Комплекти за първа помощ

svg%3E

Когато става въпрос за здраве, е добре да имате най-добрата аптечка - незаменим комплект с всичко необходимо за оказване на първа помощ при инциденти, на които обикновено сте изложени у дома, в колата, на работа, в училище, във фитнеса и др.

Подобно на пожарогасителите, комплектите за първа помощ често се пренебрегват от много хора и те си спомнят, че се нуждаят от тях, едва когато се сблъскат със злополука и не разполагат с необходимите материали, за да помогнат, докато пристигне линейката.

Най-добри комплекти за първа помощ

Какъв е най-добрият комплект за първа помощ?

Това са най-запазените здравни комплекти днес, пълни с 90, 100 и до 120 разнообразни продукта, които предлагат помощ на всеки, който се нуждае от нея. Всички включват чанта за носене, но размерът, гъвкавостта и съдържанието в нея се различават.

Убедени сме обаче, че това са най-пълните продукти, които можете да намерите, а също така и с добри цени, поради което те са най-добрите варианти, когато става въпрос за инвестиране в комплект за първа помощ.

Ето от най-добрите комплекти за първа помощ:

1. комплект за първа помощ Body Source

svg%3E

КУПИ СЕГА

Това е практична зелена найлонова чанта с размери 25 x 20 x 15 cm, която съдържа 90 основни елемента за оказване на първа помощ на пациента.

Тя е идеална за съхранение вкъщи, в офиса или да я вземете със себе си по време на пътуване. Вътрешността на чантата е разделена на отделения с различна големина, някои затворени с капаци, а други с прозрачна пластмаса, която ви позволява да видите продукта вътре.

Комплектът включва, наред с другото, лепенки, лед, стерилен разтвор за очи, пинсети, ножици, държачи за ленти, като цялото съдържание на комплекта отговаря на изискванията за здраве и безопасност съгласно европейските директиви.

2. комплект за първа помощ Sans

svg%3E

КУПИ СЕГА

Това е най-пълният комплект от нашите предложения, състоящ се от 120 елемента, включително цифров термометър, изотермично одеяло, физиологичен разтвор, алкохол, превръзки и други основни продукти за първа помощ.

В този случай калъфът е по-компактен, разделен на 12 вътрешни отделения, изработен от водоустойчив плат и се предлага в червено или черно. Освен това ципът е здрав и има дръжка за лесно съхранение.

Най-препоръчителен за пътуване, къмпинг или като групов здравен комплект за спортисти.

Срокът на годност на включените материали е дълъг, а термометърът има двегодишна гаранция, така че този комплект е дълготраен и със сигурност ще го използвате точно когато ви е необходим.

3. MediSpor

svg%3E

КУПИ СЕГА

Най-добрата част от комплекта е полутвърдият калъф, който се предлага в червено, зелено или синьо и е обозначен с бял кръст, за да го различавате, където и да се намирате.

Тя се състои от 100 части с уникални артикули, които ще намерите само в нея, като например ланцети, маски за RPC или одеяла за спешна помощ.

Ще харесате подредбата на продуктите вътре, които са подредени и са на една ръка разстояние, така че няма да ви отнеме много време да намерите това, което ви трябва.

Калъфът е толкова компактен, че се препоръчва за пренасяне в колата, на лодки или по време на всякакви дейности на открито.

Освен всичко останало, покупката включва книжка с основни съвети за първа помощ, разбираеми дори за най-неопитните.

4. Комплект за първа помощ OXA

svg%3E

КУПИ СЕГА

Този комплект е подготвен с всичко необходимо за лечение на порязвания, удари, наранявания и други, което го прави най-подходящ за спортни групи, но също така работи у дома, в офиса, в училищата или навсякъде, където има рискови ситуации.

Здравното оборудване е сертифицирано от FDA и OXA предлага по-добра гаранция от други подобни комплекти.

Чантата е с размери 21,5 x 17 x 6 cm, а когато се отвори, има две големи отделения и други малки отделения, за да се поддържа ред. Освен това е лек, здрав и достатъчно компактен, за да го носите в отделението за ръкавици.

