Геймърски столове

silla-gamer-barata

Обикновено столът не се смята за задължителна част от оборудването на геймърите. Но намирането на евтини геймърски столове , които ви позволяват да прекарвате много часове пред екрана без болка или дискомфорт, помага много, за да бъде геймингът по-удовлетворителен. Особено след като те са не само удобни и ергономични, но и евтини и ни позволяват да похарчим ценните си спестявания за други аксесоари.
Ето защо, след като прегледах наличните на пазара продукти, съставих списък с най-добрите варианти за игрални столове с добро съотношение цена-качество.

Най-добрите геймърски столове

Кой е най-добрият геймърски стол?

Когато става въпрос за игрални столове, някои ценят дизайна, други - комфорта, а трети - цената. Като цяло всички изброени по-долу игрални столове могат да се смятат за добра покупка, тъй като те отговарят на изискванията за игрален стол.
Правилният избор зависи от това кои фактори са най-важни за вас. За да може всеки да избере според собствените си предпочитания, избрах 5 модела с различни характеристики.
Ето и от най-добрите игрални столове:

1. TecTake Racing Chair

41QmUqiN8BL

КУПИ СЕГА

-Изключително дебела подложка за гъвкаво и удобно сядане
-Стабилна основа с 5 сигурни двойни колелца
-Регулируем наклон
-Заключваща се начална позиция
- Ергономична повърхност на седалката и облегалката
Какво ми харесва:

 • Удобен и евтин
 • Сглобява се лесно

Какво не ми харесва:

 • Довършителните работи могат да бъдат по-добри

2. Спортен офис стол Homcom

41el6LPHikL

КУПИ СЕГА

-Регулиране на височината
-Рекламираща се облегалка от дишаща перфорирана материя
-Основа с 5 колелца
-Подплатени подлакътници
Какво ми харесва:

 • Естетиката му (ако харесвате спортни, но не прекалено крещящи геймърски столове)
 • Издържа на голяма тежест без проблеми

Какво не ми харесва:

 • Не е от най-лесните за сглобяване

3. Robas Lund Racer 5

31KiB7WVjHL

КУПИ СЕГА

-Вертикално регулируеми подлакътници в 8 позиции
-Алуминиева основа
-Лумбална възглавница
-Заключваща се седалка
Какво ми харесва:

 • Качеството на материалите
 • Усещането за комфорт на подложката
 • Напълно регулируем: височина, подлакътници... Каквито и да са физическите ви характеристики, можете да го адаптирате към вас
 • Лесно и бързо се сглобява

Какво не ми харесва:

4. Геймърски стол HJH

412SZ-SbA6L

КУПИ СЕГА

-Регулируема височина на седалката
-Интегрирана облегалка за глава с регулируема облегалка и механизъм за накланяне
-Добре тапицирана седалка и подплатена облегалка, синтетична кожа
-Извити подлакътници с подложки
-Пластмасова основа и колела с предпазна спирачка
Какво ми харесва:

 • Здрави, силни и удобни
 • Дизайнът е много спортен, идеален, ако искате да бъдете възприемани като геймърски стол
 • Много лесен за сглобяване

Какво не ми харесва:

 • От съображения за безопасност колелата оказват съпротивление, когато не сте седнали, което прави движението му малко неудобно

5. Състезателен стол Songmics


-Материали: синтетична кожа, гъба, пластмасови части
-Тихи полиуретанови колела, подходящи за твърди подове
-Подплатена облегалка за глава
-Размери на седалката 50×53
-Регулируема височина 45-55 см
Какво ми харесва: Ненадмината цена
Покривалото е лесно за почистване
Качеството е по-добро от това на други столове на подобна цена
Облегалката е изработена от дишаща материя, така че не се натрупва топлина, когато я използвате дълго време
Какво не ми харесва:

 • За дълги периоди от време не е толкова удобен, колкото другите

Какво е игрален стол?

