Мобилен обектив

lentes-fotográficos-para-celulares

Мобилните обективи са допълнение към смарт устройствата, което ще ви позволи да правите превъзходни снимки.

Някои хора избират смартфон въз основа на характеристиките на камерата. За мнозина правенето на добри снимки с мобилен телефон улеснява живота ни, така че няма да се налага да излизаме на тържества, пътувания или случайни срещи с допълнително оборудване, за да направим най-добрите снимки.

Въпреки че в днешно време само телефонните камери правят невероятни снимки, има обективи, които подобряват още повече техните качества.

Представете си, че фотообективите за мобилни телефони, предлагат по-широки ъгли, разширяват перспективата, осигуряват различни ефекти, подобряват остротата, както и други предимства

Най-хубавото на тези аксесоари е, че повечето от тях са универсални, някои се предлагат в комплекти и също така са лесни за използване; ако сте от любителите фотографи, ще се забавлявате твърде много с тези мини джаджи, така че никога няма да пропуснете възможността да направите добра снимка с помощта на мобилния си телефон.

Най-добри обективи за снимки

Кой е най-добрият обектив за мобилни телефони?

Тук сме съставили Топ 8 на най-добрите, най-практичните и най-евтините обективи за вашия смартфон.

Разгледахме основните характеристики и най-вече добрия опит, който потребителите са имали с тези иновативни инструменти.

Сигурни сме, че по-долу са описани онези обективи, които ще допълнят телефона ви и ще ви накарат да се почувствате като по-напреднал фотограф-ентусиаст.

Ето и от най-добрите мобилни обективи:

1. Aukey Professional широкоъгълен обектив

С лек ефект на рибешко око ще създадете забавни и интересни снимки. Обективът е изработен от шест парчета професионално оптично стъкло, което достига 238°.

Дизайнът му с щипка е подходящ за всички модели iPhone, iPad и други устройства, чиито камери са разположени близо до ръба.

Това е съвременен, висококачествен продукт на достъпна цена.

Покупката включва чанта за безопасно транспортиране, кърпа за почистване на стъкла и най-хубавото е, че инвестицията ви е гарантирана за 2 години с 24-часова поддръжка по имейл.

2. комплект обективи тип 'рибешко око' 3 в 1 за смартфон Gizcam

51SsbMxtpML

КУПИ СЕГА

Това е комплект от 3 обектива с индивидуални функции за всеки обектив, с които ще уловите най-добрия ъгъл за малки обекти или ще подобрите по-добре пейзажите или сцените с хора.

Дизайнът е професионално изработен със стъкло, което намалява отблясъците и отраженията в изображенията.

Клипсовият държач е универсален и има меко гумено покритие, което предпазва повърхността на оборудването.

Работи с повечето налични в търговската мрежа смартфони или с всяко устройство, при което диаметърът на камерата не надвишава 13 мм.

3. обектив Topop Fisheye за мобилен телефон

Лесен за носене, лесен за поставяне и сваляне; а най-хубавото е, че ако телефонът ви има калъф, няма да се налага да го сваляте, за да регулирате обектива, така че ще можете по-бързо да направите желаната висококачествена снимка в точните моменти по време на пътуване или празненства.

Покупката включва 3 лещи, пластмасови протектори, пинсети, чанта за носене и кърпа за почистване.

4. Memteq Fisheye

419NG1RX2uL

КУПИ СЕГА

Универсалността е най-голямото му предимство, комплектът е съставен от пет обектива, които ще ви дадат повече възможности за снимане със смартфона ви.

Лещите действат поотделно, но дизайнът им позволява да се свържат една върху друга чрез конец, за да се постигне различен ефект.

Те са изработени от висококачествен алуминий, който гарантира дълготрайността на продукта. Освен това ще ги държите подредени, изолирани от замърсяване и защитени от удари, тъй като са опаковани в кадифената торбичка, включена в покупката.

5. мобилен обектив TaoTronics

Обективът тип 'рибешко око', широкоъгълният обектив и макрообективът са трите съдържащи се обектива и с всеки от тях, в зависимост от обектива, ще получите красиви снимки с високо качество.

Клипсът, който ги държи, е подходящ за всеки модел телефон и е покрит с неплъзгащ се материал, който ще го задържи на повърхността на устройството.

Обективите са с добро покритие и са защитени отгоре и отдолу срещу случайно падане или удар.

