Дрон

DJI-Phantom-1

Ще разберете кой е най-добрият дрон, за да се почувствате като дете, докато работите, играете и получавате впечатляващи снимки от въздуха, които само подобно оборудване може да ви предложи; а тези нови устройства са толкова гъвкави, че могат да правят това и повече.

Квадрокоптер с камера, мини безпилотно превозно средство, летящи камери, или както предпочитате да ги наричате, са някои устройства, които са модерни с технология, която предизвиква сензация за всичко, което можете да направите с нея, така че сега тези дронове с камери са част от амбициозни проекти, където трябва да правите видеоклипове от високи ъгли в движение, без да се налага да харчите толкова много пари.

Притежаването на дрон изисква само един човек да го управлява от повърхността, докато устройството се движи във въздуха, записвайки всичко по пътя си с инсталирана камера; днес те се използват за правене на филми, записване на по-специални моменти, популяризиране на места и дори инспектиране на недостъпни обекти.

Най-добрите дронове с камери

Кой е най-добрият дрон?

Закупуването на тези устройства стана популярно и в днешно време можем да намерим евтини дронове с добро качество на добри цени; има обаче няколко фактора, които трябва да се вземат предвид, за да се направи ефективен избор.

Тук сме подготвили ръководство за покупка, което ще ви покаже кой дрон е идеален за вас в зависимост от вашите нужди и бюджет.

Тук са най-добрите дронове с камера:

Най-евтиният дрон

1. Syma X5SC-1

41YZ4ECBLGL

КУПИ СЕГА

Това е дрон с камера на най-достъпна цена и с приемливо качество на пазара.

Това е 4-канален модел с честота 2,4 GHz, с HD камера и вътрешна памет до 4 GB.

Структурата има 6 оси, което я прави по-лесна за управление и по-бързо реагираща на команди. Освен това има LED светлини и високоефективна акумулаторна батерия.

Теглото е 739 г и е с размери 45 x 25 x 11 см, изделието се предлага в червено, бяло и черно.

Той разполага с широкоспектърна технология за достигане на по-големи разстояния без смущения, консумира малко енергия и скоростта на реакция е до 100 пъти по-бърза от всяко радиоуправление.

Освен това заснетите изображения и видеоклипове са с високо качество, но по-впечатляващи са ъглите, от които ги правите.

С това оборудване забавлението ви е гарантирано, а креативността ви няма граници, за да повишите качеството на работата си.

3-те най-добри дрона за по-малко от 100 евро

2. GoolRD JXD 509W Дрон с FPV камера

51Hg3LaCbvL

КУПИ СЕГА

Можете да го управлявате с приложение от вашия iOs или Android телефон, където можете да видите изображенията и видеоклиповете, заснети от камерата в реално време.

Устройството има сензор за налягането на вятъра, който блокира височината, за да направи постоянно преместване и по този начин да избегне изкривени снимки.

Той има мощни двигатели и е идеален за първите ви стъпки в пилотирането на този тип оборудване.

Дизайнът е модерен, лек и с оптимален размер за стабилизиране във въздуха.

3. Metakoo Spiritv

Това е мини дрон, който със своето инженерство и дизайн ви позволява да направите стабилен полет и да постигнете ясни снимки и видеоклипове.

По същия начин скоростта се регулира в три степени в зависимост от вашия опит - за начинаещи, средно напреднали или напреднали.

Това е устройство за самозащита; когато устройството лети с изтощена батерия, червена светлина ще мига, за да ви предупреди за ситуацията и да направите безопасно спускане на устройството, като избегнете падане поради липса на батерии.

Един от най-преносимите фотоапарати, с тегло само 82 г и размери 9 x 8,8 x 4,4 см, компактният му размер го прави лесен за пренасяне и позволява да се насладите на въздушната фотография навсякъде.

4. Parrot Kitairbonetravis

31bOdaGT8aL

КУПИ СЕГА

Управлението му е лесно благодарение на интуитивно приложение от вашия смартфон.

Устройството има мини камера с вертикален изглед, с която можете да си направите селфи нещо различно.

Корпусът е изработен от висококачествена пластмаса с дизайн, който предпазва витлата от удар или случаен контакт с какъвто и да е предмет.

Освен това е настроен да прави салта и завъртания за по-креативни снимки.

