Компютърен вентилатор

mejor-ventilador-de-ordenador

Ако сте свикнали да прекарвате дълги часове в работа, проектиране или игри на вашия лаптоп или настолен компютър, трябва да знаете, че вътрешните части на вашето оборудване изискват постоянно разсейване на топлината. Ето защо сме подготвили преглед на най-добрите компютърни вентилатори, за да увеличите максимално въздушния поток към системните си компоненти.

Тези вентилатори, известни също като вентилаторни охладители, служат на нашите персонални компютри от десетилетия.

Въпреки технологичния напредък и някои нови подходи за разсейване на топлината, като например течно охлаждане, тези устройства все още са най-предпочитаният метод за охлаждане, използван днес.

Осигурената от тях вентилация не само позволява постоянно и ефективно натоварване на системата, но и гарантира, че вътрешните компоненти, като например CPU, графичния процесор (GPU) и твърдия диск (HDD), поддържат идеална температура за правилна работа.

Като се има предвид значението на този елемент за оптимизацията, производителността, стабилността и дълготрайността на нашите компютри, ние проведохме проучване, следвайки мнението на експерти ,, за да открием най-важните характеристики на този тип продукти.

Най-добрите вентилатори за компютър

Кой е най-добрият вентилатор за компютър?

Поради разнообразието от производствени къщи и персонализирани вентилатори, които се предлагат на пазара, Клиентите трябва да разполагат с основно ръководство, чрез което да започнат избора на най-подходящия радиатор за своите изисквания.

Продължете с нас, за да разберете кои са най-добрите варианти от гледна точка на качество и цена, преди да купите вашето устройство за охлаждане.

Тук са най-добрите вентилатори за персонални компютри:

1. Corsair Air Series AF120-LED Quiet Edition

41SmM3-syUL

КУПИ СЕГА

Създаване на сравнение с други подобни продукти, Вентилационните системи на Arctic Cooling се отличават с иновативен дизайн с 9 лопатки, за да осигурят тиха и ефективна вентилация с 31 CFM и 2000 оборота в минута само със стандартен 80 мм размер.

Благодарение на разположението на ножовете и технологията на Fluid Dynamic лагерите топлината може не само да се разсейва извън корпуса на машината, но и да вкарва хладен въздух вътре в нея.

Този динамичен лагер е снабден с маслена капсула, която позволява на системата да бъде значително по-тиха.

Идеален за тези геймъри, които прекарват много часове в онлайн игри , тъй като могат да бъдат сигурни, че компонентите на графичната им карта са винаги хладни.

Накрая можем да ви кажем, че с този печат ще получите качествен продукт на невероятно достъпна цена.

5. NOX NXCFAN120LBL

511ewsT9N4L

КУПИ СЕГА

Със скорост на въртене от 1200 оборота в минута, въздушен поток от 40,5 CFM и напрежение от 1,44 W, хората от Coolfan, ни предлагат NOX NXCFAN120LBL, характеризиращ се с отлична производителност и ниско ниво на шум.

Друга особеност е аеродинамичният, полупрозрачен дизайн с 9 лопатки, който позволява на светлината от четирите сини светодиода да преминава през него, осигурявайки хармоничен визуален ефект и по-добро осветление.

Използвайки 3- и 4-пинов тип свързване, Coolfan включва лагерна система с дълъг живот, известна като Sleeve Bearing, чрез която се осигурява голям въздушен поток за подобряване на ефективността на системата.

Не забравяйте, че вече не е нужно да импровизирате мобилността на вентилационните лопатки с неодимови магнити , защото с този компютърен вентилатор не само ще получите по-голям въздушен поток, за да защитите компонентите си, но и е по-евтин, от другите, които се предлагат за продажба.

 

Избор на най-добрия компютърен вентилатор

Въпреки че концепцията за компютърен вентилатор може да бъде доста проста, да се уверим, че купуваме оптимално устройство, може да бъде малко по-сложно.

Различни видове вентилатори помагат за охлаждането на системата, но някои от тях вършат тази работа по-ефективно от други, като разсейват горещия въздух далеч от тези компоненти.

Какво причинява топлина?

41kQ1dG2qgL

Първият виновник за прегряването на компютъра често е поддръжката на самото устройство.

Например много хора погрешно смятат, че компютърът може да бъде поставен на всяко място, тъй като електронните му части са защитени от твърд външен корпус.

Въпреки това, за да функционира правилно една компютърна система, тя трябва да бъде инсталирана на подходящо място, което позволява и рутинна поддръжка.

