Контролер DJ

la-mejor-mesa-de-mezclas

Ако сте любител на електронната, танцовата, дискотечната или хип-хоп музиката и искате да направите кариера като диджей, да свирите в най-добрите нощни клубове във вашия град и по света, в дискотеки и други, тази статия за най-добрия миксиращ пулт или диджейска маса ще ви обясни всичко, от което се нуждаете, за да постигнете мечтите си.

С тези аудиоконзоли имате чудесни възможности за добавяне на ефекти към музиката, смесване на песни, поддържане на енергията на партито и др. В същото време можете да избирате от различни модели с USB свързаност, еквалайзери, висококачествени копчета, копчета и фейдъри, аналогови и цифрови системи и др.

Можете също така да изберете 2-канален модел, с който да започнете, или 4-канален модел или повече, ако сте по-напреднали или планирате да продължите да се занимавате с музика.

Най-добрите миксиращи бюра или DJ бюра

Кое е най-доброто DJ бюро?

Както винаги, знаем, че е добре да имаме ръководство или начин да разберем кои модели от всички, които се предлагат на пазара, са най-подходящи за нас.

В този случай може да се окаже много сложно да се определи кой от тях да се избере. Предлагат се на толкова много цени, размери, дизайн и с толкова много бутони и функции, че често е много трудно да разберем кой е най-подходящият за нас.

Поради тази причина подготвихме сравнителен списък с най-добрите 5 модела, за да можете да изберете най-подходящия за вас и да развиете цялата си кариера на диджей.

Ето и най-добрите диджейски палуби:

1. Pioneer DDJ RB DJ Deck

51vmSndlT0L

КУПИ СЕГА

Това е пълна диджейска палуба с голяма здравина и издръжливост, произведена от една от най-добрите марки конзоли и аудио оборудване на пазара: Pioneer.

Този диджей контролер се предлага със софтуера Pioneer Rekordbox DJ, който има по-малко закъснение от други софтуери и е идеален ориентир за диджеите и ентусиастите по целия свят.

Той има две колони, два канала и 24-битова звукова карта с професионално качество и висока мощност, но също така разполага с 8 подложки за мулти-ефекти, автопилот и USB свързаност.

Освен това има вход за микрофон, слушалки и монитор и е съвместим с компютри с Windows и Mac. Той също така се предлага с отлична 30-дневна политика за връщане в случай, че оборудването е дефектно.

2. Компактен миксер Yamaha AG-06

Изключително добро съотношение цена-качество

51LwOm+-rPL

КУПИ СЕГА

Ако търсите DJ пулт на добра цена, който също така предлага добро качество, гъвкавост, издръжливост и разнообразни възможности за използване благодарение на своите 6 канала, попаднали сте на правилния избор.

Този модел се предлага с вградени ефекти, 2 аудио входа и 2 аудио изхода през USB и лиценз за аудио софтуера Cubase AI, любим на диджеите и продуцентите на звук.

В същото време този модел има вход за микрофон и инструменти на групата като китари, бас китари и електронни ударни инструменти, селектори за усилване, вход за слушалки и монитор и др.

Той е снабден с множество бутони и копчета за лесна употреба и е съвместим както с компютри PC, така и с Mac. Обърнете внимание, че тя не включва чинелите.

3. Hercules Universal DJ

51ApQhNRqlL

КУПИ СЕГА

Ако търсите пълноценно диджейско бюро с две колони за възпроизвеждане на плочи и повишаване на възможностите за създаване на музика, този модел, съвместим с Android, iOS, PC и Mac, може да е най-добрият вариант.

Тази конзола ви позволява да управлявате всичко от компютъра си или от смартфон или таблет, тъй като е снабдена с вградени Bluetooth и безжични връзки.

В същото време има приложение, наречено My Extender by DJUCED Master, за да използвате креативността си, да създавате цикли, ефекти и други действия, характерни за професионалните диджеи, което служи и като социална мрежа за споделяне на вашите творения.

Можете да го свържете и чрез USB, той има 16 ефектни подложки, няколко удобни и лесни за използване копчета, изходи за слушалки и монитор и др. Той е чудесен както за начинаещи, така и за по-опитни потребители.

4. ammoon 120S-USB миксер

Това е завършен миксер, който е напълно готов за използване с вашия грамофон, грамофонна кула и всяко друго устройство за възпроизвеждане, с което разполагате.

Това е 12-канално чудовище с усилване за всеки канал, 3-лентов еквалайзер, aux жак, PAN и контрол на силата на звука и дори превключвател PEL.

С този модел получавате и XLR и ¼ инчови входове за инструменти на групата и микрофони, както и USB вход, бутони за управление и висококачествен LCD дисплей.

Този модел може да се свърже към вашите плочи, плейъри, музикални инструменти, компютри или лаптопи и да смесва звук от всяко от тези устройства.

5. DJ миксер Behringer Xenyx 802

Най-достъпният модел

51WK4adtjCL

КУПИ СЕГА

За тези, които не искат да харчат много за DJ миксер, просто искат да започнат или не се нуждаят от твърде много функции и сложност, този пулт може да е идеален.

