Детектор за дим

el-mejor-detector-de-humo

Инсталирането на функционални аларми за дим в дома е от съществено значение за осигуряване на безопасност в случай на пожар. Но когато става въпрос за намиране на най-добрия детектор за дим, на пазара има толкова много възможности, че може да е трудно да се определи кой тип отговаря на вашите нужди.

Димният детектор у дома или в предприятието ви ще ви осигури спокойствие в случай на пожар, тъй като ще предупреди всички и помощта със сигурност ще пристигне по-бързо.

Тези устройства се предлагат в различни модели и функции, като някои от тях са толкова чувствителни, че могат да предизвикат аларма дори при тютюнев дим, цигарен дим, и други, а също така имат камери за по-добро откриване на опасност.

 

Най-добри детектори за дим

Кой е най-добрият детектор за дим?

На всяко място трябва да има детектор за дим. Те могат лесно да се видят в хотели, домове, офиси, сгради, промишлени сгради, за кухни, за камини и тяхната функционалност е идеална за поддържане на всичко под контрол и за предупреждаване за всяка рискова ситуация.

Когато търсите в интернет модели на детектори за дим, ще се сблъскате с много марки. Те ще варират между по-достъпни цени, и по-скъпи.

Искаме да ви покажем списък със селекция от детектори за дим, които според мнението на онлайн купувачите са с добро качество, по-евтини от много, които се продават в магазините, и с тестова дълготрайна гаранция.

Ето кои са най-добрите детектори за дим:

1. ELRO FS1805 детектор за дим

417GE4p7i0L

КУПИ СЕГА

Ако търсите детектори за дим, които са лесни за инсталиране и на много достъпна цена, този модел на Elro може да бъде най-подходящ за вас, тъй като за инсталиране трябва само да отлепите самозалепващата лента, включена на гърба, и да ги инсталирате на желаното от вас място.

Работи с 9V батерии, които издържат около 5 години, така че можете да забравите за поддръжката за дълго време.

Включва бутон за тестване на звука, както и светодиод, който показва, че е включен.

2. X-Sense SC05F Детектор за дим и въглероден оксид

41gV0FEtHXL

КУПИ СЕГА

Ниска цена детектор за дим с най-висока технология, с обработка чрез микроконтролер (MCU) с двоен сензор, който открива опасни нива на дим и въглероден оксид.

За да генерира предупреждение, той издава звук с мощност 85 dB, за да предупреди за наличието на дим и/или въглероден оксид.

Той също така предпазва от смущения от външна светлина, за да се поддържа работата на фотоелектричния сензор.

Можете да го използвате 5 години без притеснения, само с една литиево-йонна батерия, която е запечатана в алармата.

Също така има възможност за натискане на бутона за заглушаване на звука, който ще спре фалшиви сигнали.

Той има функция за самодиагностика, която показва възможна неизправност с мигащ червен светодиод и предупредителен звук

Той е здрав и издържа на удари и се вписва във всяка стая или автомобил.

3. Детектор за дим Isafenest

31QPftaD7pL

КУПИ СЕГА

Този детектор за дим е един от най-точните на пазара, тъй като има система за откриване на 360 градуса и може точно да показва опасни нива на дим през целия ден.

Те се произвеждат при строг контрол на качеството и в съответствие с европейските стандарти, което гарантира, че продуктът ще издържи 10 години, в рамките на които ще трябва да смените батерията само два пъти.

Също така, благодарение на мощната аларма с децибел 85, вие и цялото ви семейство ще можете да я чуете на разстояние до 40 метра.

4. Smartwares Детектор за дим

31fVMUAr8yL

КУПИ СЕГА

Ако имате няколко къщи, или ако напротив, имате нужда от няколко детектора за дим, този комплект може да бъде най-подходящ за вас, тъй като в един пакет ще имате 4 лесни за инсталиране детектора, които можете да инсталирате в кухнята или където ви трябват.

Животът на батерията е повече от една година, което, заедно с лесния монтаж и поддръжка, прави тези детектори един от най-добрите варианти на пазара.

Те включват светодиоди, които показват работата, както и бутон за проверка на алармата.

5. Димна аларма HEIMAN

41Lx1ahDitL

КУПИ СЕГА

Изключително точна димна аларма, която благодарение на фотоелектричния си сензор открива както бавно, така и бързо горящи пожари.

