Лампи за спалня

svg%3E

За къмпингуване, алпинизъм или други спортове на открито , които отнемат повече от 24 часа, добрият фар или осветително устройство са задължителни. Наличието на най-добрия фар е идеално. Не само за удобство, но и по необходимост. Възможността да държите ръцете си свободни, когато се занимавате с алпинизъм, например, е задължителна.

Също така, когато приготвяте огън посред нощ, но той още не е запален, очевидно се нуждаете от светлина, за да можете да видите какво правите. Но как да запалите огън, ако ръцете ви са заети с факла?

По подобен начин за нощно колоездене и пешеходен туризъм, фаровете са от голяма полза. Ако по някаква причина сте се въздържали да си купите такъв, ето още причини да се сдобиете с него, знаейки, че той ще улесни живота ви, когато сте на къмпинг.

Всеки любител на къмпингуването и спортните дейности на открито може да сметне един от тях за чудесна покупка. С цялата тази сравнителна информация за моделите и характеристиките можете да получите представа как да направите правилния избор.

На пазара се предлагат множество марки. Petzl е един от най-известните.

Но... след като разгледахме дълъг списък с различни марки и модели, можем да направим някои конкретни препоръки, за да улесним търсенето ви. Ето нашия топ 4 с най-добрите предни светлини.

Топ 4 на най-добрите фарове

Тук са най-добрите фарове:

1. Челник Petzl E95 HMI

Невероятна мощност

svg%3E

КУПИ СЕГА

Той е водоустойчив, предлага обхват от 60 часа, включва акумулаторна батерия и цената му е достъпна. Той може да осветява над 110 метра на максимално разстояние и 35 метра на минимално разстояние, така че се счита за много мощен. Включва Bluetooth система за свързване с мобилния телефон и бяла LED светлина.

Тежи 113 грама, което за някои може да е повече от очакваното, но е напълно преносим. Интензивността на светлината може да се адаптира според желанията на потребителя.

2. Професионална лампа за глава Impulsfoto

Тази с увеличителни лещи

svg%3E

КУПИ СЕГА

Адаптивна към размера на главата, тази лампа с двойно LED осветление, включва 5 HD лещи с увеличение, за да изберете нивото на увеличение на това, което искате да видите. В зависимост от начина, по който използвате лупите, ще можете да виждате обекти до 6 пъти по-големи от нормалния им размер.

Лампите могат да се въртят, по-специално на 60 градуса. Използва батерии ААА, които не са включени в комплекта. Дизайнът е ергономичен и удобен за използване. Той е евтин, но с добро съотношение цена-качество.

3. фар VicTsing

Ниската цена и червената светлина

Той е сред най-евтините на пазара, но все още е ефективен и качествен. Той има две светлини - бяла и червена - за тези, които предпочитат да запазят нощното си зрение.

Това го прави идеален за лов и риболов. Допълнителен плюс е, че е водоустойчив и изключително лек, с тегло не повече от 72 грама. Автономията му е 7 часа и изисква батерии ААА. Светлината му е много мощна, обхватът му е 130 метра.

4. BIG LED челник

4 вида светлини

С един бутон можете бързо да смените вида на използваната светлина: 1LED, 2LED, 3LED и Flash. Този фар е универсален, тъй като работи при екстремни климатични условия, водоустойчив е и е изработен от алуминиева сплав.

Той използва батерии, които можете да зареждате с USB кабел, зарядно устройство или зарядно устройство за кола. Той дава много добра светлина и има дълга автономия. Той е евтин, а дизайнът му е ергономичен и привличащ вниманието.

Защо да си купите фар?

