Ножици за подрязване

Tijeras-de-Podar

Независимо дали сте експерт или любител градинар, със сигурност искате да имате в ръцете си най-добрата ножица за подрязване, с която ще работите най-добре, докато подрязвате дървета, разтоварвате плодове, премахвате сухи клони, изрязвате плевели и оформяте храст , за да украсите пространството си.

Сред многото инструменти, които съставляват един градински комплект, независимо дали имате косачка за трева, градински ръкавици, лейка, електрически инструменти или дори усъвършенстван телескопичен градински прът ; ножиците за подрязване са инструментът, който ще използвате най-често, затова не забравяйте да изберете правилния за вашата употреба и удобство.

Ножиците за подрязване са многофункционални и ще ги използвате много добре, но с тях не може да се режат много дебели клони, тъй като повечето от тях са ефективни за диаметри до 2 см, поради което се използват предимно за храсти, малки дървета, отглеждане на цветя или други подобни дейности, пневматични ножици , които правят същото, но с електрическо задвижване и по-голяма мощност, или има и двуръчни ножици за рязане на дебели клони, ако това е необходимо.

Най-добрите ножици за подрязване

Кои са най-добрите ножици за подрязване?

Тук разгледахме най-комерсиалните модели на пазара, от най-евтините до не толкова евтините; тези, които според мнението на от градинари или домакини ще се използват за премахване на клони и тръни, или тези ножици, които експертите по култури биха използвали за лесовъдство, градинарство, овощарство и др.

Повечето от тях са добри, но по отношение на производителността и съотношението цена-полза има някои, които се отличават повече от другите, и това са тези, които сме ви посочили.

Ето най-добрите ножици за подрязване:

1. ножици за подрязване Felco F11

Най-добрите за отглеждане на плодове

31t3GbdJsjL

КУПИ СЕГА

Тези ножици от Германия са идеални за използване при растения, които могат да произвеждат плодове.

Инструментът е изработен от кована алуминиева сплав, с тегло 250 g и дължина 21 cm; дръжките също са покрити с пластмаса, за да се предотврати приплъзване между ръката и обработвания детайл.

Рамката е подсилена с прецизни остриета и висококачествен винт. Освен това рязането е лесно, а ергономичната дръжка предпазва ръката ви.

Моделът има доживотна гаранция, също така е лек и здрав, може би можете да намерите по-евтини ножици, но нито един с толкова много качество.

2. Fiskars P83 - Ножици за подрязване

Най-добри за хоби градинарство .

41kJgauT2mL

КУПИ СЕГА

Тези ножици са интелигентен модел, който не изисква никакъв опит, за да се възползвате максимално от него и да вършите ефективно работата си.

Благодарение на технологията PowerStep тя автоматично избира мощността на рязане в зависимост от дебелината на клона, което означава по-малко износване на оборудването.

Освен това тя е една от най-лесните за използване на пазара, идеална за любителите на градината, с дръжка с полиамидно покритие, подсилена със стъклени влакна, която реагира на плавни движения.

Остриетата са изработени от неръждаема стомана с тефлоново покритие, финишът на парчето е чист и като се има предвид високото му качество и здравото усещане, той има ниска цена в сравнение с други подобни модели.

3. Bellota 3512-21 - Ножици за подрязване

Най-доброто за професионалисти

31M2tVAsSTL

КУПИ СЕГА

Благодарение на дизайна и начина на работа това са ножиците, които всеки професионален градинар трябва да притежава. Той предлага гъвкави ъгли, които улесняват прецизните и стабилни разрези.

Може да се използва за рязане на тънки клони с дебелина до 30 мм с помощта на проста система за регулиране.

Това е мощна, практична ножица, която ще използвате непрекъснато и няма да загуби остротата си, структурата няма да се влоши, а пружината винаги ще поддържа капацитета си.

Това е нова серия професионални ножици, която се превърна в любима на експертите благодарение на своята гъвкавост и на това, че е най-издръжливата на пазара.

