мотика

mejores-azadas

От доста време насам ми харесва да работя в градината си, да я обработвам, да плевя и да я правя изпълнена с живот и ярки цветове. Някои хора не знаят, че зад тази красота се крие тежка работа директно с почвата, която би била невъзможна без най-добрата мотика.

Да, на пазара има голямо разнообразие, но за съжаление не всички са добри. Използвал съм тежки като чукове, от които ме боли гърбът, крехки, които се чупят лесно, както и такива, които бързо ръждясват.

Най-добрите мотики

Коя е най-добрата мотика?

Мотиките, градините и потребителите са толкова разнообразни, че често е трудно да се намери най-добрата. Възможно е обаче. Просто трябва да познавате нуждите си и тези на градината си. Например, ако имате малка градина или овощна градина, мотиката с късо острие най-вероятно ще ви позволи да извършвате необходимата деликатна и прецизна поддръжка и настройки. Ако градината ви е малко по-голяма и искате да отглеждате култури, моделът с вграден култиватор ще бъде чудесен за вас.

Ето най-добрите мотики :

1. мотика Bellota с дръжка от масивно дърво

31x8CHDxNIL

КУПИ СЕГА

Ако тепърва започвате да се занимавате със земеделие или просто подготвяте градината си за бъдещи реколти, ще ви трябват градински инструменти, така че тази мотика Bellota е идеална за начало. Причината за това е, че той може да обръща и подготвя почвата за засаждане. Острието с масивна дървена дръжка е изключително издръжливо, тъй като е изработено от високоякостен карбон.

2. Мотика Verdemax

310LkApQ4yL

КУПИ СЕГА

Това е мотика с две остриета , която е идеална за работа в градината или овощната градина. Дръжката му е с дължина 140 см и е изработена от ясенова дървесина, което го прави издръжлив и удобен за държане. Самото острие и двата щифта са изработени от кована стомана , която се усеща като висококачествена, здрава и доста стабилна, тъй като тежи 2 килограма.

3. копие & Jackson Холандски тип мотика

11vxXvSgmWL

КУПИ СЕГА

Устойчив на корозия много добре и е идеален за обработка на почвата. Това е продукт, който се характеризира с особен дизайн, тъй като е традиционен холандски. Освен това има полирано покритие от неръждаема стомана, което му придава фантастичен огледален ефект, който ще ви хареса. Този елемент е изработен от твърда дървесина, която е доста устойчива на най-тежките атмосферни условия.

4. Градинска мотика Fiskars

21S5E4HBL2L

КУПИ СЕГА

Тя е изключително лека мотика, но въпреки теглото си може да разбива твърдата почва ефективно и правилно. Тя има ергономичен метален дизайн, който ви осигурява добър захват при работа в градината. Тази мотика има остър ръб за рязане на трудни за премахване плевели. Незалепващото острие го прави изключително лесен за използване.

5. Мотика Silverline GT52

31u9aEps9OL

КУПИ СЕГА

За тези, които искат да култивират или премахват плевели, това е една от чудесните възможности. Мотиката е изключително лека, тежи само около 5 кг, така че няма да се притеснявате за натоварване на гърба. Въпреки лекото тегло обаче, усещането е за голяма здравина. Той има кръгла стоманена дръжка с удобен за хващане за ръка и отвор за окачване.

Какво представлява градинската мотика?

mejor-azada

Мотиката или мотиката е селскостопански инструмент , обикновено изработен от стомана. Обикновено тя осигурява дълготрайност и безопасност, когато се използва на голям парцел земя или в обикновена овощна градина. Той е много ефективен за плевене, оформяне на почвата, отстраняване на почвата и премахване на плевелите за по-късна реколта.

Можете да изкопаете плитки бразди и траншеи, в които да поставите семената, в твърда или мека почва, за да засадите правилно зеленчуците си. Тези инструменти се срещат много често на полето, особено при засаждане на зеленчуци, които се намират под повърхността на почвата, като картофите например.

Видове мотики за градината и овощната градина

След като вече знаем какво означава мотика, нека разгледаме всеки вид и да вземем предвид тази информация, която ще разсее не едно и две съмнения.

Това е традиционната мотика, която има широко острие, прикрепено към дръжката под прав ъгъл. Работата му се състои в изтегляне на почвата с помощта на режещо движение. Те се характеризират с това, че подготвят почвата за последващо пресаждане или засяване на растение. Този тип мотика може да се използва за разрохкване на почвата, за правене на насипи и за отстраняване на плевели, които са в земята.

Работата в градината с мотика може да бъде разнообразна от гледна точка на възможностите, с които разполагате, има мотики с дълга дръжка, които можете да използвате изправени, и други мотики с по-къса дръжка, които можете да използвате приклекнали.

Мотиката на Уорън е необходима за основните дейности в градината , тъй като тя е една от най-разпространените мотики и дори има известна прилика с традиционната мотика. Този модел обаче има триъгълно острие, което работи много по-добре, когато копаете бразди или искате да премахнете трудни плевели. Тези мотики се препоръчват за използване в тесни и труднодостъпни зони.

