Мрежови кабели

mejor-cable-de-red

Ако вече сте изключили евентуални повреди в оборудването си, но имате много ниски скорости на трансфер или просто сте загубили връзка с интернет и/или местната мрежа, спрете да се измъчвате и изберете най-добрия мрежов кабел.

Аз самият съм бил там и съм опитвал много кабели, които не работят. И вместо необходимата ми висока скорост, която не се осигуряваше от технологията WiFi , получавах прекъснати или скъсени връзки; дори имах чувството, че кабелите са прекъснати.

Признавам, че това бяха дни на силно главоболие, тъй като подобни неудобства се отразяваха на сроковете за изпълнение на работата ми

Какъв позор!

Най-добрите мрежови кабели

Кой е най-добрият мрежов кабел?

Независимо от марката - въпреки че тя често оказва влияние - най-добрият мрежов кабел е този, който не само е с добро качество и гарантира баланс между производителност и цена, но и е напълно адаптиран към конфигурацията, към която се стремите.

Така че става въпрос не само за най-добрия, но и за правилния кабел, който предлага и/или е съвместим с определени скорости, а също и за това, че дължината му е достатъчна и структурата му е най-подходяща за изграждането на мрежата.

Вижте сравнението на мрежови кабели по-долу, в което са подчертани много от тези аспекти.

Ето най-добрите мрежови кабели:

1. Cat5E UTP Ethernet мрежов кабел за външна употреба Multi Cable

В 300-метрова ролка с разпределителна кутия и подхранващ комплект

41wNSHaW8AL

КУПИ СЕГА

Проектиран за домашни или търговски компютърни мрежи, базирани на Fast Ethernet и Gigabyte, които изискват високоскоростно окабеляване както за данни, така и за VoIP и видео. Освен това е снабден с водоустойчива двойна външна обвивка, която го прави дебел и устойчив на вода и други агенти.

Предлага се с инструмент за пресоване, един пакет пластмасови кабелни връзки и един пакет щепсели RJ45.

 

2. Мрежов кабел König Cat6 FTP

На 100-метрова макара и обещава максимална производителност

41158wjzZrL

КУПИ СЕГА

Благодарение на екранираните усукани двойки този тип кабел е идеален за мрежови среди, изискващи скорости от 10/100/1000 Mbps. Освен това оборудването му го прави значително по-малко податлив на смущения.

Що се отнася до използването му, просто издърпайте края и развийте намотката и това е всичко. Оттук е възможно да го разрежете, за да създадете връзки от 5 метра, 10 метра и дори 20 метра, без никакъв проблем.

 

3. Плосък мрежов кабел Cat7 1aTTack. от

В 10-метрова ролка и опаковка от 7 части в 7 различни цвята

519jb1amGWL

КУПИ СЕГА

С RJ-45 щепсел във всеки край, този кабел е чудесен за гигабитови 10/100/1000/10000 Mbit мрежови скорости, необходими в гейминг, например, и за свързване на устройства като POS, маршрутизатори и компютри, както и много други.

И тъй като това е тънък кабел с естетика, която не разочарова, той е подходящ за среди, в които се желае производителност, без да се жертва декор.

 

4. UGREEN Плосък мрежов кабел Cat 7 STP

Дълъг 20 м и съвместим с Cat 6, Cat 5e и Cat 5

41T-stECliL

КУПИ СЕГА

Перфектният избор за домашна или професионална среда, където се изисква бърза мрежа, както и стабилна свързаност и съвместимост с различно оборудване, включително компютри, рутери и комутатори.

Този кабел, който се предлага с конектор RJ45, може да осигурява предаване на данни със скорост до 10 Gbit/s и поддържа честотна лента от 600 MHz.

 

5. Мрежов кабел Gigabit Ethernet Lan Cat 7 Primewire

Дълъг 30 метра и гарантира съвместимост с по-ранни и по-късни версии

41Dc1UIKZXL

КУПИ СЕГА

Подходящ за управление на 10/100/1000 MBit скорости през интернет или локална мрежа, както в дома, така и в бизнес среда.

Той е съвместим с различно оборудване, включително конзоли за видеоигри, настолни или преносими компютри и много други.

 

Какво представлява мрежовият кабел?

