Вода за уста

mejor-enjuague-bucal

Поддържането на прекрасна усмивка изисква грижи през целия живот, затова е важно да участвате активно и съзнателно в ежедневната поддръжка на зъбите си, като не забравяте, че действията ви в настоящето определят качеството ви на живот в бъдеще.

Лошата хигиена на устната кухина може да доведе до сериозни здравословни проблеми, които засягат не само тялото ви, но и нивото на самочувствие и личните ви взаимоотношения.Проблеми като лош дъх, кариеси, чувствителност, плака, заболяване на венците и загуба на зъби са повтарящи се сценарии.

Въпреки това има многобройни навици, които можете да практикувате ежедневно, за да поддържате оптимално здраве на устната кухина, и затова днес ще говорим за водата за уста - основно средство за реминерализиране на зъбите, премахване на бактериите, почистване на труднодостъпните места и свеж дъх.

Най-добрите води за уста

Коя е най-добрата вода за уста?

Ежедневната употреба на вода за уста предлага на устата ви значителни ползи, а сега е време да изберете подходящия за вас продукт.

Има много видове води за уста, информираността и разбирането на разликите между отделните модели ще ви помогнат да разберете кой е най-полезният продукт, който да допълни рутинната ви процедура за почистване.

Има изплаквания, които само освежават дъха ви и премахват остатъчните хранителни частици в устната кухина. Други формули включват флуорид в състава си, който се интегрира в зъбния емайл, за да осигури отлична защита срещу образуването на кариеси. Има и такива с хлорхексидин - съединение със силни антибактериални свойства, което трябва да се използва внимателно, тъй като има склонност да оцветява зъбите.

И накрая, има изплаквания с формули без алкохол, които са идеални за грижа за зъбите при деца и юноши, тъй като най-малките често са склонни да поглъщат течността.

При толкова много продукти за дентална грижа, предлагани на пазара, как да разберете кой точно да изберете? Днес представяме нашата сравнителна селекция на най-добрите възможности, които ще намерите. Направете съзнателен избор и си вземете у дома продукт с добро качество.

Ето от най-добрите води за уста:

1. Theraneem Organix Южна канела вода за уста

Веган продукт и продукт без жестокост към животните

41ID94dayzL

КУПИ СЕГА

Тази страхотна вода за уста ни представя 100% органична формула, без алкохоли, сулфати, глутен и парабени. Употребата му се препоръчва за диабетици, деца и хора, които практикуват хомеопатична медицина.

Предлага се в опаковка от 470 мл и е направена от канела, карамфил и листа от мента, естествени билки и подправки, които осигуряват приятен дъх, като същевременно защитават и допълват грижата за устната кухина заедно с пастата за зъби.

За да постигнете максимална ефективност при употребата на този продукт, трябва да изплаквате устата си два пъти дневно в продължение на около 1 минута.

2. Licor del polo вода за уста

Гарантира дълготраен свеж дъх

51wk61WeLTS

КУПИ СЕГА

Това е отлична вода за уста с усъвършенствана формула, която защитава и избелва зъбите. Предлага се в страхотна опаковка от 500 ml и се препоръчва да се използва само от възрастни.

Компонентите му съдържат активни агенти, които избелват зъбния емайл, без да го увреждат, и включват алкохол и флуорид, за да ви осигурят цялостно лечение на устната кухина в трите измерения: език, венци и зъби.

Закупуването на тази вода за изплакване ви гарантира свеж дъх в продължение на 9 часа. За да я използвате, пригответе доза от 15 ml и изплаквайте устата си с нея два пъти дневно, след като сте измили зъбите си.

3. Listerine Total Care Вода за уста 'Total Care'

Елиминира 99,9 % от бактериите в устната кухина

41XyP8eyL5S

КУПИ СЕГА

Известната и престижна марка Listerine представя пълноценна вода за уста, идеална за допълване на рутинната грижа за зъбите и почистването им. Това изплакване се предлага в голяма опаковка от 1 литър, което го прави достъпен продукт и идеален за семейна употреба.

