Нож за оцеляване

mejor-navaja-de-supervivencia

Когато сте израснали, със сигурност сте гледали редица филми и документални предавания, в които са описани подвизите на безстрашни и емблематични герои, които се впускат във враждебна природна среда, без да разполагат със сложни инструменти; тези самотници най-често разполагат само с джобно ножче или нож.

Със сигурност най-непосредственият спомен, който ми идва наум, е измисленият герой Рамбо, който, облечен в обикновени парцали и с блестящ нож, можеше да плеви, да реже дърва, да ловува, да поставя капани, да строи заслон и т.н., което се превръщаше в най-ценния му комплект за оцеляване.

Е, вече не сте дете и тъй като усещате, че е дошло времето да направите място за своите проучвания и да се превърнете в нещо като лагерник, трябва да започнете да се оборудвате.

Въпреки това, тъй като на пазара има инструменти, които ви позволяват да изпълнявате тези задачи, тяхното разпространение в последно време може да породи съмнения в момента на избора.

Поради тази причина в този преглед ще направим сравнение, което ще ви позволи да изберете правилно най-добрите ножове за оцеляване и джобни ножове.

Трябва да вземете предвид няколко аспекта: острието, дали е фиксирано или сгъваемо, дължината, стоманата и материала, от който е изработено, дръжката, универсалността и т.н.

Тъй като тези характеристики са доста обширни, ще споменем най-съществените от тях.

-Остриетата от високо въглеродна стомана често са по-здрави от тези от неръждаема стомана, но са по-податливи на корозия.

-Ножовете с дължина от 3,5 до 5 инча са подходящи за деликатни задачи, като например изрязване на прорези в колове, правене на примки и примки, отстраняване на люспи от риба, рязане на корени и грудки, но не са подходящи за правене на големи разрези и рязане на храсти.

-Съществуват ножове с едно острие и сгъваеми ножове, като всеки от тях има точно определено предназначение.

-И така, можем да кажем, че джобното ножче е ежедневен инструмент за общи цели, много подобен на старите швейцарски армейски ножове, въпреки че те са много универсални в градска среда, в напълно дива и гъста среда ефективността им значително намалява.

За разлика от тях, ножът от една част е напълно подходящ за тези условия.

Накратко, изборът на модел зависи от вашия бюджет, вашия подход и вашите нужди.

Най-добрите ножове за оцеляване за къмпинг

Ето най-добрите ножове за оцеляване:

1. Многофункционален нож за оцеляване MORPILOT

С 5 режима на фенерчето

51B+Qfb-CBL

КУПИ СЕГА

Ако обичате природата, походите и къмпингуването в гората, няма нищо по-добро от това да носите със себе си водоустойчив и нехлъзгащ се нож от хората на Morpilot, които са използвали неръждаема стомана в острието на ножа в комплекта ви за оцеляване. Изделието е многофункционално и включва в комплекта си отварачка за бутилки, чупене на стъкла, нож за рязане на каишки, изключително остро острие и 1 фенерче от аерокосмически алуминий с 5 режима на работа, включително аварийна светлина.

 

2. KING-LINK Външен назъбен нож

Със система за сгъване и странично заключване

41Kqw7SqXQL

КУПИ СЕГА

Когато обичате катеренето и къмпингуването, винаги знаете, че има незаменимо оборудване, което трябва да бъде включено в раницата ви за пътуване. Без съмнение добрият нож е на първо място в списъка на най-експертните, ето защо, мислейки за тези основни нужди, хората от King Link са проектирали тактически нож от 420 неръждаема стомана със система за сгъване, който има катарама на гърба за улесняване на пренасянето на изделието и странична ключалка, за да ви предпази, докато не го използвате.

 

3. Нож за оцеляване Esee-5

Висока производителност и качество

31xI0waWS1L

КУПИ СЕГА

Американската марка ESSE ви предлага този нож, произведен с най-високите стандарти за качество и конструкция.

