Маркуч за напояване

manguera-de-riego

Най-добрият маркуч за поливане е този, който отговаря на нуждите ни. Растенията в дома ни ни карат да се чувстваме щастливи и в контакт с природата, те са нашият личен оазис след тежкия работен ден навън. Ако имате голяма градина с плодни дървета или малко пространство с цветя и бонсаи, очаквайте препоръки за маркучи, основани на експертни съвети в областта на градинарството.

С наближаването на летния сезон трябва да обърнем специално внимание на грижите за градината и растенията. Много от маркучите, които сме използвали през годините, са тромави и нееластични, което затруднява работата ни.

Днес ще ви представим качествени и достъпни продукти, за да можете да замените стария, разтегнат маркуч, който от години загрозява пространството ви, с навиващ се маркуч, който можете да съхранявате на всяко малко място, с което разполагате.

Всичко, което ще ви покажем по-долу, ще бъдат продукти, които са били строго тествани за качество, издръжливост и икономичност. Нека разгледаме 5-те най-добри маркуча за напояване на пазара днес.

Най-добрите маркучи за напояване

Ето от най-добрите маркучи за напояване:

1. 15M FIXKIT маркуч за поливане

С 8 различни функции за поливане

Това е чудесен маркуч с висока гъвкавост и издръжливост, който можете да получите в три различни дължини: 15 метра, 23 метра и 30 метра, така че можете да изберете модела, който най-добре отговаря на вашите нужди.

Предлага се с дюза за разпръскване, която може да се регулира в 8 различни режима на поливане. Той е изключително лек и много лесен за употреба.

Иновативният дизайн позволява на конструкцията да се разшири до тройно по-голям размер, след като се свърже с налягането на водата, т.е. когато приключите да я използвате, размерът ѝ автоматично се намалява от 15 на 5 метра, за да можете да я съхранявате и транспортирате без много усилия.

Структурата на маркуча е изработена от полиестерна тъкан с висока плътност и латексова сърцевина - материали, които осигуряват устойчивост, така че да се радвате на дългогодишна експлоатация. Включва доживотна гаранция.

2. Маркуч за напояване 1184586 Schlauch

Гъвкава и устойчива конструкция

51VgE-0DzhL

КУПИ СЕГА

Ако търсите маркуч, който е устойчив на атмосферни влияния, натиск и прегъвания, трябва да разгледате модела на немската марка Schlauch.

Тя ще бъде идеалният инструмент за оборудване на вашата градина, с нея можете да поливате растенията си, да миете колата си и да къпете домашните си любимци през слънчевия следобед.

Той е дълъг 20 метра и тежи 2,5 кг. Той е изработен от изключително издръжлива, устойчива на течове гумена конструкция, която ще осигури функционирането на маркуча дори при ниски температури през зимните месеци.

Той е придружен от съединител за кран и регулируема пръскачка, която позволява използването на различни режими на поливане.

Накратко, инсталирането на този маркуч е толкова лесно, колкото пеенето и шиенето, можете да го извадите направо от кутията и той е готов за употреба. Тя ще работи чудесно, ако имате добро налягане на водата.

3. маркуч за поливане Supergreen SU-008

Със 7 различни дюзи

51Hb3q7g4NL

КУПИ СЕГА

Този практичен маркуч е разтегателен в зависимост от налягането на водата, което прилагате, и включва пистолет за поливане със 7 различни дюзи, така че можете да поливате от най-силното растение до най-деликатното.

Той е много гъвкав и подходящ за големи градини, тъй като се удължава веднага след отваряне на крана. Тя се простира на разстояние от 5 до 15 метра и е прибираща се, т.е. автоматично се връща в първоначалната си форма при спиране на водоподаването.

Той е лесен за съхранение, има размери 30 x 12,4 x 11,8 cm, тежи 780 g, има ниска цена и се предлага в красив и привлекателен зелен цвят.

4. Gardena 8023-20 Маркуч за стенен монтаж

Със скоба

41XXFZ9fVhL

КУПИ СЕГА

Марката Gardena, която винаги е начело, ни предлага този невероятен и функционален продукт със скоба. Това е 25-метров маркуч, напълно сглобен върху основа, която се навива автоматично, което го прави особено полезен и удобен.

