Безжична мишка

mejor-mouse-inalambrico

Най-добрият проектор ще ви помогне да правите презентации в офиса и да се наслаждавате на игри и домашно кино.

Независимо дали става въпрос за минипроектор или Full HD проектор със или без Wi-Fi, тези устройства ще ви помогнат да замените вашия LED, LCD или плазмен телевизор с висока разделителна способност с много по-голям екран, на който можете да се наслаждавате на филми, телевизионни предавания, мачове на вашия спортен отбор или видеоигри.

С тези проектори не само ще имате неповторимо изживяване у дома, но и ще можете да ги използвате в търговската или образователната сфера, като направите презентация със слайдшоу в аудитории, театри, места за поклонение и т.н., използвайки софтуер като Microsoft Office PowerPoint или Apple Keynote.

Някои проектори работят с операционни системи като Android, които ни позволяват да използваме всички приложения от Google Play Store, така че не се нуждаем от други устройства, за да гледаме сериали и филми от Netflix или видеоклипове от Youtube.

Най-добрите проектори

Кои са най-добрите проектори?

Когато става въпрос за киносалон у дома, търсим телевизор с по-голям диагонал и по-висока разделителна способност. Но с появата на проекторите вече трябва да търсим този, който най-добре отговаря на нуждите ни.

За да направите това, трябва да вземете предвид качеството на изображението, предлагано от проектора, цветовете, лумените, качеството и живота на лампата, тъй като тя се сменя трудно, както и броя на USB и HDMI портовете за свързване с други устройства.

Ето нашата селекция от най-добрите проектори, които се предлагат на пазара в момента, с някои бюджетни модели и други за по-високи бюджети.

Ето от най-добрите проектори:

1. Optoma HD141X

С технология MHL

41QPyBf8exL

КУПИ СЕГА

С тегло от 2,4 кг и размери 31,5 × 22,4 × 11,4 см този проектор, който работи с променлив ток от 2 батерии AAA, ще ви позволи да си направите домашно кино или да играете екшън игри с Full HD резолюция 1920 x 1080 пиксела и DLP технология.

Има вграден високоговорител с мощност 10 W и два HDMI входа с технология MHL, което ви позволява да свързвате смартфони, таблети или други преносими устройства чрез кабел.

Ярките му цветове са с яркост 3000 ANSI лумена, а размерът на екрана му е 150 инча. Освен това звуковата му мощност е 26 dB.

2. Philips PPX3411

С 4GB вътрешна памет

51uLSCQkqhL

КУПИ СЕГА

С минимално тегло от 272 грама и размери 10,5×10,5×3,1 см можете да се насладите на този проектор с MP4 плейър и интегриран Office/PDF Viewer.

Поддържа видео формати avi, mov, mp4, mkv, кодеци MJPEG, H263, MPEG4 и H264, изображения JPEG, BMP, PNG и GIF и аудио MP3 AC3, а аудио- и видеовходът му е чрез mini HDMI с HDCP. Освен това той има контрастно съотношение 1000:1.

Захранва се от вътрешна 74V 1800 mAh батерия, която може да издържи до 2 часа в стандартен режим, и се доставя със зарядно устройство за електрическия контакт.

3. Excelvan CL720D

Той може да прожектира на екран с диагонал от 25 до 260 инча

31ZC9m+XYIL

КУПИ СЕГА

Със съотношение на контраста 2000:1 и с изключителен дисплей с 16,7 милиона цвята, този HD LED проектор ви предлага система за домашно кино и устройство, на което можете да гледате развлекателните си игри с вграден двоен 5W стерео високоговорител.

Разделителната способност на устройството е 1080p, размерите му са 32×25,5×11,5 cm, тежи 3 kg и има вградена цифрова телевизия.

В менюто му можете да променяте до 22 вида езика и да показвате други презентации чрез двата му HDMI порта и/или двата USB порта.

