Високоговорители за компютър

altavoces-para-pc

Често се случва да купим най-добрия монитор, най-добрата клавиатура и най-добрата мишка за нашия компютър, но да не обръщаме внимание на звука. Истината е, че притежаването на най-добрия високоговорител за компютър е голямо предимство, тъй като той ви позволява да се наслаждавате на висококачествен звук и отлично качество за игри, слушане на музика, гледане на видеоклипове в мрежата и много други.

Освен това много често се срещат все по-тънки и по-тънки монитори, както в лаптопи , така и в настолни компютри, което прави вградените стереоуредби с много ниско качество, с дрезгав и селски звук. Разбира се, те са подходящи за сигнали на операционната система, но не и за HIFI звук, 5.1 системен звук и др.

За щастие тези компютърни устройства съществуват и ние ще ви разкажем за тях.

Най-добрите високоговорители за компютър

Кой е най-добрият високоговорител за компютър?

Ако искате да разберете как да купите най-добрата тонколона за настолен компютър или лаптоп и да се насладите на най-доброто изживяване при гледане на филми, игра на видеоигри и слушане на любимите ви песни, препоръчваме ви да прочетете този сравнителен списък , който сме подготвили за вас.

В него сме включили 5-те модела на пазара с най-добри характеристики, от най-икономичните до най-универсалните и мощни, с USB връзка и дори без никакви кабели за по-голяма гъвкавост. Съществуват и много малки и удобни, самостоятелно захранвани и дори високоговорители от висок клас , които ви предлагат възможно най-доброто качество на звука.

Ето най-добрите високоговорители за персонални компютри:

1. Logitech Z213

41tZMm4yiKL

КУПИ СЕГА

Става дума за отлични високоговорители, които надхвърлят очакванията на много от потребителите според техните отзиви. Най-голямото качество на тези високоговорители от известната марка Logitech е, че те могат да предложат дълбок и мощен бас от 65Hz до 20kHz, който може да бъде степенуван според вашия вкус и употреба. Без съмнение, това е плюс, когато става въпрос за гледане на филми!

Те имат компактен дизайн , но благодарение на модерната си горна извивка предлагат отлична акустика, без да намаляват качеството на звука, и спестяват място на бюрото ви. Тази система ви позволява да слушате музика от вашите Bluetooth безжични устройства, като например вашия мобилен телефон, таблет или лаптоп, като добавите безжичен аудиоадаптер. Това е система 2.1 с мощност 2 W RMS и е оборудвана с 2 високоговорителя, кабелно дистанционно управление, изход за слушалки, субуфер с мощност 4 W и 2-годишна гаранция.

2. Woxter Big Bass 95

51IjXLZ+GZL

КУПИ СЕГА

Това достъпно 16 W компютърно стерео има много по-опростен дизайн, за разлика от много от високоговорителите, които можете да видите на пазара днес. Това е така, защото се предлага без кабели, което е едно от големите му предимства. Освен това, благодарение на факта, че може да се захранва чрез USB връзка, не се нуждае от директно захранване от стенен контакт

На всичкото отгоре качеството и мощността му говорят сами за себе си. Този модел е идеален за значително подобряване на звука на вградените високоговорители в компютър или конзола и се предлага на отлична ниска цена. Той има 8 W RMS мощност и 16 W максимална мощност.

4. CreativeLabs A60

Безжичен, с трезв и елегантен дизайн

41-TMqZMI5L

КУПИ СЕГА

Забравете за звуковите смущения, докато получавате много качествено аудио, благодарение на този 2. 0 система от високоговорители с магнитно екраниране и два качествени драйвера с честоти от 90Hz до 20kHz. Става дума за безжично, елегантно и компактно устройство, което ви осигурява необходимото качество на звука на вашата музика и игри.

Тези високоговорители са създадени, за да извлечете максимума от вашия MP3 плейър, мобилни, преносими, компютърни и конзолни устройства с надежден, висококачествен звук. Вграденият порт също така помага за усилване на басите и дава на звука търсения тласък. Друго голямо предимство на тази система е, че тя е една от най-евтините в нашия списък.

5. Genius SP-U120 3W

Най-ниската цена на пазара

31c8TqAkpZL

КУПИ СЕГА

Известната марка Genius не разочарова с този модел, тъй като това оборудване е едно от любимите на потребителите, защото е с отлично съотношение цена-качество. Всъщност става дума за оборудването, което се отличава с най-голяма икономичност от целия сравнителен списък. Въпреки това той запазва добро качество, което е голяма атракция за потребители като вас, които търсят добри продукти.