Формулата ѝ е с високо съдържание на флуорид, който предпазва зъбите, и гарантира свеж и приятен дъх в продължение на 24 часа.

Избирайки я, вие намалявате нивото на плаката, поддържате венците си здрави, предотвратявате появата на кариеси и поддържате естествената белота на зъбите си.

4. Ежедневна вода за уста Lacer Gingi

Намалява образуването на зъбна плака

31hWH1Ul9KL

КУПИ СЕГА

Ако търсите вода за уста, която да включите в рутинната си грижа, този продукт на Lacer може да е идеален за вас. Изплакването предлага рецепта без алкохол, поради което употребата му се препоръчва за деца и възрастни.

Предлага се с приятен аромат на мента, който освежава дъха ви. Той има отлични свойства да предотвратява кървенето на венците, причинено от гингивит и висока чувствителност в областта.

Предлага се в бутилка от 500 ml. За да постигнете максимална ефективност, изплаквайте устата си 2 до 3 пъти дневно с доза от 10 ml.

5. Sarakan Antiplaque Mouthwash

Отлично съотношение качество/цена

31OiYyPYUtS

КУПИ СЕГА

Това е най-евтиният продукт в нашата селекция и отлична изплакваща вода, която допълва ежедневната ви рутинна процедура за почистване.

Това е веган продукт, без алкохоли, парабени, изкуствени оцветители и аромати. Sarakan осигурява на потребителя естествен аромат на основата на здравец, карамфил и мента - съставки, които имат и антисептични свойства.

В състава му влиза растението 'salvadora pérsica', което от векове се използва в зъболечението и хигиената, благодарение на свойствата и ползите му за борба с плаката и насърчаване на развитието на силни и здрави венци.

Предлага се в опаковка от 300 ml.

Какво представлява водата за уста, как действа и как да я използваме?

Независимо дали сте решили да добавите вода за уста към рутинната си дентална хигиена, или вашият зъболекар ви е препоръчал това на вас или на някой от семейството ви, винаги ще имате най-голяма полза от нея, ако се научите да я използвате правилно.

mejor-enjuague-bucal

Ето защо, въз основа на моя опит като зъболекар за деца и юноши, ще ви дам няколко съвета по този въпрос.

Какво представлява водата за уста?

Първото нещо, което трябва да знаете, е, че водата за уста не е заместител на редовната ежедневна хигиена на зъбите, която трябва да включва миене на зъбите поне два пъти дневно и използване на конец за зъби.

Що се отнася до функцията на повечето от тези течни разтвори, ще откриете, че освежаването на дъха, е основната; ако обаче страдате от хроничен лош дъх, известен като халитоза, ви предлагам да се консултирате с вашия зъболекар за други начини за атакуване на причините за проблема и контролиране на състоянието ви.

Добре е да знаете, че повечето от тези продукти съдържат флуорид, който може да ви помогне да предпазите зъбите си от киселините, произвеждани от бактериите на плаката, когато ги използвате след миене на зъбите.

Съществуват и други продукти, предназначени за борба с гъбични инфекции или други проблеми с венците. Ако вашият случай е такъв, отново ви препоръчвам да се консултирате със специалист.

Точки, които трябва да имате предвид

Ако искате да се възползвате максимално от предимствата на водата за уста, препоръчвам ви да вземете предвид следните аспекти:

Ако е необходимо, разредете я

Не забравяйте да прочетете етикета на всяка марка вода за уста, която сте избрали. Това е така, защото различните видове продукти могат да имат различна концентрация и в някои случаи се препоръчва да ги разредите с вода. Въпреки това тя трябва да бъде в препоръчаното количество, тъй като важното е съставките, които убиват микробите в устата, да действат правилно.

Водата за уста не е заместител

Важно е да се помни, че никоя вода за уста не замества редовното миене на зъбите с четка и конец два пъти дневно. Ето защо, дори ако зъболекарят ви препоръча или предпише изплакване на устата, е необходимо да изпълнявате тази процедура, за да поддържате доброто здраве на устата и зъбите си.

