Ножици за жив плет

Дайте почивка на старите си ножици за подрязване и направете украсата на градината си по-бърза и лесна с най-добрите ножици за жив плет. Направих го и оттогава тези градински инструменти са част от моя арсенал.

Разбира се, за да видите ползите и резултатите от тези устройства, трябва да имате наистина качествено устройство. Казвам това от опит, тъй като съм имал много нискокачествени модели, които се проваляха на всяка крачка. Както на пазара има много добри ножици за жив плет, така има и такива, които са лошо проектирани, с недостатъчно мощни двигатели, с малък живот на батерията и дори с толкова малки зъби, че се забиват в най-тънките клони. Истинско бедствие.

За щастие, след като седнете и направите спокойно проучване, разбирате, че е възможно да намерите добри ножици за жив плет и дори на ниски цени. Аз го направих и затова съставих този списък за сравнение, в който ще говорим за 5-те най-добри ножици за жив плет.

В него ще видите разнообразие от модели - от такива, задвижвани от двигател с вътрешно горене, до електрически, захранвани с батерии, разтегателни или телескопични. Също така, по-късно ще разгледаме по-отблизо тези инструменти, тяхното действие, функции и всяка малка подробност, която не всеки знае, но която несъмнено ще ви помогне да изберете по-добре. Така че, освен че просто ще изберете един от тези модели, ще можете да извлечете максимална полза от тях в градината си.

Ето от най-добрите ножици за жив плет:

1. GT6060-QS- Black+Decker ножица за жив плет

41r6OBONBNL

КУПИ СЕГА

Ако търсите здрав, лесен за използване и добре работещ инструмент, трябва да разгледате GT606060 ножица за жив плет на Black+Decker.

Ножицата за жив плет работи отлично със своя 600-ватов двигател, конструкцията е оборудвана с 60-сантиметрово режещо острие, което е лесно за работа и е идеално за вертикално рязане и оформяне на фигури.

Ергономичната ръкохватка и двата ръчни превключвателя предотвратяват случайното стартиране на машината. Това е лек и удобен инструмент за работа на открито, тежащ само 3 килограма.

Най-хубавото е, че не се нуждаете от гориво, за да го използвате, тъй като е електрически модел. Той е напълно сглобен и готов за употреба. Той може да се справи с клони със значителна дебелина без особени усилия. Той оставя красив завършек на живия плет и е идеален за работа в малки и средни градини.

2. Ножица за жив плет GC-EH 5747- Einhell

41vP18rhE6L

КУПИ СЕГА

Ако искате да се похвалите с градина с перфектни живи плетове и храсти, трябва да разгледате ножицата за жив плет GC-EH 5747 на специалистите в областта на градинските инструменти Einhell.

Машината ще бъде идеална за извършване на чисти и прецизни разрези, тя има достатъчно мощност, за да предложи на потребителите добра производителност в малки и средни градини, благодарение на своя 570-ватов мотор.

Потребителят ще може да прави до 3200 среза в минута, като използва максимално оборудването и намалява работното време.

Тази ножица за жив плет е оборудвана с режещ нож с дължина 46,5 см, който я превръща в удобен инструмент с добър обхват. Работата с него в градината е много удобна, тъй като е лек и безшумен и тежи само 2,8 кг.

Машината е проектирана да се управлява с две ръце, всяка от които е разположена на различна дръжка. Ако една от дръжките бъде освободена, остриетата ще спрат автоматично.

3. Бензинов ножица за жив плет McCulloch ErgoLite 6028

31FKGbBYgcL

КУПИ СЕГА

Снабдена с бърз старт и бензинов двигател с мощност 0,6 kW и работен обем 22 cm3, тази ножица за жив плет ще ви осигури цялата мощност, от която се нуждаете, за да се погрижите за гъстите живи плетове в градината си.

Тъй като е бензинов модел, може би се притеснявате от шума и теглото, но можете да бъдете спокойни, защото знаете, че е снабден със система против вибрации, както и че теглото му е едва 4,8 кг, което е доста добро постижение за бензинов модел.

4. Акумулаторна ножица за жив плет Bosch AHS 50-20 LI

41RAOc9MCpL

КУПИ СЕГА

Въпреки че е по-малко мощна акумулаторна ножица за жив плет, този модел не затъва и не оставя храсти неорязани, тъй като има добро разстояние между зъбите от 20 мм, както и дължина на рязане от 50 см.

Освен това има удобна антиблокираща система и защита на ножа, която ви позволява да режете близо до стени или до земята. Добрата презареждаща се литиево-йонна батерия ви осигурява до 55 минути непрекъсната работа.

5. Електрическа ножица за жив плет Ryobi RHT7565RL

31MMHx5y42L

КУПИ СЕГА

Чувствайте се овластени да подстригвате всички живи плетове в градината си с тази машина, оборудвана с невероятно дълго 65 см острие и система за двойно рязане, която няма да позволи на нито един жив плет да се изплъзне през пръстите ви.

