприятни външни условия.


svg%3E

Как да изберем батут

За да купите идеалния батут за вас, е необходимо да вземете предвид някои характеристики:

Здрави ръбове:

Платното за скачане е заобиколено от пръстен, който служи като опора за батута, важно е да се уверите, че той е с добро качество, като препоръчителният материал за тази част е поцинкована стомана, тъй като е устойчива на корозия и много издръжлива.

Ограничение на теглото:

Помислете кой ще използва батута и се уверете, че батутът може да издържи теглото на човека или групата деца, които ще играят на него.

Дълготрайност на частите:

Конструкцията е съставена от тръби и пружини, за които трябва да се уверите, че са устойчиви на силните натоварвания и движения, на които ще бъдат подложени. Лошото качество на частите може да бъде синоним на разглобяване и повреда след кратък период на употреба.

Безопасност на батута:

Гарантира, че децата не са изложени на инциденти по време на игра. Най-добрите батути намаляват тази възможност, като ограждат постелката за скачане с мрежа, за да предотвратят падане, а стълбовете, които поддържат конструкцията, трябва да са покрити с подплатен материал, за да се сведе до минимум рискът от удари на големи или малки хора, докато се забавляват.

Видове батути

Класически

Те имат основна форма, състояща се от платно за скачане и стоманени крака като основа на рамката.

Деца

svg%3E

Те са проектирани в ярки цветове за деца, имат ниско ограничение на теглото и са достатъчно малки, за да се поберат във вашата всекидневна.

Bouncer

Те се използват предимно от възрастни за фитнес, издръжливост и леки упражнения.

Водни батути

svg%3E

Покрити с надуваем винил, те са подходящи за поставяне върху вода, след като се закотвят, те са фиксирани и готови за употреба.

Надуваеми съоръжения

Това са атрактивни конструкции, специално предназначени за деца, като замъци, лодки или популярни герои, които се надуват и обикновено се използват на детски празненства.

Олимпийски или гимнастически

svg%3E

Тези батути са предназначени за професионална употреба, прилагани по време на олимпийски игри или тренировки на спортисти. Поради височината, която се достига, използването на тези батути трябва да се извършва под наблюдение и при стриктно спазване на необходимите предпазни мерки.

Безпружинни батути

Най-иновативният вид батут премахва долната конструкция, която е причина за най-честите наранявания при класическите модели, и я заменя с гъвкави метални пръти, което намалява риска от чести удари в твърдата конструкция.

Форми на батути:

Батутите се предлагат в различни форми и това е характеристика, която трябва да се прецени, ако имате определено място за поставянето им.

svg%3E

Това са най-популярните и като цяло най-безопасните, тъй като кръглата им форма намалява интензивността на отскока и от своя страна свежда до минимум възможността за нараняване. Тази форма е идеална за вътрешни дворове или открити пространства.

svg%3E

Това е характерната форма на професионалните батути, еластичността на платното е по-голяма и те обикновено са по-големи и по-скъпи от останалите.

svg%3E

Те предлагат по-голям отскок от кръглите батути и по-голяма безопасност от правоъгълните батути. Те са идеални за тези, които не разполагат с много място, но искат брезент с добра еластичност.

Формата е подобна на кръглата, въпреки че те обикновено са малко по-просторни върху постелката за скачане, тази форма все още не е популярна на пазара.

Аксесоари:

Батутът сам по себе си е отличен комплект, но има елементи, с които можете да допълните тази станция за забавление.

Този аксесоар прави играта по-безопасна, ако това е легло с висока еластичност, височините са рискови, но ако имаме балдахин, батутът ще бъде затворен и скоковете ще бъдат по-контролирани.

Освен сенниците, подложките също повишават безопасността на батута, като добавят допълнителен слой към зоната за скачане; това е инвестиция, която ще осигури спокойствие, ако батутът ще се използва от по-малки деца.

Повечето батути разполагат с такъв, но ако нямат, е важно да го закупите, за да предотвратите падане от платформата.

Някои съоръжения за детски площадки са включени в покупката, но други не са. Ако се притеснявате, че ще оставите батута на открито, най-добре е да си купите покривало, тъй като то ще го предпази от топлина, дъжд и студ.

Те улесняват участието на децата в играта.

С този аксесоар батутът се закрепва към повърхността. Препоръчва се, ако възнамерявате да го поставите и оставите на едно място за дълго време.


svg%3E

Поддръжка на батути

svg%3E


Батутите са скъпа инвестиция, която може да продължи дълго време и да се поддържа в оптимални условия, стига да се полагат правилни грижи за тях. За да постигнете това, препоръчваме да следвате следните насоки.

1. защита с покривало:

Когато батутът е на открито, той е изложен на мръсотия, корозия, дъжд, влажност и други неща, затова е добре да използвате покривало, за да го защитите и да запазите доброто му покритие в продължение на няколко години.

2. не се приближавайте до ръба на платното:

Намирайки се в тази зона, се отслабват пружините, които придават еластичност на батута; по същия начин се влошава и подложката, което води до последващ риск за потребителите.

3. Не носете обувки:

Идеалният начин за скачане на батут е с чорапи или боси. Подметките на обувките имат повърхност, която уврежда платното, и затова трябва да се избягва по време на игра.

4. Почистете зоната за скачане:

Ако постелката се замърси с прах, листа или други отпадъци, не отлагайте почистването на зоната.

5. Изберете добра марка:

Когато инвестирате, играйте на сигурно и изберете производител, който има дълга история на пазара на батути и предлага гаранция за възможно най-дълъг период от време.

Безопасност на батута

Конструкцията на батутите се е развила и днес те са много по-безопасни от преди; въпреки това, когато става въпрос за скачане и повдигане, рискът от нараняване все още съществува, така че се препоръчва да бъдете възможно най-внимателни и да вземете предвид следните аспекти, особено когато става въпрос за деца.

Препоръчва се да прочетете ръководството, както за монтажа, така и за правилното използване на оборудването за детска площадка.

Дръжте батута под око: Никога не е лошо по-възрастен и отговорен човек да наблюдава децата, докато играят. Това лице ще открива опасности, които ще предотвратят евентуални наранявания по време на отдих.

Често задавани въпроси

Когато за първи път купуваме даден артикул, има стотици въпроси, които ни идват наум не само преди и по време на покупката, но и след това, когато го имаме вкъщи, затова направих списък с най-често задаваните въпроси и отговорих на тях, така че да не ви убягва нито една подробност.

Как да се грижа за батута си през зимните месеци?

Темата за сезоните винаги е много важна, защото е вярно, че по принцип през лятото се възползваме най-много от нея по повече от очевидни причини. Все пак става дума за деликатно устройство, което заслужава грижи и оставянето му на открито обикновено не е най-добрият вариант.

При снежно време е най-добре да почистите батута, за да не се натрупва сняг върху батута и да се предотврати разтягането на пружините. Най-добре е също така да отстраните подложките на рамката и да съхранявате батута на закрито или на място, защитено от вятър и сняг.

Може ли да се скача на батута, ако е мокър?

Всъщност това не е препоръчително, защото повърхността става хлъзгава и опасна, когато е мокра.

Колко души могат да скачат едновременно на батут?

Най-добре е да има по един възрастен. Това обаче може да се провери в инструкциите на производителя на устройството.

Трудно ми е да сглобя батута, какво да направя?

В днешно време цялата информация е само на едно кликване разстояние, затова един урок в YouTube може да бъде добра идея. Първото нещо, към което трябва да се обърнете, са инструкциите на производителя и да се уверите, че ги спазвате правилно. Ако нещата станат твърде сложни, най-добре се обадете за помощ.