китари

mejores-guitarras-clásicas

mejor-guitarra-clásica-300x200

Свиря на класическа китара от 12-годишна възраст, а синът ми също започва да свири сега, на 10 години. И, разбира се, и двамата свирим най-добре на класическа китара. Само че изборът на такъв може да бъде също толкова сложно изкуство, колкото и свиренето на най-изисканите и дори най-романтичните парчета. Дотолкова, че по пътя си може да изпитате немалко разочарования.

Знам това, защото направих няколко лоши избора, като например първата китара с твърде много лак, който притъпи естествения звук, другата с твърде висока стъпка и тази с ламинирани върхове с твърде малък обем.

 

Най-добрите класически китари

Коя е най-добрата класическа китара?

Трудно е да се отговори на този въпрос, тъй като има китари за всички вкусове и за всички китаристи. Има 8-струнни, 10 и дори 12-струнни или повече, те могат да бъдат и по-евтини и с перфектни материали за ученици на средно или начално ниво, но които са недостатъчни за момче, което ще специализира класическа китара в консерватория.

Можете също така да намерите един или два усилени идеален за свирене в църква или в местни заведения, други, които идват в пълен пакет с чанта за носене, тунер и дори капо и, разбира се, в 3/4 мащаб за най-малките.

В следващия сравнителен списък ще видим най-добрите на пазара.

Тук са най-добрите класически китари:

1. Класическа китара Ortega M58CS

Висока производителност

31xlSREe9BL

КУПИ СЕГА

Китара, на която може да се завижда, защото използва два вида дървесина , които ще накарат всеки китарист да се усмихне: топ от канадски смърч с интензивен блясък и голям обем, както и страни и гръб от палисандрово дърво за стабилност и мощ. Шията е средна, с размер 50 мм, която е доста удобна за свирене. В същото време се предлага с чанта за носене и струни с високо напрежение.

2. Класическа китара A 20 на Admira

За да подчертаете

31ONZpAB6KL

КУПИ СЕГА

За тези, които предпочитат по-тъмния, по-объл звук на кедровите върхове, тази отлична китара е една от най-препоръчваните . Той е с масивен кедров плот и страни и гръб от индийско палисандрово дърво. Шията е изработена от абанос, който е много удобен за пръстите и лесен за свирене, а шията е тип 'пета'. Високо качество по всички стандарти.

3. APC Instruments 10 KOA S CW класическа китара

Отлични характеристики

31m6Lnx+q1L

КУПИ СЕГА

Този модел се отличава с изрязаната си форма, която е доста популярна сред акустични и електроакустични китари и ще се хареса на всеки почитател на популярната музика. Той е много подходящ и за средно напреднали китаристи , защото има не 20, а 19 прагчета , както е традиционно. Страните и гърбът са изработени от орех и имат гланцово покритие благодарение на тънък слой лак.

4. Alhambra Classical Guitar 1 C

Изглежда и звучи страхотно

31LNKV9AgAL

КУПИ СЕГА

Този модел е страхотен за начинаещи, просто вземете табулатурата или нотния текст и започнете да свирите, за да се насладите на красивия звук на масивния кедров плот, страниците и гърба от сапели и грифа от палисандрово дърво, който му придава малко по-светъл цвят от абаносовия и е толкова приятен за окото. Тази студийна китара ще ви придружава в процеса на обучение.

5. Класическа китара Caballero 8 Manuel Rodríguez

Започваме с правилния крак

31VEGO9cl1L

КУПИ СЕГА

Китарите Manuel Rodríguez са специални заради испанската традиция и качеството на материалите. В този случай моделът Caballero 8 е с горна част от кедър, задна част и страни от махагон и красив на вид и още по-добър на усещане гриф от индийско палисандрово дърво. Дължината му е цели 650 мм и е сигурен избор за начинаещи в това изкуство.

 

Класическата китара

Въпреки че може да не изглежда така, началото на много хора в света на свиренето на китара често е свързано с класическата китара. И защо не? Това е инструмент, който може да бъде закупен на много достъпни цени и също така е много подходящ за начинаещи , тъй като използва найлонови струни, които са много по-меки от стоманените струни, които се предлагат с електрическите китари и акустичните китари . Проблемът е, че много от тези класически китари, които се предлагат на ниски цени, са с много ниско качество. Изработката на тези инструменти е толкова изтънчено и традиционно изкуство, че не всеки модел ще ви даде добри резултати.

Моята препоръка винаги ще бъде да отидете за добра марка , която прави висококачествени китари на добра цена и вие със сигурност ще се влюбите в този красив инструмент. Разбира се, ако вече планирате да свирите на професионално ниво, препоръчвам ви да помислите за лютиер, ръчно изработен.

Характеристики на дизайна

Един от въпросите, които много хора задават, е какво прави класическата китара да звучи по-силно от друга, като се има предвид, че не се използват микрофони или усилватели. Е, тук трябва да се върнем в Испания през 19-ти век, където лютиерът Антонио де Торес измисля дизайн, който му спечелва световно признание и до днес.

Торес разработва китара с по-широк резонатор, по-тънък плот и гениална вътрешна конструкция. Звуковият отвор е проектиран така, че да дава възможност за по-голямо количество звук, по-тънкият плот да вибрира повече и да произвежда повече звук и хармоници, които обогатяват всяка нота, а мостът е разположен точно по средата между звуковия отвор и края на плота.

Но освен това тайната се криеше зад върха. В тях Торес поставя тънки дървени пръти в геометричен дизайн от симетрични триъгълници, които осигуряват максимална звукова мощност и качество на звука. Днес могат да се намерят много видове варетаджес, но този остава един от най-популярните.

