Длето

mejor-juego-de-cinceles

Ако сте професионален или хоби майстор, професионален дърворезбар или дърводелец, наличието на най-добрия комплект длета под ръка може значително да улесни живота ви. Можете да ги намерите плоски, с наточени остриета, със сменяеми накрайници и дори с точки за щамповане на кожа.

Преди да решите да ги вземете вкъщи, е необходимо да вземете предвид начина, по който ще използвате тези инструменти, за да направите правилния избор. Най-добре е да направите сравнение на цената и качеството и накрая да вземете решение за инструмента, който е най-подходящ за вашите изисквания и чиято инвестиция няма да ви остави празнина в бюджета.

Ако вече сте взели решение за покупка, трябва да разгледате какво можете да намерите на пазара. Проверката на цената и марката на инструментите винаги ще ви даде интересна информация.

Най-добрите комплекти длета

Кой е най-добрият комплект длета?

По мое мнение и по мнението на много експерти в областта на реставрацията на дървесина, това, с което трябва да започнете, е комплект от поне четири различни по големина, от най-големите до най-фините и с висока устойчивост, за да можете да извършите необходимата работа.

Ето от най-добрите комплекти длета:

1. комплект длета за дърво Kirschen 1101HK

41lGquatM7L

КУПИ СЕГА

С общо 6 части за различни видове дърворезба те ще ви позволят различни разрези и форми в дървото, за да получите различни форми и фигури.

С тази група длета можете да правите моделиращи, дълбоки, средни и плитки жлебове, както и различни видове форми. Подходящи са за шлайфане, рязане, резбоване, изстъргване, дори за обработка на глина, линолеум и дори на тикви и най-различни плодове.

Има остри и здрави остриета, изработени от въглеродна стомана SK2, предлага се в много качествена здрава дървена кутия.

2. длета за дърворезба AmazonBasics

41LL1s1aDOL

КУПИ СЕГА

Този комплект от четири длета е изработен от закалена сплав от хром-ванадиева стомана, има скосени остриета по цялата дължина, мека дръжка и устойчивост на удар, което ви осигурява трайни и изгодни инструменти.

И говорейки за цената, тя е една от най-достъпните, за съхранение има черен калъф от плат, който е много компактен, което го прави лесен за носене, според мнението на купувачите е много полезно.

3. Комплект длета за начинаещи Diyarts

51C1VTfPiUL

КУПИ СЕГА

Идеален за дърворезба, този комплект длета от 12 части с дължина 20 см и различни накрайници е изработен от въглеродна стомана и дървена дръжка.

Те са елегантни, здрави и тези, които ги имат, твърдят, че са достъпен продукт с отлично съотношение цена-качество.

4. комплект длета Stanley 4 18 299

31lni6lXizL

КУПИ СЕГА

Предназначен за рязане на болтове, гайки и нитове, има общо 12 части, включително длета, перфоратори и комплект перфоратори Изработен от висококачествен хром-ванадий, той е подходящ за металообработка и подобни задачи.

Те са на ниска цена и според отзивите на потребителите са продукт, който изпълнява обещаното.

5. Silverline CB19

41p6VmZrxFL

КУПИ СЕГА

С полипропиленова дръжка и острие от закалена стомана , този комплект от пет части е идеален както за любители, така и за професионалисти.

Той е икономичен , идва със защитни капаци и производителят е толкова уверен в своя продукт, че дава тригодишна гаранция.

6. Комплект длета Maike Mall

51ZH9da8iAL

КУПИ СЕГА

Изработен от дърво, този комплект длета от 12 части е най-евтиният от списъка, който ви предлагаме. Те са идеални за работа от типа 'направи си сам' и за професионална дърворезба в твърда и мека дървесина.

Те са с дълги, ергономични дръжки и са изработени с остри, издръжливи стоманени остриета.

