Монокуляр

svg%3E

Те са при нас от сравнително кратко време.

Надяваме се, че сте от поколенията, които са били там, когато са се появили първите аркадни машини и сте прекарали дълги часове, 'превърнати' в малка жълта топка, която яде други малки сфери от светлина, с ненаситен глад и почти непрекъснато.

Ако сте от поколението на хилядолетието, се сещате за Super Mario Bros, легендата за Zelda, Mortal Kombat и, разбира се, за безбройните случаи, когато сте били мозъкът на най-добрите отигравания на любимия ви виртуален футболен отбор.

Твърди се, че още през 50-те години на миналия век, когато почти 90 % от американското население е имало телевизор в домовете си, хората са започнали да се чудят дали тази малка кутия с шарен екран е полезна за нещо повече от приемане на сигналите от радиоантените и предаването им.

Повече или по-малко вече знаем как ще завърши историята.

В днешно време видеоигрите (и геймърите) са индустрия, която се развива без спиране и всеки път се опитва да се подобри и да въведе иновации, задържана само от въображението на разработчиците.

Най-добри геймърски монитори

Кой е най-добрият геймърски монитор?

Пазарът на геймърски монитори е един от най-бързо развиващите се през последните години, като предлага продукти с високоразвити технологии и отлично качество на изображението и резолюция.

Очевидно е, че в такава визуална среда дисплеят е ключов елемент за постигане на максимално графично качество на игрите и техните функции.

Ето и най-добрите геймърски монитори:

1. геймърски монитор G2590VXQ AOC

24,5-инчов HD екран

svg%3E

КУПИ СЕГА

Това е идеалното оборудване за тези геймъри, които търсят висококачествен монитор на ниска цена.

Той предлага балансирано и превъзходно изображение, като ви позволява да персонализирате нивата на яркост, контраст и гама. Времето за реакция е 1 ms, а честотата на опресняване - 75 Hz.

Дисплеят поддържа функцията AMD Freesync, която в комбинация с подходяща видеокарта може да синхронизира честотата на кадрите с честотата на кадрите в играта за по-добро и по-приятно гледане на игри.

Дисплеят предлага DisplayPort и HDMI като цифрови връзки и е оборудван с 3,5 мм аудиоизход. Той има Full HD резолюция от 1920×1080.

2. Геймърски монитор Samsung 886T295

Съвместим с Windows 10

svg%3E

КУПИ СЕГА

Друга алтернатива, която предлага отлично съотношение цена-качество, е мониторът 88T295 на Samsung.

Моделът има завладяващ дизайн и осигурява по-широко зрително поле, подобрявайки възприемането на дълбочината на изображението, за да се насладите напълно на гейминг сесиите, благодарение на 24-инчовия си извит LCD екран.

Той предлага време за реакция от 4 ms и честота на опресняване от 81 Hz.

Мониторът е проектиран така, че да намалява емисиите на синя светлина, за да осигури на потребителя по-удобно и здравословно гейминг изживяване, като намалява умората на очите.

Той разполага и с технологията Flickerflee за намаляване на трептенето на екрана. Включва ръководство за бърза инсталация и HDMI кабел.

3. Optix G27C2 MSI

Взрив!

svg%3E

КУПИ СЕГА

Ако търсите пълноценно гейминг изживяване, този 27-инчов екран с живи, богати цветове, резолюция 1920 x 1080 пиксела и технология FHD е това, от което се нуждаете.

И, да, ако се чудите, яркостта на екрана е 300.

Освен това е съвместим с повечето модели конзоли за игри и дори може да бъде свързан към компютъра ви, тъй като връзките му са 1 x HDMI, 1 x DVI, 1 x DP (1.2). Максималното време за реакция е 1 ms (MPRT) и 4 ms (GTG).

4. Геймърски монитор LG 29UM69G-B

По-голямо покритие на цветовия спектър

svg%3E

КУПИ СЕГА

Потребителите подчертават плавността на изображенията на този модел, наред с много други качества, и трябва да го изпробвате, за да разберете защо е толкова невероятен в този аспект. Това се дължи на технологията AMD FreeSync.

Този 21:9 UltraWide монитор е звяр, идеален за оптимизиране на изживяването на геймърите, тъй като е способен да минимизира входното забавяне, като същевременно има стабилизатор на черното, който дава възможност за повече яркост (250 cd/m2) и контраст на тъмните сцени.

