Орален иригатор

svg%3E

Най-добрият иригатор за зъби, заедно с вашата електрическа четка за зъби, образуват идеален дует, за да поддържате устата си здрава по най-модерния начин.

Иригаторът за устна кухина или водната конци е нова алтернатива, която ви позволява да изстрелвате тънка, но мощна струя между зъбите си, за да изхвърлите остатъците от храна, които традиционното четкане не може да отстрани.

Доскоро тази технология се използваше само в зъболекарските кабинети за дълбоко почистване на пациентите, но сега са създадени части със същата функция за конкретна употреба и много хора я харесват, защото усещат, че устата им е много по-чиста след използването ѝ.

Изделието е особено полезно за хората, които се подлагат на ортодонтско лечение, тъй като същата работа, която върши между зъбите, върши и в тесните пространства между брекетите, които са по-склонни да задържат остатъци от храна и в които е трудно да се използва ефективно конец за зъби.

Най-добрите иригатори за зъби

Кой е най-добрият иригатор за зъби?

Следващите 10 модела са най-добрата инвестиция за здравето на устната кухина, независимо дали става въпрос за тяхната ефективност или съотношение цена-качество.

Ето и най-добрите иригатори за зъби :

1. Oral B Oxyjet и Oral B PRO 2000

svg%3E

КУПИ СЕГА

Цялостната система за почистване Oral B Oxyjet се състои от акумулаторна електрическа четка за зъби и иригатор; последният има усъвършенствана технология, която включва микромехурчета във водата, за да я пречисти и по този начин да допринесе за здравето на венците.

Можете също така да променяте налягането според нуждите си, което го прави идеален уред за хора с чувствителност.

Те са предназначени да премахват повече плака, да се борят с бактериите и да увеличават усещането за чистота и свежест в устата.

2. Професионален иригатор за зъби Apiker

svg%3E

КУПИ СЕГА

Оборудването пръска вода непрекъснато, за да отстрани бързо остатъците от храна.

Оралният иригатор масажира венците, като изпраща 1200 импулса в минута.

Комплектът се състои от класическата струя, уреда за почистване на езика, уреда за премахване на плака, както и допълнителни мундщуци за различни приложения.

Благодарение на водната струя на това оборудване ще почистите в дълбочина коронките, имплантите или скобите, а също така ще имате достъп до пародонталните джобове и други труднодостъпни места в устата.

3. Waterpik Waterflosser WP-100 орален иригатор

svg%3E

КУПИ СЕГА

Това е продукт за грижа за зъбите с усъвършенствана система, в която можете да избирате между 10 нива на налягане.

Нейният резервоар за вода гарантира запас от вода за повече от 90 секунди, което е достатъчно време за почистване на венците и зъбите.

Оборудването Waterpik включва 2 дюзи за иригация, глава за четка за зъби и още един накрайник за междузъбната област; то включва и накрайник за почистване на езика, накрайник за пародонтални кариеси и накрайник за почистване на брекети.

Това е ефективно устройство, което предотвратява заболяванията на венците, натрупването на зъбен камък, а също така освобождава устата ви от замърсявания.

4. Waterpik WP-563EU електрически иригатор за устна кухина

svg%3E

КУПИ СЕГА

Това е универсален уред, предназначен за решаване на проблеми в устната кухина като зъбобол или халитоза.

Можете да избирате между две степени на натиск и режим на масаж, за да облекчите неприятното усещане във венците. Водната струя достига 1400 импулса в минута и има 120-секунден таймер, който ви води през процеса на почистване.

Захранва се от презареждаща се литиева батерия, която е екологична и дълготрайна.

Това е един от най-компактните модели на пазара, тънък, удобен и идеален за пътуване.

5. Устен иригатор Panasonic Dentacare EW1211W845

svg%3E

КУПИ СЕГА

Работи с две батерии АА и генерира 1400 движения в минута, с които може да премахне бактериите, остатъците от храна и отпадъците, заседнали в ортодонтските апарати.