Той може лесно да се монтира на стената, завърта се на 180 градуса и лесно се изважда с малко усилия, като се заключва на всеки 50 см. Тръбата с диаметър 13 мм осигурява оптимален воден поток.

Когато маркучът се извади за кратко, той се навива лесно и без прегъване благодарение на системата за автоматично навиване, за да можете винаги да поддържате ръцете си чисти. Той се предлага с аксесоари за свързване към крана, има дръжка за лесно окачване, откопчаване и пренасяне и включва иновативна система против капене, която предотвратява изтичането на вода след употреба.

Благодарение на дължината си тя е идеална за миене на колата и за почистване извън къщата. Дизайнът му е елегантен, пластмасовият му корпус е много издръжлив и въпреки че не е най-евтиният в нашия списък, купувачите предполагат, че това е продукт, който няма да ви разочарова. Размерите му са 50,8 x 27,9 x 50,8 cm, а теглото му е 8 kg.

5. Kärcher CR 3.110 Балкон Макара за маркуч за компактни тераси

Подходящ за апартаменти

41ndnxXfybL

КУПИ СЕГА

Забравете да носите тежкия съд с вода, за да поливате растенията в апартамента си! Този маркуч, който се простира на , е предназначен специално за балкони, тераси и малки градини.

Тя има 2 съединителя, които предотвратяват разплискването, така че не е нужно да се притеснявате за поливането в дома си, и можете лесно да я сглобите сами благодарение на функционалните й вътрешни приспособления.

Предлага се с практична кутия за съхранение, която можете да поставите на стената за лесно транспортиране и която има дръжка, която събира маркуча и го съхранява вътре.

Дължината му е 12 метра, което го прави идеален за малки пространства, по-евтин е от конкурентите, има размери 50 x 39 x 33 cm, предлага се в жълто и черно и тежи само 2,7 kg.

6. Гъвкав градински маркуч Crenova GH-01

Без токсини

Този мощен и ергономичен маркуч има двойна латексова сърцевина и изключително здрав солиден месингов конектор, който предотвратява течове. Уникалният му и иновативен дизайн осигурява перфектна връзка между края на маркуча и дюзата, а благодарение на материала, използван за изработката му, той може да бъде удължен до 15 м при максимално налягане на водата.

Спираловидният маркуч е удобен за работа по време на поливане и се навива лесно, когато не се използва. Плътната и безшевна плетка осигурява по-добра защита на вътрешната тръба, като предотвратява нейното спукване или разкъсване при високо налягане на водата.

Свива се автоматично при изключване на крана и никога не се прегъва или усуква. Той се адаптира към широк диапазон от температури и остава гъвкав през цялата година, независимо от екстремните климатични условия - студени зимни дни или горещо лято.

Той не съдържа токсини и е напълно безопасен за използване в градините, за миене на автомобили или за почистване на пода в гаража. Той се предлага с 12-месечна гаранция, има размери 16 x 15 x 12 cm и тегло 798 g.

7. Hozelock Pico Макара 2425

Предлага се в различни цветове

411RBwxtlZL

КУПИ СЕГА

Сравнението на множество купувачи показва, че маркучът Hozelock е един от най-добрите в момента. Той е доста лек и е снабден с пистолет с различни настройки, така че можете да поливате цветя, миете колата или почиствате пода на терасата си.

Включва макара за маркуч за лесно и удобно събиране на маркуча, за да бъде винаги чист и подреден. Ако е свързан към стандартен половин-инчов контакт, можете да оставите крана да работи със сигурност, че няма да капе. Изработен е от качествени материали, много устойчив и заема малко място, което го прави чудесен за съхранение.

Предлага се в красиви цветове (жълто, фуксия, люляк и лайм), с размери 31,5 x 26 x 14 cm и тегло 1,8 kg.

Ръководство за покупка: Най-добрите маркучи за поливане

Какво представлява маркучът за поливане?

manguera-de-riego

Маркучите за напояване са гъвкави тръби, които придобиват формата на тръба, когато през тях преминава вода под налягане, а когато тя спре да преминава, се прибират и остават плоски.

