Евтини ръчни дърводелски четки

Mejor-cepillo-de-carpintero-manual

Имам години в света на дограмата, създал съм много парчета и не бих могъл да искам по-добра работа, но за да мога да продължа да правя това, което правя, е необходимо да имам качествени инструменти за дограма и ако има нещо, без което не можете да минете, това е най-добрият ръчен плоскост за дограма.

Ако се занимавате с основно дърводелство или с по-напреднали области, ще знаете колко е важно да имате добро ренде, което ви позволява да коригирате всички грешки и да изтънявате дебелината на дървото, затова създадох сравнителен с някои от най-добрите опции на пазара.

 

Най-добрите ръчни рендета за дърводелци

Кое е най-доброто ръчно ренде за дърводелци?

Плоскостта на дърводелската машина е основен инструмент при всяка работа с дърво, тъй като тя ни позволява да изравняваме дървото и по този начин да постигнем по-чисти и професионални резултати.

Като човек, който се занимава с дървообработване от години, съм преминал през различни видове рендета и ръчното ренде все още ми е любимо заради лесната му употреба и защото ми позволява да формовам и оформям по мой вкус.

Изборът на най-добрия ще зависи от някои фактори, като например добро острие, размер , който е преносим и лесен за държане. Има много възможности за избор и ако се вгледате внимателно, ще намерите модел, който е много добър и достъпен.

Ето най-добрите ръчни рендета за дърводелци:

1. ръчна дърводелска плоскост Draper 19702 от Draper

Две части

41mc8cX2K9L

КУПИ СЕГА

Става дума за ръчна дърводелска плоскост, която се предлага с две части и която прави вълна на пазара, особено сред любителите на 'направи си сам' и тези, които обичат да работят с дърво у дома, поради страхотното качество, което има за извършване на домашна обработка с безупречен завършек.

Плюсът му е, че остриетата са взаимозаменяеми и могат да се използват за едната или другата част. Освен това острието се регулира доста лесно, което се оценява високо при този вид дървообработващи машини.

Въпреки това голямото предимство на наличието на една голяма и една малка част е, че всяка от тях ще достигне до места, до които другата не достига, оставяйки по-прецизен и желан завършек.

2. Ръчни рендета S&R

Удобно, лесно за използване

41fdOjyjl+L

КУПИ СЕГА

Независимо дали искате да работите с дърво или кожа, това е ръчното ренде, което сте търсили. Ако се чудите защо, бихме могли да изтъкнем неговата ефективност и при двата материала, както и колко невероятно лесен е за използване поради лекия му дизайн, тежащ само 128 грама, но и практичен.

Тя има 85 мм, а в комплекта са включени 5 резервни остриета, които със сигурност могат да спасят живота ви повече от веднъж, тъй като подмяната на тези остриета е много лесна, за разлика от много други модели, които се продават на пазара, при тази четка можете да го направите дори без инструменти.

3. Ръчно ренде Stanley 1-12-137

Дръжки от черешово дърво

41o8cMH6+nL

КУПИ СЕГА

Ако търсите ренде с изключително остро острие, което може да заглажда различни видове дървесина, това ренде от Stanley ще бъде чудесно за вас.

Тази четка е с отлично качество, тъй като е изработена от най-добрите материали и ще позволи по-удобен захват при шлайфане на дърво за по-добри резултати.

4. Ръчно ренде Mannesmann M-427

Много леко

312Eisu2AwL

КУПИ СЕГА

Ако размерът на рендето е нещо, което ви притеснява, с този модел ще се справите много добре, тъй като той е един от най-малките и най-леките в списъка, с приблизително тегло от само 600 грама.

Благодарение на практичния си и преносим размер тази четка ще ви бъде много полезна при почистването на врати и други дървени елементи.

5. Ръчно ренде Silverline 244990

Съдържа дървено чукче

41Hj1b9zOqL

КУПИ СЕГА

Силно препоръчително ренде заради отличното съотношение качество/цена, което включва и функционално метално чукче, което ще бъде много полезно при всяка дърводелска работа.

Той има много практичен механизъм за смяна на ножа на рендето без затруднения, ножовете са изработени от въглеродна стомана.

6. FAIPLANE Ръчен струг Faithfull

Изработен от метал

41HB35efnWL

КУПИ СЕГА

Един от най-евтините в списъка и същевременно един от най-преносимите, благодарение на малкия си, но много функционален размер. То ще ви бъде много полезно, ако искате ренде, което ви позволява да регулирате дълбочината и разреза, който ще направи върху дървото.

Рендосването на дървесина ще бъде много лесно благодарение на този чудесен инструмент.

7. Ръчно ренде MINGZE

Идеално за работа с извивки

41dNapGV7DL

КУПИ СЕГА

Ако работите със столове и седалки, знаете колко сложна може да бъде работата по краката им, за да им придадете идеален завършек, но с това ръчно ренде , всичко ще бъде много по-лесно и ще постигнете отлични резултати.