Тя може да бъде многофункционална, тъй като освен че почиства ефективно земята под ромбовидното или триъгълното си острие, тази мотика раздвижва фин слой прах, който задушава бъдещите плевели и предотвратява покълването им. Когато купувате мотика, имайте предвид, че при тази мотика острието е прикрепено към дръжката под ъгъл, за да се държи изправено, което е много по-малко натоварващо за гърба

Основната механика на този тип мотика е за плевене. Острието има определена степен на еластичност и е идеално за използване при движение напред или назад. Работата с нея се основава на добре разположеното острие, което се плъзга хоризонтално под повърхността на почвата, като мотиката преминава през корените на плевелите, без да уврежда почвата.

Как да изберем мотика

azada

Като следвате тези съвети, ще можете да избегнете грешки при закупуването на добра мотика.

  • Размер на режещата глава

На днешния пазар има различни размери мотики, затова е препоръчително да потърсите подходящата за вас, както за вашите възможности, така и за вашето удобство. Размерът и размерите могат да повлияят на цената. Имайте предвид, че режещата глава е основната част на градинската мотика. Някои от тях са по-евтини от други, в зависимост от марката, но са много достъпни, така че заложете на добро качество.

Независимо дали става въпрос за малка мотика или за мотика за ферма, винаги трябва да избирате мотика с цялостна гаранция, имайте предвид, че евтините често са на висока цена. Затова търсете продукт, който е издръжлив , но предлага гаранция за значителен период от време.

Трябва да направите сравнение на цените на мотиките, като една добра мотика, която е лека, сгъваема и здрава, ще струва много повече от обикновена мотика. Затова трябва да знаете какъв тип искате да купите. Мотика с добро съотношение цена-качество, която е малко по-икономична.

Дръжката на мотиката е един от най-важните компоненти на този инструмент. Независимо дали става въпрос за ротационна, осцилираща или тежка мотика, изработена от кована стомана, контролът върху този инструмент е от първостепенно значение. Дръжката на мотиката може да бъде дълга или къса и ще ви помогне да подобрите или не стойката си.

Трябва да сте наясно, че прекомерната или неправилната употреба на тези мотики може да доведе до съкращаване на живота на инструмента. Затова трябва да знаете как и кога да го използвате, в противен случай това ще бъде лоша инвестиция. Съществуват електрически мотики, моторизирани мотики или просто ръчни мотики с колела , които със сигурност могат да направят работата ви по-удобна въпреки прекомерната употреба. Съществуват и с брадва или с вила за различни приложения.

5 съвета за избор на градинска мотика

Тези съвети са компилация от мнения на експерти и редовни потребители на този инструмент като мен.

  • Поддържайте градинската мотика остра

Това прави работата лесна и правилна, затова е изключително важно да поддържате мотиката остра. Можете да правите това редовно с шлифовъчен камък или тежък инструмент, като например шмиргел.

  • Стремеж към перфектно време

Постигането на перфектно време не е лесна задача, тъй като в живота има много променливи. Но винаги можете да имате план за намиране на подходящо време за работа с градинските си инструменти, като вземете предвид времето, условията и дори влажността на почвата.

Трябва да имате ясно съзнание, когато вършите този вид работа, защото енергията, с която поддържате градината си, несъмнено ще се отрази в нея. Има моменти, в които работата може да бъде тежка и досадна, но има начин да се преборим с този вид психическа съпротива - да превърнем работата в игра или тренировка.

Когато работите в градината си, трябва да определите време, за да избегнете досадата и да осигурите оптимална поддръжка на градината. Ниско ниво може да е просто изкопаване на дупки за дървета или подрязване на розов храст. Знаем, че това е работа, която може да умори бързо и изисква ритмични движения.

Добре е от време на време да сменяте страната, когато работите с мотика, а още повече, когато тя е махална или зъбчата, тъй като трябва да прилагате малко повече енергия. Имайте предвид това, за да не уморявате мускулите на преобладаващата страна, така че да постигнете по-голяма издръжливост и да тренирате мозъка си.

Как да използваме мотика, съвети и техники

Къде да купя най-добрата градинска мотика?

Ако търсите градински инструменти, те са малко по-трудни за намиране, тъй като не всички магазини имат мотики, можете да отидете в Leroy Merlin, Brico Depot или може би в специализиран сайт за градини и парцели, който може да е близо до дома.

За интернет сайтове можете да отидете на места като ManoMano или Amazon , където ще намерите голямо разнообразие от най-добрите марки и модели с добро съотношение цена-качество, които пристигат до прага ви за много кратко време.

Надяваме се, че с всички тези подробности за закупуване на мотика ще ви бъде по-лесно да изберете.

Често задавани въпроси

Как се нарича малката мотика?

Всичко зависи от района, в който живеете, независимо дали в Испания или в чужбина, малката мотика от една част е известна като azuela, escardilla или escardillo.

Каква е разликата между мотика и холандска мотика?

Холандската мотика има плитко наклонено острие с наклонен режещ ръб за премахване на плевели чрез копаене между вече засадени растения и зеленчуци, без да ги поврежда. От друга страна, мотиката за влачене има по-широко, насочено надолу острие, поставено под прав ъгъл, с което се правят бразди и се подготвя почвата.