Компютърни кутии

mejor-caja-de-ordenador

Наличието на добър компютър не е единственото важно нещо. Истината е, че закупуването на дънната платка, видеокартата и други компоненти не е достатъчно, но е важно да се купи и най-добрият компютърен корпус. Тази част е от съществено значение, тъй като в нея всички компоненти са правилно разположени, за да бъдат защитени от прах, мръсотия, влага и др. Не забравяйте, че никой не иска да има отворен компютър.

Те също така предпазват ушите ви от шума, излъчван от процесорите, независимо дали са i3, i5, i7 или от друг производител, както и от вентилаторите на компютрите ви. Те са идеални и за сглобяване на компютъра по части, така че да разполагате с точно желаните компоненти, организирани по желания от вас начин.

 

Най-добрите компютърни кутии

Коя е най-добрата компютърна кутия?

Изборът на идеалния не е лесна задача и трябва да се вземат предвид редица много важни аспекти, като характеристиките на компонентите, техния капацитет, броя на вентилаторите, мястото за WiFi антената и много други.

По-късно ще ви разкажем повече за това, но засега ще говорим за най-популярните модели на пазара и на ниски цени, като например тези, включени в следния списък за сравнение .

Тук са най-добрите компютърни калъфи:

1. Nox NXHUMMERMCB кутия за настолен компютър

Зашеметяваща, стилна и популярна

31xdZppv1IL

КУПИ СЕГА

Това е черна кутия с форм фактор ATX или micro ATX, която се предлага с включени два вентилатора, както и с изолирано място за захранването и твърдия диск.

Той е снабден и с порт USB 3.0 за най-бърз трансфер на данни и може да побира големи и мощни графични карти.

Освен това предлага невероятна защита срещу прах, тъй като е снабден с магнитен филтър на горния капак. Той има добро управление на кабелите и нотка на лукс с външните си LED светлини.

2. Геймърски компютърен кейс Mars Gaming MC416

Дизайн от друга планета

41cNviMn1lL

КУПИ СЕГА

Този кейс е с дизайн, подобен на този на известните лаптопи Alienware, и служи за същата цел: за игри.

Той се отличава с червено LED осветление, формат ATX и възможност за поставяне на 2 вентилатора с диаметър до 153 мм. Всъщност той вече се предлага с инсталиран 12-сантиметров вентилатор.

Включва 4 USB порта, четец за множество карти и удобен преден капак, който скрива и предпазва гнездото за портове и четеца. В същото време е изработен от подсилена сплав, така че е с голяма здравина и издръжливост.

3. Aerocool DSCUBEPK

За момичета, които обичат компютри

41F3AYHKNAL

КУПИ СЕГА

Това е розов ATX модел, който е идеален за момичета геймъри, въпреки че се предлага и в черна версия за момчета. Той предлага добри предимства по отношение на звука и защитата, тъй като има отличен вътрешен въздушен поток и е тих.

Той има четири слота за разширение, портове USB 2.0 и 3.0, така че можете да продължите да използвате старите си флаш памети и да се възползвате от високоскоростните нови технологии.

Той предлага HD аудио, тежи само 7 кг и има филтри за захранване.

4. NZXT CA-S340MB-GB

Отлична вентилация и външен вид

41KO4PBVG3L

КУПИ СЕГА

Ако търсите висококачествени прозрачни модели, вие сте го намерили. Тази кутия има полупрозрачен пластмасов панел, който ви позволява да видите вътрешните компоненти в действие.

Той е съвместим и с дънни платки ATX, micro ATX и mini ATX, а външният корпус е много атрактивна и привличаща вниманието комбинация от черно и кралско синьо. Той се предлага със система за охлаждане с течност и 161 мм вентилатор.

Средният форм-фактор на кулата е изработен от SECC стомана и надеждна ABS пластмаса. NOX NXCBAYSX

Добър размер и големи възможности за разширяване

513HsqKbEpL

КУПИ СЕГА

Този отличен модел на кула е с по-опростен дизайн от предишните, но също така включва сини LED светлини, които създават страхотно впечатление за внушителност и високо качество.

Има и добри новини за геймърите, тъй като включва високоскоростни портове USB 3.0 и възможност за инсталиране на до 6 вентилатора за адекватно охлаждане на необходимите им компютърни компоненти, които изискват много енергия.

Той съдържа също филтър за прах и място за 8,8 см или 6,3 см дискове. Той е със среден размер и може да побере дълги графични карти.