Това е устройство, което ви дава предимства на наистина ниска цена; то е компактно, стабилно, бързо и безопасно за летене както на закрито, така и на открито.

Топ 3 дронове под 500 евро

5. Cxhobby CX-20 Rtf

41LTt25rKaL

КУПИ СЕГА

Това е здрав дрон с тънка бяла пластмасова структура. Устройството тежи 998 г и е с размери 36 x 36 x 20 см.

Максималната му скорост за хоризонтални движения е 10 m/s, а за вертикални - 6 m/s, като извършва и завои с пълна стабилност

Конструкцията не включва камерата, което ви дава свободата да я изберете по свой вкус, с необходимото качество и да я монтирате на външна стойка, предназначена специално за GoPro.

Частта има LED светлини за безопасност, които се виждат от значителни разстояния.

Гледането на работата му е гледка за болни очи, тя се издига, спуска се с ловкост, има скоби за кацане и всичко е лесно контролируемо.

6. Dron 2.9 Elite Edition Jungle Parrot

41gUoRsawiL

КУПИ СЕГА

Интуитивен контрол от вашия смартфон и освен че записва изображения, той ги изпраща в реално време, което е полезно за излъчване на събития или бързи резултати.

Вградената камера записва 720P HD видео, което ви осигурява професионално високо качество на изображенията.

Батерията има превъзходен живот до 12 минути по време на полет и всеки международен адаптер за захранване ще работи за зареждане.

Едно от най-изключителните предимства на това устройство е стабилността, която се дължи на сензор за налягане, който стабилизира оборудването на всякаква височина, както и ви позволява да правите пируети или завои в зависимост от това, което ви е необходимо.

7. Дрон Bebop Parrot

31Ki9cUz2oL

КУПИ СЕГА

Това е различна и модерна структура, съставена от четири мощни витла, които правят издигането на машината по-гъвкаво.

Иновативното устройство се свързва чрез Wi-Fi , за да ви изпраща директен сигнал за всичко, което се случва пред обектива на фотоапарата, като ви гарантира, че получавате желания кадър от желания ъгъл.

Неговата мощна 14MP камера с обектив тип 'рибешко око' гарантира качеството на заснетите изображения и видеоклипове.

Това е защитена конструкция със странични решетки, които в случай на сблъсък намаляват вероятността от повреда на витлата.

Моделът е лесен за използване и е сред най-изгодните в сравнение с дроновете на подобна цена.

Топ 2 дронове за под 1000 евро

8. DJI Phantom 3 Standard

31qbjGEy7xL

КУПИ СЕГА

Той включва 12-мегапикселова камера и жироскоп, който измерва, стабилизира или променя местоположението във въздуха.

За мощността, с която разполага, той е много лек и компактен - тежи само 1,2 кг и е с размери 29 x 29 x 18 см.

Дистанционното управление има държач за телефона ви, който ще остане на мястото си, за да не пропуснете нито една подробност от това, което записвате.

Това е стабилно устройство с три оси, което може да отговори на нуждите на професионалната работа, включително на холивудските режисьори.

Ако искате иновативни, интересни, забавни и превъзходни снимки, това е дронът за вас.

9. Професионален дрон DJI Phanton 3

31o94xfpIrL

КУПИ СЕГА

Представете си да правите снимки с 12,4-мегапикселова камера с резолюция 4000 x 3000p от височини; с този дрон можете да го направите и определено да генерирате видео и снимки, които повишават качеството на продукцията ви.

Това е стабилно тяло с тегло 1,3 kg, размери 29 x 29 x 18 cm, с четири мощни витла.

Лесно е да се лети на всички нива на процеса, независимо дали излитате, кацате или правите завои; управлението е интуитивно и устройството реагира на вашите команди, като същевременно е стабилно и безопасно.

Най-добрият дрон с най-висока цена

10. Дрон DJI Phantom 4

31nMC6JBaKL

КУПИ СЕГА

Той е най-скъпият, но цената му определено си заслужава, това е най-добрата инвестиция, която може да се направи на професионално ниво.

Той има стабилна прецизност на полета, стабилни и безопасни движения; на всичкото отгоре батерията издържа по-дълго, като удължава времето на полета с до 25%.

Обхватът е до 5 км, а вие контролирате и наблюдавате всичко, заснето от обектива на камерата, чрез 720p HD видео.