Те не само са много популярни сред геймърите, но и са многобройни на пазара, така че разнообразието, което ще намерите, е много голямо. Това са просто столове, предназначени за онези геймъри, които прекарват часове наред, наслаждавайки се на най-добрите заглавия на своите конзоли за видеоигри, така че те трябва да седят на стол, който им осигурява комфорт и избягва всички онези проблеми, които се пораждат при игра на неудобни столове: болки в гърба, болки във врата, проблеми с позата и много други. silla-gamer-barata-269x300

Какво прави един стол за геймъри

Чудили ли сте се някога какво отличава нормалния стол от стола за геймъри? Подобно на клавиатурите за игри или на всеки друг аксесоар за геймъри, столовете за игри също имат характеристики, които ги правят специални. Ето защо има доста разлики и те са много отчетливи. Нека да поговорим за тях сега:

Стил на състезателните автомобили

Като интересен факт си струва да се знае, че игралните столове възникват в отговор на състезателните игри в стил Need For Speed. Ето защо те приличат на седалки за състезателни автомобили и се стремят да наподобят усещането и комфорта, които се изпитват зад волана на състезателен автомобил.
И така, те имат доста високи облегалки, страни, които стърчат доста навън, както и допълнителна подложка на по-голямата част от повърхността. Почти винаги можете да видите, че страните на облегалката имат такива насочени навътре ръбове, както и изрязани елементи и форми, които помагат да се придаде още по-спортно и модерно усещане.

Цветни дизайни и лого

Това е още един момент, в който този тип столове се отличават от останалите. За разлика от скучния офис стол, столът за игри трябва да има изключително цветен, привличащ вниманието и привлекателен дизайн. Това е начин да привлечете и да създадете усещането за състезателен автомобил, приключение, забавление и адреналин.
Обикновено те имат един основен цвят и един цвят, който помага да се подчертае дизайнът. Така ще ги намерите във всички възможни комбинации - от най-незабележимите и елегантни цветове като черно и бяло до най-изразителните, като розово, ябълково зелено или електриково синьо.
Друг момент, който ги отличава от останалите столове на пазара, е, че те обикновено включват още един важен детайл: логото. Въпреки че това не е най-икономичният детайл, той помага да се придаде на стола модерен вид и го прави да изглежда напълно готин.

Облегни се докрай

Повечето игрални столове се облягат докрай, което ви позволява да играете в пълен лег, да се отпуснете, докато гледате телевизия, да споделяте видео на живо и почти всичко друго, което искате. Те са изключително полезни и ако имате Occulus, друг аксесоар за добавена реалност или дори състезателни симулатори, които изискват да се наведете назад.
Това е нещо, което никога не бихте намерили в офис стол или дори в столовете за класната стая или компютъра, например. Причината за това е, че има малък проблем с безопасността. При обикновените столове пълното накланяне може да доведе до преобръщане на стола с вас на него, освен това работникът или ученикът почти никога няма да има нужда от накланяне на стола назад.
При игралните столове те са проектирани така, че да не се преобръщат, дори когато са в най-голям ъгъл на наклон. Това е функция, която се заплаща допълнително, но си заслужава да се използва за малко повече комфорт.

Механизмът

Това е свързано с начина, по който можете да регулирате стола както на височина, така и на наклон или облегалка, като има няколко вида механизми. Обикновено геймърските столове се предлагат с малко по-прости системи, но винаги можете да намерите по-сложни и гъвкави, ако можете да си позволите да платите малко повече.
Нека да видим какви са тези механизми:

 • Механизми за въртене: те са едни от най-евтините, тъй като всъщност са доста прости. Те позволяват столът да бъде заключен в нормално положение, но можете и да го отключите, за да го движите малко, почти като люлеещ се стол.

Просто ще го преместите назад и предната част ще се повдигне, така че краката ви ще се издигнат нагоре и, разбира се, ще се отлепят от пода.

 • Коляно: те са подобрение на предишния механизъм и имат точка на въртене в частта точно зад коляното. Това ви позволява да движите стола, без краката ви да се отлепят от земята.
 • Синхронизирано: ъгълът на седалката ще се промени, след като наклоните облегалката. При този механизъм столът не извършва люлеещо се движение, както при предишните две системи, но движението е много по-контролирано и следователно ще можете да се облегнете назад, без да губите напълно ергономична и удобна позиция.
 • Многофункционална система: това е една от най-универсалните системи, тъй като ви позволява да регулирате ъгъла на седалката и на облегалката 100% независимо. Ето защо това е един от малкото механизми, с които седалката може да се накланя напред без проблем.
 • Саморегулиращи се: това е един от най-популярните и, както можете да си представите, един от най-скъпите, защото наистина си заслужава. При този тип механизми наклонът на седалката и на облегалката се регулира автоматично в зависимост от теглото и положението на потребителя. Няма да ви се налага да боравите с копчета или лостове, тъй като столът ще направи всичко вместо вас.