А звукът? Е, той има високоговорители MaxxAudio 5wx2.

5. HP Omen 25

Много по-ярки цветове

svg%3E

КУПИ СЕГА

Сякаш производителят е чул най-големите ни молби, когато играем видеоигри, защото ни предлага този монитор, който може да се похвали с изумителната честота на опресняване от 144 Hz и време за реакция от само 1 ms.

И двете намаляват времето за въвеждане на данни, което ви позволява да разгръщате яростта си във всяка игра без ограничения.

Заслужава да се отбележи също така, че тя ви позволява да се концентрирате повече и по-добре върху целта, благодарение на факта, че не страда от внезапно размазване или проблеми с качеството.

Свързва се лесно с конзолите ви и дори с външните ви високоговорители или слушалки.

6. ASUS VE248HR

Отлично!

svg%3E

КУПИ СЕГА

Дизайнът му е доста тънък и дискретен, поради което е лесен за монтиране и дори за носене из къщата.

Той има подвижна основа и включва чифт скрити стерео високоговорители с отлично качество на звука, като малко други.

Това, което съвсем не е дискретно, е цялата визуална мощ, която ви предлага, тъй като става дума за 24″ модел с Full HD качество и време за реакция 1 ms.

Това се изразява в голям капацитет за премахване на размазани изображения и предлага напълно плавно действие, докато играете, без прекъснати сцени.

7. BenqQ Zowie RL2455

Брутално!

svg%3E

КУПИ СЕГА

Ако фактът, че това е първият официален PlayStation монитор, не ви говори нищо, то трябва да знаете, че става дума за монитор, който е напълно оптимизиран за игри като Call of Duty, FIFA, Blazblue и други известни заглавия.

Причината за това е, че той разполага с технология без забавяне, която позволява реакция в реално време, както малко други на пазара.

Ненатрапчивата рамка позволява значително намаляване на разсейващите фактори, за да можете да се съсредоточите върху играта.

Тя също така ви дава по-голяма визуална яснота в тъмни сцени, без да преекспонира светлите области.

Какво е геймърски монитор?

svg%3E

Геймърски монитор е термин, използван сред геймърската общност, който описва компютърен дисплей, предназначен за използване в система за компютърни игри или по-скоро 'платформа за игри'.

Съвременните монитори за игри предлагат големи размери на екрана, обикновено от 24 до 27 инча, Full HD (или QHD - Quad High Definition) и контрастен дисплей.

Остри движещи се изображения, бърза честота на опресняване и подобрения на синхронизацията са някои от характеристиките, които отличават мониторите за игри от обикновените дисплеи.

Честотата на опресняване, която притежават тези джаджи, е благоприятна за намаляване на проблемите с дисплея при игри, като например призраци, трептене на екрана и размазване при движение.

Геймърските монитори включват и различни портове и жакове за слушалки, както и стойки за накланяне или завъртане на монитора, за да се подобрят ъглите на гледане.

Познати ли са ви Free-Sync и G-Sync?

Това се е случвало на всеки геймър и каква болка!

Разкъсването и заекването на екрана са резултат от несъответствие между броя на кадрите, които графичната карта изобразява в секунда, и броя на опресняванията на монитора.

Ето как работи това: Ако екранът ви рисува изображение и му бъде предоставено друго изображение, той ще спре да прави това, което прави, и ще започне да създава новото изображение.

Това води до заекване, докато изображението 'наваксва', или може да доведе до появата на хоризонтално прекъсване на екрана точно в частите, където два кадъра 'влизат' едновременно.

FreeSync и G-Sync са две технологии, които имат за цел да се справят с проблемите с разкъсването и заекването.

Те имат различни методи за постигане на тези цели, но това, което наистина ги отличава, е, че едната страна ги защитава отблизо, а другата ги споделя открито.

Докато G-Sync се активира чрез включване на чип в конструкцията на монитора, FreeSync използва функционалността на видеокартата за управление на честотата на опресняване на монитора с помощта на стандарта Adaptive Sync, вграден в стандарта DisplayPort.

Видео входове и други функции

Както добре знаете, мониторът за игри трябва да бъде оборудван с различни видео входове, за да може да бъде свързан с различни компютри и конзоли за игри.

