Въже за тренировка

la-mejor-cuerda-de-batalla

Пълноценната тренировка с най-доброто бойно въже може да помогне за изгарянето на калории и да увеличи силата и издръжливостта.

Бойните въжета станаха много популярни през последните години, тъй като представляват упражнения с ниско въздействие върху ставите. Ето защо те помагат да се допълни физическата подготовка на всяка спортна дисциплина.

 

Най-добри бойни въжета

Кое е най-доброто бойно въже?

За да тренирате ефективно с въже, трябва да изберете тези, които гарантират добро качество. Ако възнамерявате да си купите такъв онлайн, има няколко варианта, които според много потребители са най-удобни. Говорим не само за качествата на въжето, но и за най-икономичната или достъпна цена.

Това сравнение ще ви даде представа какво трябва да вземете предвид, за да направите правилния избор.

Ето от най-добрите бойни въжета:

1. FIT-13 Monster Capital Спортно бойно въже

С термосвиваема обвивка

51jHmnw2PmL

КУПИ СЕГА

Това въже е с дължина 15 метра и диаметър 3,8 см. Дизайнът му с термосвиваеми пластмасови краища е специално проектиран, за да предпази потребителя от изгаряния поради триене при използването му. Той обещава енергична тренировка на сърдечносъдовата, мускулната и дихателната система.

Финишът е със златисти влакна, които му придават изтънченост и елегантност. Той е изработен от найлон, тежи приблизително 13,7 кг и е подходящ за възрастни и тийнейджъри.

Идеални за използване на закрито и на открито. Те са доста здрави, дори когато се носят в парка.

2. бойно въже Femor 3.8cm*12m

За професионалисти и начинаещи

Изработено от висококачествен полиестер, това бойно въже е фитнес инструмент, който издържа на сцепление, без да се износва. Помага за премахване на мазнините и увеличаване на силата на раменете и ръцете. Дължината му е около 12 метра, а диаметърът му е около 38 мм. Той може да се използва както от професионалисти, така и от начинаещи в обучението по въже.

Той може да се използва и във фитнес зали или за домашни упражнения на открито. Чрез закупуване на стенна анкера тя може да се използва с две ръце за люлките.

3. бойно въже Blackthorn 40d/15m

По-дебело от другите

5119t93gaLL

КУПИ СЕГА

Диаметърът му е по-голям от обикновените въжета. Дължината му е приблизително 15 метра, а дебелината - 40 милиметра. Тежи около 14 кг. Той е черен и е изработен от висококачествени материали. Въпреки че може да се използва по време на физическо обучение на открито, обикновено не е гъвкав при влажност. Затова е по-подходящ за фитнес зали и употреба на закрито. Въпреки това той е доста устойчив на продължителна употреба.

4. фитнес здраве 10m бойно въже

За Bootcamp и Crossfit

41tBubBNnjL

КУПИ СЕГА

Той е по-къс и по-тънък от другите. Дължината му е 10 метра, а диаметърът - 32 мм. Използва се за сърдечносъдови и високоустойчиви упражнения. Дръжките са в забележителен червен цвят и са покрити с термосвиваем материал, за да се предотвратят изгаряния на ръцете. Bootcampers, кросфитъри и т.н. могат да станат фенове на това въже. Фитнес залите също са добро място за тренировки с него.

 

Какво е бойно въже?

Известен е също като Battle Rope. Обикновено това са дълги въжета с дължина от 15 до 30 метра и дебелина около 38 mm. Те са тежки и могат да бъдат изработени от найлон или други материали.

Целта на използването им е да се разнообрази тренировката за хора, които се занимават с кросфит, например. Да излезете от рутината и да подобрите рутинните упражнения.

Кой използва бойно въже?

Не става дума само за сила. Въпреки мнението на мнозинаla-mejor-cuerda-de-batalla

, въжетата за тренировка наистина увеличават мускулната сила, но също така осигуряват на потребителя сърдечносъдова тренировка за цялостна кондиция на тялото.

Плувците и гребците често ги използват, за да укрепят ръцете си и да подобрят сърдечносъдовия и дихателния си капацитет. Ритъмът, породен от движението на въжето с двете ръце, е сходен с този на двата спорта. Освен това той укрепва координацията и синхронизацията на ударите, което е от съществено значение за доброто представяне.

Играчите на американски футбол, боксьорите и борците също намират тези бойни въжета за полезен аксесоар по време на тренировка. Бойните въжета са подобни на движенията им на игралното поле или на ринга.

Тренировките с бойно въже също станаха популярни в света на фитнеса и бодибилдинга, защото не само помагат за изграждането на мускули, но и изгарят калории и мазнини.

