Конци за зъби

mejor-hilo-dental

Преминаването през различни стоматологични процедури, като например ортодонтия , ме накара да ценя и да се грижа за зъбите си много повече - от чести посещения при зъболекаря за дълбоко почистване до добра поддръжка у дома, а за това е необходимо да разполагам с подходящи материали.

Сред оборудването за добра орална хигиена не може да пропуснете четка, която е идеална за венците ми, изплакване без алкохол и, разбира се, най-добрите конци за зъби, за да поддържам зъбите си чисти и без кариеси.

Най-добрият конец за зъби

Кой е най-добрият конец за зъби?

Миенето на зъбите с четка и конец за зъби е най-добрият начин за предотвратяване на кариеси, тъй като се бори с плаката, която ги причинява, и я отстранява, поради което всеки път, когато посещавате зъболекар, той препоръчва да включите миенето в рутинната си процедура.

Изборът на добър конец за зъби сред толкова много възможности на пазара не трябва да бъде претоварващ, първото нещо, което трябва да направите, е да определите нуждите си, какъв е вашият тип зъби и с това ще стигнете до опция, която се адаптира към тях, тяхната форма, пространства и различни зъболекарски уреди.

Тук са най-добрите конци за зъби:

1. конци за зъби LuckyFine

Идеални за почистване на междузъбните пространства

51q1f2kGgdS

КУПИ СЕГА

Няма нищо по-лошо от това, когато приключите с храненето, между зъбите ви да има остатъци от храна, които не можете лесно да отстраните, но това е проблем, с който можете да се сбогувате, като заложите на тези конци за зъби от марката LuckyFine.

517d3BE4fQL

КУПИ СЕГА

восъчен конец за зъби , който ще премахне кариесите , като го включите в рутинната си програма за почистване, тъй като има покритие, което лесно премахва плаката от зъбите.

Той е много устойчив, не се чупи и не се протрива лесно, плъзга се много добре по зъбите, не уврежда венците и има ненадминато съотношение между качество и цена.

3. Dentek Triple Clean

Вкус на мента

51xbA6H0KvL

КУПИ СЕГА

Няма нищо по-добро от конец за зъби, който можете да вземете навсякъде, независимо дали пътувате или се храните навън, с тази опция на Dentek ще сте готови да почистите добре зъбите си.

Дизайнът на тези 90 пръчици с конци за зъби ги прави лесни за употреба, така че ако не сте свикнали да използвате конци за зъби, това е чудесен вариант да започнете.

4. Конци за зъби WooBamboo

Биоразградими и органични

41IZpzHx+FL

КУПИ СЕГА

Ако сте почитатели на естественото и искате да го включите във всеки аспект от живота си, миенето на зъбите няма да бъде пропуснато, когато имате органичен конец за зъби, като този достъпен, качествен модел, който ще даде невероятни резултати.

Един от най-добрите варианти в сравнението, със съставки като пчелен восък и мента, които помагат за поддържане на зъбите здрави.

5. Oral-B Satin Floss

Satin texture

51JZchHoLkL

КУПИ СЕГА

За да постигнете добро здраве на устната кухина, се нуждаете не само от най-добрата четка и паста за зъби, но и от конец за зъби, който ви позволява да отстраните цялата плака от зъбите си, а този на Oral-B е идеален.

Той е не само най-евтиният в списъка, но и лесен за употреба и осигурява незабавно усещане за свежест, за приятен дъх.

Как да използваме правилно конец за зъби?


Още от ранна възраст ни се обяснява значението на конците за зъби за здравето на зъбите, за правилния начин на миене на зъбите и за това как да полагаме идеалните грижи за тях, за да предотвратим появата на кариеси, които могат да се окажат доста вредни.

Конците за зъби са незаменима стъпка и трябва да знаете как да ги използвате правилно, така че след като купите най-добрия вариант и го вземете вкъщи, можете да следвате стъпките по-долу:

Започнете с около 45 сантиметра конец:

hilo-dental-Oral-B

Първото и най-основно нещо, когато става въпрос за конци за зъби, е да имате необходимото количество на пръстите си, като това зависи от модела, който сте избрали, тъй като ако става въпрос за конци за зъби на клечка или с дизайн на клечка, това няма да е необходимо.

При конците за зъби, които се предлагат в кутийка или отделение, трябва да извадите поне 45 сантиметра от тях, което ще ви осигури достатъчно удобство за почистване на местата, където е невъзможно да достигнете с четка.

Използвайте конеца с палеца и показалеца си:

Трябва да използвате палците и показалеца си, за да прекарате конеца през всяка от ставите на зъбите си с движение нагоре-надолу, което ще изкара цялата мръсотия от тях.

Огънете конеца в основата на зъба:

Стъпка, която не бива да се пропуска при почистването с конец за зъби, е да се огъне конецът в основата на всеки зъб, като по този начин се отстранява мръсотията, която може да е заседнала в областта на венците.