Ако обикновено използвате обикновено фенерче или приложението за фенерче на мобилния си телефон за осветление по време на къмпинг, svg%3E

подготовката на нещата или дори поставянето на палатката може да се превърне в проблем, така че е по-добре да обмислите предимствата на най-добрия фар или фенер за глава :

Свободни ръце:

Свободните ръце са изключително предимство на челните лампи пред традиционните им аналози и при дейности като алпинизъм са повече от необходими. Освен това, дори и да разполагате с походна лампа, независимо дали е електрическа или газова, наличието на светлина точно там, където ви е необходима, и фокусирането на зрението ви е плюс, заради който челната лампа печели състезанието.

Разстояние на светлинния лъч:

Дължината на светлинния лъч зависи от модела, но повечето от тях предлагат мощна LED светлина с разстояние повече от 100 м, което позволява да се осветят пространствата за търсене на всичко, което ви е необходимо в тъмното, или да се разяснят пътеки, които нямат добре обозначени посоки, също и такива, които са по-сложни или объркващи.

Дизайн:

Това, което винаги трябва да търсите в подобна лампа, е тя да бъде компактна и лека, така че да е по-лесна за съхранение в къмпинг чантата и много по-удобна за носене.

Дълготрайност:

Тази точка е от голямо значение. Не искате да си купите лампа, която не е много издръжлива, и след кратко време да се наложи да инвестирате в нова. Възможно е да се сдобиете с такъв на ниска или достъпна цена, който е с добро качество и дори с добра марка.

Най-добрите фарове са тези, които в този смисъл могат да издържат на екстремни климатични условия. Тези, които са водоустойчиви, могат да се използват по време на дъжд и силни бури, а има дори такива, които могат да се потопят на дълбочина един метър под водата.

Видове челници

Ако сте в търсене на най-добрия челен фар, препоръчваме ви да разгледате различните видове, които съществуват, за да имате по-ясна представа при вземането на решение за покупка. Характеристиките на всеки от тях ще хвърлят повече светлина по въпроса.

Широка светлина:

Почти всички лампи предлагат режим на широка светлина, който осветява по-голям радиус около точката на излъчване. Обикновено те се препоръчват за използване на сравнително къси разстояния, например за осветяване при разпъване на палатката, приготвяне на храна или когато искате да прочетете текст.

Те могат да имат димер или ключ, за да не заслепявате съквартирантите си всеки път, когато обърнете глава, което би било доста неприятно. Освен това помага на батерията да издържи с малко повече заряд.

С концентриран прожектор:

Идеални за осветяване на дълги разстояния, тези лампи могат да бъдат стандартни или, ако инвестирате малко повече, можете да ги получите с този двоен прожектор с широк лъч. Накратко, получавате и двете възможности. Те са много добър избор за лов и риболов, разбира се, и за туризъм.

Червена светлина:

Те са много полезни и ефективни. Предимството на червената LED светлина е, че предпазва живота на батерията и позволява лампата да се използва за по-дълги периоди от време. Всъщност тя може да спаси не само живота на батерията, но и живота на потребителя. Червената светлина може да служи за ориентир при спасителна акция в планински район, тъй като се вижда по-ясно.

От друга страна, любителите на лова често ги предпочитат, защото запазват нощното зрение, като не заслепяват потребителя, а животните не се страхуват да видят този вид светлина.

Водоустойчиви:

Тези, които са влаго- и водоустойчиви като такива, не са точно най-евтиният продукт, който ще намерите, но ако се занимавате с алпинизъм, туризъм и други спортове на открито, може да помислите за закупуването на един от тях.

Има няколко нива на устойчивост: такива, които издържат на пръски при преминаване на река; такива, които са устойчиви на дъждовни бури; и такива, които могат да стоят половин час на метър под вода.

Захранване с батерии:

Въпреки че голяма част от тези фенерчета работят с алкални батерии ААА или АА, по-удобните от тях имат опция за презареждане за по-голяма автономност в тъмното.

Тегло на челната лампа

Повечето потребители се притесняват за това и това е естествено, тъй като това е нещо, което те ще носят на главата си дълго време. Въпреки това повечето модели, дори тези с батерии, са с тегло под 0,19 kg.

