Защитни очила

svg%3E

Нищо не може да се сравни с най-добрите предпазни очила за защита на зрението от всяка ситуация, на която хората са изложени, когато работят при определено ниво на риск.

За всеки човек очите са една от най-важните части на тялото, но има професии, при които това жизненоважно чувство е изложено на риск, когато не се използва правилното оборудване.

Независимо дали извършвате дейности у дома или в професионална среда, е необходимо да имате чифт очила, които да осигуряват добра защита, съобразена с нуждите, от летливи предмети или опасни течности.

Тези очила често се използват при работа с електроинструменти, триони, косачки за трева, механични части или при работа с течности, които могат да засегнат очите; има обаче и други по-ежедневни приложения, при които очилата се пренебрегват, но в действителност те са също толкова необходими поради степента на излагане на очите ни, например при ремонт на автомобила или просто при боядисване на къщата.

Каквато и да е дейността, най-важното нещо за защита на зрението е да имате предпазни очила, които са удобни, плътно прилепнали и изработени от качествени материали, защото когато става въпрос за безопасна работа, независимо дали става въпрос за защита на слуха или предпазни каски, цялото използвано облекло трябва да е достатъчно здраво, за да върши работа.

Кои са най-добрите предпазни очила?

На пазара ще откриете много продукти, но тук ние се заехме със задачата да намерим най-изявените предпазни очила с най-много предимства пред конкуренцията.

Следните модели са подкрепени от тяхното качество, добрия опит, който са предоставили на потребителите, и от добрите цени; характеристики, които ги нареждат сред най-добрите опции, които можете да закупите онлайн.

Ето и най-добрите предпазни очила:

1. най-добри предпазни очила - Bollé

svg%3E

 

 

Това са тъмни предпазни очила със защита срещу UV лъчи, падане на течности, екстремни температури и средни удари.

Дебелата рамка на обектива осигурява защита от всички ъгли, но въздухът циркулира отстрани.

Найлоновата лента за глава е регулируема, има покритие против замъгляване, което предотвратява замъгляването на лещите, и включва калъф за безопасно съхранение.

КУПИ СЕГА

2. 3M предпазни очила

svg%3E

Престижната марка за индустриално оборудване предлага тези лещи с оптична яснота и устойчива, издръжлива структура. Дизайнът е унисекс и има модерна визия, която ще ви накара да изглеждате страхотно.

Парчето тежи само 26 г, така че те са доста удобни и имат пълно покритие за широко зрително поле.

Освен очите, очилата предпазват и веждите ви, адаптират се идеално към лицето ви и са най-препоръчителните за избягване на пръски или светлинни удари.

КУПИ СЕГА

3. Uvex Pheos 1A - Защитни очила

svg%3E

Тези очила имат толкова универсален дизайн, че можете да ги използвате както за защита на зрението, така и за свободното време. Те са модерни и имат линии, които ласкаят почти всяко лице.

Лещите са тъмни и устойчиви, крачетата са изработени от пластмаса в зелено и жълто, а пантите са твърди и солидни.

Ще ги носите с удоволствие през слънчевите дни или по време на работа, те ще станат част от вашия стил. Покупката включва текстилно покритие, а цената е много атрактивна.

КУПИ СЕГА

4. Предпазни очила с еластична лента - Bollé

svg%3E

Очила със здрав дизайн и еластична лента, която приляга плътно към главата ви. Защитата от удар е ефективна, а рамката предпазва целия ръб на очите, веждите и близките части на лицето, като оставя достатъчно място за носа.

Рамката е синя, с прозрачни лещи, така че да виждате ясно през деня или през нощта. Лещите са със защита срещу надраскване и платинена система против замъгляване.

Ще ги носите срещу прах, мазилка, дървени стърготини, трева и други, няма да се замъгляват и ще се чувствате удобно благодарение на меките гумени материали за лице, които не оказват натиск върху лицето ви.

КУПИ СЕГА

5. Plano G33 - Защитни очила

svg%3E

Големите лещи осигуряват панорамен изглед с оптимално качество и странична защита. Мостът на носа предпазва от удар и се регулира в три позиции.

Той е против замъгляване, против прах и има привлекателна рамка с ергономични линии и малки отвори за циркулация на въздуха.

Леки, удобни, с ясно зрение, интелигентен функционален дизайн с лещи, които никога не се замъгляват, и добро съотношение цена-качество.

КУПИ СЕГА

6. Защитни очила Silverline

svg%3E

Изделието е изработено от здрав поликарбонат и е неуязвимо при удар. Стъклото е голяма, прозрачна част, която покрива очите и заобикалящата ги среда в удобен дизайн.

Ще имате отлична видимост и защита, а стандартите за качество са подкрепени от международните разпоредби за защита на очите и лицето.

Рамките са регулируеми и очилата са подготвени да издържат на продължителна употреба, но най-хубавото нещо е цената, няма да повярвате колко ниска е тя за продукт от това ниво.

