Възглавници за бременност

almohada-de-embarazo

Използването на най-добрата възглавница за бременност, е от голяма полза, когато става въпрос за спане, докато очаквате бебе. Често протичането на бременността и нарастващата утроба поставят много предизвикателства пред бъдещата майка, включително комфортна почивка.

Не винаги е възможно да се намери удобна позиция. Може да се окаже, че се мятате и въртите в леглото, без да можете да заспите. Това може да накара и партньора ви да не може да заспи.

Увеличеното тегло на корема кара много майки да се опитват да го компенсират, като поставят различни конвенционални възглавници между краката, но това невинаги е удобно.

Ето защо възглавницата за бременност е отлична инвестиция за вашата почивка и тази на партньора ви. Поне докато се появи бебето.

Най-добрите възглавници за бременност

Коя е най-добрата възглавница за бременност?

Майчинството е сцена, на която са играли много жени в историята, а опитът е от голямо значение. Винаги трябва да се вслушвате в предпочитанията и съветите на други майки, за да разберете какво е подходящо за вас, ако очаквате дете.

Идеята е да не се обърквате, да получите евтина цена и да намерите най-добрата възглавница за бременност за вашия пренатален етап. Предлагаме ви 5 от тях, избрани от много други майки.

Ето и най-добрите възглавници за бременност :

1. възглавница за бременност Samay за спане

51A3qyABeBL

КУПИ СЕГА

Тази U-образна възглавница осигурява 360° подкрепа за тялото ви. Голямата, сваляща се калъфка може да се пере в пералня и е изработена от 100 % памук. Той е многофункционален, защото е полезен не само за бременната жена , за да спи в добра позиция, но служи и като възглавница за кърмене или просто за да легне и да чете известно време. Размерите му са 70 x 24 x 23 cm и тежи 3 kg.

2. възглавница за кърмене Flexofill Midi

41whtPq2B3L

КУПИ СЕГА

Произведена в Германия, тази възглавница за кърмене е много кокетна с многоцветен дизайн на точки. Въпреки че трябва да имате предвид това, ако искате да го съчетаете със стаята. Памучният калъф е с цип за сваляне и пране.

Той е изпълнен с U-образен EPS микрофибър и размерите му са подходящи за цялото тяло. Той е доста гъвкав, идеален за кърмене и за спане.

3. възглавница за бременност Bamibi

41VUD3sgZuL

КУПИ СЕГА

Това не е възглавница за бременност , а възглавница за бременност. Разликата е в твърдостта и дизайна му. Предлага се в различни цветове. Той е U-образен и поддържа главата, врата, гърба и бедрата.

Размерите му са приблизително 130 x 80 cm и не е голям, така че ще се побере в леглото с нарастващия ви корем и партньора ви. Пълнежът е от полиестерни влакна, както при завивките. Покривалото е с цип и може да се пере.

4. Koala Babycare възглавница за бременност и възглавница за кърмене

41nNCmJ-V2L

КУПИ СЕГА

Това е една от възглавниците за бременни жени, които ще можете да използвате след това, те са много полезни. Той е снабден с възглавничка за подкрепа на корема. С-образната му форма го прави удобен за краката, гърба и врата.

Покривалото може да се пере и е с цип. Добра стойност за парите, тя е толкова дълга, колкото нормалното тяло на възрастен и доста гъвкава.

5. възглавница за бременност Amilian за страничен сън

41UtgJnltwL

КУПИ СЕГА

Това е възглавница с форма на буквата С, която може да се използва за сън по време на бременност или за кърмене. Препоръчва се като помощно средство за подобряване и коригиране на положението на плода в утробата и за по-лесно раждане.

Пълнежът е направен от кухи силиконови влакна на топчета.

Материята е мека, може да се пере и има цип за сваляне на памучното покритие.

Какво представлява възглавницата за бременност?

almohada-de-embarazo-650x650

Това е класическа възглавница, само че по-голяма и с различна форма, направена така, че да се адаптира към женското тяло, което расте и се променя по време на бременността.

Те се предлагат в различни форми, размери, материи, пълнежи и цени. Най-популярна е U-образната форма, но напоследък са модерни възглавниците с клин и боб, които пасват идеално под корема или между коленете.

Тази възглавница е проектирана с оглед на нуждите на бъдещата майка. Той се използва главно, за да помогне на нея и на бебето ѝ да се чувстват удобно и да си почиват възможно най-дълго.

