Обувки за колоездене

svg%3E

Колоезденето е една от най-приятните физически дейности. Тя ви позволява да поддържате добра физическа форма, както малко други форми на упражнения, и същевременно има неоспорими практически ефекти. Колоезденето е чудесно средство за повишаване на нивата на ендорфините и за здравословно състояние - от приятна разходка, при която се наслаждавате на любимите си пейзажи, до планински поход, спринт, спининг или просто придвижване от едно място до друго.

И както всичко, което правите в живота си, трябва да се стремите да го правите добре и на възможно най-ниска цена за усещането за свобода, което комфортът осигурява. В тази връзка е важно да сте добре оборудвани, а най-добрите обувки за колоездене са едно от първите неща, които трябва да имате предвид, когато мислите за екипировка.

Най-добрите обувки за колоездене

Кои са най-добрите обувки за колоездене?

Съществува голямо разнообразие от стилове и марки, модели и ценови диапазони. Това означава, че когато обмисляте да си купите обувки за колоездене, решението обикновено отнема известно време за обмисляне. Ще ви помогнем да изберете най-добрите, като вземем предвид вида колоездене, с който ще се занимавате: шосеен, планински, спининг или състезателен.

Сред най-добрите обувки за колоездене, по-долу ще намерите пет разновидности с много добро качество, всички с отлично съотношение цена-качество и със спецификации, специфични за вида колоездене, което ще правите. Това са пазарни лидери с конкурентни цени, които не бива да пропускате, когато решите да се впуснете във вълнуващия свят на колоезденето.

Като цяло ви препоръчваме да имате предвид, че тези обувки трябва да се купуват с един размер по-голям от този, който носите обикновено, тъй като в случай на твърдост на подметката ви е необходимо известно пространство, за да не е кракът ви прекалено стегнат и кръвообращението да протича безпроблемно, особено в областта на пръстите. А при тези, които са покрити с плат, трябва да имате предвид, че когато се намокрят, понякога се свиват малко, така че би било жалко, ако ги загубите заради такъв детайл, който е неизбежен, ако ги носите на открито.

Не забравяйте обаче, че обувките трябва да прилягат плътно, така че петата ви да не се движи, докато въртите педалите, но и да не притискат крака ви и да не му пречат да диша.

Трябва да сте много внимателни, ако ще ги купувате по интернет, тъй като най-добре е да ги пробвате, преди да ги купите, за да можете да схванете всички техни тънкости. Никога не забравяйте да имате предвид опорната скоба на обувката, която трябва да е достатъчно назад, така че опората да е под стъпалото или малко зад стъпалото.

Обувките са съществена част от екипировката на велосипедиста, който се отнася сериозно към упражненията си. Ако сте безстрашен велосипедист, те ще ви харесат.

С голямото разнообразие от възможности за избор, правилният избор ще ви осигури комфорт и в същото време ще отвори вратата към потенциала ви за представяне.

Ето от най-добрите обувки за колоездене:

1. Обувки за колоездене SIDEBIKE

Най-готините

svg%3E

КУПИ СЕГА

Истинският колоездач знае, че когато сме на път, независимо дали по настилката или в планината, се нуждаем от безопасност и проветривост за краката си, а този модел обувки е създаден с оглед на това, благодарение на 3D материята с висок поток, която осигурява максимална възможна проветривост. Горната част е със стратегическа перфорация и мрежеста материя, което оптимизира дишането.

2. LUCK обувки за колоездене

С подсилена капачка на пръстите

svg%3E

КУПИ СЕГА

Освен че имат много готин външен вид, заради дизайна и цветовата комбинация между бяло, черно и червено, тези обувки за колоездене са успешни, защото имат супер дишащ микрофибър от вътрешната страна, а карбоновата подметка ви дава много сигурност и по-добро сцепление. Прилягането е много лесно благодарение на лесната система за закопчаване с три велкро.

3. Spiuk Uhra Road

svg%3E

КУПИ СЕГА

Тези обувки са с велкро закопчаване, а материалът на подметката им е синтетичен. Те са доста удобни и устойчиви. Те се препоръчват основно за пътища. Ако искате да ги използвате за MTB, ще откриете, че те могат да бъдат много хлъзгави при контакт със земята.

