Орбитални шлифовъчни машини

lijadora-orbital

Получихме толкова много съобщения с молба за помощ при намирането на най-добрата орбитална шлайфмашина, че правим статия за тези важни електрически инструменти за вашите проекти 'Направи си сам' и преустройство. Оплакванията варираха от потребители, които се дразнеха, че машините са твърде тежки, до такива, които просто трябваше да върнат шлайфмашините си, защото след няколко седмици те започнаха да се повреждат. Разбира се, и други читатели, които са получили продукти втора употреба. Жалко.

След това има типични случаи на орбитални шлайфмашини, които идват с твърде малка мощност и ви карат да прекарвате часове наред в един проект с голяма повърхност и други с лоши пълнители за шкурка и аксесоари, които не са с добро качество.

Да не забравяме и вибрациите, защото дори ние сме опитвали модели, които вибрират повече от старите багери и това не подхожда на ръцете ви или на проектите ви.

Най-добрите орбитални шлифовъчни машини

Коя е най-добрата орбитална шлифовъчна машина?

Първата грешка, която много потребители правят, е да търсят модела с най-ниска цена и след това да се съсредоточат върху качеството, когато трябва да е обратното. Преди да вземете решение, първо потърсете най-добрите продукти и след това сравнете разходите.

В този смисъл първата ни препоръка е да избирате между вида шлайфмашини : акумулаторни, кабелни или пневматични. Захранваните с батерии обикновено са по-тежки, но по-универсални и удобни, докато пневматичните са за професионалисти поради високата си мощност и трябва да бъдат свързани с въздушен компресор. Вибрациите обикновено варират от 4000 до 14000 OPM или орбити в минута.

Към основната плоча се закрепват шкурка или дискове за шлайфане , като подмяната на някои от тях е скъпа. Търсете издръжливост. След това обърнете внимание на системите за изсмукване на прах , дали има предпазен превключвател на захранването, контрол на скоростта , удобни ръкохватки, антивибрационна система и какъв тип хартия използва.

Така че се заехме с работата и намерихме няколко достъпни модела , които наистина си заслужават покупката. За да ви улесним, сме ги събрали в този сравнителен списък на най-добрите на пазара.

Ето най-добрите орбитални шлайфмашини:

1. Bosch GSS 280 AE Професионална орбитална шлайфмашина

Мощна, способна и много издръжлива

41aIp2Shn4L

КУПИ СЕГА

Този професионален модел с кабел има мощност 18 V, която ви позволява да достигнете между 8000 и 12000 оборота в минута, както и 350 W. Напрежението му е 230 V, а теглото - 2,6 кг.

Продуктът има шлифовъчна повърхност с размери 114 mm x 226 mm, осцилиращ кръг с диаметър 2,4 mm и система за засмукване на прах с микрофилтър , която се справя отлично с работата си. Освен това той е оборудван с наистина ефективна антивибрационна система . Всъщност потребителите посочват, че той не произвежда почти никакви вибрации или дразнещи шумове, като нивото на шума е 76 dB.

Освен това има заключване cardillo, електронно управление и гаранция за качество на голяма марка като Bosch.

2. орбитална шлайфмашина Makita BO3711J

Качество и добра мощност

412wwHdmIkL

КУПИ СЕГА

Става дума за електрическа орбитална шлайфмашина с кабел, регулируема мощност 190 W или 70 W и панел 93 x 185 mm. Устройството включва система за филтриране на прах, за да ви предпази от замърсявания, и също така включва защитен капак за него. Това ви осигурява втора линия на защита срещу засмукването на тези неприятни остатъци.

Устройството е с тегло 1,6 кг, предлага се в синьо с черни и ергономични подплатени дръжки, както и избор на променливи скорости, които позволяват осцилации между 8000 и 22000 оборота в минута. Веригата на осцилация е 2 mm и продуктът се предлага със защитен твърд калъф, който може лесно да се съхранява на всеки рафт или стелаж за инструменти.

