Мъжки спортни боти

Botas-de-Montaña

Ходенето в планината е едно от любимите ми занимания, независимо дали става дума за катерене, туризъм, бягане по пътеки или други дейности на открито, при които трябва да се натоварваш до краен предел.

Като човек, който обича да излиза от къщи и да се наслаждава на деня навън, не е изненада, че винаги съм в търсене на най-добрите аксесоари, които да ме придружават по време на приключенията ми.

Сред тях са най-добрите туристически обувки, които са ключов елемент в моите походи, тъй като ми осигуряват правилната опора при всяка стъпка.

В интерес на истината преминах през различни модели туристически обувки, но едва наскоро намерих чифт ботуши, които без съмнение си спечелиха мястото на мои фаворити, благодарение на качеството и добрите си характеристики.

Най-добрите туристически обувки

Кои са най-добрите туристически обувки?

Когато търсите туристически обувки, е необходимо да вземете предвид всички техни характеристики.

Например подметките трябва да са високо изрязани и водоустойчиви, за да запазят краката ви сухи.

Освен това те трябва да осигуряват добра опора на свода, да са здрави и изработени от най-качествените материали. По този начин те ще ви насочат в правилната посока.

Когато купувате удобни обувки за ходене, разбира се, трябва да се уверите, че те са с подходящ размер и дизайн, който отговаря на вида на обучението, което провеждате, независимо дали става въпрос за алпинизъм, катерене, трекинг или дори катерене.

Обувките за алпинизъм трябва да са леки, с гумена подметка, която е устойчива на удари в земята и поддържа много добре теглото, като всичко това ще ви осигури добра стабилност.

Намирането на най-добрите туристически обувки не трябва да бъде предизвикателство и в следващото сравнение ще видите някои модели, които впечатляват с високото си качество и наистина достъпни цени.

Ето и най-добрите туристически обувки:

1. туристически обувки La Sportiva 11fsr

415Jo0-D-mL

КУПИ СЕГА

La Sportiva е марка, добре известна с качеството на своите туристически обувки, като тези не правят изключение, тъй като са силно препоръчителни и най-добрите за дейности на открито.

Това, което характеризира тези ботуши, в допълнение към много устойчивата на удари структура, е, че те са изработени от синтетичен материал, идеален за употреба на открито и също така е един от най-добрите варианти.

Това са ботуши с висока кройка, които се издигат над глезена, което осигурява по-голяма безопасност при ходене, особено по стръмни пътеки или там, където е необходимо добро сцепление.

Със синтетични връзки, които се адаптират и приспособяват много добре към крака, този модел туристически обувки ще бъде идеален.

2. туристически ботуши Timberland

51kKhKdOHML

КУПИ СЕГА

Продължавайки със списъка на най-добрите туристически ботуши, ще откриете този модел от Timbaland, които без съмнение са създадени за приключения.

Това са много качествени ботуши, с висока кройка и изработени от много устойчива кожа отвън.

Те са подплатени с плат, който осигурява дишане, в допълнение към гумената подметка, която е идеална за издържане на удари и запазване на краката сухи, благодарение на вътрешната текстилна подплата, която абсорбира влагата за по-голям комфорт.

Това са туристически обувки, подходящи за различни дейности на открито, благодарение на двойния шев, който ги прави по-устойчиви.

3. туристически ботуши North Face

41cHkWgLosL

КУПИ СЕГА

Ако това, което търсите, е твърда обувка, която осигурява голяма стабилност и е изработена от най-качествените материали, тогава тези добри, евтини туристически ботуши ще бъдат идеални за вас.

Това е модел ботуши от известната марка North Face, изработени от кожа и с текстилна подплата за издръжливост и дишане.

Имат подметка от вибрам, която е идеална за ходене по различни повърхности.

Те са с висока талия, като по този начин осигуряват по-голям комфорт за краката, както и по-голяма защита.

4. туристически ботуши Salomon X Ultra 3

41QTKbnmefL

КУПИ СЕГА

Ако търсите най-добрите туристически ботуши, ще харесате тези ботуши Salomon, тъй като те са перфектните обувки за планината.