Предлагат се с две стелки, така че можете да използвате тънката за горещ климат и дебелата за зимата.

Те са наистина удобни и ще забележите, че потта не се концентрира; те позволяват отлична дишаемост. Те са добре прилепнали, с велкро на точното място и с универсална последна част, така че не са тесни, но са много леки и добре проектирани, като се предлагат в широка гама от цветове.

4. Обувки за колоездене Shimano MTB

svg%3E

КУПИ СЕГА

Това са обувки за педали без клипс, чиято стелка е с регулируема подсилваща част, която позволява да се приспособят към най-различни форми на стъпалото. Той има прецизно прилягане, което улеснява ефективността на педалите. Подметката е с полиуретанови топчета, които поддържат подметката чиста и отблъскват мръсотията.

Те се предлагат с опора за свода и сменяеми клинове. Материалът им е специално разработен така, че да се приспособява много добре към краката ви, като има велкро в различни посоки и анкер, който позволява да останат фиксирани към педалите. На тях има стикери, които покриват дупките в подметката.

Те са изработени от синтетични материали и имат много твърда, предварително изрязана гумена подметка, където трябва да се постави клинът. Те са с плоска пета и се закопчават с помощта на връзки. Те са напълно съвместими с педалите SPD M54 . Много удобен и идеален за въртене във фитнеса. Тяхното съотношение разходи-цена е отлично.

5. La Grupetta OGUH

svg%3E

КУПИ СЕГА

Тази обувка е проектирана в ергономичен стил, за да направи вашето планинско преживяване незабравимо. Те са снабдени с три велкро закопчалки, които осигуряват стабилност и опора. Подметката е изработена от твърд полиамид , което повишава сцеплението им дори на най-трудния терен. Горната част е лека, изключително устойчива и лесна за почистване. Дишането е директно, благодарение на дизайна на тъканта и прецизната перфорация.

Те са идеални за състезания по планинско колоездене, а също и за спининг . Накрайниците в предната част са подвижни, което подобрява сцеплението им с мек терен.

6. Shimano SH-MT34

svg%3E

КУПИ СЕГА

Тези обувки с връзки са изработени с текстилна подплата и синтетична подметка , която не е толкова твърда, така че може да се използва за ходене. Клещите са с два жлеба, така че да можете да ги поставяте по-напред или по-назад. Те са особено удобни благодарение на допълнителния обем в областта на пръстите.

Те са сравнително хладни, така че може би е най-добре да се използват през лятото. Те са съвместими и с всички системи педали за МТБ, използващи стандарта SPD, например Shimano SPD, Time ATAC, CrankBrothers, CrankBrothers Race, Look MTB, Xtreme MTB и Wellgo MTB. Особено препоръчително в комбинация с педали PD-M324.

Препоръчително е да ги купите с един размер по-големи, тъй като те имат склонност да се свиват, когато са мокри.

7. VAUDE Yara

svg%3E

КУПИ СЕГА

Известната германска къща за спортни стоки Vaude, с повече от 50 години опит на пазара, предлага тази обувка, специално разработена за интензивно колоездене, при което е много важно краката да имат достатъчно дишане.

Материалът, от който са изработени - както горната част, така и подплатата - е синтетичен. Гумената подметка е твърда. Те са много удобни поради ниското си тегло и са идеални за въртене във фитнес залата.

Съвети за избор на най-добрите обувки за колоездене?

svg%3E

Трябва да сте много добре информирани за вида колоездене, което ще правите; дали ще използвате педали , за да се движите по път, или целта ви е да влезете в планина с MTB , който ви позволява да преодолявате най-трудните препятствия.

Обувките могат да се доставят с клинове или с обикновени клинове , това е ваш избор, но трябва да вземете предвид, че тези твърди пластини подобряват представянето ви като велосипедист. Те се монтират в предната част на ходилата и се използват за прикрепване към специално проектирани педали. По този начин обувката ви е перфектно прикрепена към педалите.
Винаги трябва да сте сигурни, че подметката, която е изработена от различни материали, е достатъчно твърда, за да може да бъде ефективна при въртене на педалите и да поддържа различните видове сила, които влагате в упражненията. Важно е горната част да е гъвкава, да не е прекалено твърда, да е удобна и да позволява на краката ви да дишат.