3. Електронна орбитална шлайфмашина Einhell Expert TE-OS 2520 E

Комфорт и капацитет

41uzyhBD27L

КУПИ СЕГА

Става дума за шлайфмашина с кабел и мощност, необходима за работа с големи повърхности и дървени повърхности, пластмаса или метал, благодарение на електрическата си мощност от 250 W, както и на чудесните си функции за меко захващане и електронния контрол на скоростта , който ви позволява да се адаптирате към размерите на вашия проект 'Направи си сам' , за да постигнете оптимални резултати.

Освен това има много удобна система за смяна на шкурката, тъй като използва закопчаване с велкро и механизъм за микрозаключване. Освен това антивибрационната система със специални амортисьори ви осигурява голям комфорт при работа, а прахосмукачката с филтър и кутия ви осигурява по-чиста работна повърхност. Той може да бъде свързан и директно към прахосмукачка чрез директната си връзка.

Други предимства са дизайнът и ергономичните дръжки, които улесняват използването му. Тежи 3,6 кг.

4. Black & Decker Mouse KA2000 орбитална шлайфмашина M293375

Достигнете до всеки ъгъл

41c7I9dTQQL

КУПИ СЕГА

Ако търсите фин финиш, тази отлична орбитална шлайфмашина от Black & Decker ще ви предложи това, от което се нуждаете за шлайфане на плоски, дървени и големи повърхности. Става дума за модел с мощност 120 W, който използва мрежести шлифовъчни листове, които издържат по-дълго от традиционните и са по-ефективни. Включената система за микрофилтриране е доста добра и улавя много прах.

Тя има заострена форма, която ви позволява да влезете в сложните ъгли, с които кръглите или правоъгълните машини просто не могат да се справят правилно. Превключвателят за захранването е плъзгащ се, за да можете лесно да го изключите, докато използвате машината.

Той има компактен дизайн, удобни гумени дръжки и се предлага с чанта за носене, приставка за детайли, 3 мрежести листа шкурка 180, 120 и 80 и 2 листа за накрайника.

5. Skil 7347AA орбитална шлайфмашина

Лека и много удобна

41aaV+3TEnL

КУПИ СЕГА

На тази висококачествена шлайфмашина не ѝ липсва мощност, тъй като е оборудвана с високомощен и ефективен 160 W мотор за по-бързи елиптични движения, които ви позволяват да постигнете по-добри финиши за по-малко време. Всъщност можете да шлайфате големи повърхности , като например врати или маси, а теглото му е само 800 грама.

Що се отнася до системата за филтриране на отпадъците, тя може да се използва свързана с отделна прахосмукачка или с кутията за лесно изпразване с филтър и защитен капак. Той има прост, компактен и ергономичен дизайн, както и удобна система за закрепване с велкро за шкурка , точно както стандартните с лопатки или скоби.

Превключвателят за захранването се намира в горната част и е лесно достъпен както за десничари, така и за левичари.

Като обща информация ви напомняме, че орбиталните шлайфмашини предлагат съвсем различни резултати от лентовите шлайфмашини и ексцентриковите шлайфмашини. Всъщност те се използват за постигане на фини покрития на големи повърхности, без да се премахват всички слоеве боя или лак. От друга страна, лентовите шлайфмашини са идеални за бързо отстраняване на цели материали, а ексцентриковите шлайфмашини са нещо средно, тъй като могат да постигнат и двете.

Не забравяйте да се уверите, че това е типът електроинструмент , който ви е необходим, защото независимо колко добър е той, ако целта ви е друга, нито една орбитална шлайфмашина няма да е добра.

Каква е разликата между финна шлайфмашина и шлайфмашина с произволна орбита?

mejor-lijadora-orbital-300x199

Независимо от задачата, шлайфането обикновено е онази част от процеса, която повечето от нас не обичат да правят. Използването на неправилен инструмент само влошава нещата. Когато сте готови да довършите някой дървообработващ проект и използвате електроинструмент, вероятно бихте искали да имате орбитална шлифовъчна машина - това ли е произволна орбитална шлифовъчна машина? Не, това са различни инструменти.

Изборът на подходящото устройство за вас зависи от това какво искате да постигнете. Разбирането на основните разлики между тези две малки шлайфмашини ще ви помогне да сте сигурни, че сте избрали правилния продукт за вас.

