Електрически трион

mejor-serrucho-eléctrico

Баща ми беше дърводелец и ме научи на всичко в този занаят. Разбира се, по негово време все още не съществуваха най-добрите електрически триони, така че почти всичко правех на ръка. Когато обаче реших да изпробвам тези така наречени саблени триони, в крайна сметка се влюбих в тях заради удобството и гъвкавостта им.

Трудното беше да намеря модел, с който да се чувствам комфортно. Някои от тях се предлагат с много лошо качество на двигателите, които прегряват при продължителна употреба и се повреждат, други не могат да работят дори с ниско натоварване , а да не говорим за моделите с батерии, които често са много слаби и с батерии, които не издържат дори един час и се зареждат цяла вечност. Казвам ви, че имах няколко разочарования.

 

Най-добрите електрически триони

Кой е най-добрият електрически трион?

Точно както когато купувате разрохквач за градината или колела за автомобила си, винаги трябва да мислите за себе си, за своето удобство и за какво ви е необходим продуктът. На пазара има голямо разнообразие и ако не знаете от какво се нуждаете, ще попаднете на много лоши модели, както се случи с мен.

Затова винаги препоръчвам да се купуват триони с необходимия капацитет за рязане на материалите, които сте предвидили. Например, ако търсите такъв за рязане на желязо, двигателят му трябва да е с мощност не по-малко от 11 ампера, а ако сте водопроводчик и трябва да режете тръби прецизно и в неудобни пространства, се препоръчва въртяща се дръжка, удобна ръкохватка и лек модел.

Каквото и да търсите, разгледайте моя списък за сравнение и съм сигурен, че ще намерите модел, който отговаря на вашите нужди.

Ето кои са най-добрите електрически триони:

1. Електрически трион WORX WG894E

411c80hVgXL

Ако сте любител на 'направи си сам', майстор, този многофункционален трион е идеален за вас, тъй като се справя перфектно както с дейности около къщата, така и със задачи в градината.

Смяната на остриетата на този трион е просто лесна, много лесна, безопасна и удобна, а освен това е изключително съвместима със стандартните остриета за бутални триони.

Батерията му е сменяема, което е голямо предимство не само защото е лесно заменяема, когато се повреди или изтощи по средата на работа, но и защото, особено в този случай, е взаимозаменяема с цялата гама 20V електрически и градински инструменти на марката.

КУПИ СЕГА

2. Електрически трион Kawasaki K-RS 1050

414o998UZDL

Той е доста универсален, като ни позволява да режем лесно и бързо различни повърхности като дърво, метал, пластмаса, които по принцип са най-често срещаните материали, с които работим у дома. Остриетата му се сменят лесно, без да е необходимо да използвате допълнителни инструменти или да влагате много време и усилия.

Напрежението и честотата му са съответно 230 V и 50 Hz, като е оборудван с регулатор на скоростта с превключвател за оптимално и лесно управление. Двигателят му е изработен от мед и има мощност 1050 W. Теглото му от само 4,10 кг го прави много лесен за работа.

КУПИ СЕГА

3. Електрически трион с акумулатор Black & Decker GKC108-QW

41xhBlfM1ML

Нека първо да поговорим за спецификациите му: този трион използва литиево-йонна батерия с напрежение 10,8 V и има ниско тегло от 1,4 килограма, така че е идеален за продължителна употреба и при неудобни ъгли, които предизвикват умора.

От друга страна, устройството има добър, стабилен дизайн с малко намигане към любителите на градинарството: има заоблена дръжка за захващане на клони с дължина до 7,5 cm и лесно рязане. Той е съвместим с Т- и U-образни остриета и реже метал, дърво и пластмаса.

КУПИ СЕГА

4. Bosch GSA 1300 PCE Professional

31WId04XVLS

С орбитален трион, LED светлина за постоянно осветление и 2900 оборота в минута, той може да реже дърво на дълбочина до 230 мм и метали и пластмаса на дълбочина до 20 мм, така че е подходящ за градинарство, водопровод или строителство. Освен това се предлага с 3 настройки на скоростта, има антивибрационни ръкохватки и добър баланс на теглото, което е само 4,1 кг.