Познат също като Ethernet кабел и обикновено състоящ се от четири усукани mejor-cable-de-red

двойки медни проводници - това не е нищо повече от кабел, който може да свърже вашето електронно устройство с мрежа, за да взаимодейства с общи ресурси и/или да постигне връзка с интернет.

Говоря за лаптоп или настолен компютър, таблет или конзола за игри, както и за много други.

Ако си мислите, че същите предимства ще бъдат постигнати с технологията WiFi, трябва да знаете, че освен че има мрежи, които позволяват свързване само с кабел Etherenet, безжичните връзки не са надеждни.

Доказателство за това е неизправност или смущения в рутера, които освен че нарушават скоростта на връзката, могат да ви причинят и други трудности.

За разлика от този сценарий, ако искате непрекъсната, още по-бърза и по-надеждна връзка, се препоръчва използването на мрежов кабел. Разбира се, стига кабелът да е в добро състояние, както и оборудването, към което е свързан.

Какви са видовете мрежови кабели?

На пазара се предлагат различни видове Ethernet или мрежови кабели, които можете да идентифицирате по категориите и видовете щепсели.

Мрежови кабелни категории

Като обща култура е важно да се отбележи, че този фактор не е въпрос на случайност или прищявка.

Категориите на Ethernet кабелите (Cat 3, Cat 5, Cat 5 E, Cat 6 и Cat 7) са определени от Асоциацията на електронните индустрии и Асоциацията на телекомуникационната индустрия (EIA/TIA) в зависимост от вида на мрежовата производителност, скоростта и честотата или широчината на честотната лента, които кабелът може да поддържа.

Сега, по отношение на всяка категория, си струва да се спомене, че кабелите Cat 3 вече не се предлагат; интересен факт обаче е, че по-старите мрежи са работили с тях, поддържайки 16 MHz честотна лента и 10 Mbps Ethernet връзки.

Що се отнася до кабелите Cat 5, те поддържат 100 MHz честотна лента и 10/100 Mbps Ethernet и са съвместими с приложения Cat 3, като например глас и телефония. Кабелите Cat 5 E, освен че са усъвършенстваната версия на Cat 5, са най-евтините и най-разпространените.

Друг важен аспект на кабелите Cat 5E е, че освен че помагат за предотвратяване на електромагнитни смущения, те поддържат честотна лента от 100 до 400 MHz и 10/100/1000 Mbps Ethernet.

Що се отнася до кабелите Cat 6, макар че са съвместими с всички други кабели и могат да поддържат честотна лента до 250 MHz, те са препоръчителният тип кабели за модернизиране на домашната мрежа.

Освен това кабелите Cat 6 имат известно сходство с Cat 5E, но са с по-тежък габарит и са подходящи за Ethernet връзки до 10 Gbps.

И накрая, кабелите Cat 7 - наричани също Class F - се различават от останалите, като поддържат честотна лента до 600 MHz и са представени като напълно екранирано решение, дотолкова, че не са предназначени за използване в домашни мрежи.

Щепсели за Ethernet кабел

Аспект, който определя не само вида на Ethernet кабела, но и неговата употреба; можете да го видите във всеки край на кабела.

В кабелите, в които вътрешните проводници - по-малките цветни - са подредени в еднакъв ред отдясно наляво, те се използват за установяване на връзки между две различни устройства, например компютър с ключ.

Като се има предвид, че когато проводниците са кръстосани и щепселите са различни във всеки край, Ethernet кабелът се използва за установяване на връзка между две подобни устройства, т.е. например компютър с друг компютър.

Как се конструира Ethernet кабел?

Не че това е сложен въпрос, но за да се отговори на този въпрос, е интересно да се разгледа използването на всеки от строителните методи и обшивки.

Неекранирана усукана двойка (UTP) и екранирана усукана двойка (STP)

Ако си спомняте от предишните параграфи, когато споменах четирите усукани двойки медни проводници, които обикновено съставляват Ethernet мрежовия кабел, в тази част ще видите, че има и други класификации на Ethernet кабелите, свързани с него.

Говоря за неекранирана усукана двойка (UTP) или екранирана усукана двойка (STP).

А разликата между двата е, че кабелът STP, известен също като екраниран мрежов кабел, може да предложи по-висока производителност, както и да предотврати предаването между други устройства. А по отношение на цената, той е по-скъп от UTP кабела.

