велосипед

mejor-bicicleta-de-carretera

Колоезденето е една от най-големите ми страсти, още от малък винаги съм имал планински велосипед вкъщи, който съм променял с израстването си.

Сега, когато вече съм в зряла възраст, нямам толкова много време за приключения с моя MTB велосипед, но успях да се придвижвам из града с един от най-добрите шосейни велосипеди, който благодарение на изключително леката си сплав от въглеродни влакна ми позволява да го взема навсякъде и дори да ходя на работа с него.

Но, за да стигнем до това отлично качество на шосеен велосипед трябваше да търсят в продължение на часове сред голямото разнообразие от съществуващи модели, някои по-добри от други, докато, след много изследвания, стигнах до най-добрия опция за мен, така че можете да го постигне.

Най-добрите шосейни велосипеди

Кой е най-добрият шосеен велосипед?

В един толкова конкурентен пазар, какъвто е светът на спорта, не е изненада, че има много възможности, когато става въпрос за най-добрите шосейни велосипеди.

Моделите за деца, за жени, за мъже или размер унисекс, всички вие можете да разполагате с опцията, която най-добре отговаря на вашите нужди, ръст и ниво на колоездачни способности, особено ако сте начинаещ или ако например искате да допълните рутинните си занимания с бягане с друга дейност.

Първото нещо, което трябва да вземете предвид, е дизайнът на шосейния велосипед, който може да бъде изработен от алуминиева сплав, въглеродни влакна, стомана или титан, като изборът между едното или другото ще зависи от това колко лек или здрав искате да бъде той. Всеки материал има своите предимства и особености, така че сравнението между всички тях ще бъде по-лесно за вас.

Други фактори, като например колко висок е велосипедът, дали седалката му може да се регулира, дали се нуждаете от специални обувки за колоездене и дори теглото , което могат да поддържат, ще ви подскажат колко подходящ е даден модел шосеен велосипед.

Ето и най-добрите шосейни велосипеди:

1. шосеен велосипед CHRISSON '28

51ZL1soPT6L

КУПИ СЕГА

За начало на нашия списък намираме този велосипед, който е един от най-добрите заради високото си качество, който ще ви изненада не само с отличните си характеристики, но и с наистина достъпната си цена за велосипед с такива размери.

Това е шосеен велосипед с 24 скорости shimano, със спирачки shimano , с преден дерайльор и тежки колела, които ще ви отведат навсякъде, както и ще осигурят достатъчна безопасност.

Този шосеен велосипед също има алуминиев колянов механизъм, който е доста лек, поради което този модел има общо тегло от 10,4 кг, да не говорим, че е с размер XXL.

Както кормилото, така и седалката са напълно регулируеми, така че можете да адаптирате шосейния велосипед към височината си.

Това е идеалният модел за начинаещи, които искат да започнат в света на шосейните велосипеди.

2. шосеен велосипед Shockblaze S7

41Ivxbe8MoL

КУПИ СЕГА

Този шосеен велосипед Shockblaze е много качествен модел , който впечатлява своите потребители с вътрешното си водене на кабелите, пълната група Shimano 105 11v и модерния и красив дизайн, който ще ви отведе навсякъде, където искате да отидете след няколко карания.

Това е шосеен велосипед от най-висок клас , с изключително удобна седалка и алуминиева конструкция, която го прави много устойчив, с тегло от 11 килограма, което ще ви осигури страхотен баланс.

Освен това е много удобен шосеен велосипед, с добри спирачки, които позволяват безопасно каране, както и с висококачествени компоненти като кормило, верига и 28-инчови колела.

3. 26-инчов шосеен велосипед FJW

51g2qzqpKHL

КУПИ СЕГА

С 21 скорости, двойна дискова спирачка и голяма устойчивост благодарение на стоманената рамка и вилки, дизайн, който ще осигури и голям комфорт, тъй като има кормило на подходяща височина.

Този шосеен велосипед има механична дискова спирачка , както отпред, така и отзад, с вълнообразни дискови ротори и алуминиеви джанти за сигурно сцепление с пистата.

Това е един от най-тежките модели в списъка, тъй като е изработен от комбинация от стомана и карбон, но има по-голяма товароносимост и може да се ползва от хора и багаж с тегло до 150 кг.

