патерица

mejores-muletas

Когато имате увреждане на краката или сте се наранили, е много необходимо да имате най-добрите патерици на пазара, които ви осигуряват комфорт и голяма опора.

Патериците се използват от деца, младежи и възрастни и са ефективен начин да се задържите на краката си, когато някой от долните крайници е наранен или вече нямате такъв.

Тези устройства са наистина специални, защото на практика се превръщат във втори крак за потребителя. Можете да ги намерите в аптеките, магазините за медицински консумативи, а още по-добре - в интернет.

Най-добрите патерици

Кои са най-добрите патерици?

Тези физически помощни средства са силно препоръчани от физиотерапевтите, за да помогнат за подобряване на състоянието на увредения крак, стъпало, сухожилие, мускул, кост и т.н.

Те са доста практични, регулируеми устройства, които позволяват на пациента да запази своята мобилност и да може да се придвижва от едно място на друго и да извършва своите дейности или като част от терапията си.

В интернет има много модели. Има евтини и други с по-недостъпни цени.

Ако искате да си купите такъв, ще ви покажем най-популярните, които по мнението на експертите са ефикасни опори, на признати марки, които осигуряват необходимата опора и комфорт, без да се отразяват толкова много на джоба.
Ето от най-добрите патерици:

1. Патерици FDI Access Confort M25 One Size

Регулируеми на височина и ултралеки

214xr8WsMsS

КУПИ СЕГА

Освен че са разработени от висококачествени и устойчиви материали, включително алуминиева тръба, тези ултралеки патерици (458 g) дават възможност за регулиране на височината на потребителя, благодарение на 14-те точки на регулиране на интервали от 25 mm.

По този начин хора с ръст до 2 метра и максимално тегло 130 кг могат да използват този чифт патерици, които имат и гъвкав връх, който поддържа по-добър контакт с повърхността и по този начин осигурява по-голяма безопасност.

Наред с другите характеристики тези патерици от френската марка са снабдени с подплатена дръжка, която предотвратява протриване или други наранявания на ръцете.

2. Алуминиеви регулируеми патерици PEPE-MULETAS PPM_AA

За възрастни и в синьо

41BNbby1NVL

КУПИ СЕГА

Този чифт патерици се отличава с лекота. Всеки от тях тежи само 500 грама, което заедно с конструкцията му от сребърен алуминий и полипропиленова дръжка и подложка за лакътя, създава един от перфектните сценарии, когато става въпрос за издръжливост и комфорт.

Освен това тези патерици предлагат възможност за адаптиране към височината на различните потребители (от 150 до 190 см и до 125 кг), благодарение на факта, че се предлагат с 14 настройки.

Що се отнася до безопасността, тези патерици имат PVC пета или връх със система за самооттичане, която гарантира отлично прилепване.

3. Drive Medical AC001 алуминиева патерица

Регулируема двойка

31y3XzgM26L

КУПИ СЕГА

Модел с мека, анатомична дръжка. Той е регулируем , за да се адаптира към вашия размер. Те са удобни, защото поддържат дланта на ръката и разпределят натиска.

Както маншетът, така и подложката за лакътя се регулират индивидуално по височина, а маншетът е затворен.

Това са преобладаващите измервания : височината от маншета до земята се регулира между 66 и 89 cm. От подложката на лакътя до маншета тя се регулира между 23 и 31 см. Диаметърът на тръбата е 21 mm.

Поддържа максимално тегло от 100 kg и се продава по двойки. Те са леки и имат два цвята за избор: син и кафяв.

4. патерици за ходене Подметки

По-евтини

41HcA-eXt9L

КУПИ СЕГА

Ако търсите наистина удобни патерици на ниска цена, те имат мека пяна подмишница, която спомага за по-добър баланс и надеждност.

Дръжките са ергономични , за да поддържат ръцете и китките. Покритията за ръце са дишащи, което подобрява облекчението.

Те се регулират на нива: малки, средни и големи. Произведени от първокласен алуминий, те са покрити с дебело анодизирано покритие за рани или след операция, което осигурява по-издръжлива опора.

5. Алуминиева патерица с регулируема височина черен цвят Gima

Отлично оборудване за точкуване

31TfV9Ae5rL

КУПИ СЕГА

Този модел патерица има ергономична дръжка и здрава опора за ръката.

Здравата 19-милиметрова тръба е изработена от висококачествен, издръжлив алуминий. Оборудването включва рефлектор в предната част и система за предотвратяване на шума в тръбата, която предотвратява шума при ходене.

Размерите му включват: височина в 11 позиции от 76 см в най-ниската позиция до 101 см в най-високата позиция.