Винтовете му ще позволят лесно и удобно регулиране на остриетата, освен това е най-евтиният от списъка.

 

Какво представлява ръчното ренде?

cepillo-manual-de-carpintero

Това не е нищо повече от инструмент, широко използван в дърводелството за изравняване на повърхностите на блокове или парчета дърво и придаване на желаната форма. Това е като да прекарате острие по цялата дължина на дървото, за да отстраните ленти или части от повърхността. Ръчното ренде може да се предлага в няколко различни дизайна и с различни функции, но в действителност всички те използват една и съща основна форма и имат една и съща цел: да рендосват дървото.

Състои се от дървен или стоманен блок, в който е монтирано острие и който има една или две дръжки за държане и работа с устройството. Всъщност острието, което реже дървесината, може да се регулира с помощта на копче, за да се отстранява повече или по-малко дървесина при всяко преминаване.

Различните видове ръчни рендета за дърводелски машини

Е, сред различните форми и функции, които тези специализирани инструменти могат да приемат, можем да изброим поне 6 основни и които си струва да се знаят, преди да се направи покупката.

Ренде за жлебове

Това е едно от най-разпространените ръчни рендета, при което с помощта на копчето, което споменах по-рано, се регулира ъгълът и мощността на ножа и по този начин се променя количеството на рязаната дървесина. Важно е да знаете, че те са предназначени за плоски дървени повърхности и че имат широко острие, така че няма да са полезни за много прецизни разрези, а за първите части на дърводелската работа.

Съществуват и варианти на този модел ръчно ренде, които са наполовина по-малки по размер и капацитет от това, тъй като премахват наполовина по-малка дебелина.

Плоскост за пейка

Този тип плоскост за дограма има дървена основа или гнездо и се използва за рендосване на много дълги парчета дърво. Поради тази причина острието им е широко, а кутията или основата също е доста широка.

Ръчно ренде

Ренде с доста тясно острие и корпус от дърво или метал. Това са малки рендета, които се използват специално за изработване на жлебове или втулки върху дървени части. За да стане по-ясно, това е версия, която е по-лесна за използване и изисква по-малко прецизност в ръцете, отколкото длетото за отваряне на улуци.

Двуръчно

Двуръчното ръчно ренде е противоположно на мини рендето , тъй като е по-голямо и по-широко ренде, предназначено за работа с две ръце, както подсказва името. По този начин можете да приложите по-голяма сила и да намалите неравните и трудни за обработка парчета дърво до желаната форма. Те са доста популярни за обработване на дърво или недовършена дървесина.

За неправилни парчета

Това ренде, известно на английски като 'Spokeshave', също е предназначено за неправилни и сложни парчета дърво, само че за малко по-малки. Така че можем да кажем, че въпреки че е голяма плоскост, тя е фина плоскост в тази категория, тъй като е идеална за малки неправилни парчета, които се нуждаят от по-фина и прецизна работа.

Всъщност той се използва широко в мебелната промишленост, при изработката на шкафове или дори при работа със скулптури и други художествени инсталации.

Шпатула за довършителни работи

Тази четка прилича точно на шпатула и има за цел да отстрани всички малки излишни дървени части, които могат да нарушат сглобяването на цялото изделие или да попречат на перфектното му завършване.

Какво трябва да знаете за новия си ръчен струг за дърводелство

Освен че трябва да знаете видовете стругове на пазара, трябва да знаете и някои неща за грижата и специфичните характеристики на всеки модел. Например как правилно да заточите рендето, съвети за грижа и профилактика или просто как да регулирате остриетата, за да извлечете най-доброто от вашето ръчно ренде.

Заточване на остриетата

Когато заточвате метал, е важно да го правите под малък ъгъл от 25 до 30 градуса и с равномерен импулс. Да, това е нещо, което изисква практика и време, но с малко търпение ще можете да заточвате четките си без никакви неудобства.

Що се отнася до материалите, това може да стане със средно груба водоустойчива шкурка или с 220-градусова шкурка, поставена върху напълно равна повърхност. Можете също така да използвате изкуствен точилен камък, изработен от карбиди и силиций, или естествен точилен камък. Важно е след това да приложите и шкурка с по-малка дебелина и с кръгови движения, за да полирате.

Другото нещо, което можете да направите, в случай че не обичате да заточвате, е да си набавите допълнителни остриета, които да сменяте при нужда. Това означава, че винаги трябва да имате под ръка заместител, който ще ви позволи да продължите да работите по най-добрия възможен начин, без да повредите основата или структурата на вашия ръчен струг.

Регулиране на рендето

Регулирането на нивото на рязане и на мощността на ножа е от съществено значение за извършване на възможно най-чистата работа, без да се повреди рендето, ножът или съответното парче дърво. Затова е идеално да започнете с плитко ниво на рязане, преди да преминете към максималната настройка на рязане . Това ви гарантира постоянно, равномерно и без счупвания рендосване.