И като бонус, комплектът ще ви предостави QC код, който ще ви даде достъп до електронна книга с най-практичните съвети за първа помощ.

5. комплект за първа помощ Body Source 90 елемента

svg%3E

КУПИ СЕГА

Един от най-икономичните с 90 качествени елемента, които ще ви дадат спокойствие, че ги имате.

Чантата е малка и никога няма да я сбъркате с друг калъф, тъй като е обозначена с червен кръст.

Комплектът за първа помощ е пълен и въпреки че е компактен, вътре в него има всичко необходимо за оказване на първа помощ при падане и удар.

В него има и малки пространства, в които можете да поставите често необходими лекарства като болкоуспокояващи, противовъзпалителни, противоалергични или други, които може да са ви необходими.

Защо трябва да имам аптечка за първа помощ?

Обикновено хората са подготвени с някои основни лекарства и

svg%3E

най-много няколко превръзки в отделението за ръкавици на автомобила си, но това може да не е достатъчно за лечение на наранявания,

овладяване на загубата на кръв или предотвратяване на инфекции; за разлика от наличието на комплект, който е подготвен с елементи за участие и отстраняване на ситуации като тези, споменати по-горе.

Въпреки това някои хора, които вече имат комплект, може да смятат, че техният комплект не е

пълен и че от опита си да помагат на други хора смятат, че се нуждаят от още продукти, както и от добавяне на някои лекарства, за да се чувстват наистина подготвени.

Поддържане на аптечката

Въпреки че със сигурност е проста задача, поддържането на аптечка е постоянна задача, особено ако аптечката не е елемент, който използвате често. Ако го използвате често, смяната и поддръжката ще се извършват по-редовно, като се подменя това, което е свършило. Ето обаче няколко съвета как да го направите:

Поддържайте го оборудван

Първото нещо, което трябва да имате предвид, е, че трябва да проверявате съдържанието на лекарствата поне веднъж на три месеца, особено ако става въпрос за шкафче за лекарства, което е предназначено за съхранение у дома. Не искате да се сблъскате с треска, алергична реакция или друг лек спешен случай, само за да откриете, че срокът на годност на лекарството е изтекъл!

Също така в този момент е уместно да ви напомня, че след изтичане на срока на годност някои лекарства губят ефикасността си, някои просто не действат, а някои, което е най-лошото, могат да бъдат токсични, така че това е много важна подробност, на която трябва да обърнете специално внимание.

На второ място, аптечката не е просто куфарче или чанта с няколко лекарства, тя трябва да бъде правилно оборудвана не само с лекарства, но и с минимално оборудване, което ще ви помогне да се справите с всяка трудност.

Какво трябва да носите със себе си

Има три групи предмети, които трябва да бъдат включени в комплекта за първа помощ. Първата група се отнася до лечебния материал.Представете си, че правите нещо толкова просто като нарязване на зеленчуци, за да приготвите яхния, която да сложите на агнешкото, когато 5 секунди разсейване се превръщат в огромна кървяща рана на един от пръстите ви.

Когато отидете до аптечката за първа помощ, ще намерите превръзки, марли, лепенки, лепенки, лепенки, ръкавици, сапун, лепила и дори конци, като под това разбирам лечебен материал, който задължително трябва да бъде придружен от разтвор за почистване на рани, алкохол, физиологичен разтвор или антисептик. Ако аптечката ви за първа помощ не е оборудвана с тях, няма да можете да направите почти нищо при спешен случай.

Следващата група е свързана с аксесоарите, може да имате метри тиксо, но няма да сте толкова ефективни, ако в този комплект няма нищо, което да ги раздели на парчета, които да поставите върху раната, така че пинсети, ножици, термометър, капкомери, игла, шев, инхалатори и дори бебешки аксесоари като биберони и залъгалки са абсолютно необходими в домашния комплект, ако той е такъв за къмпинг, джобен нож също ще бъде полезен.

Така стигаме до третата група от интерес, която, разбира се, е свързана с лекарствата. Тук трябва да ви напомня, че с аптечката няма да извършвате операции на отворено сърце, но тя ще ви служи за стабилизиране в спешни случаи, докато отидете до спешното отделение при лекаря, или за ситуации, които не изискват специализирана медицинска помощ.

