ножовка

Няколко пъти са ме питали защо все още използвам ножовки и моят отговор винаги е: защо да не използвам най-добрата ножовка? Намирам ги за толкова ефикасни, удобни, безопасни и многофункционални, че не виждам причина да не ги имам у дома.

Единственият проблем, който съм имал, е именно намирането на перфектна ножовка, на която не липсва нищо. Имал съм много такива през годините и някои от тях не режат добре и се изкривяват постоянно, други са с неудобни дръжки и нямат регулируеми обтегачи .

За да се класира, ножовката трябва да бъде не само остра и ефективна при рязане. Съществуват много функции, които, ако желаният от вас не притежава, трябва да потърсите друг модел. Един от важните аспекти е точността на рязане, която идва от добрата система за обтягане на острието, която не се оказва изолирана след 3 използвания. Разбира се, тя няма да е толкова прецизна, колкото за бижута, но ще можете да правите много точни разрези.

В моя списък за сравнение ще видите 5-те най-удобни за използване, леки, прецизни, здрави и остри. По-долу ще можете да проверите информацията, която ми беше много полезна за намирането на тези отлични модели.

Най-добрата ножовка

Коя е най-добрата ножовка?

При избора на ножовка има четири основни елемента, които трябва да се вземат предвид, за да може продуктът, който ще вземете вкъщи, да отговаря на вашите нужди. Първата е, че трионът трябва да е с подходящ размер за задачата, която ще изпълнява; колкото по-голям е обектът, който трябва да се реже, толкова по-голям трябва да е трионът.

Освен това трябва да има ергономична дръжка, която да ви позволява да го държите безопасно и без риск от злополука, и очевидно трябва да е снабден с капак или място за съхранение, така че оборудването да издържи по-дълго и да не ви пореже, когато го търсите сред инструментите си.

По същия начин напрежението на циркулярния диск трябва да може да се регулира, за да може да реже по-ефективно предмети, както и да се сменя лесно.

Ето кои са най-добрите остриета за ножовка:

1. GRÜNTEK Ножовка за рязане на дървесина от марлин

41QikzoiM+L

КУПИ СЕГА

Ако искате да направите покупка, която да отговаря на всички очаквания за рязане на дървесина от марлин за рибните занаяти и тотемните стълбове, които искате да издълбаете, но също така трябва да имате под ръка оборудване, което може да се използва за рязане на дървесина от марлин, но също така трябва да разполагате с оборудване, с което да подрязвате по-дебелите клони на растенията и храстите прецизно и без да наранявате дървото, бихме искали да ви препоръчаме една от марките, която е дала отлични резултати, що се отнася до рязането с ножовка. Grüntek, лек, но здрав трион с право острие 610 mm.

Този инструмент със зъби не само има предпазител от страната на острието, но и спестява енергия на тялото в дългосрочен план, тъй като разрезите, които осигурява, са ефективни при работа със свежа или суха дървесина. И накрая, можем да ви кажем, че има ергономична дръжка, която пасва удобно в ръката както на левичари, така и на десничари.

2. Силвърлайн SW30 тежък ножов трион

41816NhQqRL

КУПИ СЕГА

Ако търсите универсален трион, с който да направите всичко - от преустройство до рязане на дърво, създаване на занаятчийски изделия от бор или разчистване на храсти, които застрашават електрическата инсталация в задния ви двор, това е една от най-добрите инвестиции, които можете да направите, една от най-добрите инвестиции, които можете да направите, е да заложите на Silverline, който предлага проста, но ефективна ножовка, която може да предложи две позиции за настройка на 300-милиметровото острие в хоризонтално и вертикално положение.

Ножовката е изработена от алуминий, дори в частта на носа, а правоъгълната ѝ форма е лакирана в черно. И накрая, тя включва обтегач с формата на палец, който позволява регулиране преди рязане на по-твърди материали, ако е необходимо.

3. Bahco 325 Robust Hacksaw

317Cz8ySOSS

КУПИ СЕГА

Тя има здрав външен вид и тежи малко над 800 грама, което се изразява в отличен захват при работа. Ергономичният му дизайн също допринася за комфорта и улеснява рязането на алуминий. Той може да се използва дори с двете ръце, тъй като е снабден с фиксиран гумен предпазител отпред, който е направен за приятна поза на ръцете.