Резервоарът за вода предлага налягане от 35 секунди и има въртяща се дюза, която ви позволява да променяте посоката на водата.

Той също така има компактен дизайн с текстурирана дръжка, която е лесна за хващане и е икономична, но все пак е способна да почисти устата ви цялостно и внимателно.

6. иригатор за зъби Nivlan

svg%3E

КУПИ СЕГА

Парчето стимулира и масажира венците със струя, която прониква дълбоко между зъбите, почиствайки така, както не бихте могли да направите с обикновена четка.

Резервоарът за вода е подвижен и е с вместимост 300 ml. Комплектът включва шест дюзи и пет режима на напояване.

Устройството се захранва от акумулаторна батерия, а най-хубавото е, че няма да имате проблеми с включването му, когато пътувате, защото напрежението му е универсално.

Това е икономично устройство с отлично качество, а потребителите, които вече го имат, го определят като ефективен продукт, който изпълнява перфектно функциите си.

Какво представлява денталната иригация?

svg%3E

Това е практика, която се завръща на мода в днешно време и която преживя своя голям бум през осемдесетте и деветдесетте години на миналия век. Това не е нищо повече от техника за дентална хигиена, която се състои в иригация на всеки зъб в устата със специално оборудване при определена скорост и налягане на водата, за да се отстранят от кариесите и празнините между тях мръсотията, остатъците от храна и всички други елементи, които могат да се задържат там и които са отговорни за кариеса, бактериите, които увреждат пулпата и зъбния емайл, и други агенти, които причиняват лош дъх.

Известен е също като стоматологична водна струя, ортодонтски накрайник или воден флозер. Напоследък тя стана популярна сред обществеността и потребителите като цяло като средство за почистване на зъбна вода.

Иригацията е важна част от денталната хигиена, тъй като чрез нея се достига до потенциално трудни места, които не са достигнати от конците за зъби или дори от добрата четка; Всъщност последните проучвания приписват на иригацията ефикасното почистване и елиминиране на онези изключително малки пародонтални патогени, които се намират между зъбите и венците и които заедно с останалите бактерии в устата създават подходящ климат за разпространението на заболявания като гингивит, пародонтит или развитието на кариес като цяло

.

Ако редовно иригирате зъбите си, можете по-добре да предотвратите появата на кариеси и честотата на оралните заболявания значително намалява. Но ако вече страдате от някое от тези заболявания, мога да ви кажа, че има наистина окуражаващи проучвания за използването на иригацията като елемент, който облекчава и намалява кървенето на венците, намалява гингивита и елиминира така наречените пародонтални патогени.

За да имате правилна практика с този уред, трябва да изберете тип, можете да намерите на пазара тези, които са с импулсен поток или тези, които са с постоянен ток, и двете помагат за премахване на плаката и други бактерии, които се образуват между зъбите. Ако не сте ги опитвали досега, време е да започнете сериозно да обмисляте използването на добър иригатор за зъби, зъбите ви ще ви благодарят за това.

Какво представлява зъболекарският иригатор или хидропулсатор?

Зъболекарският иригатор е малък пистолет за пръскане на устната кухина, който замества използването на конци за зъби чрез изплакване с непрекъсната струя вода под налягане. Устройството много прилича на инструментите, които се намират в зъболекарския кабинет, и ако си спомняте, че някога сте ходили на зъболекар за почистване на зъбите, той вероятно е използвал това оборудване.

Очевидно е, че тъй като са професионални, те са по-скъпи, докато иригатор за домашна употреба обикновено струва по-малко, въпреки че няма същата мощност, но силата е достатъчна, за да почисти дълбоко, както ви е необходимо.

Във връзка с гореизложеното иригаторът не е нищо повече от малък стоматологичен уред, който може да отстранява плаката и остатъците от храна между зъбите чрез водна струя, която я насочва през цялата уста за пълно дезинфекциране на устната кухина.