Марката има добра репутация в производството на продукти от този тип и предлага тригодишна гаранция за този продукт.

6. Обектив тип 'рибешко око' 3 в 1 Mpow

Ще се удивите колко ясно можете да видите детайлите на малките обекти, качеството на пейзажите, широчината на хоризонта или големи групи хора в един кадър.

Рибешкото око 180°, широкият ъгъл 0,65 или 10-кратното увеличение ще бъдат вашите трима съюзници, за да правите превъзходни снимки и да се фокусирате върху нови перспективи с помощта на телефона си.

Тези устройства се доближават до възпроизвеждането на оптични ефекти, подобни на тези от професионален фотоапарат. Ще можете да ги използвате без никакви неудобства в телефони iPhone, Samsung, Lg и други.

7. комплект обективи за iPhone на Neewer

51q7FFMn-4L

КУПИ СЕГА

Това е един от най-пълните комплекти, който включва три обектива, клипс, чанта от микрофибър и гъвкав статив, който работи като допълнение за правене на по-стабилни снимки.

Това са качествени обективи на достъпна цена. Те се почистват лесно, като премахват пръстови отпечатъци и прах, без да оставят следи.

Частите са изработени от висококачествен алуминий, с тройно покрити стъклени лещи за безопасност и безупречно покритие.

Обективите не създават отражения, които увреждат изображението, а държачът пасва идеално на смартфона както за предната, така и за задната камера. Работи и на всеки телефон, таблет или дори лаптоп.

8. Комплект мобилни обективи Piktec

Изображенията ще бъдат по-ясни благодарение на стъклото от най-висок клас. Малките обекти ще изглеждат огромни благодарение на 12-кратните обективи, а с 24-кратните обективи ще доведете преживяването до крайност.

Комплектът включва две универсални пинсети, които улесняват изваждането и смяната на лещите; също така меките възглавнички предпазват екрана на телефона от надраскване или следи.

Това са идеалните обективи за любителите на фотографията, те могат да се комбинират и ще имате различни и уникални снимки.

Комплектът е многофункционален, което ще ви хареса, ще правите снимки на далечни обекти или малки насекоми и всички те ще бъдат особено остри.

Какво представляват мобилните лещи?

Това са малки аксесоари, които се прикрепят към камерите на смартфоните и ви позволяват да подобрявате снимките и видеоклиповете си, като дори добавяте различни ефекти, като боке, макро, ъгъл на рибешко око или дори аналогово увеличение, което не влошава качеството на снимката.lentes-fotográficos-para-celulares

Ако вече сте запознати с фотографията, представете си ги като комплектите обективи, които професионалните фотографи винаги носят навсякъде, само че този път можете да ги използвате на мобилния си фотоапарат, а освен това те са изключително компактни, не тежат почти нищо и цената им е невероятна за отличните резултати, които могат да ви предложат.

Видове налични обективи

Както за SLR, професионалните и полупрофесионалните фотоапарати има разнообразни обективи, които ви позволяват да постигнете различни ефекти, така и за мобилните телефони има голямо разнообразие, което също ще ви помогне да правите по-интересни снимки и завладяващи видеоклипове. Нека видим какво представляват те:

Широкоъгълен

Използват се за придаване на по-широка и по-пълна перспектива на снимките и видеоклиповете, като позволяват на фона и контекста на сцената да навлязат в снимката. Запомнете, че при избора на широкоъгълен обектив колкото по-късо е фокусното разстояние, толкова по-широко е зрителното поле.

Сега може би се чудите за какво могат да се използват тези лещи и истината е, че те могат да се използват за много неща. Можете да ги използвате например за портрети, снимки на природата и животните, снимки на храна и, разбира се, за групови снимки и селфита. Никой вече няма да се оплаква, че сте го пропуснали на снимката в края на годината.

Рибешко око

Този тип обективи предлагат донякъде подобно изживяване като широкоъгълните обективи, като основната разлика е, че в този случай ъгълът е доста по-широк. Той се използва широко за сватби, фотография на храна, подводна фотография, музикални видеоклипове, филми на ужасите и дори екшън и спортни видеоклипове. Ако някога сте използвали камера GoPro или сте гледали видеоклипове, заснети с нея, ще разберете за какво говоря.

Ето защо те са полезни, ако искате да добавите ефект на потапяне и да накарате зрителя да се почувства сякаш е вътре в сцената. Можете също така да имитирате музикални клипове от 60-те, 70-те или 80-те години и да постигнете много артистични резултати. Трябва само да развихрите въображението си.