Има интелигентни функции за следене на хора или предмети със скорост до 35 км/ч, като дори когато лети напред, може да открива предмети и да избягва сблъсъци.

Това е оборудване с оптимално качество, голяма автономност, с най-добрата камера и същите предимства като професионалните дронове.

Какво е дрон? Всичко, което трябва да знаете

Преди да навлезем в темата - и като обща култура - е много важно да уточним, че 'дрон' е това, което обикновено се нарича безпилотен летателен апарат - UAV, както е съкращението му на английски език - който не е нищо повече от самолет без човек на борда, който да го управлява.mejor-drone-300x138

И как е възможно да се управлява дрон ? Съществуват два начина - чрез действията на човек чрез дистанционно управление и автономно, и двата благодарение на сливането на технологии , принадлежащи към механичната, електронната и софтуерната област.

И ако след това си мислите, че би било невъзможно да си купите дрон поради ограничения си бюджет, производителите в момента работят усилено, за да разработят модели с достъпни цени и адаптирани към различни нужди.

Що се отнася до употребата на дрона, той е нещо много повече от устройство за развлечение - въпреки че има няколко души, които го възприемат като играчка - и доказателство за това е повсеместното му присъствие на различни пазари и в специализирани среди.

Говоря например за използването на безпилотни летателни апарати във военната и правителствената област, както и в търговската сфера и в развлекателната индустрия.

Безпилотни летателни апарати за военна и правителствена употреба

Включването на тези устройства във военната област е от дълго време; дотолкова, че безпилотните летателни апарати са възникнали предимно с цел да се справят с различни военни насоки и едва напоследък идеята за свързването на тези летателни апарати само с тази област отслабна.

От друга страна, безпилотните летателни апарати се използват и за наблюдение на времето, трафика, борбата с пожарите и дори за търсене и спасяване .

Безпилотни летателни апарати за търговска употреба

В тази част щафетата се поема от хората в Amazon, защото в края на 2013 г. те включиха в офертата си услугата Amazon Prime Air, с която ще бъде възможно да се доставят поръчки с безпилотни летателни апарати.

Да не говорим, че година по-рано главният редактор на списание Wired Крис Андерсън основава личната си компания за безпилотни летателни апарати 3D Robotics, след като решава да се оттегли от медиите и да се посвети изцяло на производството на безпилотни летателни апарати.

От друга страна, доставчиците на храни се обръщат към безпилотните самолети, за да наблюдават периодите на засаждане и прибиране на реколтата, както и снабдяването с вода, щетите по реколтата и контрола на добитъка.

А причината за последното е, че дроновете имат възможност да летят под облаците и да заснемат ясни изображения в сравнение със сателитите.

Дронове за използване в развлекателната индустрия

Тук са представени моделите на дронове с камера, с които новинарските и развлекателните индустрии са станали чудесни в заснемането на изображения за информиране на обществеността, както и за създаване на рекламни материали и, разбира се, за филми и фотосесии.

Всъщност много режисьори и фотографи дори се обърнаха към безпилотни технологии за своите продукции.

Ключове за работата на дрона

Преди да навлезем в темата, е важно да знаем, че системата за безпилотни летателни апарати се състои от две части: безпилотния самолет и система за дистанционно управление .

Що се отнася до безпилотния летателен апарат, той обикновено е изработен от леки композитни материали, които се стремят не само да намалят теглото и шума му, но и да абсорбират вибрациите и да оптимизират маневреността му, дори да достига значително по-големи височини.

Освен това, що се отнася до технологичното оборудване, най-разпространените дронове са оборудвани с камера и GPS, а военните дронове, освен GPS, имат инфрачервени камери и лазери.

В носовата част на дрона са разположени всички сензори и навигационни системи , а в тялото - останалите технологични системи.

Сега всичко гореизброено плюс системата за дистанционно управление - понякога наричана наземна пилотска кабина - завършва магията: излитане и управление на дрона.

Въпреки това има особености и други ресурси, които не бива да се изпускат от поглед.

Размери и типове дронове

'Разнообразието е подправката на живота' и дроновете не правят изключение от това правило.

Пример за това е безпилотният самолет Predator, най-големият в региона и използван най-вече за военни цели.