Той е също така незаменим инструмент за всички хора с коронки, мостове и особено със зъбни импланти, тъй като почистването им е много важно и ефективното извършване на процеса предотвратява инфекции или други орални заболявания.

Накратко, с иригатор за зъби можете да гарантирате, че системата ви ще издържи по-дълго при правилна поддръжка, както и че ще поддържате по-здрава и свежа уста.

Ефективен ли е зъбният иригатор за почистване на междузъбните пространства?

За да отговорим просто на този въпрос, трябва да кажем, че със сигурност ще получите ефективно и дори по-дълбоко междузъбно почистване, отколкото с четка и конец за зъби, ако използвате орален иригатор за зъбите си. Твърдението ми обаче не е просто прищявка или нещо, което е възникнало с лека ръка, а по-скоро фактически факт, който беше установен след три различни проучвания на използването на този инструмент и който заключи за безспорната ефективност на този инструмент за устната хигиена.

Първото от тези изследвания, проведено през 2011 г., показа забележителен напредък в използването на иригация в сравнение с използването на конец за зъби при намаляване на кървенето на венците. Докато през първите няколко седмици двата елемента имат сходни резултати, след още две седмици иригацията бележи значително подобрение в кървенето на венците и е два пъти по-ефективна от използването на конец за зъби. Същото проучване показва малка разлика между единия и другия елемент при премахването на биофилма, заседнал в зъбния слой.

Друго проучване сравнява употребата на иригация с елементи като четка за зъби и конец за зъби, като в този случай резултатите подчертават ефективността на струята до 93% за намаляване на кървенето от устната кухина и до 52% за намаляване на гингивита, дори тези, които използват всички описани елементи за устната си хигиена, подобряват кървенето и гингивита си с иригацията. В случая с отстраняването на биофилм това изследване показа, че и двете групи са еднакво ефективни.

И накрая, трето проучване при юноши на възраст от 11 до 17 години, които са били подложени на ортодонтско лечение с използване на съответните постоянни брекети, сравнява използването на орална иригация в една група с група, използваща само четка, и група, използваща четка и конец. След четири седмици иригаторът ефективно намалява кървенето с 26% повече от тези, които почистват зъбите си с четка и конец, и с 53% повече от тези, които само почистват зъбите си с четка. Изследването установи също, че на четири седмици иригаторът е отстранил три пъти повече биофилм, отколкото четкането с четка и конец за зъби, и пет пъти повече, отколкото само четкането с четка.

Други проучвания подчертават, че силата и налягането, създавани от водния флозер с 1200 импулса при 70 psi, могат значително да премахнат биофилма от повърхността на зъбите, като до това заключение се стига след проучване, проведено с помощта на сканираща електронна микроскопия, при което се наблюдава, че зъбите, третирани с иригация, премахват до 99 % от биофилма, който се образува върху зъбите.

Орален иригатор или конец за зъби: каква е разликата?

От пръв поглед и без да правя много задълбочено проучване мога да ви кажа, че има съществена разлика между иригатора и конците за зъби, а именно самият инструмент. Въпреки че и двете устройства допринасят за устната хигиена и имат за цел да почистват зъбите, да премахват хранителните предизвикателства, да намаляват плаката и да се борят с лошия дъх, истината е, че те са два напълно различни елемента по отношение на формата, характеристиките и конструкцията си.

