Билярдни маси

la-mejor-mesa-de-billar

Когато купих първата си билярдна маса, съпругата ми не беше напълно съгласна. Първоначално беше много трудно да я убедя в предимствата на това да имаш такъв у дома и че наистина си струва да инвестираш в него. Защото, нека бъдем честни, те не са най-евтиното нещо на пазара. В крайна сметка обаче я убедих и донесох една у дома, но за съжаление тя не беше най-добрата билярдна маса.

Беше много трудно да се сглоби и беше много тежък. Най-лошото е, че тя дори не беше толкова удобна за игра, филцът беше с лошо качество, топката не се движеше добре и т.н., и т.н.

Най-добри маси за билярд

След като се отървахме от тази маса, убеждаването на съпругата ми да опита нова беше друга одисея и сега тя имаше основателни причини да откаже!

Този път обаче взех много по-информирано решение и се уверих, че търся наистина качествена маса. Разгледах шестоъгълни и осмоъгълни маси, сгъваеми маси и дори направих сравнение между американските и английските маси, маси с 5 ядра и дори маси за каром . В крайна сметка не само, че имахме отлична билярдна маса у дома, на която да играем със семейството и дори с колегите от работата, но дори успях да направя сравнителен списък на най-добрите от тях, който ще споделя с вас по-долу.

Да купим и да играем добър билярд!

Ето от най-добрите билярдни маси:

1. маса за билярд ALFA

Готова за Вашето забавление

41sNxb9dXfL

КУПИ СЕГА

Изработена от MDF, повърхността на тази маса с дължина 2,4 метра е доста удобна за любители играчи или за тези, които просто търсят добро прекарване на времето. Теглото му е 140 кг и се предлага с много качествена кадифена подложка.

Хубавото е, че той включва и пълен комплект топки, триъгълник за начален удар, четка, 2 кийборда с дължина 1,4 м и 2 тебешира: всичко, за да играете и да се наслаждавате още от първия ден.

2. Билярдна маса Leeds OneConcept

Добър външен вид и удобство

41nsdepOEvL

КУПИ СЕГА

Една от най-добрите маси за средно ниво на пазара. Повърхността му е от MDF, а дължината му е 2,14 метра, което е идеално за игра на доста реалистичен билярд, но без да заема много място или да е неудобен.

Той е с орехов фурнир и червено покритие, което му придава различен, но стилен вид, има регулируема височина и е оборудван с два 1,45-метрови кийборда, 16 смолисти топки, 2 тебешира, триъгълник и четка. (Билярдна маса PL0384 Aqua Leisure

За цялото семейство

Тази сгъваема билярдна маса ще бъде удобна, издръжлива и качествена. Той е идеален за използване у дома и в малки пространства благодарение на размерите си от 1,52 м дължина и 78 см височина. Той има джобове и всички необходими аксесоари, за да започнете да играете.

Също така е много лесен за сглобяване и разглобяване и друго предимство на неговия размер е, че можете да го използвате с малките деца у дома.

4. Маса за билярд с много игри PL0353 PL Ociotrends

Най-универсалната маса

51l8D2MPjeL

КУПИ СЕГА

Хубавото на тази маса е, че може да се използва за всичко. Да, тя има 12 сменяеми повърхности, които ви позволяват да играете различни настолни игри, като футбол на маса, въздушен хокей, тенис на маса, шах, игри с карти, китайски шашки и др.

Освен това размерът му е само 1,05 метра дължина и 57 метра ширина, така че можете да му се наслаждавате заедно с децата си или дори да ги оставите да се забавляват помежду си.

5. билярдна маса HLC

Здрава и пълна

411P2mld8QL

КУПИ СЕГА

Друга сгъваема маса, която ще реши много проблеми с пространството у дома. Въпреки че е доста голям (дължина 1,8 м x ширина 91 см и тегло 42 кг), той е сгъваем, така че можете да го поставите настрани, когато ви е необходим. Изработена е от шперплат (MDF), както и от части от полипропилен, естествено дърво, ABS и мелтън.

Той включва цялото оборудване, от което се нуждаете, за да започнете да играете, като билярдни пръти, тебешир, комплект топки, триъгълник и дори маркер.

Уверете се, че масата е подходяща за стаята ви

Въпросът за пространството и билярдните маси е сложен, защото не само трябва да проверите дали масата е подходяща за стаята ви, но и да разполагате с достатъчно пространство, за да можете лесно да движите ръцете си и да се прицелвате, без да се удряте в стената при всеки опит.

mesa-de-billar-en-el-salon-1024x680

Първото съображение, когато купувате новата си маса, е, че посочените размери обикновено не съдържат релсите, така че тя винаги ще бъде малко по-голяма. При това масите могат да бъдат с дължина 198 см, 223 см или дори 254 см, което са така наречените 9-футови маси.