Орбитална шлайфмашина

Този вариант е по-старият, по-прост и по-евтин от двата инструмента. Обикновено има квадратен фут, който побира една четвърт от лист шкурка 9×11. В резултат на това тези инструменти често се наричат 'шлайфмашини за четвъртити листове'. За да се създаде ефектът на шлифоване, крачето на продукта вибрира бързо в малки кръгове или орбити.

Предимства

Най-добрата характеристика на този продукт е неговата квадратна форма, която му позволява да работи в тесни ъгли и ръбове. Те обикновено не са много агресивни, така че премахването на много материал е скъпо.

В сравнение с ръчното шлайфане по посока на влакното или с шлифовъчна лента, при тях има по-малко следи от кръстосано влакно, което означава, че е много по-трудно да разрушите работата си.

Употреби

Тези машини са полезни за обекти, където машините с произволна орбита не биха се вписали добре, и са идеални за случаите, когато е необходимо леко шлифоване. Те са идеални за подготовка на повърхността за боядисване, запечатване или отстраняване на слой боя. Също толкова полезно е, когато довършвате дървен под и трябва да влезете в основата и ъглите.

Шлифовъчни машини с произволна орбита

Тези инструменти се използват широко в автомобилната промишленост, преди да станат основно оборудване в дървообработването . Използва се кръгъл шлифовъчен диск, който обикновено е с диаметър 5 инча.

Това оборудване има ротационно движение, въпреки че не се върти около една постоянна ос като типичния шлифовъчен диск. На свой ред полувалетът се върти и също така осцилира извън центъра, създавайки произволен модел драскотини, който никога не е един и същ.

Предимства

Поради непредсказуемия си рисунък тези модели създават по-малко видими напречни драскотини. Макар че може би не са работни коне като лентовите шлайфмашини, те ни позволяват да отстраняваме много повече материал, отколкото орбиталните машини. Освен това те имат променливи скорости за намаляване на агресивността на шлайфане.

Често срещани употреби

Когато трябва да се отстранят много летви, този уред е предпочитан от почти всички дърводелци. Може да се използва за големи работи, като например полагане на подова настилка, и за по-малки проекти, като например дограми.

Какви характеристики трябва да взема предвид, за да избера най-подходящия вариант?

Източник на захранване

Ще намерите три различни вида източници на захранване - с кабел или без кабел, с батерия и с пневматично задвижване от въздушен компресор. Трябва да сте наясно, че източникът на захранване ще определи мощността на оборудването и теглото на инструмента. Вариантите, захранвани с батерии, обикновено са най-малко мощни и най-тежки поради теглото на батерията.

Мощност и скорост на двигателя

Този тип шлайфмашини разполагат с двигател с мощност 2,5 ампера - това е входящата мощност. Изходната мощност е най-важната, тъй като тя ще се използва за работа на диска. По-качествените устройства могат да консумират по-малко енергия и да имат същата мощност. Вибрациите на задвижването варират от 4000 до 14000 OPM. Колкото по-бързи са вибрациите, толкова по-бърза е работата.

Базова плоча

Това е най-важната характеристика за финиш голяма плоска повърхност. Това е мястото, където ще поставите шкурката. Обикновено са снабдени със закопчалка тип велкро. Повечето от съвременните продукти имат отвори в основата, за да се отстранява мръсотията от работата (намалявайки драскотините по повърхността).

Важно е да запомните, че гумената част на основната плоча се износва след известно време, така че ще трябва да я смените или да купите нова шлайфмашина.

Система за събиране на мръсотията

Както беше споменато по-горе, голяма част от тези модерни устройства са снабдени с някакъв вид система за събиране на мръсотията. Това може да бъде торба за мръсотия със или без прахосмукачка. Мръсотията се събира през отвори в основната плоча.

Превключвател на спусъка и заключващ превключвател

Тези продукти имат превключвател, който в почти всички случаи е гумиран за по-добра защита от замърсяване. Някои от тях имат спусък със странично заключване за по-лесно управление.

