Латексов матрак

Уморен от контракциите и болките в гърба, които ежедневно ми причинява ортопедичният матрак, закупен в началото на годината, реших да потърся най-добрия латексов матрак , който се предлага.

Лора, моята съседка, която е хиропрактик, ми ги препоръча, за да си почина правилно и спокойно , и аз я послушах, защото ми омръзна да се събуждам по-изморена, отколкото съм заспала.

Искам да сложа край на дискомфорта по време на сън и да облекча врата и гръбнака си.

Най-добрите латексови матраци

Кой е най-добрият латексов матрак?

Всеки човек очевидно има много специфична представа за това кой продукт може да се счита за най-добър, но добрият латексов матрак трябва поне да ви позволи да бъдете в желаната позиция, без да ви причинява болка и дискомфорт.

Ако сте алергични към латексови матраци, те трябва да са антибактериални и анти прахови акари , за да се избегнат алергични епизоди по време на скъпия ви сън.

В зависимост от размерите ви, размерът също е важна опция, която трябва да вземете предвид. Ако все още се съмнявате, може би ще ви помогне този списък.

Ето и от най-добрите латексови матраци:

1. Латексов матрак LATT 20120190 Marcapiuma

Антиалергичен и антиалергичен

svg%3E

КУПИ СЕГА

С един от тези матраци ще осигурите естествен и здравословен сън както за възрастни, така и за деца, тъй като той е с твърдост 6/10 и е недеформируем и дишащ.

Това е 100% ергономичен матрак, който осигурява добра опора на врата и гръбначния стълб. Това е продукт с добро качество, изцяло произведен в Италия.

Предлага се с подвижен ватиран калъф с алое вера , сребърни йони и антиалергична подложка, която е в състояние да запази повече от 400 различни вида бактерии.

2. Специален матрак Kama Haus LATEXP14

Хигиеничен и дишащ

svg%3E

КУПИ СЕГА

Изработен от естествен латекс и с високи стандарти за комфорт и ергономичност, матрак като този е идеален за спокоен сън, докато се грижите за здравето си.

Той е много издръжлив и напълно дишащ, идеален за спане на хладно и без прекомерна топлина. Това е 100% органичен продукт, без токсични вещества.

Той е оборудван с перящ се калъф, който може да се сваля с цип, което го прави наистина хигиеничен продукт.

Той е повече от подходящ за хора, които страдат от алергии , тъй като има антибактериално покритие. Той е напълно анти-митален.

3. Двулицев матрак Naturalex DELUXE

Най-добри термични свойства

svg%3E

КУПИ СЕГА

Едно от най-забележителните качества на тези завивки е, че те са двулицеви, можете да ги използвате през зимата и да се топлите, както и да ги използвате през лятото, благодарение на тяхната 3D материя, която предотвратява концентрацията на топлина през нощта.

През студените сезони можете да разчитате на вълнената им смес, за да ви стопли през нощта и да ви осигури сладки сънища.

Той има 7 зони на комфорт за добра почивка и дебелина между 19 и 20 сантиметра, а освен това е модел, съвместим с електрически основи за легла.

4. Naturalex ART3299

Перфектна циркулация на въздуха между тъканите

svg%3E

КУПИ СЕГА

Предлаган в четири различни вида твърдост, този вискоеластичен матрак е най-подходящият, ако трябва да спите здравословно и да премахнете излишното налягане, което влияе на кръвообращението ви.

Матракът е със сърцевина от син латекс, което го прави здрав и гъвкав продукт, който издържа по-дълго от други подобни матраци.

Тя има топлинни свойства, адаптира се и възстановява формата си веднага след ставане от леглото. Перфектното решение за успокояване на болките в гърба.

5. Матрак Naturalex ergolatex

С адаптивна и релаксираща пяна

svg%3E

КУПИ СЕГА

Този производител, един от най-популярните в строителството, ще ви даде 10 години гаранция, така че за издръжливост, това е много препоръчителен вариант, просто ги придружава с възглавници също толкова здрави и ще имате отлично легло за дълго време.

Той е много дишащ, ергономичен и се състои от 7 зони на комфорт, които се адаптират, за да осигурят прогресивна подкрепа на различните части на тялото, като подобряват съня и намаляват възможността за болка и контрактури.

Адаптивната синя латексова пяна ще ви осигури по-добро качество на съня.

Какво е матрак от естествен латекс?

svg%3E

Това е вид матрак, изработен, както подсказва името му, от латекс и понякога други естествени влакна, които го правят напълно еластичен, което ще ви позволи да спите по-удобно, тъй като благодарение на използвания материал матракът се адаптира към формата на тялото ви, като поддържа естествената форма на гръбначния стълб, независимо от позицията, в която обикновено спите.

Благодарение на характеристиките си латексовият продукт е по-добър от пружинен матрак , тъй като осигурява по-добра циркулация на кръвта в тялото по време на сън, като подобрява начина, по който спите, адаптирайки се към формата на тялото ви, и помага за намаляване на прекомерния натиск, който естествено влияе на тялото ви, когато спите.

Какви са предимствата на латексовия матрак?

