Глюкомери

mejor-medidor-de-glucosa

Да имате най-добрия глюкомер означава да сте спокойни, че знаете точните стойности на кръвната захар, когато това е най-важно, и да следите показателите, за които трябва да внимавате, за да удължите здравето си.

Контролирането на нивото на захарта в кръвта е ключово за наблюдението на диабета, а познаването на точните резултати помага на хората да коригират диетата си, лечението или физическите упражнения, което помага да се намалят по-късните усложнения на болестта, като например риска от припадъци, бъбречни заболявания, слепота и увреждане на нервната система.

Глюкомерът е препоръчителен за всеки пациент с диабет, както и за тези, които са здрави, но са в някаква степен на риск.

Изследването на кръвната глюкоза е необходимо за всички, които са зависими от инсулин или други медикаменти за контролиране на заболяването, както и за бременни жени с гестационен диабет или за тези, които имат затруднения с нивата на кръвната захар, холестерола и триглицеридите.

Познаването на стойностите на кръвната глюкоза днес е по-лесно, тъй като апаратите са малки, преносими, електронни и лесни за използване и дават по-точни резултати от по-старото оборудване.

На пазара се предлагат различни варианти - от най-евтините и най-простите до най-скъпите с разширени функции; идеалният за вас глюкомер обаче не е свързан с цената, а с устройството, което може да отговори на личните ви нужди за ефективен контрол на измерванията.

Най-добри глюкомери

Кой е най-добрият глюкомер?

За да дадем най-добрите препоръки, сме оценили използването на няколко модела, които са сред най-изявените; всички те са ефективно оборудване, лесно за използване, със система, която оценява наличието на захар в кръвта с ефикасни реактиви и която ще даде ясен и точен отчет за стойността.

По същия начин, за да ги анализираме, оценихме аспекти като цена, качество, капацитет за съхранение, време за реакция и дори количеството кръв, необходимо за теста, и така стигнахме до кратък списък с шестте най-добри модела глюкомери, които можете да намерите на пазара.

Ето и най-добрите глюкомери:

1. глюкомер Contour XT

51bcKcJEbvL

КУПИ СЕГА

Това е малък и ергономичен инструмент за наблюдение на кръвната глюкоза; устройството е винаги готово за извършване на измервания без натискане на никакъв клавиш и само малка проба кръв върху тест лентата е достатъчна, за да се покаже резултатът само за пет секунди.

Той има капацитет да съхранява до 480 записа, както и да изчислява средната стойност за последните 7, 14 и 30 дни. Устройството подава сигнали за наскоро установени високи и ниски стойности, показва резултатите от теста преди и след хранене и има алармена система за напомняне на измерванията.

 

2. Глюкомер Beurer GL50

41QWo4Jx79L

КУПИ СЕГА

Това е пълен и модерен комплект за следене на захарта 3 в 1, с голям цифров дисплей с подсветка и широки тестови ленти за по-добра точност.

Устройството има вътрешна памет, в която се съхраняват показанията с дата и час, и предварително инсталиран софтуер Gloucomemory, който можете да използвате на компютъра си чрез USB порта, за да проверявате удобно резултатите.

Той има безопасна, патентована система за лансиране, която контролира обема на кръвта, и е идеалното и икономично решение за пациенти, които се нуждаят от ефективен контрол на глюкозата.

 

3. Мобилен глюкомер Accu-Chek

51oXb58t2DL

КУПИ СЕГА

Устройството е малко и преносимо, идеално за носене в чантата и използване навсякъде, където ви е необходимо; с него ще знаете нивата на глюкозата си чрез четлив дисплей с големи цифри.

Той включва 50 ланцети за теста , а процедурата по лансиране е бърза и безболезнена.

Това е електронно устройство на Roche, което изпълнява предназначението си, лесно е за използване, препоръчва се от потребителите и показва резултатите за секунди.

 

4. глюкомер Abbott Freestyle Freedom Lite

411ZbupUoIL

КУПИ СЕГА

Идеално устройство с ефективна система за мониторинг за лечение на диабет. Той е оборудван с най-новата технология, патентована от марката и ексклузивна за нейното оборудване, която ви предлага прецизните резултати, от които се нуждаете и на които можете да разчитате.