Тези високоговорители се захранват от USB, така че няма да ви се налага да се занимавате с дълги и досадни кабели, имат удобен контрол на силата на звука отпред и са идеални за лаптопи, смартфони, MP3 плейъри, PC или Mac и др. Освен това той е оборудван с добра мощност от 3 W и честоти от 160 Hz до 20 kHz.

 

Как се съставя говорител на компютър?

За да се чува звукът, излъчван от 41gzqbsjbiL

компютри, лаптопи, таблети и други устройства, високоговорителите се състоят от следните части:

Корпус

Това е основната част. Това е черупката, в която се намират другите две следващи части, която ги покрива и благодарение на формата си позволява оптимално излъчване на звука. Големият корпус позволява движението на въздуха и звуковата енергия. По принцип размерът на високоговорителя определя неговата максимална сила на звука.

Погрешно е обаче да се смята, че купуването на големи настолни високоговорители ще гарантира, че те ще звучат по-силно от малки високоговорители. Големите високоговорители не звучат добре в малки помещения, така че размерът на помещението, в което ще се използват, трябва да бъде основен фактор.

Те също така трябва да бъдат уплътнени и подсилени, за да се предотвратят вредните за звука вибрации.

Драйвери

Те са жизненоважна част от всички високоговорители за персонални компютри, тъй като преобразуват енергията, идваща от усилвателя, в звук чрез вибриране на мембрана , изложена на електромагнитно поле. Това е централната или конусовидна част в центъра на устройството. По-големите драйвери произвеждат по-силен и чист звук.

Това е нещо, на което трябва да се обърне специално внимание при закупуване на системи 2.0. Те не се доставят със субуфер, а с високоговорител и нискочестотен говорител. Потърсете модел с диаметър поне 12,7 cm.

Субуфери

Басът е дълбоката вибрация, която се чува, когато високоговорителят възпроизвежда нискочестотни звуци. За да звучи много по-силно, препоръчваме да си купите модел, който включва субуфери - устройства, които възпроизвеждат ниските сигнали на песента или аудиото. Ако търсите тази функция, ще трябва да си купите поне модел със система 2.1 канала или да потърсите външен субуфер, за да усилите басите.

Високочестотен говорител

Добрият високоговорител, в допълнение към субуфера, обикновено се състои от по-малък, вторичен говорител, който е известен като високочестотен говорител. Обикновено те са с диаметър 2,5 cm и имат за задача да възпроизвеждат високочестотни звуци. Те могат да бъдат снабдени и с трети драйвер, който отговаря за възпроизвеждането на средните честоти.

Диафрагма

Те са отговорни за звука и неговото качество, а материалът, от който са изработени, играе много важна роля за възпроизвеждането на качествен звук. Най-евтините са изработени от коприна, хартия и пластмаса, но ако търсите модел от висок клас , потърсете мембрани , изработени от титан или алуминий, тъй като те реагират по-добре на електромагнитна стимулация и произвеждат по-добър звук.

Канали

Ако искате да възпроизвеждате стерео звук от устройствата си, ви е необходима система с два високоговорителя. Дори и да се предлага със субуфери, вашето оборудване ще може да присвоява всяка част от системата към всеки аудиоканал . За да разберете броя на високоговорителите в аудиосистема, добавете числото до един знак след десетичната запетая. Най-простите системи са 2.0, тъй като са снабдени само с 2 високоговорителя.

Моделите 2.1 се предлагат с два високоговорителя и субуфер, за да създадат по-реалистичен и мощен стерео звук. Домашните кина и оборудването от най-висок клас могат да бъдат до 5.1.

Контролни уреди

Обикновено тези устройства са снабдени с поне едно копче за регулиране на силата на звука. Все пак не забравяйте, че ако избраният от вас модел не разполага с копчета, ще трябва да регулирате нивата от вашия компютър. По-усъвършенстваните модели имат копчета и бутони за управление на нивата на всеки аудиоканал и на високите и ниските честоти.

Техническа терминология

Честотна характеристика

Изходната мощност на високоговорителя при дадена честота. Търсете модели, които варират от 100 Hz до 20 kHz, за да получите дълбоки и силни баси и богати и фини високи честоти. Имайте предвид, че по-скъпите модели могат да достигнат честоти до 30 Hz, което е много висококачествен бас.

Мощност

Това може да се отнася за непрекъснатата мощност (RMS) или за максималната входна мощност. RMS се изразява във ватове и представлява мощността, която устройството може да обработва непрекъснато. Максималната мощност е границата, с която системата може да се справи. По-съвременното аудиооборудване се справя с по-високи граници и по-големи мощности и поради това е по- мощно и устойчиво на токов удар.

