Лумбални възглавници за гръб

respaldo-lumbar

Наличието на най-добрата лумбална възглавница за гърба ще ви предпази от болката при седене в лоша поза. Повечето от нас прекарват голяма част от времето си в седнало положение - в офиса, по време на шофиране или на дивана вкъщи в края на деня.

Лошата стойка може да доведе до някои заболявания, да причини неудобен ден и да намали продуктивността ви, но лумбалната възглавница предотвратява подобни ситуации, като ви помага да седите по-добре и драстично намалява възможността за гръбначни заболявания.

От друга страна, понякога най-силната болка може да се отрази в дългосрочен план, което се дължи не само на начина на седене, но и на начина на изправяне, при който гръбначният стълб може да бъде леко засегнат, но да причини по-късен дискомфорт.

Тъй като не е лесно да смените седалката на колата или да си купите по-удобен офис стол, за да постигнете правилна стойка, най-добре е да инвестирате в лумбална опора, която ще осигури правилно подравняване на тялото ви, което ще облекчи сковаността и болката, които може да почувствате.

Както и подложката за крака или по-ергономичната възглавница за пътуване, лумбалната възглавница е аксесоар, без който не бива да се лишавате, ако искате да осигурите на тялото и гръбнака си по-добро лечение, което да не води до дискомфорт, тъй като тези възглавници осигуряват толкова много комфорт, че е все едно да имате масажор за гръб , който постоянно се грижи за вашето благосъстояние.

За да ви предложим най-добрите препоръки, проведохме проучване на най-изявените модели лумбални възглавници, които можете да закупите, те са добри, устойчиви парчета с икономическа цена, която определено си заслужава.

Най-добрите лумбални възглавници за гърба

Коя е най-добрата лумбална възглавница за гърба?

В рамките на разнообразието от видове, цени, модели, материали и други, ние подготвихме топ 6, който обединява най-изгодните лумбални възглавници за гръб, които ще дадат максимална полза на тялото ви.

За да изберем най-добрите, разгледахме тяхната практичност, позата, която предлагат, структурата на дизайна и това, че са лесни за почистване и преместване. Така че, ако искате да имате добра стойка, придобиването на един от тях е добра инициатива.

Тук са най-добрите лумбални възглавници за гръб:

1. професионална лумбална облегалка Fellowes

51sGcELrUbL

КУПИ СЕГА

Лумбална възглавница, изработена от пяна с висока плътност и ергономичен дизайн, която предлага добър комфорт, като се адаптира перфектно към целия гръб с технология от мемори пяна .

Разполага с три секции от пяна, които се допират до горната, долната и страничната част на гърба, за да насърчават по-доброто кръвообращение, като същевременно осигуряват успокояваща опора.

Поддържането на хигиената на тази облегалка е много лесно благодарение на сваляемото и перящо се покривало, а регулируемите ремъци ви дават възможност да я поставите на почти всеки тип стол или офис седалка, а дизайнът отговаря и на най-високите стандарти за качество.

2. 3D лумбална облегалка от мемори пяна

41T6qjL05CL

КУПИ СЕГА

Тя предлага отлична омекотяваща възглавница в лумбалната област, за да спомогне за добрата стойка. Той е идеален за използване у дома, в седалката на автомобила или в офиса.

Идеален за увеличаване на височината на стола ви, той ще ви помогне да имате по-добър изглед или да работите по-удобно на бюрото си.

Удължителната скоба се простира от основата на колоната до средата на колоната.

Парчето е изработено от издръжлив материал, който е покрит с 3D мрежа, която позволява на въздуха да преминава през него, което го прави едно от най-хладните парчета.

3. Лумбална облегалка Feagar

51pfGv6wHuL

КУПИ СЕГА

Подходяща е за използване по време на шофиране, за да увеличи комфорта благодарение на висококачествената мемори пяна.

