лентова шлайфмашина

mejor-lijadora-de-banda

За любителите на 'Направи си сам', както и за любителите на работата с дърво и други материали, няма нищо по-добро от най-добрата лентова шлайфмашина на пазара.

Още повече, ако сте професионален дърводелец и разполагате с работилница, в която да изпълнявате проектите и приложенията си. Тези шлайфмашини са от съществено значение за допълване на тежките и сложни настолни и настолни машини и се справят добре с малки задачи.

Ако сте любител, може да искате да разгледате няколко характеристики, преди да купите, за да получите правилния продукт за вашите нужди.

Може да се интересувате и от :най-добрите шлайфмашини за стени

Най-добрите лентови шлайфмашини

Коя е най-добрата лентова шлайфмашина?

Лентовите шлайфмашини са изключително полезни както в дома, така и в работилницата и се предлагат в различни форми. Предлагат се с различни функции: орбитални, осцилиращи, пневматични, дискови и лентови като показаните тук.

Важно е да направите тест сред наличните предложения и да откриете какво наистина отговаря на вашите изисквания, във всеки случай, ако имате многобройни нужди, можете да изберете многофункционално устройство.

Едно нещо, което винаги трябва да имате предвид, е безопасността, както в работилниците, така и у дома, трябва да се грижите за вашата цялост, когато използвате тези машини, защото неправилната им употреба може да доведе до проблеми, защитните очила са от съществено значение.

Тук ще ви помогнем да изберете най-подходящия за вас, подготвили сме ръководство и накрая ви предлагаме този кратък списък с предложения.

Ето и най-добрите лентови шлайфмашини:

1. Лентова шлайфмашина Bosch Professional GBS 75 AE

41HrTDIm8bL

КУПИ СЕГА

Моделът на Bosch за професионална употреба има широчина на лентата 75 мм и е много универсален за отстраняване, плоско шлифоване, изглаждане, почистване на дърво, пластмаса и метал.

Въпреки размерите си това е лек продукт с мощност 750 W и скорост на лентата от 200 до 330 метра в минута.

Шлайфмашината GBS 75AE е оборудвана със зъбен диск и лента, издръжливи алуминиеви ролки, подвижна дръжка за шлайфане близо до ръба и широка гама от аксесоари.

Той има прахоуловител, който можете да използвате директно, идва с превключвател на скоростта, така че да можете да регулирате използването му според вида на работата, и има оптимално регулиране на валяка.

Той е с добро съотношение цена-качество, тъй като качествата му са като на продукт от най-висок клас, Bosch винаги е добра инвестиция.

2. Лентова шлайфмашина Makita 9403

41tVZg0EdTL

КУПИ СЕГА

Произведена с дръжка за хващане и друга отпред за по-добро боравене с инструмента, лентовата шлайфмашина Makita е голямо и тежко устройство, идеално за дълги и тежки проекти.

С широчина на лентата от 100 мм, скорост от 500 метра в минута и 1200 вата електрическа мощност, това е здрава, високопроизводителна машина.

Той идва със система за регулиране на центриращия колан и регулируема на 360 градуса торба за прах, която ще ви позволи да имате чисти и организирани работни зони

Той е на достъпна цена и тези, които вече го имат, казват, че е мощен, ефективен и лесен за използване. Шлифовъчната лента се предлага в син цвят и се доставя с основните аксесоари: графитна плоча, хартиена шкурка и торбичка за прах.

3. Автоматична лентова шлайфмашина Bosch PBS 75 AE

41+qhdmdtpL

КУПИ СЕГА

Обратно в нашия списък Bosch PBS 75 с електронно управление, което позволява прогресивен предварителен избор на оборотите за различни видове работа.

Работи с мощност 750 W, предлага се с допълнителна дръжка, има автоматична система за центриране на ремъка и алуминиев корпус, който осигурява стабилно покритие.

Забележителна особеност е, че благодарение на конструкцията си той може да бъде закрепен към работна маса и да бъде позициониран хоризонтално и вертикално, в зависимост от проекта, за стационарна работа.

Според мнението на тези, които вече притежават лентовия шлайф на pbs, той е с високо качество, което може да работи дълго време, без да страда от умора.

Цената му е разумна, ако сравним наличните модели, техните характеристики и качества.

