Велосипедни светлини

luces-para-bicicleta

Няма нищо по-хубаво от бързото и екологично придвижване с велосипед.Денем или нощем това транспортно средство ви помага не само да стигнете по-рано, но и да останете физически активни. Но трябва да сте внимателни, особено през нощта, затова ще ви разкажем за най-добрите светлини за велосипеди както за шосейни , така и за планински велосипеди, за да осветявате пътя си, където и да отидете.

Най-добрите светлини за велосипед

Коя е най-добрата светлина за велосипед?

Познавате пет вида осветителни тела с различни марки, дизайн, мощност и, разбира се, различни цени, като се вземат предвид различните мнения и сравнения на продуктите, открити по време на нашето проучване.

По-долу ви представяме най-добрите светлини за велосипед:

1. Sunspeed ESKG004

Акумулаторна светлина в дланта на ръката ви

51P558es+bL

КУПИ СЕГА

Качеството му е високо, като е лек, лесен за разглобяване и безопасен. Той има LED осветление до 300 лумена в своите фарове отпред, като има значително ниво на мощност за умерени условия; той също така има живот до 10 часа с USB акумулаторна батерия за двата фара (преден и заден) с различни нива на осветяване: максимално, минимално и рязко.

Sunspeed е водоустойчив и удароустойчив, подходящ за всякакви метеорологични условия. Най-хубавото е, че се предлага със задна светлина, зарядно устройство, а цената му е наистина ниска в сравнение с други артикули от същата величина.

2. Poweradd IPX4

Безопасност и видимост е това, което ще получите

41h5GmfPf-L

КУПИ СЕГА

Продуктът предлага безкрайни предимства. Това е комплект с предна LED светлина и задна LED светлина , които осигуряват добра осветеност съответно до 8 и 6,5 часа, а батерията Samsung може да се зарежда с USB кабел . Те са леки и устойчиви на всякакви условия - дъжд, вятър или слънце; ъгълът на осветяване е 220 градуса, което улеснява засичането на велосипедиста в движението.

Що се отнася до употребата му, Poweradd е безопасен, лесен за сглобяване и разглобяване; освен това е по-малко скъп от подобни продукти със същото или по-ниско качество, като по този начин Poweradd осигурява безопасност на пътя и в джоба ви.

3. HiHill LT-BL1

Максимално качество, минимална цена

41dsMUQ5qLL

КУПИ СЕГА

Нека видим, тази led светлина има мощност до 300 лумена за предните и задните светлини, което е достатъчно, за да се използва дори в дъждовно време.

Той има функция за фокусиране и три нива на осветяване: силно, слабо и SOS за всякакви предпочитания в преден фар, докато в заден фар има ниво на постоянна, мигаща и стробоскопична светлина.

HiHill използва 3 батерии ААА в двата фара и накрая сглобяването и разглобяването му е удобно и безопасно за велосипедиста, който го използва.

4. Осветление Някога

Осигурява безопасност и предупреждение

414GTxeU-PL

КУПИ СЕГА

Най-накрая имаме достъпна червена задна светлина, лесна за монтиране и демонтиране, безопасна и чиято степен на осветеност получава от нас оценка 10.

Светлината LE има 3 режима на светене: постоянна яркост с 4 светодиода, бързо мигане с 4 светодиода, постоянна яркост с 2 HD светодиода, вълнообразно мигане с 4 светодиода и бавно мигане с 2 HD светодиода с продължителност до 4 часа в режим на постоянна яркост или 13-14 часа в режим на бързо мигане само с едно зареждане на батерията (зарежда се с USB кабел ).

Ценово той е също толкова достъпен, тъй като е по-евтин от много други продукти, предлагащи по-ниско качество на по-висока цена.

Светлини, за да се виждате, срещу светлини, за да виждате по-добре

На първо място, светлините са нещо повече от аксесоар за велосипед, те са основно изискване, за да можете да карате колело през нощта, не само за вашата собствена безопасност, но и за безопасността на другите автомобили, велосипедисти и пешеходци.luces-para-bicicleta

Преди да изберете светлини за велосипед, е необходимо да знаете разликата между светлините, които правят пътя по-видим , тъй като имат по-голям интензитет, и от друга страна, има светлини, които ви позволяват да бъдете по-видими в часовете с по-малко светлина, като и двете са необходими за момента на въртене на педалите.