Това оборудване свежда до минимум смущенията в измерванията, дължащи се на наличието на медикаменти като аспирин и парацетамол, и резултатите са 99% в границите на точността.

Той е един от най-малките и най-удобните за притежание, има аларми и също така може да анализира събраните стойности.

 

Какво представлява глюкомерът?

Глюкомерът е устройство, което, както подсказва името, измерва нивата на глюкоза в кръвта и е много подходящо за хора, страдащи от захарен диабет тип 2 или тип 1 или дори от хипогликемия. По същество това е медицинско изделие, което може да определя концентрацията на захар в кръвта и работи с прост механизъм , който ви помага да постигнете тази цел. В някои случаи това включва убождане на пръста с игла и импрегниране на кръвта с тест ленти за еднократна употреба, които след това се отчитат от измервателния уред, изразяващ нивата в mg/dl или mmol/l.

Други по-модерни измервателни уреди работят дори без убождане с игла , а по-скоро са снабдени с цензор , който се използва, за да могат пациентите да бъдат изследвани и измервани. Това изобретение има за цел да поддържа постоянното измерване на нивата на кръвната захар на хората с това заболяване, за да се избегнат усложненията на тези патологии, които, ако не се наблюдават навреме, могат да бъдат животозастрашаващи.

Съвети за избор на глюкомер

medidor-de-glucosa

Изборът на глюкомер включва отчитането на няколко фактора, но е сигурно, че употребата му трябва да бъде установена чрез медицинско предписание, така че ако страдате от някоя от тези патологии, най-добре е да се консултирате с ендокринолог или лекар, лекуващ този проблем, преди да изберете най-подходящия за вас. В допълнение трябва да се отбележи, че въпреки че повечето глюкомери работят по един и същи начин, трябва да изберете този, който отговаря на вашия начин на живот, специфични нужди и бюджет.

Наличието на глюкомер у дома за измерване на кръвната захар не е изключително скъпо, поне не за закупуването на самото устройство. Истинските разходи ще видите с тест лентите , които са наистина скъпи не толкова заради самата индивидуална цена, колкото заради количеството на ден, което трябва да използвате, за да извършвате мониторинг на глюкозата.

Става дума за поне около 156 евро за 100 тест ленти, което означава годишен разход от около 2620 евро, ако сте един от тези, които трябва да проверяват глюкозата си поне четири пъти дневно. От друга страна, разходите за еднократна употреба на игли за ланиране също могат да достигнат до 3000 евро годишно или повече. Разбира се, има и по-евтини и по-достъпни модели, въпросът е да знаете как да пазарувате и да проверите дали отговарят на вашите нужди.

Що се отнася до разходите, може би все още има добри новини, ако сте застраховани. Въпреки че консумативите за тези устройства струват доста скъпо, добрата здравна застраховка може да покрие изцяло или частично разходите, които правите, докато ги използвате, особено ако вашият лекар ви е назначил да използвате тези устройства.

Очевидно не всички, но има някои производители и видове устройства, тест ленти и игли, които се покриват ежемесечно от застраховката. В много случаи, когато вие като пациент трябва да използвате инсулин, застрахователните компании обикновено покриват използването на игли и тест ленти.

41L8cSISHxL

Когато измервате стойностите си, от съществено значение е резултатите да са възможно най-точни и трябва да изключите всички възможности за грешка. Една от най-често срещаните форми на грешка е свързана с това, че е забравено да се калибрират тестовите ленти с измервателните уреди. Вярвате или не, но при всяка партида ленти ще трябва да се калибрира отново, за да се гарантира правилното измерване. С помощта на съвременните технологии някои от по-новите измервателни уреди изискват да изтеглите приложения за сканиране на кодовете от смартфоните си.

Когато страдате от заболяване като диабет под каквато и да е форма и сте инсулинозависими, се нуждаете от устройство, което може да съхранява данни за по-нататъшно наблюдение. С помощта на един от тях можете да разберете по кое време на месеца сте имали високи нива на кръвната захар и през кои дни сте имали ниски стойности.