Изработен е от едно парче стомана 1095, към което е добавен 6-милиметров слой въглерод.

Ергономичната му дръжка е изработена от микарта, която му придава не само ослепителна естетика, но и твърдост, устойчивост, антикорозионна защита и толерантност към екстремни температури.

Той има изключително ясно изразен ръб, който го прави идеален за рязане на дърва за огрев, кости и месо.

Дължината на острието е 13,6 cm, предлага се с черна калъфка от кидек.

Това е продукт с добро качество, който има доживотна гаранция, така че не бива да пропускате тази ненадмината възможност.

Цената му не е ниска.

 

4. MT-4 Cudeman 384-K нож за оцеляване с дръжка от кокоболо

Висококачествен тактически нож

317JVu+fmPL

КУПИ СЕГА

Представяме ви този тактически нож, изработен от австрийска неръждаема стомана N-695 Böhler, който е с обща дължина 21,5 см, с острие 10 см.

Свалящата се дръжка е изработена от кокоболо, а теглото ѝ е 170 грама.

Има отвор за каишка, а дръжките му се закрепват с помощта на шестостенни винтове; има система за двустранно отваряне благодарение на щифт на острието.

Перфектен за излети на открито, неговата острота, естетика и производителност го превръщат в опция, която трябва да се обмисли, тъй като има и предпазител Linerlock и се предлага с кожена обвивка.

 

5. Schrade Frontier

Добър полеви нож

41QtZYGkTqL

КУПИ СЕГА

Този нож за оцеляване е изработен от високо въглеродна стомана 1095, общата му дължина е 24,66 см, а острието му е 12,83 см.

Дръжката му е изработена от TPE; той се предлага с черна найлонова обвивка, удобен диамантен точилен камък и висококачествен кремък за искри.

Той се представя много добре благодарение на дебелината на острието, добрия захват на помпела и изключителната острота.

С тегло от 449 грама той е добър избор за покупка.

 

6. Gerber Bear Grylls

Добро съотношение цена-качество

31fzW7xTlhL

КУПИ СЕГА

Изработен от неръждаема стомана, този нож с тегло 127,6 г и дължина на острието 15,9 см се отличава с компактния си и удобен дизайн.

Гумената дръжка го прави приятен на допир, а малкото му тегло го прави идеален за носене във всяка ситуация.

Предлага се с найлонова обвивка, която може да се обърне и да се прикрепи към щипка за колан.

Острието е с тънък ръб от 8,3 см; реже перфектно, а ръбът му е достатъчно здрав. Цената му е достъпна.

 

7. Сгъваем нож BearCraft

Многофункционален нож

51byWNUN8tL

КУПИ СЕГА

Този джобен нож е многофункционален инструмент, който ще ви позволи да режете, пилите и изрязвате различни видове материали; неговата гъвкавост е такава, че върхът му може да счупи стъкло.

Острието му е изработено от неръждаем метал, а ергономичната му алуминиева дръжка ще ви осигури отличен захват и баланс.

Той се предлага с найлонова обвивка, дължина 12,5 см и тегло 180 г, което го прави идеален за носене по всяко време и при всякакви обстоятелства.

Това е най-евтиният елемент в списъка.

 

Ръководство за покупка: Най-добрите ножове за оцеляване

Най-важните характеристики, които трябва да притежава един добър нож за оцеляване

Размер

Размерът има значение, да, но когато става въпрос за ножове, най-големият не винаги е най-добрият. Ако трионът е твърде голям, губите възможността да го използвате ефективно за по-прецизни задачи.mejor-navaja-de-supervivencia

От друга страна, малкият трион няма да осигури оптимална производителност при по-елементарни задачи, като рязане на предмети или трупи. С него няма да можете да цепите дървен материал и да режете клони и дървета.

Фиксиран трион

Фиксираният трион е по-издръжлив и надежден от сгъваемия трион. Да, сгъваемото устройство е идеално за ежедневни задачи, но стационарното ми позволява да се справям по-лесно със ситуации на оцеляване.

