калъф за китара

la-mejor-funda-para-guitarra-eléctrica

Планирате ли някога да изнесете китарата си от дома? Ако е така, ще ви трябва най-добрият калъф за електрическа китара, особено ако сте концертиращ музикант и трябва да пътувате с инструмента си. Не във всяка ситуация най-твърдата чанта е единствената или най-добрата алтернатива за предпазване на оборудването ви от удари или външна среда.

В действителност тези елементи, освен защита, са много полезни аксесоари за грижа и съхранение на оборудването ни в дома и извън него.

За китаристите, които са в движение, калъфът за вашия инструмент трябва да означава защита и преносимост, така че да не се притеснявате за повреди и удари. Идеалният калъф ще бъде този, който може да отговори на повечето от вашите изисквания на най-добра цена.

Например някои музиканти смятат, че допълнителното съхраняване на основни вещи е приоритет. Други отдават по-голямо значение на твърдата, защитна подложка - лукс, за който са готови да платят. Каишките или ремъците могат да бъдат ключови, което улеснява преместването на вашия петструнен акордофон.

Изборът на правилната опция не бива да бъде случаен ход, затова разгледайте ръководството, което сме подготвили за вас, и научете най-важното за една страхотна чанта, за да можете да изберете най-добрата, най-жизнеспособната и най-достъпната алтернатива за вашите нужди и бюджет.

Най-добри калъфи за електрическа китара

Кой е най-добрият калъф за електрическа китара?

Ако китарата ви не е снабдена с подходяща подложка, вероятно ще искате да купите такава, за да я предпазите.

Знаем, че не всеки може да си позволи цената на най-висок клас калъф. Затова възнамеряваме да представим тук някои интересни предложения за пазара днес.

Те имат отлични качества, съотношението цена/стойност ги прави конкурентни и, разбира се, са специално проектирани да пазят любимия ви инструмент добре защитен и извън обичайните опасности - от атмосферни влияния до случайни повреди.

Тук са от най-добрите калъфи за електрически китари:

1. Rocktile

31nVsEwaIDL

КУПИ СЕГА

Това е водоустойчив модел с филцова подплата, съвместим с различни марки китари. Той има мека подложка с дебелина около 1 cm и е подсилен в областта на тялото и моста. Разполага с голям джоб на капака за съхранение на книги, тефтери или кабели. Предлага се с регулируеми подплатени ремъци за раница, 2 подсилени ергономични дръжки.

Приспособление за стълб за инструменти, гумени амортисьори.

Размери (ВхШхГ) 102 x 35 x 6 cm.

2. Stagg STB-10 UE3 3/4 калъф за електрическа китара

51ljxh-e9EL

КУПИ СЕГА

Професионален калъф за стандартни електрически китари, произведен в Китай. Изключително устойчив материал и подсилени покрития, ципове и голям джоб в капака. Вътрешна облицовка.

Две дръжки за лесно пренасяне. Тегло: 898 гр.

3. водоустойчив калъф за класическа електрическа китара Kingtoys

418celBJmbL

КУПИ СЕГА

Изработен от висококачествени материали 600D Oxford, водоустойчив. Оригинален и модерен дизайн с масивно покритие, което предпазва китарата от надраскване и замърсяване, съчетава стила на раницата и чантата.

Подходящ за оборудване под 13 см, между 41 и 42 инча. Вътрешната подложка с висока плътност от 6 мм осигурява по-добра защита на инструмента. Има голям джоб за съхранение с клинове, много удобен за носене и лек (540 гр.).

4. калъф за електрическа китара Mugig Nylon Padded

31Beq8sBIzL

КУПИ СЕГА

Твърда подложка и пълнеж, идеални за защита на вашето оборудване от удари и сътресения. Изработен е от издръжлив, водоустойчив и устойчив найлон. Цип на външния джоб ви позволява да съхранявате аксесоарите, тунера и различни предмети на сигурно място.

С две презрамки и 2 дръжки. Подходящ за повечето стандартни електрически китари. Чудесно е да имате у дома.

Размери 103 см x 35 см x 4 см. Тегло: 600 гр.