Този велосипед е идеален за начинаещи, които искат да се наслаждават на спортни дейности по удобен, здравословен и забавен начин, и може да се използва като транспортно средство за отиване на работа или за разходка из града през почивните дни.

4. Bicicleta de carretera Savadeck HERD6.0 700C

51LIY9QCz3L

КУПИ СЕГА

Сред най-добрите марки шосейни велосипеди ще намерите Sava, където се усещат върховите модели и които, като пример, имате този висококачествен вариант.

Това е аеродинамичен велосипед, изработен от въглеродни влакна, той е един от най-леките в списъка, с тегло 8,3 кг, което ще ви спести енергия при въртене на педалите.

Този шосеен велосипед има усъвършенстван дизайн на задния триъгълник и конусовидната глава, което го прави по-твърд и лесен за управление модел, който може да подобри силата ви при каране.

Разполага с 22-скоростна система за превключване, спиране и трансмисия на Shimano, с лост за превключване, преден и заден дерайльор, както и интегриран комплект зъбни колела за по-плавно превключване, за по-лесно сглобяване .

Неговите гуми също са от една от най-добрите марки в гуми за велосипеди, става дума за Michelin, която оборудва този модел с две мощни гуми, които са устойчиви, противоплъзгащи и предлагат ниско съпротивление при търкаляне, което ще ви накара да се движите много по-бързо.

5. FabricBike Лек шосеен велосипед

41Y2yNj52pL

КУПИ СЕГА

Ако търсите модел шосеен велосипед, който е по-евтин, този на марката FabricBike би могъл да бъде идеалният, а освен това е един от най-добрите по отношение на съотношението цена/качество.

Това е шосеен велосипед с алуминиева рамка и вилка, които са от най-добрите материали, за да осигурят високо качество, освен това го правят изключително лек и много здрав, но без да престава да бъде доста лек велосипед, тъй като теглото му е само 9,45 кг, което ще го направи лесен за транспортиране от едно място на друго.

Всички негови допълнения са отлични, като се разчита на алуминиеви джанти с двойни стени, с размери 28 инча всяка, както и комплект спирачки, които позволяват много безопасно педалиране, педали с включени ремъци и седло с меко покритие ще осигурят най-голям комфорт при пътуване с този шосеен велосипед.

Този велосипед, съчетан с малко бягане, ще ви помогне да сте активни и да поддържате здравословен начин на живот.

6. Шосеен велосипед Helliot Bikes Sport 03

51OSGa2fLBL

КУПИ СЕГА

И като говорим за най-добрите шосейни велосипеди на пазара, ще намерите този модел, който е силно препоръчван не само заради по-ниската си цена от останалите, но и заради много високото качество и това на всички компоненти, които можете да смените с Shimano Ultegra за по-голяма ефективност при въртене на педалите.

Този шосеен велосипед е напълно унисекс модел, който може да се използва от всеки възрастен, който иска да се придвижва с велосипед, както и да остане активен и да води по-здравословен начин на живот.

Това е модел, който има много устойчиви и здрави 28-инчови колела, които се захващат за земята за по-добро сцепление и на които можете да използвате вашите обувки за колоездене , без да се налага да ги прикрепяте към педалите.

Този състезателен велосипед има и механични дискови спирачки, които ви предпазват при въртене на педалите, както и трансмисия shimano , която ви позволява да превключвате между 21 предавки.

Можете също така да вземете предвид, че това е визуално приятен шосеен велосипед с оранжев оттенък, който ще зарадва всеки, който го види в движение.

Какво представляват шосейните велосипеди и защо са по-добри от другите модели?

mejores-bicicletas-de-carretera-650x431

Най-добрите велосипеди се характеризират и отличават от други модели, като например планински велосипеди или електрически велосипеди, по различни фактори, като се започне от факта, че те са идеалният вариант за хора, които искат да карат колело в града, без да се налага да носят по-голям, по-здрав и дори по-труден за носене модел поради теглото си.

Пътните велосипеди обикновено са изработени от материали, които позволяват каране по асфалт или настилка, в зависимост от вида, който търсите и за който ще научите в статията.

Сега нека се запознаем с причините, поради които шосейните велосипеди са по-добри варианти от другите велосипеди.

1. имат олекотена рамка:

Рамката на велосипеда е основно тялото му, към което са прикрепени другите части, за да можете да въртите педалите.