Тембър, техника и усещане

Класическата китара има мек, топъл тембър, който се дължи на найлоновите струни, които са по-меки от стоманените струни, използвани при електроакустичните и други китари. Но също така има чудесна динамична характеристика, която ви позволява да свирите от най-лекото пианисимо до най-гръмотевичното фортисимо.

Една от причините, поради които хората често започват да свирят на този тип китара, е нейната мекота. Това го прави идеален за деца , които тепърва започват или просто учат. Освен това те имат повече пространство между отделните струни, което им позволява да използват характерната си техника: свирене с нокти и с китара, поставена на единия крак и под ъгъл 45º, без ремъци. Тази техника му позволява да бъде изключително богат и гъвкав инструмент в музикално отношение, тъй като позволява да свири мелодии и акомпанименти едновременно, с различна динамика и много други.

Всъщност височината на звука може да варира и в зависимост от областта, в която свирите с дясната ръка. Ако свирите близо до устата, тя ще има по-кръгъл цвят, а ако свирите близо до моста , ще звучи по-ярко.

Нейни части и терминология

Тъй като класическата китара е толкова богата и разнообразна, е добре да разберете важните термини, преди да закупите такава китара. Така ще можете да направите по-информирана покупка.

Върхове от шперплат

Това е най-нискокачественият тип върхове и се среща при най-евтините китари и тези студийни в долния край на диапазона. Те се състоят от три тънки слоя дървесина, като първият е с относително добро качество , а другите два са с по-ниско качество .

Масивни върхове

Масивният връх се използва в най-добрите ученически китари, концертни китари и дори фламенко китари . Те се изработват от един слой кедър или бор, като се използват две абсолютно еднакви страни, които се съединяват в средата, като съединението преминава през цялата среда на китарата. Те са по-гъвкави, реагират по-добре на вибрациите на струните и поради това имат по-добър резонанс и обем.

Любопитен факт е, че при фламенко китарите се срещат върхове с pickguard. Това е пластмасов лист, който се поставя върху плота и се използва за удряне с нокти по време на свирене, за да се получи ефектът на почукване в музиката фламенко . Това е доста сложна техника, но не е непосилна за овладяване. Погледнете само виртуоза Пако де Лусия.

Страни и гръб

Страните на китарата са страните на китарата, където са извити, а гърбът е гърбът. Те могат да бъдат ламинирани или масивни и не оказват голямо влияние върху звука. Дори най-добрите класически китари за възрастни имат ламинирани страни и гърбове.

Дължина на струната

Това е дължината между двата капода и е частта от струната, която вибрира по време на свирене. Обикновено тя е 650 мм, въпреки че се произвеждат и китари за деца и за играчи с малки ръце, които могат да имат дължина около 640 мм.

Капо или капо

Това са частите на китарата, върху които се опират струните на китарата. Единият е разположен на моста , а другият - точно преди главата или главата . Най-добрите китари имат седла от кост, докато китарите от по-нисък клас са с пластмасови седла.

Прагът

Прагът , шията или гърбът е частта от китарата, където са разположени праговете и върху която действа лявата ръка или дясната ръка в случай на леворъки китари . Предлагат се от различни видове дървесина , но най-добрите са изработени от абанос.

Колчетата за настройка

Те могат да бъдат от много прости системи, които лесно губят настройката си , до много гладки и висококачествени колчета за настройка, които са много по-точни и лесни за настройване. Най-важното е тяхната точност и издръжливост.

Каква музика искате да свирите?

Закупуването на добра класическа китара не е само въпрос на дървесина и щифтове за настройка. Необходимо е също така да познавате вкусовете на човека, който ще я играе, защото в противен случай тя може да се превърне от релаксиращо и изпълнено с изненади преживяване в постоянно страдание. Ако искате да свирите популярна музика на китара, като хоби или просто лесни работи, тогава не е необходимо да намирате най-доброто качество, а такова, което е удобно и привлекателно.

От друга страна, ако възнамерявате да учите музика и да станете професионален китарист , най-добре е да изберете завършен модел с фина конструкция и висококачествени материали.

Преди да изберете класическа китара

Ето някои други препоръки и съвети, за да намерите най-добрата класическа китара за вас:

Не се предоверявайте на външния вид

Има китари, които изглеждат много лъскави и лъскави и които могат да ви заблудят, че са най-добрите. Става дума за дебели слоеве политура и лак, които се използват за прикриване на детайли и несъвършенства в конструкцията. Тъй като са толкова дебели, те прикриват звука и влошават качеството на инструмента.

За действието

Действието се отнася до разстоянието между грифа и струните, което може да улесни или затрудни работата на лявата ръка. Високата степен на действие затруднява свиренето и изисква повече усилия, докато ниската степен на действие е по-удобна и по-малко уморителна. Важно е да го поставите на подходящо и удобно за ръцете ви място. Тесният врат също може да помогне за комфорта.

Ръчна работа

Изяществото на една китара може да се види в много детайли. Финишът на дървото, съединенията между страните и горната част, така наречените филетки, чистотата на грифовете и дори вътрешните части.

Внимавайте с температурата и влажността

Никога не забравяйте, че става дума за инструмент, изработен от дърво, така че влажността и температурата играят важна роля за неговата издръжливост, качество и звук. Струва си също така да използвате калъф с хигрометър и добър овлажнител за китара, ако е необходимо. Не забравяйте, че с течение на времето дървото на добре поддържаната китара се втвърдява и подобрява качествата си.