4. JmGO G1

С вградена система Android 4.3

Този HDMI 1080P проектор е комбинация от TV Box, интернет телевизия и HD плейър с Bluetooth високоговорител и има операционна система Windows, Bluetooth и Android, която ще ви позволи да използвате приложения и да намерите всичко, от което се нуждаете.

Корпусът му е изработен от високоякостна алуминиево-магнезиева сплав, логата му са лазерно гравирани, а дизайнът му е прахоустойчив. Тежи 1,6 кг и е с размери 21,9×21,9×6 см.

Освен че има четириядрен телевизионен микрочип MSTAR 6A918, той разполага и с графика Mali-450 и 2G DDR3 памет, а нивото на звука е стерео съраунд.

5. Luxburg LUX3000

Той има пълен достъп до всички приложения в Google Play Store

31M4AFdr+fL

КУПИ СЕГА

С операционна система Android 4.2 и WiFi връзка можете да се насладите на 1080p Full HD прожектиран екран, който може да достигне до 120 инча. Можете също така да получите достъп до Youtube или Netflix, без да е необходимо друго устройство.

Този бял проектор с променливотоково захранване е идеален за офис презентации, тъй като тежи 5 г, има размери 35x25x13 см, 2 HDMI порта и вграден 2W високоговорител.

Нивото на контраста му е 2000:1, което позволява използването му в светли пространства, а качеството на изображението е 3000 лумена.

6. Optoma HD26

С 10W високоговорител

31mR-zjRU+L

КУПИ СЕГА

С технологията Dynamic black можете да се наслаждавате на 2D и 3D филми, игри, изображения и любимите си телевизионни програми благодарение на Full HD 1080p качеството на изображението на този проектор. Той има контрастно съотношение 25 000:1 и разполага с 2 HDMI входа с поддръжка на MHL за свързване на вашите устройства.

Захранва се с батерии ААА, които са включени в опаковката, тежи 2,5 кг, а размерите му са 31,5 × 22,4 × 11,4 см.

Лесно се настройва и използва. Освен батериите, в комплекта са включени и HDMI кабел, захранващ кабел и дистанционно управление.

7. Flylinktech WIFI проектор

С 1GB DDR + 8G RAM

41hfWsJCLcL

КУПИ СЕГА

Малък и лесен за използване проектор с разстояние на изображението от 1 до 2 м с яркост HD26, контрастно съотношение 2000:1 и 2600 лумена. Той се захранва от операционна система Android 4.4, така че можете да имате достъп до всички приложения от Play Store, без да е необходимо друго устройство.

Прожектираният екран може да бъде с диагонал от 32 до 200 инча с качество 1080p LED и Wi-Fi. С помощта на HDMI входа с технология MHL можете да свържете и своя смартфон, таблет или компютър.

Той тежи 2,8 кг, черен е и има размери 32,4×27,8×19,6 см.

8. BenQ MS527

С технология SmartEco

41YId32jLhL

КУПИ СЕГА

С размери 28,3×22,2×9,5 cm и тегло 1,9 kg можете да се наслаждавате на филми и видеоигри на по-голям екран благодарение на този бял DLP проектор, който работи с батерия АА, включена в опаковката.

Той е идеален за дома, тъй като има SVGA 800 x 600 пиксела и 3300 ANSI лумена. Освен това можете да гледате 3D, тъй като е съвместим чрез HDMI.

Вграденият високоговорител е с мощност 2 W, нивото на звука е 28 dB, контрастът му е 13000:1 и има съотношение на страните 4:3. Съотношението цена/качество е оптимално.

Какво представлява проекторът?

mouse-optico-300x217

Проекторът не е нищо повече от устройство, което позволява възпроизвеждането на изображение или видеоклип върху поставка или екран със значителен размер, с цел да се увеличи изображението и да се види по най-верния и подобен на оригиналното изображение начин.