Те са изработени от пластмасови влакна, които им придават тази гъвкавост, а някои от тях са с покритие, което им осигурява по-голяма издръжливост.

Видове градински маркучи

Преди да грабнете кредитната си карта и да се впуснете в покупка, трябва да знаете, че има различни видове маркучи, които служат за различни цели, като поливане на растения, почистване на терасата или на открито и поддържане на градината зелена и буйна. Нека разгледаме най-популярните от тях.

Леки и олекотени

Тези маркучи обикновено са изработени от винил или подсилена мрежа с множество слоеве за лесно огъване. Освен това те имат пластмасови фитинги и се предлагат с по-тънък диаметър.

Обикновени и тежки

Те са създадени, за да издържат на атмосферните влияния и да ви осигурят качество и издръжливост. Те са много по-дебели от по-леките и имат по-здрави съединители. Някои от тях са допълнително подсилени и имат доживотна гаранция.

Плоски

Този тип е много подобен на тези, използвани от пожарникарите. Те са кръгли, когато са пълни с вода, но се сплескват, когато са празни, обикновено са леки, лесно се навиват и заемат по-малко място за съхранение от обикновения маркуч, но понякога може да е трудно да се съхраняват без макара.

Тъй като са много гъвкави, те могат лесно да се огъват и не се чупят под натиска на водата. Те са чудесни за съхранение на малки места и е препоръчително да се използват в права линия или върху повърхности без много препятствия.

Поливане

Те обикновено се използват за поливане на градината и са изработени от рециклирана гума. Те имат порести стени и когато кранът се завърти, водата капе през хиляди малки дупчици и постепенно се просмуква навън.

Те се предлагат в голямо разнообразие от диаметри и дължини и могат да се поставят директно в земята или да се заровят под повърхността. Те са отлична система за напояване и можете да ги поддържате на място с колове. Добре е също така да ги оставите на слънце няколко дни преди употреба, за да омекнат малко и да станат по-гъвкави.

Те са подходящи за равни места, къси дължини и трябва да имате добро налягане на водата, за да се гарантира, че водата ще се филтрира по цялата дължина на маркуча.

Питейна вода

Ако вие или вашите домашни любимци пиете вода от маркуча или го използвате за пълнене на басейн, в който плуват малки деца, трябва да се уверите, че той не отделя продукти, които могат да бъдат токсични или вредни за здравето.

Повечето от тях са изработени от гъвкави материали, които могат да съдържат химикали като BPA или олово, които, макар и да не са вредни за растенията, са опасни за хората и животните.

Търсете маркучи с етикети като 'безопасна питейна вода' или 'без олово', тъй като те са изработени с нетоксични, одобрени от FDA вътрешни ядра, които не отделят вредни химикали.

Навиване

Навитият маркуч се превръща в стегната намотка , когато не се използва, и може да се издърпа, когато е необходимо. Обикновено те се предлагат с по-малка дължина и диаметър ½ инча или по-малко, което води до по-нисък воден поток и налягане в сравнение с типичния градински маркуч.

Заради намотките си не се разтяга до пълната си дължина и може да бъде неудобен за съхранение, тъй като не може да се постави на макара и бързо се заплита, ако се постави в контейнер.

Обикновено те са най-подходящи за поливане на тераси или балкони, тъй като лесно се побират в малки пространства.

Разширяеми

Вероятно сте виждали много от тях в телевизионните реклами! Те са невероятни, тъй като се разширяват до 3 пъти дължината си, когато се напълнят с вода, много са леки и обикновено са в ярки цветове. Повечето от тях са с диаметър ½ инча и имат достатъчен воден поток, сравним с този на обикновен градински маркуч.

Имайте предвид, че когато отворите дюзата, след като маркучът се разшири, той ще се свие при намаляване на налягането на водата. Опитайте се да я пазите от слънце, тъй като може лесно да се повреди, тъй като вътрешната тръба е много гъвкава, а когато я купувате, проверете дали не е с пластмасови, а с месингови съединители, тъй като първите са склонни към напукване.