В почти всички случаи е най-добре да се използват клинове, тъй като те осигуряват по-голямо сцепление с педала, което е от ключово значение. От съществено значение е да постигнете хармонична комбинация между обувките и педалите, така че колкото повече време прекарвате в педалиране, толкова повече енергия да спестите.

Сред основните елементи, които трябва да вземете предвид, когато си купувате обувки, са следните:

Подметка:

Не забравяйте, че обувките за колоездене не са за бягане, нито за ходене. От съществено значение е подметката да е твърда, така че да взаимодейства перфектно с педала и да не предизвиква вредни движения за краката ви.

Важно е обаче да ви позволява да въртите педалите удобно, така че трябва да се погрижите налягането да е достатъчно.

Най-добрите подметки са тези от въглеродни влакна, докато пластмасовите подметки са по-скоро за начинаещи. Трябва да се погрижите подметката да е възможно най-лека.

Комфорт:

Обърнете специално внимание на вида колоездене, което ще практикувате, тъй като обувките са проектирани специално за вида терен, на който ще се упражнявате, и за усилието, което ще полагате.

Системи за затваряне:

Независимо дали става въпрос за велкро, шнурове, с зъбчати плъзгачи или с колела, затварянето трябва да осигурява пълно сцепление, като по този начин се избягват така наречените паразитни движения .

  • Велкрото прави обувката доста лека и е най-икономична, тъй като е система с ниска цена. Захващат се добре, но може да се окаже трудно да регулирате велкро закопчалките, докато въртите педалите, и не осигуряват най-точното прилягане от всички.
  • Закопчалките с плъзгащи се зъбци осигуряват по-голяма прецизност при напасването на обувката към крака ви, а много марки предлагат двойни системи за закопчаване: както закопчалки с кукички, така и с примки.
  • Обувките, които са снабдени със закопчалки за колела, наречени система Boa, обикновено се предлагат в по-високия ценови клас на пазара. Тези малки патентовани циферблати осигуряват отличен захват, тъй като можете да регулирате дантелата - често изработена от кевлар - много прецизно, като я увиете около кръговата система. Освен това те ви дават голям контрол в движение, тъй като можете да ги регулирате само с една ръка; възможна е и много прецизна микрорегулация.
  • Ако обувките ви са с връзки - много удобен и традиционен метод за закопчаване - проверете дали имат устройство, което позволява прибирането им, така че да не висят опасно, докато въртите педалите. Шнуровете никога не трябва да са открити, тъй като могат да се заплетат в някоя част на велосипеда и да причинят неприятни изживявания.

Тъкан:

От ключово значение е обувките ви да са проектирани с тъкани , които са дишащи, така че краката ви да останат хладни, докато въртите педалите, особено при MTB, или през лятото.

През зимата се уверете, че обувките ви са направени така, че да поддържат краката ви топли и че са водоустойчиви.

Размер:

Не забравяйте, че размерите на велосипедните обувки обикновено не са същите като при нормалните обувки. Проверете дали моделът, който купувате, е европейски или американски.

Също така е много важно, когато пробвате обувката, която смятате да купите, да вземете предвид вида на чорапа, който ще използвате, за да получите възможно най-доброто прилягане. Освен това те се предлагат в голямо разнообразие от широчини, така че е добре да помислите много внимателно какво ще пасне най-добре на формата на крака ви.

Има някои модели, които можете да купите, които прилягат на крака ви с топлина. Буквално слагате обувките във фурната, за да се загреят, и след това ги поставяте на крака си, за да постигнете чудесно прилягане.

Вид колоездене:

Винаги имайте предвид вида на колоезденето, което ще практикувате: шосейни, планински, спининг , триатлон и т.н. и съответно изберете обувка:

Шосейни обувки:

Обувките за шосейно колоездене трябва да имат твърдост и твърдост. Идеята е да сте напълно ангажирани с педалите. По този начин силата, която предавате от краката си към педалите, се предава оптимално.