Тя е черна, покрита с дишаща мрежеста тъкан и мека перфорирана кожа; това е опора, която ще отговори на очакванията ви и ще ви даде подкрепата, от която се нуждаете, когато седите дълго време.

Тя е удобна, приляга добре и е практична и функционална възглавница.

4. ергономична лумбална облегалка Sanlinkee

51+bienZ8LL

КУПИ СЕГА

Тя се регулира лесно към почти всеки тип стол, а системата за напрежение ще я фиксира в най-ласкателната за вас позиция.

Освободете се от дискомфорта, болката и проблемите с кръвообращението, тъй като възглавницата намалява натиска и болката в гърба, като поддържа естествената извивка на гръбначния стълб и се адаптира към контурите на тялото ви.

Тази част, заедно с подложката за крака, представлява идеалното решение, за да сте изправени и да работите по-ефективно и с по-малко умора.

5. Лумбална облегалка Aidapt Air Flow

51o-kcj7S2L

КУПИ СЕГА

Това е модерна опора за лумбалната област с лека структура и добър размер, в която ще седите удобно, за да облекчите болките в гърба и мускулното напрежение.

Има еластични ленти за по-добра опора на облегалката на седалката и можете да го използвате дори на дивана, където си почивате.

Това е най-икономичната лумбална облегалка, която можете да получите, и в същото време има устойчиви материали, за да изпълнява функцията си, както очаквате.

Това е готино, удобно и многофункционално изделие с отлично съотношение цена-качество, което го отличава от други подобни продукти.

6. Лумбална облегалка Mobiclinic

41d8AHnt5iS

КУПИ СЕГА

Ще харесате нейната омекотяваща сила благодарение на вискоеластичната мемори пяна с висока плътност. Представлява парче със средна форма и размер, покрито с дишаща мрежа.

С тази възглавница ще се отървете от стреса и мускулните контракции, причинени от дългите дни на неправилно седене.

Анатомично правилният дизайн гарантира дългосрочни ползи, както и бърза адаптация на тялото ви към новата част, която ще бъде във вашия офис стол.

Възглавницата се предлага в няколко цвята, а цената е толкова ниска, че ще искате да си купите по една за всяко място, което посещавате.

Какво представлява лумбалната възглавница?

respaldo-lumbar

Лумбалните възглавници придобиха известност в последно време и това е така, защото те не само могат да украсят вашите фотьойли и легла, но и осигуряват голяма опора на гръбначния стълб и са много удобни, тъй като правоъгълната им форма се адаптира към долната част на гърба по ергономичен начин.

Ето защо в днешно време тези възглавници са често срещани не само у дома, но и в офисите и като спътници при пътуване, тъй като при използването им ще забележите, че те са отличен начин за облекчаване на напрежението в гърба след дълго седене.

Видове пълнежи на възглавници

Ако търсите лумбална възглавница за гърба, вероятно сте забелязали, че има различни видове пълнежи, което е фактор, който трябва да вземете предвид, тъй като в зависимост от материала те ще могат да осигурят различни видове подкрепа на гърба ви.

Най-често използваните подложки включват:

Този вид пълнеж е в състояние да осигури много по-голяма опора, тъй като възглавницата не губи формата си и остава твърда, дори когато я използвате често, поради което ще намерите голям брой лумбални възглавници със смесен пълнеж от пера, който може да бъде естествен или изкуствен.

Ако смятате, че само естествените пълнежи могат да бъдат удобни, трябва да знаете, че синтетичните пълнежи също могат да осигурят същия комфорт, да запазят формата на възглавницата и да я съхранят за дълго време, независимо от продължителната употреба, и са по-евтина алтернатива на възглавниците от естествени пера, които могат да бъдат скъпи.

Когато избирате възглавница и вземате предвид нейния пълнеж, е важно да се уверите, че тя има подплата, за предпочитане от меки материали като памук, и че тя държи всичко на място, така че да не се налага да се справяте с течове, които след това ще трябва да поправяте с повече пълнеж.