Как да изберем най-добрия маркуч за поливане

Няма идеален маркуч, който да е еднакво подходящ за всички, а този, който е най-подходящ за вас и вашите нужди, ще зависи, наред с други неща, от размера на поливната площ, целта, за която ще го използвате, мястото, където ще го съхранявате, и, разбира се, от това колко сте готови да платите за него. Има обаче 6 важни точки, които трябва да вземете предвид, преди да си купите такъв уред, нека ги разгледаме накратко.

Дължина: По-дългият не е непременно по-добър

Градинските маркучи се предлагат с дължина 25, 50, 75 и 100 фута. Достатъчно изкушаващо е да вземете вкъщи най-дългата и да я използвате за всички нужди от поливане, но не го правете! Те са не само по-скъпи, но и много по-тежки, нуждаят се от повече място за съхранение, трудно се източват преди прибиране за зимата и налягането на водата може да е по-ниско.

За тераса или градина 25-метров маркуч е доста удобен. В случай че имате нужда от по-дълъг, може да помислите за закупуване на два и да ги съедините, за да не се налага да го влачите постоянно.

Диаметър на маркуча - широчина = дебит на водата

Най-често срещаните диаметри на градинските маркучи са ¾, 5/8 и ½ инча. Тези измервания се основават на вътрешния диаметър на маркуча, а не на външния. Колкото по-голям е диаметърът, толкова повече вода ще пренесе.

Широчината 5/8 обикновено е по-полезна, тъй като представлява добра комбинация от воден поток и налягане, без да е твърде тежка. Ако теглото е проблем за вас, тогава ½ инча може да е много по-удобно. Последните могат да се използват за леки градинарски задачи, като например пълнене на съдове за поливане или кошници с висящи растения.

Материал: най-добър е каучукът

Градинските маркучи се предлагат в широка гама от цветове и материали. Можете да намерите различни материали като гума, винил или комбинация от двете. Виниловите маркучи обикновено са по-евтини, по-леки, но и по-малко издръжливи. Те са по-склонни към огъване, счупване, напукване и се разрушават много по-лесно, ако са изложени на слънце или неблагоприятни атмосферни условия.

Каучукът обикновено е по-здрав и издръжлив, но е по-скъп и по-тежък. Допълнителното предимство на каучука е, че може да пренася гореща вода, има по-малка вероятност да се огъне и е много устойчив на напукване и разрушаване.

Добър вариант, който се намира между двата начина, е гумен маркуч с винилови съединения. Те са подсилени с мрежеста подплата между слоевете, което ги прави по-устойчиви на прегъване и също така имат по-високи показатели за водно налягане.

Трябва да сте много внимателни с последните, тъй като те могат да отделят химикали, които ги правят опасни за пиене. Не забравяйте, че е по-добре да инвестирате няколко долара повече в такива, които са годни за пиене и безопасни за употреба. Обикновено те са изработени от полиуретан и са специално произведени така, че да не отделят тези вредни химикали.

Якост: налягане на разрушаване

Якостта на маркучите може да бъде измерена по отношение на 'налягането на разрушаване', т.е. налягането на водата, при което има вероятност те да се разрушат. Ако ще използвате дюза или пръскачка, търсете такава с налягане на разрушаване над 350 psi.

Гъвкавост: направете теста за прегъване

Вероятно искате гъвкав маркуч, но не толкова гъвкав, че да се прегъва или усуква, нали? След това трябва да направите теста за прегъване, който се състои в огъването му във формата на буквата U. Толкова е лесно, че ако се прегъне твърде много, по-добре изберете друг!

Съединители: Търсете месингови отливки

Съединителите за градински маркуч са крайните части, които се прикрепят към нипелите, пръскачките и дюзите. По-евтините обикновено са пластмасови, но се опитвайте да ги избягвате, тъй като са по-склонни към течове, пукнатини и счупвания. Този материал се разгражда лесно, особено когато е изложен на слънчева светлина.

Металните съединители, обикновено от хромиран месинг, са по-дебели и почти винаги имат осмоъгълна форма, за да можете да ги завъртите с гаечен ключ. Те са много по-издръжливи и устойчиви на изтичане на вода. Препоръчва се също така да се използват качествени гумени шайби в точката на свързване между фитинга и нипела, за да се предотврати изтичане и да се избегне прегъване.