При най-добрите велосипеди особеното е, че рамките обикновено са много леки в сравнение с други велосипеди от други дисциплини на колоезденето, защото са изработени от материали като въглеродни влакна или алуминий.

Шосеен велосипед с по-лека рамка ще бъде по-лесен за управление, особено ако искате да развивате по-висока скорост.

Това е фактор, който може да се види при състезателните велосипеди , като например шосейните велосипеди, използвани от професионалисти, където теглото е абсолютно необходимо да се вземе предвид, което може да се види при триатлоните, където освен бягане се използва и въртене на педалите и по-леките велосипеди са най-добрият вариант.

2. Тънки джанти:

Друг фактор, който характеризира най-добрите шосейни велосипеди, е, че те имат много тънки джанти, които могат да варират от 23 до 28 мм, което им позволява да развиват по-високи скорости и, тъй като това не са велосипеди, които ще използвате в планината или на по-труден терен, няма да имате нужда от толкова голямо сцепление със земята.

3. Без окачване:

За разлика от планинските велосипеди, най-добрите шосейни велосипеди нямат окачване, защото в повечето случаи те ще се използват на равен и гладък терен, така че няма да има нужда от нещо допълнително, което да осигури по-голям комфорт.

4. Множество аксесоари:

Пътните велосипеди се отличават с това, че могат да бъдат персонализирани в зависимост от вашите нужди, като това е възможно да се намери при марки като Trek.

Какви видове шосейни велосипеди има?

На пазара се предлагат различни модели шосейни велосипеди, някои от тях са създадени за преодоляване на много специфични терени, други са по-леки, а трети са по-устойчиви, така че преди да изберете, е добре да познавате всеки от тези видове, за да намерите най-добрите, които отговарят на вашите нужди:

1. аероколело:

Състезателните аероколела са създадени за нещо специфично и това е скоростта.

Това са велосипеди, при които не се обръща особено внимание на теглото или комфорта, тъй като цялата конструкция е насочена към това да може да пресече вятъра и по този начин да намали енергията при въртене на педалите, което е характерно за марки като Savadeck.

Профилните тръби на тези шосейни велосипеди обикновено са по-дълги от тези на други модели, което създава по-аеродинамична форма.

Те обикновено са с по-високи цени, които варират от едва 2000 до 3000 евро.

2. Велосипеди за издръжливост:

Този тип велосипеди се фокусират върху постигането на шосеен модел, който има стабилно каране, фокусира се върху комфорта и има доста спокоен дизайн.

Моделите шосейни велосипеди за издръжливост се различават от останалите по по-дългото междуосие, по-дългата челна тръба и дори дисковите спирачки.

Освен това те обикновено имат по-компактна задвижваща система , с повече място за по-големи джанти и добри амортисьори, които изглаждат вибрациите на пътя. Това може да се намери в марки , като Trek.

3. Леки шосейни велосипеди:

От друга страна, имате състезателните велосипеди, които се характеризират с това, че са много леки.

Този тип велосипеди се използват от професионалистите, тъй като са много пъргави и високопроизводителни, с рамки, проектирани за максимална производителност.

Леките шосейни велосипеди са с тегло под 7 килограма, при които състезателните и професионалните колоездачи търсят компоненти като sram, трансмисия, спирачки и други, които не увеличават теглото.

4. Пътни велосипеди за чакъл:

Пътният велосипед за чакъл е сравнително нов модел, който се характеризира с издръжливост, здравина, комфорт и ефективност.

Велосипедите, предназначени за каране по чакъл, се характеризират с по-висока долна скоба, която осигурява добър просвет за преминаване на препятствия, и дискови спирачки, които работят при различни метеорологични условия и улесняват карането.

Велосипедите за път на чакъл са по-тежки модели, така че са най-подходящи за по-висока производителност.

5. Пътнически велосипеди за развлечение:

Тези велосипеди са най-подходящи за тези от вас, които искат да поддържат добра физическа форма, да карат в града или просто да въртят педалите от време на време.

Това са велосипеди, които залагат на комфорта и практичността, с плоски кормила, по-широки джанти и плоски педали.

Това е идеалният модел за начинаещи или за хора, които искат да започнат да карат велосипед.

Обикновено те са най-евтините и могат да се намерят за по-малко от 1000 евро, в зависимост от гамата им.