Това са ботуши със среден дизайн, което означава, че достигат до средата на глезена, което е удобно за тези, които се нуждаят от гъвкава обувка, която може да преминава през различни терени.

Синтетичният материал на подметката им ги прави по-залепващи, което е идеално за алпинизъм.

Това са обувки с плосък ток, изработени изцяло от синтетичен материал, който осигурява голяма издръжливост. Освен това те са леки, удобни и идеални за алпинизъм.

5. туристически ботуши Merrell

317+3bi8L3L

КУПИ СЕГА

Продължавайки с най-добрите опции при туристическите ботуши, ще откриете този модел за мъже, който се отличава с добро качество.

Това са ботуши с покритие от синтетична кожа, много издръжливи, с удобна стелка и подметка от вибрам, която осигурява по-добро сцепление при ходене.

Тези ботуши са не само по-евтини от други модели на пазара, но и имат характеристики, които ги правят висококачествен вариант.

Те имат въздушна камера в петата, която поглъща ударите и увеличава стабилността при ходене.

Вземете предвид, че това са ботуши със среден GTX дизайн, които са едни от най-добрите за различни видове дейности, така че ще се изплашите, когато пристигнат по пощата.

6. Туристически ботуши Salewa

51fzUBASxyL

КУПИ СЕГА

Марката Salewa е известна с високото си качество, което прави този чифт ботуши изключителни и ще ви впечатли с материалите, от които са изработени, високия gtx дизайн и синтетичната подплата, които ги правят много издръжливи.

Ботушите Salewa се характеризират с голяма устойчивост, почти неразрушимост, както и с това, че са доста леки туристически обувки.

Подметките са изработени от гума, която ще ви помогне да се придържате към различни повърхности и да бъдете по-сигурни при изкачване на планини.

Тези ботуши Salewa са с отлично съотношение цена-качество, което, въпреки че не са най-евтините в списъка, си заслужава инвестицията, тъй като са един от най-добрите и най-евтини варианти.

7. туристически обувки Columbia Canyon Point

41+ZGwjMDNL

КУПИ СЕГА

Ако търсите туристически обувки, които предлагат голям комфорт, тази обувка на Columbia ще бъде един от най-добрите варианти.

Тези туристически обувки са издръжливи на натоварване, съчетани с велур, мрежа и лента.

Водоустойчивата мембранна конструкция с технология Omni-Tech ще запази краката ви сухи вътре в обувките.

Каучуковите подметки осигуряват добро сцепление и по-добро омекотяване в сравнение с други модели топки на пазара.

8. туристически ботуши Asolo Oroel GV

41Obt8QmspL

КУПИ СЕГА

Сред най-евтините опции на пазара по отношение на туристическите ботуши ще намерите тези на Asolo, една от марките с най-добри отзиви.

Но не се заблуждавайте от факта, че цената им е по-ниска от тази на предишните, тъй като тези туристически обувки имат всички характеристики на висококачествени обувки.

Това е спортна обувка от горетекс, с тегло само 590 грама, като е доста лека, така че те ще бъдат най-добрите, ако търсите ботуши, които не тежат твърде много.

Те са водоустойчиви благодарение на високоякостната си найлонова конструкция. Освен това те са полутвърди ботуши с подметка, която осигурява по-голяма стабилност и сцепление при всяка стъпка.

9. Туристически обувки Boteal Brenta

51VDZ7q6t4L

КУПИ СЕГА

Продължавайки със сравнението, ще откриете тези туристически обувки, които ще ви помогнат да запазите краката си сухи по време на всеки планински преход.

Това са туристически ботуши, подплатени с водоустойчива цепена кожа, имат система за подплънки, за да се придържат добре към земята при ходене.

Затварят се с връзки и имат гумена лента за по-голяма защита.

Това е модел на ботуши, който ще работи както за мъже, така и за жени, така че ако търсите унисекс модел, тогава това ще бъдат най-добрите, които да получите по пощата си.

10. Туристически ботуши Bestard Trilogy

41JJqWPOv1L

КУПИ СЕГА

Тези туристически ботуши над глезена ще бъдат идеалният избор, ако търсите модел със средна или висока височина.