Предимства на маркучите за напояване

Голямото предимство на тази технология е, че тя заема малко място, когато е навита, така че има по-малко нужда от съхранение и транспортиране, когато е необходимо да се събере след употреба.

Този инструмент ви дава възможност да знаете колко вода давате на растението и да го поливате за много кратко време с голямо количество течност.

От друга страна, с маркуча можете да покриете голяма площ с малко усилия.

Те могат да бъдат чудесно решение за поддържане на градината в добро състояние по време на празниците. Въпреки че това е много скъп ресурс (може да струва между 70 и 100 евро), много ефективно е да се закупи автоматична система за поливане.

Това са системи, които са свързани с водоснабдяването и се грижат за периодичното поливане на растенията. По този начин автоматичната система ще се погрижи за тях и те ще ви посрещнат толкова зелени и буйни, колкото сте ги оставили.

Недостатъци на поливането с маркуч

Въпреки че всичко изглежда идеално, поливането с маркуч има и някои недостатъци. Например, отнема много време, тъй като трябва да се придвижвате от едно място на друго, като дърпате маркуча. Освен това това означава, че трябва да държите този инструмент в ръката си в продължение на много часове, което в крайна сметка става уморително.

От друга страна, няма равномерност, тъй като на някои места пада повече вода, отколкото на други. Освен това се генерира ненужно и неконтролируемо разхищение на вода, тъй като при поливането с маркуч се използват само 40% от всеки литър вода, а останалата част се разхищава, което изобщо не е съвместимо с околната среда, а още по-малко с вашия джоб.

Как се свързва маркуч към сепаратора или дюзата?

Имате маркуча, който ви харесва, но как да го използвате? Някои хора не знаят как да го свържат и забравят да купят подходящите фитинги за него.

В зависимост от налягането на водата и диаметъра на маркуча може да се използва винтова скоба. Това е най-простият, най-разпространеният и най-евтиният вариант, тъй като представлява пластмасов конектор, който се завинтва към основата.

Въпреки това се препоръчва само за малки налягания или за използване в домашната градина , може би дори за миене на автомобила. С тази система можете лесно да свързвате и изключвате маркуча.

Фитингите от неръждаема стомана също са алтернатива за по-сигурно закрепване, ако маркучът няма да се разединява често, тъй като те са много тромави за сглобяване и разглобяване. Този фитинг е идеален за всяко налягане и система.

Как да поправя маркуч?

Времето и условията на околната среда могат да повлияят на издръжливостта на маркуча. Ако се усукват или са изложени дълго време на слънце или студ, те се напукват и пропускат.

Винаги обаче има начин да ги поправите, така че не бързайте да ги пращате в кошчето за боклук, преди да им е дошло времето. Ето няколко съвета:

1.-Изключете го и го оставете да изсъхне

2.-Използвайте самозалепваща се лента, за да го поправите

3.-Ако се е счупил, направете разрез с остър нож

4.-Отделете частите

5.-Можете да изберете да поставите маншон и да имате два маркуча с по-малка дължина или просто да свържете единия към върха на другия и готово, проблемът е решен.

Как да поддържате маркучите, пръскачките и принадлежностите за поливане в добро състояние?

Изработен от гума:

Ако искате да използвате маркуча си максимално добре, не купувайте пластмасови маркучи, тъй като те често се чупят или дупчат, особено ако са изложени на много слънце.

От друга страна, гумените маркучи са по-гъвкави. Могат да се огъват, без да се счупят. Те могат да издържат и на слънчевата жега, без да се изхабяват.

ВКЛЮЧВАНЕ/ИЗКЛЮЧВАНЕ:

Дюзата за включване/изключване винаги е добра покупка. Той се прикрепя директно към края на маркуча и спира водния поток, когато сте готови да спрете да го използвате.

Той ще предпази края на маркуча, който може да се повреди, ако има склонност да влачи маркуча по земята, както и ще предотврати повредите, които могат да възникнат в резултат на усукването му, за да спре потока на водата.