 

Какво е калъф за електрическа китара? (Калъф за китара 101)

Ако все още не сте сигурни какво представлява калъфът за електрическа китара la-mejor-funda-para-guitarra-eléctrica

, поясняваме, че това е твърд калъф, обикновено тапициран отвътре с пенопласт, който служи за защита при пренасяне и съхранение на инструмента, тъй като го предпазва от удари или промяна на температурата или влажността навън.

Повечето китаристи започват с чанта за китара, т.е. подплата, изработена от пенопласт и издръжлива материя, като например балистичен найлон, която предпазва корпуса на китарата от надраскване, одраскване и удари при преместване от едно място на друго. Обикновено те са много по-леки от куфарите и предлагат възможност за пренасяне на няколко допълнителни предмета благодарение на това, че могат да се формоват.

Въпреки че повечето от тези аксесоари са безопасни и надеждни, би било разумно да ви препоръчаме винаги да се движите с капака или ципа на калъфа към тялото си; по този начин, ако той се отвори неочаквано, вероятността китарата ви да падне е по-малка, тъй като капакът на калъфа ще ви удари, вместо да полети в празното пространство.

Ключалките не би трябвало да се отварят, но са се отворили. Този съвет е лесен за усвояване, не струва скъпо и не прекъсва трансфера, така че няма причина да спирате да опитвате и сме покрити в случай, че това се случи.

Какво трябва да търся в калъф за китара или калъф?

На първо място, добрият калъф за китара трябва да е тежък. Наистина няма изискване за точно тегло, но е логично да усещате известна тежест, когато го вдигате. В идеалния случай калъфът трябва да е изработен от масивна дървесина, но по-често се използва ламинат. Ако е прекалено слаб или лек, вероятно няма да издържи на натоварването и няма да издържи на трудностите на музикалното турне.

Добре е също така заключващият механизъм да има гумени уплътнения. Това предотвратява проникването на вода във вътрешността на калъфа и предпазва китарата от промени в температурата и влажността.

Драстичните или бързи промени в температурата и/или влажността могат да имат изключително разрушителен ефект върху всеки инструмент, особено върху акустичните. Промените могат да доведат до структурни повреди, като напукване или изкривяване. Те могат също така да нанесат структурен хаос в конфигурацията му, като например да разтегнат струните, да го разстроят или да променят интонацията на определени ноти.

 

Колко трябва да похарча?

Това зависи от предназначението на вашия калъф за китара. Ако свирите от време на време, може да инвестирате в по-малко издръжлив и по-преносим калъф; ако обаче пренасяте китарата си на дълги разстояния, пътувате със самолет или се местите често, трябва да изберете по-издръжливи и по-усъвършенствани опции в горната част на линията.

Друг фактор, който трябва да вземете предвид, е цената на вашата китара, като считате, че облицовката трябва да съответства на вашия инструмент. Случват се инциденти, а още повече при пътуване. Може да се случи така, че по време на подготовката на шоуто някой колега да изпусне куфара ви или пък по време на пътуването в микробуса лошата опаковка да не го предпази.

Евтиният лайнер няма добри ключалки и се отваря лесно. Добре изработените варианти обикновено струват малко повече, но определено си заслужава заради броя на случаите, в които се налага да извадим инструмента си, и особено ако цената му е по-висока от средната вноска по ипотеката.

Подложка / защита

Степента на защита и подложка може да варира в зависимост от модела и цената му. Някои подложки са много тънки, докато други са толкова добре подплатени, че неочакваното падане на земята не е непременно краят на света. В този смисъл можем да намерим кобури, които са голи конструкции без голяма вътрешна защита, а можем да намерим и калъфи с изключителна подплата.

Допълнителната подложка води до по-безопасни китари при всички възможни ситуации на пътуване. Трябва да се отбележи, че допълнителната подложка прави чантата по-обемиста и следователно по-трудна за носене.

Функции, които трябва да вземете предвид

Каишки

Докато някои калъфи могат да се държат само за прикрепената дръжка, други имат каишки, които позволяват на потребителя да носи калъфа в стил раница на гърба си, оставяйки двете си ръце свободни за носене на усилвателя, плочите с педалите за ефекти и други неща, необходими за концертите.

Външни джобове

Много чанти са оборудвани с допълнителни джобове от външната страна. Тази функция е идеална за музиканти, които трябва да пътуват с други принадлежности, като кабели, капо, тунери, четки и други неща от първа необходимост.