Макро

Случвало ли ви се е да се натъкнете на миниатюрна сцена, която сте искали да заснемете, но не сте могли, защото фотоапаратът ви не е приближавал достатъчно? Е, с всеки макрообектив можете да го направите и да заснемете снимки, пълни с детайли - от малки снежинки, падащи върху ръката ви, през пчела, която почиства крилата си с малките си крачета, до детайли на счупено стъкло.

Единственият проблем е, че отначало с тези обективи трябва да се свикне заради промяната в перспективата и дълбочината. Това означава, че не сме свикнали да виждаме обекти от толкова близко разстояние и в такива детайли, така че целият процес на фокусиране, държане на телефона, управление на експозицията и всички други маневри, които трябва да направите, може да ви се стори малко труден в началото. Въпреки това, след като свикнете с нея, тя е съвсем лесна за използване.

Ако купувате макрообектив, уверете се, че той е прикрепен към телефона с гумена лента, тъй като магнитните обективи или обектите с щипка не се задържат толкова близо до камерата на телефона и могат да дадат леко изкривени резултати. Обикновено те предлагат 10-кратно или около 20-кратно увеличение.

Телефото

Тези обективи са доста популярни, тъй като ви позволяват да приближите дадена сцена, без да изкривявате изображението или да губите качество или разделителна способност. Всъщност това е типът обектив, който се среща в много телефони с двойна камера - тези, които включват телефото обектив, позволяващ приближаване и отдалечаване, обикновено 2 пъти.

Ползата от тях се състои в това, че ви спестяват необходимостта да използвате увеличението на мобилния телефон, което е вид цифрово увеличение, което по принцип просто увеличава снимката и я изрязва. Това води до голяма загуба на качество и затова всеки път, когато увеличите изображението, то изглежда изкривено и изпълнено с шум.

При телефона това не се случва, тъй като той е с обектив, който улавя отдалечени обекти ясно и без загуба на качество. Можете да ги намерите с 4-кратно, 8-кратно и дори 12-кратно увеличение, така че можете да правите снимки от голямо разстояние и на отлично ниво. Единственият проблем на този тип обективи е, че не са толкова компактни, колкото останалите. Понякога дори се нуждаете от специален калъф или стойка, за да го използвате на смартфона си.

Помислете за нуждите си като потребител

След като вече знаете какви са видовете обективи, е време да помислите от кой имате нужда. За да направите това, трябва да знаете за какво ще ги използвате и колко удобни ще бъдат те. Препоръчвам ви да помислите за тези две неща:

Какво планирате да снимате?

Това е най-важното нещо, тъй като всеки вид лещи служи за различна и много специфична цел. Ако искате да правите детайлни снимки на много малки обекти, ще ви е необходим макрообектив, а телеобективът например ще е безполезен. Докато ако искате да правите по-остри и по-широки снимки на пейзажи и природа, може би е по-добре да използвате добър широкоъгълен обектив.

Има и продукти, които се предлагат в комплекти. Това означава, че те се предлагат с байонет за мобилен телефон и серия от различни обективи, за да можете да ги сменяте. Те могат да бъдат удобен вариант за решаване на всички ваши нужди с една покупка.

Удобство и преносимост

Когато преценявате преносимостта на обективите и тяхната компактност, не забравяйте, че колкото по-малки и по-леки са те, толкова по-ниско е качеството им. Поне това е общото правило, от което трябва да се ръководите, защото, въпреки че не отричам, че някои много малки модели могат да бъдат с отлично качество, обикновено по-големите обективи са с най-добро качество и дават най-добри резултати.

Работата е там, че този тип по-големи аксесоари често изискват специални стойки, като например калъфи за мобилни телефони, които приемат стойката на обектива, или просто различна стойка. Те не само ще бъдат малко по-тромави за прикрепване към телефона, но и ще увеличат теглото и дебелината, което може да не ви допадне.

Не всичко обаче е лошо, тъй като освен по-доброто качество, което предлагат, по-големите модели могат да се вместят по-добре в камерата на телефона, като се избягва шум в снимката или видеото, изкривяване и загуба на качеството на изображението.

Какво трябва да притежава един добър мобилен обектив

Така че знаете какви видове мобилни обективи има и сте сигурни за какво ще ги използвате. Сега е време да изберете конкретен модел и сигурно се чудите как да разберете дали е качествен, дали ще е удобен за използване и дали наистина ще изпълнява предназначението си. За тази цел ви каня да разгледате този раздел с всичко, което трябва да притежава един добър мобилен обектив.