Те се използват в различни сценарии. Например те са идеални за любителите на системите за домашно развлечение, тъй като позволяват гледане на филми или телевизионни сериали на много по-големи екрани, отколкото традиционните телевизори могат да предложат. Проекторите могат да възпроизвеждат изображение на повърхности с диагонал 60, 80, 120 или дори повече инча в зависимост от това, какво сте готови да похарчите и от какво се нуждаете, докато един доста голям телевизор може да остане с диагонал около 60 инча.

Тези комплекти се предлагат и в различни дизайни и форми. Някои от тях могат да се закрепят за тавана, за да заемат по-малко място и да прожектират по-ефективно, други се поставят директно върху маси или хоризонтални повърхности, а има дори минипроектори , които са преносими и въпреки че създават по-малки изображения, са много полезни и удобни за тези, които трябва да ги носят навсякъде със себе си и в удобния си джоб.

Но как работят проекторите?

Устройството приема сигнала от входно устройство, което може да е смартфон, компютър, Blu-ray плейър или дори DVD, и го прожектира на малък екран, разположен в самия проектор. Частта за прожектиране върху външен екран идва по-късно, като се използват много ярка светлина и леща.

Този обектив функционира като увеличителна леща, тъй като специалният му дизайн позволява изображението да се увеличи по такъв начин, че да може да се отразява и да се гледа на много големи екрани.

Най-хубавото е, че те не само извършват това увеличение, но също така позволяват на потребителя да прави няколко важни промени и настройки на изображението, като например промяна на нивото на яркост, острота или дори на цветовите настройки. Това е почти същото като да имате телевизор, само че с много по-голям екран.

Видове проектори

Както може би сте предположили и както може би сте забелязали при оценката на различните проектори на пазара, те не са еднакви. Основната разлика е в технологията, използвана в техните екрани и лещи за увеличение и вярно възпроизвеждане на изображенията. В този раздел ще обясня какво трябва да знаете и за двата вида: LCD и DLP проектори.

LCD проектори

LCD означава течнокристален дисплей. По принцип те работят на същия принцип като LCD телевизорите или мониторите, които отразяват многократно изображението върху хиляди малки огледала в самия проектор. Това позволява яснотата и разделителната способност да се запазят и дори да се подобрят, когато изображението се прожектира на крайния екран, т.е. на екрана, който ще види зрителят.

Най-голямото предимство на този тип проектори е, че са доста евтини, тъй като технологията съществува от доста време и всъщност не е никак трудна за производство.

DLP проектори

DLP означава 'цифрова светлинна прожекция' и, ако не знаете, този механизъм на работа предлага най-добро качество и разделителна способност, дори в сравнение с LCD моделите. Това се дължи на факта, че DLP устройствата разполагат с хиляди микроогледала, които са значително по-малки от техните LCD аналози и в резултат на това създават перфектно проектирано цифрово изображение.

Друга разлика е, че тези проектори могат да възпроизвеждат основните цветове едновременно, което бързо ще забележите по отличните нива на рязкост на цветовете, които предлагат DLP проекторите. Всъщност те са толкова добри и верни на оригиналното съдържание, че дори няколко кинокомпании започнаха да ги инсталират в своите киносалони.

Въпреки това, както може би сте предположили, тези устройства са едни от най-скъпите на пазара, тъй като производството на микроогледалата, за които споменах по-рано, е доста сложен процес. За високото качество винаги се плаща определена цена.

Помислете за нуждите си

Преди да купите и изберете модел заради качеството или цената му, най-добре е да помислите добре за какво възнамерявате да използвате устройството. Всичко ще зависи от това. Тук ще ви помогна да обмислите вида на проектора, който ще ви помогне да посрещнете конкретните си нужди.

За развлечение или по работа?

Обикновено, когато търсим ефективен проектор за работа, презентации и фирмени срещи, ще ни подхождат по-малко усъвършенстваните модели, които могат да работят с неподвижни изображения и PowerPoint, Prezi или друг софтуер за показване на слайдове.

