Ловни ножове

mejor-cuchillo-de-caza

Ако обичате да ходите в гората, за да ловувате добро месо или да преследвате диви същества, наличието на най-добрия ловен нож под ръка може да бъде разликата между оцеляването и доброто изплашване.

За любителите на лова добрият нож е от съществено значение, тъй като осигурява чистота на работата, прецизност на срезовете и най-вече е инструмент за защита от всякакви инциденти.

Инструментите на производителя Острие от елен , изработени от неръждаема стомана, са популярни по традиция, но не са единствените, така че трябва да разгледате наличната оферта, за да знаете какво ви подхожда най-добре.

Във всеки случай не бива да забравяте, че при избора трябва да търсите такъв, който има ергономичен дизайн, удобен захват и възможност за двустранна употреба.

Когато правите своя избор, е важно да изберете такъв, който да отговаря на вашите нужди и същевременно да е по-евтин.

Най-добрите ловни ножове

Кой е най-добрият ловен нож?

Намирането на добър продукт за лов изисква да се направи сравнение между всички предлагани модели и след това, в зависимост от вашето удобство, да се направи изборът, който ви допада.

Когато обаче купувате, е важно да вземете предвид редица подробности, които ще ви помогнат да направите по-подходящ избор.

Първото нещо, което трябва да се вземе предвид, е острието, традиционно ловните ножове имат така наречения Filo Facon, въпреки че с течение на годините този традиционен подход се е променил към по-универсални многофункционални ножове или с двойно острие.

Употребата също е важна, тя може да бъде сваляне на кожа, обезкостяване, топинг или пробиване, във всеки случай удобството е от съществено значение и дръжките на елен често са много популярни.

Някои от тях дори се предлагат с кожено острие , което ви помага да отделите кожата. Важното е да изберете добър и достъпен нож. Този списък може да ви помогне.

Ето и най-добрите ловни ножове:

1. iField спортен ловен нож

Естетичен и качествен

312Df5eB8cL

КУПИ СЕГА

Изработен с дръжка от маслиново дърво и предпазител от неръждаема стомана, този ловен инструмент има острие с дължина 10,5 см, с което можете да режете каквото пожелаете.

Освен че е солиден и здрав, той идва с кожена обвивка и има здрав режещ ръб , който ще ви служи дълго време. Това е инструмент с много добро качество, идеален за работа в гората.

 

2. Ловен нож Perkin Knives от дамаск

Елегантност и солидност

61pm5byGoQL

КУПИ СЕГА

Снабден с отлично острие, ножът full tang на марката Perkin Knives е точно това, което търсите, за да отидете на лов в гората и да се изправите пред всички опасности, които гората и нейните примитивни създания крият.

Дълъг е 33 сантиметра и е изработен от много здрава дамаска стомана, с дръжка от орех. Той се предлага с кожена калъфка , за да можете да го носите с необходимата защита. Тези, които го притежават, отбелязват неговата солидност.

 

3. ловен нож Fardeer DE22

Страхотни завършеци за различни приложения

512FK4idXwL

КУПИ СЕГА

Произведен в Испания, този нож за мулета е с тегло 340 грама и дължина 17,5 см.

Това е изделие, което се отличава с изключителните си характеристики, страхотни покрития и поразителна красота, допълнена от дървената дръжка с ръчно изработен стил .

Това е нож за сваляне на кожа , който включва черна ножница, изработена от найлон с отлично качество. Това е основният инструмент, ако сте решили да ходите на лов.

 

4. Сгъваем нож Kershaw CLASH KS1605

Универсален

41Zuyx-9R4L

КУПИ СЕГА

Ако смятате да ходите на лов в гората, не можете да останете без този сгъваем нож , който със сигурност ще ви бъде от голяма полза, където и да се намирате.

Това е тип нож , който можете да използвате при всякакви обстоятелства - като кухненски помощник, като спортен нож и дори за дърворезба.

Дебелината на острието му е добра , което го прави силно и здраво, но също така улеснява системата му за сгъване.

 

5. Ловен нож Walther Black Tac Tanto

Идеален за всеки случай

31cA0IL-T5L

КУПИ СЕГА

Не е нужно да сте майстор ножар , за да знаете как да различите добър нож за лов, особено ако става въпрос за малък инструмент с огромно разнообразие от приложения.

Този модел, пуснат на пазара от производителя Walter Black , има острие от неръждаема стомана от тип танто и частично назъбен ръб.

Той е ергономично проектиран за палеца, чупи стъкла и е с обща дължина над 23 сантиметра.

 

Какво представлява ловният нож?

Въпреки че терминът се отнася за ножове, използвани за лов, експертите настояват, че няма един-единствен нож за такива цели, а това зависи от вида на лова, целта и функцията.mejor-cuchillo-de-caza

Например има ножове с общо предназначение, които могат да се използват за всякакви задачи, ако решите да отидете на лов, като най-често срещаните в тези случаи са ножовете с ножница.

Тези, които се занимават с лов, препоръчват използването на няколко вида ножове, включително ножове за сваляне на кожа, за покриване и за обезкостяване, както и други видове.

Някои ножове имат дори сменяеми остриета, които позволяват използването на различни видове и форми с една и съща дръжка, като може да се каже, че те служат за всичко.