Всички за един и един за всички:

Всяка дюза има специфична функция и макар да изглежда, че всички те правят едно и също нещо, това не е така. Обърнете внимание на важността на този детайл:

Дюза с мек поток:

Идеална за градински или зеленчукови растения. Той осигурява нежна струя вода, която няма да повреди растенията ви. Освен това подава голямо количество вода наведнъж, така че няма да ви се налага да стоите там дълго

Дюза с джет или накрайник за налягане:

Тя е предназначена за работа при тежки условия. Той е идеален за почистване на градината.

Дюза за пръскане с вентилатор:

Тази приставка осигурява широко и равномерно пръскане. Ако сте търпеливи, можете да поливате моравата си с нея. Той няма да повреди растенията ви, тъй като ще падне върху тях под формата на лек спрей.

Маркуч модел 101

Този най-нов модерен маркуч е проектиран така, че да се връща в първоначалното си състояние след употреба. Телевизионните реклами обаче не обясняват, че това не е съвсем лесна задача. Ето защо направихме тези предложения, за да ви помогнем:

Усъвършенствайте техниката си на навиване.

Когато купувате макара за маркуч , трябва да помислите как да я съхранявате. Добра техника е да увивате маркуча между пръстите си, докато оформяте навивките

Количка за маркучи.

За да 'автоматизирате' процеса, може просто да инвестирате в количка за маркуч. В зависимост от големината на градината, влаченето на маркуча до мястото, където ви е необходим, може да бъде наистина тромаво. Можете да използвате колички на колела, за да се придвижвате по-лесно из градината.

Що се отнася до навиването, това просто устройство с манивела опростява работата по навиването на дълъг маркуч, а след това цялото устройство може да бъде прибрано грижливо и да не се вижда. Уверяваме ви, че тази идея може да ви спести много главоболия.

Предварително навит маркуч.

Маркучът от този тип е полезен за употреба на закрито или на открито и не се налага да се притеснявате за навиването му, тъй като той е навит и е направен така, че да остане така.

Някои интелигентни решения за съхранение

Закачалки и куки

Ако искате да удължите живота на маркуча си, трябва да оставите водата да тече свободно. Лесен и евтин начин за това е да го увиете около стара отпадъчна гума, прикрепена към стълб за ограда, с накрайника надолу.

Свободностоящите куки за маркучи са друг вариант, въпреки че са по-скъпи, заемат повече място и ако не са здраво закрепени към земята, са склонни да се клатят с течение на времето.

Творческо навиване

Навиването на маркуч на ръка може да бъде трудна задача и си струва да инвестирате в оборудване, което улеснява работата, дори само за да си спестите разочарованието.

Автоматична макара за маркуч за стенен монтаж Макарата за маркуч, която има същия механизъм като домашната прахосмукачка, го вдига с леко дръпване и автоматично се навива безопасно и плавно.

Направи си сам

Рециклирането и модата 'направи си сам' могат да ви дадат няколко идеи за съхранение. Алтернативен начин за съхранение на маркуча след всяка употреба е да го скриете в отделен съд, например пластмасов контейнер, разрязан наполовина, или голяма теракотена саксия.

Класическа скоба за стена

Закрепва се за стена, върху която да се навие маркучът.

Полезни аксесоари

Аксесоарите са създадени, за да улеснят тежката работа и да спестят време и вода. Най-добрите и най-икономични са:

Балончета:

Прикрепени към дюзата на маркуча, тези устройства превръщат водната струя в нежна струя . Те са идеални за поливане на крехки разсади и за зони, застрашени от ерозия.

Бързоразглобяеми съединители:

Завийте ги бързо и лесно на края на маркуча.

Изберете дюзи за пръскане:

Те са оборудвани с циферблат, който ви позволява да избирате между различни видове настройки на пръскането. В зависимост от нуждите си от поливане можете да избирате между мъгла, душ, струя, плосък душ и дори наводнение.

Водни пръчки:

Обикновено изработени от твърда пластмаса или лек алуминий, те незабавно разширяват обхвата ви и ви позволяват да насочвате водата към труднодостъпни места.