В тази връзка трябва да помислите за лекарства за алергии, широкоспектърни антибиотици, антихистамини, аналгетици, антипиретици, ампули или противоотрова за ухапване от змия, мехлеми за изгаряния, продукти за ухапване от насекоми и лекарства, които се предписват на членове на семейството, страдащи от хронични заболявания, като високо кръвно налягане или диабет, и др. Всички те с техните педиатрични версии, ако е необходимо.

С аптечка за първа помощ, оборудвана с всеки от тези елементи, ще сте сигурни, че разполагате с правилните инструменти за действие в спешна ситуация.

Подробности за съхранението

Друг интересен въпрос, когато говорим за поддръжката на аптечката, е как да съхраним лекарствата и оборудването в нея. По принцип редът е предпоставка по две причини: първата е лесното търсене, а втората - асептиката.

Няма да се справите с аптечка, пълна с лекарства, които не са правилно съхранени или идентифицирани, не трябва да забравяте, че по принцип лекарствата често са чувствителни към светлина или температура, така че ако искате те да действат правилно, трябва да спазвате всички тези правила.

Следователно лекарствата трябва да бъдат в собствените си кутии, със съответните листовки, съхранявани грижливо в отделения, както и принадлежностите, които трябва да бъдат поставени в съответните кутии, няма да направите нищо например със счупен термометър, защото е лошо съхраняван, напротив, подобно нещо може да означава истинско нещастие в аптечката.

Бутилките с лекарства, сиропи и разтвори трябва да се поставят правилно на място, където няма риск да бъдат преобърнати и където не са изложени на пряка слънчева светлина или на високи температури, които могат да ги повредят или да намалят действието им.

Много е важно да се разбере, че шкафовете за лекарства не са място, където се поставят лекарства с изтичащ срок на годност или с малко остатъци от съдържанието им; напротив, шкафът за лекарства трябва да бъде оборудван с най-новото и най-пълното оборудване, когато става въпрос за лекарства. Разбираемо е, че не всички лекарства ще бъдат нови и неотваряни, но е важно да сте добре снабдени с тях.

Други неща, които трябва да имате предвид

Въпреки че можете да съставите напълно оборудвана аптечка за първа помощ както за дома, така и за пътуване, има и други неща, които, ако е възможно, би било добре да включите в аптечката си:

 • Наръчник с инструкции, в който по прост начин и за предпочитане с рисунки се посочват основните процедури за действие в определени случаи: измерване на кръвното налягане, проверка на жизнените показатели, лечение на общи рани.
 • Наръчник, в който се посочват, също с помощта на чертежи, спешни маневри: рани, отравяния, задушаване, ухапвания и др.
 • Листове.
 • Дигитален апарат за измерване на кръвното налягане.
 • Крем с хидрокортизон (1%)
 • Маска за кардиопулмонална ресусцитация.
 • Справочник с телефонни номера на здравни центрове, клиники, болници и служби за бърза помощ.
 • Малък дневник със здравна информация за членовете на семейството: кръвна група, алергии, съществуващи хронични заболявания и др.
 • Продукти за женска хигиена.
 • Термично одеяло.
 • Спринцовка за еднократна употреба.
 • Маски за еднократна употреба.

Ползи от наличието на аптечка в дома ви

Можете да получите доста добра представа за многото ползи, които ще ви донесе наличието на правилно оборудвана аптечка в дома ви.

Място, където можете да разполагате с подходящи консумативи и лекарства, за да се справите с хипотетична спешна ситуация, винаги ще бъде от полза, дори ако става дума за обикновена и лесна за овладяване спешна ситуация.

Представете си за няколко секунди, че най-малкото ви дете е с висока температура: то плаче и е уморено, средата на зимата е и вали толкова силен сняг, че никоя медицинска служба не може да стигне до дома в следващите три часа или повече - не е ли просто спасение да имате оборудвана аптечка за първа помощ? Ще можете да го лекувате, да му измерите температурата и да му дадете нещо, докато пристигнат подходящите грижи.