Ако тествате до 4 пъти на ден, може да ви е необходим модел с голяма памет. Някои от тях съхраняват средните показания за 15 дни, а други - само за една седмица, но ще намерите и устройства с по-голям капацитет на паметта.

Ако сте човек, който проверява нивата на кръвната си захар , за да предотврати и заболявания като част от спорадични рутинни проверки, времето, необходимо за извършване на теста, може да е без значение, тъй като го използвате рядко, но ако сте диабетик и често ви се налага да изследвате своя гликозилиран хемоглобин и то повече от веднъж дневно, тогава става важно колко време ви отнема изследването, защото често колкото повече време отнема, толкова повече се затруднявате. Според експертите тестовете с продължителност 5 секунди или по-малко са най-поносими за пациентите.

Това е важно качество, което трябва да се вземе предвид в устройството, което решите да закупите, като предимствата му се състоят в това, че ви позволява да разберете дали сте измерили своя гликемичен индекс преди или след като сте извършили физическо упражнение или сте изяли някое от дневните ястия.

Когато избирате едно от тези устройства, простотата и удобството са важни, както е препоръчително да изберете устройство, което е лесно за използване , така и е от голямо значение да изберете устройство, което е съобразено с вашите цели и нужди.

Например обемистите модели с размер над средния са подходящи за тези, които провеждат тестове в тишината и уюта на собствения си дом, но ако трябва да провеждате тестове на друго място или сте постоянно в движение, е подходящо да изберете компактен модел. Големите цифрови модели с големи дисплеи и бутони могат да бъдат идеални за хора с малко късогледство. Освен това те обикновено се захранват с батерии, които са лесно достъпни във всеки магазин и се подменят лесно.

 • Размер на кръвната проба

Получаването на кръвна проба за изследване на глюкозата вече е по-лесно и по-малко болезнено, отколкото в миналото, технологията е достатъчно напреднала, така че изследването вече не е истинска травма.

Сега пробите се вземат от малко петно кръв, където могат да бъдат измерени, което е добра новина за инсулинозависимите хора, които трябва да се изследват няколко пъти на ден, както и за тези, които са чувствителни към убождания или имат отвращение към кръв. Модел, който едва ви убожда, почти не ви боли и при който виждате само малка капка кръв, със сигурност ще бъде доста поносим, дори ако трябва да правите тестове ежедневно и по няколко пъти на ден.

Този размер зависи и от това дали кръвната проба е капилярна или венозна, някои устройства работят с всички кръвни групи, други просто не работят. Трябва да сте наясно с това по време на тестването, за да приложите теста правилно.

 • Светлина на порта на лентата

Тази функция основно поставя светлинна ивица на порта на устройството, което ви улеснява да разберете къде отива тестовата лента за пробата. Това не е много често срещана функция при тези устройства и малко модели я имат, но е много важна, ако сте от тези, които трябва да вземат проба рано сутрин и не искате да безпокоите партньора си или лицето, което се грижи за вас в стаята.

Както споменах по-рано, предимството на повечето съвременни устройства за наблюдение на глюкозата е, че те използват софтуер, който често е съвместим с различни приложения и технологични платформи, включително смартфони, на които се изтеглят редица програми и могат автоматично да измерват.

Освен това тези софтуери обикновено предлагат приложения с разнообразни методи, които не само измерват захарта, но също така могат да измерват холестерола , кръвното налягане, сърдечния ритъм и дори, ако ги комбинирате с други медицински и здравни и уелнес приложения, те са в състояние да ви програмират рутинни упражнения и здравословна диета, като всичко това е напълно персонализирано според вашите нужди.

Тази функция всъщност е важна, тъй като е предназначена за хора с увредено зрение по рождение или поради заболяване, така че с тази аудиофункция пациентът все пак може да чуе инструкциите, без да се налага да ги чете - голямо предимство!

Фактори, които могат да повлияят на показанията на глюкозата

Съществуват редица фактори, които могат да доведат до неточни, подвеждащи или неверни резултати, затова е важно да ги вземете предвид при изследването, Особено ако непрекъснато измервате нивата на кръвната си глюкоза, тъй като колкото повече пъти на ден тествате, толкова по-голяма е вероятността да допуснете грешки, а реалността е, че ако трябва да тествате поне три или четири пъти на ден, се нуждаете от точен резултат. Така че, ако е време да убодете пръста си, трябва да обърнете внимание на следните подробности:

Голям процент от случаите, когато тези устройства дават грешен резултат, са свързани с човешка грешка.