Видове маркучи

Може да изглежда, че всички маркучи са еднакви. Това е вярно, тъй като те са просто дълги тръби, през които тече вода за напояване на растенията. Просто, нали? Съществува обаче класификация на тези инструменти, която варира от класически, разширяеми и спираловидни.

Класически маркуч

Обикновено ги намираме с дължина от 15 до 30 м. Ако сме избрали маркуч с добро качество, той обикновено е много издръжлив и устойчив. От друга страна, те заемат много място и се завинтват по-трудно.

Разтегателен маркуч

Разтегателният маркуч е много удобен и лесен за съхранение. Устойчив е на удари и драскотини. Обикновено те са доста леки и могат лесно да се пренасят от едно място на друго в градината.

Тези видове маркучи автоматично увеличават размера си около три пъти поради въздействието на налягането на водата при отворен кран, като бързо възстановяват първоначалния си размер, след като приключите с поливането и затворите крана. Вероятно сте ги виждали в телевизионни реклами.

Всички разтегателни и спираловидни маркучи се доставят със съответния пистолет за отваряне и затваряне, както и с регулируема дюза за поливане в различни позиции за адаптиране на водния поток, като различните позиции варират от фин дъжд до максимално налягане на струята.

Спирален маркуч

Благодарение на пружинната си форма те се събират лесно, без да заемат много място. Те са доста икономични в сравнение с други видове маркучи.

Недостатъкът е, че те не са много здрави и не са много дълги, което може да е проблем, ако терасата или градината ви е много голяма (максимум 10-15 метра). Въпреки това те са идеални за малки и средни по размер тераси и вътрешни дворове. Особено заради компактния им дизайн.

Спираловидните маркучи се препоръчват за поливане на веранди и малки площи поради малкия си размер.

Маркучи за капково напояване

В днешно време пазарът предлага и микроперфорирани маркучи за редовно поливане на саксии с цветя и други малки или труднодостъпни места.

Това са тръби за капково напояване, перфорирани с малки отвори линейно и непрекъснато по цялата им повърхност.

В днешно време много земеделски стопани използват този вид маркучи за своите култури поради лесното им транспортиране, лесния монтаж и работа и ниската цена.

Съвети за закупуване на най-добрия маркуч

comprar-la-mejor-manguera-1024x768

-Спасяването на пари чрез закупуване на обикновен маркуч не е добра идея, тъй като те се чупят лесно и в крайна сметка ще похарчите повече пари за подмяната им, когато най-малко очаквате.

-Най-добрият избор за къща би бил многослоен PVC маркуч с UV защита и устойчивост на студ.

-За поливане на тераси, веранди и малки до средни градини разтегателните маркучи и спираловидните или навитите маркучи са идеален избор заради удобството при използване и събиране

-Не попадайте в капана да плащате повече за маркуч с високо налягане, ако не планирате да използвате помпа за усилване на потока.

-Материалите, използвани за направата на вътрешността на маркучите, могат да повлияят на свойствата на водата, предназначена за консумация от човека, и поради това не трябва да пиете вода от маркучите

-Идеално, трябва да намерите тези конвенционални инструменти с дължина между 15 и 30 метра . За да изберем дължината на маркуча, можем да използваме един прост трик, а именно да измерим разстоянието от крана до най-отдалечената част на градината и да купим маркуч с тази дължина или малко по-дълъг.

-Дължината на маркуча с диаметър 1/2 инча не трябва да надвишава 50 фута. В противен случай дебитът ще намалее. Колкото по-дълъг е каналът, толкова по-голям трябва да бъде диаметърът му.

- Друга алтернатива са спираловидните маркучи , които лесно се прибират и заемат малко място поради пружиниращата си форма. Те не са много здрави и не са много дълги, но са идеални за използване на вътрешни дворове и тераси.

-Ако налягането на водата е много ниско, по-добре е да закупите маркуч с по-малък диаметър.

-Ако планирате да го използвате често, би било добре да закупите макари за маркуч или подвижни колички. Освен това с тях можете да избегнете повреждането на маркуча.

За да удължите живота на маркуча, не го оставяйте на пряка слънчева светлина и при съхранение отстранявайте от него всичката вода.

