Обувки за планинско колоездене

svg%3E

Когато моят Саму за първи път започна да тренира с планинския си велосипед, той излезе с приятелите си да пийне бира, обут в обичайните си маратонки, и се върна с изпочупени крака заради всички камъни и корени, които трябваше да преодолее.

Тя прекара една седмица с краката си в топла вода и с мехлеми за протриване, причинено от лошото прилягане на традиционните маратонки.

След този болезнен опит реших да му дам най-добрите обувки за планинско колоездене, които се предлагат, тези обувки ще го предпазят от ненужни наранявания и ще му осигурят повече комфорт и скорост.

Добрите обувки за планинско колоездене могат да се използват дори за MTB, те са съюзници на комфорта и се грижат за краката ви, като същевременно оптимизират обучението ви.

Може би се интересувате и от : Най-добрата каска за цяло лице

Най-добрите обувки за планинско колоездене

Кои са най-добрите обувки за планинско колоездене?

Всеки има собствена представа за това какво предпочита за тренировки по планинско колоездене и въпреки че има разнообразие от вкусове, обувките, използвани за планинско колоездене, трябва да имат поне добро укрепване на петата и пръстите.

Важно е, когато търсите обувки, да изберете такива с твърда подметка и микрометрично затваряне, за да избегнете разхлабени връзки или торбести обувки.

Комфортът е от съществено значение, той трябва да е нещо, което ви приляга като ръкавица, но не ви задушава. При избора си трябва да вземете предвид и бюджета и естетическите си предпочитания. Сравнението винаги ще ви бъде от голяма полза при вземането на решение.

В случай на съмнение този кратък списък, който направихме за вас, може да хвърли известна светлина по въпроса.

Ето и от най-добрите обувки за планински велосипеди:

1. Altube MTB Spiuk унисекс обувки

Леки и устойчиви

svg%3E

КУПИ СЕГА

Изработени с текстурирани подсилвания в зоните, изложени на износване, тези обувки за планинско колоездене се препоръчват за практикуване на високорискови дисциплини, като Down Hill, наред с други.

Едно от големите им предимства е, че се почистват лесно и са много леки, т.е. ще ви защитят, без да ви забавят и без теглото им да ви кара да се чувствате неудобно.

Имат твърди подметки и технология Drilling за директно отвеждане на потта през перфорациите - качества, които ги правят идеални за напреднали колоездачи , които изискват висока производителност в тренировките си.

2. Northwave Scorpius 2

Меки и удобни

svg%3E

КУПИ СЕГА

Независимо дали за състезания или за тренировки по планински пътища, обувките за планинско колоездене от Northwave са идеални за различни дисциплини и ще се чувствате комфортно, въртейки педалите с тях.

Те са изработени от висококачествен полиестер с дишащ дизайн и велкро каишки с удобно и прецизно прилягане , което ще ви даде сигурност и увереност при въртене на педалите.

Те са много подходящи за всички видове велосипедисти, защото ви карат да се чувствате уверени дори на невъзможните и сложни рампи на маршрута.

3. Kanirope MT 44 L by Shimano

Дишащи и висококачествени

svg%3E

КУПИ СЕГА

Подходящи за спортисти с високи постижения, тези обувки са изработени от изключително мек, еластичен и дишащ плюш, който ви позволява да ходите и въртите педалите в пълен комфорт. Те запазват стила на универсалните педали на Shimano и се конкурират с MTB педалите без клипс .

Разполага с устойчиви на разтягане материали от синтетични влакна с гъвкави мрежести вложки. Предлага се с тъкан, която се разтяга, без да попива пот.

Тези, които вече ги имат, изтъкват естетиката, качеството и комфорта им от висок клас. Те са практични и много прости.

4. Rocca MTB Spiuk

Здрави и устойчиви

svg%3E

КУПИ СЕГА

Моделът Rocca ви предлага твърдост и защита преди, по време и след всички ваши тренировки.

Тези обувки са силно проветриви и дишащи, имат основа от полиамид с високоустойчиви TPU шипове, освен това имат прецизно прилягане както на подбедрицата , така и на останалата част от стъпалото благодарение на лентите за регулиране с велкро .

Тези обувки имат ефективен и високоустойчив състав благодарение на горната си част от термопластичен полиуретан .