Закопчалката трябва да е херметична, така че твърдостта на обувката и закопчалката да осигуряват перфектно свързване между краката и педалите. Този тип обувки могат да се използват само за колоездене.

Планински обувки:

MTB са специфични или смесени. Специфични Обувките за MTB са с дебели накрайници, тъй като по време на каране може да се наложи да слезете от велосипеда и да ходите по хлъзгав или неравен терен. От друга страна, смесените или многофункционалните са с по-малка твърдост, а подметката им е гладка.

Обувки за спининг:

имат твърда и напълно плоска подметка.

Обувки за триатлон:

Те са подобни на тези, предназначени за шосе, тъй като имат обща цел: оптимално въртене на педалите за достигане на максимална скорост.

Те имат детайла, че имат закопчалки тип велкро, наричани още магически закопчалки, което улеснява поставянето и свалянето им.

Какви са ползите от носенето на обувки за колоездене?

svg%3E

След велосипеда обувките за колоездене са съществена част от облеклото за колоездене, тъй като осигуряват комфорт, безопасност и ефективност на спортистите.

Подходящите обувки за колоездене ви позволяват да поддържате правилна стойка на велосипеда и да извършвате по-ефективни движения при каране.

Носейки ги, рискувате по-малко да нараните коленете си, тонизирате повече мускулите на долната част на тялото, изгаряте много повече калории, предпазвате краката си и осигурявате на тренировката си повече сила, повече контрол и повече стабилност при въртене на педалите.

Може да се интересувате и от : Най-добри обувки за планинско колоездене

Функционален и удобен дизайн

Обувките за колоездене имат твърда подметка, тази характеристика позволява на спортистите да прилагат повече сила при въртене на педалите.

Дизайнът се отличава със система от клипсове, която позволява обувката да се прикрепи към педала на велосипеда, предлагайки на спортиста по-голяма стабилност и комфорт по време на дълги пътувания, тъй като тази позиция предотвратява спазми и изтръпване на краката.

Ще откриете обувки за колоездене с различен дизайн, като всеки модел се адаптира към различни спортни стилове и условия на обучение. Съществуват обувки за планинско колоездене, за състезателно колоездене и за използване по време на ежедневни пътувания.

Оставете краката си да дишат

Всички обувки за колоездене имат една важна характеристика: добра вентилация.

Обувките са изработени от дишащ текстил, мрежести тъкани и микропорести тъкани, които позволяват добра циркулация на въздуха по време на спортна дейност. Този фактор е важен за поддържане на прохладата и комфорта на краката ви и е от съществено значение за регулиране на телесната температура през летните дни.

Избутване и издърпване

Чрез свързване на обувката с педала на велосипеда ще използвате повече мускулни групи по време на пътуването.

Ангажирането на повече мускулни групи по време на въртене на педалите ще увеличи силата и мощността, като балансирано ще тонизира долната част на тялото.

Естественото движение на педалите ще активира предните четириглави мускули на бедрата, задните сухожилия и седалищните мускули.

Сбогом на подхлъзването

С чифт обувки краката ви никога няма да се изплъзнат от педалите на велосипеда, а системата за закрепване, която имат, ви осигурява по-голям контрол и стабилност, така че да можете да въртите педалите по маршрута без проблеми, като концентрирате цялата си енергия и внимание върху пътя, дестинацията и пейзажа.

Трябва ли да носите обувки за колоездене?

Обувките за колоездене са задължителни за всеки любител на колоезденето, за отдадените аматьори и за професионалните колоездачи, които искат да увеличат комфорта, стабилността и мощността си при каране.

Физически предимства

Вземането на правилните обувки може да бъде ценно решение, което да използвате с велосипеда си, не забравяйте, че наличието им ще ви позволи да подобрите спортните си постижения и да се насладите максимално на обучението и пейзажа.