Той включва и мощна аларма с мощност 85 децибела, която ще предупреди вас и семейството ви в случай на авария, за да можете да се евакуирате бързо и безопасно.

Една от най-добрите характеристики на този детектор е фактът, че той е гарантиран за 10 години, а поради ниската му консумация на енергия е необходимо да сменяте батерията му само на всеки 5 години.

 

Димни детектори: Окабеляване vr.

Detectores-de-Humo

Сред видовете детектори за дим на пазара се предлагат само два вида - с кабел и с батерия.

Ако знаете малко повече за разликите между тях, това ще ви помогне да изберете най-подходящия за вашия дом.

 • Димните детектори с твърдо окабеляване са свързани директно към електрическата система на дома ви и се превключват на резервна батерия само при прекъсване на електрозахранването.
 • Батерийните детектори за дим са автономни, нямат вторичен източник на захранване и могат да се монтират навсякъде.

Обикновено се монтират в по-стари жилища, където електрическата система не е обновена, за да се улесни свързването на аларми с твърдо окабеляване.

Едно от предимствата на алармите за дим с твърдо окабеляване в сравнение с моделите с батерии е, че те продължават да работят дори при изтощена батерия.

Докато електрическото захранване на къщата е непрекъснато, алармите продължават да звучат, докато димните аларми, захранвани с батерии, не се задействат след изтощаване на батерията.

Като най-добра практика препоръчваме използването на аларми за дим с твърдо окабеляване, когато е възможно да се намали рискът от опасност.

Въпреки това, в зависимост от възрастта на дома ви, можете да изберете безжично захранване с батерии , , ако не можете да си позволите да използвате услугите на електротехник в дома си, за да направи цялото необходимо окабеляване.

Основи на алармата за дим

Пожарите горят по различен начин: някои трептят, други тлеят. Не забравяйте да закупите аларма за дим, която може да открива и двата вида пожари.

 • Йонизация: детекторите за дим са най-добри в откриването на малки частици, характерни за бързи пожари и тлеещи пламъци, но винаги има известна грешка при разпознаването на сигнала.

Йонизаторите са склонни към фалшиви аларми от загоряла храна и пара, затова не трябва да се монтират в близост до кухня или баня.

 • Фотоелектрически аларми за дим: най-добре откриват големите частици, характерни за тлеещи и задушаващи се пожари, но лошо откриват бързо тлеещи пожари.

Фотоелектрическите устройства са по-малко склонни към фалшиви аларми от загоряла храна и пара и поради това могат да бъдат безопасно инсталирани в кухнята или банята.

 • Алармите за дим с двоен сензор съчетават йонизационна и фотоелектрична технология, като ви спестяват инсталирането на два отделни детектора за дим. Но все пак ще трябва да инсталирате устройства за въглероден оксид.

Комбинирани аларми за дим и въглероден оксид

Понастоящем на пазара няма детектор или аларма, които да разпознават дим и въглероден оксид напълно.

Някои аларми комбинират йонизационна и адресируема фотоелектрическа технология , за да обхванат и двата вида пожари, но не откриват въглероден оксид.

А тези, които комбинират детекция на въглероден оксид и дим, са ефективни за единия вид пожар, но не и за двата.

Функции, които трябва да вземете предвид, когато купувате детектор за дим

Detector-de-Humo

Най-новите аларми за дим и въглероден оксид имат допълнителни функции за по-добра защита на цялото семейство.

Въпреки това искаме да обърнем внимание на това, което трябва да вземете предвид, когато подбирате най-безопасната комбинация от алармени опции за нуждите на вашия дом:

 • Източник на захранване: алармите за дим и въглероден оксид с твърд кабел са свързани с електрическата инсталация на вашия дом и изискват професионален монтаж.

Алармите само на батерии са лесни за инсталиране и работят при прекъсване на електрозахранването, но повечето батерии изискват ежегодна подмяна (литиевите батерии могат да издържат целия живот на алармата).

Предлагат се аларми с възможност за включване , но електрическите контакти обикновено са разположени в долната част на стената, докато оптималното място за алармата е близо до тавана.

 • Резервна батерия: Резервната батерия за алармите за дим и въглероден окис с твърдо окабеляване осигурява сигурност в случай на прекъсване на електрозахранването.

Всички аларми за дим с батерия ви предупреждават, когато батерията е изтощена. Някои от тях осигуряват предупредителни звукови сигнали, гласово съобщение или визуален дисплей.