Ще откриете много предимства, когато започнете да използвате един от тези матраци за спане, това разбира се се дължи на техните характеристики и влакната, от които са направени, тук ще говорим за няколко от предимствата на тези продукти

Естествен произход

Може би една от първите причини, поради които ще откриете някои предимства при използването на латексов матрак за спане, е именно заради влакната, от които са направени. Това влакно не съдържа вредни химикали, тъй като е произведено от каучуковото дърво.Това не само означава, че тялото ви няма да бъде подложено на промишлено обработени материали, но и че ако сте алергичен тип, вероятността да развиете реакции към този материал е по-малка.Разбира се, в света има хора, страдащи от алергия към латекс, но тази статистика е учудващо ниска.

Прогресивна опора

Ако сте от хората, които постоянно страдат от проблеми с гръбначния стълб и шийните прешлени, контрактури поради лоши пози на сън и вечни болки в гърба, един от тези матраци ще ви бъде полезен, защото матраците от латекс са меки от самото начало, а най-хубавото е, че като се адаптира към формата на тялото ви, той ви осигурява пълна опора, докато се настанявате в матрака, и поддържа прешлените и гръбначния стълб в една линия. Мекотата на материала също така поддържа гърба и всяка точка на тялото ви нежно и без допълнителен натиск.

Отлично разпределение на натиска

Отново еластичността на продукта ще ви осигури много ползи, тъй като той се адаптира към формата на тялото ви, така че натискът на матрака да се разпределя по-добре към всяка част на тялото ви, сбогом на онези нощи, в които се събуждате със заспал крак поради лошо кръвообращение, самият факт, че тялото и теглото ви в леглото са равномерно разпределени, значително ще подобри поведението на кръвоносната ви система, когато спите.

Еластичен

Еластичността е пряко свързана с това дали този продукт осигурява адекватна опора във всяка точка на тялото ви. Някои проучвания показват, че еластичните свойства на латекса са свързани с наличието на милиарди молекулярни пружини в това влакно, които също ще ви осигурят отлична опора и, което е най-добре, спокоен сън.

Анти-прахови акари и анти-прах

Ако сте алергични, един от тези продукти е най-препоръчителен, за да се сложи край на агонията на нощите с многократно кихане, астматични пристъпи, болки дори в гърлото или със запушен нос. Друго предимство на тези матраци е, че влакната, от които са изработени, са антибактериални и антимикробни.

Знаем, че когато спим, много от бактериите в тялото ни се пренасят върху леглото и чаршафите.Производството на този продукт предотвратява това и ще държи досадните алергии настрана.

Добра дишаемост

Ако има нещо, което характеризира латекса, то това е, че той има добри вентилационни отвори и отворени клетъчни структури, което означава, че няма да се потите като пиле, ако имате такъв матрак посред лято, а всъщност ще се чувствате напълно прохладни, докато спите на него, разбира се, матрак от този вид не е точно евтин, но без съмнение това е инвестиция, която напълно си заслужава.

Висока издръжливост

Именно еластичността придава на този продукт висока издръжливост, тъй като използваните материали не стареят, както често се случва с матраците, изработени от други материали. Пружинните матраци например губят своята здравина или, когато пружината е по-здрава от влакната , от които е направен самият матрак, ставате жертва на загубени или пропилени часове сън, защото половината нощ се опитвате да заемете позиция, в която пружините не са особено неудобни за тялото ви. При латексовия матрак няма да имате тези проблеми и той ще издържи по-дълго.

Каква е идеалната твърдост?

Разбира се, твърдостта на всеки матрак зависи от нуждите на всеки човек в момента на спане, но препоръките за твърдост ще ви помогнат да имате ясна представа от какво се нуждаете в момента на спане, за да имате добър сън и пълноценно спане през нощта.

Много трудно:

Много твърдите матраци не са най-подходящият вариант, те имат само две точки на натиск, което влияе на кръвообращението, тъй като продуктът не се адаптира към формата на тялото ви. Ако сте един от тези, които страдат от болки в гърба и врата, един от тях само ще влоши нещата.

Много мек:

Ако вместо нещо изключително твърдо изберете обратното, ще изпаднете в крайности и единственият засегнат ще бъде вашето тяло. Въпреки че не е добра идея да спите на 'скала', не е добра идея и да спите на 'хамак', така че крайностите винаги са лоши. Матракът, в който потъвате, когато лежите или седите, ще навреди много на гърба ви, затова е по-добре да го избягвате.

Правилното действие:

Не е задължително да е изключително твърд, нито пък да е изключително мек - за да изберете матрак, трябва да се уверите, че той ви осигурява правилната опора и комфорт. Това е правилна комбинация от мекота и комфорт, в която матракът потъва, за да осигури на тялото ви правилна подредба на гръбначния стълб и натиск върху тялото, което се нарича прогресивна опора и е идеалното решение за всеки матрак. Вашият размер и тегло също ще ви помогнат да изберете.

Видове латексови матраци

На пазара ще намерите много матраци, но латексовите матраци обикновено са два специфични вида, които са:

Естествен

Наричан още NR, този латекс се произвежда от сока на каучуковото дърво. Важно е да уточним, че независимо от това, което ви казват производителите, нито един латексов матрак не е 100 % естествен, а най-близкият е само около 95 % естествен. Тези матраци не са никак евтини, но си заслужава да инвестирате в тях.