4. Einhell TE-BS 8540 E - икономична лентова шлайфмашина

41xETvEfE3L

КУПИ СЕГА

Предназначен за шлайфане на големи площи, този модел има мощен двигател с мощност 850 W и е много полезен за сложни задачи.

Коланът му може да се сменя бързо и лесно, тъй като има гъвкав механизъм за смяна, който ви спестява главоболия.

Тази ръчна шлайфмашина е снабдена с регулируема помощна дръжка за оптимална работа. Той има адаптер за прахоулавяне с торбичка за прах. За по-чиста работа.

Моделът на Einhell е икономичен, изработен от качествени материали и се предлага в червено и черно. Не са необходими батерии.

5. евтина лентова шлайфмашина Skil 1210AA

41n8dkkh-5L

КУПИ СЕГА

Тази лентова шлайфмашина е оборудвана с автоматична система за центриране на лентата, която я прави лесна за използване, Шлайфмашината Skil е идеална за големи повърхности, но нейната гъвкавост, но и размери я правят напълно преносимо устройство.

Това е високопроизводителна машина за домашна работа, изработена от здрави и устойчиви материали, която работи с мощност 650 W и скорост на лентата 300 метра в минута.

Тя има удобна система за смяна на ремъка с едно щракване, която ще улесни работата ви. За своя размер коланът е сравнително тесен, но с голям капацитет.

Това е най-евтината лентова шлайфмашина от селекцията, която се предлага с мека ръкохватка, интегрирана система за извличане на прах с торба за прах, която ще направи работното ви място по-чисто и по-организирано.

Какво представлява лентовата шлайфмашина?

lijadora-de-banda

Лентовата шлайфмашина, наричана още лентова шлайфмашина, е инструмент, използван за оформяне и довършване на дърво и други материали. Състои се от електромотор, който върти чифт барабани, върху които е поставен непрекъснат контур от шкурка. Те могат да бъдат ръчни, които се движат по обработвания материал, или стационарни, при които материалът се движи по шлифовъчната лента.

Лентовите шлифовъчни машини са агресивни към дървото, затова се препоръчват само за началните етапи на процеса на шлифоване или ако искате да отстраните материала бързо; те са полезни и за отстраняване на боя от дървени покрития, а ако поставите лента с фина зърнометрия, можете да получите напълно гладки повърхности. Стационарните шлайфмашини се използват за отстраняване на цветни метали, като например алуминий.

Всички те обикновено са оборудвани с някаква форма на система за събиране на прах. Това може да бъде най-простото решение - платнена филтърна торба, прикрепена към преносима шлайфмашина, или голяма вакуумна система, която засмуква праховите частици в централен колектор.

Видове лентови шлайфмашини

51Dc0xuhzTL

Тези машини основно могат да бъдат класифицирани в два типа, а именно:

При този тип шлифовъчни машини двигателят всъщност се регулира успоредно на дължината на шлифовъчната лента. Перпендикулярно задвижващо зъбно колело намалява скоростта на двигателя, а подаването е свързано със задвижващата ролка чрез шлифовъчна лента.

Линейните шлайфмашини се характеризират с нископрофилен дизайн и корпус с нисък център на тежестта. Обща характеристика с други машини за шлайфане са металната предна ролка и гумената задвижваща ролка, която предотвратява приплъзването на ремъка, плочата за шлайфане и лостът за освобождаване на ремъка.

При тях двигателят е разположен напречно над ремъка и по цялата ширина на машината. Тази схема осигурява повече мощност чрез задвижването на зъбния ремък. Група зъбни колела зад задвижващото колело намалява скоростта, за да я направи достатъчно добра за ремъка. Вентилаторът зад мотора създава силна въздушна струя, която отвежда остатъците към ръкавния колектор за прах.

Механизмът за опъване на ремъка и копчето за проследяване поддържат ремъка стабилно подравнен върху ролките. В допълнение към превключвателя за задействане, тези устройства имат бутон за заключване, за да поддържат инструмента заключен при постоянна употреба. Те обикновено се считат за по-лесни за използване.

Какви са приложенията на лентовата шлифовъчна машина?

41yfFwGywlL

Той е полезен за всички видове работи от типа 'Направи си сам', ако искате бързо да отстраните материал. Той се използва и ако искате да извършите дърводелски монтажни работи или да изградите палуба.