Сега първата стъпка от регулирането е да преместите леко копчето за регулиране, докато острието изпъкне малко под основата. След това използвайте страничния регулатор, така че острието да е напълно изравнено с дюзата или изхода.

Обърнете внимание, че някои модели ръчни рендета имат възможност за промяна на настройката на дюзата, така че да се монтират по-големи или по-малки ножове, което ви дава свободата да променяте работния капацитет на инструмента и на себе си, тъй като може да се адаптирате по-добре към различни видове дървесина, работа и видове покрития.

Използване на рендето за дълги ръбове

Друга сложна част от използването на удължено ръчно ренде е как да го използвате. Не е твърде сложно, но често се срещат грешки при прилагането на техниката и се стига до лошо покритие или до остриета, повредени от неправилна употреба.

Така че, ако искате да използвате собствена дълга плоскост за дърво за полиране на дърво, трябва да упражнявате равномерен натиск с двете ръце, като оказвате по-голям натиск върху предната дръжка и натискате със задната дръжка. Освен това добър начин да улесните задачата е да наклоните малко рендето, така че противоположните ъгли да бъдат подравнени по една и съща ос, за да се получи подобен финиш.

Разбира се, не забравяйте постоянно да проверявате тази ос с квадрат или подобна линийка, за да можете да правите корекции в процеса на работа.

Общи съвети за употреба, грижа и избор

cepillo-de-carpintero

Както и при ножовете в кухнята или всеки друг инструмент за рязане, важно е да се грижите за тях, да използвате правилните техники и най-вече да изберете правилния модел според специфичните си нужди.

Грижа за остриетата

Преди да заточвате редовно остриетата на новото ренде, е важно да ги използвате правилно и да предотвратите твърде бързото им повреждане. И това е пряко свързано с превенцията. Независимо дали става въпрос за стара или нова четка , важно е да внимавате да не я повредите или да я износите по-бързо от нормалното.

Първото нещо, което трябва да направите, е да се уверите, че сте изравнили и почистили малко дървото, преди да прекарате остриетата по него, тъй като металният ръб на острието на дърводелския плотер няма да свърши добра работа, ако срещне мръсотия или отломки, които могат да нарушат функцията му.

Избор на подходящо ръчно ренде за вас

Това е решение, което трябва да вземете изцяло в зависимост от вида на работата, която ще извършвате. Довършителните работи по мебели, шкафове и т.н. не са същите като директната работа с дърва за огрев или необработена дървесина или изработването на скулптури. За всяко нещо ще има идеален модел, който ще ви даде желаните резултати.

Първото нещо, което трябва да направим, е да изберем вида на материала, от който ще бъде изработено новото ни ръчно ренде. Тя може да бъде изработена от метал или дърво. Въпреки че дървото обикновено е здраво и изглежда чудесно, вярно е, че металът е много по-издръжлив и ще издържи на износване и на времето много по-добре.

За изравняване или рендосване на повърхности за подрязване ще се справите доста добре с традиционните , рифелованите или шпатуловидните четки. Ако работите с мебели и шкафове, те ще ви свършат чудесна работа. Въпреки това, ако искате да направите улеи и входове в дървото, препоръчваме четките с отстъп.

В противен случай, за рамкиране можете да изберете добра двуръчна четка, а за довършителни работи са по-добри четките с шпатула.

Какво трябва да търсите в ръчните четки за блокове

Винаги сме изкушени да се опитаме да спестим допълнителни пари от евтини модели, продавани в магазините за хардуер и на други подобни места. От значение е да има напълно плоска основа, надеждна и точна система за регулиране на копчето или острието, както и добро регулиране на дюзата. Разбира се, трябва да се уверите, че той е напълно удобен в ръцете ви.

Ако трябва да сме малко по-конкретни, острието трябва да се монтира със скосяването нагоре, което дава възможност за промяна на ъгъла на острието, за да е по-подходящо за всяка работа. Това е предимство в сравнение с ръчните настолни рендета, които имат стандартен наклон от 20º и ъгъл на острието от 25º, което води до ъгъл на рязане от 45º, твърде стръмен за някои задачи и не много гъвкав.

Използване и регулиране на ръчно ренде за блокове

Използването на рендета Veritas има своя собствена специална техника, за да се избегне натоварването на някоя от частите. Важен съвет е да започнете с ъглите навътре, като оказвате натиск върху предната дръжка. По този начин се избягва увреждането на дървесните влакна и тяхното разрушаване.

От време на време трябва също да се регулира и почиства, за което е добре да разглобите устройството, да почистите всички части и входове, където могат да се натрупат дървени стърготини, и да смажете копчетата и вътрешните механизми, за да получите възможно най-добра производителност.