 

Какво представлява компютърният корпус?

mejor-caja-de-ordenador

Компютърният корпус представлява просто един вид стойка, която държи всички компоненти на вашия компютър по организиран и ефективен начин, като например дънната платка, твърдия диск, оптичното устройство и много други. Друго добро предимство на закупуването на тези корпуси е, че те обикновено се доставят със захранване.

В същото време на някои сайтове може да видите, че калъфите за лаптоп, преносим компютър, компютър всичко в едно и таблет също се наричат калъфи, но те са много различни, защото не могат да се персонализират и не се купуват отделно.

Важни моменти

Преди да си купите кутия за компютър, трябва да знаете, че дънните платки, корпусите и захранващите устройства се предлагат в стандартни размери, наречени форм-фактори, и всички те трябва да са съвместими, за да паснат.

В същото време внимавайте, когато работите с от вътрешната страна на на тези кутии, тъй като те често имат доста остри метални ръбове, които могат да причинят повреда. Именно това имат предвид експертите, когато говорят за компютри. Това е случаят с всички вътрешни компоненти.

Значението на

Една от най-очевидните причини, поради които трябва да използвате качествени компютърни кутии , е да осигурите защита на компютърните си компоненти. Не само от прах, но и от животни, деца, насекоми или дори от влага. Ето защо е важно случаят да приключи напълно.

В същото време добрият калъф защитава компонентите и ги пази от погледи, в случай че не искате да ги виждате. Разбира се, можете да намерите и прозрачни корпуси, за да можете да проверите бързо вътрешните части, когато пожелаете, без да се налага да разглобявате компютъра .

Друга важна причина е, че те могат да помогнат за поддържане на хладно и свежо пространство, тъй като компонентите могат да прегреят и да се повредят. Ето защо корпусът трябва да има отвори, които да пропускат хладния въздух навътре и горещия навън. По този начин можете да избегнете повреда и повреждане на компютъра си.

Други важни моменти са, че калъфите имат способността да намаляват шума, идващ от части , като например вентилатори, като по този начин правят компютъра ви по-тих ; трябва да вземете предвид и структурата на устройството, която трябва да ви позволи да използвате всеки компонент или връзка без проблеми и възможно най-лесно.

Описание на компютърен корпус

Ако все още не сте запознати с тези продукти, тук обясняваме, че те всъщност могат да бъдат изработени от всеки материал, способен да поддържа и защитава вътрешните компоненти на компютъра. Имаме предвид пластмаса, дърво, метал или дори стъкло и опаковъчна пяна.

Що се отнася до формата, кутиите могат да бъдат доста стандартни, т.е. правоъгълни и черни на цвят. Въпреки това можете да ги поръчате и персонализирани със специални светлини, система за охлаждане на течности или външни шарки и декорации.

Друго нещо, което винаги ще откриете, е наличието на бутон за захранване в предната част на продукта, както и на бутон за нулиране и светодиодни индикатори, които показват дали захранването е включено или дали се използва даден компонент. Всички тези бутони и светлини са свързани с дънната платка в корпуса.

Те се предлагат и с разширителни гнезда за компоненти с размери 13 x 9 см за вашите твърди дискове, оптични устройства и други, които са разположени отпред, така че да имате лесен достъп до тях. Обикновено страните на кутията се отварят лесно за по-добър достъп до компонентите.

За гърба: на гърба ще намерите другите конектори, които идват от дънната платка, както и захранването и мястото за вентилатора на процесора .

Характеристики на кулата

Всеки модел компютърна кула има същите характеристики, които са достатъчно място за дънната платка с процесора, разширителните карти, твърдия диск и всяко оптично устройство, както и за захранването.

В повечето кули обаче има място за повече разширения и няколко твърди диска или оптични устройства, така че ще можете да добавяте повече компоненти и да подобрявате компютъра си, когато пожелаете.

Други хора също четат: Топ 5 на най-добрите безжични клавиатури, за да се освободите от кабелите.

Размерът е от значение

Въпреки че няма стандарт за размерите на тези калъфи, за обозначаване на размерите могат да се използват термините mini, medium и full. Мини моделите са с височина около 35 см, средните модели са с височина около 46 см, а пълните модели са с височина около 51 см.

Важното за размера преди закупуването на конкретен модел е той да може безпроблемно да пасне на дънната платка. При средните и високите модели почти всяка дънна платка ще е подходяща, но ако имате мини корпус, ще ви трябва по-малка.