Ръководство за закупуване на комплекти длета

Съвети за закупуване на комплекти длета

juego-de-cinceles

С огромното разнообразие, което се предлага на пазара, за вас ще бъде истинско затруднение да изберете правилния комплект длета за вашата работа с дърво.

Ако картината стане сложна, можете да съсредоточите вниманието си върху определени фактори, като например разрези, форми и материали, с които ще работите, така че изборът ви да се ограничи до това, което е необходимо за покриване на тези аспекти. Когато вземате решение, можете да разгледате тези елементи:

Не е погрешно да очаквате да получите нещо добро на разумна цена, но не можете да се насочите към първата изгодна сделка, която намерите, защото това почти винаги води до разочароващи резултати.

В идеалния случай трябва да разгледате тези длета, които са достъпни или струват дори малко над бюджета ви, без да прекалявате. По-добре е да направите голям еднократен разход, отколкото на всеки няколко години да хвърляте парите си за нещо с лошо качество.

Като се има предвид естеството на инструмента, това е качество, което не може да се пренебрегне, тъй като то е незаменимо за всеки инструмент за рязане и резба. При покупка трябва да изберете този, който предлага най-добрите характеристики за безопасност.

  • Лесно почистване и заточване

Въпреки че звучи тривиално, трябва да обърнете специално внимание на тези детайли. Тук, вярвате или не, качеството също играе важна роля.

Така например длетата с лошо качество бързо ръждясват, а режещите им ръбове бързо се затъпяват, дори и да полагате постоянни грижи за поддръжката им. Ако купувате длета, изработени от висококачествени материали, като чугун или подсилена стомана, те ще издържат малко по-дълго.

Трябва да обърнете внимание и на този аспект. Избраното длето трябва да има здрава дръжка, която да не се отделя от останалата част на инструмента при продължителна употреба.

Освен това, тъй като по същество това е ръчен инструмент, трябва да изберете такъв с ергономичен дизайн, който да осигурява удобен захват и да предотвратява наранявания и умора.

Основни видове длета за дърво

За всяка работа е необходим различен вид длето, затова сред предлаганите в търговската мрежа ще откриете огромно разнообразие. Всеки от тях е подходящ за различните задачи, които ще изпълнявате. Тук ще обясним какво представлява всеки от тях:

  • Скосен ръб

Името им идва от скосените ръбове, с които можете да обработвате детайлно ъглите на фугите. Ако разгледате за кратко кутията с инструменти на всеки дърводелец, ще откриете поне едно от тези длета.

Те не са нито твърде дълги, нито твърде къси, но се считат за стандартни модели длета, така че ще ги намерите в диапазона на най-разпространените и популярни.

За да работят добре, те трябва да имат остър ръб и да се точат лесно. Винаги препоръчваме, ако си купувате такъв уред, да се уверите, че има ергономична дръжка.

  • Тежък скосен ръб

Тези инструменти се използват, ако планирате да извършвате наистина големи и тежки работи. Като цяло структурата им е подобна на тази на скосените, но с качества, подходящи за големи задачи.

Те са добър избор, ако се интересувате от строителство на лодки, дървени конструкции или други приложения, които изискват големи и сложни дърводелски работи.

Предназначени за пробиване в дървото и след това за отстраняване на парчето дърво, оставяйки малък отвор или прорез, те са идеални за работа по мебели и шкафове, като изрязват прорези за определени задачи.

Обикновено те са леки, тънки, много дълги и имат известна гъвкавост. Те се използват с двете ръце и са идеални за обработка на външната и страничната част на вдлъбнатините след отстраняване на отпадъците.

Те заслужават деликатно третиране и можете да ги използвате често под нисък ъгъл, за да изрежете особено трудните пространства.