Ограничени възможности за регулиране

Въпреки че са чудесни за игри и всъщност са много по-регулируеми от повечето столове за офиса, дома или класната стая, столовете за игри имат няколко ограничения в способността си да се адаптират към вашите изисквания. Споменавам това, защото често имаме високи очаквания, които не могат да бъдат удовлетворени дори от най-скъпите или най-качествените продукти на пазара, и това в крайна сметка затруднява процеса на покупка.

 • По отношение на облегалката трябва да се отбележи, че единствената функция, която обикновено е налична, е накланянето на облегалката. В повечето случаи накланяте стола, докато достигнете точката, в която се чувствате удобно. След това заключвате механизма и столът запазва позицията си.

Въпреки това има някои столове, които позволяват друга функция - регулиране на височината на облегалката. Това ви помага да се регулирате още по-добре, за да си осигурите необходимата опора за лумбалната област и горната част на гърба.

 • Лумбална опора: не очаквайте, че столът за игри ще ви предложи твърде голяма лумбална опора. Поради дизайна и конфигурацията си те обикновено са доста прости в това отношение, така че ще трябва да потърсите възглавница, направена специално за това. Всъщност някои марки са наясно с тази липса и ще ви изпратят заедно със стола добра възглавница, за да имате цялата необходима лумбална опора.
 • Плъзгане на седалката: с този удобен механизъм можете да регулирате седалката си в хоризонтална равнина, като по този начин постигате идеалното разстояние между задната част на коленете и самия стол. Това е функция, която обикновено се среща при по-скъпите офис столове, докато столовете за игри обикновено не я включват.
 • Подлакътници: Подлакътниците на игралните столове обикновено са доста прости. Всъщност по-евтините модели изобщо не могат да се регулират и не предлагат голям комфорт. Въпреки това има някои подлакътници, които могат да се регулират по височина и дори да се въртят, което ви дава поне два начина да изберете най-подходящия за вас вариант. Освен това те са доста меки на допир и ергономични.

Качество на вноса

Нещо, което много хора не знаят, е, че повечето игрални столове са произведени в Китай. Това означава, че техните стандарти за качество няма да са толкова високи, колкото тези на продуктите, произведени например в Европа или Северна Америка. Разбира се, това не означава, че те са с лошо качество или че не вършат работата си, но може да имат някои производствени детайли, като грешки в някои шевове или не съвсем подходящи цветове.
Ето защо цените им могат да бъдат доста ниски, дори по-ниски от тези на офис столовете.

Кратка гаранция

Друг проблем, произтичащ от факта, че са китайски внос, е, че въпреки че рамките се предлагат с доживотна гаранция, другите части не се предлагат с много дълга гаранция. Това е така, защото поради същата липса на строг контрол на качеството различните части на стола са по-податливи на повреди и поради това ще трябва да бъдат заменени малко по-рано от очакваното.
За производителя начинът да избегне необходимостта от замяна на много части поради гаранционни претенции е да съкрати гаранционния срок. Така ще откриете, че подплатените части, подлакътниците или облегалките имат гаранция от само около 2 години, а понякога и по-малко.
Друга причина, поради която гаранциите често са толкова кратки, може би не идва толкова бързо на ум, но със сигурност е много смислена. Става дума за факта, че средата, в която се използват игралните столове, е напълно непредсказуема. Производителят не разполага с повече или по-малко точна средна стойност за това колко часа на ден ще се използва столът или къде ще се използва. С други думи, тя не може лесно да определи нивото и вида на употреба на продукта, за да може да отбележи по-дълъг период от време.
Това е обратното на офис столовете, например, при които всички тези детайли са много по-точно известни. Например, производителят може да изчисли, че столът ще се използва около 40 часа седмично, на базата на обичайната 8-часова работна смяна на ден. Той също така ще може да заключи, че степента на употреба няма да бъде толкова висока или износване, тъй като продуктът ще бъде в офис среда, където няма дейности, които да предизвикват големи повреди на различните компоненти.
И накрая, столовете за игри обикновено се използват от тийнейджъри или деца - аудитория, която по принцип е склонна да се отнася към вещите си с малко по-малко внимание, така да се каже.