Често се случва, когато сте свикнали със стила на измерване на едно устройство и трябва да използвате друго устройство, за да вземете пробата и да извършите отчитането, въпреки че тези устройства работят по сходен начин, техните характеристики не винаги са еднакви, така че е уместно да прегледате инструкциите за работа и измерване, преди да вземете грешна проба поради незнание.

Важно е също така да се помни, че погрешно отчитане може да се дължи на времето на деня и условията, при които е взета пробата. Резултатът или показанието няма да бъдат същите, ако направите теста на празен стомах или след хранене, например.

Това също е често срещана причина за неуспешно разчитане на пробите. Вероятно вече знаете, че ръцете ви трябва да са чисти и сухи, преди да вземете пробата. Ако по ръцете ви има храна или мръсотия, когато правите теста, процентът на грешките е по-висок. Но ако сте твърде спретнати, това може да се окаже проблем, ако не вземете мерки. Ако сте от тези, които дори слагат спирт върху ръцете си, за да ги дезинфекцират напълно, препоръчително е първо да оставите спирта да изсъхне напълно, преди да вземете пробата.

Неблагоприятни и различни климатични условия, като надморска височина, влажност и температура, също могат да доведат до фалшиви резултати, най-вече защото се променят качествата и характеристиките на тест лентата.

Ако измервате тези стойности навсякъде, където се намирате, и сте склонни да пътувате до места с различен климат, препоръчително е да изберете измервателен уред и тест ленти, чиито възможности за отчитане ще преодолеят без повреда всички тези неблагоприятни условия.

 • Несъвместими тестови ленти

При извършване на тези измервания е важно също така да се провери дали тестовата лента е съвместима с устройството. Повечето устройства на определен производител произвеждат и тест ленти с гарантирана съвместимост, но е вярно също, че тези продукти често са изключително скъпи, така че някои хора предпочитат да купуват по-евтини генерични тест ленти, за да спестят няколко долара.

По принцип това не е лоша идея, но имайте предвид, че евтиното е скъпо, така че преди да продължите да купувате нещо по-евтино, трябва да се уверите, че генеричната тест лента е съвместима с вашето устройство; ако не сте сигурни, по-добре не харчете два пъти повече, а изберете марката, на която имате доверие, дори и да струва малко повече. Възможно е също така лентата да е с изтекъл срок на годност и в този случай резултатът също ще бъде грешен; трябва да обърнете внимание и на тази подробност.

 • Промени в измервателните уреди или лентичките

По същата причина, поради която някои генерични лентички са несъвместими с някои устройства, може да се окаже, че тази несъвместимост се дължи на факта, че производителят на устройството е направил някои промени в конфигурацията и формулата на тестовите лентички от своята марка, а производителите на генеричните лентички не са се запознали с тези промени, така че при използването им те ще дадат неправилен резултат.

Правилно използване на измервателния уред

Понякога този уред се използва за профилактика на заболяванията , а не за контрол, когато не се използва толкова често, се допускат грешки, така че ако искате да получите правилни резултати и да използвате добре измервателния уред, ето няколко добри съвета как да го използвате правилно:

 • Занесете устройството на Вашия лекар, за да го провери, и спазвайте неговите инструкции.
 • Проверете и сравнете резултатите от вашето устройство с тези, получени от измервателния уред в лекарския кабинет.
 • Съветвам ви да потърсите медицински съвет относно процедурата за измерване. Консултирайте се с Вашия лекар.
 • Важно е лекарят да види вашата процедура и да направи съответните корекции, в случай че техниката ви не е адекватна, за да я подобри, докато я оправите.
 • Проверете инструкциите на производителя. Ако имате някакви съмнения, можете да се обърнете към линиите за помощ, които се намират на опаковката на закупения продукт.
 • Уверете се, че устройството ви може да издържи на неблагоприятни условия и че знаете ясно какво да правите при провеждането на теста.
 • Уверете се, че тестовите лентички са актуални и съвместими.
 • Спазвайте инструкциите, мийте добре ръцете си и поддържайте всичко чисто.