Това са гъвкави туристически обувки, тъй като са изработени от хидрофюгирана кожа с подходяща дебелина, комбинирана с мембрана gore tex, която ги прави водоустойчиви.

Те имат подметка, известна в света на туристическите обувки и обувките за планина, това е подметка тип 'вибрам', която осигурява по-голямо прилепване към земята.

Туристическите обувки на тази марка са с тегло около 750 грама, което е много добро за модел от естествена кожа.

11. Туристически ботуши Chiruca

41nR6kpU1mL

КУПИ СЕГА

Тези зелени ботуши с висок ток ще ви харесат, тъй като имат всички идеални технически характеристики за безопасна употреба в планината.

Това са туристически обувки със супер устойчиви шевове, които са подсилени, за да осигуряват перфектно сцепление, както и закопчаването им.

Тежат само 560 грама и са едни от най-леките на пазара, което ги прави подходящи обувки за различни дейности.

Те са изработени от хидрофлуоризирана кожа, която ще запази краката ви сухи и без влага.

Полиуретановата им подметка е идеална за най-добро омекотяване, като ботушите са изработени от най-добрите материали, които ще осигурят голям комфорт.

Може да се интересувате и от:

Предпазни ботуши

Полуботуши

Ски обувки

Сушилни за ботуши

Ботуши за сноуборд

Ловни ботуши

Туристически ботуши за деца

Туристически обувки

За какво ще се използват туристическите ботуши?

botas-de-montaña

Когато купувате най-добрите туристически обувки, е необходимо да помислите каква ще бъде реалната употреба на тези обувки.

  • Ако планирате да ги използвате върху балансирани повърхности

В по-голямата си част най-добрите модели обикновено са подходящи за използване при различни дейности, тъй като имат материали, подметки и други характеристики, които осигуряват голяма дишаемост.

В този случай добър чифт туристически обувки ще е достатъчен, въпреки че тези, изработени от кожа или други високоустойчиви материали, ще гарантират издръжливост, но имайте предвид, че те не са най-евтините.

  • Ако възнамерявате да ги използвате на по-екстремни повърхности

От друга страна, обувките или ботушите с goretex или gtx, ще бъдат подходящи за тези, които търсят модел, устойчив на вода, дъжд и друг контакт с мокри повърхности, като се има предвид, че в този случай високата или средната обувка ще бъде най-добрият избор на обувки.

Също така в този случай ще са необходими туристически обувки с най-устойчиви материали, тъй като теренът ще е по-труден за преминаване, с пукнатини, скали и т.н.

  • Ако имате навика да вървите по други пътеки

Когато ходим на походи, преходи и други планински дейности, сме доста любопитни и често вървим по други пътеки, които може да са блатисти, скалисти или дори малки гори.

На първо място, трябва да имате знания и умения, за да се разхождате по тези необичайни места, на второ място, трябва да имате подходяща екипировка, като туристическите обувки трябва да осигуряват максимална безопасност.

За по-дълги разходки или преходи най-добрият избор са туристическите обувки или ботуши с функция за предотвратяване на образуването на мехури. Също така не забравяйте чорапите си вкъщи.

Какво е нивото на уменията ви?

За да отидете на поход в планината, трябва да сте в добра физическа форма или поне да имате определено ниво на ловкост, за да можете да изминете пътя от една точка до друга.

Въпреки това трябва да знаете, че туристическите ботуши обикновено се разделят в зависимост от вида на спортиста или спортистката и неговото ниво на представяне.

Например за спортистите с по-високи постижения са необходими обувки, които са съобразени със силата на мускулите им, а най-добрите обувки са леките, с кожени или текстилни части, които са топли и водоустойчиви.

Обувките, които имат gtx, ще бъдат добър избор за всеки тип спортист, независимо дали е аматьор или опитен алпинист.

Съвети за закупуване на туристически ботуши

Разбира се, преди да изберете най-добрите туристически ботуши, е необходимо да вземете предвид различни фактори при този вид туристически обувки, затова нека разгледаме най-важните от тях:

1. Тегло на туристическите обувки

Първото нещо, което трябва да вземете предвид, е колко тежки са туристическите обувки, тъй като това може да бъде разликата между допълнителното тегло, което би променило представянето ви.