Кабели с многожични и едножични жила

Кабелите с многожични жила, тъй като се състоят от тънки, отделни жила от меден проводник, които са с дебелина от 22 до 24 пъти, когато са съединени заедно, се използват най-често за създаване на кабели в домашни мрежи, където е необходимо да се правят екстремни огъвания.

Твърдожилните кабели, чиято особеност е, че не са толкова гъвкави, колкото първите, поради наличието на твърд меден проводник с диаметър 22-24, обикновено се поставят в стените.

Сред плюсовете и минусите на всеки тип е, че кабелите с плътни жила предават сигналите по-лесно и са идеални за дълги инсталации, докато значителното огъване на многожичните кабели може да доведе до скъсване на проводниците.

Обвивки на Ethernet кабели

Съществуват Ethernet кабели с обвивка от PVC и други с димоустойчиво PVC или тефлон; последните - с номинал Plenum - се използват рядко за домашни мрежи и очевидно са по-скъпи от първите.

Освен това е важно да се отбележи, че съществуват разновидности на по-твърди покрития, които включват и защита срещу вода, корозия и абразия, наред с други агенти.

На какво да обърнете внимание, преди да закупите мрежов кабел?

С ясното разбиране на нуждите, които искате да задоволите, за да купите правилния Ethernet кабел, трябва да вземете предвид няколко неща, които ще ви помогнат да избегнете плащането на повече пари и жертването на производителността.

Категория

Несъмнено най-важният фактор, тъй като всяка категория (Cat) - обяснена в предходните параграфи - е синоним на производителност; и следователно на скорости на трансфер и нива на смущения.

Като кратък ориентир, по-високите номера Cat означават по-високи скорости. Що се отнася до мрежовите кабели Cat 7 , те винаги са екранирани - характеристика, която не е много характерна за кабелите Cat 6 и Cat 5.

Въпреки това много потребители избират кабели Cat 6, тъй като те предлагат идеалната средна скорост.

Дължина

Този аспект не се ограничава само до определянето на необходимите сантиметри или метри кабел, но оказва влияние и върху скоростта и производителността.

Тъй като на по-дълги разстояния скоростта може да бъде намалена.

Пример за това е, че кабел Cat 5 поддържа максималната си скорост на разстояние до 100 м, докато кабел Cat 7 със скорост 100 Gbps е с обхват само до 15 м.

Предвид тези сценарии е най-добре да закупите действително необходимите метри мрежов кабел. Не си струва да прекалявате.

Стил

В тази част е невъзможно да не споменем мрежовите кабели с плосък дизайн , които позволяват да ги прекарате под врата, килим, мебели или други подобни.

Това не е най-евтиният мрежов кабел, но е много полезна версия.

Изисквания

Като се има предвид, че най-бързите скорости се предлагат от най-добре модернизираните мрежови кабели, препоръчително е да сте наясно с изискванията към оборудването, за да не се отклонявате от по-ранни стандарти, които биха могли да повлияят на производителността.

Съвместимост

Наясно сте, че мрежовите кабели са не само обратно съвместими, но и взаимозаменяеми; когато обаче става въпрос за скорости на трансфер, въпросът се променя драстично.

Пример за това е, че ако закупите кабел Cat 5 за маршрутизатор, който има най-новия 10G Ethernet интерфейс, трансферът на данни ще се забави, тъй като този тип кабел не поддържа толкова високи скорости на трансфер.

Същото би било, ако закупите кабел Cat 7 за по-стар рутер, който не поддържа най-новите скорости.

Опции

Този раздел е изцяло свързан с околната среда.

Когато започвате с решения за търговски системи, най-добре е да забравите за опитите да купите най-евтиния мрежов кабел, а да инвестирате в най-добре оборудваните кабели, които гарантират производителност и издръжливост, за да избегнете бъдещи разходи.

Докато за домашна употреба кабелите Cat 5e обикновено са подходящи за повечето приложения, за по-високи скорости се препоръчват и са по-достъпни кабелите Cat 6 и Cat 6a.

Въпреки че кабелите Cat 7 имат предимството, че осигуряват по-голяма защита и стабилност на скоростта на по-големи разстояния.