Обувките ще бъдат отлично допълнение към всяка екипировка за колоездене, защото позволяват да изгаряте повече калории след всяка тренировка: дизайнът на твърдата подметка осигурява на атлетите по-голяма стабилност, контрол и защита от наранявания.

Освен това тренировките с тях ще намалят нивото на умора, тъй като физическата работа се разпределя и изпълнява от по-голям брой мускули в тялото.

По същия начин обувките ще ви помогнат да подобрите спортните си постижения, да постигнете по-голяма скорост, като прилагате по-малко физически усилия, да направите състезанията по-ефективни, като насърчите по-голяма мощност и сила при всяко натискане на педалите.

Комфорт и дизайн

Едно от най-големите предимства на обувките за колоездене е: Комфортът.

Дизайнът на тези обувки е специално разработен, за да осигури на краката ви оптимална вентилация по време на тренировка, като ги поддържа хладни и удобни през цялото време.

Винаги е добре да научите нещо ново

Вярно е, че когато ги използвате за първи път, трябва да отделите известно време, за да научите как работят, как се адаптират към краката ви и към велосипеда, как да ги освободите и как да ги включите към педала.

Това е необходим процес на обучение, при който спортистът може да падне няколко пъти, затова ви препоръчваме да го правите на мека почва, като трева или пясък. Въпреки това всички усилия ще си заслужават, защото веднъж усвоени, обувките ще се превърнат в перфектните съюзници за колоездене.

Кой няма нужда от тях?

Обучаемите, които тепърва откриват чудесата на колоезденето, ще се чувстват по-удобно да носят обикновени спортни обувки, когато карат. Ако в крайна сметка открият истинската си любов към спорта, в близко бъдеще ще могат да оценят големите предимства на чифт обувки за колоездене.

Обувки за колоездене: грижи и поддръжка

Поддържането на обувките в добро състояние отнема само миг, това е бърз и лесен процес, който ще ви донесе големи ползи, защото ви спестява пари и удължава живота на обувките ви, за да им се наслаждавате дълги години.

Как се почистват обувките?

Карането на велосипед означава, че винаги сте изложени на атмосферни влияния, и е неизбежно да замърсите обувките си за бягане с дъжд, кал, трева и мръсотия. Дори когато се въртите във фитнеса, потта е достатъчна причина да почиствате обувките си често.

За да направите това ефикасно и бързо, са ви необходими: Чиста кърпа, четка за почистване, топла вода и малко сапун.

Насапунисайте старателно всеки чехъл, използвайте четката, за да изчистите упоритите петна или мръсотия, изплакнете няколко пъти обилно с топла вода и избършете излишната влага с чистата кърпа.

Как се сушат обувките?

Това е изключително важна стъпка в процеса на поддръжка. Правилното му изпълнение ще предотврати появата на бактерии и неприятни миризми в обувките.

След процеса на измиване избършете излишната влага с чиста кърпа. Извадете стелките от всяка обувка и ги оставете да изсъхнат отделно, оставете ги да изсъхнат на слънце или на течение и ги оставете да изсъхнат напълно, преди да ги носите отново.

Кога да сменяте подметките си?

Зависи от това колко често използвате обувките си. Честите колоездачи трябва да сменят подметките на обувките си поне веднъж годишно, особено ако забележат значително износване, пукнатини и цепнатини, тъй като това може да доведе до лошо представяне по време на тренировка.

За любителите на велосипеди се удължава срокът, като много от тях могат да изкарат до 5 години с непокътнати, правилно функциониращи обувки.

Как да намерите добър заместител на подметките си?

Не забравяйте, че подметките на обувките са пригодени за педалите на велосипеда. Има различни видове педали, затова има и различни видове подметки.

Добра стратегия за намиране на подходяща замяна е да занесете обувките си директно в магазина за велосипеди, така няма да имате неудобства при избора на подходящ дизайн.

Как намирате подходящия размер обувки за вас?

svg%3E

Сега, след като знаете какви са ползите от обувките за колоездене, е време да изберете идеалните спортни обувки за вас.

Не забравяйте, че когато става въпрос за обувки, винаги, винаги, винаги трябва да давате предимство на качеството и комфорта пред цената. В тези случаи паричният фактор е на трето място сред елементите, които трябва да се вземат предвид.