Всъщност той може да реже клони с максимален диаметър 34 мм, което се дължи и на мощния му 230 ватов двигател. Той е с ниско тегло от 4,4 кг, включва автоматично спиране и ергономична дръжка, за да не се уморявате толкова бързо. Телескопична ножица за жив плет Gardena 8881-20

 

КУПИ СЕГА

КУПИ СЕГА

Ако ви е трудно да достигнете до по-високите живи плетове, препоръчвам ви да разгледате добре този модел с телескопична дръжка. Това е удобна ножица за жив плет с обща дължина 42 см и максимален диаметър на рязане 16 мм, което ви позволява да достигнете до малките самотни клони, които се открояват от останалите и нарушават дизайна на градината ви. Острието може да се накланя, батерията издържа до 90 минути и тежи само 3,5 кг.

Какво представлява ножицата за жив плет?

31Ph5sypFHL

Подобно на моторните триони или храсторезите, ножицата за жив плет е един от онези градински инструменти , които всеки любител на растенията и зеленината трябва да притежава, за да поддържа градината си във възможно най-добро състояние. Този уред се използва за рязане или подрязване на храсти или на клони и стъбла, които остават единични и нарушават дизайна или оформлението на живия плет.

Видове ножици за жив плет

Не всички ножици за жив плет са изработени по един и същи начин, нито са произведени и предназначени за еднакви приложения. Съществуват хидравлични или ножици за жив плет с горене , които са подходящи за по-промишлени приложения, както и такива с електрически двигатели и дори батерии, които са идеални за домашна употреба или леко натоварване. Важно е да се запознаете с всички тях, преди да купите идеалния модел, за да сте сигурни, че ще вземете най-добрия у дома.

Те са много леки, по-евтини и по-малко замърсяващи от бензиновите модели и всъщност запазват много добра мощност. Разбира се, за да го използвате, трябва да се уверите, че наблизо има контакт, затова препоръчвам да измерите разстоянието между контакта и живия плет, който планирате да отрежете, за да прецените дали уредът е подходящ за вас.

Добър начин за използване на тези модели е да поставите кабела през рамо и да използвате диференциал, за да се предпазите от токов удар и сериозни повреди, в случай че случайно прережете кабела.

mejor-cortasetos

Първото предимство на акумулаторните ножици за жив плет е съвсем очевидно: те ви позволяват да се движите свободно и спокойно, знаейки, че няма случайно да прережете кабела. Първият очевиден проблем може да бъде животът на батерията, въпреки че най-добрите модели могат да предложат непрекъснато използване до около 2 часа. Високоволтовите им литиево-йонни батерии могат да се зареждат напълно за минимум 1 час.

В този случай си струва да имате предвид, че има модели, които не включват не толкова достъпната батерия, така че ще трябва да прецените дали искате да направите този разход отстрани. Освен това в крайна сметка ще се наложи да го замените, което също ще струва скъпо. Но не всичко е лошо, тъй като е възможно да се намерят модели от марки, които включват батерията.

И накрая, трябва да се отбележи, че за много обширна или дълга работа те може да не са подходящи, тъй като ще трябва да спирате, за да ги презаредите.

31GK8M8boAL

Те са едни от най-способните и освен мощността на двигателя им, могат да се движат свободно, защото нямат кабели и не се налага да ги използвате с удължители , които ви връзват на едно място. Те са много ефективни и при рязане на по-дебели клони, затова са много популярни сред професионалните градинари и озеленители.

Недостатъкът на тези модели е, че са малко по-тежки, така че могат да бъдат трудни за маневриране, ако никога не сте държали подобен инструмент в ръката си. Освен това те са шумни, тромави и дори малко трудни за стартиране. Трябва да ги усвоите, за да ги използвате удобно.

  • Ножици за жив плет с голям обсег

Ако в градината ви има висок жив плет, който се нуждае от добро подрязване, най-добре е да използвате модел с голям обсег. Обикновено те достигат височина до около 3,65 м, така че да можете да режете клони, без да се налага да използвате стълби, скеле или други подобни, а на сигурна и стабилна земя.

Тези модели се предлагат с електрическа, акумулаторна или бензинова система за захранване и имат телескопичен вал с регулируема височина, както и въртяща се глава, която ви позволява да режете хоризонтално или вертикално според всеки храст.

Основен аспект при избора на този тип ножица за жив плет е да обърнете внимание на теглото на машината, тъй като тежките модели могат да бъдат много уморителни и ще почувствате дискомфорт след кратко време на работа с тях.

Как да си купите най-добрата ножица за жив плет?

Електрически, леки, с много дълги остриета? Нека видим какво трябва да притежава една добра ножица за жив плет.

Размер на острието

Трябва да помислите за това в зависимост от характеристиките на растителността, която трябва да отрежете. Ако площта е дълга, е важно остриетата да са по-дълги, което ще ви помогне да приключите много по-бързо. Ако клоните са много къси, дължината на остриетата няма да има голямо значение. Във всеки случай най-важна е широчината, която определя дебелината на клоните, които ще можете да прережете.