Докато други, по-малко големи дронове, които се характеризират с неподвижни крила и се нуждаят от къси писти за излитане и кацане, се използват за географска топография и дори за борба с незаконния лов на диви животни; с други думи, това са дронове за покриване на големи площи.

Съществуват и безпилотни летателни апарати VTOL с възможност за вертикално излитане, полет и кацане, които обикновено са под формата на квадрокоптери.

И накрая, малки безпилотни летателни апарати, като DJI Spark, които могат да се изстрелват от дланта на ръката.

Радарно позициониране и връщане у дома

Повечето от съвременните дронове са оборудвани с глобални навигационни спътникови системи (ГНСС) като GPS и ГЛОНАСС, така че дроновете могат да летят в режим на ГНСС или без спътник (режим ATTI).

Когато обаче дронът се включи за първи път, той търси и открива спътници на ГНСС, които ще осигурят координирано и синхронизирано покритие.

Когато бъдат открити достатъчно GNSS сателити на дрона, той е готов за полет.

Всички тези данни могат да бъдат прегледани от потребителя на екрана на дистанционното управление, както и текущата позиция и местоположението на дрона спрямо пилота и дори възможността за записване на началната точка за активиране на функцията за безопасност 'Return To Home'.

Тази функция се предлага в три варианта: чрез натискане на бутона на дистанционното управление или в приложение, като се програмира да се активира при ниско ниво на батерията или при загуба на предаване между дрона и дистанционното управление.

Конструкция на двигателя и витлото

Факт е, че двигателите и витлата са плюсовете, които изстрелват дрона във въздуха и го карат да лети във всяка посока или неподвижно.

В случай на квадрокоптер двигателите и витлата работят по двойки, като 2 двигателя/витла се въртят по посока на часовниковата стрелка (CW витла) и 2 двигателя се въртят в посока, обратна на часовниковата стрелка (CCW витла).

Параметри за показване на полета в реално време

В зависимост от дистанционното управление или ако се използва полетно приложение на мобилно устройство, е възможно да се проследи текущият полет в реално време.

Функция 'Зона, забранена за полети'

Функция, предназначена да повиши безопасността на полетите, като предотвратява случайни полети в зони с ограничен достъп.

Вътрешен компас и функция 'fail-safe'

Известна още като 'функция 'fail-safe'', тя позволява на дрона и системата за дистанционно управление да знаят - точно - местоположението на полета.

Въпреки това е необходимо калибриране на компаса , за да се определи началната точка, която е мястото, до което дронът ще се върне в случай на загуба на сигнал.

Функция 'First Person View'

Като начало FPV означава 'First Person View' и представлява технология, която използва радиосигнал за предаване и приемане на видео на живо.

Отнася се за монтирането на видеокамера на дрона, от която изображенията се предават на потребителя, като по този начин потребителят има усещането, че се намира в пилотската кабина. Освен това тази функция дава възможност за по-прецизни полети на закрито или на открито.

Тази функция се осъществява чрез многолентов безжичен FPV предавател , вграден заедно с антена в дрона; и в зависимост от модела на въздухоплавателното средство приемник на видеосигналите в реално време може да бъде устройството за дистанционно управление, както и компютър, таблет или смартфон.

Порт за фърмуер и асистент за полети

За конфигуриране на дрона и актуализиране на фърмуера му е необходимо да свържете системата за управление с компютър чрез микро USB кабел.

Важността на това се състои във факта, че обикновено производителите на дронове пускат актуализации на фърмуера , за да отстранят грешки и да добавят нови функции към дрона, както и към дистанционното управление и/или софтуера, използван за управление на дрона, ако има такъв.

LED индикатори за полет

Разположени в предната и задната част на дрона, те позволяват на потребителя да възприема по-добре самолета.

Например предните светодиоди показват къде се намира дронът, а задните светодиоди светят, за да покажат текущото състояние на плъзгане, когато е активирана батерията за полет.

Система за дистанционно управление

Това е решението за управление на дрона.

Това е устройство за безжична комуникация, което използва честотната лента 5,8 GHz и трябва да бъде сдвоено с дрона, когато той напусне фабриката.

Приемник с дистанционно управление

Това е бутонът за връзка с технологията на 5,8-гигахерцовия приемник и се намира в долната част на дрона.