Окончателен преглед

Разграничаването на игрален стол от офис стол ще бъде доста лесно както по отношение на външния вид, така и на функциите и комфорта, който предлага. Но най-важното е, че с течение на времето ще забележите много подобрения в здравето и нивото на игра, тъй като удобството и регулируемите опции ще ви помогнат да се чувствате по-добре и да се отървете от стреса, който ви затормозява и ви пречи да дадете най-доброто от себе си на дигиталната арена. Точно за това ще говорим по-нататък - за предимствата на игралните столове.

Гърбът и тялото ви ще ви се отблагодарят

Играта на видеоигри може да бъде един от най-добрите начини за разтоварване и прекъсване на връзката с реалността за известно време. Въпреки това не бива да забравяме за здравето си и да пренебрегваме тялото си, докато играем. Ето защо, преди да се появят симптоми на прекомерна и неудобна игра, дължаща се на прекалено много време, прекарано в седене на нискокачествени столове, е най-добре да се сдобиете с добър геймърски стол.
След това нека разгледаме всички тези големи ползи, които те могат да предложат.

Подобряване на стойката

Колко пъти ви се е случвало да се прегърбите след часове игра на любимата ви видеоигра? Или просто партньорът ви, брат ви или майка ви влизат в стаята и ви предупреждават, че имате лоша стойка. Ако сте истински геймър, вероятно сте се сблъсквали с това, както и с болката, свързана с лошата стойка.
Още по-лошото е, че не само ще ви боли, но и ако не отстраните проблема навреме, по-късно в живота си ще имате сериозни проблеми с гърба или дори ужасна гърбица. Няма да изглеждате много добре, ако се разхождате с гърбица. Момичетата несъмнено ще бъдат отблъснати и дори може да се представите зле на интервюто за работа. Помнете, че това не е само здравословен проблем, а че добрата стойка ще ви накара да изглеждате много по-уверени и самоуверени!

Той също така подобрява кръвообращението

Както добрият монитор за игри ще ви осигури висококачествено изображение или дори ще накара очите ви да се уморяват по-малко, така и качественият стол ще подобри притока на кръв към краката ви. При традиционните столове валовете блокират притока на кръв точно зад коленете, така че от време на време усещате как краката ви изтръпват. Разбира се, ще почувствате и онова ужасно, досадно изтръпване в долните крайници.
Може би си мислите, че това е просто внезапен дискомфорт, който не причинява дълготрайни неудобства, но истината е, че той може да бъде ужасен за стъпалата и краката ви и да причини разширени вени и други заболявания на краката.
Най-добре е да имате добър геймърски стол, тъй като те обикновено са с ръбове, които не прекъсват кръвообращението, което ви позволява да прекарате много часове в игра и краката ви да се чувстват като нови.

Гръбнакът ви също ще ви благодари

Геймърските столове ще бъдат от полза за вашия деликатен гръб не само за подобряване на стойката: те могат да поглезят гръбнака ви.
Ако сте играли на традиционни или офис столове, т.е. такива, които не са предназначени за дълготрайно играене на видеоигри, знаете, че гръбначният стълб често се оказва в дискомфорт. Хубавото на игралните столове е, че те предлагат опора и комфорт, които позволяват на гръбначния стълб да поддържа възможно най-естествената и удобна позиция, като се избягва ненужната болка, както и по-сериозният дискомфорт в бъдеще.

Подобрете нивото си на игра

Защо според вас професионалните геймъри винаги са въоръжени с най-съвременни геймърски столове? Защото същите тези ползи за здравето и комфорта помагат за подобряване на представянето ви. Как? Ами просто е. Когато нищо не ви боли и се чувствате толкова комфортно, сякаш плувате в облак, е много по-лесно да се концентрирате върху играта и да оставите стреса или дискомфорта зад гърба си.
Представете си, че играете без онова изтръпване в краката от време на време или без болките в гърба, които ви дразнят повече от най-трудния бос в играта. Повярвайте ми, както резултатите, така и здравето ви ще ви се отблагодарят.