Трябва да помните, че не трябва да насилвате това движение прекалено много, тъй като това може да предизвика дразнене или дори порязване на тази чувствителна зона.

Използвайте чисти срезове на конеца:

Докато използвате първото изрязано парче конец, ще забележите как то се износва и губи восъка по повърхността си, затова е необходимо да изрязвате нови конци с приблизително същия размер по време на процедурата.

Използвайте същото движение, за да отстраните резбата:

За да отстраните конците от зъбите си, трябва да направите същото движение, с което те достигат до най-трудните места, т.е. движение нагоре-надолу, но в този случай то ще бъде отвътре навън.

Какъв вид конец за зъби трябва да използвате?

hilos-dentales


Сред голямото разнообразие от възможности, които можете да намерите, когато става въпрос за конци за зъби, можете да избирате между две големи групи в зависимост от вашите нужди и те се различават по материала, с който са създадени, но които във всеки случай ще могат да почистват естествените ви зъби, импланти и дори зъбни мостове.

Найлон:

Едно от големите предимства на найлоновите или многонишковите конци за зъби е, че можете да ги намерите в различни форми, като восъчни или невосъчни, с различни аромати и в различни форми, които могат да бъдат адаптирани към вашите нужди.

Моновлакна:

От друга страна, можете да намерите този тип конци, които, за разлика от тези от найлон, имат единична нишка, която ги прави изключително тънки, което е идеално за тези, които нямат много място между зъбите си и се нуждаят от много по-тънък конец.

Как да използвате конци за зъби, за да постигнете най-добри резултати

Сега, когато знаете правилния начин за използване на конци за зъби при почистване на зъбите, можете да използвате различни техники, които ще ви помогнат да постигнете очакваните резултати, като сред тези неща не можете да забравите да добавите към рутинната си програма:

Конците за зъби трябва да обикалят около пръстите ви:

Не забравяйте, че най-добрият начин за използване на конците за зъби е да използвате пръстите си като водач.За тази цел трябва да ги поставите около пръстите си и да сте сигурни, че няма да се изплъзнат от мястото си.

Насочете конците:

Един иригатор за устна кухина сам по себе си ще се справи с отстраняването на мръсотията и остатъците от фугите на зъбите, а при конците за зъби е точно обратното - трябва да се мине през всяка от тези фуги, за да се постигне правилно почистване.

Не забравяйте, че идеалното движение за това трябва да бъде отгоре надолу или зигзагообразно, като достигнете основата на зъба, където той се съединява с венеца, и внимавате да не нараните областта с резки движения.

Обстойно почистване:

Важно е да постигнете обстойно почистване с конец за зъби, тъй като това е най-добрият начин да предотвратите заболяване на венците, като пародонтит и развитието на неприятни кариеси, които могат да доведат до по-сериозни здравословни проблеми, затова не забравяйте да почистите задната част на зъба и цялата област около основата му.

Също така е необходимо да не използвате един и същ конец за зъби за цялата уста, а да го сменяте по време на процеса.

Използване на конци за зъби с апликатор във формата на буквата С

Ако ви е трудно да използвате конци за зъби, защото не знаете как да ги използвате с пръстите си, добро решение е да използвате конци за зъби с апликатор - това е пръчка с формата на буквата С, в която има парче конец за зъби, което можете да използвате за еднократна употреба.

Този тип конци са подходящи за носене в чантата, независимо дали става въпрос за пътуване или за ежедневна употреба, тъй като са доста практични.

Какво да търсите при закупуване на конци за зъби

Преди да изберете конец за зъби само заради евтината му цена, е необходимо да вземете предвид различни характеристики, които ще ви насочат в правилната посока, в края на краищата, това е основна част в грижата за зъбите, която ще придружава най-добрата интердентална четка в предотвратяването на кариеси.

Търсете печата за одобрение на ADA:

Американската асоциация на стоматолозите отговаря за одобряването на различни продукти за грижа за зъбите, като учени и стоматолози се занимават с одобряването и даването на своя печат за одобрение на стоматологичните инструменти, така че ако намерите конец за зъби, одобрен от тази институция, той ще бъде един от най-добрите варианти за избор.

Тънък конец за зъби с малко пространство:

Всички зъби са различни, може да се окаже, че резците, например, са много по-близо един до друг от другите и в този случай ще е необходим много по-тънък конец, за да се побере в тясното пространство между тях.

По-дебели конци за по-големи пространства:

Ако имате голямо пространство между зъбите, трябва да се погрижите за него и по-дебелите конци ще бъдат идеалният вариант за почистването му.

Ако нямате добра сръчност на ръцете:

Нека бъдем честни, колкото и лесно да е използването на конци за зъби, може да бъде малко сложно да се постигне перфектният ъгъл и да се свикне с прилагането им, и ако вашият случай е такъв, най-добре е да изберете конци за зъби с апликатор, като например С-образните, които споменахме.