За обикновен модел на компютър 40 вата са достатъчни, но ако търсите нещо за свързване към друго оборудване и конзоли, търсете 200 вата RMS и 400 вата максимална граница.

Импеданс

Това е съпротивлението на високоговорителите към електрически сигнал. Моделите с нисък импеданс могат да черпят повече енергия от усилвателя, отколкото моделите с висок импеданс. Обикновено импедансът на тези настолни високоговорители варира от 4 до 6 ома. Тази спецификация е от значение само ако планирате да ги използвате с външен усилвател или AV приемник.

Чувствителност

Определя силата на звука на високоговорителя при приемане на входни сигнали. Измервани в dB на ват и изразени като dB, те са мярка за налягане, пряко свързана със силата на звука на звукова система. Това означава, че оборудване с висока чувствителност ще звучи по-силно с 1 ват входна мощност, отколкото високоговорител с ниска чувствителност.

Търсете модели с висока чувствителност, тъй като те са най-енергийно ефективни и звучат най-добре.

Видове връзки и портове за високоговорители

Жични или безжични

Жичните модели обикновено се предлагат без акумулаторни батерии, използват кабели за свързване с компютъра и като цяло са по-издръжливи и достъпни. Освен това те имат по-високо качество на звука от безжичните модели.

Безжичните високоговорители могат да бъдат свързани чрез Wi-Fi или Bluetooth и дори могат да бъдат снабдени с презареждащи се батерии, което ги прави наистина удобни. Можете също така да намерите модели, които не използват кабели, но за захранването им е необходима връзка с USB или електрически контакт.

Разбира се, моделите с Wi-Fi имат по-голям обхват и по-добро качество на звука от своите BT аналози. Всъщност качеството им е сравнимо с това на кабелните модели, тъй като могат да обработват висококачествен звук с Dolby и дори THX.

Входове

Връзката 3,5 мм е стандартна и най-често използвана в почти всички съвременни електронни устройства, като таблети, мобилни телефони, лаптопи и др. Едно от предимствата на USB портовете е, че можете да ги използвате за едновременно зареждане на други устройства. Все пак проверете дали моделът позволява аудио стрийминг и зареждане през USB, тъй като някои модели не предлагат това.

Има и портове RCA, които се използват от звукозаписни продуценти, музиканти и любители на музиката за работа със звук на професионално ниво. Потърсете този тип връзка, ако имате нужда от нея.

Източник на захранване

Високоговорителите за компютър могат да се захранват от електрическата мрежа, чрез USB връзка или от акумулаторна батерия. Ако търсите нещо мощно и шумно, препоръчваме ви да се въздържате от оборудване, захранвано от USB, тъй като те обикновено имат по-малка мощност и капацитет.

След това се появяват моделите, захранвани с батерии , които звучат значително по-добре от USB моделите, но все още не могат да се сравняват с моделите с възможност за включване. Последните обикновено имат по-големи, по-качествени драйвери и компоненти, които произвеждат по-силен звук в стил HIFI .

Колко трябва да похарча?

Можете да си купите стереокомплекти 2.0 на наистина ниска цена, въпреки че те няма да ви осигурят високата вярност и мощност, които искате, ако ще слушате музика или за игри. В този случай ще трябва да закупите по-скъпо оборудване, което действително предлага подобрения в сравнение с настоящите ви високоговорители.

И макар че пластмасовите модели не са лоши, не забравяйте, че качеството на изработката и използваните материали влияят пряко върху звука на високоговорителя, така че ако искате най-високо качество, звук от висок клас без шум, трябва да помислите за най-добрите материали като титан и алуминий. Ако закупите по-скъпите модели, ще получите професионално качество на звука.

Как работят високоговорителите?

Говорителите работят с електромагнит, който създава магнитно поле, когато през него преминава електрически ток. Този магнит е свързан с гъвкав пластмасов или хартиен конус, който усилва вибрациите, създавани от магнита, и създава звуковите вълни, които чувате. Тези вибрации се различават по амплитуда и честота, което ни кара да чуваме различни ноти и сила на звука.

Кой трябва да купува високоговорители за компютър?

Тези устройства са идеални за много цели и тъй като можете да разделите всеки рог, можете да получите по-добър стерео ефект, отколкото при единичните системи. Освен това те се отличават и с по-добра точност, тъй като предлагат конфигурация със субуфер, нискочестотен говорител и високочестотен говорител. Каквото и да правите, независимо дали гледате филми, слушате музика или играете видеоигри, е по-добре да използвате тези високоговорители, отколкото вградените в компютъра.

