Компаси

Brújula

Страхувате ли се да отидете на екскурзия на непознато място от страх да не се изгубите? С покупката на най-добрия компас това няма да се случи. Няма да се колебаете, когато тръгнете да изследвате. Ако решите да експериментирате по нови пътища, първото нещо, което трябва да вземете със себе си, е компас, затова ще трябва да знаете кои са най-добрите на пазара и кои можете да придобиете на най-добрата цена.

Най-добрите компаси

Кой е най-добрият компас?

Преди да се впуснете в приключение, трябва да се уверите, че разполагате с правилните инструменти и да избегнете бедствия, за които да съжалявате, затова трябва да разберете за най-добрия компас, който да ви насочи в правилната посока.

Тук са най-добрите компаси:

1. военен компас BNISE HYX-2101A

416EUheitoL

КУПИ СЕГА

Специално за туристически походи това устройство ще ви помогне в дъждовно време, защото е водоустойчиво, то е идеално за нощни случаи, с оглед на дизайна за нощно виждане, има дисплей, излъчващ светлина, който улеснява ясното нощно виждане; с цел в прозореца за наблюдение; референтната таблица може да оцени обхвата.

Това е многофункционален компас, подходящ за почти всички видове дейности на открито, разполагащ с 360° скала, въртящ се циферблат и ниво на балона.

2. професионален водоустойчив военен компас Proster TL150-ES

51s1tQ8UyWL

КУПИ СЕГА

Ако трябва да се ориентирате в по-екстремни ситуации, тогава трябва да знаете какво предлага този модел. С оптичния прицел можете да четете данните директно, а ако се нуждаете от по-голяма прецизност, можете да използвате вертикалната линия на оптичния прицел, което ще намали всички грешки.

Няма да можете да го загубите през нощта, защото има флуоресцентен дизайн и стрелката свети. Той изпълнява и функцията на клинометър , като ви позволява да измервате височината и следите. Водоустойчив и с висока издръжливост, този компас е идеален за оцеляване и геолози.

3. високопрецизен компас Ueasy SOGEK1

5132oamCtjL

КУПИ СЕГА

С военен камуфлаж и прецизност на функциите си, този компас може да се използва в различни области на експертизата.

Той е водоустойчив, така че може да се използва под вода, а освен това има светещ дисплей, което го прави удобен за гледане през нощта.

Той има различен стил от традиционния военен компас и има функции като стрелка на северния полюс, плаващ циферблат на компаса с 360° скала, и други от голяма полза за купувача.

4. Suunto Clipper L/B Nh Compass Micro Compass

41KejH-ZAsL

КУПИ СЕГА

Този компас е практичен и удобен . Може да го носите навсякъде, където предпочитате, тъй като има щипка, която може да се закачи на раницата, колана и т.н. Може да се види лесно и през нощта, тъй като има флуоресцентна маркировка.

5. Компас за ориентация

51Y-7EKYyWL

КУПИ СЕГА

Този тип компас е лесен за използване. Той може да се използва като помощно средство при практикуването на дадена дейност, например разходка в планината, през всеки уикенд, когато решите да направите нещо различно.

Той е лек, има компактен размер и е снабден с магнитна игла. Имате възможност да излизате с този инструмент и през нощта, тъй като той включва светещи стрелки за посоката на движение.

 

Какво представлява компасът?

Когато имате нужда от ориентация, първото нещо, което търсите, е компас, това е основната му функция. Китайските компаси са изобретени от китайците и сочат юг, а европейските компаси сочат север.

Компасът е инструмент, състоящ се от кутия, в която намагнетизирана игла се върти около ос и сочи към магнитния север, който се използва за определяне на посоките на земната повърхност.

Процес на производство на компас

Иглата на магнитния компас трябва да бъде изработена от метално вещество, което може да се намагнетизира за продължителен период от време. Най-често използваният материал е стоманата. Към стоманата често се добавят и други вещества, например кобалт, за да се получат сплави, които могат да се магнетизират за много дълъг период от време.

Как се изработва иглата

За изработването на иглата се използват желязо, кокс и варовик, които се нагряват в пещ при висока температура. Коксът отделя топлина и желязото се топи.

За да се отстранят примесите и по-голямата част от въглерода, в разтопеното желязо се влива кислород. Тя се излива в калъпи и се оставя да изстине, за да се превърне в слитъци, всеки от които тежи хиляди килограми. След това плочите се оформят, режат и струговат, за да се получи иглата.

Създаване на корпуса

Използва се полиметилметакрилат, една от пластмасите, използвани за производството на акрил. Корпусът на компаса се нагрява и оформя чрез процес, известен като шприцване. Формата се оставя да изстине, отваря се и твърдата пластмаса се отстранява. Той се изпраща на производителя на компаса и се съхранява до момента на нуждата.

Окончателно сглобяване на компаса

Някои пластмасови компоненти преминават през принтери, които ги щамповат с маркировки, като например лого на компанията, или с мащаби за използване с карти. Една от най-важните части е тази, която държи иглата. Иглата се държи върху опора, която ѝ позволява да се движи свободно. Евтините компаси могат да имат стоманена опора, но най-добрите са тези, които са устойчиви на износване.

Скобите се потапят в течност, която служи като амортисьор, което кара иглата да почива, когато е нарушена, което е от ключово значение за точността. След като това стане, тя се запечатва с припой, за да не се наруши магнетизмът на иглата. Сглобяването на компаса продължава, като запечатаният флакон се поставя с преса върху основната плоча.

Компасите са опаковани с пълна защита срещу кражба и повреда.