Представете си за момент подобен сценарий, но съпругът ви пада в банята и си наранява китката - случвало ли ви се е да сте в една стая повече от 20 минути с човек, който се оплаква от болка, без да можете да му помогнете? Имам и това е ужасно, така че в такива случаи аптечката е просто голяма помощ.

За да обясним по-подробно, ето какви са ползите от наличието на аптечка в дома:

Да се окаже необходимата помощ, преди да пристигне медицинската помощ

Въпреки че обикновено това, което се съдържа в комплекта за първа помощ, няма да излекува напълно пострадалото лице, то ще допринесе за стабилизиране или поне за поддържане на възможно най-оптимално здравословно състояние на болния или ранения, докато пристигне парамедикът или специализираният екип, който ще бъде натоварен да го обслужи и да го отведе в спешното отделение, ако е необходимо.

Като се има предвид това качество, много хора са успели да се възстановят много добре, да не се влошат или дори да спасят живота си благодарение на предишно стабилизиране с помощта на инструментите, които са налични в комплекта за първа помощ, така че наличието на такъв вкъщи винаги ще бъде голямо предимство, за да посрещнете всяка неочаквана здравна ситуация с необходимите инструменти.

За тази цел е необходимо аптечката за първа помощ да бъде в най-добро състояние, с всичко необходимо, напълно оборудвана и с лекарства, които все още са в сила и които могат да бъдат от голяма полза за лечение на наранявания или възникнали заболявания.

Намаляване на инфекциите

Ако има нещо, което може да бъде наистина пагубно за ранен, болен или пострадал човек, това е развитието на инфекциозно състояние в организма, което може допълнително да усложни нараняването, раната или заболяванията , които го сполетяват.

Например в случай на открити рани грижата с аптечката може да ви помогне изключително много, за да намалите тежестта на раната, тъй като прилагането на правилното лекарство в подходящия момент, измиването и превързването на раната по правилния начин, преди да отидете в спешното отделение или докато чакате лекарят да дойде вкъщи, за да ви лекува, може да ви спести много главоболия и дори да намали времето за възстановяване.

Нещо подобно се случва, когато човек е засегнат от инфекция от друг характер, например тонзилит, ако сте на място, където се чувствате наистина зле, но, използвайки горния пример, нямате възможност да отидете на лекар за не по-малко от 6 часа или повече, антибиотикът, който държите в аптечката си, може да бъде истинско спасение за болния.

Спасяване на човешки живот

Може да звучи банално, но това е основната и най-важна причина, поради която е не само необходимо, но и много полезно да имате аптечка у дома. Навременната първична медицинска помощ може просто да означава разликата между живота и смъртта.

Въпреки че съдържанието на комплектите за първа помощ обикновено се използва за справяне с обикновени спешни случаи, в екстремна ситуация те са изключително полезни. Представете си за момент, че някое от децата ви или съпругът ви е ял нещо и несъзнателно някоя от съставките в храната предизвиква алергична реакция. В случай на подуване или епизод на разширяване на глотиса компонентите на комплекта за първа помощ могат бързо да овладеят ситуацията, която, ако на лекаря му отнеме време да се прибере у дома, лесно може да се превърне в трагедия.

Добре заредената аптечка може да ви избави от неприятностите, докато пристигне медицинска помощ.

Съкращаване на времето за възстановяване

Бързото реагиране на спешния случай и търсенето на първично решение на заболяването, раната или нараняването също така съкращава времето за възстановяване, тъй като тази първоначална грижа ще ви послужи за стабилизиране, докато получите най-подходящото медицинско лечение.

Предотвратяване на превръщането на сериозно нараняване в хроничен проблем.

В случай, че например сте наранили глезена, китката или пръстите си, не е същото като да можете да направите някаква превръзка или шина, за да обездвижите мястото на нараняването, като използвате съдържанието на комплекта за първа помощ, както е в момента, ако не полагате никакви грижи и отидете в спешното отделение с подуто нараняване и без никаква превръзка или опора, тези натъртвания или навяхвания несъмнено ще се лекуват по-дълго от тези, които са перфектно превързани и за които е положена предварителна грижа.