Удължител на обхвата

Това е устройство за безжична комуникация, което работи в рамките на честота 2,4 GHz и се използва за удължаване до 700 метра на обхвата на комуникация между дрона и смартфона или таблета в открита зона без препятствия.

Важно е да се отбележи, че всеки удължител на обхват има уникален MAC адрес и име на мрежата (SSID).

Приложение за смартфон с функция за наземна станция

Това се отнася за приложението , което позволява пълно управление на дрона чрез смартфон и може да бъде изтеглено от Google Play или Apple Store.

Всеки производител обаче разработва свое собствено приложение.

Камера с висока производителност

От известно време насам производителите залагат на камери от висок клас, които могат да записват 4K видео и да правят 12 MP снимки.

Фотоапарати с увеличение

Тъй като не само резолюцията на фотоапаратите е достатъчна, много производители включиха в някои от моделите си фотоапарати с оптично и цифрово увеличение и дори оптимизирани за снимане.

Дронове със сензори

Тук си струва да се споменат мултиспектралните сензори, Lidar, за фотограметрия и термовизия, които, въпреки че повечето от тях са били използвани за военни цели, сега се използват за изграждане на триизмерни модели на сгради и пейзажи, наред с други неща.

Освен това с помощта на такива сензори дроновете могат да създават цифрови карти на релефа на земята, както и да предоставят прецизни данни за състоянието на посевите, цветята, дивите животни, храстите и дърветата.

Освен това е невъзможно да се пренебрегнат сензорите за време на полета ( ToF ), които бяха пуснати на пазара през 2016 г. Те могат да се използват самостоятелно или заедно със сензори нагоре по веригата като решения в различни сектори.

Говоря за проследяване и сканиране на обекти, игри с добавена реалност и 3D фотография , наред с много други неща.

Система за откриване на препятствия и избягване на сблъсъци

Това се отнася до няколко решения, демонстрирани в системите за зрение, използващи един или повече сензори за откриване на препятствия, като например, сензор за зрение, ултразвуков, инфрачервен, Lidar, Time-of-Flight (ToF) и монокулярно зрение.

, които са в състояние да накарат дрона да сканира околната среда, докато софтуерните алгоритми и технологията SLAM създават 3D изображения на карти, които позволяват на контролера на полета да открие и избегне сблъсък с обект.

Софтуер за редактиране на видео

От решаващо значение за последваща обработка и създаване на аудио-визуални произведения.

Операционни системи

Като цяло безпилотните самолети са съвместими с Linux , а други - с MS Windows.

Следва да се отбележи обаче, че през 2014 г. фондация 'Линукс' стартира съвместния проект Dronecode, който съвместно компилира - в структура с нестопанска цел - съществуващи и бъдещи проекти с отворен код за безпилотни летателни апарати.

Важно е обаче също така да се знае, че дроновете могат да бъдат хакнати, тъй като те са като 'летящи компютри': имат операционна система, контролери и хардуер. Затова си струва да имате защита срещу евентуални кибератаки.

Интелигентни летателни системи

В тази част се разглеждат интелигентните летателни контролери, както и режимите Follow Me, Active Tracking, Waypoints, Return To Home и много други, които дори осигуряват по-автономни интелигентни полети.

Що се отнася до другите функции, не е възможно да не споменем режима за начинаещи, заключването на курса и старта и избягването на препятствия.

Неща, за които не сте си представяли, че се използват безпилотни летателни апарати

Факт е, че спектърът от приложения на безпилотните летателни апарати продължава да се разширява.

Полезността на безпилотните летателни апарати се е разширила значително не само защото те могат да бъдат оборудвани с камера и/или да имат активирани различни сензори, като Lidar, Thermal, ToF и Multispectral, наред с много, много други.

Това, заедно с факта, че индустрията на дроновете се развива бързо, дава възможност за необичайни приложения; някои от тях са свързани със спасяване на човешки живот, опазване на околната среда, управление на собствеността, археологически дейности, селско стопанство, минно дело и строителство.

Всички те, първоначално завършени с помощта на самолети и хеликоптери, въздухоплавателни средства, които не винаги са на разположение, както и скъпо и отнема време да летят от едно място на друго.

Сега, в допълнение към трите области, очертани в началото на този брой, си струва да разгледаме няколко конкретни области, в които понастоящем се използват безпилотни летателни апарати.