Той не е толкова икономичен , но превъзходството му прави всяко инвестирано евро целесъобразно.

4. Crenova SH-01

Най-добрият за домашно градинарство

41GwLnhB5OL

КУПИ СЕГА

Моделът е с добро качество, но неговата простота го прави идеален за използване от всяка домакиня, която обича да се грижи за собствената си градина.

Ще се насладите на ефективността на изделието, когато го използвате за оформяне на храсти, разрохкване на сухи листа, прецизно рязане на клони или стъбла.

Когато го използвате, ще почувствате как ръката ви прави естествени движения, като в нито един момент не се налага да я насилвате или да заемате неблагоприятна позиция.

Остриетата не ръждясват и винаги са готови, тъй като имат система за самопочистване, която предотвратява натрупването на отпадъци в детайла. От друга страна, той има метод за безопасност, който позволява заключването му, когато не се използва.

Тъй като е с битово предназначение, той е супер достъпен, като същевременно е една от най-добрите ножици.

5. Mannesmann M63202

Най-евтиният

41UfYbOIe2L

КУПИ СЕГА

От нашите предложения той е най-евтиният, но дизайнът и качеството му го правят достоен за място в нашия списък; и срещу заплащане на ниска цена ще получите супер ефективен комплект, съставен от две части за различни дебелини и с извити режещи ножове, готов да се погрижи за малка градина.

Марката е на пазара от повече от 30 години и се отличава с качествени продукти, а този чифт артикули все още представлява нейната линия.

Те са здрави, безопасни, материалът на производство е добър, лесно се обработват, режат се лесно и накратко, имат добро съотношение цена-качество.

6. Евтини ножици за подрязване Draper

Най-добрите за високи дървета

219b7OtFPpL

КУПИ СЕГА

Това е телескопична ножица с удължение от 2, 9 метра и с капацитет на рязане от 32 мм, както малко други на пазара, идеален за достигане на върховете и върховете на дърветата, без да е необходима стълба или други инструменти.

Подобно на другите ножици за клони, тя притежава същата гъвкавост и прецизност, които очаквате от една ножица за клони, с тази разлика, че тази се управлява с въже, когато работите на височина.

Той също така има добра механика, безопасен е, системата включва трион, а гъвкавостта и функционалността ще ви оставят доволни.

За какво се използват градинските ножици?

Tijeras-de-Podar

Ако сте чели много за градинарството, вероятно сте забелязали, че тези ножици не се споменават често - нещо, с което не съм напълно съгласен. Израснах с тези ножици като дете, когато ми плащаха по-малко от едно евро, за да отрежа всяко парченце горчивина в общинските градини, което ме научи на голямото значение на тези инструменти.

Как да използвам ножиците в градината?

Ножиците, които използвам в градината си, не са нищо особено, те са просто домашно направени ножици. Нося ги със себе си в кофа, заедно с други инструменти и връв. Какви приложения намирам за градинските ножици? Говорейки за струна, смятам, че тези устройства режат по-добре и по-бързо от други аксесоари.

Използвам ги и за отстраняване на въжета, които са държали клематиса в двора или са държали мъртвите доматени растения. Можете да използвате ножицата за рязане на увехнали цветя, зеленчуци и нарязани билки. Също така можете да ги прилагате при рязане на пакетчета със семена.

Тези ножици са безценни, когато трябва да отворите непробиваемата опаковка на новия чифт ножици или да отворите нов пакет градински ръкавици. Те са ми полезни и когато трябва да подрязвам някои цветя или храсти, които са много сложни и при които трябва да се навеждам и да подрязвам леторастите им с ножицата на ръка.

Как да изберем най-добрите градински ножици

За да изберете най-подходящата, макар да звучи странно, трябва да вземете предвид размера на ръката си, силата, която имате, вида на подрязване, което ще направите, а също и бюджета си; но ако искате да бъдете придирчиви, има и други съображения, които ще ви доведат до ефективен избор.