Както при всички продукти, това, което работи за една жена, не е задължително да работи за друга. Хубавото е, че има много модели, от които да избирате, така че можете да изберете този, който най-добре отговаря на вашите нужди.

Ползи от използването на възглавница за бременност

Честото използване на възглавница за бременност има много ползи. Тази малка възглавница, която осигурява опора и релаксация, има много плюсове, но най-често споменаваният от купувачите е, че тя е идеална за подпомагане на заспиването.

Майките, които вече са преминали през бременността и са родили бебе, знаят, че по време на бременността трябва да се спи колкото се може повече, преди новият член на семейството да се появи у дома, след което ще има много малко часове, в които ще можете да си починете пълноценно.

Списъкът обаче продължава и включва сред положителните моменти почти незабавно подобряване на кръвообращението, също така помага за запазване на спокойствие, намалява сърдечния ритъм, отпуска мускулите, намалява киселинността, нивата на задържане на течности и болките в тялото. Това не звучи като много, нали?

Възглавницата за бременност се превърна в осъществимо, бързо, икономично и естествено решение на всички тези и много други проблеми, свързани с дискомфорта при почивка на бременните жени.

Заради телесните промени за бъдещите майки става все по-трудно да се наспят добре, което води и до спазми в краката и болки в гърба.

Почивката и оборудването за сън са от съществено значение за благосъстоянието на бъдещата майка и бебето

Нека разгледаме по-подробно ползите от използването на тези възглавници:

 • Осигурява опора на тялото

Тези възглавници са проектирани така, че да осигуряват адекватна опора на стомаха, врата, краката, раменете и гърба, ако се използват в полуфетрално положение.

Този метод помага за изравняването на бедрата, раменете и гръбначния стълб, тъй като те са проектирани така, че да се приспособяват изцяло към формата на тялото на бременната жена.

 • Стимулира дълбокия сън

Всяка жена, която е минала през бременност, знае, че сънят през този период е безкраен. Тялото е мъдро. Природата знае, че бременната жена трябва да си почива, а дълбокият сън е идеален, въпреки че не всички жени са в състояние да го постигнат. Тези възглавници намаляват възможността да се движите прекалено много в леглото.

Като използвате възглавница за бременност и се чувствате по-добре, можете да помогнете на бебето да заеме най-добрата позиция при раждане, което улеснява по-малко болезненото и по-бързо раждане.

 • Помага на бъдещата майка да запази спокойствие

Често, когато не може да заспи, тя се мята в леглото. Това безпокойство оказва натиск върху матката и води до безпокойство. С помощта на възглавницата движенията се намаляват и се постига дълбок и стабилен сън без прекъсвания.

 • Тя е полезна и за бебето

След раждането възглавницата продължава да бъде функционална, тъй като може да се използва за поддържане на бебето по време на хранене или като защитна преграда в леглото.

 • Подобрява кръвообращението

Препоръката на специалистите е бременните жени да спят на лявата си страна, тъй като бебето започва да расте, а с тази възглавница могат да се заемат различни позиции, без да се засягат бедрата или гръбначният стълб.

 • Намалява сърдечния ритъм

Прегръщането на възглавницата за бременност автоматично забавя сърдечния ритъм и ви отпуска, като ви подкрепя емоционално и физически.

Ако вашият лекар ви е препоръчал да държите краката си вдигнати, възглавницата за бременност служи за тази цел.

Тъй като при използването на възглавницата тялото е неподвижно, мускулите имат възможност да се отпуснат.

Наднорменото тегло при бременност може да причини болки в ставите и мускулите в различни части на тялото. Но с такава възглавница може да се смекчи или значително да се успокои.

През месеците на бременността жените са по-предразположени към алергии, респираторни проблеми и кожни обриви, но възглавниците за бременност са проектирани с хипоалергенен материал, така че да могат да бъдат гушкани без никакви неудобства.

 • Сбогом на киселините и задържането на течности

Благодарение на позицията за сън, заета с тези възглавници, киселините значително намаляват. Същото важи и за задържането на течности, чиито нива са сведени до минимум.

Ако избягвате да лежите изцяло по гръб, хъркането изчезва като с магическа пръчка.