Говоря за търсене и спасяване; маркетинг; кинематография; спорт; инспекция, доставка на пратки, структури за визуализация, прецизно земеделие, специални събития, концертно осветление и различни презентации, борсови изчисления; метеорология; екология; опазване на околната среда; сигурност и наблюдение.

Разбира се, стотици нови приложения на безпилотни летателни апарати се появяват редовно, като създават нови решения в различни сектори и дори избягват риска за работниците в опасни зони.

Наистина, много от новите приложения на безпилотните летателни апарати са все още в експериментален и изследователски стадий, но може би няма да сте далеч от това да станете свидетели на всички тях.

Как, кога и къде да летите с дронове в Испания, според новия закон за дроновете

Ако сте в навечерието на пилотирането на вашия дрон на територията на Иберийския полуостров, е необходимо да вземете предвид най-важните точки от новите правила за използването на дронове в Испания, одобрени на 15 декември 2017 г., за да не бъдете хванати с наказание.

Говоря за аспекти като оперативни сценарии, комуникация и разрешение, развлекателни полети, технически изисквания за въздухоплавателните средства, както и за неприкосновеност на личния живот и интимност.

Оперативни сценарии

В тази част си заслужава да се позовем не само на оперативните сценарии, споменати в други части на този закон, но и на нови, които в същото време поставят крайъгълен камък и ви позволяват да разширите опита си в летенето с дронове.

1.- 'Летене в пряка видимост' в ненаселени райони и извън тълпи от хора, на максимално разстояние 500 метра от пилота и на височина 400 фута над най-високата местност или препятствие, разположени в радиус от 150 метра от въздухоплавателното средство.

Всичко това при оптимални визуални условия и с дрон с тегло не повече от 25 kg. 'Полет в разширена визуална зона на видимост' (Extended Visual Line of Sight) - нов режим на полет в ненаселени райони и извън тълпи от хора, който позволява увеличаване на полета с допълнителни 500 метра благодарение на участието на пилот-наблюдател.

Пилотът-наблюдател, който трябва да има поне основен или напреднал пилотски сертификат, използва вербална комуникация - чрез мобилен телефон, радиовръзка - за да информира основния пилот за местоположението и поведението на дрона.

3. 'Прелитане отвъд линията на видимост'. При този режим на полети в ненаселени райони и извън тълпи от хора се разрешават операции с дронове с тегло до 2 килограма и височина до 400 фута, в радиус над по-високо препятствие от 150 метра от въздухоплавателното средство.

При този сценарий разстоянието се определя от технологичния обхват на системата.

В случай че искате да надхвърлите 2 кг, е възможно да го увеличите до 25 кг, но с разрешение от EASA, в допълнение към това, че дронът има одобрена система за откриване и избягване, която му позволява да открива други въздухоплавателни средства и да избягва сблъсъци.

4.- Летене в градски райони и над тълпи от хора. Нов и отличен сценарий за технически и аудиовизуални полети с дронове с тегло не повече от 10 кг.

За тази цел е необходимо да се поиска разрешение от AESA, като се представи специално проучване на безопасността , както и да се поиска разрешение от Министерството на вътрешните работи 10 дни преди полета.

Този сценарий допуска полети на височина до 400 фута, на 600 метра над препятствие и на 100 метра от пилота

5.- Полети в контролирано въздушно пространство, възможни само след предварително проучване на безопасността и разрешение от EASA; в допълнение към това пилотът трябва да бъде радиооператор, за да може да комуникира по оптимален начин с контрола на въздушното движение, контролните кули и други свързани органи.

Освен че не трябва да се превишават 400 фута, друго нещо, което не може да се направи в този сценарий, е да се лети в най-близката контролирана зона до летището.

Вместо това пилотът трябва да поддържа минимално разстояние от 8 километра от всяка референтна точка на летището или 6 километра от праговете на пистата.

6. Сценарий, за който разрешението на EASA е неизбежно, преди да се представи на този орган проучване на безопасността.

При този оперативен сценарий въздухоплавателното средство може да достигне височина до 400 фута и трябва да разполага с осветителна система, за да осигури видимост.

  1. Пилотирането от движещи се превозни средства е възможно само с оперативен план, който гарантира, че в нито един момент няма да има препятствия между станцията и дрона; освен това скоростта на превозното средство винаги ще позволява да се вижда въздухоплавателното средство.