Всякакъв вид панти са слабост. Намалете до минимум риска да повредите или изгубите основния си ресурс за оцеляване, като изберете кинжал, който е най-подходящ за самозащита, рязане, пробождане и строго рязане.

Full tang

Продуктът трябва да има не само фиксирано острие, но и full tang. Това показва, че трионът и дръжката са изработени от едно цяло парче метал. Обикновено дръжките са прикрепени към частта на дръжката за по-удобен захват.

Върхът с остър ръб

Това може да изглежда очевидно, но има много, много ножове за оцеляване с ъгловати, заоблени, пробити или плоско изрязани върхове. Въпреки аргументите за противното, има много убедителни причини, поради които устройството ви трябва да има заострен връх.

Първата е самозащитата, независимо дали е срещу човек или животно. Единицата, която няма остър връх, влошава способността ви да използвате ефективно ножа като оръжие, особено когато става въпрос за рязане на дебели дрехи или кожа.

Трион с един ръб и плоска основа

Продуктът не трябва да има двоен ръб, тъй като той не е необходим за повечето употреби при оцеляване, а напротив, е недостатък.

Масивна дръжка

Дръжката е долната част на ножа, известна още като 'опашка'. Редовно използвам накрайника на ножа си за нанасяне на удари или забиване на чук, въпреки че някои части са проектирани с дупки или заоблени форми, които ги правят неподходящи за забиване.

Метален трион

Най-лесният отговор е да изберете нож от въглеродна стомана или трион от неръждаема стомана. Силата, твърдостта, гъвкавостта и способността на триона да поема и задържа ръб се определят от вида на използвания метал. Според някои експерти дори по-важен от вида на метала е процесът на закаляване (термична обработка).

Конструкция на триона

Прав ръб срещу частично назъбен

Тъй като ножът за оцеляване може да е необходим за извършване на остри и плъзгащи се разрези, разумен избор е да имате частично назъбен трион.

Плосък гръбнак срещу назъбен

Нож с плосък гръбнак може да се удари с пръчка за цепене на дърва, но не може да се използва като трион.

Дължина на триона

Всеки размер на качествен нож в ръката ще бъде по-добър от забравен у дома.

Дебелина

По-тънките триони са по-добри за дърворезба и създаване на капани, а по-дебелите са по-добри за рязане и използване на лост, но са много по-тежки.

Отвор за каишка

Каишката е първата стъпка, за да не изгубите ножа си, докато се разхождате из храстите или докато се изкачвате и спускате по стръмни хълмове, особено ако имате лошо качество на ножницата.

Добра ножница

Ножницата трябва да държи ножа здраво, без да ограничава движенията ни. Той трябва да предпазва потребителя от порязване или нараняване, докато ходи, коленичи или прикляква. Освен това тя трябва да предотвратява изплъзването на ножа дори при ходене нагоре-надолу.

Какви са различните видове остриета?

Ботуш

Тези единици са фиксирани назъбени ножове, които обикновено се поставят в ботуш. Те могат да се поставят и в колан или под колана на панталона. Обикновено те имат двоен ръб и са дълги от 3 до 5 инча.

Ловци на зайци и ножове за оцеляване

Независимо дали ловувате или сте в ситуация на оцеляване, тези устройства могат да спасят живота ви. Обикновено те са изработени от тънки остриета за по-добра производителност на рязане.

Бойни

Войниците, независимо от ранга, носят нож, който действа както в бойни условия, така и като инструмент за различни дейности.

Сгъваеми

Те са идеални за случаите, когато не е лесно или удобно да се носи устройство с фиксиран трион, така че могат да бъдат чудесна алтернатива, благодарение на малкия си размер и лекотата, с която могат да се приберат в джоба.