 • Тя ви поставя в правилната позиция

Възглавницата за бременност е идеална за бременна жена, която спи по корем, тъй като това положение е не само неудобно, но и опасно за бебето,

Тези възглавници са ергономично проектирани така, че да осигуряват опора и в двете посоки, докато майката лежи настрани, тъй като поддържат главата и врата и са достатъчно големи, за да достигнат и коленете, не се препоръчва да се спи по гръб.

Спането настрани е един от най-важните методи за спане, тъй като насърчава кръвообращението, а с възглавницата майката може да намери перфектната възглавница за приятна почивка.

Специално при спане на лявата страна притокът на кръв не се прекъсва и кислородът остава достатъчен както за майката, така и за бебето.

 • Практична до края на бременността

Възглавницата може да се използва и след раждането, за да поддържа новороденото, както възглавницата за кърмене , или за да поддържа врата и гърба ви, докато си почивате

Ако искате да пътувате дълго, възглавницата ще ви служи като опора за гърба и така ще избегнете досадните спазми.

 • Таткото също има полза

Не е необходимо да сте бременна, за да се възползвате от предимствата на възглавницата за бременност. Ако бащата - или който и да е член на семейството - страда от болки в гърба, той също може да го използва.

Ако все още не сте решили дали да си купите възглавница за бременност, помислете, че партньорът ви ще ви благодари за това. Да, както прочетохте, мятането и въртенето в леглото ще направи нощите на таткото вечни, така че възглавницата за бременност е най-добрият избор, тъй като ще можете да заспите за нула време, а и партньорът ви ще я хареса.

Не трябва да забравяте, че няма универсална идеална възглавница за всички бременни жени. За тези, които за първи път преживяват месеците на бременността, може да не са в състояние да определят добре промените от един триместър до следващия. За тези, които вече са преминали през това, тази нова бременност може да представлява ново предизвикателство.

Видове възглавници за бременност

Както подсказва името, това е клин, който се плъзга под гърба или корема, за да осигури подкрепа. Той е един от най-евтините и практични след края на бременността. Благодарение на удобния си размер той е лесен за пренасяне и пътуване без неудобства.

Предлагат се в два различни модела: кръгла - прилича на полумесец - и триъгълна - прилича на парче сирене. Обикновено те са изработени от пенопласт.

Недостатъкът е, че тъй като са толкова малки, може да се нуждаете от допълнителен за главата, тъй като покриват само малка част от тялото.

51njatb-pCL

Тези възглавници за бременност се простират по цялото тяло и обикновено са прави. Те са идеални за гушкане, тъй като дължината им покрива различни части на тялото, например главата, корема и краката.

Недостатъкът е, че те не осигуряват опора на гърба. Съществуват прав тип - точно като обикновена възглавница, но много по-голяма - и гъвкав тип - те се адаптират и огъват до желаната от вас форма.

Този модел обгръща не само предната част на тялото ви, но и гърба ви. Той предлага допълнителна опора за гърба. Предлага се в два варианта: тип C и тип U. Обикновено се предлага в размер XXL.

Предимствата са, че не изисква отделна опора, а недостатъците - че е много голям и обемист и поради това е и много скъп.

Възглавницата във формата на буквата С е доста компактна. Използва се за опора на долната част на гърба, докато седите в леглото или на стол с облегалка. Той може да се постави и между коленете.

 • Обикновените възглавници

също са опция, като всяка майка решава коя да използва. Някои се опитват да спят с тези, които имат вкъщи. Всичко зависи от стратегическото им разположение там, където имате нужда от най-голяма подкрепа.

Предимството на това да не инвестирате във възглавница за бебета е, че можете да използвате всяка възглавница, която намерите у дома, и можете да я използвате и след това, но те могат да бъдат неудобни, тъй като лесно падат от мястото си, когато се движите.

Вдигат ли шум възглавниците за бременност и кърмене?

Имайте предвид, че когато говорим за шум, имаме предвид звука, който се издава, когато движите главата и тялото си върху него, което може да е дразнещо. Това е свързано с пълнежа от фибри, който има.

Пълните с топчета стиропор са най-евтини, но и най-шумни. Полиестерното влакно не издава шум, но не е дишащо като другите материали.

Има и такива с микроперли, които се усещат като пясък, изключително леки са и почти не издават шум при контакт.

Ръководство за покупка преди закупуване на възглавница за бременност,

Размерът е една от характеристиките на тези възглавници за бременност и добрата новина е, че те се предлагат в различни размери.