 • Преди всичко трябва да кажем, че както подсказва името му, конецът за зъби не е нищо повече и нищо по-малко от това - конец за зъби. Влакно, изработено от специални материали и нишки, което може да проникне между зъбите, за да отстрани остатъците от храна и да премахне плаката. От друга страна, иригаторът е устройство с обикновено метален накрайник, който разпръсква струя с микроскопични размери с определена скорост и налягане според вашите предпочитания и характеристиките на устройството, чиято иригация достига до труднодостъпните зони на зъбите и е отговорна за облекчаване на кървенето, отстраняване на остатъците от храна, намаляване на плаката и борба с лошия дъх.
 • Друга разлика е, че конецът за зъби е значително по-евтин от иригатора. Това обаче е предмет на дискусия. Докато конците за зъби струват по-малко, ще трябва да купувате по няколко опаковки годишно за хигиената си и само един иригатор, който вероятно ще ви служи повече от две години в зависимост от качеството и издръжливостта на устройството, а през това време колко опаковки конци за зъби ще сте купили, за да поддържате устната си хигиена? Ако се замислите внимателно, всъщност е доста относително кой от двата продукта е по-скъп.
 • Иригаторът е по-малко абразивен от конците за зъби и вероятно ще предизвика по-малко кървене и дразнене на венците, когато го използвате.
 • Конецът за зъби е по-ефективен от иригатора за отстраняване на плаката, тъй като при преминаване между зъбите той е направен от специални влакна, които остъргват стените на зъбите, почиствайки зоната от бактерии и замърсявания, докато иригаторът може само да изплакне зоната при определено налягане и скорост.
 • Когато става въпрос за отстраняване на бактерии от дълбоките джобове на венците, иригаторът е по-ефективен от конците за зъби, тъй като дълбоките джобове на венците често са трудно достъпни и в тях често се намират микроскопични бактерии, които конците за зъби не могат да достигнат и за милион години, но силата на микроструйката на иригатора е в състояние да достигне до тези места и с подходящия натиск ефективно да отстрани бактериите, които се задържат в тази област.
 • Въпреки че иригаторът и конецът за зъби са подходящи за всеки човек, който иска да поддържа правилна устна хигиена, тези, които имат чувствителни венци или носят постоянно ортодонтски апарати, е по-вероятно да използват иригатора поради дискомфорта и болката, които могат да бъдат причинени от преминаването на конеца за зъби през кухините между зъбите в първия случай, и поради трудностите при преминаването на конеца за зъби с пълен комплект ортодонтски апарати на зъбите във втория случай.

Различни видове иригатори за устна кухина

svg%3E

На пазара ще намерите всички видове паста за зъби, прибори и устройства, които ви помагат при хигиената на устната кухина, но в случая с иригаторите са известни само два вида и те са:

Този тип иригатори се поставят, както се казва в името, върху плота или плота на банята и имат голям резервоар за вода, който позволява правилното му функциониране за повече от минута. Те имат различни настройки на налягането и контрол на потока вода. Те се свързват към електрическата мрежа и са най-подходящият избор, ако става въпрос за уред, който ще се използва от цялото семейство. Цените им са от 32 до 40 евро.

Тази версия на иригатора, както подсказва и името, може лесно да се събере в багаж и да се вземе навсякъде, т.е. тя е много преносима и може да се премества от място на място. Цените им варират от 12 до 35 евро. По принцип това са напоителни устройства, които се захранват с батерии и дори могат да бъдат оборудвани с акумулаторни батерии.

Те са снабдени с малка основа за зареждане между сесиите за почистване, не са толкова мощни, колкото иригаторите за плот, и имат по-малък резервоар, който издържа по-малко от минута. Обикновено се използват от един човек, тъй като теоретично са по-малки.

Характеристики на най-добрите иригатори за устната кухина

Мога да ви кажа, че иригаторът е устройство, надарено с голяма простота, но независимо колко просто може да изглежда или най-накрая да бъде, винаги има някои характеристики, които е по-добре да се обърне внимание, за да има правилното устройство, тук обясняваме някои от тях:

Тази функция ще ви позволи да забавите или спрете потока вода, който влиза в гушата ви, докато регулирате уреда в определена област на зъбите си.

Съществува старо поверие, че хората с чувствителни зъби са по-чувствителни и към звук, така че е много вероятно, когато става въпрос за уред за устна хигиена, да искате нещо, което не е толкова шумно. Е, имам новина за вас, повечето устройства за плот издават малко шум всеки път, когато ги използвате, така че ако това качество е важно за вас, ви съветвам да проверите първо на опаковката, преди да купите, дали устройството е наистина тихо.