Ароматизирани конци за зъби за деца:

Ако имате малки деца у дома и искате да им създадете навик да почистват зъбите си, най-добре е да започнете с ароматизирани пасти за зъби и конци за зъби, така че миенето на зъбите да бъде много по-приятно.

Не забравяйте цената:

Сред факторите, които трябва да вземете предвид при избора на конци за зъби, е цената им, която може да варира в зависимост от вида, който сте избрали, и материала, от който са изработени.

Найлоновите конци за зъби са много по-евтини, но може да срещнете някои модели, които, след като минат само веднъж през зъбите ви, се накъсват, което води до загуба на продукт, въпреки че е възможно да получите качествени варианти от този материал.

Едножичните конци са по-здрави, но винаги ще бъдат по-скъпи.

Често задавани въпроси за използването на конци за зъби

Полезно ли е използването на конци за зъби?

Да. Поддържането на правилна орална хигиена зависи най-вече от правилното използване на конци за зъби, които също допринасят за здравето на венците. Зъболекарите препоръчват ежедневно миене на зъбите с четка и конец за зъби, както и изплакване на устата, тъй като те заедно гарантират, че всички хранителни частици и остатъци се отстраняват от междузъбните пространства, премахват плаката и предотвратяват гингивита.

Никога ли не е късно да използвате конец за зъби?

Никога не е така. Колкото по-дълго обаче отлагате използването на конец за зъби, толкова повече ще се влошават състоянието на зъбите и венците ви. Важно е да се отбележи, че дори при правилна техника на почистване с конец за зъби е напълно нормално венците да кървят малко през първите няколко дни от почистването с конец за зъби, така че това не е определящ фактор за спиране на почистването с конец за зъби. Въпреки това, ако сте впечатлени от силно кървене, е препоръчително да се консултирате със зъболекар, за да изключите друг външен фактор.

Колко често трябва да използвам конец за зъби?

Специалистите препоръчват 1 до 3 пъти дневно (след всяко хранене), но ако смятате, че трябва да използвате конец за зъби по-често, това също е позволено. Разбира се, качеството на техниката, която използвате, е от основно значение, безполезно е да я използвате 3 пъти на ден, ако го правите половинчато и в бързината.

Защо усещам лош дъх, когато използвам конец за зъби?

Наличието на бактерии, които се натрупват между зъбите, образувайки плака, при недостатъчна хигиена на устната кухина влияе пряко върху миризмата на дъха ви. Тези бактерии растат и се размножават в остатъците от храна между зъбите, така че когато използвате конец за зъби, за да отстраните остатъците, може да усетите неприятна миризма, ако остатъците все още са там. Освен това, ако имате инфекциозен процес във венците, това може да допринесе за лошия дъх.

Какво се случва, ако не използвам конец за зъби?

Всички зъболекари и лекари по дентална медицина твърдят, че тези, които не използват конец за зъби, са изложени на по-голям риск от инфекциозни заболявания както на венците, така и на останалата част от устната кухина. Освен това бактериалният растеж води до износване на емайла и следователно благоприятства образуването на кариеси.

Защо е толкова трудно да се използва конец за зъби?

Използването на конец за зъби наистина не е трудно. Проблемът е, че много хора я използват неправилно, което има отрицателен ефект върху зъбите и венците. Ако използвате конец за зъби твърде бързо между зъбните пространства, това движение може да навреди на венците ви, без да гарантира отстраняването на плаката. Това не е трудно, просто трябва да го правите внимателно и търпеливо.

Защо усещам болка, когато използвам конец за зъби между зъбите си?

Когато между зъбите се натрупат много бактерии, обикновено те се складират под венците, което води до повишаване на тяхната чувствителност, която може да причини болка при най-малкото докосване. В този случай трябва да се консултирате със зъболекаря си. Ако обаче болката е слаба и отшумява спонтанно, тя може да е напълно нормална и ще спре, когато свикнете с действието на конците за зъби.

Може ли използването на конец за зъби да остави празнини между зъбите ми?

Не, освен ако не правите това, което беше споменато по-горе: почиствате зъбите си с конец набързо и неправилно. По този начин вероятно ще разрежете венците си и в резултат на това между зъбите ви ще се образуват дупки от белези. Друг важен факт е, че не трябва да насилвате конците между зъбите, а да ги поставяте между тях внимателно и след това нежно.

По-добра ли е водата за уста от конците за зъби?

Водата за уста помага за почистването на зъбите, като отстранява остатъците от храна, които остават в устната кухина, спомага за свеж дъх и намалява кървенето и заболяванията на венците, но не трябва да се счита за заместител на конците за зъби, тъй като не могат да достигнат до малките пространства между зъбите.