В допълнение към различните приложения на работното място, шлифовъчната машина може да бъде оборудвана със скоби за специални приложения, като например електрическа настолна шлифовъчна машина, а също така се използва за рендосване, когато е закрепена странично. Можете също така да използвате някои шлифовъчни ленти, за да превърнете инструмента в буфер, почистващ и полиращ инструмент за пластмаси, дърво, ламинати и метали. Освен това ще отделяте по-малко време за задачи, свързани с шлифоване, като например:

 • Намаляване на дебелината на материала
 • Полиране
 • Шлифоване на груби и начупени повърхности
 • Скосяване на врати
 • Изравняване на лош срез
 • Чисти срезове на заден ход

Какво трябва да знаете за лентовите шлайфмашини

За да използвате добре вашия инструмент, и материала, върху който работите, има редица факти, трикове и съображения, които трябва да имате предвид:

Ако ще го използвате за прецизна обработка на шкафове или мебели, трябва да използвате възможно най-фината шлифовъчна лента. Основната цел тук е да се премахнат всички груби следи, оставени от по-грубия колан, който е бил преди използвания.

Препоръчително е да използвате лой или пчелен восък като смазочни материали за полиране, шлифоване или отстраняване на петна от метали. Предлагат се няколко търговски смазки за шлайфане на метал.

При отстраняване на лак или лаково покритие използвайте отворена шлифовъчна лента, за да отстраните първоначално слоевете. След това преминете към затворен тип ленти, докато материалът преминава през покритието. Използвайте леки и кратки движения, за да удължите живота на ремъка и да избегнете изгаряне на покритието.

Защо да си купите лентова шлайфмашина?

Полезно е да си купите лентова шлайфмашина, защото тя е универсален инструмент, който е от голяма полза както за професионалисти, така и за любители на 'направи си сам'. Шлайфмашината е първата стъпка при обработката на дървена повърхност и е чудесен съюзник в почти всеки проект за дървообработване. Благодарение на своята здравина и бързина те могат бързо да отстраняват материал, но също така могат свободно да заоблят, да подобрят тесни ръбове или да оформят малки части.

Важни характеристики, които да търсите, преди да си купите лентова шлайфмашина

Когато търсите да си купите лентова шлайфмашина, има редица характеристики, които да търсите и които ще подобрят вашето преживяване, като сред тях можем да споменем:

Очевидно е, че за шлайфане няма да се нуждаете от огромна мощност, но не е лошо да я имате и на добра цена. Ако разгледате наличните модели, ще забележите, че мощността им варира от 6А до 10А. Що се отнася до теглото, тъй като ще го използвате върху повърхност, това не е много полезно съображение, но ако ще го използвате вертикално, трябва да се уверите, че е лек. Има 5 или 6 и дори 7,5 килограма.

В миналото почти всички тези машини са работили с една и съща скорост, но сега те се предлагат с променливо управление със скорост от 500 до 1500 фута в минута. Ако ще използвате шлайфмашината за различни приложения, машината с променлива скорост може да бъде много полезна. Ако бюджетът ви е ограничен, ще ви бъде достатъчен и едноскоростен шлайф, като в този случай можете да променяте дебелината на шкурката, за да постигнете желания ефект върху шлайфаната повърхност.

Шлифовъчната лента има редица практически приложения. С този инструмент можете да подрязвате, изравнявате, шлифовате, оформяте и изглаждате груби фуги. Те могат също така да отстранят стара боя и покрития. По-съвременните модели могат да премахват ръжда и боя от метал.

Размерите им варират от малки преносими устройства до индустриални шлайфмашини с широка лента. При избора си трябва да вземете предвид размера на проекта, по който работите. Големите машини често се използват от професионалисти: строителни предприемачи, дърводелци и други, които избират мощни и издръжливи машини. Ако ще го използвате само вкъщи или за малки работи, преносимият уред ще ви е подходящ; с него се работи по-лесно и е много полезен за работа с детайли и тесни ъгли.