В същото време, ако планирате да надграждате компютъра си по-късно, ще ви е необходим голям корпус, в който има място за няколко твърди диска, повече вентилатори, оптични устройства и мощни графични карти.

Специални функции

Моделите Tower имат много качествени функции за добър кръг потребители. Предимство за музикантите е, че някои модели могат да бъдат оборудвани с шумопоглъщаща пяна, както и с колела или стойки за лесно транспортиране.

За геймъри, кулите могат да имат прозрачни прозорци, за да се виждат компонентите, което им харесва. Друг вариант е да се изработи дървен калъф по поръчка, който в никакъв случай не е най-евтиният вариант, но е много готин.

Ръководство за цените

Цените могат да бъдат наистина ниски, като започват от десетина евро и достигат до почти десетина евро в зависимост от качеството, материалите и производителя.

Препоръчваме ви да помислите два пъти, преди да купите твърде евтин модел , тъй като материалите могат да бъдат с ниско качество и много тънки, поради което издават много шум. Или просто имат остри ръбове, които ще ви наранят.

Алтернативи

Не забравяйте, че има не само кули за настолни компютри , но и хоризонтални , предназначени за поставяне върху бюро. Можете да откриете и форм-фактор mini-ITX, който е идеален за тези, които предпочитат малки компютри, тъй като те се предлагат в много компактни размери между 18 и 28 см, така че имат място само за един твърд диск и една разширителна карта.

Избор на подходящ корпус за геймърския ви компютър

Ако имате геймърски компютър или планирате да си купите такъв и търсите подходящ корпус, този раздел е за вас. Имайте предвид, че добрият калъф няма да подобри производителността на компютъра ви, но ще се грижи за него и ще поддържа скъпия ви компютър в добро състояние.

Изборът на кутия обаче ще определи размера и капацитета на компонентите, които можете да поберете в нея. Тъй като ще ви е необходим много мощен компютър, препоръчваме ви голям корпус с достатъчно място за няколко твърдотелни диска и големи, мощни графични карти.

В случая на геймърските компютри, те са склонни лесно да прегряват, така че въздушният поток и вентилацията са жизненоважен фактор при избора на корпус. Не забравяйте, че прозорците са много важни и трябва да са добре разположени, за да пропускат хладния въздух навътре и горещия навън.

В същото време външният вид също е от съществено значение, тъй като много хора обръщат голямо внимание на това и искат модел, който изглежда страхотно. Ето защо ви препоръчваме да не оставяте това настрана и да изберете този, който ви харесва най-много.

Друга причина за закупуване на добър корпус е да се избегнат проблеми с компонентите, като например да не се зарежда или компютърът да се включва и изключва поради повреди в кабелите.

Какво трябва да знаете, преди да си купите компютърна кутия

Друга стъпка, която трябва да направите, преди да си купите кутия, е да знаете редица аспекти за нейните характеристики и работа. Тук ги обясняваме по-подробно:

Разлики между ATX и ITX

ATX и ITX са просто дизайни на дънни платки, като най-популярни са стандартните или micro ATX. Може да срещнете и mini ITX, които се използват в много по-малки компютри поради по-компактния си размер. Мини ATX е малко по-малък, но най-малки са Nano ITX и Pico ITX.

Това, което трябва да разберете, е, че размерът на кутията се определя от размера на дънната платка, която може да побере. Ето защо по-големите корпуси са предназначени за по-големи дънни платки. Този избор е от изключително значение, тъй като това е сърцето на вашия компютър.

Фактор на формата

Всеки корпус има специфична форма и дизайн. Например има настолни модели , които се използват хоризонтално и помагат да се спести място под монитора на компютъра.

След това можете да намерите SFF, което е малък форм-фактор. Те са по-малки от корпусите за настолни компютри и поддържат по-малки карти от Micro ATX. Ето защо те приличат повече на кутии за обувки или малки кубчета. Те са много популярни в света на игрите и компютрите за домашно забавление.

В същото време мини кулите поддържат карти micro ATX, а средните кули могат да поберат 2 графични карти. Пълните кули имат от 5 до 10 порта и са изправени. Те са съвместими с карти ATX, EATX и XL-ATX.

Съществуват и кули MOD, които могат да се модифицират, като върху тях се поставя друга кула с нови компоненти, както и супер или ултра кули с размери над 68 cm.