Местоположение на компютъра:

Килимите не са най-доброто място за поставяне на компютри. Това е така, защото техните свойства за задържане на топлина , изолират компонентите и задържат топлината в корпуса. Във всеки случай ще бъде много по-здравословно за системата, ако поставите компютъра си върху гладка пластмасова или дървена повърхност, което ще позволи на въздуха да циркулира правилно около устройството. Важно е също така да проверите дали изходът на вентилатора не е прекалено близо до стена или друго препятствие, тъй като това ще попречи на изпускането на топлия въздух.

Местообитание на компютъра:

Тъй като вентилаторите са активни електронни устройства, които циркулират въздуха, компютрите ще работят оптимално, когато са инсталирани в здравословна среда. Ето защо лошото качество на въздуха може да окаже сериозно влияние върху функционалната ефективност и скоростта на компютъра ви. Двама от основните врагове на компютъра ви са прахът от килими и цигареният дим. И двете частици причиняват на машината ви много по-висока температура, отколкото би трябвало да бъде. В резултат на това те изолират компонентите на вашето устройство.
Ето защо, за да се подобри работата и дълготрайността на системата, мръсните от постелките трябва да се почистват често с прахосмукачка. Що се отнася до остатъците от цигари, пушачите трябва да обмислят възможността да правят това на открито.
Друга алтернатива, която може да се комбинира, е използването на йонни филтри, които отстраняват частиците мръсотия от въздуха, създавайки по-здравословна среда както за оборудването, така и за потребителя.

Рутинна поддръжка:

Обичайно е по рамката и вътрешността на компютрите да се утаява прах. Едно от местата, където се натрупва най-много прах, са именно вентилаторите и радиаторите. Това е така, защото те са проектирани така, че да отвеждат топлината от компонентите на компютъра ви чрез поредица от лопатки, които се превръщат в перфектни капани за събиране на мръсотия.

Как да почистите правилно вътрешността на компютъра

-Преди да отворите шасито на компютъра, компютърът трябва да бъде изключен и захранващият блок трябва да бъде изключен от електрическата мрежа.

-Ако ще докосвате вътрешните части на компютъра, трябва да разтоварите всички следи от статично електричество , които може да са се натрупали по тялото ви. За целта докоснете метален предмет или се заземете, за да не повредите вътрешните компоненти на машината.

- Никога не използвайте прахосмукачка за почистване на прах във вътрешността на компютъра. Статичното електричество, генерирано от устройството, може да разруши електрическата схема на системата.

-Контейнер със сгъстен въздух и различни по-малки четки за почистване или за боядисване са по-ефективни за отстраняване на прах и мръсотия от компонентите.

 

Защита на крехки компоненти

Въпреки че всички електронни компоненти на компютъра генерират топлина при работа, някои компоненти са много по-горещи от други.

Централен процесор:

Централният процесор или Central Processing Unit е 'мозъкът' на компютъра. Тези микропроцесори са проектирани да изпълняват инструкции, да изпълняват и да вдъхват живот на програмите, инсталирани в компютъра. Тези устройства стават много горещи поради многобройните изчисления, извършвани от устройството за кратък период от време, като на практика могат да бъдат обработени повече от 2,8 милиарда инструкции в секунда. Поради тази причина процесорите винаги са оборудвани с голям радиатор и вентилатор, който се поставя директно върху компонента на дънната платка.

Графична карта:

Графичната карта или графичният процесор обикновено е второто най-горещо устройство в компютъра. Той отговаря за обработката на изображенията и за създаването на интерфейсите, които се показват на екрана на компютъра. Те са незаменими например за геймър или играч на видеоигри. Тези устройства работят с различни скорости в зависимост от извършваните операции. Ако стартирате много тежка графична програма, графичният процесор ще обработва много по-голям брой команди и следователно ще се нагрява повече. Обикновено, когато такива устройства се инсталират от потребителя, те винаги са снабдени с вентилатор, дори някои модели с добро качество могат да бъдат оборудвани с радиатор.

Памет с произволен достъп:

Паметта с произволен достъп, известна с абревиатурата RAM, е електронно временно хранилище на програми и процеси, активни по време на компютърна сесия. Тези платки, които обикновено се инсталират по двойки, могат да се сравнят с краткосрочната памет. Макар че тези устройства не генерират толкова много топлина в сравнение с други устройства, постоянната им употреба може да отнеме повече енергия от захранването, което води до топлина, която трябва да бъде правилно разсеяна по веригите на RAM.

Свойства на компютърен вентилатор

По-долу са описани основните характеристики на компютърен вентилатор.

Размери:

Ширината на вентилаторите може да варира от 40 до 140 mm, а височината - от 10 до 20 mm. Важно е да се знае, че размерът на това устройство е пряко пропорционален на способността му да извлича въздух . Колкото по-голям е вентилаторът, толкова повече въздух ще циркулира. Друго нещо, което трябва да знаете, е, че наличното пространство в шасито на компютъра до голяма степен определя избора на размера на вентилатора.