Като цяло те не се различават много по размер, въпреки че има мощни, специфични за дейността, високопроизводителни модели с горни каишки и външни батерии, които могат да увеличат обема.

Режими и нива на яркост на предните светлини

Ако тези светлини могат да се различават по нещо, то е в тази подробност, а именно, че на пазара ще намерите модели, които ще имат поне два режима или нива на яркост, от които да избирате, докато ще има и други с малко по-широко разнообразие.

Режим 'Строуб' (или 'светкавица')

Този режим действа като мигаща аварийна светлина, като в някои случаи можете да избирате между бавна и бърза скорост за него.

Нисък

Това е най-често използваният режим за най-честите дейности, като нощно шофиране или къмпинг, затова е известен и като стандартен режим.

Среден

Отговаря на необходимостта от повече възможности за осветление.

Висока (или максимална)

За екстремни случаи, когато е необходима много повече светлина.

Boost (или Zoom)

Необичайна функция, която позволява прожектирането на изключително интензивен лъч за кратък период от 10 до 20 секунди. Той е полезен, за да разберете какво ви дебне извън палатката.

Допълнителни функции на фаровете

В допълнение към всички прегледи, които направихме досега, моделите могат да се различават един от друг по функциите, включени в някои от тях, които могат да бъдат повече или по-малко от други, и по този начин да се различават по своята полезност. Един от начините да разберете от кой модел можете да се възползвате или не, е да знаете какво може да ви предложи той, а това е, което можете да очаквате:

Затъмнена мощност

Това означава, че светлината от предния фар няма да намалява постепенно с изтощаването на батерията, а ще остане на препоръчително ниво непрекъснато, докато батериите достигнат края на своя полезен живот. Въпреки това някои потребители може да не харесат идеята за рязко намаляване на светлината, тъй като нерегулираният модел ще ви предупреди своевременно.

Режим на червена светлина

Идеален за нощна употреба, тъй като не предизвиква свиване на зениците, както бялата светлина.

Водоустойчивост

Уверете се доколко вашата челна лампа издържа на вода, тъй като някои от тях могат да издържат на краткотрайно потапяне на повърхността, докато други, продавани в REI, могат да издържат на дъжд и сняг. Те могат да издържат дори на леки падания и удари.

Накланяне

Позволява да регулирате лампата нагоре и надолу, като насочвате светлината там, където ви е необходима. Ако обичате да четете през нощта или по време на къмпинг, тази книга ще ви бъде много полезна.

Превключватели за включване/изключване

Изпробването на бутоните, доколкото е възможно, е наистина полезно, за да се установи дали с тях се работи удобно. Като цяло. Те трябва да са лесни за използване, а бутоните трябва да са разположени по начин, който улеснява използването им. Трябва да се отбележи, че някои превключватели се заключват, за да се предотврати случайно включване на уреда.

Батерии

Много потребители пренебрегват това, но то може да зависи от редица променливи, като например времето. Например тези, които се захранват с литиеви батерии, са идеални за използване в студено време, тъй като те превъзхождат алкалните батерии при студени условия. Презареждаемите никел-металхидридни (NiMH) батерии също са идеални при тези условия. Трябва да се отбележи, че акумулаторните батерии са склонни да губят енергия, когато са неактивни. Носенето на няколко алкални батерии за безопасност никога не вреди.

Външни батерии, горни ленти

Има модели с висока мощност, които използват 4 батерии, които се поставят в задната част на лентата за глава, откъдето минава малък кабел към лампата. За по-голяма стабилност някои от тях предлагат горни ремъци.

Каква е формата на предния фар?