6. Пътни велосипеди с плоска щанга

Пътните велосипеди с плоска щанга се характеризират с право кормило, което означава, че имат различни механизми за превключване, въпреки че също предлагат отлични характеристики.

В този тип велосипеди ще откриете най-добрите марки, като Trek например, която има различни модели с плосък бар, които ще ви помогнат да поддържате оптимална физическа подвижност.

Геометрия на рамката на велосипеда

Рамката е скелетът на всеки велосипед и въпреки че пътните модели обикновено изглеждат сходни, трябва да знаете, че те имат разлики и че е важно да ги познавате, преди да изберете един от тях.

Най-разпространени са спортните рамки, които се препоръчват на хора, които планират да използват често велосипедите си, като позицията на каране е по-изправена и по-спокойна, отколкото при другите модели.

Възможно е също така да се намерят велосипеди, чиято рамка е предназначена за състезания, където се търси по-висока производителност. Тези велосипеди обикновено са по-гъвкави, а рамките им са оборудвани с компоненти от най-високия диапазон.

И накрая, можете да намерите велосипеди с плосък бар, при които е необходимо да въртите педалите с много по-изправена стойка.

Материали на рамката

Освен геометрията е необходимо да се вземе предвид и видът на материала, използван за изработката на рамката на най-добрите велосипеди, където ще откриете, че най-популярните варианти в световен мащаб и според мненията на техните потребители са алуминий и въглеродни влакна.

Материалът, от който са изработени велосипедите, може да определи цената им, като най-евтините модели могат да струват между 100 и 500 евро, други - между 1000 и 1500 евро, а най-висококачествените - от 2000 до 3000 евро.

Независимо от това какви велосипеди разглеждате и колко струват, важно е да изберете модели, които са изработени от най-добрите материали, за да сте сигурни, че ще имате много издръжлив велосипед.

Алуминий:

Велосипедите с алуминиева рамка са добри за осигуряване на гладко каране, а освен това обикновено са по-евтини от колегите си от фибри.

Като използвате компоненти като Shimano Ultegra, които са сред най-добрите при велосипедите, заедно с този вид материал ще можете да постигнете по-добри резултати.

Въглеродни влакна:

Сега велосипедите с рамка от въглеродни влакна се характеризират с по-голям комфорт, като абсорбират вибрациите от пътя по-пълноценно от алуминиевите велосипеди.

Карбоновият шосеен велосипед е идеалният вариант за тези, които търсят модел, който е доста лек и който помага да поддържат физическото си състояние при въртене на педалите из града, като също така е един от най-добрите варианти на пазара, като често се среща при марки като Trek.

Всичко зависи от това, което търсите, както и от марките и продуктите , които имате в полезрението си, за да купите, не забравяйте да вземете предвид нуждите си, независимо дали става въпрос за състезание, забавление или фитнес.

Титан:

Възможно е също така да се получат велосипеди от титан, който е малко по-рядко срещан от горепосочените материали.

Титанът е сравнително лек, много издръжлив и не корозира, както може да се случи със стоманата. За разлика от алуминия и въглеродните влакна, титанът при велосипедите може лесно да се оформя, което ги прави продукти на по-високи цени.

Стомана:

По същия начин можете да намерите велосипеди, изработени от стомана, които са сред най-старите модели в производството им.

В днешно време стоманените модели обикновено са доста скъпи, с доста прилично тегло и производителност, като материал, който може да се намери в състезателни велосипеди и дори в електрически велосипеди.

Основни компоненти на шосейните велосипеди

Преди да изберете велосипед, е необходимо да разгледате всички негови части или компоненти, като това се отнася за всички части, които се монтират или прикрепят към рамката на велосипеда, като най-общо казано включва:

  • Велосипедна трансмисия: кормилна уредба, задна касета, верига, дерайльори, спирачни лостчета, превключватели.
  • Велосипедни колела: джанти, главини, оси, спици.
  • Аксесоари за велосипеди: спирачки, кормило, седалка, стойка на седалката и педали. Включително батерии за преобразуване в електрически велосипеди.

Сега нека се запознаем по-подробно с всеки от тях, за да изберем най-добрите модели:

Велосипедни групи или комплекти:

В света на колоезденето ще чуете думата 'компоненти' или 'групи', които представляват набор от части от различни производители, като например shimano ultegra или тези на марката sram, като е сред най-известните в областта на трансмисиите.