 • Взаимовръзка: могат да свържат някои аларми за дим и въглероден окис, така че всички устройства в дома да алармират при активиране на една от тях.

В някои по-нови жилища вече има окабеляване за свързване на алармите. В дом без окабеляване можете да закупите аларми, които се свързват безжично.

Взаимосвързаните аларми са важен елемент на сигурността в жилища на няколко нива. Самостоятелна аларма може да е достатъчна за малка къща на едно ниво.

 • Дигитален дисплей за въглероден монооксид: Тази функция показва концентрацията на въглероден монооксид в части на милион, дори когато концентрацията е под нивото, което задейства алармата.

Дисплеят може да ви предупреди, ако нивото на въглероден оксид се повишава или е по-високо от обичайното.

Някои от тях показват и пиковото ниво след нулирането им, като ви предупреждават за евентуални пикове, които са се появили, докато сте отсъствали.

Очаквайте да платите малко повече за тази функция: 5 или 10 долара за самостоятелни устройства.

 • Бутон за изключване на звука: За да заглушите смущаваща аларма за дим, натискането на бутона за изключване на звука е по-удобно от изключването на устройството и предотвратява възможността да забравите да го включите отново. Някои от тях имат дистанционно управление за контрол на тази опция.

Специални видове детектори за дим

Производителите на детектори за дим са помислили за всички нужди и ограничения, които могат да съществуват в домовете, и са измислили специални устройства, които се превръщат в истинска помощ.

 • Светлинните аларми са най-доброто предупреждение за хората с увреден слух. Някои аларми за дим имат вградена червена светлинна сигнализация, а някои могат да използват допълнителни светлинни сигнализации, например лазерни.
 • Гласови аларми: Децата са склонни да спят по-спокойно от възрастните и може да не се събудят от звуков сигнал.

Някои аларми за дим и въглероден оксид използват гласова команда, но е потвърдено дали това е най-ефективният начин за събуждане на деца.

 • Предпазни светлини: Някои аларми за дим осигуряват осветяване на пътя, което е потенциално спасително средство в тъмното.
 • Общи системи за сигурност: можете да включите някои детектори за дим и въглероден окис в система, която задейства алармен сигнал отвън и отвътре на къщата.

Можете също така да ползвате услуга за наблюдение и да уведомявате полицията или пожарната или дори да се обаждате на мобилния им телефон.

Какво трябва да знаете за детекторите за дим

Детектори за дим трябва да бъдат инсталирани във всяко спално помещение, на всяко ниво в дома и в мазето.

Ако вашата аларма за въглероден оксид е безжичен модел с възможност за включване, тя трябва да бъде включена директно в електрически контакт.

Уверете се, че изходът е отворен към външната среда и не се намира зад мебели, завеси или други предмети, които могат да ограничат въздушния поток.

Алармите за въглероден оксид с цифров дисплей трябва да бъдат монтирани на нивото на очите, така че да могат да се четат лесно.

Ако алармата се захранва от батерия и няма дисплей, тя може да бъде монтирана навсякъде на стената или тавана, с изключение на разстояние по-малко от четири инча от мястото, където стената се свързва с тавана.

На това ниво въздухът не циркулира свободно, което забавя реакцията на алармата.

Димен детектор не се монтира на следните места:

 • На 5 фута от всеки уред за готвене.
 • Навън или на пряка слънчева светлина.
 • Гараж, кухня, пещно помещение или всяко изключително прашно, мръсно или мазно място.
 • На разстояние 20 фута от източник на топлина с горене (пещ) или уред с горене (водонагревател).
 • Влажни зони: далеч от източници на висока влажност, като вана или душ, сауна, овлажнител, изпарител или съдомиялна машина.

Ако уредите за изгаряне на гориво се намират в пералното или сервизното помещение, монтирайте ги в помещението, но на възможно най-голямо разстояние от уредите.

 • Където температурата е по-ниска от 40°F или по-висока от 100°F, включително некондиционирани пълзящи помещения, незавършени тавани, неизолирани или лошо изолирани тавани.
 • При турбулентен въздух: в близост до вентилатори на тавана, термични вентилатори, климатици, вентилационни шахти за свеж въздух или отворени прозорци. Издухването на въздуха може да попречи на въглеродния оксид да достигне до сензорите.