Захранване:

Понякога тази вентилаторна система се захранва чрез малък три- или четириконтактен конектор на дънната платка, докато други модели са свързани директно към захранващия блок (PSU).

Шум:

Шумът, произвеждан от вентилаторите, се измерва в децибели (dB) и може да варира между 18 и 35 dB, а дори и малко по-силен. Това обаче не е показател за качество, а зависи от конструкцията на вентилатора. Ако не искате това оборудване да е шумно, можете да потърсите по-тихо устройство с подобна мощност и охлаждащи свойства.

Охлаждащи свойства:

Охлаждащите свойства на охладител с вентилатор се измерват в кубични футове за минута въздушен поток (CFM кубични футове за минута ). Колкото по-голям е CFM, толкова по-добър е вентилаторът. Не трябва да забравяте, че тази стойност не е единственият показател за това дали вашето устройство за охлаждане е по-добро или не. Трябва да се вземат предвид и други променливи, като например конструкцията на лопатките на вентилатора.

Козметични атрибути:

Тези системи за разсейване на топлината се предлагат в редица разнообразни аксесоари, включително понякога регулируеми качество на неонови светлини, цветове, както и различни покрития на боята. Тези характеристики нямат нищо общо с производителността на вентилатора. Някои потребители търсят качествени компоненти и изискан дизайн, а други се концентрират само върху предимствата. Всичко зависи от вкуса на потребителя. Най-важното обаче е да поддържате вътрешната температура на компютъра си регулирана.

Въздушен поток и шум от вентилатора:

Когато избирате вентилатор за вашия компютър, две са най-важните неща, които трябва да вземете предвид: Колко въздух трябва да изтласка охладителят на вентилатора и колко шум издава, когато това се случва? По същия начин, когато процесорът на компютъра работи едновременно със задачи като компресиране на видеоклипове или игра на тежки графични игри, охлаждащото устройство увеличава скоростта, за да осигури допълнителен въздушен поток. Накрая, процесът на охлаждане увеличава скоростта си, когато температурата на околната среда е по-висока.

Контрол на скоростта на вентилатора:

Ако се притеснявате, че устройството ви е шумно, предлагаме ви да си купите контролер на скоростта на вентилатора . Това ще ви позволи да регулирате оборотите на вентилатора. Въпреки това тези устройства обикновено са скъпи, така че препоръчваме да си вземете моделите с вентилатор, които са снабдени с копче за регулиране на оборотите и следователно на дразнещите звуци.

 

Съвети за инсталиране на компютърен вентилатор

За да постигнете най-добри резултати по време на инсталирането на устройството, ви препоръчваме да следвате тези съвети:

-Ако се използва вентилатор за отвеждане на горещия въздух от кутията, най-добре е той да се монтира в горната част на шасито, тъй като топлината ще се издига и ще напуска компютъра по-ефективно.

-Ако в машината се монтират няколко вентилатора, можете да поставите няколко прахови филтъра , за да отстранявате активно частиците от циркулиращия въздух.

-При наличие на много мощни компоненти в компютъра може да се използва допълнителен радиатор.

-Опитайте се да поставите компютъра си на място, където въздухът може да циркулира правилно, това ще помогне за подобряване на ефективността на новия охладител с вентилатор.

Защо се нуждаем от аксесоари като охладители за вентилатори?

Както видяхме, вентилаторите за персонални компютри са аксесоари, които ви осигуряват бърза и надеждна система за правилно разсейване на топлината, която се натрупва в компютъра ви, като предотвратяват сериозни проблеми с ценните ви компоненти.

Понякога е препоръчително тези устройства да бъдат модернизирани или заменени.

Някои от тези причини са:

  • Надграждане на вашия настолен компютър.
  • Активиране на декоративно осветление.
  • Компютърът ви генерира много топлина и има тенденция да прегрява.
  • Искате да постигнете по-добра производителност на компютъра си.
  • Загрижени сте за дълготрайността на вашите компоненти.
  • Обичате да се грижите за естетиката и да обичате машината си.

Най-популярни марки

В различни онлайн магазини и портали като Amazon можете да намерите безкрайно много вентилаторни охладители ; има обаче 3 марки, които доминират в продажбите:

Tacens:

Основната им отличителна черта е простотата. Тази марка се ангажира да предлага на купувачите първокласни продукти на цена , която е наистина достъпна за всички бюджети.

Cooler Master:

Друга звездна марка на пазара е Cooler Master, чиито производители са разработили ефективни и високопроизводителни вентилатори с намерението да задоволят и най-взискателните купувачи.

Phanteks:

Phanteks е модерен етикет, който предлага най-добрата производителност сред конкуренцията, тъй като не само осигурява на клиентите си невероятно съотношение качество/цена, но и дизайн, мощност и ефективност, които са гарантирани в неговите продукти.