Видеоигри или офис столове: кое е по-добро за мен?

Все още не сте решили да си купите геймърски стол и се изкушавате да използвате стария офис стол, който сте забравили вкъщи? Е, погледнете още веднъж и помислете два пъти, защото геймърските столове без съмнение са най-добрият вариант за дълги часове комфортна игра. Това е все едно да се опитвате да избирате между геймърски слушалки и традиционни слушалки: производителността на геймърските модели винаги ще бъде много по-добра и по-привлекателна за извличане на максимална полза от игрите.

 • Добрият офис стол може да е много удобен, но ще му липсват няколко неща. Първият е забележителен, модерен и съвременен дизайн. Обикновено те са доста скучни, тъй като са създадени, за да седят в офис по цял ден.

Друг е въпросът, че ако не похарчите много пари за модел от най-висок клас, офис столът няма да предлага регулируеми подлакътници, люлеещ механизъм или накланяща се облегалка, които са толкова важни за комфортна игра или дори за гледане на телевизия или за почивка за известно време, без да правите нищо.
Като цяло те са добър вариант за много спорадични геймъри или за тези, които предпочитат стаята или мястото, където играят, да изглеждат по-сериозно и, нека бъдем честни, малко скучно. Ако пък сте страстен геймър, нуждаете се от допълнителен комфорт, много възможности за регулиране и искате пространството ви да отразява това, препоръчвам ви добър геймърски стол.

 • Геймърските столове пък започват да се отличават с привличащите вниманието модерни дизайни, които вече сме обсъждали. Те се предлагат и с чудесни функции, които ви осигуряват необходимия комфорт, като например механизми за накланяне, въртящи се подлакътници, люлеещи се движения и др.

В общи линии това е избор между продукт, създаден за различна употреба и за по-широка аудитория - като офис столовете - и специализиран продукт, предназначен за това, от което съвременният геймър наистина се нуждае. Отговорът е много прост и наистина си струва да дадете шанс на тези специални столове.

Хибриди между столове за игри и офис столове

Както при всички продукти, производителите продължават да търсят начини за иновации и да предлагат по-универсален продукт, който може да реши повече нужди. Ето защо някои марки продават столове, които изпълняват и двете функции, тъй като могат да се използват както за офис работа, така и за игра на видеоигри с часове наред.
Хубавото е, че ако внезапно се нуждаете от един и същ стол за училище, колеж или работа и за забавление с видеоигри, те често са добър вариант. Те обаче не са толкова подходящи за хардкор геймърите, тъй като обикновено не включват най-готините опции на добрия специализиран геймърски стол.

Заслужават ли си по-скъпите столове?

Наистина ли си струва да инвестирате в скъп стол? Отговорът вероятно е 'да', защото точно както геймърските лаптопи, моделите от висок клас често са тези, които предлагат най-добрите функции. Понякога обаче те се опитват да ви продадат продукти с лошо качество на завишени цени. Затова нека да разгледаме какво прави един скъп модел полезен:

Стоманена рамка

Издръжливостта е много важен въпрос. Ако столът ви се струва прекалено лек и виждате, че е изработен от пластмаса, можете да сте сигурни, че няма да издържи дълго. Ето защо е най-добре да изберете стомана. Те са по-скъпи, но издържат по-дълго.

Алуминиева основа

По-нискокачествените основи на столовете обикновено са изработени от пластмаса или найлон - материали, които няма да издържат на теглото на геймърите в продължение на много години. Най-добрият вариант? Алуминиеви или дори стоманени основи.

Издръжливи колела

Както рамката и основата трябва да са изключително здрави, така и колелата трябва да са здрави, тъй като именно на тях столът ще понесе цялата тежест на геймъра. Тези колелца трябва да са подсилени и изработени от издръжливи материали.