Може да се интересувате и от : Най-добрите педали за МТБ

Обяснение на термините за осветление

Ако сте се сблъсквали с велосипедни светлини и сте малко объркани от количеството използвани термини и думи, има някои, които трябва да знаете, тъй като те са ключови при избора на най-добрия вариант:

Лумен:

Лумените са мерна единица, която показва силата на светлината, която има една крушка, т.е. количеството светлина, което тя може да излъчи, така че колкото по-голямо е количеството, толкова по-голяма е видимостта.

За велосипеди идеално подхождат фарове с приблизителен диапазон от 4000 лумена.

Lux:

Ще откриете и мерна единица, известна като лукс, която е еквивалентна на един лумен на квадратен метър, т.е. тя определя светлинния поток или количеството светлина, което ще достигне до определена площ, като по този начин ще можете да знаете колко ще покрият новите крушки на велосипеда ви.

Ъгъл на светене:

Това е индикатор, който ви информира под какъв ъгъл ще се разпространява светлината, излъчвана от фара, която може да бъде по-широка или по-тясна в зависимост от размера на светлинния сноп.

Вид и конфигурация на светлинния лъч:

На пазара можете да намерите различни видове светлинни лъчи, някои с по-висок интензитет и яркост от други, но това зависи много от марката.

Това не означава нищо повече от различните видове осветление , които има една велосипедна светлина, като нисък, висок, режим на светкавица, интензивен и стандартен режим, за да назовем само няколко.

Време на горене:

Времето на горене на велосипедната лампа се отнася до времето, необходимо за преминаване от пълен заряд до празен, при различни видове настройки, тъй като консумацията на дълги светлини няма да е същата като тази на къси светлини.

Разлики между светлините за шосейни, планински и туристически велосипеди

Светлините за вашия велосипед трябва да съответстват на вида колоездене, тъй като те могат да бъдат доста различни.

Например при планинско колоездене ще ви трябват светлини с висок интензитет, които ще ви позволят да виждате пътеките с камъни, клони и дупки, в които може да паднете, ако нямате добра видимост към пътя.

От друга страна, при шосейните и туристическите велосипеди ще се движите по пътища с автомобили, така че трябва да имате светлини отпред и отзад, за да сте видими за водачите и да имате добра видимост.

Защо ви трябват добри велосипедни светлини?

Ежедневното колоездене е удобно, но когато настъпи нощта, е жизненоважно да имате светлини, подходящи за нощно каране . Не само заради възможните законови санкции, които могат да бъдат наложени, ако ги нямате (в зависимост от държавата), но и заради сигурността, която осигуряват.

Но защо споменаваме, че тези светлини трябва да са добри или с добро качество, това се дължи на факта, че някои велосипедисти използват фенерчета вместо специални велосипедни светлини, които осигуряват добра осветеност за колоездача, но рискуват да не бъдат забелязани и са склонни към инциденти.

Разбираме, че тези фенерчета може да са евтини, но те не осигуряват достатъчна безопасност и качество като велосипедните светлини, които, макар и не толкова евтини, са достъпни и необходими за каране по всеки път.

Може да се интересувате и от : Най-добрата целолицева каска

Установяване на стандарт

За по-добра видимост и спазване на разпоредбите на някои страни е необходимо да ги разположите по следния начин:

Предна светлина:

Тази бяла светлина е от съществено значение, така че можете да я поставите в центъра на кормилото или отстрани на кормилото; тя трябва да бъде разположена и на поне 1500 мм от земята, като осигурява достатъчно осветление, за да покрие пътя ви.

Задна светлина:

Това трябва да е червена светлина, разположена на най-малко 350-1500 мм от земята в задната част на автомобила. Тази светлина обикновено е разположена над задното колело на велосипеда и е от съществено значение, за да бъде разпозната отдалеч.

Предлагат се различни видове светлини

Днес на пазара се предлагат много продукти , които оптимизират не само видимостта на водача, но и на водачите на други превозни средства, за да ви виждат през нощта.

Ето защо, в съответствие с различни тестове, избрахме два вида светлини, адаптирани към вашите навици на шофиране:

Led light (Bright Beam):

Тези светлини са много разпространени на пазара, те имат приемлива цена , която позволява да се освети напълно тъмен път. Обикновено тези лампи са тежки, мощни и имат широк тъмен ръб за подобряване на фокуса на светлината, което обяснява качеството им на осветяване. Освен това има лесен начин за зареждането им чрез акумулаторни батерии чрез USB порт, както и за позиционирането им благодарение на скобата за бързо освобождаване.