Често задавани въпроси

Как да започна да използвам маркуча правилно?

Първата стъпка е да поставите шайбата в съединителя. След това можете да развиете и изправите маркуча до пълната му дължина. Свържете маркуча към крана, след което поставете накрайника. Включете напълно водата и изпуснете задържания въздух с помощта на дюзата - готово за употреба!

Как да съхранявам маркуча си?

Изключете маркуча и изпразнете цялата вода. Навийте го на руло и го съхранявайте. Съхранявайте маркуча на чисто и сухо място, за да удължите живота му.

Може ли да се използва гореща вода във всички маркучи?

Не. За приложения с гореща вода трябва да се използват само маркучи, изработени от 100% каучук.

Какво представлява Microshield?

Microshield е антимикробно средство, което предпазва маркуча от образуване на мухъл от външната му страна, когато е изложен на влажна околна среда.

За какво се използва маркуч за попиване?

Предназначението на маркуча за напояване е да отвежда бавно водата директно върху корените на растенията или растителността.

За какво се използва маркучът за напояване?

Използва се за разпръскване на вода върху новозасадени площи. Приблизителната ширина на пръскачката е 10 фута.

Как да определя налягането на водата в градинския си кран?

За да определите налягането на водата, трябва да използвате манометър за налягане на водата. Те могат да се намерят в магазините за хардуер за около 20 евро. Просто го поставете върху крана и го включете, за да получите показания.

За да удължите живота на маркуча си, трябва да задействате отвора на пистолета едновременно с крана, за да избегнете счупване поради прекомерно налягане.

Трябва ли да купувам подсилени маркучи?

Възможно е мястото, на което използвате маркуча, да е песъчливо и чакълесто, така че той ще се нуждае от допълнително укрепване, за да се движи. С подсилване цената е малко по-висока, но винаги има по-малък риск от пробиване, прегъване и по-кратък живот.

Съвети за поливане през горещото лято

Поливайте два или три пъти седмично

В много горещо време е препоръчително градината да се полива често и в големи количества, тъй като водата трябва да се стича до дъното и често - поради високите температури - бързо изсъхва на повърхността и не достига до корените.

Ако зеленчуците ви са в контейнери, те вероятно се нуждаят от ежедневна вода, тъй като саксиите изсъхват по-бързо от почвата.

За ръчно поливане на малки пространства или саксии ви съветваме да използвате дюза за душ за леко поливане, подобно на дъжд. Ако отначало на повърхността се появят локвички вода, продължете, но повторете процедурата няколко пъти, за да сте сигурни, че почвата е напълно мокра.

Вземете конкретно растение за еталон

Винаги разглеждайте характеристиките на дадено растение и проверявайте дали то не увяхва, когато градината е суха.

Полезен съвет е да имате за сравнение растение с големи листа, например тиква, тъй като големите листа бързо губят много влага. Разбира се, по-добре е да поливате постоянно, за да не се случи това 'указание', но в крайна сметка това е факт, който вероятно не сте знаели.

Трябва да се отбележи, че при много горещ, сух и слънчев климат едролистните растения ще повяхват малко по средата на деня, независимо колко усилия полагате за тях, но вечерта ще се възстановят бързо.

Избягвайте да мокрите листата на растението

Разбира се, ако използвате пръскачка, е невъзможно да не намокрите листата, когато поливате градината, затова в този случай ви съветваме да поливате рано сутрин, за да изсъхнат листата рано. Принципът на градинарството тук е да се предотврати намокрянето на листата, тъй като много болести се нуждаят от влага, за да виреят.

Добър съвет е да настроите пръскачката на таймер, така че да се включи точно преди зазоряване и да изсъхне с първите слънчеви лъчи.

Направете каквото можете, за да запазите водата на земята.

Последният съвет е да създадете органичен мулч, който ще действа като естествена бариера между влажната почва и слънцето. Можете да използвате пшенична слама, фино смляна кора, борови иглички или дори нарязани листа, разпръснати върху почвата около и под растенията.

Целта е да се образува нещо като сенник, който да задържа влагата и свежите корени на растенията. Опитайте и няма да съжалявате.