Дължината на дръжката е 10 cm, а диаметърът на маншета е 3,5 cm. Патерицата тежи 520 грама и поддържа максимално тегло до 130 кг.

Може да се интересувате и от: Най-добрите помощни средства за ходене за възрастни хора

Какви характеристики трябва да вземете предвид, когато избирате патерици?

mejores-muletas

За да направите правилна покупка на патерица, е много важно да знаете най-специфичните и задължителни характеристики, които тя трябва да притежава, за да сте сигурни, че ще придобиете продукт с добро качество и че той наистина е полезен за вашето здраве:

Всички нормални видове изискват силата на горната част на тялото на потребителя за правилното използване.

Тежестта, която трябва да се държи, се разпределя върху цялата горна част на тялото, като по този начин се изисква повече сила от мускулите на ръцете, раменете и гърдите.

И за моделите с подмишници, и за моделите с предмишници е необходима сила в горната част на тялото, но за моделите с предмишници е необходима малко повече сила.

Ако имате ограничена сила на горната част на тялото или просто искате да ходите нормално, може да опитате по-модерни варианти.

Ако сте начинаещ в използването на тези помощни средства за ходене, може да ви е трудно да координирате и балансирате движението. Ако това се случи с вас, може да помислите за оборудване за подмишници, тъй като в началото може да е по-лесно да го овладеете.

Но ако сте загрижени за стойката си или се нуждаете от повече гъвкавост, трябва да помислите за оборудване за предмишницата, тъй като то може да ви даде контрол върху движението и да ви помогне да имате добра стойка.

Предмишниците често се препоръчват за по-активни пациенти, тъй като позволяват различни стилове и темпове на ходене по обикновен и неравен терен.

Разбира се, преди да ги използвате, трябва да се уверите, че са ви подходящи. Ако използвате неправилно монтирана патерица, това може да доведе до триене, мускулни болки и увреждане на нервите.

Съществуват и модели, които се сгъват за съхранение, когато вече не се използват.

В този случай презрамките за предмишница предлагат точка под лакътя, която може да намали напрежението и да намали натиска върху китката, което ги прави удобни и лесни за използване.

Подложките за ръце, от друга страна, притискат страната на тялото, когато се носят, и често причиняват наранявания и напрежение. Ако удобството е основната ви грижа, тогава лентите за ръкави за предмишница са по-подходящи за вас.

Който и тип да изберете, уверете се, че те са правилно монтирани и регулирани.

Можете да намалите натоварването на ръцете и страните си, като добавите подложка с гел.

Вид патерици

41HcA-eXt9L

Ако се чудите от колко модела можете да избирате, има само два най-разпространени и те са следните:

  • Стандартни патерици за подмишници

Които се наричат също спомагателни, а понякога и патерици за подмишници. Те са изработени от дърво, алуминий или карбон и могат лесно да се регулират според височината ви. Те се препоръчват за хора с временна травма, например счупено коляно или глезен.

31tFFja8GLL

Те се наричат още лакътни скоби. Те имат маншет, който придържа предмишницата на пациента по време на употреба. Маншетът е изработен от алуминий или пластмаса. Те се използват за хора с телесни повреди или допълнителни затруднения.

Тези два вида имат различни силни и слаби страни.

Моделът на подмишницата обикновено е предназначен за потребители, които се нуждаят от тях за дълъг период от време, но в сравнение с него моделът на предмишницата може да е по-лесен за използване, тъй като изисква по-малко сила от потребителя.

Кой от тях е най-подходящ за вас, зависи от здравните ви нужди. С модернизацията се произвеждат различни модели, включително сгъваеми, платформени, големи и много други.

Има и други видове, които е добре да разгледате:

Дръжките са с ергономичен дизайн и са разположени под ъгъл, който съответства на естествения ъгъл на китките. Това осигурява по-голям комфорт при захващане и балансиране на натоварването. Дръжката и общата височина на патерицата са напълно регулируеми.

Този вариант работи като патериците за подмишници, но има по-голяма основа. Те разпределят малко по-добре тежестта върху ръцете и краката и като цяло осигуряват малко повече стабилност при ходене.

Те позволяват ръката да се закрепи с ремък, така че ръцете да могат да почиват под определен ъгъл в захвата, за да се облекчи натискът от движението при използване на ръцете.

Съвети за използване на патерици

Когато използвате едно от тези приспособления, разбирате, че те изискват повече физически усилия, отколкото просто да ходите с тях.

Ако не ги използвате правилно, можете да получите наранявания на китките, стъпалата, бедрата, и дори подмишниците.