От друга страна, потребителите, които планират да използват проектора за забавление, независимо дали за гледане на любимите си филми или сериали, или за игра на видеоигри, се нуждаят от устройство, способно да възпроизвежда гладко, рязко и висококачествено видео. В тези случаи, ако искате да се възползвате максимално от Full HD или 4K качеството на мултимедийните си устройства, независимо дали са компютри, конзоли или смарт устройства, трябва да потърсите модел, който може да обработва такъв тип съдържание.

На закрито или на открито

Въпреки че винаги трябва да търсите качество и добри спецификации, когато търсите модел за използване на открито, трябва да наблегнете повече на тях. Когато използваме проектори на открито, трябва да сме сигурни, че те могат да се справят с промените в околната светлина, тъй като понякога можем да се сблъскаме с условия на висока яркост или, обратно, с моменти на тъмнина, например през нощта или в много облачни дни.

Поради тази причина търсете по-високо ниво на яркост от другите, изключителна обработка на цветовете, както и отлична разделителна способност и съотношение на страните. Ще ви е необходимо и добро оборудване за усилване на звука, което да ви позволи да чуете всички детайли независимо от фоновия шум, както и специален екран, който да издържа на атмосферните влияния и да поддържа възможно най-доброто качество на картината.

За разлика от тях, вътрешните проектори не се нуждаят от толкова много енергия и капацитет. Всъщност едно от най-големите ви притеснения трябва да бъде шумът, излъчван от устройството. Виждате, че тези устройства имат вентилатори и други компоненти, които могат да предизвикат донякъде дразнещи шумове, така че би било добре да намерите модел, който да сведе тези дразнители до минимум, особено ако ще използвате устройството в спалнята си и през нощта.

Надеждност

Надеждността се състои от две части. Първата е да вземете предвид коментарите на други потребители, преди да закупите конкретен модел, както и моя списък за сравнение, в който можете да видите с какво точно се отличават най-добрите модели днес. Това ще ви помогне да определите до голяма степен доколко ефективни и удобни могат да бъдат определени проектори.

Другото нещо е да разгледате спецификациите за издръжливост, предлагани от производителя. Например лампите, използвани от проекторите за създаване на яркост, имат срок на експлоатация, който се изразява в часове. Колкото по-дълъг е животът на компонента, толкова по-дълго ще издържи той и толкова по-рядко ще се налага да го сменяте.

Друг съвет е да проверите цените на резервните части за всеки модел, особено ако планирате да купите един-единствен модел, който ще ви служи дълго време. Така ще разберете колко ще струва поддръжката и ремонтът на вашия проектор.

Преносимост

Преносимостта ще се отрази, ако трябва да пренасяте устройството между срещи, например. В тези случаи е по-добре да си купите компактен модел, който е възможно най-малък, за да можете да го носите без проблеми. Ако обаче планирате да го поставите на фиксирано място у дома и не планирате да го премествате редовно, тогава преносимостта няма да е от голямо значение.

Цена

Цената може да варира от няколкостотин евро до 10 000 евро или повече, в зависимост от качеството и функциите на устройството. Най-евтините са най-простите, тези, които се справят добре с презентациите на неподвижни изображения и не предлагат много по отношение на качеството на картината и видеото или настройките.

Устройствата за забавление, които могат да обработват видео с висока плавност и качество, са малко по-скъпи и са около 800 EUR, до около 3000 EUR. От този момент нататък качеството се повишава и когато надхвърлите 10 000, сте достигнали бариерата от 4К. Тези устройства несъмнено са най-добрите от най-добрите и се препоръчват за професионални приложения, които наистина изискват това ниво на качество.

Също така не забравяйте да спестите част от парите си за екран и добра аудиосистема - два основни компонента, които ще ви помогнат да извлечете максимална полза от новия си проектор.

Технически спецификации

Освен че трябва да помислите какво планирате да правите с устройството, от съществено значение е да разберете за какво се отнася всяка техническа спецификация. Подобно на мобилните телефони, понякога не обръщаме внимание на технически подробности, които са почти неразбираеми за нас, но са изключително важни, за да направим възможно най-добрата покупка.