Но преди да изберете, помислете за следното:

 1. Къде спите?
 2. Размер на леглото Ви
 3. Колко души спят с Вас?
 4. Място за съхранение
 5. Ще го вземете ли на пътуване

Някои са за обща употреба, а други - за специфични области. Ако забележите, че формата ѝ не е класическа, можете да потърсите видеоклип, който ще ви помогне да разберете как да използвате възглавницата за бременност.

Както и при обикновените възглавници, при възглавниците за бременни има различни видове пълнеж от влакна.

 1. Мемори пяна: Известна е като вискоеластична пяна. Когато натиснете върху него, той приема формата на тялото ви. След като се отдръпнете от възглавницата, тя се връща в първоначалната си форма. Някои производители използват раздробена пяна, защото тя позволява по-добра циркулация на въздуха във възглавницата, така че тя не се нагрява толкова много и намалява миризмите.
 2. Полиестерни влакна: количеството на съдържащата се пяна ще определи твърдостта на възглавницата. Той е много популярен, но не е най-дишащият от пълнежите, така че може да генерира топлина или миризма.
 3. Въздух: Хубавото на надуваемите възглавници е, че когато са изпуснати, те са доста компактни и лесни за съхранение. Можете също така да изберете размера в зависимост от количеството въздух, което добавяте.
 4. Микросфери: усещат се на допир, сякаш са пълни с пясък, но са много по-леки
 5. Влакна капок: това не е нищо повече от пух, отделян от семената на дърво от джунглата
 6. Органични: пълнежът се основава на различни видове семена, обикновено птичи. Недостатъкът е, че тя може да генерира специфична миризма и не може да се пере.

Някои модели се предлагат с подвижни капаци. Повечето от тях са изработени с памучна, жарсейна, полиестерна или кадифена калъфка. Ако перете в пералня, преди да купите, първо проверете етикета.

Като се има предвид, че всички артикули за майчинство се предлагат на различни цени. Ценовият диапазон варира от 18 до 27 евро, въпреки че цените на висококачествените модели могат да достигнат 90 евро.

Стадий на бременността и позиция за спане при кърмене: Триместърът на бременността и обичайната ви позиция за спане са от ключово значение при избора на възглавница.

През второто тримесечие трябва да започнете да спите настрани, тъй като тежестта на корема може да наруши кръвообращението, а през третото тримесечие е задължително да лежите на лявата си страна, ако искате да избегнете болки в гърба и ставите.

Може да се използва след бременност като възглавница за кърмене или като опора при проблеми с гърба, като тези с форма на полумесец са добър вариант.

 • Област от тялото, която ви притеснява

Някои жени изпитват болки в тялото, които могат да се подобрят с един вид възглавница, но други се нуждаят от специфична подкрепа. Например клиновидните възглавници са идеални за корема, гърба или краката. За цялото тяло има възглавници с U-образна форма.

Възглавниците за бременни осигуряват необходимата опора за страничен сън, както препоръчват специалистите

Полезни до края на бременността: Тези възглавници могат да се използват и извън първоначалното им предназначение. Клиновидните възглавници, например, могат да се използват за поддържане на гърба или краката, когато сте уморени, а пълноразмерните възглавници могат да помогнат за поддържане на бебето, когато е необходимо.

Как да си направим възглавница за бременност и кърмене

Как да използваме правилно възглавницата за бременност

Ако вече сте избрали възглавницата, която ви харесва най-много, чувствате се удобно и хладно, съжалявам, че трябва да ви кажа, че историята не свършва дотук. Трябва да се научите как да го използвате правилно, за да се възползвате от всички ползи, които обещават.

 • Поддържайте правилно врата си: По време на сън правилната опора на всички части на тялото е от основно значение, особено ако става въпрос за главата и врата, тъй като по този начин подравнявате гръбначния си стълб.
 • Възглавница за корем: Легнете настрани, повдигнете внимателно корема си и поставете възглавницата върху него. Тази позиция ще ви помогне да не притискате корема си върху мускулите и белите дробове.
 • Поставете възглавницата между краката си: Ако спите с част от възглавницата между краката си на нивото на коленете, ще намалите натиска върху гърба и корема си
 • Повдигнете коленете си: Това е един от вариантите за добра стойка. Поставете коленете си върху възглавницата, за да си починат краката ви и да не се появят отоци.
 • Гърбът ви също трябва да бъде подпрян: това ще облекчи гърба ви и ще му осигури комфорт, за да не се преобръщате през нощта

Съвети за спане с възглавница за бременност

Ако все още не сте експериментирали с възглавница за бременност, опитайте с обикновени възглавници под тези, които използвате за спане. Можете също така да изпробвате взетата назаем, за да проверите дали пасва, преди да купите нова.