С оглед на вас сме подготвили кратък списък със съвети, които да ви помогнат да намерите и изберете идеалните обувки, които да пасват удобно и безопасно на краката и велосипеда ви.

Може би се интересувате и от : Най-добра помпа за велосипед

Изберете правилните обувки за дизайна на велосипеда си

Важно е да изберете правилния дизайн на обувките за стила на колоездене, който практикувате.

Любителите на планинското колоездене ще намерят обувки с удобни големи подметки, които предлагат отлично сцепление за лесно ходене по неравен терен, но е добре да се има предвид, че обувките са предназначени за ходене само на кратки разстояния.

От друга страна, състезателните колоездачи ще намерят обувките за много удобни за дълги колоездачни пътувания, като дизайнът им позволява да поддържат оптимално кръвообращение в краката, предпазвайки спортистите от спазми и изтръпване по време на състезания.

Въпреки това не се препоръчва използването на тези обувки за какъвто и да е вид туризъм.

Посетете специализиран магазин, когато купувате обувки за колоездене

В днешно време можем да пазаруваме, без да напускаме дома си, просто поръчваме онлайн и след няколко дни ще получим продуктите до вратата си.

Въпреки това нашата препоръка е да посетите лично магазина за велосипедно оборудване, особено ако искате да си купите добри обувки за колоездене. Това е единственият начин да осигурите перфектно прилягане и максимален комфорт на обувките.

Помолете служителите в магазина да измерят краката ви

След като пристигнете в любимия си магазин, помолете служителите да измерят точно краката ви. Не забравяйте, че повечето обувки са предназначени за европейски размери и е възможно да има някои разлики между размерите.

Следването на тези съвети ще ви гарантира, че ще намерите идеално пасващи обувки, така че да се чувствате по-удобно и уверено, докато карате по маршрута.

Опитайте няколко модела обувки

Уверете се, че сте избрали най-удобния модел, който можете да намерите, не забравяйте, че дизайнът на обувките за колоездене е твърд и не много гъвкав, така че е много важно, когато ги пробвате за първи път, те да се чувстват добре на краката ви.

Добра стратегия за намиране на най-подходящите обувки е да пробвате всички модели, които се предлагат в магазина. Може да ви се струва прекалено, но си струва да намерите идеалния вариант.

Опитайте се да стоите с обувките

Добър тест, за да прецените колко удобно се чувствате в обувките, е да стоите, докато ги носите. По този начин можете да видите колко плътно прилягат към пръстите и петата.

Не забравяйте, че пръстите на краката ви в никакъв случай не трябва да са притиснати към предната част на обувката, но също така не трябва да можете да ги разтваряте и да ги движите свободно.

Извършете кратка разходка, за да изпробвате обувките

Знаем, че обувките са предназначени за колоездене, но е необходимо да изпробвате доколко удобно се чувствате в тях, когато ходите, особено ако карате планинско колело, при което ще се налага да се движите на кратки разстояния, използвайки само краката си.

Извършете кратка разходка в палатката, за да се уверите, че са удобни. Важно е те да не се изплъзват от мястото си, както и да не оказват прекалено голям натиск върху петата и пръстите, за да се избегнат мехури.

Седнете на пейка и симулирайте движения при въртене на педалите, докато носите обувките

Следването на този съвет може да ви даде ясна представа за това как ще се чувствате с обувките, когато въртите педалите на велосипеда си.

Това е важен тест, тъй като ви кара да упражнявате същите движения като при каране на велосипед.

Ако при тези движения усещате неприятен натиск или притискане на кожата, по-добре е да изберете друг модел обувки.

Преценете цялостното удобство на обувките си

Удобните обувки трябва да позволяват на краката ви да дишат свободно по време на тренировка, като ги поддържат хладни и сухи.

Освен това шевовете и дизайнът не трябва да предизвикват дразнене, болка или натиск върху кожата на краката ви.

Също така е важно избраните обувки да имат удобни стелки, които да осигуряват на спортиста добра опора и стабилност върху твърди повърхности.