Контрол на скоростта

Макар и малки, компактните орбитални шлайфмашини обикновено имат една скорост, а някои от тях разполагат с променлива скорост, която обикновено се контролира чрез пусков превключвател или контролер на скоростта, което позволява да се регулира за различни специфични задачи.

Гумирана дръжка и ръкохватки

По-малките устройства обикновено се държат отгоре, а в някои случаи можете да увиете ръката си около тялото на продукта. По-големите устройства имат пистолетна дръжка , а понякога имат и допълнителна дръжка отпред за по-добро управление.

Намаляване на вибрациите

Това е важна функция, която трябва да се вземе предвид при работа за по-дълги периоди от време, тъй като намалява умората на потребителя и усещането за изтръпване на ръцете.

Шлифовъчна хартия

Тези модели използват шлайфащи дискове, които обикновено са прикрепени към долната плоча с помощта на велкро, което позволява по-бърза смяна на хартията.

Как да използвам инструмента си по-добре и да постигам по-добри резултати?

За да постигнете най-добър резултат при използването на това оборудване, е важно да разбирате инструмента, основната му функция, както и приложенията му. Това е ръчен електроинструмент, който се използва главно за шлифоване на повърхности, особено за дървообработване, чрез използване на шлифовъчен диск, осигуряващ произволно орбитално действие.

Удвоява действието

Тъй като това е лек ръчен инструмент, професионалистът може лесно да удвои действието и ефекта, като прикрепи втори модул. Сега използването на двете ръце ни позволява да дублираме операцията. Когато използвате тази техника, шлайфмашините трябва да се държат близо една до друга, сякаш използвате един и същ инструмент по едно и също време.

Шлайфайте по-бързо чрез засмукване

Целият процес на шлайфане с това оборудване може да бъде лесен и приятен само ако е избрана правилната зърненост. Вземете предвид следните зърнометрии за шлайфане: съответно 240, 120 и 60. 60 е най-твърдият вариант от всички, 120 е среден размер, а 240 е най-мекият и гладък. За да улесните работата, трябва да зададете правилната зърнистост за конкретната текстура.

Пропуснете песъчинките

Знам, че ще прозвучи смешно, но ви информирам, че не е необходимо да използвате песъчинки при шлайфане. Можете да използвате 70-230, 120-180-240 и други. Необходим ви е специалист, който вече е вършил тази работа, за да може да погледне парчето дърво и да избере правилната зърнометрия, докато се шлайфа.

Спиране на завихрянията

Всъщност един експерт ще знае как да спре завихрянията. Знаете ли, че голямото налягане, както и скоростта, създават малки ивици от завихряния? В този случай трябва просто да поставим ръката си върху шлифовъчната машина, без да я натискаме. Вихрите вероятно ще попречат на крайния резултат от обработката на детайла.

Да знаете кога да спрете

Тъй като повечето дърводелци могат да измерят колко гладко трябва да бъде обработката, те също така знаят, че спирането зависи от вида на дървесината, с която работите.

Какво трябва да избягвате, когато купувате един от тези инструменти?

Вибрации

Въпреки че шлайфащият диск на ROS трябва да вибрира, добре изработената машина ще предава малко от тези вибрации на потребителя. Високите вибрации стават наистина уморителни при продължителна работа.

Повреди в двигателя

Дори реномираните марки не са застраховани от тази възможност. Вероятността за такива неуспехи обаче се увеличава сред по-малко известните марки. Двигателят често е частта, в която се инвестира най-малко, ако продуктът е произведен от неизвестна марка. Не забравяйте да купувате оборудване с гаранция.

Двигател с ниска мощност

Производителите изразяват мощността на своите продукти в ампери. За лека работа е достатъчно оборудване с мощност 2 до 2,5 ампера. За средни и по-големи задачи обаче ще ви е необходим модел с номинална мощност от поне 3 ампера. Имайте предвид, че оценката на OPM не означава много, ако устройството няма голяма мощност.

Лошо качество на велкро закопчалката

Качеството на велкро закопчалката или липсата на такова е често срещан недостатък, съобщаван от потребителите. Този механизъм ви позволява да закрепите диска към шлайфащото устройство.