 

Части на ловния нож

Добрият ловец познава частите на ножа си като частите на собствената си ръка, наред с други неща, защото всяка част има специфична функция. Сред най-значимите части на всички ловни ножове са:

Острие:

Това е мястото, където острието се свързва с гръбнака, образувайки остър край, който служи за разкъсване и пробиване.

Корем:

Това е кривината на ръба, много полезна при сваляне на кожа, тъй като големината на кривината означава по-голяма дължина на рязане.

Острие:

Частта от острието, която прави разреза.

Колона:

Гърбът на ножа от страната, противоположна на острието. Той осигурява тегло, твърдост и здравина.

Първичен и вторичен скос:

Първичният скос се отнася до действителния ъгъл на рязане, който при ловните ножове е между 22° и 30°, докато вторичният скос изчиства острието и позволява по-остър първичен скос.

Поддръжка за подробности:

Наричана още 'джиминг', това е точка близо до дръжката, обикновено неплъзгаща се, където можете да поставите палеца си, когато трябва да захванете острието за малки детайли.

Choil:

Означава част в близост до дръжката, която ще ви осигури нехлъзгава повърхност и ще улесни работата по задушаване на острието, когато трябва да се изпълнят малки и дребни детайли.

Предпазител:

Намира се на дръжката и се отнася за частта, която предпазва пръстите от плъзгане по острието. Не е обичайно ловните ножове да имат предпазител, тъй като той пречи при работа с тялото на някои големи и обемисти животни.

Ръкохватка:

Използва се предимно при бойни ножове и се използва за разбиване на глава, кости, череп или за нанасяне на удари и задачи, изискващи ударна сила. Това е разширена или подсилена част в задния край на дръжката.

Видове и предназначение

На пазара има няколко вида ловни ножове, всеки с различна цел и функция, като най-популярните са:

Нож с падащо острие:

При тези ножове гръбнакът бавно се спуска към върха на острието, този тип нож свежда до минимум случайното пробождане на органите, като същевременно запазва качеството на месото. Управлението е лесно, а ловецът има добра режеща повърхност. Недостатъкът му е, че не е толкова остър и следователно не е много полезен за пробиване.

Bowie Edge Knife:

Наричани още Clip Point, те обикновено имат прави шипове в средата на острието и след това се извиват към върха, това качество ви дава голяма режеща повърхност и нож, подходящ за бой, защото има много остра крива. Недостатъкът му е, че е тесен и поради това може да бъде слаб. Въпреки това той е отличен за пиърсинг. Ножът Боуи понякога има дори трион за кости .

Нож 'Gut hook' или 'zip':

Подобен на ножовете 'drop point', но с остра кука на гръбнака. Често се използва за отваряне на корема, без да се разкъсват мускули или да се режат органи. Използва се за рязане и сваляне на кожи, а недостатъкът му е, че трудно се заточва.

На какво да обърнем внимание при закупуването на ловен нож

Има редица елементи, свързани с издръжливостта, качеството и материала, които е важно да се вземат предвид при закупуването на добър ловен нож.Тук можете да получите представа за това на кои елементи трябва да обърнете специално внимание при покупката:

Фиксиран или сгъваем:

И двата стила са популярни сред ловците. По навик може би старата гвардия е по-склонна да използва фиксирано острие, докато по-новите предпочитат сгъваемото. Експертите посочват, че в този случай единият не е по-добър от другия по отношение на качеството, издръжливостта сочи по-скоро към фиксираното острие, тъй като сгъваемото има механични детайли, свързани с качеството на сгъване, които изискват повече грижи, фиксираното е по-устойчиво за тежки задачи като пробиване на кости и също така се почиства по-лесно, но сгъваемото е по-безопасно и по-гъвкаво в използването си.

Материал на острието:

Най-често срещаните материали, от които се изработват ловните остриета, са въглеродна и неръждаема стомана. Поради състава си от желязо, никел, въглерод и хром той е много устойчив на ръжда, но в някои среди се оцветява и не е толкова остър. От друга страна, въглеродните остриета са по-остри, но лесно ръждясват и се обезцветяват, дори когато са добре поддържани.

Дръжка:

За да има ловен нож добра дръжка, тя трябва да е здрава, да има добър захват, да се усеща добре както в голяма, така и в малка ръка и най-вече да е двустранна. Що се отнася до материалите, когато дръжката е изработена от издръжливост , това обикновено е удобен нож, като този тип конструкция е доста популярна.

Обвивка:

Това е важен компонент при фиксираните остриета, тъй като от него зависи вашата безопасност. Тя ще предпази ножа от повреда и ще ви предпази от опасни или неприятни порязвания, както и ще ви позволи лесен достъп до оръжието. Обикновено те са изработени от кожа или найлон, като последните не са много популярни сред експертите. През последните години на мода излязоха и калъфите, изработени от термопластичен материал, наречен Kydex, които стават все по-популярни сред потребителите на тези ножове.

Многофункционални:

Въпреки че не са много разпространени при домакинските ножове, новите технологии изглежда се насочват към многофункционални инструменти. Експертите настояват, че по-добре от един нож с две функции са два ножа за специфични функции. Някои имат двойни остриета и сменяеми остриета, които са като два ножа в един.

Последен детайл:

Кратка информация за това какво да търсите в един добър ловен нож включва обръщане на по-голямо внимание на материала Kydex, който е станал известен в тези оръжия, не само за ножници, но и за други компоненти. Ловните ножове са основен аксесоар за ловците и в зависимост от предпочитанията и избора си можете да изберете фиксирано или сгъваемо острие.