Матраци против плъзгане

mejor-colchon-antiescaras

Много пъти ние или членовете на нашето семейство преминаваме през ситуации, които ни карат да останем дълго време в леглото. Независимо дали става въпрос за заболяване или злополука, винаги е добре да имате най-добрите антидекубитални матраци у дома, за да избегнете появата на тези досадни и опасни рани.

Независимо дали са изработени от гел, PVC или вискоеластична пяна, ползите ще бъдат очевидни още през първите седмици на употреба и ще направят дните ни малко по-лесни и поносими.

Нека да разгледаме някои от матраците, които ще ви осигурят добро здраве и комфорт, и да се задълбочим малко повече в ползите от тези прекрасни продукти и как те могат да превърнат трудните дни в по-спокойни.

Най-добрите антидекубитални матраци

Кой е най-добрият антидекубитален матрак?

В следващото сравнение ще откриете от първа ръка най-добрите антидекубитални матраци, които ще облекчат всички пациенти, които по някаква причина трябва да останат продължително време в леглото.

Всички те са били подложени на строги тестове от производителите и на мнението на потребителите, като много от тях твърдят, че това са продукти с добро качество и че изпълняват предназначението си.

Ето и най-добрите антидекубитални матраци :

1. Queraltó - Антидекубитален матрак с компресор Mod SY400

51Fz9qK5whL

КУПИ СЕГА

Този страхотен антидекубитален матрак е облекчение за хората в леглото. Той е лек и лесно се адаптира към нуждите на всеки пациент. Той включва компресор за лесно надуване и може да издържи до 130 кг тегло.

Той има 17 квадрата или отделни клетки, което води до по-голямо облекчаване на налягането, като по този начин се активира кръвообращението. Адаптира се към всеки ортопедичен матрак, има светлинен индикатор, който предупреждава за евентуална неизправност, и куки за компресора, които позволяват поставянето му в краката на леглото, така че да не пречи.

Той е с икономична цена, мощността му е 220-240 V.50Hz, въздушният поток е 5 литра/минута, включва 17 клетки, матракът е с размери 182 x 80 x 12 cm, компресорът е с размери 12 x 26 x 10 cm, теглото на матрака е 3,6 kg, а теглото на компресора е 1,4 kg.

2. Aerocare - Антидекубитален матрак с компресор Tx-Unit

51Fz9qK5whL

КУПИ СЕГА

Този матрак за суха флотация е изработен от PVC, доста икономичен и включва много тих въздушен компресор. Някои потребители казват, че е много удобен, дори по-удобен от тези, които можете да намерите в болниците, и че е много тих.

Цената му е по-ниска от тази на много други подобни продукти, сглобява се лесно, приставките на компресора са доста здрави и върши работата си много добре.

3. Bienestar Senior - Antiescaras Комфортен матрак

41PM+GqPqhL

КУПИ СЕГА

Този матрак е направен с надуваеми клетки, които генерират въздушни кръгове, за да се намали налягането и по този начин да се избегне появата на рани. Максималното му препоръчително тегло е 100 kg, той е безшумен, а консумацията на електроенергия е доста ниска.

Той има наистина достъпна цена, размерите му са 198 x 86 x 6,4 cm, изработен е от PVC, тежи 2,4 kg, налягането му е 50-105 mmHg, входното напрежение е AC-230v. 50 Hz, консумацията на енергия е 12 W, а времевият цикъл е 8 мин.

Захранващият кабел е 3 m, снабден е със светещ превключвател за включване/изключване и включва копче за регулиране на налягането.

4. Cosmo médica - Антидекубитален PVC матрак ORT20949

51pyjuRfgCL

КУПИ СЕГА

Този матрак е произведен от Cosmo médica, една от най-добрите марки на пазара. Той включва редуващ се въздушен компресор за регулиране на налягането, има среден размер 199 x 88 x 8 mm и граница от 40 cm, налягането му е от 40 до 100 mmhg, цикълът му е 12 минути, максималното му тегло е до 100 kg и е на ниска цена.

5. AnteaMed - Въздушен матрак и помпа с регулиране

51m+W8ae0rL

КУПИ СЕГА

Този антидекубитален матрак поддържа тегло до 135 kg, включва безшумен компресор с регулатор на дебита и функция за 6-минутен цикъл, въздушният му поток е 7-8 литра и има 130 мехурчета от 7 cm, които са доста удобни.

Той е доста икономичен, закрепва се към леглото благодарение на горния и долния си ръб, издържа на студ до -30°, размерите му са 200 x 90 x 7 cm, ръбовете му са дълги 50 x 50 cm, а дебелината му е 0,35 mm.

Размерите на компресора са 25 x 13 x 9,5 cm, напрежението му е 110-230 V, 50-60 Hz, работното му налягане е 40-100 mmHg, а въздушната му мощност е 7-8 l/min, с време на работа 6 min.