Гледайте часовника

Един от ключовите фактори за правилното използване на водата за уста е да я изплаквате в устата си правилно дълго време. Повечето препоръчват да задържите продукта за 30 секунди до една минута и след това да го изплюете.

Много специалисти смятат, че миенето на зъбите два пъти дневно с флуоридна паста за зъби осигурява достатъчна защита на зъбите. Но ако сте предразположени към кариеси, комбинирайте я с почистване с конец за зъби и вода за уста, която съдържа флуорид в състава си.

В тази връзка някои проучвания показват, че флуоридните води за уста са ефективни за укрепване на зъбния емайл и предпазване от увреждане от киселини.

Как се използва флуоридна вода за уста?

-Винаги използвайте правилното количество, както е указано от зъболекаря или както е посочено на етикета на продукта.

-Дръжте устата си затворена и изплаквайте енергично.

-Не поглъщайте вода за уста. Флуоридът може да бъде токсичен, ако се погълне достатъчно голямо количество. Ако детето ви трябва да го използва, уверете се, че контролирате хигиенния му процес и че то е свикнало да го изплюва, а не да го поглъща.

- За да извлечете максимална полза от флуоридната вода за уста, трябва да избягвате да ядете, пиете или пушите поне 30 минути, за да не отстраните флуорида от зъбите.

Изплакванията на устата като част от денталната хигиена

Както видяхме, един цялостен план за ежедневна дентална хигиена се фокусира върху четкането и почистването с конец за зъби два пъти дневно, но можете да помислите и за изплаквания на устата.

Тези разтвори съдържат различни съставки, предназначени за борба с бактериите в устата, включително цетилпиридиниев хлорид (CPC). Това е съединение, което се бори с микробите безопасно и ефективно, въпреки че малък брой хора са съобщили за временен неприятен вкус.

Другите компоненти включват повидон-йод и етерични масла, които при редовна употреба са в състояние значително да намалят плаката и бактериалните показатели на гингивита.

Как действа водата за уста?

Отговорът на този въпрос ще варира в зависимост от вида на водата за уста. Някои от тях освежават дъха, а други имат антикариесен ефект. Има и такива, които са разработени така, че да унищожават микробите и да помагат за предотвратяване на натрупването на плака по зъбите .

Каква е разликата между изплакването с флуорид и без флуорид?

Едно от основните неща, които трябва да знаете за устната си хигиена, е да разберете разликите между изплакване без флуорид и такова, което съдържа флуорид.

Вода за уста без флуорид срещу вода за уста с флуорид

Вода за уста без флуорид

Стандартната вода за уста, която се продава без рецепта, съдържа съставки, които освежават дъха. Едни от най-известните са тези, които оставят ментов вкус, но не съдържат флуорид , освен ако това не е посочено на етикета.

Вода за уста с флуорид

Водата за уста с флуорид няма да премахне предишната плака, но действа, като предпазва зъбите от киселините, произвеждани от плаката ; трябва обаче да знаете, че използването ѝ не е заместител на миенето на зъбите с четка и конец за зъби. Следователно флуоридът е средство за изплакване, което се вгражда в емайловия слой на зъбите и може да помогне за предпазване от кариес.

Въпреки че адекватното количество флуорид е важно за възрастните, то е особено важно за децата. Флуоридът помага за предотвратяване и обратното развитие на ранните етапи на зъбния кариес, благодарение на укрепващите си свойства на емайла, и позволява на увредените от киселини зъби да се реминерализират.

Трябва обаче да помните, че тези течни разтвори не се препоръчват за деца под 6-годишна възраст, тъй като на тази възраст те могат да бъдат склонни да поглъщат изплакванията, вместо да ги изплюват.

Флуорид в питейната вода

От 1945 г. общините започват да третират питейната вода с флуорид, в резултат на което случаите на кариес при децата рязко намаляват.

През 2002 г. някои страни, като САЩ, потвърдиха чрез проучвания, проведени от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, че около 66% от населението има значителна полза от флуорираната вода в домовете си.