Често задавани въпроси

Кога трябва да се направи тест за глюкоза?

Това зависи от състоянието ви. Ако имате диабет тип 1, Вашият лекар най-вероятно ще Ви препоръча да изследвате кръвната си глюкоза 4 пъти дневно. Ако имате диабет тип 2, ще трябва да правите тестове няколко пъти дневно, но това зависи от количеството инсулин, което използвате за контролиране на диабета. Отново е отговорност на Вашия лекар да Ви каже това.

Препоръчва се също така да проверявате кръвната си глюкоза преди всяко хранене, преди лягане, преди и след физическо натоварване и, ако е необходимо, през нощта.

Освен това изследването на глюкозата трябва да се извършва при отваряне на нова кутия с тест ленти, ако се смята, че тест лентите са повредени, ако контейнерът за тест ленти е оставен отворен по погрешка, ако глюкомерът е изпуснат или ако резултатите от теста не съответстват на усещанията на пациента.

Тези тестове се правят, когато смятате, че нещо не е наред, и ще ви помогнат да проверите дали устройството и лентите работят правилно.

Колко е дълъг срокът на годност на тестовите ленти?

Няма универсален период от време за тестовите ленти. Някои от тях продължават 3 месеца, други - повече, трети - по-малко. На опаковките на глюкомерите обаче обикновено има дата на изтичане на срока на годност и тази дата е датата на изтичане на срока на годност на тест лентите.

Ако искате да разберете срока на годност на лентите, просто проверете датата на изтичане на срока на годност върху опаковката на уреда и винаги я имайте предвид.

Мога ли да използвам тест ленти с изтекъл срок на годност?

Съвсем не. Не трябва да използвате тестови ленти, чийто срок на годност е изтекъл, тъй като резултатите могат да бъдат променени. Ако срокът на годност на лентите, които са били в опаковката ви, е изтекъл, купете нова опаковка тестови ленти от аптеката.

Колко дълго трае срокът на годност на глюкомера?

За разлика от тест лентите, глюкомерите нямат срок на годност. Въпреки това препоръчвам да калибрирате измервателните уреди на всеки два месеца, тъй като при неправилно калибриране ефективността им се влошава.

За да сте сигурни, че измервателният уред е калибриран правилно, трябва да го тествате с контролен разтвор. Тези разтвори обикновено са включени в опаковката на измервателния уред, но ако това не е така, те се предлагат в аптеките.

За да тествате, първо поставете тестова лента в измервателния уред, след това отворете контролния разтвор и поставете капка от контролния разтвор върху чиста, неабсорбираща повърхност. След това страничният канал на тест лентата трябва да докосне капката разтвор и накрая трябва да видите дали резултатите са в рамките на нормалния диапазон.

Как да почистя глюкомера си?

Почистването на измервателния уред е друг важен момент, който спомага за неговата работа, затова трябва да го правите редовно. За щастие почистването на брояча е лесно и трябва само да следвате тези стъпки:

- Изключете измервателния уред.

- Внимателно избършете повърхността на измервателния уред с леко влажна кърпа.

- Можете също така да избършете повърхността на измервателния уред с памучен тампон, съдържащ изопропилов алкохол. Но преди да започнете, изстискайте памука, за да отстраните излишния алкохол, тъй като не можете да оставите остатъци.

И накрая, препоръчвам ви да не пръскате и да не използвате почистващи спрейове директно върху измервателния уред, да се уверите, че измервателният уред не се мокри, да го пазите от прах и никога да не го потапяте в течности. Това няма да го почисти, а само ще причини трайни увреждания.

Препоръчително ли е да се изследвате на гладно?

Да. Тестът за толерантност към глюкоза на гладно се счита за най-простия и бърз начин за измерване на кръвната глюкоза.

За да бъде ефективен, не трябва да сте яли нищо през последните 8 часа преди тестването с уреда. Можете да пиете вода, но не и други течности.

Препратки:

Как безопасно да използвате глюкомери и тест ленти за диабет¹