 

Какво е антидекубитален матрак?

41cOUC85-EL

Антидекубитален матрак е специална повърхност, която разпределя тежестта на тялото и облекчава натиска, като по този начин предотвратява появата на пролежавания, т.е. рани, които се появяват по кожата на хората поради липса на движение.

Ако в някакъв момент имаме член на семейството, който има увреждане или заболяване и поради тази причина трябва да прекарва много време в леглото, очевидно ще искаме да му е възможно най-удобно и спокойно.

Периодичните промени в стойката често не са достатъчни и тогава осъзнаваме, че кожата, която през цялото това време е била в контакт с матрака, става все по-чувствителна. Именно тогава близките ни препоръчват да си купим антидекубитален матрак.

Видове антидекубитални матраци според нивото на защита

Функцията на този тип матраци е свързана основно с управлението на налягането чрез тяхната повърхност. Те служат както за предотвратяване на язви от натиск, така и за тяхното лечение, като облекчават процеса на заздравяване.

Този тип матрак се препоръчва за хора, които трябва да лежат в леглото за дълги периоди от време, като например тежко болни или неподвижни хора, или възрастни хора с незадържане на урина или фекалии, прекомерно изпотяване, неврологични проблеми и др.

Язвите от натиск могат да бъдат класифицирани в зависимост от 4 типа или тежест и за всеки от тях е разработен специален матрак, нека да разгледаме!

Този матрак е съставен от независими и правоъгълни клетки, които се надуват и изпускат. Този специфичен модел трябва да бъде поставен върху матрак, който може да бъде изработен от полиуретан, латекс или вискоеластична пяна.

Това е тръбен модел , който се надува и изпуска и основно се препоръчва за пациенти, които имат пролежавания, но все още не са много тежки. Подобно на модела клас 1, това е матрак, който трябва да се постави върху друг матрак.

На външен вид този модел е доста подобен на предишния, но е предназначен за пациенти, които имат пролежаване от степен 3. Този модел не изисква поставяне на матрак върху друг матрак.

Последната степен е предназначена за хора, при които тежестта се счита за висока, известни също като пациенти с висок риск. Подобно на предишния модел, той не се нуждае от друг матрак, който да го поддържа.

Видове антидекубитални матраци

В днешно време на пазара има много видове антидекубитални матраци, нека разгледаме по-отблизо всеки от тях.

 • Матраци от пяна и латекс

Тези видове матраци са наистина удобни, но може би не попадат в категорията антидекубитални матраци. Като цяло те са доста достъпни и са много популярни през последните години. Трябва да имате предвид, че този тип матраци са много по-малко дишащи, така че кожата ще страда повече.

 • Полиуретанови и вискоеластични матраци

Полиуретановите матраци се адаптират много добре към контурите на тялото и разпределят тежестта, като по този начин облекчават натиска съвсем равномерно.

Тези, изработени от вискоеластична пяна, са доста удобни и също така насърчават потапянето на тялото, което води до облекчаване на натиска и по-добро разпределение на тежестта по цялата повърхност.

Едно от предимствата на този материал е, че той има памет, така че контурът на тялото ще бъде отбелязан, когато лежите върху него, но той ще се върне към първоначалния си профил, когато станем, с други думи, той не се деформира.

Те се произвеждат върху полутвърда полиуретанова основа с вискоеластичен слой отгоре, чиято дебелина може да бъде между 3 и 5 cm.

Специални антидекубитални матраци

Някои от специалните антидекубитални матраци, които можем да намерим, са

Тези матраци имат външна рамка, изработена от много по-твърд материал, което кара пациента да се чувства много по-сигурен, когато е в леглото. По този начин ще се избегнат падания или подхлъзвания при сядане.

 • Специални матраци за шарнирни легла

Те имат вдлъбнатини в зоните на шарнирите, за да се предотврати деформация.

 • Матрак със зона за облекчаване на петите

Този модел има вдлъбнатина в областта на петите, тъй като петите са доста чувствителни към язви от натиск, а тежестта пада върху прасците.

Въздушни матраци

Въздушните матраци са разработени на базата на надуваема пластмасова повърхност и се считат за по-ефективни за предотвратяване на язви при хора, които за съжаление трябва да прекарват много време в леглото.

Този модел е много задоволителен, тъй като помага за предотвратяването и лечението на кожни рани. За да ги надуете, се нуждаете само от компресор, след което можете да регулирате въздушния поток, така че те винаги трябва да са свързани към електрическата мрежа.

Въздухът, с който го надувате, винаги върви ръка за ръка с теглото, което ще издържи. Производителят винаги посочва правилното налягане, което може лесно да се регулира чрез завъртане на колелото на компресора или чрез натискане на бутон. Винаги помнете да го надуете, преди човек да легне върху него.