Това е най-евтиният модел в нашия списък, който представлява аналогов миксер с нисък шум, електрическа мощност 13 W и два висококачествени предусилвателя за микрофон XENYX.

С този миксер получавате качествен 3-лентов еквалайзер, по един фейдър на канал за външни устройства, ефекти и стерео спомагателно връщане, както и изход за слушалки и монитор.

Този модел се предлага със захранващ кабел, 8 канала, тегло 22 кг и USB връзка за отлична гъвкавост на най-добра цена.

Какво представлява DJ масата?

la-mejor-mesa-de-mezclas

Те са вид аудио миксиращ пулт, използван от диджеите на хаус, денс, електронна, хип-хоп и друга музика за създаване на чисти преходи между една песен и друга, за възпроизвеждане на цели песни и записи, сякаш са музикален инструмент, за създаване на нови звуци и много други неща на партита и в клубовете.

Обикновено те са свързани с лаптоп, таблет, касети, диджейски дискове и други подобни устройства и позволяват използването на слушалки, така че диджеят да може да прослуша следващата песен, преди да я пусне на публиката.

Повечето от тези устройства позволяват свързването на до два източника на звук, докато други се предлагат с 4 канала за по-голяма гъвкавост и много повече творчески възможности.

Изходи

Тези миксери се свързват към озвучителните системи на нощни клубове или концертни зали, които използват усилватели, за да предадат сигнала до всички ъгли с най-добро качество, с мощни клаксони и дълбоки баси.

Ако диджеят свири по телевизията или радиото, той е свързан с предавателната конзола на студиото, а ако записва в звукозаписно студио, той също е свързан с основното оборудване и носителя на записа.

Възможно е също така да свирите пред публика в дискотека или клуб и да излъчвате по телевизията. В този случай миксиращият пулт е свързан със системата за усилване и с телевизионното или радиооборудването.

На свой ред диджеят може да има специален рог за себе си, за да може по-лесно да чува какво прави с ясна сила. Известен е и като монитор.

Източник на захранване

Диджейските палуби имат щепсели за променлив ток, които се включват директно в електрическия контакт, въпреки че някои модели могат да използват акумулаторни батерии, което позволява по-голяма преносимост и възможност за смесване без необходимост от директен източник на захранване. Необходимо е само да се свърже към системата за усилване на звука или звукозаписната конзола.

История на диджейските конзоли за смесване

Това е устройство, което играе важна роля в създаването на афро-американското движение за хип-хоп музика и други жанрове, повлияни от него. Освен това това оборудване позволява на диджея да променя записите и песните, които пуска, като може да създава нови звуци от тях, сякаш свири на музикален инструмент.

Това е известно като 'turntablism', 'DJing' или 'DJing', което е техника, която позволява манипулиране на записи и създаване на нова музика и започва с винилови плочи. От 1983 г. то е признато за важно движение.

Диджейските палуби също са от решаващо значение за развитието на дискотеката от 70-те години на миналия век, тъй като диджеите ги използват, за да правят чисти преходи между песните и да поддържат енергията на публиката. Струва си да се отбележи, че един от пионерите в разработването на това оборудване е Руди Бозак.

Разлики между диджейските палуби и миксерите на живо

Всички миксери имат функцията да комбинират сигнали, но се различават в зависимост от приложенията, за които се използват. Миксерите за живи изпълнения се използват за свирене в нощни клубове, дискотеки и събития на живо, тъй като комбинират различни сигнали и могат да ги изпращат към голям брой усилватели, клаксони и монитори. Студийните миксери са предназначени за създаване на записи на главен изход.

На свой ред миксиращите пултове са по същество миксери на живо, но това, което ги отличава от последните, е, че те позволяват музиката да се изпраща на слушалки и имат възможност за бърз и лесен преход от един източник към друг.

Основни части на миксерите за диджеи и живи хора

И двата миксера имат едни и същи компоненти: стерео канали, селектор на входа, контрол на усилването, еквалайзер и вход за микрофон . Това са основни части, но те са от решаващо значение, за да можете да записвате или да свирите на живо. Моделите за работа в реално време разполагат с 2 до 6 стерео канала за свързване на няколко входни устройства едновременно и за изпращане на сигналите към микса.

Диджейските миксери имат фоно вход с RIAA изравняване и всички канали са разположени вертикално, с копчета или превключватели за избор на входовете. Освен това те разполагат с еквалайзери и фейдъри за увеличаване и намаляване на силата на звука в различните части на песента, което позволява премахване на баса от песента при смесване на две песни, за да се избегне сблъсък.

Съществуват модели с отделни копчета за ниски, средни и високи честоти, както и с контроли за баланс, устройства за външни ефекти и вградени ефекти. Добре е да имате превключвател за реплики, който изпраща сигнала към слушалките, за да можете да слушате, преди да свирите пред публиката.