Гъвкавост

Макар че по-твърдите калъфи могат по-добре да защитят китарата от по-широк кръг потенциални заплахи, предимство на калъфите е тяхната гъвкавост - важно условие за музикантите, които трябва да преминават през тесни пространства или места, претрупани с мебели и вещи.

Твърд куфар е трудно да се натъпче в претъпкан микробус или самолетно отделение. От друга страна, подложките са по-лесни за работа в по-ограничени ситуации.

Достъп с цип

Друго предимство на чантите за китари пред твърдите калъфи е лесният достъп на потребителите до инструмента. Тъй като повечето чанти могат да бъдат отворени само чрез издърпване на ципа, съдържанието може да бъде извадено за миг, куфарите и калъфите изискват отключване на няколко ключалки от външната страна, за да се стигне до вътрешността.

Много калъфи за концерти позволяват сваляне на китарата, докато стои изправена. Повечето куфари и калъфи трябва да се поставят на пода, за да се вземе инструментът.

Hard / Hardshell Guitar - Protectors and Cases

Както е описано по-горе, колкото по-твърди са калъфите, толкова по-голяма защита предлагат, но те са най-скъпият вариант на пазара. Обикновено те са изработени от дърво и са покрити с кожа или найлон.

Възможно е да се намерят модели, изработени от здрава ABS пластмаса.

Твърдите калъфи могат да издържат на боравенето с багажа на авиокомпанията и да предпазят китарата, ако са подредени с друг багаж. Те са идеални и в случаи на падане и удар на тежки предмети върху тях.

Това вероятно е най-сигурният залог, въпреки средната им цена. Което би било с около две трети по-скъпо в сравнение с покритията, които изобщо не са меки, а са изработени от по-малко устойчиви материали и са много добри за атмосферните влияния.

 

Чанти за китара и подложки

Концертните чанти са изработени от плат или кожени шкафове, които са доста устойчиви на надраскване и протриване. Те осигуряват много слаба защита срещу силни удари. Обикновено обаче те са здрави като мек багаж.

Предимството им е, че се заключват и са много леки. Обикновено те са снабдени с презрамки, което ги прави много практични.

Пазарът предлага широк диапазон от цени и материали - от най-евтините до най-скъпите.

Калъфи срещу твърди калъфи

Калъфите или чантите обикновено имат много тънка подплата и ципове. Те съдържат подложка между слоеве плат и могат да бъдат на цени от евтини до по-скъпи от самото оборудване.

Те не са толкова издръжливи, колкото куфарите, но компенсират това с това, че са леки и лесни за пренасяне. Калъфите могат да бъдат изработени от винил или кожа и обикновено имат презрамки, дръжки и няколко заключващи се отделения.

Идеята е инструментът да се държи близо до китариста, а не да се хвърля в багажника на камиона. В джобовете му може да се съхранява всичко - от допълнителните въжета до котвите за лаптоп. Освен това те могат да се носят на гърба, за да бъдат ръцете свободни.

По наше мнение, тъй като се приспособява към тялото на музиканта, това е най-удобният начин за транспортиране на оборудване, когато става въпрос за кратки разстояния.

Ако китарата ви е снабдена с твърд калъф, този аксесоар може да бъде евтина допълнителна екстра. Той предпазва от дъжд и домашен прах, заема малко място и позволява да извадите съдържанието, без да се налага да го поставяте на пода.

Твърдите калъфи и калъфите са модели, които се предлагат с китари от висок клас по основателни причини. Най-важното е способността им да защитават оборудването, без да са прекалено тежки. Съществуват модели, изработени от формована пластмаса или дърво с текстилно покритие, които отлично предпазват оборудването от прах и удари. Възможно е при заклещване корпусът да пострада, но китарата ви да остане непокътната.

Ако нещо се обърка, калъфът може да се замени с друг, тъй като те са по-евтини от най-скъпите калъфи на пазара и са достатъчно леки, за да се носят на разумни разстояния.

Съществуват алтернативи на по-тежки калъфи, предназначени за групи, които пътуват на турнета, когато оборудването се пренася в задната част на камиона, а не от китариста. Те са по-обемисти и по-тежки.

Моделите, изработени от шперплат, винил и алуминий, са идеални за пътуване, но не са най-подходящият инструмент, когато музикантът се движи в един и същи град или за съхранение на китарата у дома.