Видове ножици за подрязване

Има основно три вида ножици:

Байпасни ножици:

Те са най-разпространените. Те са ефикасни при извършването на безупречен разрез, същите имат извити остриета с добър обсег и остриета, способни да правят прецизни разрези.

Градински ножици с наковалня:

В този случай ножиците имат право острие, което реже, докато се затваря. Обикновено те са малко по-едри и поради начина на рязане се използват за мъртва дървесина, която първо разбиват, а след това режат.

Резачка с тресчотка:

Всъщност този тип резачка е включена в байпасните резачки поради формата си, но механизмът на тази резачка улеснява и ускорява работата, така че с лек натиск се прави разрезът, така че този модел е най-препоръчителен за хора с по-малка сила в китката, но разрезът не е толкова чист, колкото при традиционната байпасна резачка.

Наличие на резервни части

Както при всеки често използван инструмент, който се състои от няколко части, нормално е някои от тях да се развалят от време на време; предвид това е добре да знаете, че имате възможност да закупите резервна част.

За щастие при най-добрите марки частите се продават отделно или дори можете да закупите допълнителни аксесоари, като например защитния капак .

Ергономия

Най-добре е, ако не искате да изпитвате дискомфорт в ръката си или да натоварвате китката си. Казано по-просто, колкото по-ергономичен е дизайнът, толкова по-лесно се захваща и толкова по-малко сила трябва да приложите.

Качество на материалите

Повечето от тях са изработени от стомана, но някои фабрики могат да добавят плюс към структурата, като я направят неръждаема, покрият я с тефлон и й придадат почти неразрушим ръб.

От друга страна, има и дизайн на дръжката, която е покрита с нехлъзгащ се и удобен материал, който от своя страна придава твърдост на ръката.

Безопасност

Добрите градински ножици имат механизми, които заключват острието в затворено положение, когато не се използва, като по този начин намаляват риска от случайни порязвания и дори предпазват режещия ръб на остриетата.

Качество на пружината

Пружината е една от основните части на ножиците и в зависимост от нейната мекота или твърдост тя намалява умората на ръцете. Те могат да бъдат изработени от метал или тел, като и двете работят добре, но е важно да се уверите, че пружината е здрава и че е добре сглобена с частта.

Лесно разглобяване и сглобяване

Ако сте от хората, които са загрижени за поддържането на плета без петна и за правилната му поддръжка от време на време, за да се предотврати натрупването на сокове, трески или други градински отпадъци върху парчето, трябва да се уверите, че можете да го сглобявате и разглобявате лесно.

Размери и тегло

Няма нищо по-добро от ефикасна ножица за клони, която има удобно тегло и перфектни размери за ръката ви, така че преди да изберете своята, ви препоръчваме да проверите размерите.

Ножиците за подрязване се предлагат в различни стилове, материали и цени, така че изборът на най-подходящата може да бъде объркващ, но хубавото е, че тук направихме анализ, който да ви насочи към придобиването на такава, така че прочетете, за да разберете кои ножици можете да направите най-изгодната инвестиция.

Познаване на ножиците: наковалня или байпас?

Подрязването винаги е трудна работа, въпреки че не би трябвало да е правило. Както всичко в живота, и особено в градината, е важно да използвате правилния инструмент за работа, а тези ножици не са изключение.

Първо, има два вида ножици за подрязване. И двете са предназначени за лесно подрязване в градината, за листа и клони, които са твърде големи, за да се използват с обикновени ножици, но не са толкова дебели, че да се използват ножици. Наковалнята и байпасът имат напълно различни механизми за рязане - опознайте ги!

Наковалня

Този вариант има остро острие, което реже отдолу върху плосък метален блок, като много малка маса за сеч. Тя осигурява прецизно рязане и е идеална за рязане на стари дървени стебла. Плоският блок улеснява прорязването на дървесината, много по-лесно от байпасния вариант.