Повечето от тези устройства позволяват бърза и лесна смяна на ремъците. Необходимо е само да премахнете напрежението и да вкарате ремъка обратно в жлеба, за да го затегнете. След като поставите новия ремък, уверете се, че той се търкаля по посока на острието. Някои инструменти имат автоматично проследяване, а други са снабдени с регулируемо копче, което трябва да завъртите, докато лентата се окаже в центъра на металната плоча, която я поддържа между ролките.

Ако шлайфате много и оставяте много прах, стърготини или дървени стърготини в работната зона, инвестирането на няколко допълнителни евро в машина с прахоуловител ще си заслужава. Повечето производители произвеждат своите машини с това устройство. Уверете се, че закупеният от вас контейнер е достатъчно голям за нуждите ви и не се налага да спирате шлифоването от време на време, за да отидете до контейнера и да изпразните торбата.

Когато използвате подобни електрически инструменти, не бива да подценявате комфорта. Това включва ергономичност, тегло, лекота на захващане и дори капацитет на шума. Възможно е да използвате оборудването за продължителен период от време, като в този случай трябва да се уверите, че то е възможно най-удобно. Обърнете специално внимание на дръжките и по-специално на разположението на превключвателите, копчетата и ръкохватките. Някои шлайфмашини имат дръжки, които могат да се регулират по различни начини или дори да се отделят, за да се поберат в по-тесни работни пространства.

Редовно проверявайте шлифовъчния колан за пукнатини и се уверете, че ролките са подравнени. С течение на времето ролката, която представлява парче метал между ремъка и стартера, се износва. Това означава, че от време на време ще трябва да се подменя. Друга добра практика за поддръжка е прахосмукирането на шлайфа, за да се увеличи животът на инструмента.

Размер на песъчинките на шкурката

Шкурките, които се поставят в тези машини, имат различен размер на песъчинките, който се използва в зависимост от нуждите на проекта или приложението, което трябва да се направи.Тук обясняваме какви са характеристиките на всеки размер на песъчинките и за какво се използват:

Шлифовъчни машини със зърнометрия между 20 и 40 могат да се считат за много груби. Те имат много големи зърна и могат да преминават през повърхности много бързо. В съчетание със скоростта и мощността на шлайфа, с тази сила лесно се разрушава повърхността на даден обект. Ако го използвате в повечето приложения, трябва да сте изключително внимателни.

При размери на зърната от 40 до 60 тази хартия е все още доста груба, но не толкова абразивна, колкото много грубите зърна. Те са подходящи за работа с предмети, които изискват голяма площ за шлайфане. Грубата шкурка обикновено е по-добра за шлайфане на метал, отколкото на дърво, така че ако работите с метали, може да искате да използвате този тип шкурка доста често.

Между 60 и 80 се счита за средна песъчливост. Това е най-разпространеният тип в обща употреба. Той се използва повече за дърво, отколкото за метал, и често е първият пясък, използван при подготовката на дърво за боядисване или лакиране. Среднозърнеста шкурка може да се използва и за отстраняване на боя от повърхности и за отстраняване на неравности по дървото.

Фината зърнистост е отбелязана между 80 и 120. Повечето хора използват тази зърнистост на хартията между слоевете лак, за да подготвят дървото за финишна обработка. Може да се използва и за омекотяване на петна от мазилка или за отстраняване на петна от вода от дърво.

Маркиран от 120 до 220, този модел се счита за супер фин. Те се използват само за полиране на финишното покритие на даден проект. Обикновено се използват върху гола дървесина, за да осигурят гладка повърхност, когато дърводелецът не планира да лакира предмета. Металообработващите могат да използват фини зърна за полиране на някои метали.

Как да си направим домашна лентова шлайфмашина

Пясъчници: Лентов Vs Palm Vs Random Orbit Кой е най-добрият?

Има няколко инструмента за шлайфане, които можете да използвате за различни видове работа, като всеки от тях има своите силни страни и качества и ще ви гарантира фантастични финиши. Трите най-разпространени, които повечето хора използват за приложения от типа 'направи си сам', са:

Както беше споменато по-горе, тази шлайфмашина работи с ремък, който се намира между две или три ролки, в зависимост от модела. Лентата се поставя в центъра на ролките, включва се и шлайфането започва. Идеален за преместване на материали, той може да отстранява материала агресивно и бързо. Ако трябва да направите това, тази шлайфмашина е за вас.