Ето защо, ако искате да разберете дали местното водоснабдяване в Испания съдържа достатъчно количество от този елемент, предлагам ви да се обърнете към специалисти. Тя трябва да съдържа между 0,7 и 1,2 части флуорид на милион части вода.

Въпреки това, ако по местоживеене няма регламентирано снабдяване с флуорид, вашият зъболекар може да ви препоръча ежедневни добавки с флуорид.

Допълнителна препоръка е да защитите здравето си, като използвате система за филтриране на чешмяната вода. В някои случаи е необходимо да се свари преди консумация.

Важни предимства и недостатъци на водата за уста

Какво вкусно усещане! В днешно време кой не би искал свежестта на ментата в устата след ежедневното изплакване? Освен че освежават дъха ни, тези решения допринасят за по-добро здраве на устната кухина.

Както видяхте в предишните точки, етикетите на продуктите са разработени така, че да ви предоставят ценна и конкретна информация за вида на изплакването, което предлагат: има избелващи, борещи се с халитозата, премахващи плаката и болестите на венците . Но дали всички тези твърдения са верни и дали водата за уста е полезна за вас? Е, всичко зависи от това, отговорът може да бъде както 'да', така и 'не'.

Предимства на употребата на вода за уста

 1. Борба с кариесите: Ако водата за уста съдържа флуорид, тя може да помогне за намаляване на кариесите. Това е така, защото флуоридът спомага за намаляване на кавитацията и деминерализацията на зъбите. Флуоридната вода за уста обикновено съдържа около 0,05% натриев флуорид, което е достатъчно, за да осигури защита срещу кариес.
 2. Предотвратява заболявания на венците: Благодарение на активните съставки в тези изплаквания, тези антисептични или антиплакови разтвори могат да помогнат за потискане на растежа на бактериите, които причиняват пародонтални заболявания като гингивит.
 3. Предпазва бременността: Това предимство е свързано с антибактериалните свойства на водата за уста. Тъй като бактериите от пародонтита могат да попаднат в кръвта на бременната жена и да увеличат възпалителните маркери. Това може да стимулира контракциите и да доведе до преждевременно раждане. Проучване на American Journal of Obstetrics and Gynecology установи, че бременните жени, които са използвали антибактериална вода за уста през цялата си бременност, са имали по-малък риск от преждевременно раждане.
 4. Избелване на зъби: Съществуват специфични средства за изплакване на устата, които могат да ви осигурят по-ярка и чиста усмивка. Тези изплаквания обикновено съдържат избелващи агенти като водороден пероксид, които премахват петната и избелват зъбите с течение на времето.
 5. Намаляване на чувствителността: Ако имате чувствителни зъби, можете да използвате води за уста, съдържащи аргинин. Тази съставка помага за уплътняване на зъбните каналчета в чувствителните зони. Въпреки това винаги е добре да се консултирате със зъболекаря си, преди да използвате десенсибилизираща вода за уста.
 6. Успокоява язвите в устата: Ако имате рани от рак или язви в устата, този вид продукт може да дезинфекцира областта, намалявайки бактериите, които могат да раздразнят меките, вътрешни части на устата. Също толкова ефективно решение, което е на ваше разположение, е да изплакнете със солена вода. Той ще успокои болезнените рани.

Недостатъци на водата за уста

По време на закупуването на този вид продукт, някои хора съобщават за определени неудобства; бих искал обаче да отбележа, че повечето от недостатъците се дължат на факта, че една или друга марка включва алкохол в своята формула, поради което ви предлагам да се консултирате с вашия стоматолог, преди да продължите с води за уста с течен разтвор, който не е признат от Колежа на стоматолозите.