Заради начина на рязане някои хора използват наковалнята само за рязане на мъртва дървесина, тъй като при рязане на зрели или полузрели растения режещият механизъм не прерязва стъблото достатъчно чисто, което предотвратява загубата на хранителни вещества в новата реколта.

Има обаче хора, които ще подчертаят приложението на този вид ножици и ще твърдят, че наковалнята може да се използва във всеки случай и че те използват наковалнята само за градинската си работа.

Байпас

Тази опция има две остри остриета, които режат заедно като ножица. Те са изключително гъвкави и могат да проникнат в много сложни области, където наковалнята не може да достигне.

Тази опция е най-познатата и широко използвана. Лично аз не бих могъл да работя без байпас и той е толкова важен за мен, колкото и добрият компост и растенията.

Тресчотки и зъбни колела

Намалява напрежението при подрязване с ножици с редуктор или тресчотка. Няколкократното натискане и отпускане на дръжката за задействане на тресчотката изисква по-малко сила, отколкото обикновеното рязане, тъй като тя извършва постепенен процес през издънката на няколко етапа.

Ножиците с редуктор могат да бъдат много полезни, ако страдате от артрит или имате намалена гъвкавост и сила. Моделите с въртящи се дръжки са проектирани така, че да намалят натоварването на китката при подрязване на дълъг участък от земята.

Кога да ги използваме? Както наковалнята, така и байпасът се предлагат с тресчотки и зъбни колела. Въпреки това не бива да се поддавате на изкушението да режете растения, които са твърде дебели за инструмента, само защото смятате, че той има по-голяма мощност. Завъртането и усукването на режещите ножове ще доведе до счупване на тресчотката или разместване на зъбните колела.

Ножици за клони - незаменим инструмент за градинарство

Ножиците за клони или, както биха казали други, ножиците за клони, са незаменим инструмент за градинарство поради многофункционалния им аспект за подрязване и кастрене. Те са малки, лесни за пренасяне и могат да се използват за множество растения и дървета.

Те се предлагат в различни видове триони и дръжки и са лесни за поддръжка във времето. Тези продукти са с къса дръжка и се управляват с една ръка, понякога се наричат ножици за подрязване и вероятно са най-важният градинарски инструмент, който трябва да притежавате. Те са разработени през 1819 г. във Франция и днес се използват широко в съвременния свят.

Те имат пружина между дръжките, така че да могат да се отварят по-лесно, след като са били затворени, и имат предпазна функция, която позволява да се държат затворени, когато се съхраняват. Късите дръжки позволяват лесна работа с една ръка.

Тези устройства се използват широко в градинарството, аранжирането на цветя и други области на градинарството. Този основен инструмент за градинарство прави чисти срезове на всички клони, дървета и тревисти растения, които обикновено са с диаметър не повече от два сантиметра.

Поддръжката и грижите за тези ножици са сравнително лесни; след всяка употреба трябва да отстранявате всички налични замърсявания и да избърсвате металните части с мазна кърпа. Тази много проста техника за грижа ще ви гарантира, че можете да разчитате на този инструмент за дълъг период от време.

Редовната поддръжка е ключът към дълготрайната връзка с любимите ви инструменти

Когато намерите перфектния чифт, който реже точно и пасва идеално на ръката ви, ще го искате дълго време. Достатъчно лесно е да ги оставите настрана, когато работите, и никога повече да не ги видите.

Препоръчвам ви да използвате един от онези колани за строители, кобур или една от онези кофи, в които държите инструментите си, за да съхранявате работните си предмети там, за да ги виждате по-лесно и да намалите риска да се изгубят на дъното на купчина пръст или компост.

Насърчавайте добрата хигиена в градината, като поддържате инструментите си чисти. Ако сте приключили с подрязването на дадено растение, почистете режещите ножове със специални течности, преди да преминете към друго растение. Смолата или соковете от някои плевели могат да доведат до неизправност на триона и на дръжката. Почистете този вискозитет с керосин или алкохол.