Малки охранителни лампи:

Те са компактни и наистина малки, така че съхранението им във всяка чанта е лесно. Поради малкия им размер светлината им обикновено е слаба, но достатъчна, за да се използва на нощни пътища, които са осветени и отговарят на нормативните изисквания; в моменти на абсолютен мрак обаче те не се препоръчват, тъй като светлината им е твърде слаба, за да осветява пътя ви.

Избор на осветление: какво да вземем предвид

Преди да купите каквото и да е осветление, трябва да вземете предвид следното:

За какво ще използвате светлината?

Зависи много от средата, в която шофирате, дали сте любител на градските разходки, на планинското колоездене или на тъмните пътища у дома - това са въпросите, които трябва да си зададете, когато правите своя избор.

За осветени пътища малките предпазни светлини са идеални за този тип градски маршрути, като осигуряват достатъчно светлина, за да ви осветят, без да пречат на насрещното движение.

От друга страна, ако се движите по тъмни пътища и използвате планински велосипеди, можете да използвате LED светлини със скоби за бързо освобождаване, за да можете при каране по тези пътища да подобрите осветлението си.

Съществуват и светлини с адаптивни функции, така че можете да избирате всяка функция в зависимост от необходимата за пътя осветеност.

Колко често ще използвате осветлението и за колко време през деня?

Много е важно да вземете предвид тази точка, защото светлините трябва да покриват времето, за което ще са ви необходими. Трябва да проверите продължителността, мощността и времето, за което можете да заредите батерията, за да можете да шофирате без проблеми при нощно шофиране.

Регулируемите светлини са идеални, тъй като позволяват да променяте интензивността на светлината, необходима за определено време, като по този начин консумирате по-малко енергия от батерията.

При какви условия ще използвате светлината?

Ако шофирате постоянно, при лошо или хубаво време, е необходимо качеството на закупената от вас марка светлина да е устойчиво на всякакви условия на околната среда, за да нямате проблеми по време на употреба. Похарчете толкова, колкото можете да си позволите, качествените светлини обикновено са скъпи, но ефективни.

Други аспекти, които трябва да вземете предвид

Винаги проверявайте мощността му, колкото повече лумена има, толкова по-добра мощност ще има. Прожекторът също е важен, тъй като позволява осветяване на определено място или по-широко осветяване на криволичещи пътища. Вземете предвид също така здравината , която светлината може да притежава, така че да се задържи стабилно на кормилото при каране по неравни пътища.

Какво трябва да търсите в светлината за велосипед?

Изборът на качествени светлини за вашия велосипед е лесен, особено ако вземете предвид някои от характеристиките, които са необходими за това оборудване и които ще ви дадат най-добри резултати, когато става въпрос за поддържане на пътя осветен, сред тях:

Яркост:

Яркостта на светлината може да се определи чрез нейния светлинен коефициент, който, въпреки че няма да ви даде конкретен отговор, е чудесен начин да получите ориентир за това колко ще може да освети една светлина за велосипед.

А ако планирате да закупите дълги светлини с голяма сила, препоръчваме да ги насочите към земята, за да избегнете неудобството на автомобили, пешеходци или други велосипедисти на пътя, които могат да бъдат заслепени от отблясъците.

Може да се интересувате и от : Най-добри обувки за планинско колоездене

Монтаж:

Монтажът зависи изцяло от вида светлина, която сте избрали за вашия велосипед, тъй като има модели, които могат да се монтират на кормилото, други - на задната , а трети - на тялото или рамката на велосипеда.

Що се отнася до метода на монтаж, той също зависи от модела на светлината, тъй като има опции, които са закрепени с велкро, винтове и дори с регулируеми гумени ленти или ремъци.

Вид фар:

Ще можете да избирате и между различни видове фарове или крушки, сред които се конкурират LED и халогенната технология, и двете с предимства и недостатъци, за които ще научите повече по-късно, но и двете са в състояние да ви предложат добро ниво на светлина за вашия път.

Бюджет:

Цената винаги трябва да бъде фактор, който да се вземе предвид, въпреки че не е непременно решаващ, тъй като можете да намерите качествени лампи на достъпни цени или да инвестирате в по-скъпи, но не толкова добри, така че е идеално да разгледате други важни характеристики.

В приблизителен ценови диапазон ще можете да намерите светлини за велосипед от 55 евро до модели на известни марки с фини покрития, които могат да струват до над 250 евро.