Предлага се с куфар и 20 резервни остриета за трион, така че никога няма да останете без ценния си инструмент.

КУПИ СЕГА

5. Електронен повратен трион Makita JR3050T

41foR4K3ffL

С обща мощност от 1010 W този модел може да реже с около 2800 среза в минута, така че можете да го използвате за градинарство, водопроводни работи и дори за преустройство или разрушаване. Освен това той тежи само 3,2 кг, така че е удобен и лек в ръцете ви. Системата за лесна смяна на остриетата е много удобна, а висококачествената пластмаса осигурява голяма издръжливост.

Пакетът включва калъф за носене, както и комплект от 3 резервни назъбени остриета.

КУПИ СЕГА

6. Електрически трион Fartools MFS 600 с кабел

31MLoWx1SRL

Тази марка е помислила за една много честа нужда, особено за дърводелците, а именно удобното извършване на вертикални разрези . Те са решили този проблем с различния дизайн на този модел, който няма директна обувка, а острието излиза от плоска, изпъкнала повърхност, която работи като опора с повърхността на рязания материал. Подобно на пъзел.

Реже дърво до 150 мм и метал до 6 мм, удобен е, антивибрационен и може да се използва и хоризонтално.

КУПИ СЕГА

7. Акумулаторен циркуляр Einhell TE-AP 18 Li Solo

41UNgHcIqoL

Този акумулаторен модел се предлага с проста система за смяна на триона. Не са необходими допълнителни инструменти, просто натиснете един бутон и извадете острието. Гумените повърхности на дръжката и ръкохватката са неплъзгащи се и много ергономични, а теглото е 1,6 кг, така че е много лесно да се борави с него.

Захранва се от презареждаща се литиево-йонна батерия, въпреки че батерията и зарядното устройство не са включени в комплекта. Работи добре за малки клони в градината или дори за тънки метални и PVC тръби.

КУПИ СЕГА

Какво е електрически ръчен трион?

Известен е също като саблен трион и работата с него всъщност е доста проста. Всъщност това е просто един зъбен трион, който се движи напред-назад, задвижван от двигател.

Движението, генерирано от мотора, е същото като при обикновения ръчен трион, само че в този случай електрическият трион прави всичко вместо вас, вие само трябва да го поставите там, където искате да направите разреза, и да го държите, докато го направи. Всички усилия са изчезнали.

Видове електрически триони

sierra-de-mano

Казват, че разнообразието е подправката на живота и в случая с електрическите триони има голямо разнообразие, от което да избирате, за да постигнете различни резултати. Има такива за бързо или по-бавно и внимателно рязане, за лесно транспортиране или за оставяне в работилницата или у дома. Вие решавате:

Кабелен или акумулаторен трион

Това е първата класификация и прави ясна разлика между моделите, не само по отношение на удобството за използване и преносимостта, но и по отношение на мощността и силата на двигателя.

При акумулаторните триони ще се радвате на мощен двигател , който ви позволява да правите бързи и прецизни разрези с малко усилия и в различни материали, така че те могат да се използват за PVC, дърво или дори метали. Освен това, тъй като не разполагат с батерии, тези устройства обикновено са много по-леки и по-преносими от акумулаторните триони, въпреки че в някои модели двигателят обикновено е по-голям, за да се използва по-добре цялото постъпващо електричество. Обикновено се предлагат в размери от 5 до 15 ампера.

От друга страна, ако сте притежавали друг акумулаторен инструмент, можете да си представите, че акумулаторният трион не е много по-различен и всъщност е много лесен за работа, защото няма кабели, които да ограничават движенията ви или да ви принуждават да стоите близо до електрически контакт. Също така няма да се притеснявате, че случайно ще прережете кабела и ще се нараните. Проблемът, разбира се, е, че сте зависими от батерията, която понякога не издържа толкова дълго, колкото ви е необходимо, и в крайна сметка трябва да бъде сменена. За съжаление резервните батерии не са точно евтини.