Предварителна комуникация и разрешение

В тази част трябва да се вземе предвид, че всеки пилот на полет е упълномощен от AESA за всички нормални операции.

Той вече е преминал през процеса на обучение, както и е уведомил EASA за идентификацията на своя оператор, за информацията за пилотите, които са част от оператора, и/или за вида на операцията (напр. кинематографична и/или фотографска).

Всичко това, в допълнение към представянето на проучвания за безопасност за всички операции, характеристики на дрона, застрахователна полица, ръководство за експлоатация, наред с други документи и изисквания, които са необходими за одобряване и започване на полети.

Въпреки това за полети в населени, рискови и/или опасни райони, по време на събиране на хора или при превишаване на граничните стойности, например, се изисква специално разрешение за полет от AESA преди съответното проучване на безопасността.

Полети за развлечение

Отнася се за полети на начинаещи или любители на дронове.

Такива полети могат да се извършват само при пряка видимост и в неконтролирано въздушно пространство. Освен това пилотът трябва да има застраховка за гражданска безопасност в случай на инцидент.

Въпреки това. В допълнение към горепосоченото за развлекателни полети са разрешени два оперативни сценария.

Първият - над сгради и хора, стига дронът да тежи по-малко от 250 грама и да не надвишава 20 метра височина; а вторият - в градски райони без сгради наблизо, с дрон с тегло до 2 килограма и височина не повече от 150 метра.

И при двата сценария той може да се управлява както през деня, така и през нощта, но при оптимални зрителни условия.

Технически изисквания

По принцип всеки дрон трябва да има подходящо комуникационно оборудване, състоящо се от въздушна лента и дистанционно управление.

Освен това е много изгодно дронът да има система за безопасно прекратяване на полета, която да позволява прекратяване на полета в случай на непредвидени обстоятелства, както и устройство за ограничаване на енергията на удара (например парашут) и средства, с които винаги да се знае местоположението на въздухоплавателното средство (светлини и подходяща боя).

А в случаите на полети извън пряка видимост и в контролирано въздушно пространство е задължително да се използва система за виждане, като например камера, сензор или подобно решение.

Личен живот и интимност

По отношение на този аспект трябва да се вземат предвид Законът за защита на личните данни и Законът за защита на изображенията, както и разрешението за публично разпространение на изображения, заснети с дронове.

Колко струва един дрон?

Преди да отговорите на този въпрос, трябва да се отбележи, че общата цена на един дрон е резултат от няколко фактора: първоначалната цена, платена за устройството, и разходите за неговата поддръжка.

Започвайки с първото, с оглед на различните видове безпилотни летателни апарати , които се предлагат на пазара, цената на тези устройства е вариант .

Разбира се, възможно е да си купите евтин дрон , за да започнете с изпробване на някои летателни опити и може би дори аудиовизуални и фотографски снимки; докато един високотехнологичен дрон, с усъвършенствани камери и най-добро оборудване - със сигурност - няма да е най-евтиният .

Сега, за евтините дронове, говоря за модели с цени от 25 евро, през 40 евро, до 300 и 450 евро; много от тях, с обещаващи функции като HD камера и един или друг интересен плюс.

Що се отнася до безпилотните летателни апарати на средна цена под 850 евро, въпреки че имат прости конструкции, те са с отлични характеристики и гарантират по-голяма издръжливост.

И накрая, безпилотни летателни апарати, които надхвърлят 850 евро и могат да струват до 2800 евро, са за професионалисти и специализирани ентусиасти, тъй като те имат много добре оборудвано оборудване, като например, камера за действие HD или 4K, наред с други технологии и различни функции.

Сега, що се отнася до втория фактор - разходи за поддръжка - той неизбежно се отнася до факта на закупуване на аксесоари за дронове, които могат да бъдат добавени, за да се разшири потребителското изживяване и да се укрепи целостта на устройството и неговите компоненти, наред с други неща.

В този смисъл говоря за протектори за витла , които биха могли да струват между 3 и 20 евро; допълнителни витла, чиито цени варират от 1,70 до 7 евро; допълнителни батерии, чиято цена варира от 2,55 до 17 евро; и калъф за дрон или раница , чиято цена е между 25,50 и 85 евро.