Къде да използваме длета за дървообработване?

juego-de-cinceles-para-madera

Когато се замислите за обработката на дърво с длета, ще се изненадате от многофункционалността на тези инструменти. Тук ще обясним някои от областите, в които можете да ги използвате в работата си:

  • Проекти за мебели и чекмеджета

Ще откриете, че тези инструменти се използват често в ръчната обработка на дърво. Те са идеални за създаване на добре познатата лястовича опашка и за врязвания. И двете разфасовки се използват често в производството на шкафове и за рязане и сглобяване на проекти с такъв размер.

  • Проекти за строителство и ремонт

Можете също така да използвате длетата за дърво на рамките. Тези инструменти са много полезни за работа по старите хамбари. Върху рамките ще откриете изрязани фуги, за които ще ви трябват длета, различни от обичайните, използвани при проектите за шкафове и гардероби.

В строителните техники по правилата на кораба се използват длета за изрязване и монтиране на рамкови фуги, така че в тези случаи можете да работите и със специализирани такива, подходящи за работата, която ще извършвате в тази област.

Ако разгледате всички задачи от типа 'Направи си сам' и големите дърводелски проекти, ще откриете, че има много други проекти, при които можете да използвате длета в практически смисъл.

Най-добри длета за дърво: гнездо срещу чеп

Когато работите с длета, ще забележите, че някои длета се предлагат в стил гнездо или чеп. Това са основно механизмите, чрез които длетото се закрепва към дръжката, и в зависимост от начина, по който ще го използвате, може да сметнете един от тези модели за по-подходящ от другия:

Конструкцията му е по-сложна от тази на чеповете, а понякога е и по-издръжлива. При този стил длетото е поставено в горната част на дръжката, където се вписва в конусообразна форма, която свързва дървените и металните части. Ще откриете, че те се произвеждат по-лесно и са по-популярни

Проектирани са така, че да пасват във вдлъбнатина в дръжката. Обикновено те са лесни за изработване, но ще откриете, че не са толкова издръжливи, защото са склонни да се счупят на половината път между магнетофона и металната част в резултат на ударите, които длетото получава, когато използвате чук.

Дървена или пластмасова дръжка?

При този въпрос трябва да се ръководите от своите предпочитания, защото всеки вкус е различен. От естетическа гледна точка закупуването на длета с дървена дръжка изглежда много по-добре и е по-елегантно, тези модели са и по-удобни за държане и със сигурност ще бъдат по-скъпи.

Ако бюджетът ви е ограничен, няма нищо лошо да си купите длета с пластмасови дръжки, които обикновено са по-леки и по-евтини.

Остриета за длета

При длетата ще забележите, че често се предлагат с три вида остриета: остро скосени, режещи и твърди.

Скосеното острие обикновено е многофункционалният вариант par excellence, тъй като ви позволява да режете много остри ъгли, често се използва за 'Направи си сам'; режещото острие е дълго и тънко и ще го използвате много за работа с детайли, докато твърдото острие е дебело правоъгълно острие с напречно сечение, то е здраво и подходящо за по-тежки работи.

Размери на длетата

При работа от типа 'Направи си сам' обикновено са ви необходими поне три длета. Но ако си купите комплект с шест или осем длета, няма работа, която да не можете да свършите с този комплект длета.

Обикновено най-популярни са средните, но ще има момент, когато ще ви е необходим по-малък, за да влезете в трудни места или да изрежете прорези в крепежни елементи за прозорци, например.

Големият може да е полезен за изработване на клинове. Не забравяйте да включите в покупката си системата с маслени камъни за поддръжка и заточване, когато е необходимо.

Как се използва комплектът длета и секачи за дърво

Избор на комплект

Ако купувате длетата си поотделно или в комплекти, които не са добре защитени, нито пък имат подходяща кутия или държач, без да искам да се превръщам в пророк на бедствието, те вероятно ще издържат само няколко сезона, особено ако ги хвърляте сами в кутията с инструменти или ги използвате за напълно неподходящи дейности, като например отваряне на саксии с боя.

Ако сведете грижите до минимум, съхранявате ги правилно и ги използвате правилно, длетата ще ви служат много по-дълго.