Праволинейно и орбитално рязане

Тази класификация се отнася до вида на движението, което извършва трионът, и може да бъде праволинейно или орбитално. Правият модел има сравнително просто действие, при което острието се движи само напред и назад в напълно линейна равнина. Поради тази причина те се използват за метали и други материали, изискващи по-бавни и по-контролирани срезове.

Орбиталните циркуляри извършват елиптично или овално движение, а не праволинейно. Поради това те могат да правят по-бързи и по-агресивни разрези, което може да бъде идеално за дървета, клони и общо рязане на дървесина, което не изисква твърде голяма точност. Най-добрите орбитални триони на пазара могат да се предлагат с възможност за превключване между орбитален и прав режим само с помощта на бутон или превключвател, което ги прави много гъвкави.

Съвети за закупуване на електрически трион

Сега не става въпрос само за избора на вид трион, който да отговаря на вашите нужди. Трябва да прецените и разликите между отделните модели, тъй като не всички акумулаторни триони са еднакви, както и всички орбитални или прави триони. Време е да оцените характеристиките, с които всеки модел се отличава.

  • Повече движения в минута

Независимо дали са с кабел или с акумулатор, тези инструменти могат да имат скорост, изчислена в движения в минута или също в обороти в минута (RPM), между 2300 и 3000. Колкото повече движения извършва буталото в цилиндъра на двигателя, толкова по-висока е скоростта и толкова по-бързо можете да завършите работата.

Ако търсите модел, който да се отличава в този аспект, уверете се, че той има по-висок ампераж от останалите, което ще видим по-късно.

  • Дължина на движенията

Друг аспект, който оказва голямо влияние върху скоростта на машината и върху това колко лесно или бързо ще можете да завършите работата, е дължината на всяко движение на буталото. Колкото по-дълъг е ходът, толкова по-далеч острието отива при всяко движение, което ви позволява да режете дебели или по-големи материали за по-кратко време.

Разбира се, първо трябва да разгледате вида на проекта, който правите. Понякога е необходим по-кратък ход, особено при работа, която изисква малко повече финес, или когато има препятствие, което не позволява по-нататъшно рязане. Струва си да разгледате и модели, при които можете да персонализирате тази настройка, въпреки че това не е често срещана функция при по-достъпните електрически триони.

Подложката

Подложката се намира между началото на острието и края на корпуса на триона и може да ви даде възможност за контрол и регулиране на дълбочината на всеки разрез, което прави работата на инструмента много по-гладка и стабилна. Освен това тя ви дава гъвкавост за всеки вид проект, който искате да направите, независимо дали става дума за 'Направи си сам', градинарство или дори за промишлен проект.

Острието на триона обикновено се състои от два различни метала, за да се постигне правилният баланс между издръжливост, здравина и гъвкавост. В същото време те се предлагат в различни варианти: има такива с малки зъби за по-прецизни срезове и други с по-дълги, раздалечени зъби, които се използват за рязане на по-твърди материали. Дължината им може да достигне 30 cm.

Както споменах по-рано, силата на тока определя мощността на триона и следователно скоростта на рязане и способността му да реже различни материали. Въпреки че има модели само с 5 ампера, истината е, че те са малко по-ограничени и не предлагат толкова голям капацитет за рязане. Моделите с 15 ампера са доста мощни и могат да прережат всичко, затова са предпочитани в индустриални среди или за професионалисти в строителството. Ето защо те са многофункционални модели.

Въпреки това един трион с мощност 11 ампера ще се справи отлично и ако има възможност за регулиране на скоростта, ще е подходящ за по-фини работи.

  • Как се сменя острието?

Както можете да си представите, тъй като са в постоянен контакт с всякакви твърди материали и оказват толкова голямо съпротивление, остриетата се износват много, така че ще трябва да ги сменяте доста често, ако ги използвате много. Ето защо удобната и безопасна система за смяна на ножчетата е от съществено значение за вашия комфорт.

Съвременните модели са снабдени с механизми за заключване на острието, които се активират и деактивират с просто натискане на бутон, без да са необходими инструменти като ключове или други подобни.