Наричана още финишна шлайфмашина, тя има хартия, прикрепена към квадратната подложка в долната част на шлайфа със специални скоби. Моторът движи подложката в малки кръгови орбити. Той е идеален за довършителни работи и шлифоване на ъгли и е един от най-икономичните варианти.

Смес от две шлифовъчни ленти. Една орбитална и една дискова. Шлифовъчната подложка е монтирана изместена към основния вал, който се задвижва от двигателя. Когато този вал се завърти, подложката започва да се движи в малки орбити. Скоростта, с която се върти свободният диск, се променя при всяка промяна на налягането. Това помага да се създаде модел на шлифоване без следи. Този инструмент отстранява материала толкова бързо, колкото лентовата шлайфмашина, но с резултати, които са сравними с най-добрите шлайфмашини за фино шлифоване.

Предимства на добрата лентова шлайфмашина

Цената на лентовата шлайфмашина има редица предимства, които са изброени по-долу:

 • Те са леки в сравнение с други видове шлайфмашини. Ако търсите бърза довършителна обработка на стандартни материални части и повърхности, тогава е добре да разгледате този тип шлайфмашина.
 • Те са компактни, което означава, че са маневрени. Можете да влизате в трудни места с лекота и да имате по-голям контрол, за да покривате по-малки площи с по-голяма прецизност.
 • Дизайнерската форма и механизмът на работа ги правят първия избор за отстраняване на нежелани остатъци от всякакви повърхности. Той може лесно да отстранява боя или лак, докато държи материала, когато е настроен на правилните настройки и се използва със стабилна ръка.
 • Те са конструирани така, че да работят с по-високи скорости, за да могат да извършват шлайфане по-бързо от другите видове шлайфмашини. Те са много популярни за първоначално шлайфане, преди да се обработят всички фини детайли. Един от най-полезните инструменти, който можете да използвате за много видове шлайфане, като например шлайфане на декинг, мебели, паркет и др.
 • Можете да го използвате и за малка работилница или у дома.

Как се използва лентова шлайфмашина

За да започнете, стартирайте шлайфмашината и оставете двигателя да достигне пълни обороти. След това с двете си ръце - едната върху дръжката на спусъка, а другата върху предната дръжка за стабилност - спуснете шлифовъчната машина с леко движение напред, за да влезе задният валяк в контакт с повърхността. Това е много важно, тъй като прекалено силното натискане може да доведе до повреда на дървото или повърхността, върху която работите.

Къде да купя лентова шлайфмашина?

Когато става въпрос за закупуване на такъв инструмент, можете да се обърнете към физически магазини, като например средни и големи железарии в квартала ви, както и към големи центрове за дърводелски инструменти и инструменти 'Направи си сам', като Leroy Merlin, Bauhaus, Bricodepot и други.

Ако сте от тези, които предпочитат да купуват онлайн, за да не се налага да напускат дома си и да знаят точно какво търсят, можете да отидете в Amazon, където има дълъг списък с продукти като тези в това сравнение на най-добрите и ще намерите най-добрите марки и модели, както и други портали като ManoMano.

Често задавани въпроси

За какво служи лентовата шлифовъчна машина?

Лентовата шлайфмашина е вид шлайфмашина, която често се използва за оформяне и довършване на дърво и други материали и дори за отстраняване на боя. Оборудван е с електрически двигател, който върти чифт барабани, върху които е поставен непрекъснат контур от шкурка.

Колко струва лентовата шлайфмашина?

Понастоящем лентовите шлайфмашини могат да се намерят на пазара на цени между 40 и 120 евро, докато ценовият диапазон за качествена лентова шлайфмашина на известна марка е между 85 и 200 евро.

Коя е най-добрата лентова шлайфмашина за дърво?

За големи дървени повърхности лентовата шлайфмашина винаги е задължителна, тъй като тя е много гъвкава и може да се използва за шлайфане на твърди и меки дървени подове, както и на средни и големи дъски. За по-малки парчета може да са ви полезни по-тесни колани.

Мога ли да премахна боя с лентова шлайфмашина?

Да, можете да отстраните боята с лентова шлайфмашина със средна и фина зърненост между 40 и 120, която може да се използва за отстраняване на стара боя или лак за пребоядисване на дървото.