Тези устройства могат да бъдат професионално заточени или можете да го направите сами. Някои модели ще трябва да бъдат отнесени на специализирано място. Използвайте шлифовъчен камък или диамантена точилка. Намажете повърхността на камъка с масло и заточвайте само триони със скосени върхове.

Поставете този скосен връх срещу накрайника и го издърпайте многократно към себе си. Повърхността придобива характерен блясък, когато трионът се заточва. Полезен съвет е да оцветите режещия връх на триона с черен маркер. Когато щрихите на молива изчезнат, вече сте готови.

Почистете металните остриета с мек, мазен парцал, за да не ръждясва инструментът. Избягвайте да оставяте ножиците си на влажни места, за да предотвратите появата на корозия и ръжда.

Колко пари трябва да похарча?

Можете да си купите чифт градински ножици сравнително евтино, на цена от малко над 10 евро. При тези евтини варианти препоръчваме да следите за централния пружинен механизъм, тъй като той е склонен лесно да се счупи, което прави инструмента по-малко полезен.

По-евтините триони също така изискват по-често заточване, тъй като качеството на метала е по-ниско, поради което бързо губят върха си. При по-скъпите продукти се използва качествена стомана, която е проектирана така, че да държи накрайника много по-дълго, въпреки че цената е извън бюджета на много градинари.

Разгледайте най-важните характеристики и защо те трябва да повлияят на покупката ви

Диаметър на рязане

Диаметърът на рязане е размерът на най-дебелия клон, който ножицата може да отреже. Имайте предвид, че диаметърът, посочен от фирмата или продукта, обикновено е за мека или зелена дървесина. Ако ще режете твърда или суха дървесина, производителността очевидно ще бъде по-ниска.

Амбидекстрен дизайн

Ако в семейството ви има членове, които са левичари, ще ви трябват продукти с амбидекстрен дизайн. Тези варианти предлагат предпазно заключване, което е разположено в центъра, така че да може да се достигне лесно, независимо с коя ръка държите ножицата, а дръжките не са направени така, че да пасват само на една ръка.

Подходяща дръжка

Тези продукти се предлагат в различни размери, за да паснат на дълги или малки ръце. Дръжките трябва да прилягат удобно към ръката ви, особено когато отваряте и затваряте триона за рязане.

Ярки цветове

Така инструментът се вижда по-лесно в градината.

Предпазна ключалка

Задейства се с лост с палец или с плъзгащ се бутон. Уверете се, че тази функция е лесна за използване.

Вал

Гайката, която държи двата триона заедно, трябва да може лесно да се регулира с отвертка.

Покритие за трион

Това ще запази остриетата без ръжда, освен ако покритието не се загуби с течение на времето. Всеки трион, изработен от неръждаема стомана, би трябвало да е устойчив на ръжда, стига да се грижите за него.

Сменяеми части

Възможността за смяна на остриетата или трионите и пружините ще увеличи издръжливостта на продукта.

Остри върхове

Избягвайте ножици с остри върхове, те обикновено са ненужни.

Тресчотка или зъбен механизъм

Някои ножици имат тресчотка или зъбен механизъм за много по-мощно рязане. Това е особено важно, ако имате слаб захват или ще подрязвате на много големи площи.

Използвайте максимално инструментите си - следвайте тези супер полезни съвети

  1. Поддържайте ножиците си остри, като процесът на заточване е обяснен няколко сегмента по-горе. Тъпите ръбове не само намаляват ефективността на ножиците, но дори могат да повредят растенията.
  2. След като приключите работа, трябва да избършете остатъците, останали по металните части и дръжката, с кърпа, напоена с разтворител.
  3. Не използвайте ножиците за подрязване на клони, по-големи от указаните от фирмата, тъй като това може да доведе до необратими повреди.
  4. От време на време изваждайте частите на вашия инструмент и смазвайте въртящите се части, особено вала.