Лесно използване

Причината, поради която споменавам лесното използване преди материалите или добрата конструкция, е много проста. По принцип, ако си купите обектив, който е твърде сложен или твърде труден за регулиране, той най-вероятно ще се озове в чекмеджето и ще бъде забравен завинаги. Затова препоръчвам, доколкото е възможно, да избягвате всякакви системи, които са трудни за монтиране, и да се придържате към тези, които са ви най-удобни. Освен това, ако ви отнеме твърде много време да настроите обектива, може да изгубите сцената, която сте искали да заснемете.

Има обективи, които се предлагат с магнитни стойки, които се прикрепят към външната метална част, други, които включват вид клипс или кука, която се прикрепя от едната страна и държи обектива на място, както и такива, които използват гумени ленти. Последните обикновено са много лесни за използване, държат обектива възможно най-близо до фотоапарата, за да се избегне изкривяване и загуба на качество, и се регулират лесно.

Материали и издръжливост

Винаги си заслужава да усетите стъклото, от което е изработен всеки обектив, както и пластмасата, която покрива корпуса на обектива. По този начин можете да прецените дали стъклото е здраво, или се усеща слабо и дори има усещане за пластмаса, което знаете, че няма да ви осигури голяма издръжливост. Пластмасовият корпус трябва да се усеща като здрав. В крайна сметка не забравяйте, че ще го носите със себе си, така че със сигурност ще понесе няколко удара.

И ако си купите комплект, не забравяйте защитния калъф. Той трябва да е твърд и с отделения, така че всеки обектив да е защитен и да е на мястото си.

Добра цена

Истината е, че вероятно нямате предвид да похарчите повече от 100 евро за един от тези обективи. Всъщност вероятно си мислите, че ще е по-добре да инвестирате тези суми в обективи за професионалния си фотоапарат. Хубавото е, че те могат да бъдат изключително евтини и дори да ви струват около 12 евро или по-малко. Излишно е да казвам, че въпреки че те работят добре и могат да ви дадат желаните резултати, ако сте средно напреднал или не толкова напреднал потребител, има и по-скъпи модели и трябва да ги разгледате, ако ви трябват за професионални приложения.

В този случай има и някои комплекти, които могат да надхвърлят 200 евро, въпреки че винаги ще има и малко по-евтини варианти от висок клас, които остават около 100 евро. Обикновено тези по-скъпи лещи са изработени от по-издръжливи материали и се предлагат с по-безопасни, по-здрави и по-леки рамки.

Не забравяйте обаче, че с по-евтините модели ще можете да създадете невероятни, привличащи вниманието материали, които да публикувате в Instagram, Yelp, Facebook, Vsco или друг профил в социалните медии. Не е необходимо да харчите всичките си спестявания за тези лещи.

Струва ли си да купувате комплекти обективи?

Съществува мнение, че комплектите мобилни обективи обикновено не са с най-добро качество. Производителите обикновено включват до 4 или 5 обектива в един комплект и ги продават на доста ниска цена, което създава впечатлението, че са наистина евтини. Въпросът е, че това наистина зависи от производителя и използваните материали, тъй като има комплекти с ниско качество, които със сигурност ще ви разочароват, както и други с много добър стандарт.

Истината е, че комплектът може да реши нуждата от няколко обектива в една покупка, но ще бъдете зависими от това, което марката включва в пакета. Докато ако ги купувате поотделно, можете да си играете, като избирате различни материали за всяка леща, различни видове рамки и др. Всичко зависи от нивото ви на опит и от това какво искате да постигнете.

Влияят ли те върху качеството на снимките?

Макар че мобилните обективи ви позволяват да правите по-широки и по-детайлни снимки на малки обекти, с привличащи вниманието ефекти като рибешко око или боке, или на големи разстояния, без да губите детайли, те не подобряват качеството на снимката като такава. Не забравяйте, че качеството зависи от характеристиките на мобилната камера, като например размера на процесора за обработка на изображения, светлинния сензор или дори блендата.

С тези удобни обективи можете просто да си играете с по-широки зрителни полета, да правите макроснимки, да увеличавате мащаба или да добавяте интересни ефекти, като същевременно запазвате качеството на мобилния фотоапарат.