Предотвратяване на прекомерната загуба на кръв

Ако има нещо, което причинява стрес и отчаяние по време на рана, това е прекомерната загуба на кръв, особено ако я получите на място, където кръвта тече в по-големи количества, като например главата, във всеки случай, вниманието с аптечка за спиране на кървенето винаги ще бъде оценено от лекаря, който отговаря за обслужването ви в спешното отделение.

Този сценарий може да ви бъде от полза по няколко причини, като първата е, че в комплекта за първа помощ може да има необходимите инструменти за спиране на кървенето и осигуряване на съсирването му, преди да пристигне медицинска помощ.

Другата причина, може би най-важната, е, че като спрете кървенето, особено в случаите на дълбоки порязвания, ще избегнете сериозен проблем, тъй като загубата на кръв може да представлява риск за здравето на пострадалото лице.

Медицински консумативи за спешна помощ в дома

Мисля, че всички горепосочени сценарии ви дават ясна представа колко абсолютно необходимо е да имате един от тези консумативи за спешна помощ у дома.

Въпреки че домът обикновено е синоним на спокойствие и сигурност, никога не е изключено в него да възникне извънредна ситуация, която да застраши здравето или дори живота ви и този на членовете на вашето семейство.

Всъщност много неща, които се смятат за ежедневни, могат да бъдат истинска опасност, ако излязат извън контрол или се направят неправилно: химикалите, които се сблъскват при миене на съдове, могат да ви отровят, например, парче месо може да причини наранявания, а лошо поставен съд с вряща вода може да причини сериозни наранявания, когато падне, същото се случва и при падане в банята или ако се заплетете в градинския маркуч, докато поливате растенията, изтичане на газ, всичко на заден план е потенциална опасност. Така че наличието на аптечка за първа помощ винаги е от съществено значение.

Тя ви дава възможност да оказвате помощ в спешни ситуации

Голямото предимство на аптечките е, че те не са предназначени само за вас или за вашата къща, например в моя квартал, в съседство с моята къща живее Мартита, една много симпатична баба, която живее в моя квартал, една много мила баба, която от понеделник до петък е сама, а през уикендите я посещават десетки внуци.През един от тези уикенди Серхио, най-малкият, си изкълчва глезена, когато иска да се качи на едно дърво, и с бърза превръзка се възстановява по-бързо след съответното лечение в спешното отделение.

Прав е онзи, който винаги казва, че най-близкият роднина е съседът, защото той може да ти помогне, когато наоколо няма никой друг. Оттогава насам Мартита ме глези с торти, а аз се занимавам повече с това да се уверя, че тя е добре през седмицата.

Какво е значението на аптечката за първа помощ, когато пътувате?

Наличието на аптечка за първа помощ е от съществено значение у дома или по всяко време, но е особено важно при пътуване, тъй като може да бъде разликата между живота и смъртта, особено ако пътуванията ви са на къмпинг в негостоприемни и слабо населени места, защото може да ви помогне да овладеете потенциална опасна ситуация, докато се свържете със службата за спешна помощ, която ще отиде на място, за да ви окаже необходимата помощ.

Да се снабдиш с аптечка и да я използваш по време на пътуване означава не само да се погрижиш за здравето си и да се предпазиш, но и да се погрижиш за тези, които те придружават по време на пътуването. По време на пътуване сте изправени пред много опасности, за които не подозирате: механична повреда, която води до катастрофа, падане, ухапване от змийско насекомо, хранително отравяне, треска, вирус или внезапно простудно заболяване, така че трябва да направите всичко възможно да имате под ръка инструменти, които да ви помогнат да се справите с тези ситуации.

Има много фактори, които гарантират много ползи от това да носите със себе си аптечка за първа помощ при пътуване:

 • Ще лекувате нараняванията правилно, като по този начин ще намалите риска от усложнения.
 • Леките наранявания изискват първична помощ. Комплектът за първа помощ гарантира това. Колко често едно обикновено ухапване от насекомо, когато сте далеч от дома, се превръща в сериозен проблем, защото за него не е била положена навременна грижа?
 • Освен това ще можете да лекувате вирусни заболявания или наранявания, които възникват на място, докато чакате медицинска помощ. Антибиотикът, мехлемът, алкохолът, ледът, бинтовете, термометърът, водата и марлята могат да бъдат много полезни, тъй като ще ви помогнат да разберете как се чувствате, да се хидратирате, ако е необходимо, да намалите температурата и да излекувате и превържете множество наранявания.