Регулируеми подлакътници

Ако плащате за скъп стол, поне се уверете, че подлакътниците са регулируеми. Това ще ви позволи да приближите стола достатъчно близо до масата и ще ви осигури идеален достъп до клавиатурата. Няма нищо по-лошо от това ръцете ви да са твърде къси и да не можете да достигнете клавиатурата си удобно заради стол, който не е достатъчно регулируем.

Качествено покритие

С течение на времето покритията в горната част на облегалката, седалката и подлакътниците започват да се напукват и износват, особено при столовете от по-нисък клас. За разлика от тях столовете от по-висок клас са много по-издръжливи и издържат на злоупотреба много по-добре, като се чупят много по-малко.

Добра конструкция

Качеството на изработката се вижда от пръв поглед по шевовете, различните отвори или покритията на различните части. Разгледайте добре всички тези детайли.

Синтетична кожа срещу плат

Когато говорим за качество на изработката и завършеност, един въпрос от основно значение е покритието на стола. Това до голяма степен определя издръжливостта на стола и цялостното му качество.

Синтетична кожа

Голяма част от съвременните столове са изработени от кожа, затова си струва да разгледаме нейните характеристики, предимства и недостатъци.
Този материал е по-скъп от тъканта, тъй като за изработката и завършването му се изисква значително повече работа. Хубавото е, че поддръжката ѝ е много по-лесна, тъй като кожата е много издръжлива, за разлика от тъканта. Например, ако разлеете някаква течност, просто я избършете с влажна кърпа или със специален препарат за почистване на кожа и готово. Сякаш нищо не се е случило.
Единственият проблем на синтетичната кожа е, че не е толкова удобна, колкото плата. Да, след няколко часа употреба ще забележите, че продуктът не е толкова удобен за кожата или тялото.

Плат или мрежа

Другата налична опция е плат или мрежа, която е по-евтина от синтетичната кожа. Те много приличат на тъканите, използвани в седалките на автомобилите, и не се различават твърде много в зависимост от марката, така че можете да сте сигурни, че независимо от производителя почти всеки стол от плат ще си заслужава парите.
Едно от най-големите предимства, освен по-добрата цена, е, че тъканта е много по-естествена от изкуствената кожа, а освен това е дишаща, така че ще бъде по-удобна в дългосрочен план. Въпреки това тя не се отличава с елегантното и висококачествено усещане на кожата.
Големият проблем е, че тъканите се замърсяват много лесно и не се почистват лесно. Например, ако разлеете сода, сладолед или храна върху тъканта, тя бързо ще я абсорбира и ще ви бъде трудно да я отстраните.

Колко струват игралните столове?

Не се притеснявайте, но тези столове могат да струват от около 70 евро до над 1000 евро. Въпреки това има някои отлични столове, които струват по-малко от 130 EUR и предлагат отлични характеристики, като например накланящи се облегалки и стоманени рамки.
Въпросът е, че тези по-скъпи модели включват други функции, които са много привлекателни за отдадените геймъри, като жак за слушалки, директна връзка с различни конзоли като PC, Xbox или PlayStation, или дори се предлагат с масажиращи устройства. Въпреки това ще можете да си вземете висококачествен модел за бюджета, с който разполагате и който ви е по джоба. Просто трябва добре да прецените от какво се нуждаете, какво можете да си позволите и кой модел може да го предложи.

За какви възрасти са предназначени?

Ако у дома ви има дете, което обича видеоигрите, и се притеснявате за неговия комфорт и здраве, не се замисляйте повече, тъй като има столове, направени дори за деца. Има и столове, които са подходящи за тийнейджъри и възрастни на различна възраст и с различни размери, така че можете да купите един от тях и да го използват няколко души. Дори един тийнейджър може да използва такъв модел и да запази същия, докато порасне.
Единственото нещо, на което трябва да обърнете специално внимание, е максималният капацитет на седалката, както по отношение на теглото, така и по отношение на височината. Не искате да си купите геймърски стол, който няма да издържи на теглото ви и механизмите няма да работят правилно поради недостатъчния му капацитет. Или още по-лошо - да се счупи или да се разпадне по средата на игрална сесия и не само да загубите играта си, но и да се нараните.
Затова винаги се уверявайте, че сте прочели спецификациите на производителя и сте проверили дали столът е съвместим с вашето тегло и ръст.