Нека видим какво представляват тези подробности:

Възможности за увеличение и настройка на обектива

Equipar-Magazine

Възможностите на обектива по отношение на настройката на изображението и увеличението са от решаващо значение при закупуването на проектор, особено когато знаете, че ще използвате устройството в различни ситуации и среди. Например, ако трябва да възпроизвеждате съдържание в ограничено пространство, ще ви е необходим обектив с възможност за късо разстояние, известен още като късофокусен обектив.

Също така, ако планирате да използвате тези устройства в много големи пространства, като например киносалони или аудитории, трябва да изберете устройство, което покрива големи разстояния, известно още като проектор с дълъг обхват.

Важен аспект на това е, че не само трябва да изберете такъв, който е подходящ за разстоянието, на което искате да възпроизвеждате съдържанието, но и да може да променя размерите и формата на изображението. По този начин можете да изкривите изображението по желание, за да го поставите по-добре върху неравни или наклонени повърхности, и въпреки това възпроизвеждането да изглежда добре подравнено.

Aspect Ratio

Това се отнася до формата и размера на видеоклиповете и изображенията, които искате да възпроизвеждате. Обикновено традиционните телевизори имат съотношение на страните 4:3, докато по-модерните дисплеи с HD съдържание, Blu-ray или съвременните смарт телевизори обикновено имат съотношение на страните 16:9.

По-голямата част от съвременните проектори позволяват безпроблемно възпроизвеждане на съдържание 16:9, тъй като са проектирани да работят с най-новите технологии.

Разделителна способност

Това е още един аспект, който зависи пряко от предназначението на вашия проектор. В случай че го използвате за работни презентации, срещи или други цели, при които се използват само слайдове и неподвижни изображения, можете да спестите малко пари и да изберете модели с по-ниска разделителна способност, като например тези с 800 x 600 пиксела. Няма да имате проблеми с тях.

Когато обаче проекторът ще се използва за развлекателни цели, въпросът се променя. В този случай си струва да инвестирате допълнителни средства и да се сдобиете с добро устройство, способно да възпроизвежда достоверно HD или дори Full HD съдържание. За тази цел препоръчвам модели с резолюция 1920 x 1080 пиксела. Разбира се, може да искате и 4K, но за целта ще трябва да инвестирате много по-голяма сума, а и, честно казано, наборът от материали, налични в тази резолюция, все още не е толкова широк и удобен за използване.

Нива на яркост

За да разберете от какво ниво на яркост се нуждаете, трябва да прецените средата, в която ще инсталирате устройството. Дали това е слабо осветена стая, дали е на открито на ярка слънчева светлина, или планирате да го използвате само вечер, защото през деня сте заети с работа?

Ако отговорите ви клонят по-скоро към използване в тъмна среда или при слаба светлина, тогава ще се справите повече от добре с проектори с ниска яркост. От друга страна, за ярко осветени места ще са ви необходими по-ярките.

И как да разберете коя е по-ярка? Това е много просто, просто проверете спецификацията на лумена върху продукта. Проектор с 1000 лумена ще бъде напълно достатъчен за слабо осветени места, а 5000 лумена или повече ще бъдат идеални за използване на открито.

Контрастно съотношение

Въпреки че не е спецификация, която сама по себе си ще определи съдбата на покупката ви, тя може да окаже значително влияние върху качеството на картината и трябва да бъде взета предвид. Това се отнася до разликите между най-светлите части на картината и най-тъмните части. Колкото по-високо е това ниво, толкова по-добро е възприетото качество.

Когато казвам, че не е решаващ, това е така, защото може да бъде силно повлиян от екрана, който използвате, условията на осветление или дори източника на съдържанието.

Свързаност

Свързаността може да бъде няколко вида. Първо е време да поговорим за портовете, с които разполагате, като те могат да бъдат VGA, HDMI или USB. Портовете VGA предлагат по-ниско качество на изображението и са по-евтини, така че може да са подходящи за проектори, използвани в офиси и за срещи. USB портовете могат да бъдат идеални и за работа или за ученици, тъй като позволяват възпроизвеждане на съдържание от малки флаш памети. Ако обаче сте геймър или искате да гледате любимите си сериали и филми в голям формат, препоръчвам модели с HDMI.