 

Това са ползите от тренировките с въже

Ако не знаете много за този вид упражнения, сте пропуснали рутинна програма, която е не само полезна, но и забавна и ефективна. Ето някои от изключителните му предимства:

Ежедневието понякога не ни позволява да се упражняваме достатъчно дълго време. Хубавото на тренировката с бойно въже е, че е с кратка продължителност. За кратък период от време той е в състояние да извърши работата, необходима за подобряване на мускулатурата, дихателната и сърдечносъдовата система.

  • По-добри резултати без травми

Тъй като това е упражнение със слабо въздействие върху ставите, то значително намалява риска от травми на мускулите, ставите и сухожилията. От друга страна, силата, която се упражнява, се създава от самия човек, така че вероятността от нараняване е по-малка. За разлика от тренировките с машини, при които силата се генерира механично от теглото на машината.

  • Универсалност на упражненията:

Могат да се правят различни комбинации от упражнения, за да се разнообрази програмата. Това ви позволява да тренирате не само ръцете и раменете, но и седалището, корема, гърба и краката. Можете да правите подскоци, да задържате вълните за определено време, да правите камшик, както и много други движения. Необходима е само малко креативност.

  • Те осигуряват стабилност:

За да се изпълняват упражненията, тялото се нуждае от равновесие. Честото практикуване позволява да се постигне баланс и стабилност на тялото.

  • Без сложни инсталации и сглобки:

За разлика от фитнес машините, тези въжета са практично оборудване, което не се нуждае от отнемащи време винтове, части и сложни инструкции.

Колко калории изгаряте, като използвате бойни въжета?

Всъщност може да се окаже изненадващо колко калории се изгарят с бойните въжета. Това, разбира се, се дължи на цялата работа по тялото, която получавате при използването му. Мускулната тяга, сърдечно-съдовата и дихателната активация допринасят за ефективна тренировка на тялото.

По време на една тренировка с този уред за около 30 минути ще изгорите между 300 и 500 калории.

За коя тренировка ви е необходимо бойно въже?

Ако планирате да се сдобиете с едно от тези въжета за обучение, трябва да определите точно какво искате да постигнете с тях. Това ще определи дължината, теглото и диаметъра на въжето, което трябва да закупите.

За кондициониране на сърдечно-съдовата система е необходимо въже с дебелина 38 милиметра. Това ще ви даде добър захват и ритъм за изгаряне на мазнини и активиране на кръвоносната система.

За тези, които искат да повишат мускулния си тонус и маса, се препоръчват въжета с диаметър 50 или 51 милиметра. Те са по-тежки и изискват повече сила и съпротивление, така че мускулите се натоварват по-интензивно. Поради дебелината и теглото си те са по-скоро за употреба от мъже.

Видове бойни въжета

Разбира се, според изискванията на всеки човек и видовете упражнения, които трябва да се изпълняват, има различни видове въжета.

  • Полиестер и полипропилен:

Те съчетават както материалите в 20, така и 80 % за тяхното производство. Сместа им придава голяма здравина и позволява да се използват на закрито и на открито. Съотношението на материалите трябва да бъде точно такова, че да осигури по-голяма издръжливост на въжето. Ако някое от тях е надвишено или под диапазона, бойното въже може да стане крехко, меко или да се накъса.

Най-добре е да се използват за упражнения на открито. Причината е много проста - те обикновено са изработени от естествени влакна, обработени с петрол. Обикновено имат силна миризма и могат да се лющят при сблъсък със земята.

Те са подходящи за упражнения на закрито. Те са меки, лесни за почистване (достатъчно е да ги избършете с влажна кърпа) и водоустойчиви. Ако обичате да издавате звуци при тренировка, тези въжета са за вас. Обикновено те включват кука или каишка за закрепване, така че да е по-лесно да се изпълняват движенията по време на тренировка.

Какво трябва да вземете предвид при закупуването на въже за тренировка

Тъй като те не са обичайно оборудване за упражнения или машини, има няколко неща, които определено трябва да вземете предвид при закупуването на новото си въже за тренировка.

Не забравяйте, че те са дълги и идеята е да ги удължите. Движенията са големи и силни, за да ги преместите и да изпълните правилно упражнението. Ето защо ви е необходимо място с дължина поне 30 метра, за да се чувствате по-комфортно и да маневрирате добре с тях.

  • Нещо здраво, за което да ги закрепите:

За да се улеснят упражненията, въжетата могат да се закрепят на фиксирано място. Постарайте се да имате на разположение такава възможност, например стоманена или желязна кука на стената. Ако се намирате на открито, например в парк, може да използвате заварена към земята пейка.

Тези въжета са с различна тежест и дължина и докато потребителят се упражнява с тях, той може да овладее дължината и теглото им все повече и повече. С повече практика той може да ги вдига все по-далеч от позицията на тялото си.

Важно е да избирате въжета с достатъчно тегло и дължина, за да се предизвиквате с все по-сложни упражнения.