Те обикновено се използват като превантивен метод. Той се поставя върху друг матрак и компресорът се използва за надуване на клетките. Това е сравнително елементарен модел и се препоръчва за хора с нисък риск от поява на рани.

Те са подходящи и за пациенти с тегло до 100 kg. Сред предимствата им е фактът, че са евтини и следователно достъпни за всеки.

 • Средно високи въздушни матраци

Този модел е съставен от въздушни клетки и има 17 или 18 паралелни цилиндъра, които се надуват от компресор.

Ефективността на този тип матраци се състои в това, че при надуване и издуване те разпределят налягането на тялото в различни зони. Трябва да имате предвид, че това не е равносилно на промяна на стойката, но помага много. Много от моделите имат статични клетки за главата, което позволява да се избегне известен дискомфорт.

Едно от предимствата му е, че ако някоя от клетките бъде пробита, тя може да бъде заменена поотделно, т.е. не е необходимо да се купува друг матрак, което го прави наистина популярен, а също така много от тях имат бутон за бързо изпускане на въздух, за случаите, в които трябва да се направи кардиопулмонална реанимация.

Препоръчва се за хора със среден до висок риск от язви от натиск.

 • Върхови модели въздушни матраци

Това са доста завършени модели с много предимства. Те са предназначени за хора с висок риск от пролежаване и имат редуващи се клетки. Този матрак е чудесен, тъй като може да бъде програмиран да прави промени в стойката на тялото на пациентите.

Калъфът е много важна част, тъй като предпазва ценния ви матрак. За предпочитане е те да са водоустойчиви, дишащи и би-еластични, т.е. да не се мачкат. Ако желаете, върху калъфа на матрака може да се постави памучно покритие.

Какво трябва да вземете предвид, когато купувате матрак?

Протривките са деликатни и могат да доведат до инфекции, поради което предотвратяването им и борбата с тях са абсолютно необходими. Някои от най-важните аспекти, които трябва да вземете предвид, преди да закупите матрак от този тип, са:

 • Марка: Най-добре е винаги да избирате марки, които са специализирани в производството на медицинско и хирургическо оборудване. Винаги вземайте предвид репутацията, траекторията и гаранциите, които могат да ви предложат.
 • Компресор: Изберете матраци с въздушни компресори. Те работят с малък мотор, който постоянно променя зоните на налягане, за да не се допуска винаги да страдат едни и същи зони, като по този начин се избягва образуването на рани.
 • Материали: Важно е материалите на единичния матрак да са устойчиви, огнеупорни, да се почистват лесно с вода и да са много удобни. Това винаги е важна комбинация, за да може пациентът да се чувства безопасно и комфортно по всяко време.
 • Тегло: Важно е матракът да е снабден с регулатор, който позволява лесното му регулиране според теглото на пациента.
 • Функционалност: Най-важното винаги е матракът да е функционален, т.е. да изпълнява функциите си по подходящ начин, като предотвратява появата на пролежавания и помага за премахването на вече появилите се.
 • Капацитет: Ако сте се спрели на надуваем матрак, когато правите сравнение, трябва да определите максималния му капацитет, т.е. теглото на пациента, за да можете да прецените дали той ще устои без проблеми и без да се компрометира функцията му.

Обикновено моделите от нисък клас имат капацитет от 100 кг, но има и други модели, които разширяват този диапазон до 200 кг. Ето защо винаги трябва да определяте предварително теглото на пациента, за да можете да закупите най-подходящия за неговите особености.

 • Динамичност: При въздушните матраци се препоръчва да се купуват такива, които са динамични, тъй като тяхната ефективност ще бъде много по-висока, тъй като те включват малък пневматичен компресор, който от време на време надува и изпуска вътрешните клетки или мехурчета на матрака; целта на това е да се променят точките на натиск върху тялото на пациента.

Той ще бъде ефективен и за пациенти, които вече имат рани, тъй като ще ги излекува много по-бързо с помощта на добро медицинско лечение. Винаги проверявайте дали компресорът е малък, удобен и тих, за да не пречи на пациента и на лицата, които се грижат за него.

 • Поддръжка: Материалите, от които се изработват тези матраци, са разнообразни, но предвид необходимостта от антисептични процедури за пациентите е необходимо материалът да се почиства лесно. Препоръчва се използването на PVC.

Винаги помнете, че е важно да поставите и дишащо покритие, което позволява изпаряване на потта и е водоустойчиво, за да предотвратите проникването на вода в случай на разливане на течност.

Вашият матрак трябва лесно да се спуска, защото когато пациентът се възстанови, той трябва да се съхранява, без да заема много място.