Може би това не е първото нещо, което ви хрумва, когато мислите да си купите челник, но формата на светлинния поток зависи от дейността, която извършвате, и затова е важен фактор, който трябва да вземете предвид при покупка. Ако сте от хората, които обичат да ловуват и да търсят диви животни в джунглата и по пътя, модел с ярък лъч в центъра и постепенно изсветляващ отстрани ще ви подхожда добре. Ако не сте сигурни за какво ще я използвате или сте склонни да извършвате много различни дейности, ще ви е необходима универсална светлина, която да ви подхожда за всички или за повечето неща.

Какво да търсите в най-добрия фар?

Ако искате най-доброто, трябва да обърнете внимание на всички детайли. Ето някои от тях:

Разумно тегло

Обикновено не се различават много по отношение на теглото, но е вярно, че колкото по-висок е класът им, толкова по-тежки са. Въпреки това, както вече споменах, компактните модели обикновено са с тегло под 0,19 kg. Не забравяйте, че те не само трябва да са доста ярки, но и да са леки за носене.

Дълъг живот на батерията

Да, това е важно, защото определя колко дълго може да се използва. Преди да го използвате, дори преди да го закупите, ще е добре да го тествате, за да видите колко време ще издържи батерията, защото понякога производителите разкрасяват истината или просто не правят всичко твърде ясно.

Множество светодиоди

Комбинацията от светодиоди с по-висока и по-ниска мощност ви позволява да регулирате количеството светлина, което лампата произвежда.

Режим на червена светлина за запазване на нощното виждане

Къде ще го използвате и по какви поводи? Това е въпрос, който си заслужава да зададете първо, защото ако го използвате в пространства, като например под капака на автомобила, може да не се нуждаете от режим на червена светлина. Ако пък обичате да ловувате през нощта, режимът на червена светлина ще бъде важен, за да запазите нощното си зрение или да осигурите достатъчно светлина, за да четете книга, без да пречите на другите. Фарът трябва да може да превключва в режим на червена светлина, без да преминава първо през режим на бяла светлина.

Стабилна, въртяща се стойка

Това ще ви помогне да регулирате ъгъла на светлината на фара. Това ще ви бъде от полза, когато говорите с някого, гледайки директно в очите му, без да се налага да изключвате устройството и без да се дразните, тъй като можете да наклоните фара надолу, за да поддържате осветлението, без да заслепявате очите на другите.

Водоустойчив или водоустойчив корпус

Устройство, което със сигурност ще ви съпътства в много приключения, е важно да бъде устойчиво на прах, вода и други материали и се измерва по скалата IP, която обикновено се дава с две цифри. Колкото по-голям е броят на цифрите, толкова по-голяма е защитата на вашия модел.

За какво ще използвате предния фар?

Честният отговор на този въпрос ще реши няколко въпроса преди покупката. Например, ако го използвате за осветяване на маршрут за катерене или на пътя, докато карате колело, трябва да изберете челник, който може да ви предложи мощен и доста ярък лъч. Те се препоръчват и за ходене с раница на гръб или походи на тъмно, въпреки че трябва да се уверят, че имат и режим на червена светлина.

Когато става въпрос за нощно бягане в парка или в близост до квартала, балансът между ниско тегло, сигурно прилягане и отлична яркост ще ви бъде от полза. За кратки преходи или при спешни случаи един обикновен модел ще работи добре.

Ще го използвате ли като аварийна светлина?

По принцип и двете ще отговорят добре на тази нужда. Въпреки това режимът на светкавицата е особено полезен за осигуряване на видимост при спешни случаи, тъй като създава отразяващ ефект, който е полезен и ако сте на пътя през нощта, било то като бегач или като велосипедист, така че автомобилите да ви виждат и да избегнат инциденти.

Ще използвате ли фара си в студено време?

Ако досега не сте се замисляли за това, време е да помислите, защото трябва да вземете предвид не само устойчивостта му в това време, устойчивостта му на вода, в случай на сняг, но и това, че бутонът(ите) му е(са) достатъчно удобен(и), за да го(ги) управлявате, без да се налага да сваляте ръкавиците си.