И в допълнение към горното е невъзможно да се пропуснат микро SD картите , които могат да бъдат закупени от 4 до 20 евро или повече, в зависимост от капацитета на паметта; записващото устройство за полети с цени, започващи от 78 евро; и комплектът LED осветление, който може да струва не повече от 8 евро.

Възможно ли е да се построи дрон в домашни условия от нулата?

Отговорът е 'да' и по този начин ще успеете не само да спестите пари, но и да изберете специфични функции, които са съобразени с вашите нужди.

Съществува дори възможност за закупуване на комплекти за дронове , с които можете само да настроите инсталацията и това е всичко.

Въпреки това трябва да знаете, че като цяло изграждането на основен дрон може да струва между 290 и 450 евро, а с по-усъвършенствани функции - около 850 евро. Всичко зависи от оборудването, което добавяте към комплекта.

Например средната цена на качествена рамка за дрон е 85 USD; докато тази на двигател, варира от 8,50 до 85 EUR; електронни регулатори на скоростта (ESC), от 25,50 до 45 EUR; и витла, от 1,70 до 45 EUR.

Освен това дистанционното управление, чиято настояща цена варира от 85 EUR до 215 EUR; батерията, от 4,25 EUR до 20 EUR; предавателят и приемникът, които варират от 40 EUR до 350 EUR; както и други компоненти за дронове, като кабели и съединители за завършване на инсталацията, които заедно може би няма да надвишават 45 EUR.

Какви фактори се вземат предвид, преди да се закупи дрон за първи път?

Както при всяко устройство, има няколко аспекта, които трябва да се вземат предвид.

Разбира се, никога не правете грешката да купувате дрон заради атрактивния му дизайн или защото е 'модерен', тъй като той може да е 'най-красивият', но с разочароващи летателни характеристики .

Преди да се спрете на конкретен модел, проверете дали той има необходимите характеристики, за да отговори на очакванията ви.

Говоря за вградена или отделяща се камера, в случай че ще използвате дрона за запис, например.

Обмислете също така времето за полет , осигурено от въздухоплавателното средство, както и възможността за активиране на режима 'гледане от първо лице' (FPV); и ако е приложимо, вижте какъв монитор има дронът.

Освен това проверете дали дронът има функция за безопасност 'Return To Home ' .

И накрая, обърнете внимание на нивото на трудност, което предоставя дронът, т.е. дали дронът е лесен за управление или не.

Трудно ли е да се управлява дрон?

С оглед на възможностите на GPS и значително стабилизираните контролери за полет, повечето безпилотни летателни апарати са сравнително лесни за управление.

Възможно е обаче да се срещнат трудности при прелитане над определени райони, при изпълнение на задачи за получаване на най-добри изображения или наблюдение, както и при прелитане между или около различни препятствия.

За да можете да управлявате дрон, най- препоръчва практика постоянно както на открито, така и на закрито.

Какво е състезание с дронове?

Наричани днес спорта на бъдещето, състезанията с дронове са състезателно събитие, в което пилотите се събират, за да летят по определен маршрут и да пресекат финала възможно най-бързо.

Важно е да се отбележи, че в допълнение към системата FPV вече има данни за използването на решения за добавена реалност в това събитие, за да се предложи на участниците още по-вълнуващо преживяване.

Какво е максималното тегло, което може да носи един дрон?

Максималното тегло, което може да носи един дрон, е посочено в информационния лист на всеки модел и зависи от няколко фактора, като например формата на летателния апарат, контролерите за скоростта му, витлата и капацитета на батерията и др.

По този начин дроновете могат да се управляват безопасно

Като цяло, за да не бъде излаган на риск вашият дрон по време на полет, както и всичко наоколо - включително всички живи същества - не летете в близост до летища или аерогари.

Освен това поддържайте височина не повече от 400 фута и стойте на разстояние около 50 метра от хора и имущество.

Никога не откъсвайте поглед от дрона и не се опитвайте да летите в близост до самолет.

Последното може да изглежда преувеличено, но превенцията винаги е по-добра.

И накрая, запознайте се с нормативната уредба за използването на безпилотни летателни апарати, така че когато ги управлявате, да действате отговорно.

И, ако е факт, че ще се присъедините към групата на дронфеновете, отбележете в дневника си, че Световният ден на дрона се отбелязва на 6 май.