Велосипедът от този стил е нищо без своите компоненти, които му придават не само по-добър външен вид, но и по-добри характеристики.

Велосипедни манивела и зъбни колела:

Когато говорим за най-добрите шосейни велосипеди, е необходимо да се спрем на тяхната предавка.

Първо, има комплект манивела - компонент, който кара педалите да се въртят и завърта задното колело чрез веригата.

Всяка тройна кормилна уредба се състои от 3 верижни колела, комбинирани с 9-скоростна касета на задното колело, което дава на велосипеда общо 27 предавки.

Съществуват и компактни двойни колянови комплекти, състоящи се от две верижни колела отпред и съчетани с 10-скоростна касета.

Ако сте професионален колоездач, най-добре е да изберете двойна кормилна уредба, но ако сте начинаещ, най-добре е да изберете тройна кормилна уредба.

Велосипедни вериги:

Зъбните пластини са мястото на велосипеда, където са затворени зъбните колела, които могат да варират в зависимост от модела и вида на компонента, независимо дали става въпрос за Shimano или SRAM трансмисия, за да назовем само няколко марки.

Колела за велосипеди:

Колелата, джантите или гумите са едни от незаменимите части на всеки велосипед - те не само ви отвеждат от едно място на друго, но и:

  • Те поддържат теглото на велосипеда.
  • Те определят колко добре ще се представя велосипедът при ускоряване.
  • Те определят колко аеродинамичен е велосипедът.

Освен ако не изберете модел по поръчка или продукт , няма да имате толкова голяма свобода при избора на джанти или колела, тъй като те обикновено се предлагат стандартно с велосипеда.

Велосипедни педали:

Често срещано съмнение на пазара на този тип велосипеди е къде се намират педалите ви, тъй като много от конкуренцията или усъвършенстваните модели не разполагат с тях.

Вместо това те имат грайфери или клипсове, в които се поставят обувките за колоездене , което позволява на колоездачите да въртят по-добре педалите.

Ако нямате опит с този тип велосипеди и педали, най-добрите варианти са базовите модели с платформени педали, при които не се налага да закачате обувките си. Всичко зависи от вашите вкусове, нужди и възможности.

Педалите на марката Look предлагат заключващи се педали или обикновени педали за велосипеди, като това е една от най-добрите марки за персонализиране на велосипеда и извличане на максимална полза от него.

И не забравяйте, че ако имате първите, трябва да имате и най-добрите обувки, както и подходящото облекло, като марки като Trek имат голям избор от дрехи, които са подходящи и за други дейности като бягане.

Велосипедни спирачки и предавки:

При по-старите или по-старите модели на пазара, тези компоненти на велосипедите са били в напълно отделни механизми, разположени на различни места на велосипедите.

В днешно време те са интегрирани и тяхната система или начин на работа може да се променя в зависимост от марки и модели на велосипеди.

При модели като тези на марката Shimano Ultegra спирачката преминава като допълнителна предавка, докато при други спирачката е различна от предавките и представлява независим от тях механизъм.

Важно е в момента на покупката да се уверите, че имате добър захват на кормилото на велосипеда, откъдето да имате лесен достъп до предавките и спирачките. Ако имате малки ръце, можете да изберете модели, които могат да бъдат оборудвани със скоби или които могат да се регулират.

Заключение:

Като вземете предвид цялата основна информация за този вид велосипеди, със сигурност няма да имате проблем да откриете най-добрите варианти на пазара, където няма да се влияете само от този, който е евтин, а ще избирате въз основа на неговите компоненти, марки като Trek, Sava, Schockblaze, Cube, Pinarello и др.

Както и в неговата гама, размер, височина, размери, цвят, аксесоари и че като цяло има много добро съотношение цена-качество, всичко това е нещо необходимо, което трябва да имате в ръководството си.

Разглеждайки най-добрите модели на пазара и в света, CHRISSON '28 е чудесен вариант да се приберете у дома, особено ако търсите достатъчно голям модел с най-качествените компоненти.

Сега е време да вземете всичко това предвид, плюс цените и след добър анализ, ще успеете да намерите най-подходящия модел сред най-добрите, за да можете да въртите педалите нонстоп или да ви придружават в тренировките, които включват бягане, туризъм и много други.