Разстоянието между зъбите на триона трябва да е поне толкова голямо, колкото са най-широките клони, които трябва да отрежете. В противен случай ще трябва да разчитате на верижен трион или на друг инструмент за рязане.

Голяма мощност

Когато имате много стари живи плетове, които са имали време да пораснат по дебелина и размер, ви е необходим ножица за жив плет, която да се справя с тях ефективно и с по-мощен двигател от обичайното.

Ротационен нож

Често живият плет е много близо до стена или друга растителност, която не искате да режете. В тези случаи е най-добре да имате ножица за жив плет с въртящо се острие, което ви позволява да режете под различни ъгли възможно най-удобно.

Леко тегло

Теглото винаги ще бъде субективно, тъй като зависи пряко от човека, който използва ножицата за жив плет. Например за едно дребно момиче 5 kg ножица за жив плет може да се окаже малко неудобна за работа, докато за един професионален градинар тя ще бъде доста лек модел. Важно е също така да вземете предвид каква е мощността му, тъй като ако няма много силен двигател, ще трябва да приложите повече натиск , за да постигнете добро рязане.

Във всеки случай винаги е най-добре да вземете най-леката ножица за жив плет, която можете да намерите. По този начин ще можете да го използвате за по-дълъг период от време, без да се изморявате.

Нисък шум

Един от най-големите недостатъци на всеки електрически или бензинов инструмент е нивото на шума, който генерира. Ако живеете в тих район и трябва да избягвате силни шумове, изберете електрически или акумулаторен модел, тъй като те са много по-тихи от бензиновите.

Добра гаранция

Дори да сте сигурни, че сте купили качествен ножица за жив плет, може да се случи устройството да е с фабричен дефект и да се наложи да го върнете. Ето защо винаги си струва да защитите инвестицията си и да разгледате вида гаранция, предлагана от модела, който планирате да закупите.

Други функции, които трябва да вземете предвид

Ножиците за жив плет се развиха и усъвършенстваха, така че днес, освен основните функции, най-добрите модели имат и специални функции, които подобряват тяхната използваемост: механизми за безопасност, които предлагат по-голяма защита, като например автоматични спирачки; системи против заклещване, които предотвратяват заклещването на устройството от големи клони, както и механизми за регулиране на рязането и др.

Видове жив плет

Не можем да говорим само за жив плет. За да направите правилния избор, е важно също така да обмислите какво ще режете:

Малките живи плетове не представляват голямо предизвикателство, така че винаги можете да се погрижите за тях с малка преносима ножица за жив плет. Помислете за модели, захранвани с батерии, а ако имате контакт наблизо, можете да изберете и електрически. Ако търсите един за средностатистическо подрязване на жив плет, изберете електрически.

За по-големи задачи ви е необходим модел с дълго острие. Защо? Просто защото дългото острие ще ви позволи да отрежете повече с едно преминаване. Това ще ви спести много време и усилия.

Можете да изберете електрически модел, но не забравяйте, че ще бъдете малко ограничени от мощността на двигателя и дължината на кабела, затова ви препоръчвам да разгледате високоефективните бензинови модели.

Имате ли жив плет с височина над 1,5 м? Най-добре е да вземете предвид леки, разтегателни модели, с които се работи по-лесно и които ви позволяват да достигате удобно до по-високите живи плетове. Освен това те са много по-безопасни, отколкото използването на неразтегателен модел върху стълба.

Безопасност при работа с ножица за жив плет

Както при всеки мощен инструмент, не трябва да забравяте за безопасността. Не забравяйте, че повечето злополуки се случват у дома и особено при използване на електрически инструменти.

Добрият ножица за жив плет трябва да ви осигури пълна безопасност благодарение на следните характеристики:

Повечето съвременни ножици за жив плет включват ръчен капак. Той е стратегически разположен върху ергономичната дръжка , за да предотврати попадането на листа и клонки от остриетата върху ръцете ви и причиняването на порязвания и рани.

Това гарантира, че ще купите модел без случайно активиране. Обикновено това е аспект на дизайна, който просто изисква да използвате двете си ръце едновременно, за да активирате бутона за включване.

При по-старите ножици за жив плет се случваше след изключване на машината остриетата да продължат да се въртят за няколко секунди. Производителите обаче са решили този риск за безопасността, като са инсталирали автоматични спирачки, които спират напълно остриетата след изключване на машината.

  • Лични предпазни средства

Трябва не само да сте доволни от функциите за безопасност на вашия ножица за жив плет, но и да направите още една стъпка напред и да вземете допълнителни предпазни мерки.

Говоря за добри очила, за да предпазите очите си от растителност, която може да изскочи срещу вас; тапи за уши, за да се предпазите от високите нива на шум, които тези инструменти могат да предизвикат; ръкавици, за да бъдат ръцете ви още по-безопасни; и дори добри нехлъзгащи се обувки, за да предотвратите всякакви подхлъзвания и потенциални инциденти.