Акумулаторни с USB:

Чудесен начин да спестите пари е да изберете осветителни тела, чиито батерии са акумулаторни, така че да не се налага да инвестирате в нови всеки път, когато се изтощят, а просто да ги свържете чрез USB и те са готови за употреба отново.

Водоустойчивост:

Добрите светлини трябва да са водоустойчиви, тъй като при колоездене ще бъдете изложени на неочакван дъжд, който може да ги повреди.

Батерии: Какви са възможностите?

Що се отнася до батериите за тези лампи, имате цял свят, от който да избирате, и сред наличните опции ще намерите модели с батерии за еднократна употреба, които можете да използвате, докато са заредени, но след като се изтощят, ще трябва да ги изхвърлите.

Можете също така да изберете лампи с акумулаторни батерии, като най-популярни са литиевите батерии, които са много по-мощни от алкалните батерии за еднократна употреба.

Много от тези модели могат да се презареждат чрез USB, а други имат собствено зарядно устройство, което можете просто да включите, за да заредите светлините си.

Често задавани въпроси за акумулаторните светлини

Съмненията относно светлините за велосипед могат да възникнат от момента, в който започнете да търсите и се натъкнете на много различни модели с уникални функции и характеристики, които ви карат да се чудите кой е най-добрият вариант, както и други често задавани въпроси, които може да има всеки велосипедист .

Важно е да изясните всичките си съмнения, преди да вземете решение, и за тази цел сме предоставили отговори на често задавани въпроси относно светлините за велосипеди, сред които са следните:

Трябва ли да използвам светлините си в режим на мигане или на проблясване?

Това е много често срещан въпрос, а отговорът е, че не винаги е удобно да използвате светлините в режим на светкавица, като това зависи от различни фактори.

Режимът на мигаща светлина е идеален, за да ви направи по-видими за други автомобили или пешеходци, но може да даде възможност за грешка, тъй като е много по-трудно да се прецени разстоянието и скоростта на даден обект с този тип светлина.

Светлините в задната част на мотоциклета обикновено са по-слаби, затова е добре да ги използвате в режим на светкавица.

Как да разположа светлините си?

Винаги трябва да разполагате светлините си на определено разстояние, тъй като това улеснява другите да видят велосипеда ви на пътя, а и ви дава по-добра видимост.

Важно е велосипедът да бъде оборудван със светлини не само отпред, но и отзад.Не само е препоръчително, но и необходимо да се монтира светлина, която ще ви направи забележими, докато карате в тъмното.

Какво ще кажете за динамовите светлини?

Динамото се характеризира с това, че има генератор в едно от колелата на велосипеда, който при движение ще ви осигури постоянна светлина, без да са необходими батерии, които да се зареждат, и който е идеален за състезателни или туристически велосипеди.

Халогенни срещу LED светлини: предимства и недостатъци

Както вече знаете, можете да избирате между две добри опции за светлина: халогенни или LED, като и двете имат редица предимства и недостатъци, които трябва да вземете предвид, преди да закупите модел, който работи с една от двете, тъй като това ще ви помогне да направите по-добра инвестиция.

Предимства на халогенните лампи:

Този тип лампи са способни да осигурят ефективно ниво на светлина, а качеството им е свързано с достъпната им цена, тъй като са по-евтини от LED лампите. От друга страна, те могат лесно да се инсталират и деинсталират и са много лесни за използване.

Недостатъци на халогенните светлини:

Жълтите халогенни светлини могат да бъдат неудобни за велосипедистите и другите хора на пътя, а батериите им се изтощават доста бързо, така че ще трябва да ги зареждате често или да ги сменяте, ако са за еднократна употреба.

Тези светлини могат да бъдат затъмнени, но не демонстрират ефективна промяна в консумацията на батерията.

Може да се интересувате и от : Най-добра MTB вилка

Предимства на LED светлините:

Тези светлини са известни с това, че са много ярки, така че ще имате по-добра видимост на пътя и използват по-малко енергия от халогенната крушка.

Те могат да бъдат закупени на достъпни цени, а когато батерията им започне да се изтощава, те не се изключват веднага, а постепенно намаляват интензитета си.

Недостатъци на светодиодните светлини:

Светодиодните светлини са чудесен светлинен вариант за добавяне към вашия велосипед, но не всичко е идеално, тъй като при излагане на високи температури те могат да се повредят, както и при прекомерна употреба.