Повечето настолни апарати имат добри резервоари за вода, достатъчни за минута или повече иригация, което е минимумът, препоръчван за почистване на зъбите. Имайте предвид, че колкото по-голям е резервоарът, толкова по-дълго можете да напоявате без нужда от допълнителна вода.

Това качество е особено важно, ако споделяте иригатора с други членове на семейството си, като в този случай всеки потребител трябва да определи с определен цвят кой накрайник ще използва за хигиена на устната кухина. Цветовото разграничение позволява лесно да се разбере към кой член на семейството принадлежи даден връх.

С тази функция устройството може да се използва под душа, което е отлична новина за хората, които използват времето под душа, за да си мият зъбите и да извършват хигиенни процедури.

Идеята на тази функция е, че имате достъп до задната част на устата си или до задната част на зъбите си. При този тип накрайници имате възможност да въртите накрайника, докато извършвате напояването.

Някои от тези устройства се предлагат с програмируеми таймери, които активират мини аларма след изтичане на програмираното време за иригация на определен зъб, което показва, че е време да се премине към другия зъб, за да се продължи почистването.

С това качество можете да масажирате добре венците си, тъй като то засилва потока на вода, който стимулира тъканта на венците, насърчавайки здравето на тази част на устата, както и облекчение в случай на болка или кървене.

Ако искате да имате достъп до различни части на устата си, тази функция е особено важна, но не всички иригатори я имат. Ако желаете специално почистване на определени зони, разнообразието от накрайници означава и разнообразие от струи по размер, мощност и налягане, което ще улесни достигането до най-тъмните места в устата ви. Затова проверете дали интересуващият ви уред има един или повече накрайници.

Налягането на водата е това, което въздейства на тези устройства за почистване на зъбите, така че, погледнато по този начин, това е наистина важно качество. Ако сте човек, който предпочита различни нива на натиск и почистване, трябва внимателно да обмислите кой тип иригатор за устна кухина е подходящ за вас. Например ръчните иригатори обикновено имат само две или три настройки на налягането, докато иригаторите за плот могат да имат до 10 настройки на налягането.

Видове накрайници

svg%3E

На пазара ще намерите няколко различни вида накрайници за зъболекарски иригатор, някои устройства дори се предлагат с няколко от тях, но най-популярните са:

Те са идеални за облекчаване на болката при пародонтоза. Те имат леко заострен край и са отговорни за достигането до джобовете на венците.

Предлага се с малка четка в края на накрайника за достигане на труднодостъпни места. Премахва плаката и остатъците от храна.

Това ви позволява да четкате и напоявате едновременно. Някои хора предпочитат тази разновидност, тъй като тя спестява време.

Това е най-популярният, традиционен и характерен тип накрайник, който се предлага с всички видове зъбни иригатори.

Накрайник, който генерира достатъчно налягане, за да почисти езика, е отлична идея за премахване на остатъците, които остават в тази част на устата и допринасят за лошия дъх.

Почиствайте около ортодонтските апарати, поставени трайно в устата, които са абсолютно податливи на запушване и замърсяване с хранителни остатъци поради сложния хардуер, който ги изгражда.

Предложения за използване на иригатор за зъби

Преди да използвате иригатор, трябва да обърнете внимание на редица предложения, които ще улеснят използването му:

 • Не го включвайте, докато не поставите върха на устройството в устата си.
 • Водата в резервоара трябва да е хладка, за да се избегне удар по чувствителните венци, и да съдържа малко вода за уста.
 • В началото настройката на налягането трябва да бъде възможно най-ниска и постепенно да се увеличава.
 • Започнете със задните зъби и оттам напредвайте, първо с долните, а след това с горните.
 • Преценете потока между зъбите и по линията на венците.
 • Не използвайте иригатора повече от една минута.

Могат ли иригаторите да заменят конците за зъби?

Просто казано, отговорът на този въпрос е 'да', тъй като и конците за зъби, и иригаторите имат една и съща функция, още повече че сега иригаторите се предлагат със специални накрайници, за да достигат до местата, където преди са достигали само конците за зъби.