 1. Свързва се с рак на устната кухина: Понастоящем се води разгорещен дебат дали съдържащите алкохол води за уста могат да причинят рак на устната кухина. Въпреки че тези изплаквания могат да намалят много заболявания на устата, най-добре е да се консултирате със зъболекаря си, преди да използвате вода за уста, съдържаща такъв антисептик.
 2. Повишава чувствителността на зъбите: Алкохолът във водите за уста може да разтвори емайла, което прави зъбите ви уязвими и увеличава чувствителността им.
 3. 3. дразни рани от рак: Ако нивото на алкохол в продукта е твърде високо, той може да раздразни язви в устата и рани от рак.
 4. Маскира лошия дъх: Ако не спазвате правилна хигиена, като например редовно миете зъбите си с четка и конец за зъби, изплакването просто ще маскира миризмата. Всъщност използването на вода за уста, без да си измиете зъбите, е равносилно на използването на одеколон, вместо да се изкъпете.
 5. Намаляване на ползите от пастата за зъби: Ако използвате вода за уста веднага след миене на зъбите, може да отмиете флуорида и да намалите ползите от използването на паста за зъби. Освен това химикалите във водата за уста и химикалите в пастата за зъби могат да си взаимодействат и да отменят ползите от всяка от тях. Поради тази причина зъболекарите препоръчват изплакване с вода за уста поне 30 минути след миене на зъбите.

Предпазни мерки

-Преди да използвате натриев флуорид, трябва да уведомите Вашия лекар или фармацевт, ако сте алергични към тази съставка; предлагам също така да го/я уведомите, ако имате друг вид реакция към определено вещество. Това е необходима превантивна практика, тъй като водата за уста може да съдържа неактивни съставки, които могат да предизвикат алергични реакции или други проблеми. Затова се обърнете към специалисти за повече информация.

Също така, преди да използвате този разтвор, е препоръчително да запознаете аптекаря с медицинската си история, особено ако наскоро сте имали проблеми с устата, като рани, мукозит и др.

- Децата може да са по-чувствителни към страничните ефекти на това лекарство, особено ако го поглъщат.

- Преди да използвате каквато и да е вода за уста, уведомете педиатъра си, ако сте бременна.

- Като последно предупреждение, важно е да се знае, че този разтвор преминава в кърмата. Затова ви препоръчвам да се консултирате с личния си лекар преди кърмене.

Видове води за уста: намерете правилната

По-долу е представен синтетичен списък на основните видове води за уста, за да можете да се ориентирате за най-подходящата за вас. По същия начин, когато прегледате различните пломби, предлагани на пазара, ще можете да вземете вкъщи не само най-достъпната , но и тази, която ще ви помогне да решите, освежите или подобрите устната си хигиена.

Познавайте различните видове води за уста

Както видяхме в първите редове на този преглед, водата за уста освежава дъха, но не почиства зъбите. Тези изплаквания не са заместител на редовното миене на зъбите с четка или конец. Макар да сме наясно, че те могат да помогнат за отстраняване на излишните хранителни частици в устата, не бива да замествате традиционната фаза с използването на този продукт.

Стандартната вода за уста, продавана без рецепта, съдържа съставки за освежаване на дъха, като например ментов аромат, но не съдържа флуорид, освен ако това не е посочено на етикета.

Приблизително видовете изплакване са:

Вода за уста с алкохол

Някои хора смятат, че използването на вода за изплакване на зъбите е част от ежедневната им рутинна грижа за устната кухина, но повече от тях са обезкуражени от съдържанието на алкохол, тъй като процентът му е приблизително 20 % и може да им се стори неудобно.

Друга група хора се опасяват, че този процент алкохол е достатъчен, за да причини заболяване на деца или юноши, които са пили вода за уста.

Вода за уста без алкохол

Въпреки това, като се направи сравнение и се вземе предвид напредъкът във фармацевтиката, има алтернативи. Например, можете да намерите някои продукти без алкохол , които осигуряват подобни ползи за здравето на зъбите като тези, осигурявани от традиционните продукти.

В тази връзка потърсете изплакване, което съдържа CPC (цетилпиридиниев хлорид). Тази съставка се съдържа в много формулирани решения за грижа за здравето. Освен това е доказано, че той е безопасен и ефективен, тъй като се свързва с повърхността на микробите и ги взривява, намалявайки натрупването им по зъбите.