Цифрови и аналогови миксери

Един от въпросите, които трябва да си зададете, е дали миксерът е цифров или аналогов. За да ви дадем по-добра представа, ще ви обясним какво да търсите в едно от тези устройства и как се справя всеки тип DJ миксер във всеки аспект:

Лесно използване:

Аналоговите устройства са по-добри в това отношение, тъй като разполагат с бутони, фейдъри и копчета за бързо и лесно регулиране на почти всички необходими настройки. Другите модели имат по-малко такива инструменти, но изглеждат по-изчистени и по-прости.
Неаналоговите модели могат да имат много полезни слоеве, екрани и менюта за избор на настройки, но те могат да бъдат плашещи за начинаещите диджеи. Също така е по-сложно да се правят модификации и манипулации на хардуера на конзолата, но те позволяват компютърно манипулиране на музиката, което е плюс.

Качество на звука:

И двата модела използват аналогов предусилвател за повишаване на сигнала до линейно ниво, така че имат еднакво качество на звука. Аналоговите позволяват добро управление на усилването на сцената, а цифровите - добро пълзене на ниско ниво.

Обработка на сигнала:

Не забравяйте, че неаналоговите модели имат известно забавяне при обработката на сигнала от аналогов в цифров режим, което може да бъде объркващо за диджея, който използва слушалки и се сблъсква със забавяне от 1,5 до 10 милисекунди.

Възможност за дистанционно управление:

Неаналоговите модели са тези, които предлагат гъвкавост в това отношение, като позволяват дистанционно управление с компютър или лаптоп чрез кабели или безжично.

Какво представляват диджейските миксове?

Това е изкуството да се вземат ударите и ритмите на две отделни песни и да се направи така, че те да звучат в пълен синхрон с един и същ брой удари в минута (BPM). По този начин можете да преминавате безпроблемно от една песен към друга на парти, в звукозаписно студио или на концерт, без да спирате музиката.

Така можете да поддържате енергията в клуба или дискотеката и да поддържате публиката си щастлива и активна. Можете също така да създавате свои собствени миксирани компактдискове, за да развиете кариерата си на диджей.

Може ли някой да се научи да прави DJ миксове?

Да, всеки, който е запален по музиката, има желание да се учи и има добър ментор, който да му помогне да разбере по-добре сцената, движенията, техниките и триковете, може да го направи.

Избор на най-добрата DJ маса

Ако искате да закупите най-добрия модел за вас, важно е да знаете какво да вземете предвид, когато търсите идеалната DJ маса за вас. Тук ще ви го обясним:

Бюджет:

Въпреки че има модели, които не са много икономични, можете да сте сигурни, че ще имате мощен и надежден работен инструмент за много години напред. Помнете, че колкото по-скъпи са, толкова повече функции имат, но ако не планирате да използвате всички от тях или все още не знаете как да ги използвате, по-добре е да се съсредоточите върху по-прост и по-достъпен модел.

Вид на миксера:

Трябва да знаете дали искате само миксер или DJ контролер. Много от тях са снабдени с USB вход, MIDI и други възможности за управление. Потърсете модел, който има нещата, от които се нуждаете, и няма да усложни живота ви с ненужни за вас функции.

Брой канали:

2 канала са норма, въпреки че има модели, които достигат до 16 канала, както и микрофонни входове. Това може да се окаже твърде много, но всичко зависи от вашия опит, умения и ниво. Въпреки това ви препоръчваме да изберете 4- или дори 6-канални модели, тъй като след като станете все по-добри, те могат да бъдат наистина полезни и необходими.

Марка и качество:

Никой не свири на живо или в звукозаписно студио и е изключително внимателен с копчетата и бутоните. При цялата енергия, вълнение и адреналин на момента се нуждаете от компоненти, които могат да издържат на натоварване, дори на пот и едно-две питиета. Потърсете добър производител, който предлага издръжливост, надеждност и добра гаранция.

Специални употреби:

Някои миксери са много прости и подходящи за всякакъв вид 'диджействане', но има и други с други специални функции и аспекти за възпроизвеждане на записи и др.

Допълнителни функции:

Освен бутоните, копчетата и контролите, можете да търсите и други функции, които не са толкова често срещани във всички модели, като нискочестотни и високочестотни филтри, вътрешен аудио интерфейс, специални възможности за свързване и др.

Защо ви е необходим DJ миксер?

При модулните системи можете да закупите декорите и плейърите отделно от миксера, а след това да свържете всичко заедно и да получите цялостна система. Хубавото в случая е, че можете да използвате някои компоненти от една марка, а други - от друга, така че не е необходимо да използвате цялостна система от един тип и можете да надграждате или сменяте частите, когато ви хрумне. В същото време тези смесители обикновено са с по-добро качество.

При диджейските миксери не се нуждаете от лаптоп или компютър, а можете да миксирате директно от устройствата за възпроизвеждане. Така че можете да се занимавате с класически диджей с два дека, миксер, слушалки и грамофонна плоча, без да използвате компютър.

Това е жизненоважно за диджеите, които обичат да пускат плочи и да жонглират с ритми, за което също са необходими много качествени фейдъри.