Входове за портове

Входовете за портове могат да бъдат с различни размери, като най-големият е 13 см, който се използва за оптични устройства, като DVD записвачки или Blu-ray входове. Обикновено те се използват за защита на компонентите, които се намират в предната част на кутията, и могат да се използват и за осигуряване на повече пространство в предната част на кутията.

8,8-сантиметровите гнезда са подходящи за твърди дискове, а 6,3-сантиметровите гнезда могат да се използват почти навсякъде в кутията, дори в най-малките корпуси.Място за вентилатора на процесора

Никога не забравяйте, че вентилаторът на процесора е основен компонент във всеки компютър. Всъщност ще трябва да се уверите, че вентилаторът, който искате да купите, пасва добре в кутията.

Щит за вход/изход

Той се поставя на гърба на продукта и има различни изрези или отворени пространства за портове, за да предпазва дънната платка. Щитовете за вход/изход могат да се доставят заедно с платката, но не и с кутията като такава, и не могат да се разменят между различни платки, но могат да се разменят между различни кутии, тъй като обикновено се доставят с еднакви размери.

Тава за дънната платка и стойки

Тавата е частта, в която се поставя дънната платка, намира се в долната част на компютърната кутия и при повечето модели не може да се сваля.

Стойките са малки бронзови пространства между картата и кутията, те се завинтват в компютъра и към тях се прикрепя дънната платка. Това гарантира, че металните части няма да се докоснат и няма да възникне късо съединение.

Ако се чудите къде да намерите тези дистанционни елементи, те обикновено се намират в торбички в кутията и са лесни за инсталиране.

Какво е PSU или захранване?

Това е интерфейсът, който осигурява захранване на компонентите на компютъра, прилича на голяма кутия и обикновено се намира в горната или долната част на компютъра. Той се монтира лесно с винтове в специално разположен за този компонент отвор. На свой ред тя подпомага процеса на вентилация.

В днешно време размерите на корпусите и захранващите блокове са съвместими помежду си, така че ще трябва да се погрижите за съвместим захранващ блок.

Захранващите устройства са жизненоважна част от всеки компютър, но особено геймърските компютри консумират много повече енергия.

Монтажи за вентилатори

Те могат да побират допълнителни вентилатори и се предлагат в различни размери - 80, 92, 120, 140 и 200 мм, като най-популярни са 120 и 140. И за да сте по-добре информирани, някои корпуси могат да бъдат снабдени с подвижни въздушни филтри , които са отлични за предпазване на компютъра от прах.

Графичен процесор или графична карта

Мястото за графичната карта е от съществено значение и може да варира в зависимост от модела, който купувате, и често може да бъде увеличено според вашите предпочитания. Обикновено обаче е необходимо пространство от около 30 см, за да се побере всеки тип GPU.

Пространства за дискове

Това са метални части, които могат да се вкарват и изкарват от гнездото за портове и могат да се поберат в 13-сантиметрови или дори 8-сантиметрови гнезда. Може да се окаже, че те могат да се използват за скриване на оптични устройства и дискове, за да изглежда предната част на компютъра по-чиста.

Това се постига чрез наличието на малки вратички или капаци за изходите за дискове или просто чрез чистия отвор, в който можете да поставяте и изваждате дисковете, без да е необходима тава за дискове.

Видове оптични дискове

Някои компютри изискват специални тънки оптични устройства, особено при компютрите от висок клас. Тънките оптични дискове обикновено са много по-малки и по-крехки от тези за 13-сантиметрови гнезда и се използват в компютри с малък форм-фактор.

Портове на корпуси

Портовете, които са част от корпусите на компютъра, са известни като предни входове/изходи. Те могат да бъдат разположени в предната част на компютъра, в задната част на компютъра, в долната част на компютъра, в долната част на компютъра. Те могат да бъдат разположени в предната част на компютъра или от едната му страна и могат да включват входове за микрофони или слушалки. Тук трябва да се уверите, че всички портове на дънната платка са съвместими с отворите и местата в корпуса на компютъра.

Съвременните шасита често са снабдени с HD аудио конектори, а на гърба могат да бъдат снабдени и с 2 или 4 порта за инсталиране на водно охлаждане.

Слотове за разширения

Винаги проверявайте броя на слотовете за разширения, поддържани от шасито на компютъра. Те се намират в задната част, покрити с метални части, които могат да се свалят. Ако форм-факторът на кутията и дънната платка са еднакви, няма да имате проблеми с тези слотове.