Флуоридна вода за изплакване

Флуоридната вода за уста не премахва плаката, а предпазва зъбите от киселините, произвеждани от бактериите, и не замества миенето на зъбите с четка и конец. Флуоридът е просто съставка, която се вгражда в емайловия слой на зъбите и може да помогне на податливите хора да се предпазят от кариес.

Какво трябва да запомните

Не забравяйте, че след приключване на почистването с четка и конец за зъби трябва да използвате вода за уста или флуориден разтвор. Също така имайте предвид, че тези изплаквания не се препоръчват за деца под 6-годишна възраст, тъй като на тази възраст те могат да бъдат склонни да погълнат течността, вместо да я изплюят.

Може ли да се използва вода за уста, ако срокът ѝ на годност е изтекъл?

Срокът на годност на продуктите за дентална грижа показва кога активните съставки, съдържащи се в пастата за зъби или водата за уста , започват да се разграждат и губят своята ефективност.

Следователно срокът на годност не означава, че продуктите ще се превърнат в отрови, които могат да ви навредят, а само че положителните ефекти върху здравето на устната кухина са намалени.

Най-често ползите от тях продължават 6 месеца след посочения срок на годност; този период обаче може да варира в различните фармацевтични етикети.

От друга страна, пастите за зъби и разтворите за уста изтичат по-бързо от тези, които не съдържат алкохол във формулата си.

И накрая, промивките като Peridex, съдържащи хлорхексидин глюконат, трябва да се изхвърлят малко след изтичане на срока на годност. Това е така, защото в литературата по дентална медицина има добре установени доказателства, че хлорхексидинът може да се разгражда и да причини рак. Въпреки че общото процентно количество на тези съединения е толкова малко, никой не иска да рискува. Срокът на годност на това съединение е приблизително 5 години, ако контейнерът не е отворен.

Във всеки случай сравнително ниската цена на тези продукти не би довела до значителна загуба, ако определено количество вода за уста трябва да се изхвърли, след като изтече срокът ѝ на годност, и след това да се отиде за нова бутилка.

Защо водата за уста изгаря?

Всъщност добре познатият печат на Listerine (традиционният виновник) е този, който изгаря малко заради етеричните масла , използвани за запазване на активните съставки за борба с бактериите във водата за уста; в днешно време обаче има различни формули, които са по-малко интензивни.

От друга страна, алкохолът, който се съдържа в някои стоматологични разтвори, е разтворител, за да се запазят другите компоненти в лекарствената течност, но за съжаление може да изсуши устата - усещане, което, разбира се, не желаете.

Пример за това е 'по-малко интензивният' Listerine Zero. Маслата му са представени в списъка на съставките с термина 'Аромати' и въпреки че тази презентация не съдържа алкохол, 'ароматите' вече са по-надолу в списъка на съставките, което показва по-ниски концентрации в сравнение с втората или третата съставка в традиционния Listerine; те също така са променили формулировката на твърденията си за антимикробното му действие (което може да е от значение, а може и да не е). В крайна сметка източникът на по-ниската интензивност се дължи на по-ниската концентрация на тези маслени вещества, а не на липсата на алкохол.

Заключения относно изплакванията на устата

В заключение на тази важна тема за оралното здраве бих искал да препоръчам още веднъж правилното миене на зъбите с четка и конец за зъби поне два пъти дневно. В случай че искате да освежите дъха си, не забравяйте, че има много признати марки, които могат да ви предложат течни препарати за измиване, които да ви дадат усещането за мента; но ако търсите намаляване на плаката, избелване на зъби резци, кучешки и моларни зъби или коригиране на проблеми, свързани с халитоза или натрупване на плака, ви предлагам да се консултирате със специалист по дентална медицина, тъй като той/тя ще знае кой да ви предпише.

Източник:
Добре ли е да се използва вода за уста ежедневно? - ABC
Викторина: Зъбни навици и грижи - OCU
Съвети - Facebook