Военен

Военният кинжал няма да се повреди, нито ще страда от механични дефекти, да не говорим, че не се нуждае от допълнителни аксесоари, за да функционира. Той е отлично средство за финална атака в битка.

Rambo style

Този стил нож е популяризиран от Силвестър Сталоун в известния филм 'Рамбо', като върхът му обикновено има нещо като 'пила' с пробита дръжка.

Ножове с калъфи

Този тип продукти са основен инструмент при лов в джунглата, риболов или къмпинг. Той разполага с множество полезни функции, които ще ни помогнат да се справим с всяка неподозирана ситуация.

Тактика

Това е много важна част от военния арсенал. Той трябва да функционира едновременно като инструмент и като оръжие. Качеството е основно изискване при тези продукти. Предлагат се с различни форми на ръбовете, включително назъбен ръб, двоен ръб, прав ръб и много комбинации от трите.

Танто стил

Това е доста стар модел, произведен в Япония. Той се различава от останалите благодарение на фините си върхове, които са идеални за рязане и нарязване и са доста здрави. Дори при постоянна употреба е много трудно да се повреди върхът на ножа.

Предимства на фиксирания назъбен нож

Освен че е по-здрав и издръжлив, той е и по-лесен и бърз за използване в спешни ситуации. Просто извадете ножа от калъфа и сте готови за работа. Освен това те предлагат отлична употреба в тактическата зона и могат да се използват за рязане, копаене, лов и забиване.

Кинжалите по поръчка са по-скъпи

Сигурен съм, че кинжалът по поръчка ще струва евро за евро от стойността си; но тези от нас, смъртните, които не притежават Ламборгини, Ферари или златен Ролекс, трябва да се задоволят с не толкова скъп вариант на марката, който работи перфектно за нашите нужди на открито.

Очарователни неща, които можете да правите с нож

Изработване на инструменти

С помощта на добър кинжал ще можете да изработите полезни инструменти или оръжия в ситуация на крайна необходимост. Изработването на копие или многоостро оръжие няма да е проблем, ако имате под ръка няколко дървени трупи или клони.

Обработка на дървесина

С този продукт ще можете да режете парчета мъртва дървесина и да правите огнища, камини или барбекюта, за да си осигурите подслон и храна насред джунглата; само с добър ръб и удобен захват.

Получаване на огън

Ако опаковате железен прът, ще имате източник на свръхгорещи пламъци, които никога няма да свършат, нито ще се влияят от времето.

Можеш да копаеш

С добър нож можеш да копаеш в земята и да вземеш червеи или червеи за стръв или да направиш дупка, в която да правиш своята дейност номер две, точно както в септичната яма.

Удряне на предмети

Използването на дръжката на оръжието е много удобно, когато трябва да ударите с чук или с юмрук животни или хора, без да ги порежете сериозно (т.е. ако не сте хладнокръвни).

Изработване на кобури или ножници

Изработването на собствен кобур всъщност е доста лесно и може да бъде много ефективно, ако се направи правилно.

Спасяване на хора

С качествен нож можете да счупите прозорец на автомобил или дори да прережете тънкия метал на вратата на автомобила. Може да се използва и за прерязване на предпазен колан.

Понякога, когато не искате да използвате голям нож

Борба

Всички големи, тежки ножове се въртят бавно, трудно сменят посоката си и не са по-остри от по-малките. Освен това не бихте искали престъпникът да извади ножа от ножницата ви и да го използва срещу вас, нали?

За лов

Непропорционалните размери, контур и тегло на големите ножове ги превръщат в далеч не идеален инструмент, когато трябва да се отиде на лов или да се одраска животно.

За изработване на лостове

Тези продукти са изработени така, че да бъдат твърди само в една посока. Тази посока не е странична, затова препоръчвам да не правите лостове с нея.

За хвърляне?

Може би сте гледали японски филми, в които самураи хвърлят ножове и остриета по противниците си, но това не се случва в реалния живот. В крайна сметка ще повредите или ще загубите оръжието си.