Всъщност хората с чувствителни венци са преминали към използване на иригатора като заместител на конците за зъби, но ако сте в добро орално здраве, не носите брекети и нямате пародонтоза, тогава е идеално да използвате и двете.

Съображения при закупуване на иригатор за зъби

Съществуват редица съображения, които ще ви помогнат да разберете предимствата и недостатъците на всяко от тези устройства за устна хигиена, като тук ще опишем подробно всяко от тях:

Предимства

 • Що се отнася до предимствата на използването на конци за зъби, можем да кажем, че те са по-евтини, достигат до най-труднодостъпните кътчета на зъбите и са изработени от специални нишки, които остъргват зъбите, премахват бактериите и контролират натрупването на плака.
 • Относно иригатора можем да ви кажем, че той е добро допълнение към устната хигиена, масажира венците, облекчава кървенето, много подходящ е за хора с пародонтоза, чувствителни венци или ортодонтски апарати, а освен това някои от тях са снабдени с накрайници, които почистват и достигат до труднодостъпни места.

Недостатъци

 • Що се отнася до конците за зъби, трябва да кажа като недостатък, че те могат да бъдат абразивни, неподходящи за хора с ортодонтско лечение и са склонни да предизвикват кървене и да дразнят хората с чувствителни венци.
 • Що се отнася до иригатора, трябва да се приеме, че той не е толкова ефективен по отношение на плаката и е по-скъп от конците за зъби.

Полезен ли е оралният иригатор за зъбите?

За да отговорим просто на този въпрос, е необходимо да заявим категорично, че иригаторът наистина е много полезен, за да ви помогне да поддържате правилно орално здраве и хигиена. Факт е, че тези устройства са от голяма полза за тези, които изпитват затруднения при използването на конец за зъби, и за тези, които не могат да използват конец за зъби поради чувствителни венци или ортодонтски апарати, които не позволяват използването им, а също така са много подходящи за тези с коронки и мостове.

Използването на иригатора е много полезно за достигане на труднодостъпни места, както и за масажиране на венците, намаляване на кървенето и облекчаване на симптомите на гингивит. Всяко от тези качества несъмнено го прави чудесен съюзник на хората в кръстоносния поход срещу лошия дъх и зъбната плака.

В подкрепа на това твърдение е уместно да се отбележи, че съществуват достатъчно научни изследвания и проучвания, които показват огромните ползи, които използването на тези устройства осигурява за устната хигиена. Много проучвания отчитат забележителен напредък в рамките на 4 седмици употреба или дори по-малко, което води до 99% ефективност при почистването на зъбите.

Като се вземат предвид всички тези подробности, ползата от използването на иригатор в денталната хигиена е ясно установена.

Как да използвате иригатор за зъби

Има редица концепции, които трябва да следвате, за да знаете как да използвате иригатор за зъби, обясняваме ги стъпка по стъпка:

 • Напълнете резервоара с хладка вода.
 • Ако е необходимо, изберете накрайник според начина, по който ще го използвате.
 • Задайте налягането за напояване. Препоръчително е да започнете с най-ниската настройка и да продължите оттам.
 • Преместете устройството върху зоната, която трябва да се почисти, и го оставете да действа в тази зона достатъчно дълго за правилното почистване.
 • Препоръчително е да започнете със задните зъби и да продължите напред.
 • Под ъгъл 90° спрямо почистваната повърхност иригирайте почистваните зъби. Плъзгайте се по ръба на гингивата, както и по ръба на зъбите.
 • Да не се използва върху отворени рани. Може да е опасно.
 • Затворете леко устата си, за да избегнете разпиляване по време на употреба.
 • Уверете се, че използвате върху всеки зъб в устата си.
 • След приключване на процедурата трябва да изключите устройството.
 • Ако към това добавите конец за зъби и четка за зъби, несъмнено ще си осигурите по-дълбоко почистване.

Къде да купя иригатор за зъби?