2. Водоустойчив или не?

Когато става въпрос за тези ботуши, трябва да сте наясно, че е напълно възможно да се движите по пътеки, където ще срещнете езерца, реки, малки водни басейни и дори дъжд.

За да защитите цялото си оборудване за туризъм и преходи, е необходимо то да има водоустойчиво покритие, което да запази всичко сухо, особено в случая с обувките, които, когато са мокри, могат да причинят появата на гъбички.

Тези ботуши обикновено са с технология gtx или goretex, която представлява мембрана, осигуряваща приятна температура, позволяваща на крака да диша и е напълно водоустойчива.

3. Поддръжка на свода

Също така трябва да помислите за това, че краката ви не трябва да са напълно плоски, тъй като добрата поддръжка на свода е необходима, за да ви помогне да премахнете натиска, като по този начин елиминирате всякакъв дискомфорт или болка.

4. Защита от наранявания

Едно от най-честите неща, които се случват по време на туризъм, е нараняването, което може да включва изкривени глезени или дори болки в пръстите на краката.

За да бъдете предпазливи и да се грижите за краката си, е необходимо да изберете най-добрите туристически обувки, тъй като те ще ви помогнат да се поддържате дори и в най-екстремните терени.

5. поддържане на товара

Туристите често носят доста тежки раници, които трябва да бъдат съчетани с добри обувки, за да поддържат цялото това допълнително тегло.

За тази цел ботушите от кожа или друг материал, които са здрави и имат добра гъвкавост, ще бъдат най-добрият избор за човек, който често ходи по планините.

6. подсилен език

Така се нарича езикът, който е свързан с горната част на обувките, като най-добрите обувки имат подсилен език, който предпазва от мръсотия, малки камъни, вода и други замърсявания, които може да срещнете по пътеката.

Най-добрите марки като Salewa, Columbia или La Sportiva имат този тип език, който също е един от най-добрите варианти на пазара.

7. бандажи

Бандажите са протектор, който има този вид обувки или ботуши, съставен от гума, разположена в предната му част, която се използва за укрепване на областите на ботушите, които могат да бъдат по-засегнати.

8. Подплата на обувките

Подплатите са различните мембрани, които могат да бъдат поставени отгоре на обувките, например в случая на goretex или gtx, като мембраната, която предотвратява преминаването на вода.

По същия начин е възможно да се получат мембрани, които помагат на краката да се изпотяват, при високи температури и излагане на слънчева светлина.

Съществуват също така подплати или хастари, които абсорбират влагата от обувките, като предотвратяват появата на миризми от ботушите.

9. Подплатена яка

Ботушите с подплатена яка се характеризират с мека подплата, която осигурява комфорт при ходене, осигурявайки опора в областта на глезена.

Видове туристически ботуши

Когато търсите най-добрите туристически ботуши, трябва да знаете, че те се предлагат в различни видове и в зависимост от дейността, която ще извършвате, можете да избирате между високи ботуши, mid gtx, високи планински ботуши и всякакви други видове обувки, които са подходящи за дейности на открито.

Нека се запознаем с различните видове туристически обувки, които съществуват:

Туристически ботуши:

Това е най-стандартният модел, той е с ниска кройка и гъвкава междинна подметка и е отличен за еднодневни преходи, особено за хора, които носят малко тегло.

Дневни туристически обувки:

Този тип обувки са едни от най-добрите обувки за катерачи, спортисти и любители на дневните преходи.

Обикновено те са много гъвкави, но имат по-малка опора от други модели туристически обувки.

Туристически ботуши:

Това е вид ботуш, предназначен за пътници, които по време на екскурзията си носят тежест като раници или чанти, затова те обикновено са по-издръжливи и по-евтини от другите туристически ботуши, но поради своята издръжливост са сигурна инвестиция.

Компоненти на туристическите ботуши

Със сигурност, когато търсите чифт от този тип обувки за туризъм, ще се чудите какви свойства имат най-добрите туристически ботуши и, за да нямате съмнения, изберете най-добрите и се преобърнете, когато ги получите по пощата, вземете предвид, че един модел с отлично качество трябва да има:

В горната си част

Този вид материал предлага дълга издръжливост, като е отличен срещу износване и има голяма устойчивост на вода. Тя не е толкова дишаща, колкото тези с gtx, но това е обувка, която ще бъде много полезна при дълги екскурзии.