Портовете за два HDMI кабела са идеални, тъй като всички големи конзоли използват HDMI, а някои графични карти от висок клас предлагат DisplayPort и DVI свързаност.

USB портовете също са друга добра характеристика, защото улесняват свързването с контролери, мишки за игри, USB памети и други външни периферни устройства.

Междувременно USB портовете отстрани улесняват включването и изключването на периферни устройства, без да се налага да докосвате гърба на монитора.

Мощната система от високоговорители с вграден субуфер ще подобри преживяването ви при игра и ще спести място на бюрото.

Освен това стойката с регулиране на височината, наклона и завъртането предлага ергономичен комфорт за дългите нощни маратони.

Колко струва геймърски монитор?

Подобно на всичко останало на пазара, цените варират в зависимост от Equipar-Magazine

функциите, от които се нуждаете.

Например монитор с резолюция 1080p може да ви струва около 130 евро, въпреки че ако включва функции като G-Sync и FreeSync, тези цени могат да нараснат значително.

Мониторите с разделителна способност 2560 x 1440p, която е идеална за повечето геймърски конфигурации, обикновено струват между 250 и 420 евро в зависимост от характеристиките.

Можете да намерите 4K монитори само за 340 евро, но ако искате солиден геймърски модел с G-Sync, ще трябва да платите между 500 и 680 евро.

И накрая, има извити монитори, като моделите варират от 250 до 340 евро при 1080p, до невероятни комплекти с геймърски слушалки и дори столове , които със сигурност ще преминат бариерата от 800 евро.

Какво е оптималното време за реакция за монитор за игри?

Тъй като знаем, че вашият най-дълбок и истински мотив е да получите възможно най-доброто изживяване в игрите, трябва да разберете няколко неща.

На първо място, това зависи от средния брой кадри в секунда, който графичната ви карта може да генерира, докато играете тази конкретна игра.

На второ място, това зависи от честотата на опресняване и времето за реакция на монитора ви.

Да речем, че се опитвам да играя Battlefield 4 с Nvidia Gtx 980 с всички настройки на ултра при разделителна способност 1920 * 1080. Средният брой кадри в секунда е - 87 кадъра в секунда. Разбито, един кадър отнема ~ 11 ms.

Сега, ако погледнем монитора с 60 кадъра в секунда, смяната на кадъра отнема ~ 16,66 ~ 17 ms.

Ясно е, че видеокартата е по-бърза от монитора, което води до забавяне и разкъсване на екрана.

Ето защо се нуждаем от вертикална синхронизация за LCD дисплеи с традиционно LED осветление.

Ако трябва да го кажа по-просто, трябва да потърсите монитор с по-висока честота на опресняване, въпреки че ще загубите голяма цветова гама, така че не се препоръчва за редактиране на снимки.

Бихме ви препоръчали да потърсите по-добри решения, като например мониторите Nvidia Gsync и AMD Freesync, тъй като те синхронизират изхода на графичния процесор с честотата на опресняване на монитора в отделен канал.

На пазара вече се предлагат и двата вида монитори, чиято единствена цел е игра.

Телевизор или специален монитор за игри е по-добър?

Това е вярно. Днешните телевизори са с най-добрата резолюция (и продължават да стават все по-добри), така че може да е изкушаващо да обмислите да свържете компютъра и да го използвате постоянно като монитор.

Идеята да играеш най-новите компютърни игри на 60-инчов телевизионен екран звучи страхотно, но всъщност не е всичко, което се очаква.

Истината е, че телевизорът няма да ви осигури същото ниво на производителност, когато го свържете с компютър или с вашия геймърски лаптоп и в дългосрочен план не е идеален за използване като монитор.

И така, защо е по-добре да се сдобиете със специален дисплей за игри?

Като начало, няма забавяне при въвеждане на данни от мишката или геймпада: мониторите са проектирани да реагират мигновено на всяко движение, което правите с контролера си, независимо дали става въпрос за мишката, геймърската клавиатура или платформата за игри.

От друга страна, ако сте пред телевизор, ще забележите леко забавяне между движението на контролера и показването на реакцията.

Макар че това е особено важно за игрите или редактирането на видео, то е много полезно и за общата употреба на компютъра, тъй като осигурява по-естествено и интуитивно преживяване.

Каква е разликата между геймърски и нормален монитор?