Последното нещо, за което трябва да помислите, е интернет връзката, която може да бъде чрез Wi-Fi или Ethernet кабел. За преносимост и удобство Wi-Fi може да е по-добър, но ако ще оставяте устройството на фиксирано място, Ethernet ще е доста по-удобен и ще предлага много по-стабилни връзки.

Дисплеят

Пряко влияе върху крайното качество на картината. Когато контролирате средата или мястото, където ще използвате проектора, е лесно да се справите с това, тъй като просто трябва да се уверите, че сте инсталирали добър екран и ще се възползвате максимално от качеството и функциите на новото си прожекционно оборудване.

Въпреки това, когато не сте сигурни къде ще използвате проектора постоянно, си струва да си купите статив за монтиране на навиващи се екрани - такива, които можете лесно да съхранявате и да вземете със себе си, където и да отидете.

Съществуват и специални бои, които можете да нанесете върху стените, където планирате да проектирате. Те работят точно както обикновените екрани.

Звук

Друга много важна периферна част, тъй като често се сблъскваме с проектори, които не могат да възпроизвеждат звук, са високоговорителите. Когато моделът ги включва, те обикновено са с много ниско качество, а използването им без никакви високоговорители и възпроизвеждането на звуци директно от източника на звук може да бъде мъчително, тъй като силата на звука никога не е прилична.

Особено за системите за домашно развлечение е важно да закупите добър чифт външни високоговорители, които можете да свържете директно към проектора.

Предимства на проекторите пред телевизорите

По-добро качество на картината

Качеството на картината, предлагано от проекторите, обикновено е много по-добро от това на телевизорите. Те могат да увеличат изображението до наистина големи размери и да ви позволят да видите съдържанието от различни ъгли, което не е така при телевизорите. Добрият проектор ще ви позволи да оцените изображението в диапазон на гледане 180º и до повече от 100 инча.

Можете да персонализирате размера

Помислете само за екраните на повечето съвременни телевизори. Обикновено доста големият екран е с размер около 50' или най-много около 60'. Най-малките проектори могат да достигнат до 77 инча, докато най-добрите и най-усъвършенствани проектори на пазара могат да ви предложат изображение и видео с размери над 100 инча.

Най-хубавото е, че размерът също не е фиксиран, а можете да регулирате устройството и да промените размера или просто да го преместите по-близо или по-далеч от целевата повърхност и по този начин да адаптирате прожекцията към наличното пространство. Така можете да имате собствено домашно кино с екран, който покрива цялата стена.

В същото време можете да го съхранявате, докато не го използвате, така че да намалите до минимум използването на място.

Управлявайте по-добре пространството си

Само ако сравните малък проектор (дори най-мощните са доста компактни) с телевизор, ще добиете добра представа колко място можете да спестите. Ползите от това са огромни, тъй като не само заемате по-малко място, но и можете да използвате повече пространство, когато ви е необходимо. При телевизора сте ограничени до определен размер и най-вероятно до фиксирано място, тъй като няма да го местите много.

С проектора можете да избирате върху коя повърхност да прожектирате, кои пространства да заемете и кога. Така че имате пълен контрол върху мултимедийното си преживяване.

Повече комфорт

Комфортът е важен и не става дума само за по-добро управление на пространството или за спокойствието, което идва от възможността да преместите проектора, където пожелаете, и да гледате любимите си сериали, филми или видеоигри почти навсякъде. Проекторите също така са по-удобни за очите.

Да, гледането на съдържание с добра резолюция и на по-големи екрани не натоварва очите ви. Всъщност ще можете да оцените по-добре детайлите на всеки кадър и ще се чувствате по-малко уморени, отколкото при гледане на телевизия.