КУПИ СЕГА

7. Pegaso - Евтини предпазни очила

svg%3E

Дизайнът е иновативен и променлив, тъй като рамката може да се отстрани, за да се превърнат в по-обикновени очила, но също толкова безопасни за зрението ви.

Тези очила защитават очите ви при почти всяка работа, предлагат се с удобен калъф и са на разумна цена.

Потребителите, които вече имат очила, ги препоръчват и също така ги оценяват като приятни и удобни за носене, което ги прави един от най-добрите варианти, когато става въпрос за предпазни очила.

КУПИ СЕГА

Какво точно представляват предпазните очила?

Предпазните очила са съществена част от това, което е известно като лични предпазни средства, което може да звучи малко бомбастично, но се отнася просто и ясно за всякакъв вид предпазно оборудване, което използваме, за да се предпазим по време на работа, особено в промишлена среда, строителство, 'направи си сам' и др.

svg%3E

Предпазните очила са онази специална част от оборудването, която се използва за защита на очите и, в зависимост от конструкцията на очилата, за допълнителна защита и предпазване на част от лицето. Очилата могат да ви предпазят от малки частици, които могат да се разпръснат по време на работния ден, като дървени или метални стружки, стъкло, прах или дори интензивните ултравиолетови или инфрачервени лъчи, произвеждани от заваръчните машини.

Разлики между обикновените и предпазните очила

И двата вида очила, въпреки че трябва да имат определено ниво на здравина и издръжливост, се различават значително по повече от няколко начина. Някои от тях се използват, за да ни предпазят от частици и предмети, които могат да раздразнят или наранят очите ни, докато други просто коригират проблем със зрението, предпазват ни от слънчевата светлина през лятото или служат като аксесоар, който отговаря на актуалните модни тенденции.

Ясно е, че предпазните очила трябва да имат по-висока устойчивост и издръжливост както на лещите, така и на рамката, тъй като основната им цел е да предпазват очите от ударите на различни предмети, които могат да се движат с висока скорост.

В същото време обикновените очила обикновено имат някакво увеличение или корекция на зрението, докато предпазните очила могат да бъдат плоски, т.е. без никакво увеличение, или с някаква промяна, която да отговаря на нуждите на потребителя. Някои от тях са дори малко по-големи, за да може човек да ги носи върху корекционните си очила.

Другата разлика е, че предпазните очила трябва да отговарят на редица изисквания за безопасност, които се регулират от различни институции и сертификати за безопасност. По този начин потребителите могат да бъдат сигурни, че продуктите, които купуват, са в състояние ефективно да ги предпазят от определени опасности. По-долу ще разгледаме тези стандарти.

Какви предпазни очила да купя?

svg%3E

Както беше споменато по-горе, очилата трябва да отговарят на определени изисквания и в зависимост от изискванията, на които отговарят, те могат да бъдат класифицирани по различен начин. Например в Съединените щати обикновено се използва класификацията или стандартът ANSI, а в Европа - стандартът EN. За да разберете към коя от тях се отнасят вашите очила, просто се обърнете към спецификациите, които обикновено се състоят от кода EN или ANSI и поредица от цифри и букви, указващи нивото на защита срещу различни опасности.

При обикновените и по-малко взискателни тестове обикновено се изпитват лещите срещу удари, а рамките - от друга страна, докато при по-всеобхватните тестове с високи характеристики на измерени удари се подлагат целите очила.

След това възниква въпросът дали обективът като такъв има някаква корекция или не. Само че това, освен че влияе на зрението ви, разбира се, оказва влияние и върху нивото на защита на очилата. Това, което се случва, е, че като цяло лещите без рецепта са малко по-тънки, което води до по-малко съпротивление. Всъщност коригиращите лещи са малко по-здрави, дори когато са изработени от същия материал като лещите plano.

Следователно днес лещите могат да бъдат класифицирани като устойчиви на висок или на основен удар, което се определя по два начина. При основния тест за удар се използва стоманена топка, която се пуска от височина приблизително 1,20 м, а лещите, които преминават теста, са само тези, които не се счупват или напукват.

При теста за силен удар се изстрелва топче с диаметър 0,63 cm със скорост 45 m/s. В тези случаи лещите, които преминават успешно теста, са само тези, които не се напукват, не се чупят и не се отделят от рамката.

Стандарти за безопасност

За да ги разпознаете по-лесно, ще обясня накратко кои са най-често срещаните видове сертификати за безопасност:

  • EN 166: осигуряват необходимата защита, за да се избегне нараняване или потенциално увреждане на очите.
  • BG 170: имат ултравиолетови филтри, които ви предпазват от слънчевите лъчи.
  • EN 171: защита от инфрачервено излъчване.
  • EN 172: защита от отблясъци и силно заслепяващи отражения, идеален за индустриална среда.
  • EN 175: те осигуряват необходимата защита на лицето и очите при заваряване.