Мекотата на подложката е важна, но трябва да се обърне внимание и на твърдостта, тъй като добрата лумбална възглавница е създадена, за да поддържа долната част на гърба, така че удобството е от съществено значение.

Как да извлечете максимални ползи от лумбалните възглавници за гърба

Използването на лумбална възглавница за гърба има много предимства, за които може би не знаете, и всъщност има различни проучвания , които твърдят колко полезно е да имате лумбална опора, когато седите дълго време.

Като се започне от факта, че те са чудесен вариант за хора, които страдат от болки в гърба или врата, тези възглавници облекчават мускулното напрежение, което помага за намаляване на болката и дискомфорта.

От друга страна, тези възглавници са идеални, ако трябва да прекарвате голяма част от деня на стол, независимо дали в офиса или по време на пътуване, и като ги поставите в пространството между долната част на гърба и седалката, ще усетите голяма разлика, благодарение на подкрепата, която те могат да осигурят от гръбначния стълб до врата.

Не трябва да забравяте, че винаги е по-добре да предотвратите болките и напрежението в мускулите, които могат да попречат на ежедневието ви, поради което е препоръчително да включите лумбална възглавница, която отговаря за почивката на мускулите ви, като по този начин не само ще ви е много по-удобно, но и ще запазите здравето си.

  • Наслаждавайте се на добра подкрепа при пътуване:

Ако пътувате често, знаете, че седалките в самолета, колата или влака обикновено не са най-удобните и прекарването на няколко часа в едно и също положение може да доведе до болки в гърба, особено в долната част на гърба. За да избегнете това, решението е използването на възглавница, тъй като тя ще ви осигури комфорт през целия път.

Освен това те са толкова преносими, че пренасянето им в багажа ви няма да е никакъв проблем.

  • Облекчава и предотвратява хроничната болка:

Испанското дружество за борба с болката е изчислило как голям процент от хората се консултират с лекар в резултат на хронична болка, която засяга емоционалната стабилност, ежедневния, семейния и дори професионалния живот, поради което е важно тя да бъде предотвратена и лекувана навреме.

Лумбалните възглавници осигуряват голямо облекчение за хората с проблеми с гърба, тъй като предотвратяват мускулната умора, която може да се превърне в болка.

  • Ефективно лечение на ниска цена:

И още по темата за болката, лумбалните възглавници са от голяма полза при рехабилитация на травма на гърба, тъй като осигуряват добра опора в областта на гръбначния стълб, а това, заедно с упражненията и помощта на специалисти, ускорява процеса на оздравяване.

Какво да търсим във възглавницата за лумбална опора?

cojin-lumbar

Когато избирате добра лумбална възглавница за гърба, трябва да вземете предвид различни фактори, като например вида на стола, на който ще използвате възглавницата, дали ще я използвате само у дома или ще я вземете в офиса или на дълги пътувания.

Изберете възглавница, която отговаря на вашия тип тяло, както и да е удобна и да осигурява добра опора за облекчаване на проблемите с гърба, тъй като това е най-важното и най-същественото нещо, на което трябва да обърнете внимание.

Ще откриете много дизайни, така че можете да избирате според вкуса си, като това включва цвета, размера, формата и дори щампата.

Не можете да оставите настрана и тапицерията, която, както вече знаете, трябва да бъде твърда и същевременно мека, така няма да загуби формата си и ще продължи да осигурява добра опора независимо от употребата и течението на времето.

Какво трябва да избягвате в лумбалната възглавница за гърба?

41Jbf8fUZ3L

Точно както търсите най-добрите характеристики на лумбалната възглавница, има и фактори, които трябва да избягвате, тъй като те могат да повлияят на комфорта ви и няма да получите очаквания резултат.

Сред тях трябва да избягвате възглавници, които не можете да перете, а да изберете модели, чиито калъфки можете да сваляте и почиствате ръчно или машинно, така че да имате чиста възглавница през цялото време.