4. Ножовка Laser 3375

31kfun8V5YS

КУПИ СЕГА

Тя може да привлече много внимание поради малкия си размер и иновативния си дизайн. Дръжката е изработена от алуминий и има общо тегло от 6 kg, което улеснява работата с нея и спомага за по-добро рязане. Налични са десет броя резервни остриета, което е идеално, когато дойде време да ги смените.

5. Ножовка Mannesmann M30150

41fdsndMk5L

КУПИ СЕГА

Това е модел със затворена дръжка , който има модерен дизайн, с доста солидна дръжка и е лесен за работа. Това е продукт, изработен от метал, така че ще го усетите доста устойчив, дори когато се използва интензивно. Степента на твърдост е идеална при рязане. Освен това тази ножовка ви позволява да настроите острието на 45 градуса, а начинът на натягане на острието е много удобен.

6. Stanley Hacksaw STA115122

41r45mdOhIL

КУПИ СЕГА

Съвсем завършен, компактен и лек за използване. Той може да се използва за рязане на дърво, за метали, PVC, пластмаса като цяло и дори за стъкло. Това е сравнително проста и ергономична ножовка, изработена в яркожълт цвят, който е отличен, ако трябва да работите с нея на места с много растителност или лошо осветление. Дължината на острието е 30 см и има 24 зъба на инч.

7. Ножовка Bellota 4540-30

31QsXzZZk2L

КУПИ СЕГА

Тя е с голям размер, изработена е от тръбна стомана и има специална система за закрепване посредством халка за закачане. Тази последна характеристика дава предимство на сигурното фиксиране на острието към, което е удобно и стабилно, поддържа острието центрирано и изправено за прав и лесен срез. Той има острие от въглеродна стомана , заедно с американско назъбване, което е идеално за извършване на добри разрези в зелена дървесина.

Защо трябва да притежавате ножовка?

Sierra-de-arco

Като начало можем да кажем, че ножовката или трионът е инструмент , който помага на всеки градинар да поддържа храстите и дърветата в добро състояние. Но той е полезен и в строителството и дори при работа с трион , тъй като реже лесно дърво благодарение на своите закалени и устойчиви зъби.

Освен това, ако сте почитатели на къмпингуването, със сигурност ще ви бъде полезен за дърва за огрев и за рязане на дърва като цяло. Освен това е лесен за транспортиране, тъй като обикновено се предлагат много разтегателни и гъвкави модели.

Фактори, които трябва да се вземат предвид при закупуване на ножовка

Ако мислите да търсите добра марка, препоръчвам ви да разгледате добре тези фактори, преди да направите своя избор:

Размер на лъка

Важно е предварително да знаете вида на лъка, който ще купите, предвид различните и специфични приложения, които могат да бъдат използвани. Ще откриете малки лъкове , които обикновено се използват за подрязване на храсти и общо градинарство. От друга страна, по-големите са идеални за по-интензивни задачи като рязане на цели стволове и отсичане на дървета. Затова е най-добре да определите за какво ще ги използвате, за да можете да изберете такъв, който да отговаря на поставената задача.

Безопасност

Съществуват мерки за безопасност за предотвратяване на инциденти по време на употреба. Например много лъкове имат допълнителна ръкохватка и предпазител на кокалчетата, които са предназначени да предпазват ръцете на потребителя от нараняване по време на рязане, а допълнителната ръкохватка е предназначена да предпазва ръцете от случайно изплъзване, особено когато потребителят е в мокра среда.

Регулатор на напрежението

Повечето съвременни модели имат възможност за регулиране на напрежението , като по този начин предлагат по-добро потребителско изживяване. Не е необходимо това да е много сложно, една заключваща дръжка и палец ще послужат идеално за тази цел. Регулирането на напрежението на острието , от своя страна, ще подобри ефективността ви.

 

Защитна обвивка

Те често имат много остри остриета, които могат да бъдат опасни, ако се държат на открито. Така че, съгласно стандартите за безопасност, защитните обвивки са силно препоръчителни , за да се избегнат нещастни случаи. Най-добре е ножницата да покрива по-голямата част от остриетата.