Винаги обаче можете да се приспособите към по-малки помещения, като закупите по-малки маси и по-къси прътове.

Основните компоненти на билярдната маса

Преди да погледнете цената и размера на масата, трябва да разгледате и компонентите, за да получите по-добра представа за качеството на масата и реалната издръжливост и качество на използваните материали.

Освен че краката на масата са дебели и здрави, няма много съображения или препоръки по отношение на тях. По принцип най-важното е те да са изработени от масивна дървесина, поради тяхната издръжливост и високото ниво на здравина, което могат да предложат.

mesa-de-billar-en-el-salon-1024x680

Може да срещнете и маси с резбовани крака с различни форми и дизайн, които всъщност не оказват пряко влияние върху функционалността на масата, а са просто с естетическа цел.

Той е основен, тъй като е частта, която свързва всички останали компоненти. В миналото те се изработваха само от масивна дървесина, но съвременните маси се изработват и от ПДЧ със средна плътност. Истината е, че мнозина все още спорят кой материал е по-добър за вашата игра, но истината е, че няма голяма разлика.

Това, което трябва да знаете обаче, е, че рамковата конструкция трябва да се състои от централна греда, която минава по дължината на масата и я поддържа. На свой ред тази греда трябва да се подпира на две други перпендикулярни греди.

Наличието на два надлъжни пръта обаче не е всичко, което се очаква. Въпреки че няма да навреди на масата ви, тя не предлага и никакви реални структурни предимства.

Това е зоната, в която се провежда играта. Първоначално те са били изработени от едно парче шисти, но сега се произвеждат от три различни компонента и се предлагат с различни дебелини. Най-препоръчителната повърхност на шисти е 2,54 cm, тъй като по-малките могат да бъдат по-евтини, но много по-малко издръжливи и точни.

Това са страничните ръбове на масата и трябва да бъдат изработени от масивна дървесина, тъй като тя осигурява идеален отскок. Освен това те трябва да бъдат закрепени към рамката и дъската много здраво, тъй като това им позволява да дават най-подходящия отговор и да не пречат на перфектната игра.

Това са частите, в които топките се спускат и изчезват от погледа ви като с магическа пръчка. Те могат да бъдат изработени от 3 различни материала, които, освен че се различават по качеството или външния си вид, не оказват съществено влияние върху качеството на играта.

Един от тях е пластмасата, която очевидно е най-нискокачественият и най-неиздръжливият материал. След това имате гумени джобове, които често се използват широко в търговските модели маси, и накрая кожени джобове, които очевидно са с най-високо качество.

Това е частта от масата, която покрива плочата и е в пряк контакт с топките; това е зеленият плат, който е характерен за всички маси. Предлагат се с вълна или с камгарна смес, като втората е най-препоръчителна, тъй като предлага по-добра играемост, по-добра еластичност и дори по-лесно се почиства с течение на времето.

Оборудване и аксесоари за играта

Въпреки че масата е най-важното нещо, аксесоарите също са от основно значение, за да се насладите на добра игра на билярд. От своя страна, палките могат да бъдат изработени от масивно дърво или от синтетични материали като фибростъкло, графит или въглеродни влакна. Дължината им може да варира от 1,2 до 1,5 метра.

accesorios-de-billar-1024x573

Опорните мостове са полезни за игри, в които не е необходимо да сте стъпили с двата крака на земята, когато стреляте. Има моменти, в които кадърът е толкова труден, че трябва да се облегнете на масата, което понякога изисква да се качите малко на нея и да отлепите поне един крак от земята.

Топките също са от съществено значение, защото без тях няма игра. Обикновените комплекти включват 15 номерирани топки и една топка за билярд, като размерите им варират в зависимост от вида билярд, който се играе. Всъщност в американския билярд се използват по-малки топки, отколкото в руския билярд, например. Що се отнася до материалите, сегашните топки са изработени от смоли, пластмаси, полиестерни смеси или акрилни материали.

След това разполагате с триъгълника, който се използва за поставяне на топките на масата и за започване на играта.

Относно монтажа на масата

Както и другите мебели, масите за билярд също се предлагат на части и трябва да ги сглобите у дома. Истината е, че често това може да се окаже трудна задача и ако не се направи правилно, играта и издръжливостта на масата могат да пострадат. Ето защо винаги е добра идея да наемете експерт, който да сглоби масата, независимо дали е 8-футова, 9 или 7, външна или дори сгъваема.