Важно е да не избирате първата лумбална възглавница, която видите, само защото е на достъпна цена, а да разгледате характеристиките и дали тя може да се адаптира към седалките, където планирате да я използвате.

Важно е, преди да използвате лумбална възглавница за гърба, да се консултирате със специалист по гръбначния стълб, в случай че имате травма, възстановявате се или имате проблем с гърба, който може да попречи на използването на тези възглавници.

Ето защо е препоръчително да сте сигурни, че можете да ги използвате, без да се отразяват по какъвто и да е начин на здравето на гръбначния ви стълб.

Качеството на тези възглавници е свързано с материалите, от които са изработени, така че винаги трябва да търсите модели с устойчива конструкция, тъй като това ще гарантира тяхната издръжливост във времето и това, че те ще могат да ви осигурят адекватна подкрепа.

И като стана дума за материали, те трябва да бъдат не само здрави и устойчиви, за да издържат на употреба и на времето, но и меки и дишащи, като по този начин ще позволят на тялото ви да се изпотява и няма да се окажете изпотени заради възглавницата, тъй като последното нещо, което искате, е лумбална възглавница, която е неудобна за използване.

Поддръжката е всичко, когато става въпрос за тези лумбални възглавници, ето защо търсите такава, защото искате тя да даде на гърба ви добра опора, така че е изключително важно избраният от вас модел възглавница да пасва на формата на гръбнака ви, точно както ако купувате ръкавици за ръцете си.

Съществуват различни модели възглавници, от които можете да избирате, но трябва да вземете предвид типа на тялото си, тъй като не всички пасват по един и същи начин.

Когато говорим за съпротивлението на тези възглавници, трябва да вземете предвид, че то не трябва да е прекалено голямо, т.е. не трябва да е прекалено твърда възглавница, тъй като това може да причини болка, вместо да я предотврати, но не трябва да е и прекалено мека, тъй като няма да даде правилната опора на гърба ви.

В идеалния случай трябва да изберете средна позиция, в която се чувствате комфортно и всички мускули са на правилното място.

Като се има предвид, че това е възглавница, която ще ви помогне да защитите и запазите здравето си, е важно да направите добра инвестиция и цената може да бъде определящ фактор за избора на един или друг модел, особено ако искате да спестите няколко евро.

Все пак не позволявайте това да се превърне в най-важното нещо, когато търсите лумбална възглавница, тъй като не искате да вземете вкъщи модел, който поради ниската си цена се оказва с лошо качество и изпуска целия си пълнеж само след няколко използвания.

Каква е добрата лумбална възглавница за офисния стол?

Когато става въпрос за избор на лумбална възглавница за вашия офис стол, трябва да вземете предвид вида на седалката, тъй като не всички възглавници работят еднакво за всички столове.

Повечето офис столове имат извита облегалка, която се приспособява към формата на гръбначния стълб, така че вече имат известна опора за долната част на гърба, но можете да добавите допълнителен елемент с възглавница за опора на долната част на гърба.

Трябва да вземете предвид и причината за болките в гърба, за да изберете възглавница, която да е подходяща не само за вашия офис стол, но и за вашата стойка и да предотврати по-силни болки.

Къде да купя лумбална възглавница за гърба?

Лумбални възглавници могат да бъдат закупени в различни магазини, било то ортопедични магазини, магазини за матраци и други аксесоари за спане като Factory Colchón или дори във вериги супермаркети като Alcampo или Carrefour. По същия начин, ако предпочитате да пазарувате от дома си и да видите широк каталог от възможности по отношение на цената и дизайна, можете да отидете в Amazon, където има голямо разнообразие, независимо дали за колата или за използване в офиса или стола за дистанционна работа.

Правилният начин за използване на лумбална възглавница за гръб

Лумбалните възглавници помагат за облекчаване и предотвратяване на болки в гърба, като осигуряват правилна и естествена поза на гръбначния стълб в седнало или легнало положение, но е важно те да се използват по правилния начин, в противен случай могат да бъдат вредни.