От друга страна, имате моделите обувки от цепена кожа, този тип обувки имат найлонова мрежа, която ги прави по-леки.

Обикновено те са много по-евтини, така че ще бъдат по-добри, ако искате да спестите малко, въпреки че трябва да вземете предвид и факта, че са по-малко устойчиви.

Това е вид цял материал, който е полиран, за да придобие вид, подобен на велур. Той е доста гъвкав и е много устойчив на контакт с вода.

Синтетичните материали са доста разпространени при тези видове туристически обувки, като полиестер, найлон и други, които са много по-леки, съхнат по-бързо и често са по-евтини от други модели.

  • Непромокаеми мембрани:

Не забравяйте, че когато търсите обувки, като например туристически ботуши, в идеалния случай те трябва да имат непромокаеми мембрани, като например goretex или gtx, тъй като това ще предпази краката ви от влага.

Не всеки иска да купува обувки, изработени от материали от животински произход, затова за веганите и вегетарианците има туристически обувки, изработени от материали, които са по-благоприятни за околната среда.

Изолацията е слоят, който поддържа краката топли в студени или заснежени условия. Подплатата в обувките е тази, която осигурява комфорт при по-ниски температури.

В средната част на подметката

Туристическите обувки с подметка от EVA или етиленвинилацетат обикновено са по-евтини и имат твърда плътност, която осигурява добра опора.

От друга страна, имате полиуретанови подметки - твърд и по-издръжлив материал, който може да се намери в повечето обувки, туристически ботуши и други обувки за открито.

Вътрешна опора

Това са вложки, които се поставят между междинната подметка и подметката на обувката, които придават голяма твърдост и в резултат на това по-добър баланс.

Това са тънки, полугъвкави вложки, които се поставят между ходилото и междинната подметка на обувките.

Туристическите обувки с тези вложки обикновено са най-добрите марки и могат да предпазят краката от нараняване от корени или камъни.

Подметки на обувки

Когато търсите туристически обувки, ще забележите, че по-голямата част от тях, независимо дали са средни GTX обувки, мъжки туристически обувки или дамски туристически обувки, имат подметки от гума, което им осигурява голяма издръжливост, особено когато са обувки, използвани от туристи или за алпинизъм.

Накрайниците на обувките са изпъкналостите, които осигуряват по-добро сцепление на подметката с почвата, което ги прави по-прилепчиви.

Ще откриете също, че тези туристически продукти имат подчертана пета, която се използва като спирачка и намалява вероятността от подхлъзване по време на спускане.

Съвместимост с крампи

За зимни спортове или при планински преходи през снежните сезони е необходимо обувките ви за туризъм или която и да е от обувките ви за туризъм да е съвместима с крампи.

Тези части могат да бъдат монтирани на най-добрите марки туристически обувки за туризъм, мъжки или дамски, като всеки може да ги включи в екипировката си за изследване.

Като имате възможност да адаптирате аксесоари към тези обувки, вземете предвид, че те не са най-евтините, но са най-добрите за зимен климат.

Заключение

Сега вече знаете всички важни фактори при избора на най-добрите варианти на туристически обувки, така че да не избирате само най-евтините, а истински качествени обувки.

Независимо дали става въпрос за деца, жени или мъже, туристическите обувки са важна част от екипировката, когато се отправяте на поход.

След като анализирахме някои от най-добрите варианти за алпинизъм, ботуши и още ботуши с различни дизайни, цветове и части, можем да кажем, че моделът Salomon X Ultra 3 е един от най-завършените, тъй като има максимална устойчивост, голям капацитет за дълги преходи и също така е един от най-евтините, без да отстъпва по качество.

Когато става въпрос за този тип обувки, винаги е препоръчително да изберете най-добрите, тъй като от екипировката, с която разполагате, зависи вашата цялост, безопасност и ефективност при излизане, дори когато искате да дадете всичко от себе си при изкачването на нови планини.