Ако искате да си купите иригатор за зъби, можете да отидете на много места - от големи аптеки в близост до дома ви до супермаркети като Carrefour, El Corte Inglés или Alcampo.

На тези места вероятно няма да намерите всички модели, например от Oral B, но ще ги намерите в Amazon, тъй като техният богат каталог от продукти включва най-добрите марки с добро съотношение качество-цена.

Често задавани въпроси

Колко пъти на ден трябва да използвам иригатора за зъби?

По принцип трябва да използвате иригатора си поне веднъж дневно, за да поддържате добро орално здраве. Но използването му зависи и от текущото състояние на зъбите и венците ви.

Например, ако имате гингивит или друго заболяване на венците, се препоръчва да използвате иригатора повече от веднъж дневно (между 2 и 3 пъти), докато заболяването на венците бъде преодоляно.

Същото се отнася и за носенето на брекети, мостове, импланти, коронки или други стоматологични устройства. Те затрудняват почистването на зъбите, така че може да се наложи да използвате иригатора по-често.

Болезнено ли е използването на зъбен иригатор?

Ако имате развалени зъбни тъкани, може да почувствате известен дискомфорт, когато започнете да използвате иригатор за зъби за първи път. Все пак имайте предвид, че този дискомфорт е временен и с подобряването на оралното ви здраве ще се подобри и здравето на устната кухина.

Ако случаят не е такъв, не се притеснявайте. Денталният иригатор е нежен, мек, прецизен и по-ефективен от конците за зъби, така че в някои случаи използването му може да се предпочете.

Трябва ли да използвам иригатора преди или след миене на зъбите?

Идеалното време за използване на иригатор е преди миене на зъбите, тъй като той ще помогне за премахване на остатъците от храна и бактериите, образуващи плака. В резултат на това миенето на зъбите след това ще бъде по-ефективно.

Като бонус препоръчвам да използвате иригатора вечер преди лягане, тъй като това е периодът, в който ще прекарате най-много време без ядене и пиене, и следователно почистването на иригатора ще продължи най-дълго.

Как мога да почистя върховете на зъбния иригатор?

За да почистите накрайниците на иригатора, първо ги извадете от устройството, като натиснете бутона за изваждане, след това ги накиснете в съд, съдържащ бял оцет или водороден пероксид, за приблизително 5-7 минути, след което изплакнете накрайниците с топла вода и иригаторът ви е готов да се използва отново.

Въпреки това с течение на времето накрайниците могат да покажат признаци на износване, което намалява тяхната ефективност, поради което се препоръчва да се сменят на всеки 3 до 6 месеца.

Могат ли пациентите да използват вода за уста в зъбния иригатор?

Обикновено е най-добре да използвате топла или леко гореща вода. В клинични проучвания е доказано, че само водата е много ефективна. Въпреки това някои потребители съобщават, че предпочитат да използват вода за уста или хлорхексидин с иригатора, което не би имало обратен ефект.

Всъщност към водата, която ще се използва с иригатора, може да се добави малко вода за уста, за да се осигури освежаващ и приятен вкус на водата, като същевременно се осигури ефективно почистване.

В тези случаи след приключване на работа напоителят трябва да се изплакне обилно с течаща вода. Важно е също така да се отбележи, че не трябва да се използват етерични масла, като например масло от чаено дърво, тъй като те могат да повредят устройството.

Мога ли да използвам конци за зъби, дори ако използвам иригатор?

Използването на иригатора и конците за зъби едновременно се препоръчва от много зъболекари. Въпреки че иригаторът понякога се смята за по-добър вариант от конците за зъби, това не означава, че не можете да използвате и двата. Използването на конци за зъби спомага за отстраняването на храната и бактериите между зъбите - област, която е по-малко достъпна за зъбния иригатор.

Ето защо се препоръчва първо да използвате иригатора за зъби, а след като измиете зъбите си, да завършите устната си хигиена с конец за зъби, за да постигнете максимална ефективност.