Как да използваме аптечка

За да използвате правилно аптечката, трябва да знаете как да използвате правилно лекарствата, инструментите и приспособленията, които се намират в нея, затова винаги е препоръчително да поставяте лекарствата в оригиналната им кутия заедно с листовките, за да имате по-ясна представа как да ги използвате.

Освен това съществува и въпросът за сроковете на годност на лекарствата, поради което е толкова важно да ги проверявате често.

Друг елемент, който трябва да се има предвид в тези случаи, определено е асептиката. Представете си, че вие самите трябва да използвате аптечката за оказване на първа помощ при нараняване на друг човек - мръсните ви ръце например могат да влошат нещата много повече, така че ръкавиците, маските и антисептиците винаги са много полезни при оказване на първична помощ на нуждаещия се. Трябва да разполагате с бариерни устройства, които няма да заразят пострадалия и в същото време ще ви предпазят от телесните му течности.

Добре е също така да разполагате с наръчник или инструкция за използване на комплекта за първа помощ, а още по-добра идея е да обучите един или повече от членовете на семейството си да използват това устройство, така че в спешна ситуация, когато пострадалият е този, който знае, друг член на групата, екипа или семейството да може да се намеси и да окаже основна спешна помощ, докато медицинската помощ е на път.

Често задавани въпроси относно правилното използване на аптечките

Тъй като не всеки е лекар, медицинска сестра, парамедик или скаут, много често някои хора имат много съмнения, когато става въпрос за това дали трябва да имат или да бъдат задължени да използват аптечка.

Повечето от съмненията са насочени към въпроси за това как да се използва при спешни случаи. Ето кратко обобщение на най-често задаваните въпроси в тези случаи и най-добрите отговори във всеки случай:

Кой има нужда от аптечка?

Може да ви се струва глупав въпрос, но е факт, че хората го задават по-често, отколкото си мислите. Простият отговор на този въпрос е, че от съображения за сигурност всеки трябва да разполага с аптечка за първа помощ, тъй като извънредни ситуации могат да възникнат по всяко време и на всяко място.

Вярно е, че ако пътувате, например, сте изложени на по-голям риск, но ако имате готов комплект за първа помощ за пътуване, у дома или в офиса, можете да се чувствате по-сигурни.

Кой комплект за първа помощ е най-добрият?

Няма такова нещо като 'най-добра аптечка', всичко зависи от вашите нужди и от това, което намирате за най-удобно за организиране на това, което ви е необходимо, и за пренасяне, в случай че това е пътна аптечка, това от гледна точка на подреденост и преносимост.

Ако анализираме въпроса от гледна точка на съдържанието, несъмнено най-добрият комплект е този, който разполага с най-актуалните консумативи и е най-пълен, тъй като съдържа минималните елементи, необходими за ефикасно действие в извънредна ситуация, независимо къде може да възникне.

Къде трябва да се съхранява аптечката за първа помощ?

Това е ключов момент, тъй като повечето хора са склонни да вярват, че аптечките трябва да се съхраняват в банята или кухнята. Както кухнята, така и банята са места, където преобладават влажността и високите температури. Хладно, тъмно и лесно достъпно място е идеално за съхранение на лекарствата.

Кога изтича срокът на годност на комплектите за първа помощ?

Срокът на годност на аптечките за първа помощ не изтича, а на лекарствата в тях. Повечето от тези комплекти обикновено имат срок на годност от 3 до 5 години по отношение на консумативите или материалите, но трябва постоянно да ги преглеждате и актуализирате.

В кои ситуации може да се използва аптечка за първа помощ?

Той не е предназначен само за сериозни спешни случаи или неочаквани ситуации. Можете да го използвате и за постоянни грижи, като например леки наранявания, порязване от хартия, ухапване от насекомо или просто търсене на нещо за облекчаване на настинка или главоболие. Излишно е да споменаваме, че той ще бъде полезен и при сериозни спешни случаи.