Ако искате да слушате подкастове или да слушате песни, може би ще е по-добре да използвате Bluetooth високоговорители, захранвани с батерия. Допълнително предимство е и подобрената мобилност.

Изисквания към високоговорителите за компютър

Друг много важен аспект, който трябва да вземете предвид, преди да закупите високоговорители за вашия компютър, е средата, в която ще ги използвате. Оттам можете да определите дали високоговорителят, който се доставя с вашия настолен компютър или преносим компютър , е достатъчен за вас и как да бъде заменен. Тук ще ви помогнем с това:

За работа

В този случай няма нужда от hi-fi озвучителна техника, тъй като те рядко се използват за забавление. Обикновено вградените в лаптопите високоговорители са достатъчни за нуждите на офиса.

За забавление

Ако търсите високоговорители за компютър или лаптоп не само за работа, но и за забавление, един добър висококачествен комплект ще ви позволи да гледате любимите си филми и игри с най-добро качество на звука. Тези модели обикновено са с много висока производителност и са със самостоятелно захранване, така че можете да се насладите на целия обем, качество и мощност, от които се нуждаете.

За лаптоп

Има лаптопи от висок клас с вградени високоговорители от най-високо качество, които предлагат идеален звук за игри, слушане на музика и гледане на филми. Въпреки това повечето лаптопи от среден и нисък клас се предлагат с високоговорители, подходящи за най-елементарна употреба, а не за най-взискателните задачи.

Има модели, които могат лесно да се свържат към портовете на вашия лаптоп, са компактни, удобни и малки, въпреки че има и по-големи системи, които могат да бъдат оборудвани дори със субуфер.

За настолни компютри

Някои от тези компютри са снабдени с вградени високоговорители с много добро качество, които използват компонентите на компютъра. По-голямата част от тях обаче се нуждаят от отделна система, а тъй като има повече пространство и не е необходимо да се мисли за мобилност, големите системи с множество високоговорители и субуфер са много удобни.

Какво да търсим в тонколоните за компютър

Ако искате да купите най-удобния и завършен модел, който може да отговори на вашите аудио нужди, търсете следните характеристики:

2.1 стерео или съраунд звук: разлики

Както видяхме по-рано, 2.1 стерео системите включват два високоговорителя и субуфер, но системите за съраунд звук се предлагат с 5 или дори 7 за всеки канал на звука, плюс субуфер. Някои устройства, независимо дали са 2.1 или съраунд, могат да имат отлична нискочестотна характеристика благодарение на субуферите.

Не забравяйте обаче, че много хора предпочитат да се придържат към популярните стереосистеми, защото са по-удобни и икономични, докато съраунд системите заемат много място и са доста скъпи.

Студийни монитори

Този вариант на системите 2.0 се използва в звукозаписни и продуцентски студия, тъй като са по-големи от традиционните 2.0 и компактните високоговорители на системите 2.1. Причината да са по-големи обаче е, че имат по-големи високоговорители, които произвеждат по-дълбок и силен звук.

Технически характеристики и качество на звука

Истината е, че макар да са добър ориентир за качеството на дадено оборудване, те не са окончателната дума за качеството на звука на вашата система. Освен това, за съжаление, някои производители преувеличават данните, за да накарат обществеността да повярва, че техните продукти са по-добри, отколкото са в действителност. За да получите безпристрастно мнение, препоръчваме ви да направите звуков тест на системата си и да прочетете отзиви от други потребители в интернет.

Имайте предвид, че една от критичните точки на тези аудиосистеми е басът. Не забравяйте, че малките конуси не възпроизвеждат дълбоки баси, така че ако искате висококачествени баси, потърсете модел с по-големи конуси.

Естетика

Въпреки че външният вид не е най-важното нещо в един високоговорител, със сигурност ще бъдете по-доволни от покупката си, ако ви харесва това, което виждате. Просто избягвайте много лъскавите модели, които привличат прах и петна от пръстови отпечатъци, или ярките модели, които бързо ще излязат от мода.

Допълнителни функции

Дори и да не са от съществено значение, винаги е добре да помислите за няколко допълнителни неща, тъй като те могат да ви бъдат полезни в даден момент:

  • Управление на ниските и високите честоти.
  • Бутон за изключване на звука.
  • Спомагателен порт за включване на MP3 плейър или друго устройство.
  • Дистанционно управление.
  • USB порт за зареждане на устройства.

Цена

Много положително за тези устройства е, че те са сред най-евтините от електронните устройства и аксесоари за компютри. Със сигурност ще намерите невероятен модел на много добра цена в нашия невероятен списък.