Синтетичен

Най-евтиният от латексовите матраци е изработен от синтетичен латекс или SBR, който се получава от различни нефтохимически продукти. В действителност повечето латексови матраци са синтетични, смес от NR и SBR, което е доста приятно усещане за потребителите

Ключови характеристики на хибридните и естествените латексови матраци

Въпреки че единият от тези модели е по-достъпен от другия, реалността е, че и двата са добри и удобни и ще бъдат истинско удоволствие за потребителите. Всички те имат редица общи качества, които са много търсени при матраците и ще ви помогнат да спите напълно спокойно и удобно, а именно:

Съответствие

Съответствието на матрака е свързано с възможността за адаптиране на матраците към тялото ви. Обикновено те подравняват добре гръбначния стълб, тъй като ви осигуряват подходяща опора, адаптирайки се към контурите на тялото ви.

Регулиране

Това качество е свързано с предишното, едно от най-добрите качества на този продукт е, че той може да се регулира перфектно според тялото на потребителя, което е от голяма полза, защото ще ви осигури комфорт и добра опора. Когато ги използвате, ще забележите, че поддръжката и адаптивността са по-големи. Това е разликата в сравнение с традиционните матраци с мемори пяна , които потъват под тежестта, поради което латексовите матраци се считат за много подходящи за хора с хронични болки в гърба и раменете и за хора със страничен сън.

Еластичност и изолация на движението точка

Тази точка е много интересна, ако сте от тези, които обичат да се хранят или да пият в леглото. Латексът е еластичен в конкретната точка, без да прехвърля движение, т.е. ако потъне там, където поставяте например крак, той няма да прехвърли това движение в друга точка, където можете да разлеете нещо. Това е и голямо предимство за стойката в някои области на тялото.

Без шум

Ако има нещо прекрасно в този продукт, то е, че няма шумни пружини , които да смущават съня ви или дори да събудят съседите. Тези матраци са изключително безшумни, така че можете да се движите върху тях колкото искате, без да пречите на останалите. Ако спите неспокойно и практически движите тялото си по посока на часовниковата стрелка през нощта, с една от тези чанти никой няма да забележи.

Други важни съображения

Преди да купите някой от предлаганите видове матраци, е препоръчително да вземете предвид някои съображения, които ще ви помогнат да изберете подходящия продукт за вашите нужди и навици на сън. Затова, преди да вземете някое от тях у дома, е важно да обърнете специално внимание на следното:

Опорна сърцевина

Това е най-важната част от матрака, като при матраците, изработени от 100% естествени латексови влакна, опорната сърцевина е изцяло от пяна, а при хибридите тя обикновено е изработена от полиетиленова пяна или плочки. Опорната сърцевина поддържа отскока и осигурява облекчаване на натиска върху тялото, така че това определено е нещо, на което трябва да обърнете внимание.

Охлаждащи елементи

Латексовите матраци обикновено са по-хладни от другите модели, което е свързано с дишането на това влакно, което определено ще ви накара да се чувствате по-удобно и по-хладно. Ако сте от хората, които не обичат да спят на горещи матраци, които задържат влага, това е вариант, който трябва да обмислите.

Комфортен слой

Има разлика между комфорта на хибридния матрак и матрака от естествен латекс, като естествените матраци са по-меки и по-меки, а хибридите са по-издръжливи и устойчиви.

Обща дебелина

Ако направите сравнение, хибридните матраци обикновено имат дебелина от 20 до 31 сантиметра, докато матраците от естествени влакна се предлагат от 15 сантиметра и нагоре. Ако сте възрастен и тежък човек, дебелината на добрия матрак трябва да е поне 22 см.

Капак

Капаците на тези продукти са изработени от памук, вълна или синтетичен памук. Те са икономични, много удобни и щадящи околната среда, поради което много потребители ги предпочитат.

Разлика между матрак от естествен и синтетичен латекс

Има няколко разлики, като може би най-забележителните са свързани с производствените съединения. Докато естествените се произвеждат от латекс NR, синтетичните се произвеждат от латекс SBR, който е заместител на каучука и според проучванията е безопасен химикал. Естественият латекс е и по-издръжлив.

Цена

Няма да ви лъжа, че това е скъп продукт, но всичко зависи от марката и размера. Цената на двойните игри може да бъде между 720 и 3450 евро в зависимост от влакното. За спалнята с размер King може да платите доста скъпо. От 1360 евро до над 6100 евро.

Как се изработва латексов матрак?

Понастоящем са известни два метода за производство на тези матраци, а именно:

Метод Talalay. Частично запълване на калъпа и вакуумно запечатване

При този метод каучуковият сок се излива наполовина в калъпа, а останалата част се запълва с въздух, запечатан във вакуум, като се оставя еднаква плътност в целия матрак.

Метод на Dunlop. Пълно запълване на формата

При този метод формата на матрака се запълва изцяло, като в края остава по-плътна пяна, а отгоре - по-мека.