Как да разбера на кои стандарти отговарят моите очила?

svg%3E

Освен че можете да прочетете спецификациите, за да разберете вида и нивото на защита, предлагани от всеки чифт очила, можете също така да обърнете внимание на малък знак, който е включен върху корпуса на очилата.

Знак '+'

Ако видите малък символ плюс (+) върху очилата си, това означава, че те са преминали успешно теста за силен удар. Тези очила могат да се използват в индустриална среда, в строителството, при 'направи си сам', при ремоделиране и дори при разрушаване и ще предпазят очите ви. Тези, които не издържат на силни удари, трябва да бъдат снабдени с етикет, на който това е отбелязано и който може да бъде отстранен само от потребителя.

Маркировки 'V' и 'S'

Вашите лещи може да имат и други маркировки, които показват обработката или покритието им. Например знакът 'V' означава, че лещата е фотохромна, което осигурява добра защита за работещите на ярка дневна светлина или с ярки заварки. 'S' означава, че лещата е обработена със специална боя, която намалява пропускането на определени видове светлина.

За да разберете степента на блокиране на светлината, която предлагат лещите с тези обозначения, просто погледнете придружаващия ги номер, който, колкото по-голям е, толкова по-голяма е предлаганата защита. Например от 1,5 до 3 означава, че лещата предлага слаба до умерена защита, а между 10 и 14 вече говорим за доста тъмни очила, идеални за работа с електрическо заваряване.

Ето как се тестват рамките на предпазните очила

Тестовете за рамките на новите ви очила са едни и същи, независимо дали искате да определите дали те са подходящи за силен или слаб удар, и могат да бъдат следните:

Силен удар

За този тест се използва топка с диаметър 2,5 cm и тегло половин килограм, която се пуска от височина 127 cm. Но къде ще падне тази топка? В долната част се сглобява изкуствена глава с поставени очила. Очилата трябва да издържат на удара, без да се счупят, без да се разхлабят от лещите и без да се загубят части или компоненти. Ако някое от тези неща се случи, очилата няма да са подходящи за силен удар и ще трябва да имат предупредителен етикет.

Дълготрайност

Дълготрайността на рамките се определя чрез няколко изпитвания на различни елементи. Една от тях е свързана с огъня, при който монтажът трябва да издържа на високи температури, без да изгаря. Друг тест е свързан с корозията.

От какво се предпазвате?

Добрите предпазни очила не само ви предпазват от леки и опасни предмети, като например стърготини или дори топки, ако спортувате, но могат да ви предпазят и от други, понякога не толкова познати заплахи.

Например те могат да предпазят очите ви от химически пръски, разтопен метал, прах, високоскоростни снаряди, газове, изпарения и дори радиация - ултравиолетова или инфрачервена.

Когато избирате очила, помислете за опасностите, с които ще се сблъскате по време на работа или спорт, и изберете модел, който ще ви защити ефективно.

Материал на предпазните очила

Въпреки че ще го оставим почти до края, материалът също играе основна роля както за безопасността, така и за защитата.

Лещите, изработени от стъкло , не се надраскват лесно, но могат да се счупят по-лесно от други материали, като например здрава пластмаса или поликарбонат, и освен това са по-тежки. Един от основните им недостатъци обаче е, че лесно се замъгляват.

Пластмасовите лещи превъзхождат стъклените лещи в две отношения: те са по-леки и не се замъгляват. Единственият проблем е, че те не са много устойчиви на надраскване и счупване.

Въпреки че не издържат на драскотини така добре като стъклото, тези лещи имат много повече предимства. Те са изключително леки, не се замъгляват, по-здрави са от другите два материала и са по-устойчиви на удари. Просто като цяло лещите със знак '+' са изработени от поликарбонат.

За какво служат предпазните очила?

Сравнение на предпазни очила

Често задавани въпроси

Защо да използвате предпазни очила?

Като цяло предпазните очила спестяват на фирмите и работниците огромно количество време и пари. Те са най-добрата защита срещу наранявания на очите и предпазват очите ви от множество потенциални опасности на работното място, у дома и на открито.

От какво предпазват предпазните очила?

Те са специално проектирани да предпазват очите на потребителя от опасности от удар, като летящи фрагменти, предмети, големи отломки и частици. Очилата се поставят върху лицето, заобикалят очите и образуват защитно уплътнение около очите, което не позволява навлизането на предмети под или около очилата.

Могат ли предпазните очила да увредят зрението?

Въпреки че съществува мит, че носенето на предпазни очила може да увреди зрението ви, отговорът е 'не'. Въпреки това те могат да причинят известен дискомфорт, като главоболие и умора на очите, ако се носят дълго време.

Колко дълго траят предпазните очила?

Както някои технологии могат да остареят, така и предпазните очила могат да остареят. Ако предпазните ви очила са на повече от пет години, най-вероятно им липсват някои ключови характеристики, които ще подобрят видимостта ви, когато ги носите, и ще осигурят максимална защита на очите ви.