Ярко оцветена ножовка?

Съществуват марки , които произвеждат лъководещи триони в ярък цвят, което ще намали вероятността лъководещият триони да бъде замаскиран от растителността. Същевременно тя ще предотврати изгубването на триона от погледа поради контраста, който ще създаде с околните елементи. Както виждате, това не е въпрос на ексцентричност, а на безопасност и удобство.

Суха дървесина срещу зелена дървесина

Ножовката за зелена дървесина е предназначена за гората или за подрязване на живо растение, което е доста полезно при подрязване на обрасли дървета или храсти. Ако има дълги, мъртви клони, много добре ще работи ножовката за суха дървесина.

Ножовката за суха дървесина има вид острие, наречено 'зъб с колче', което е специално проектирано да избягва препятствия, които забавят и затрудняват работата ви. Въпреки това лъковете, предназначени за зелена дървесина, имат различни зъби, които приличат на гребла и са предназначени да помагат за почистването на остатъците от свежата дървесина.

Форма на рамката

Ако вече сте търсили модели на пазара , ще видите, че много от тях ясно се различават по формата на рамката, която имат. Една от най-разпространените форми е овалната тръба, която помага да се абсорбира напрежението, прилагано по време на процеса на рязане. Има и заострена форма на носа, която е идеална за работа в по-малки пространства и за задачи, изискващи повече прецизност.

Предимства на притежаването и използването на ножовка

Sierra-cortando-madera

Освен основната нужда, за която търсите ножовка, този инструмент има много други предимства или ползи, които със сигурност ще са ви от полза. Един ясен пример за това е, че той може да бъде много полезен, когато става въпрос за подпомагане на изпълнението на различни видове задачи в дома. Ако това не ви убеждава, има още повече причини:

За устройство, което работи толкова добре и е толкова универсално, има някои, които са по-евтини от други, но като цяло трионите са изключително евтини и се намират лесно. И, да, това е една от причините, поради които повечето хора добавят ножовка към колекцията си: нейната достъпност.

  • Леки, лесни за употреба

Тези видове триони са изработени от тръбна стомана, което означава, че са кухи в средата, което ги прави много леки продукти. След като свикнете с правилната техника на рязане, ще се убедите колко лесно е да ги използвате. Острите остриета са изработени при индукционно закаляване, така че лесно разкъсват почти всякакъв вид дърво.

Същото, което ги прави леки, ги прави и много издръжливи. Остриетата рядко се нуждаят от смяна, тъй като се запазват добре след всяка употреба. Всъщност един качествен трион може да се купи само веднъж, тъй като има дълъг експлоатационен живот. Въпреки това си струва да извършвате проста поддръжка на редовни интервали, за да я поддържате чиста.

Нека бъдем честни, дори и да е малък лък, трионът едва ли ще се побере в средностатистическата кутия с инструменти. Въпреки това те са много лесни за съхранение, тъй като не заемат много място на работната маса. Така те могат да се съхраняват и в голяма кутия за инструменти, в багажника на автомобила или дори да се закачат на пирон на стената.

  • Не е необходимо електричество

Това е чудесно, тъй като няма да се налага да разчитате на електрически източник, за да ги използвате. Така че няма да ви се налага да влачите електрически кабели или да носите газова бутилка, за да свършите работата си. Друго предимство е, че използването му не води до допълнителни разходи.

Къде смятате да използвате ножовката?

Както споменах по-рано, ножовките могат да се използват в почти всяка ситуация или на всяко място, тъй като тяхната механика не е задвижвана с газ, акумулаторна батерия или двигател.

Това означава голяма гъвкавост, тъй като можете да ги използвате почти навсякъде, защото са много леки, лесни за пренасяне и удобни за употреба. Те ще ви послужат в гората, в домашното градинарство, в дърводелския цех и на много други места, за които може би не сте подозирали.

Колко добър сте в рязането на дървета?

Най-препоръчителното в този случай е да имате предишен опит в използването на триона, но също така е валидно да поискате помощ от експерт в областта, преди да започнете тази работа. Ако обаче нямате предварителни познания или не разполагате с подкрепата на компетентен човек, по-добре е да наемете експерт, който да свърши работата.