Повечето от разликите могат да се обобщят с две думи: честота на опресняване и време за реакция.

Бързото време за реакция например е много важен фактор за състезателните геймъри.

За да реагират бързо, геймърите трябва и да получават бързо информация, така че естествено се нуждаят от монитори, които осигуряват бързи и точни дисплеи.

Ето защо геймърските монитори имат характеристики като време за реакция, което е много по-бързо от обикновените монитори (обикновено между 1 ms и 5 ms за геймърските монитори), както и по-високи честоти на опресняване (понякога до 144 Hz).

По-краткото време за реакция ще намали размазването на изображението на екрана.

По-високата честота на опресняване ще увеличи броя на кадрите, които могат да бъдат показани, което ще доведе до по-малко трептене и по-плавно движение.

Понякога може да се окаже, че разполагате с невероятна видеокарта, която може да ви осигури гейминг с над 60 кадъра в секунда, но мониторът ви поддържа само 60 Hz или 60 кадъра в секунда (fps).

В резултат на това изображението на екрана се разсинхронизира и се получава гореспоменатото разкъсване на екрана.

Има монитори, специално обозначени за игри благодарение на технологията NVIDIA 3D VISION 2, която позволява дори 3D игри със специални очила, както и по-ярък екран, за да компенсира затъмнения образ на самите очила.

Обикновените монитори опресняват екрана 60 пъти в секунда (60 Hz), докато тези за игри опресняват екрана 144 пъти в секунда (144 Hz), което води до по-чисти анимации и графики по време на игра.

Наистина ли се нуждая от специален геймърски монитор?

Наистина зависи от това какво ви допада най-много: добри, ясни изображения или по-добро движение при взаимодействие с екрана. Хората, които наистина се нуждаят от тези монитори с висока честота на опресняване, обикновено са хоби геймъри, дори професионални състезатели.

Често задавани въпроси

Необходима ли е разделителна способност на екрана за постигане на резултати?

Разделителната способност ви показва как текущият графичен процесор ще може да се справи с графичните изисквания на всяко заглавие или игра.

С напредването броят на пикселите се увеличава експоненциално, което води до по-добро ниво на детайлност и рязкост на изображението.

Разбира се, графичният ви процесор ще трябва да генерира повече пиксели, за да създаде по-голямо зрително поле и увеличени детайли, така че скоростта на кадрите ще се отрази.

Разделителната способност 1080p все още е много благоприятна, тъй като не е необходимо много, за да 'избутате' 140 или повече кадъра, което я прави идеална за настройките за електронни спортове.

4K и Ultra-Wide са предимно луксозни опции, тъй като и двете изискват много конски сили, за да работят, така че се избират предимно от геймъри, които ценят потапянето в преживяванията повече от производителността.

1440p се намира по средата, тъй като, въпреки че предлага добри графики, не изисква такава мащабна обработка като 4k.

Какво е 'входна латентност/забавяне на дисплея' и защо е важно?

Когато говорим за монитори, времето за забавяне на входния сигнал се отнася до периода от време между момента, в който натиснете бутон (на клавиатурата или мишката), и момента, в който сигналът се обработва чрез входно-изходните портове на кабелите и се вижда на екрана.

Това означава, че тя показва колко време е необходимо на този монитор да обработи изображението, получено от графичната карта, и командите, които сте 'изпратили' от контролите, докато то се покаже на екрана.

За професионалните геймъри или дори за средностатистическите геймъри времето за забавяне на входа от повече от 30 ms става границата, при която то може да бъде забелязано, особено когато играят състезателни игри или като цяло игри, които изискват бързи действия.

В допълнение към интернет връзката обаче като една от причините за грешка или изчислени грешки по време на игра се посочва голямото забавяне при въвеждане.

Ето защо, въпреки че не е стандартизирана мерна единица за цялостната работа на монитора, времето за забавяне на входа е включено като фактор за преглед, тъй като е доста важно за повечето играчи.

Препоръчително е да поддържате това време за забавяне на входа под 30 ms, въпреки че това зависи и от нивото на геймърите , които сте, и от вашите собствени нужди.

Каква е разликата в контрастното съотношение при игрите?

Коефициентът на контраст е свързан с разликата между най-тъмната и най-ярката стойност на цвета, която мониторът може да изобрази.