 • Безопасност: Динамичните въздушни матраци винаги трябва да бъдат свързани към електрическата мрежа, затова е препоръчително да се включи някаква защита, за да се предотврати пожар, късо съединение или повреда на пациента.

За моделите PCV изберете огнеустойчиво покритие, т.е. незапалимо. Комплектът за ремонт е важен и в случай на пробив, за да можете да поправите продукта сами, без да се налага да харчите пари за нов матрак.

Предимства на антидекубиталните матраци

Нека разгледаме накратко някои от предимствата на тези страхотни матраци, които имат за цел,

 • Проектирани са така, че да се адаптират към всеки тип легло
 • Помагат за лечението на рани от натиск
 • Предотвратяват развитието на нови рани от натиск
 • Значително подобряват кръвообращението
 • Значително намаляват натиска върху опорните точки
 • Значително намаляват натиска върху опорните точки
 • Значително намаляват натиска върху опорните точки

Най-добри марки

Някои от най-добрите марки матраци за пролежаване са

Тази марка предлага широка гама от медицинско и болнично оборудване и принадлежности, всички от които са с много добро качество. Те са специализирани в производството на всякакво оборудване, което има за цел да улесни значително живота на хората.

Тази марка се е доказала като една от най-ефективните системи срещу появата на язви благодарение на системата за редуване на въздуха, а най-изявената ѝ страна се намира в опорните повърхности.

Тази компания се занимава с производството на висококачествени медико-хирургични материали и оборудване с цел да помогне на хората да водят много по-лесен живот. Техните продукти несъмнено ще гарантират по-добро здравеопазване.

Често задавани въпроси

Кога да използвате матраци против пролежаване?

По принцип матраците против пролежаване се предписват и назначават на възрастни хора (и на всички видове хора) с някакъв вид ограничение на подвижността. Той обаче трябва да се използва и от хора, които по здравословни причини трябва да прекарват по-голямата част от деня в леглото.

Трябва да се отбележи, че тези матраци се използват не само за лечение на пролежавания, но и за тяхното предотвратяване.

Освен това лекарите препоръчват пациентът, който е прикован на легло, да сменя положението и позата си на всеки 2 часа (максимум) , за да се облекчи натискът върху определени компрометирани области като опашната кост, лактите, бедрата, глезените, долната част на гърба и петите.

Как мога да почистя матрака против скалп?

Като мярка за избягване на инфекции препоръчвам да избършете компресора на матрака с влажна кърпа, хладка вода и мек почистващ препарат. Можете да използвате само неутрални детергенти, които не предизвикват химически ефекти.

Като цяло, ако искате да поддържате правилно матрака си и да гарантирате, че ще издържи дълго време, ви съветвам да проверявате въздушния поток в тръбите, да проверявате дали изходите за въздух не са запушени, редовно да проверявате дали кабелът и щепселът са в добро състояние и да проверявате състоянието на покритието.

Освен това трябва да пазите компресора от прах. Ако спазвате тези основни мерки, матракът ви винаги ще бъде в отлично състояние и ще издържи възможно най-дълго.

Вдигат ли шум матраците против каскади?

Да, но само надуваеми матраци. Всички надуваеми матраци издават известен шум, но той е едва забележим и не пречи на почивката на пациента.

Тъй като вече споменахме тази точка, препоръчвам да поставите компресора в долната част на леглото, без да се трие в нищо. Това ще предотврати генерирането на вибрации и шумове от компресора поради постоянното му триене в краката на леглото.

Какво се случва, ако матракът бъде случайно пробит?

Разбира се, пробожданията са сериозни, тъй като водят до неочаквано изпускане на въздух от матрака. Но е лесно да ги поправите и можете да го направите с лепенки или специално лепило.

Какво се случва, ако компресорът на матрака не се включи?

Това се случва на много хора, но в повечето случаи причината е, че кабелът е износен поради лоша поддръжка от страна на потребителя. Поради това кабелът не предава правилно електрическия ток или свързването му към контакта е по-трудно и неточно.

В допълнение към добрата поддръжка на кабела ви съветвам да проверите дали той е правилно свързан към захранването. Ако проблемът продължава, опитайте с други гнезда, а ако той продължава, трябва да се свържете с вашата служба за техническа поддръжка.

Какви размери са ми необходими за матрака?

Не е задължително матракът против пролежаване да отговаря на размерите на вашето легло. Напротив, матракът трябва да отговаря на размерите на пациента, тъй като те са предназначени изключително за ползване от един пациент. Затова, когато търсите матрак, се уверете, че той отговаря на размерите на пациента.

В повечето случаи матраците са с размери около 90 см, но при необходимост могат да се намерят матраци с различни настройки.

Полезни връзки

Най-добри вискоеластични матраци

Най-добри сгъваеми легла

Най-добър нагревател за легло

Най-добри надуваеми легла