На практика, заедно с патериците, ще създадете екип, който да поддържа собственото ви тегло, и за това са ви необходими:

  • Ръкавици: усилията, които полагате, за да се поддържате на патериците, и при които трябва да използвате горните си крайници, могат да предизвикат дискомфорт и болка в ръцете ви.

За да избегнете това, е добре да носите спортни ръкавици, независимо дали става въпрос за колоездене или бодибилдинг и т.н.

Ако вашите патерици не са снабдени с патерици, можете да изберете да направите подложка за дръжките. Можете да използвате гъба или друг материал, за да смекчите натоварването.

  • Тренирайте горните си крайници: ще трябва да използвате ръцете и раменете си много, така че в идеалния случай трябва да ги укрепите със специални упражнения за тях, например с тежести.
  • Почивка: отделете време, за да свикнете с патериците, в противен случай ще се втурнете да ги използвате и ще се нараните. Пазете пауза при изкачване или слизане по стълби.

Не се преуморявайте, за да издържите на цялото физическо натоварване, което патериците първоначално ще изискват от вас. С постоянство постепенно ще се справите с работата.

Често задавани въпроси

Колко високи трябва да са патериците?

Лесен начин за измерване на височината на патериците е: когато стоите с изправен гръб и разкрачени колене, патериците трябва да са на 1 до 5 см под мишниците ви. Освен това дръжките на патериците трябва да са на нивото на бедрата ви, а лактите ви трябва да са леко сгънати, когато хващате дръжките.

Тези аспекти са важни, тъй като използването на твърде високи патерици може да ви създаде проблеми, когато се опитвате да ходите, вместо да ви помогне при ходенето. Всъщност ще се чувствате така, сякаш скачате с всяка крачка и се нуждаете от много инерция, за да направите следващата стъпка, което може да бъде уморително за кратко време, както и рисковано.

От друга страна, ако патериците са твърде къси, ще трябва да се навеждате много при ходене, което може да причини болки във врата, гърба и раменете.

Правилно ли е да се използва само една патерица?

В някои случаи може да е препоръчително да се използва само една патерица. Това се отнася за хора с леки проблеми с походката, с временна мускулна слабост или в процес на рехабилитация.

В тези случаи е важно да запомните, че не трябва да използвате патерицата от същата страна, от която е засегнатият крак.

Кой крак е първи при ходене с патерици?

Това зависи от сценария. Ако се качвате по стълби, първо изкачете здравия крак, за да имате по-голяма стабилност и опора, след това патериците и накрая засегнатия крак. Ако обаче слизате по стълбите, първо сложете патериците, а след това здравия крак заедно със засегнатия крак.

Ако използвате само една патерица, поставете я под ръката, която е срещу пострадалия ви крак. Трябва да започнете да ходите със здравия крак, а след това да преместите патерицата до увредения крак. В този случай патерицата трябва да служи като опора за придвижване на увредения крак.

Как мога да избегна умората при ходене с патерици?

Ако се уморявате, когато ходите с патерици, първо трябва да прецените дали ги използвате правилно. Ако правите всичко правилно, това може да е част от процеса на адаптация, така че просто направете почивка, преди да продължите. Можете да се облегнете на стена или да поставите увредения си крак на ръба на патерицата, за да си починете, като използвате другата патерица за баланс.

Ако искате да седнете, изберете сравнително висока седалка, за да ви е по-лесно да се изправите отново. Преди да седнете, се уверете, че сте близо до седалката (задната част на здравия ви крак трябва да докосва седалката), след това хванете двете патерици с една ръка, а с другата ръка се дръжте за седалката. Това ще предотврати инциденти.

Помагат ли патериците за изграждане на мускули?

Да, ръцете ви могат да бъдат укрепени при правилно използване на патерици, защото мускулите, които стабилизират рамото, трябва да работят заедно с мускулите на ръцете, за да балансират походката.

Ако се използват неправилно, патериците могат да причинят нараняване на горните крайници или да предизвикат болки в китките и дори изтръпване на ръцете.

Следователно ефектът на укрепване на мускулите не е критерий за продължаване на използването на патерици. Ако искате да тренирате ръцете си, можете да правите упражнения с дъмбели или ластици.

Кога трябва да спра да използвам патерици?

Всичко зависи от причината, която е наложила употребата им, и от указанията на лекуващия ви лекар. В този ред на мисли не бива да се самонаказвате или да пренебрегвате нарежданията на вашия специалист, тъй като неподходящото използване на патерици може да причини значителни двигателни и сетивни увреждания.

Полезни връзки:

Най-добрите столове за душ

Най-добрите възглавници за седалки от вискоеластична пяна

Най-добрата лумбална възглавница за гърба