Ако обаче предпочитате да монтирате масата сами, не забравяйте да проверите ръководството за експлоатация, преди да започнете, да се уверите, че разполагате с точното количество от всяка от частите, да ги поръчате така, че да имате всички под ръка, и да следвате стъпките докрай.

Марки и производители на маси за билярд

Както вече споменахме, от съществено значение е да проверите всяка част от масата, за да сте сигурни, че купувате нещо качествено, както и че е добре да познавате различните марки, които ги произвеждат:

Това са доста достъпни маси, като се има предвид, че те предлагат висококачествени модели, достойни да се предават от поколение на поколение. Вниманието към детайлите е много високо, с резбована дървесина, ръчно изработени мотиви и дизайни с различни покрития, които им придават елегантност и класа. По отношение на компонентите те имат най-доброто от най-доброто: централна греда с перпендикулярни пръти, 2,54 см шисти, качествени релси и възглавници и др.

Те предлагат модерни или класически модели с отлично качество на финишите и ръчно изработени детайли. Произвеждат ги и в различни комбинации и структури, с ламели с дебелина 2,54 cm или по-дебели, с различни видове централни релси и много други.

Техните покрития може да са малко по-ограничени и прости, но те предлагат много добри материали, доживотни гаранции, висококачествени строителни техники, издръжливост и здравина. Те са добър вариант да не попаднете в групата на по-евтините марки, но да получите по-ниски и по-достъпни цени.

Макар че имат само един вид маса, те се отличават с отлични материали, преходен стил между модерното и традиционното и изключителна конструкция.

Те са сред най-скъпите производители на пазара заради първокласните си материали, гаранции и конструктивни техники. Въпреки това една от най-големите им атракции, поне на пазара в САЩ, е, че се предлагат с мотиви на професионални спортни отбори, което ги прави идеалното допълнение към заседателните зали на фенклубовете на професионалния спорт.

Една от най-известните и дългогодишни марки в света произвежда висококачествени и луксозни маси за билярд от 1845 г. насам.

Те винаги са произвеждали модели за професионални играчи и състезания, както и за домашна употреба. Въпреки това днес те предлагат всичко - от най-екстравагантните маси, достойни за най-луксозните имения, до маси за аматьори.

Ако имате по-рокерски, бунтарски и алтернативен стил, тази марка със сигурност ще има модел за вас.

Техните маси са с ръчно изработени черни покрития, метални крака, кожени части и външен вид, който несъмнено ще ви хареса. Материалите, както и конструкцията, също са от възможно най-високо ниво.

Тези маси са изработени от красива и висококачествена африканска дървесина. В същото време те предлагат цялото качество и издръжливост, които можете да получите и от други известни марки, а освен това техните изделия са уникални, ръчно изработени и изключително красиви.

Причини да имате маса за билярд

Закупуването на маса за билярд не е лесно, не само поради въпроса за избора на най-добрата възможна маса, но и защото понякога не е толкова лесно да убедите партньора или семейството си да направят покупката. Затова нека разгледаме истинските предимства на наличието на маса у дома.

  • Ще можете да прекарвате качествено време със семейството си у дома, тъй като масата ще бъде идеалното извинение да играете, докато гледате телевизия, или да споделите вкусна закуска в неделния следобед.
  • Макар и да не са евтина покупка, тези маси имат допълнителното предимство, че можете да ги използвате отново и отново. По този начин можете да се възползвате максимално от времето си у дома, без да се налага да излизате и да харчите все повече и повече пари всеки път, когато искате да направите нещо забавно.
  • Добре е децата да се интересуват от басейн от ранна възраст, тъй като това им помага да поддържат тялото и ума си активни.
  • Можете да поканите приятелите си на гости и да се забавлявате на срещи. Със сигурност ще бъдете най-популярните в офиса и дори ще ви помогне да разчупите леда с нови колеги или партньори.
  • Билярдните маси могат да се поберат почти навсякъде. Въпросът е само да се приспособи към пространството.

Разликите между американските и английските билярдни маси

Английските маси могат да бъдат с дължина от 1,8 до 2,1 м, а топките са с диаметър 5 см, докато тези с маси с монети използват топки с диаметър 4,7 см. В същото време джобовете в ъглите са по-малки, а в центъра са по-широки, така че можете да правите по-тесни удари.

Американските могат да достигнат до 2,8 метра, като джобовете са необходими, за да преминат през тях топки с диаметър 5,7 см, като ъгловите джобове са по-широки, а централните - по-тесни от английските.