Контрол на качеството

Не всичко е перфектно, но това, което не е, винаги се коригира при контрола на качеството на производството на компаси. Често срещаните несъвършенства включват грешки в печата и мехурчета в течността. Най-важната част на компаса, магнитната игла , е много малко вероятно да бъде повредена. Малкото случаи, в които иглата не функционира правилно, обикновено се дължат на това, че потребителят е изложил иглата на силно магнитно или електрическо поле.

Най-важната част от контрола на качеството на магнитния компас е отговорността на потребителя да се научи да използва компаса правилно.

 

Как работи компасът?

Компасът показва север, защото всички магнити имат два полюса - северен и южен, и северният полюс на един магнит се привлича от южния полюс на друг магнит. Земята е магнит, а Земята може да взаимодейства с други магнити, така че северният край на магнита на компаса се изравнява с магнитното поле на Земята.

Компасите не винаги сочат точно на север. Това е така, защото магнитният северен полюс на Земята не е същият като истинския северен, или географския северен полюс на Земята. Северният магнитен полюс е на около 1000 километра южно от истинския север, например в Канада.

Не е лесно да се разбере как работи компасът, затова е необходимо навигаторите да знаят, че Северният магнитен полюс не е неподвижна точка. С промяната на магнитното поле на Земята северният магнитен полюс се премества.

С помощта на таблици за деклинация или местни калибрирания ползвателите на компаса могат да компенсират тези разлики и да се насочат в правилната посока.

Научете как да изберете най-добрия компас

Умението да се ориентирате с компас е изключително важно умение, което буквално може да спаси живота ви. Компасът може да изпълнява и други полезни задачи, като например да ви показва къде се намирате, какво има около вас и как най-добре да стигнете до желаното място. Предлагаме ви 4-те основни характеристики, за да знаете кой да изберете:

Корекция на деклинацията: Специалният компас за туристи и други ползватели на пътеки трябва да има най-добрата настройка на деклинацията.

Огледало за наблюдение: Изберете модел с настройка на деклинацията и огледало за наблюдение, ако планирате да пътувате извън маршрута или искате по-точна навигация.

Клинометър: При алпинизъм и ски туризъм компасът с клинометър може да помогне да се проучи дали ще има опасност от лавини. Функцията на клинометъра е много полезна за полевите учени и специалистите по търсене.

Глобална игла: Ако пътувате по света или просто отивате на пътешествие, което ви отвежда на юг от екватора, вземете модел с глобална игла.

Задължителни неща

Магнетизирана игла: Обикновено червеният край на въртящата се игла на компаса сочи към магнитния полюс. Повечето игли плуват в демпфираща течност, която помага за стабилизиране на движението им. Течността не замръзва, но понякога образува мехурчета, които обикновено не влияят на движението на иглата.

Въртящ се безел : Този пръстен, маркиран със степени от 0° до 360°, обгражда външния ръб на корпуса на иглата. Колкото по-малък е обхватът на градусите, толкова по-лесно е да се навигира точно.

Основа: Основата е плоска и прозрачна и има разнообразни навигационни обозначения, включително линийка за измерване на разстояния по картата.

Ориентация на стрелките и линиите: Маркировките вътре в корпуса на иглата и върху основната плоча се използват за различни основни навигационни задачи.

Други важни аспекти

Лупа: Някои компаси имат увеличително стъкло на основната плоча; то е удобно за разчитане на детайли от картата.

Луминесцентни индикатори: Ако тръгвате преди изгрев слънце или се връщате през нощта, можете да разчитате на фосфоресциращата функция.

Пазете се от аксесоари и цифрови компаси: Компасите, които служат като аксесоари, не са сериозни навигационни инструменти. Дори компасът в многофункционален часовник не може да замени иглата на компаса в стила на плочата.

 

Разширени функции

Деклинация : Това е разликата в градуси между истинския север и магнитния север. Тя варира в зависимост от мястото, където се намирате, важно е деклинацията да може да се регулира, защото я настройвате и забравяте, докато не пътувате в нов регион.

Огледало за наблюдение: Помага за по-точното прицелване и функционира като аварийно сигнално устройство.

Клинометър: Позволява измерване на вертикалния ъгъл (наклона) на склона; полезен за оценка на лавинни опасности и височини на обекти.

Глобален компас: Компенсира промените в магнитното поле и позволява на компаса да работи безпроблемно и точно по целия свят. В противен случай компасът е предназначен за Северна или Южна Америка.

Съвети за употреба

Черните метали могат да повредят показанията на компаса : Използвайте компаса далеч от автомобила си или метални предмети. Дори нивата на желязо в лавово поле могат да окажат влияние. Електрическите полета могат да елиминират точността на компаса .

Не съхранявайте компаса в близост до магнит или електрическо поле : С течение на времето излагането на въздействието може да доведе до размагнитване на иглата. Не го поставяйте в джоба си до мобилния си телефон.

Аналогов и цифров компас

Цифровите компаси са снабдени с допълнителни звънци и свирки и са често срещана характеристика на туристическите часовници. Но ще трябва да проверите дали тя е подходяща за вашите нужди.

Цифровите компаси се захранват от батерия. Трябва да сте готови да сменяте или зареждате батериите. Това може да ви остави без инструмент за навигация точно когато имате най-голяма нужда от него.

От друга страна, аналоговите устройства нямат външно захранване. Можете да съхранявате аналогов компас в продължение на години и той ще продължи да работи. С аналоговия компас , имате предимството да не се притеснявате, че той ще се изтощи, когато сте в затруднено положение.