В края на бременността се опитайте да не спите по гръб. Неотдавнашно проучване установи, че рискът от раждане на мъртво дете се увеличава многократно при жените, които заспиват по гръб през третото тримесечие.

Предпазвайте се от киселини, като избягвате пикантни, солени или люти храни. Използвайте тези възглавници, за да се повдигнете и да предотвратите появата на киселини в стомаха.

Ако и след тези съвети продължавате да страдате от безсъние, най-добре се консултирайте с лекар.

Последни съвети за добра покупка

 • Уверете се, че възглавницата за предродилна подготовка е изработена от хипоалергенен памук или полиестер, тъй като това ги прави по-дишащи.
 • Ако не се адаптирате веднага към използването на възглавницата, не се притеснявайте, това е прогресивно. Не забравяйте, че в тялото ви настъпват много промени и последното нещо, от което се нуждаете, е още по-голям стрес, затова е по-добре да го правите бавно.
 • Не се чувствайте задължени да си вземете такъв, ако не искате. Опитайте се да използвате няколко традиционни продукта, за да защитите болезнените зони на тялото си.

Къде да купя възглавница за бременност и кърмене?

Можете да се обърнете към известни марки като Chicco, въпреки че те нямат много модели, но някои магазини за бебета близо до вас може да ви дадат някои идеи.

Най-голямо разнообразие можете да намерите в Amazon, тъй като там има голям избор от продукти за майки и бебета.

Някои други сайтове могат да бъдат: El Corte Inglés, Carrefour, koalababycare.com, както и много други.

Често задавани въпроси

Защо не мога да използвам нормална възглавница, когато съм бременна?

Вярно е, че обикновената възглавница ще ви осигури подкрепа и облекчение, но няма да ви е толкова удобно, колкото с възглавницата за бременни. Причината е, че обикновената възглавница не се приспособява анатомично към новата ви форма, така че опората не е най-подходящата.

Може би сте забелязали също, че обикновените се движат по цялото легло с движение, докато спите през нощта, което не е така при тези за бременност.

Имам ли нужда от възглавница за бременност?

Както при всички продукти за бременност, вкусът на всяка майка е уникален, така че решението за закупуване на възглавница за бременност зависи изцяло от вас.

Каква е разликата между възглавница за бременност и възглавница за тяло?

Възглавниците за бременност са проектирани така, че да помагат на тялото на майката да придобие нов размер и форма без болка и повече спокойствие, тъй като имат извивки и контури, за разлика от възглавниците за тяло, които са дълги и прави.

Мога ли да легна на възглавницата си с лице напред?

Медицинската общност препоръчва да не лежите по корем по време на бременност. Това предупреждение става все по-важно с напредването на бременността.

Колко често мога да пера възглавницата си?

Грижата за възглавницата е лична, но по принцип се препоръчва да я перете веднъж седмично, още повече че микробите ще са в постоянен контакт с възглавницата ви, а бактериите от потта скоро ще увеличат миризмата.

Ако съм по-ниска от средния ръст, мога ли да използвам възглавница за бременни?

Ако сте по-дребни от средното, има мини версии, които могат да ви поберат.

Може ли бебето ми да спи на възглавницата за бременност?

Експертите не препоръчват бебетата да спят на възглавници преди майката. Можете да я използвате като възглавница за кърмене, но в никакъв случай не оставяйте бебето си само върху нея.

Мога ли да купя употребявана възглавница?

Не е препоръчително да се използва възглавница, която е била използвана преди. Единственият вариант е, ако е бил използван рядко, предишният собственик не го е харесал и не е могъл да го върне. Не забравяйте, че това е лична вещ, в която могат да се съхраняват акари или бактерии, които могат да навредят на вашето здраве и това на бебето ви.

Колко време издържа възглавницата?

Повечето възглавници за бременност имат гаранция за две години от момента на закупуване, но се препоръчва да ги смените след 15 месеца, тъй като твърдостта и опората се нарушават с употребата и времето.

Източници:

Сън по време на бременност: следвайте тези съвети - Mayo Clinic

Кратка продължителност на съня и хипергликемия при бременност - ScienceDirect