Може би сте забелязали, че съотношението на контраста е представено два пъти, когато разглеждате спецификациите на монитора.

Написано е 1000: 1, а под него има друго число, например това 1 000 000: 1. По-малкото число (първото) е статичното контрастно съотношение, което се определя от разликата между най-тъмната и най-ярката стойност на цвета.

По-голямото число (второто) показва разликата между най-тъмната стойност на цвета при най-ниската възможна яркост в сравнение с най-ярката стойност на цвета при най-високата яркост, на която е способен мониторът.

Може би си мислите, че колкото по-високо е контрастното съотношение, толкова по-широк е цветовият диапазон на дисплея, но това не е задължително.

Това, което се случва, е, че няма стандарт за измерване на контрастното съотношение, така че всеки производител има свой собствен начин за измерване на контрастното съотношение.

Независимо от това колко честни са производителите, тази стойност все пак трябва да се разглежда като важен фактор при избора на монитор.

Много е важно да можете да разпознаете разликата между тъмносин пиксел и тъмносив или черен пиксел, тъй като това може да окаже огромно влияние върху преживяването ви, когато например се намирате в тъмна стая с лошо осветление.

Какъв тип панел трябва да избера за геймърския си монитор?

Типът на панела е един от най-важните аспекти при избора на монитор за игри.

Съществуват три основни вида панели: TN панели, VA панели и IPS панели. TN панел: Twisted Nematic

Въпреки че са най-евтините от трите вида и имат най-ниско време за реакция и най-висока честота на опресняване, те са най-лоши по отношение на ъглите на гледане и цветовите характеристики.

Изкривяването на последния може да се забележи дори от центъра на екрана.

VA панел: Вертикално подравняване

Някои от основните предимства на VA панелите включват високи контрастни съотношения, обикновено 2000: 1 и 5000:

Те имат по-добри ъгли на видимост и възпроизвеждане на цветовете от TN панелите, но по-ниски от IPS панелите. VA панелите също така са по-малко склонни към 'задно осветяване' или 'матовост', тъй като добре блокират изтичането на задна светлина.

Въпреки това те са по-скъпи от TN панелите и нямат най-доброто възпроизвеждане на цветовете и ъгли на видимост.

Освен това те имат значително по-високо време за реакция от TN панелите, което може да доведе до по-голямо размазване при движение.

IPS панели: лесно превключване

IPS панелите имат най-добрите ъгли на видимост, точност и постоянство на цветовете, което прави тези монитори идеални за работа с цветове.

През последните години IPS панелите имат същата висока честота на опресняване като панелите тип TN, а реакцията на пикселите също се подобри, както и цените.

Това ги прави и отличен кандидат за геймърски монитор - независимо дали става дума за игри, редактиране на снимки, графична работа, видео или филми, IPS панелът може да се справи с всички тези задачи едновременно.

Много съвременни IPS панели са по-отзивчиви (имат по-малко време за реакция) от VA панелите.

Лошата новина е, че те струват значително повече, но по наше мнение си заслужава. Друг е въпросът, че IPS панелите нямат толкова бързо време за реакция, колкото TN панелите.

Друга слабост на IPS панелите е сравнително по-ниското съотношение на контраста в сравнение с VA панелите.

Как честотата на опресняване влияе на игрите?

Честотата на опресняване на монитора е от голямо значение, особено когато сте истински геймър.

Както добре знаете, това се отнася до броя на кадрите, които мониторът може да покаже в секунда.

Ако играете онлайн срещу опонент, който използва монитор с честота 60 Hz, например в компютърна игра, шансовете да реагирате по-бързо от него се увеличават значително благодарение на честотата на опресняване.

Представете си, че на всеки 60 кадъра, които опонентът ви е видял, вие сте видели 144 (при 144Hz монитор), което ще ви накара да реагирате по-бързо.

Трябва ли да избера 144Hz монитор?

Някои геймъри казват, че 'веднъж опитате ли 144Hz, никога няма да се върнете обратно'.

Не забравяйте, че колкото по-висока е честотата на опресняване, толкова по-плавен е геймплеят. По-високата честота на опресняване обаче означава по-малка точност на цветовете.

От друга страна, виждаме, че други геймъри казват: 'Веднъж опитате ли IPS, никога няма да се върнете към TN', така че всичко зависи от вашия вкус и нужди, както и от начина, по който ще използвате монитора.