Гребла и кабели

Греблата се използват за свързване на страничните панели на корпуса и хардуера. Обикновено не се налага да използвате отвертки, за да модифицирате тези панели, но понякога се налага.

Управлението на кабелите от своя страна е свързано със специалните функции на въпросното шаси и помага за подобряване на въздушния поток и поддържане на чистотата в интериора. Винаги трябва да има достатъчен брой отвори, така че всички кабели да могат да се насочват към местоназначението си по подреден и ефективен начин.

Ето как да изберете правилната кутия

Първо трябва да вземете предвид размера, с който разполагате в дома или офиса си, за да разберете какъв размер кутия можете да купите. Не забравяйте да измерите мястото, където ще го поставите, за да знаете дали ще пасне правилно. Не забравяйте също така да не поставяте компютъра в тесни шкафове и пространства, тъй като компонентите ще прегреят прекалено много.

Важно е също така да знаете вида на компютъра, който изграждате. Ако е за забавление или лека работа, ще ви трябва нещо малко и леко, но ако искате да направите компютър за игри, ще ви трябва повече място за по-големи графични карти или място за слотове за разширение, други дискове, специални оптични устройства и др.

В същото време пространството за вентилаторите също е от голямо значение, тъй като то трябва да е достатъчно, за да се монтират необходимите вентилатори според изискванията на вашите компоненти. В някои случаи може да помислите и за водно охлаждане, така че ако това е необходимост за вашата система, ще трябва да се уверите, че шасито ще го поддържа.

Ако имате нужда от компютър за ежедневна употреба, по принцип всеки корпус е подходящ, защото не са необходими много допълнителни функции. Можете да намерите дори модели втора употреба с добро качество.

Различните размери на корпуса

Complete tower

Както беше обяснено по-горе, това е най-големият корпус и е идеален за мощни компютри, като например геймърски компютри, които поддържат няколко радиатора за вентилация и големи компоненти, както и няколко слота за разширение и портове.

Те могат да носят и 6 или повече външни отделения и въпреки че са доста тежки и големи, имат дръжки. Те могат да се използват за домашни или работни сървъри. Впечатляващо е също така да видите един в.

Средна кула

Средните кули могат да се използват за изграждане на добри платформи за игри или просто за дома или за работа. В тях могат да се монтират дънни платки ATX и се предлагат до 7 слота за разширение.

В същото време те поддържат до 8 вътрешни диска и са доста достъпни в сравнение с пълните кули.

Micro ATX tower

В наши дни те не са много популярни и работят само с дънни платки m-ATX и mini-ITX. Освен това те имат по-малки възможности за разширяване и всъщност заемат същия размер като по-малък mid-tower. Затова те не са толкова удобни.

mini-ITX tower

Те са малки и донякъде ограничени, въпреки че успяват да съхранят всички компоненти ефективно разположени в малко пространство. Затова те са подходящи за изграждане на малки, тихи компютри с ниска консумация на енергия.

Те имат само един слот за разширение и техните компоненти, като дискове и оптични устройства, обикновено са по-ефективни и консумират по-малко енергия. Това ги прави идеални за изграждане на компютри за домашно забавление.

Търсете стабилност и тишина

Кутия, която се движи много, генерира повече шум и кара компонентите да генерират повече топлина, което никой не иска. Важно е корпусът да е стабилен, всички части да пасват идеално и да не се движи под действието на вентилатора.

Поддръжка

Добрият шкаф се характеризира с лесна поддръжка, подходящ дизайн и достатъчно вътрешно пространство. По този начин можете лесно да премествате компонентите и да почиствате всичко. Те се предлагат и с филтри за прах.

Връзки

Корпусът трябва да има всички необходими портове - от аудио до HDMI, USB, SATA конектори и контролери за игри или други устройства.

Дизайн и покритие

Дизайните са многобройни и могат да бъдат много различни, с различни текстури, LED осветление и много други. Важно е също така финишното покритие и боята да не се повреждат или да не се отлепват бързо.

Качествени материали

Както обяснихме по-рано, тези кутии могат да бъдат изработени от дърво, пластмаса, метал, акрил и други, но за тяхната издръжливост е важна дебелината на стоманените плочи. Идеалният вариант е SECC или поцинкована стомана с минимална дебелина 0,7 mm.