5. Обувки за колоездене Mitical

Антиплъзгащи се и удобни

svg%3E

КУПИ СЕГА

Въпреки че се продават като обувки за планинско колоездене без клинове, те могат да бъдат включени, ако спортистът желае. Подходящи са за ходене, но преди всичко са много добри за въртене на педалите, дори в кал .

Те пасват добре, въпреки че не са типичните обувки за колоездене, които се приспособяват почти към формата на крака, те се оформят удобно към моста .

Те са едни от най-популярните на пазара заради своята многофункционалност. Те са добър вариант за покупка.

Защо да използвате обувки за МТБ?

svg%3E

Ако сте решили да използвате нещо специално за планинско колоездене, е важно да знаете, че тази дисциплина изисква обувки със специфични защити, които обикновените няма да ви предложат, така че използването им може да означава разликата между тренировката и сериозната контузия. Затова е важно да обърнете внимание на:

Прилягане

Плъзгането на крака в обувката по стръмна пътека може да означава просто загуба на равновесие и ненужно падане, така че да, туристическите ви обувки трябва да оставят място за пръстите на краката ви, но трябва да са плътно затворени, за да предпазят подбедрицата и петата ви.

Защита

В идеалния случай те трябва да имат допълнителна защита, обикновено по-дебела, в областта на пръстите и петата, която ще ви предпази от нараняване от камъни и корени в случай на падане. Не бива да забравяте, че те трябва да предоставят по-широк спектър от грижи, отколкото обикновените.

Твърдост

По своята същност подметките на този тип обувки трябва да са твърди, тъй като това не само позволява разпределяне на тежестта на спортиста по време на крачка, но и осигурява защита при всеки удар. Идеята на този тип подметка е тя да се носи върху педала, като предпазва крака на потребителя, което изисква допълнителна твърдост, каквато обикновените обувки нямат.

Единична опора

Опорите на обувките, използвани за тази дисциплина, имат за цел да предпазят не само стъпалото, но и коленете и мускулите на краката, поради което освен твърдостта на подметката, която осигурява добра външна опора, те трябва да имат и вътрешна опора, която укрепва свода или моста, което от своя страна ще даде по-голяма сила на коленете.

Платформа или 'Flats'

Отнася се за обувки, които не са предназначени за колоездене, плоски са и нямат клинове или сменяема пета и често са първият избор на начинаещите колоездачи и единственият избор на спорадичните ентусиасти. Те са много полезни в тесни завои, но предлагат много недостатъци по отношение на баланса, силата на въртене на педалите и защитата от наранявания.

Защо да използвате педали без клипс?

Така наречените обувки без клипс на заключващи се педали са много полезни за колоездене, те ви дават много предимства, по-добър баланс и ефективност, по-добра позиция и по-малък шанс за нараняване, този стил е специфичен за планинско колоездене.

Системи без клипс

Тези системи ще ви държат прикрепени към велосипеда и ще ви осигурят по-добри резултати при въртене на педалите. На пазара се предлага голямо разнообразие от тези системи с монтирани болтове.

Обувки за планинско колоездене

Трябва да сте внимателни с този продукт, тъй като последният обикновено е по-малък, така че е вероятно размерът ви в традиционните обувки да е твърде малък, препоръчваме ви да проверите, преди да купите. А ако сте от тези, които предпочитат да купуват онлайн, съветът, който винаги ви давам, е да пробвате модела в магазин, да проверите размера и след това да поръчате онлайн.

Вид на подметката

Подметките на този тип обувки са изработени от различни материали, например някои са изработени от найлон, а други от въглероден композит, този материал ги прави по-леки и в същото време по-твърди, което е голямо предимство за вас, защото ще имате добра защита и по-малко тегло за оптимално въртене на педалите. За ваше собствено добро, подметките трябва да са твърди, може да е неудобно в началото, но когато свикнете, това ще ви бъде от полза. Освен подметката, трябва да разгледате и вътрешната част, като най-подходяща е гума със сцепление.

Система за задържане

Никой не иска обувка, която се събува по средата на спускането, затова системата за задържане е много важна и решаваща. В идеалния случай тази система трябва да осигурява сцепление и да държи обувката на мястото ѝ. По-евтините модели обувки са със система от велкро каишки, а другите по-скъпи модели използват катарами. Ще откриете и система с тресчотка, която е може би най-скъпата и сложна. Тя се разпространява по цялата обувка, като се набляга на точките на най-малко съпротивление, намалява натиска и се адаптира към формата на стъпалото.