За това е важно не само да потърсите модел, който отговаря на вашия гръбначен стълб и тип седалка, но и да го позиционирате правилно, което трябва да осигури правилната опора за гърба ви, а ако искате да облекчите напрежението от продължителното седене, можете да добавите повърхност, която ви позволява да държите краката си над земята.

Важно е да не забравяте да използвате лумбалната възглавница за автомобил , докато я използвате или когато ще лягате в леглото, като в последния случай е препоръчително да поставите възглавницата в средата на коленете си, когато спите настрани.

Как да си направим лумбална възглавница у дома

Често задавани въпроси

Важно ли е да има лумбална опора в работния стол?

Отговорът е 'да', и то не само на стола, който използвате за работа, но е полезно да включите възглавница за лумбална опора и в седалката у дома, в колата и в леглото, за да предотвратите мускулното напрежение.

Не забравяйте, че гръбначният стълб е област, за която трябва да се грижим, ако искаме да постигаме отлични резултати както в работата, така и в ежедневието си.

Какъв е правилният начин за използване на възглавници за лумбална опора?

Начинът за използването им е съвсем прост. Всичко, което трябва да направите, е да го поставите на правилната височина, т.е. на нивото на лумбалната извивка (долната част на гърба). Възглавницата трябва да бъде разположена над таза, на нивото на линията на бедрата.

Лесен начин да разберете дали е правилно поставен, е да проверите дали пасва на формата на гърба ви.Ако се чувствате плоски или неудобно, това е знак, че не е на правилната височина.

Коя част на гърба трябва да докосва лумбалната възглавница?

Местоположението и регулирането на възглавницата на облегалката е също толкова важно, колкото и нейното използване. Лумбалната възглавница трябва да отговаря на естествената извивка на долната част на гърба ви, по-точно непосредствено над линията на бедрата.

Ако имате ергономичен стол, възглавницата за гърба обикновено вече е включена в него, така че можете да регулирате височината на стола и по същия начин позицията на възглавницата.

При други столове можете да регулирате и двете поотделно, но това зависи от модела, който имате.

Може ли лумбалната възглавница да причини болки в гърба?

Не Възглавницата е проектирана така, че да поддържа и оформя лумбалната област по здравословен начин. Независимо от начина на представяне (дали е включен в стола или не), функцията му е да предотврати появата на болка или, ако тя вече съществува, да облекчи интензивността ѝ.

Използването на възглавница за гърба не увеличава налягането, което се създава в долната част на гърба по време на седене. Това причинява много наранявания, така че тази възглавница има и предимството да ги предотвратява.

Може ли лумбалната възглавница за гърба да помогне при лечението на ишиас?

Да, и то по много ефективен начин. Дразненето на седалищния нерв (известно още като сциаталгия) е едно от най-често срещаните заболявания сред населението и основната причина за него се дължи на свиването на седалищните мускули, което води до увеличаване на директния натиск върху нерва, предизвиквайки възпаление, изразяващо се в болка.

Всичко изброено по-горе, вследствие на дълъг работен ден в седнало положение, заедно с повърхност на облегалката, която не осигурява подходяща опора.

Следователно тези устройства осигуряват необходимата стабилност за поддържане на ергономична позиция на гърба, особено при столове с неподходяща конструкция.

Трябва ли всички столове да включват възглавница за лумбална опора?

Това зависи от целта, за която са предназначени. В случай на столове, предназначени за офис работници, те трябва да имат добра лумбална опора за гърба като част от мерките за безопасност на труда.

Въпреки това в случай на стол за отдих, като например тези, които се намират на открити пространства, в барове и на транспортни гари, наличието им не е задължително, тъй като теоретично лицето няма да остане седнало на тях за дълги периоди от време.

Източници:

Лумбална опора за профилактика и лечение на болки в кръста - The Cochrane Collaboration

Болки в кръста - National Institute of Neurological Disorders and Strokes