Въпреки че не всички триони са снабдени с контрол на скоростта, това е чудесна функция, която ще ви позволи да подбирате по-точно всяка задача, която ви предстои. Тя ви помага да променяте броя на ударите в минута и по този начин да намалявате или увеличавате скоростта на рязане.

Това ще ви позволи да променяте ъглите на рязане, дълбочината на рязане и точността на рязане с много по-голямо удобство.

Особено когато използвате триона под неудобен ъгъл или когато трябва да го държите дълго време, най-добре е да имате модел, който не тежи прекалено много. Освен това дизайнът трябва да е качествен и балансиран, така че някои области да не се усещат прекалено тежки, а други - прекалено леки. Не забравяйте, че по-малкото тегло означава повече комфорт.

  • Може ли дръжката да се върти?

Въртящата се дръжка или глава е идеална за извършване на разрези под странни ъгли, в тесни пространства или в ъгли, където няма много място за маневриране. Ето защо той е практически задължително условие за водопроводните триони. Ако пък планирате да правите прости разрези без промяна на ъглите, можете да пренебрегнете това предложение.

  • Помислете за калъф за носене

Не само че е възможно да закупите добър калъф за носене отделно от триона, но някои модели вече са снабдени с такъв. Голямото предимство е, че не само предпазвате триона, но и държите всички части на едно място, подредени и чисти. Последното също така ще предотврати попадането на прах на места, където не трябва, и повреждането на механизма или ръждясването и отслабването на острието, без дори да го използвате.

Разбира се, ако трионът не се предлага с калъф, това не бива да е фактор, който ви възпрепятства да го купите. Ако има всички функции, от които се нуждаете, купете калъфа отделно.

Тези устройства могат да бъдат смъртоносни малки оръжия, тъй като остриетата им са остри като бръснач и са достатъчно мощни, за да режат метал. Представете си какво биха могли да причинят на крайника ви или на друга част от тялото ви, ако допуснете грешка. Ето защо, ако имате предвид няколко съображения за безопасност, всичко ще бъде по-малко опасно.

Първото нещо, което трябва да направите, е да носите предпазни очила и слушалки. Първите ще предотвратят попадането на дървени или метални стърготини в очите ви, а слушалките или тапите за уши ще предотвратят оглушаването от шума.

След това имайте предвид, че устройството се движи много, когато работи, така че трябва да приложите достатъчно сила, за да предотвратите излизането му твърде далеч и да ви извади от равновесие. Също така не докосвайте острието точно когато приключвате рязането, тъй като то е много горещо и може да изгори ръцете ви. А ако режете в готова стена, внимавайте много да не прережете кабели или тръби, които не бива да докосвате, тъй като кабелите могат да ви ударят с ток, а тръбите - да повредят уреда или да предизвикат катастрофа у дома.

Използване на моторни триони

Sierra-caladora

Ако търсите някой от тези инструменти, вероятно знаете колко многофункционални могат да бъдат те. Всъщност някои хора ги използват дори за клане, въпреки че това не е най-често срещаното им приложение.

Нека видим какви приложения можете да им дадете:

Ако имате задача да разрушите апартамент или стая, електрическите триони могат да бъдат вашият идеален съюзник, тъй като ви позволяват да правите бързи и ефективни разрези на места, които обикновено са труднодостъпни или не изискват голяма прецизност.

Освен че могат да правят силни и бързи разрези, те могат да бъдат и много прецизни, което е от съществено значение при преустройството на дадено пространство. Например те могат да режат PVC тръби, метални плочи, които се поставят под вратите, или дори излишен материал, чието отстраняване иначе би било доста трудоемко.

Имате ли клони и дървета за рязане? Възложете на електрическия си трион работата. Мощният им двигател и острите им остриета са идеални за подрязване и почистване на градината, поради което са толкова популярни за подрязване на дебели клони, твърди храсти, които стърчат твърде много, и т.н. Те ще ви помогнат да вдъхнете нов живот на градината си.

Как работи електрическият ръчен трион

Често задавани въпроси

🌳 Може ли да се реже алуминий с ръчен трион?

С малки, близко разположени остриета ръчният трион извършва малки и прецизни срезове, подходящи за тънки и меки метали като мед и алуминий.