Вид обувки

За да вземете решение в този момент, е полезно да помислите за вида колоездене, което правите, както и за времето от годината, когато тренировките ви са най-интензивни.Тези подробности, макар и да звучат просто, могат да ви помогнат да направите своя избор. Например, ако тренирате през лятото, трябва да помислите за обувки, които проветряват краката ви заради горещината, но и се грижат за тях. В тези случаи моделът с water-tech обработка може да бъде полезен за борба с прекомерното изпотяване.

Ако предпочитате зимата, вариантите са зимни обувки за планинско колоездене или, накратко, покривало за обувки. Съществуват също така високи и ниски модели, които са предназначени да предпазват глезените ви от нараняване при падане. Решението ще зависи от вашите нужди, предпочитания и, разбира се, от финансовите ви възможности.

Предимства на използването на обувки без клипс за планинско колоездене

Те са стандарт за състезанията по крос кънтри, въпреки че не са най-търсените от планинските колоездачи. Въпреки това простият интерфейс, чрез който краката се прикрепят към педалите, предлага редица предимства, сред които:

Управление на педалите

С тях ще получите повече мощност, защото краката ви са закрепени към педалите. Това несъмнено ще ви осигури по-ефективно въртене на педалите. Основните предимства ще забележите при каране нагоре по склона.

Контрол

Същата система на свързване между обувката и педала ще ви осигури по-добър баланс, което ще ви даде по-добър контрол над велосипеда и отличен контрол при извършване на определени маневри.

Безопасност

Като ви осигуряват по-голям баланс и контрол, те ви осигуряват и по-голяма безопасност. Благодарение на връзката им с педала не съществува риск да не успеете да хванете педала и да паднете или да се нараните. Педалът също няма да се завърти и да удари прасеца ви - не е ли неприятно, когато това се случва?

Специфичност

Друго голямо предимство на тази обувка е, че тя е специално проектирана за съответната дисциплина, т.е. тя е специфична за планинско колоездене, така че ще ви защитава ефективно. Тя ще ви осигури баланс, стабилност и ще защити най-чувствителните и податливи на наранявания зони с твърдата си подметка.

Наистина ли си заслужава инвестицията в обувки за колоездене?

Обувките за планинско колоездене не са особено евтини и ако не сте планински колоездач на пълен работен ден или спортист с високи постижения, може би се чудите дали си струва да похарчите няколко евро за специална обувка. Ето някои причини, поради които специалните обувки могат да бъдат добра инвестиция в дългосрочен план

Фактор на мощността

Тези обувки ще улеснят въртенето на педалите благодарение на твърдостта на подметката, което определено ще ви осигури повече производителност и мощност. Много достъпни модели могат да ви осигурят тази производителност.

Фактор на подравняване

Благодарение на заключващата система, която обикновено имат тези обувки, е много вероятно, ако ги носите, да останете в правилната позиция, за да избегнете наранявания на стъпалото, бедрото, глезена и катарамата. Вероятността кракът да се премести при тези заключващи системи е много малка.

Коефициент на комфорт

Благодарение на дизайна си тези обувки са от голяма полза както за хора с големи, така и за такива с малки крака, тъй като помагат да държите крака си в центъра на педала за по-удобно въртене.

Фактор за изграждане на мускули

Когато се използват правилно, тези обувки ще ви осигурят по-ефективно въртене на педалите и ще се отразят благоприятно на мускулния ви тонус. Краката, коленете и седалищните мускули ще ви благодарят за това.

Начинаещи: предимства и недостатъци на плоските и безколесните обувки за планинско колоездене

Изборът между едните и другите, разбира се, зависи от вашите вкусове и предпочитания, но за оптимален избор е важно да знаете плюсовете и минусите на едните или другите, така че тази информация да ви помогне да направите правилния избор.

Плоски - плюсове

Можете да подобрите техниката си, да коригирате позицията си при спускане и дори да слезете от велосипеда без проблеми.

Плоски - Недостатъци

Те са проблем за стръмни спускания, може да не успеете да ги хванете с крака си, което ще ви накара да загубите равновесие, а неочакваният завой ще ви даде добър ритник в прасците.

Без клипс - плюсове

Подобрявате скоковете, позицията си и ефективността на педалиране, освен това се чувствате по-свързани с велосипеда.

Автоматично - недостатъци

Тъй като сте прикрепени към педала, в спешна ситуация, която изисква скорост, може да бъде истинско затруднение да го разкопчаете.